Dodaj do ulubionych

estee lauder double wear

13.11.15, 09:19
O ile się nie mylę, był tu kiedyś wątek o podkładach i ten właśnie był bardzo wychwalany. Zakupiłam i rzeczywiście super. Mam kolor 2N1, ale na wiosnę/lato chciałabym coś delikatnie ciemniejszego i dlatego mam pytanie do znawczyń tego podkładu. Kolory zaczynają się od numerów: 1, 2, 3.. , potem jest literka. Czy konkretna cyfra oznacza jakiś odcień? np wszystkie z nr 1 wpadają w róż, a 2 w oliwkę? a może litera oznacza odcień. A może zarówno liczby jak i litery nic nie znaczą?
Obserwuj wątek
    • mia_siochi Re: estee lauder double wear 13.11.15, 09:32
      Cytuje ze strony Estee lauder "Pierwsza liczba oznacza intensywność odcienia. Skala odcieni w produktach Estee Lauder to 1 (odcień najjaśniejszy) do 6 (odcień najciemniejszy). Litera oznacza rodzaj odcienia. ?C? odcienie chłodne/ różowe, ?W? odcienie ciepłe/ żółte, ?N? to odcienie neutralne (brak wiodącego podtonu). Ostatnia cyfra to intensywność koloru (1 jest jaśniejsze od 2)."
      • alba27 Re: estee lauder double wear 13.11.15, 09:40
        o dzięki bardzo, nie mogłam tego znaleźć!
    • asmarabis Re: estee lauder double wear 13.11.15, 09:57
      Zastanawia mnie jak mozna dobrac odcien podkladu nie znajac oznaczen?
      Ok, juz pal licho te podtony, ale jasnosc?
      Dobierala ci kobieta w perfumerii?
      Jak znam zycie to zle dobrala, nie slyszalam jeszcze o przypadku dobrego dopasowania podkladu przez konsultantke....
      • mia_siochi Re: estee lauder double wear 13.11.15, 10:12
        Wyjątkowowink zgadzam sie z przedpiśczynią. Te konsultantki najcześciej nie maja zielonego pojęcia o dobieraniu podkładów, już pomijam, ze w oświetlenie w salonach sprawia, ze wszystkie kolory wyglądają tak samo.
        Mam cerę bardzo jasna, ale w żółto oliwkowym odcieniu. Jeszcze mi sie z sephorze ani douglasie nie trafiła taka, która nie wciskalaby za ciemnego i różowego big_grin
        • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 26.12.15, 23:36
          mia, ale wlasnie takie sa zasady aby nie dobierac identycznego koloru czyli w przypadku skory o odcieniu kosci sloniowej dobierac identyczny zoltawy. Dobiera sie cos co nieco zneutralizuje zolty odcien czyli wlascie cos bezowego czy nawet czasem lekki roz.

Dobieranie ciemniejszego to skandal. Dobiera sie taki sam albo najlepiej nieco jasniejszy bo i tak ciemnieje
          • mia_siochi Re: estee lauder double wear 27.12.15, 00:07
            Kiedy ja z każdym podkładem w odcieniu różu wyglądam jak prosiewink
            • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 27.12.15, 00:46
              To widocznie nie taki zolty odcien masz. Odcien bezu zatem. Bo zolty na zolty: chinczyk. Tak samo roz na roz= prosie
              • madzioreck Re: estee lauder double wear 27.12.15, 00:53
                Nie: żółty na żółty. Żółtawą mam szyję i skronie, samą twarz nie. Ale jak wysmaruję twarz podkładem w odcieniu policzków, to efekt jest przekomiczny, twarz kompletnie odcięta od szyi.
              • mia_siochi Re: estee lauder double wear 27.12.15, 09:56
                No moze. Jak użyje żółtego EL Bone to twarz jest w kolorze szyi i nic sie nie odcina. Wiec widocznie mam taka różnice miedzy szyja a twarzą. Natomiast jak ktoś próbuje mi wcisnąć cokolwiek z odrobina różu to wychodzi prosiak na twarzy i żółta szyja. A najgorzej jest z za ciemnymi. Mam BARDZO jasna cerę. Dla kogoś, kto używa ciemnych podkładów to takie EL Fresco jest jasne, a u mnie wychodzi jakbym mulatka była wink
                • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 27.12.15, 11:57
                  ano wlasnie...najlepsza metoda to ta prob i bledow bo kazdy ma inny odcien.

Ja jestem zolta z natury, chyba bardziej niz chinczycy no i kolor Ivory sprawia ze wygladam ultra zolto, zas juz bez jakos to tonuje i wyglada lepiej.

Uzywanie ciemniejszego podkladu niz skora wyglada tragicznie bo podklady jeszcze ciemnieja na skorze
                  • snakelilith Re: estee lauder double wear 27.12.15, 13:06
                    Ivory jest ci pewnie za jasne, dlatego wyglądasz żółto. Ty masz pewnie cerę w odcieniu oliwki i wcale nie taką ciepłą (w kosmetycznym sensie) jak myślisz.
                    • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 27.12.15, 13:26

snakelilith, oj chcialabym miec odcien oliwkismile

Mam bardzo bardzo jasna skore ( jestem naturalna jasna blondynka) w odcieniu zoltawa jaka wszelakie wizazystki i kosmetyczki nazywaja koscia sloniowa.
                      • snakelilith Re: estee lauder double wear 27.12.15, 13:46
                        To masz tak jak ja, ale ja nie mogę polegać na określeniu kość słoniowa. Czasem to ivory jest dla mnie dobre, a czasem za beżowe i za ciemne. Czasem pasuje bardziej kolor wanilia, czasem alabaster, każda marka ma swoje fantazyjne określenia i nie przekłada się to na ten sam odcień u innych. Estee Lauder nie ma dla mnie koloru, wszytskie są za ciemne. Dior ma w miarę zbliżony odcień, Diorskin Forever nr. 010 ivory jest ok, ale już Diorskin Nude nr. 010 ivory to inny kolor, za ciemny, nawet u jednej marki nie trzyma się standardu. Teraz używam podkładu mineralnego wymieszanego specjalnie dla mnie z 45 kolorów. Tam istnieją żółte chłodne i żółte ciepłe. Ja jestem pomiędzy żółtym a beżem, w tonacji raczej ciepłej i ku własnemu zdziwieniu dowiedziałam się, że istnieją jeszcze jaśniejsze odcienie od mojego. Te kobiety nie mają już żadnych szans na zakup standardowego podkładu.
                        • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 27.12.15, 14:10
                          bo to mowa o okresleniu koloru skory a nie okreslenie koloru podkladu. To zupelnie inny temat zwlaszcza zen sam kolor u innych marek nie wystepuje, a zblizony nazywa sie inaczej. Ponadto wcale nie musi byc Cool Bone czy Ivory Nude dobry dla kogos ze skora w odcieniu kosci sloniowej. Ja wygladam lepiej w Shell
                        • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 27.12.15, 14:12
                          Te kobiety nie mają już żadnych szans na zakup standardowego podkładu.

Lancome ma linie pt Color ID i tam wystepuje duzo jasnych odcieni. Ale jakosciowo moim zdaniem jest taki sobie...

Ja dobrze sie czuje albo w Double Wear, albo w Forever Diora albo najlepiej w Armani Designer
                          • snakelilith Re: estee lauder double wear 27.12.15, 15:05
                            Sorry, ale taka jasna pewnie nie jesteś. Lancome nie ma dla mnie wystarczająco jasnego koloru, w żadnej linii.
                            • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 27.12.15, 16:41
                              jestem jasna ale nie biala. Albinosi sa jasniejsi niz ja, osoby rude tez jasniejsze.
                    • mia_siochi oliwka 01.01.16, 14:05
                      No tak. Ja jestem bardzo jasna oliwka smile
                      Natchnęło mnie to, co piszesz. Wyciągnelam z szuflady minerały w odcieniu jasnej oliwki, wręcz zielonkawe. I to jest to. Lepiej niż żółtawe DW bone...

azjatyckicukier.blogspot.com/2014/02/tajemnice-koloru-cery-ktore-powinnas.html
                      Dzięki!
          • snakelilith Re: estee lauder double wear 27.12.15, 12:59
            princesswhitewolf napisała:

> mia, ale wlasnie takie sa zasady aby nie dobierac identycznego koloru czyli w p
            > rzypadku skory o odcieniu kosci sloniowej dobierac identyczny zoltawy. Dobiera
            > sie cos co nieco zneutralizuje zolty odcien czyli wlascie cos bezowego czy nawe
            > t czasem lekki roz.

Bzdura, to jakaś stara zasada pewnie z lat 50-tych dla artystek scenowych. Nowoczesny podkład dobiera się idealnie do cery, tak, by można było nakładać go nawet punktowo, znaczy, tam gdzie trzeba, a nie na całą twarz. Neutralizujące koloryt maski wyglądają komicznie, chociażby przez to, że twarz wtedy w świetłe dziennym nie pasuje do reszty ciała. A już przy jasnych cerach (sama taką posiadam) wszelka neutralizacja odcienia jest katastrofą, twarz może zrobić się blada, szara, albo prosiowata. Nie mówiąc o tym, że gasną inne kolory, czyli oczy i włosy.
            • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 27.12.15, 13:31
              > Bzdura, to jakaś stara zasada pewnie z lat 50-tych dla artystek scenowych

a wiesz ze ta zasade stosuja makijazystki w Selfridges i John Lewis w Londynie? smile)) Co ciekawe bywaja tam takie "events" na jakie czasem sie wybieram, podczas ktorych przyjezdzaja slynni makijazysci. Cel: Przyciaga to klientow i upychaja lepiej towar. Praktycznie kazdy mi mowil podobna rzecz, ze abym nie dobierala identycznego koloru tylko o ton w kierunku bezowego ( nie ciemniejszy) by zneutralizowac odcien. I mowili to po testach probujac odcien identyczny i ten ciut w kierunku bezowego.
              Nic nie gasnie.
              • snakelilith Re: estee lauder double wear 27.12.15, 13:52

> a wiesz ze ta zasade stosuja makijazystki w Selfridges i John Lewis w Londynie
                > ? smile))

Wybacz, dla mnie żaden autorytet, Brytyjki nie słyną z wysublimowanego stylu. wink

> Nic nie gasnie.

U mnie gaśnie. Mam bowiem bardzo jasne oczy, w kolorze lekkiego turkusu. Jak mam niedopasowany podkład, to oczy stają się szare, wyblakłe i nijakie. Lepszy już nawet za ciemny, niż neutralizujący.
                • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 27.12.15, 14:06
                  > Wybacz, dla mnie żaden autorytet, Brytyjki nie słyną z wysublimowanego stylu. ;

Masz na mysli Angielki. Brytyjka to i ja jestem i kazdy cudzoziemiec obywatel UK.

Zreszta... jakie Angielki? To Londyn. To multi-kulti kolchoz, a juz na pewno w zawodach zwiazanych z makijazem nie dominuja Angielki.

> U mnie gaśnie. Mam bowiem bardzo jasne oczy, w kolorze lekkiego turkusu

Ciekawe. Nigdy nie spotkalam czlowieka o naturalnie turkusowych oczach. Ale bywaja. Moj maz ma w sumie... pomaranczowe jakby nie bylo. Niby podchodza pod piwne ale na tyle jasne ze nie da sie nazwac tego inaczej niz pomaranczowy...
                  Ja mam oczy jasne. Nic nie gasnie bo mam jasny blond wlosy o "zlotawym" odcieniu. Oczy jasno szare.
                  • snakelilith Re: estee lauder double wear 27.12.15, 16:05

> Zreszta... jakie Angielki? To Londyn.

Nie będę się sprzeczać, nie chodziło mi zresztą o nację, a o pewną zasadę. Ja wyznaję tą znanej amerkańskiej wizażyski Bobbi Brown, która na początku swojej kariery zauważyła, że u większości jej klientek dominuje żółtawy odcień cery, a większość podkładów na rynku kosmetycznym ma odcień beżowo-różowy. To te słynne pomarańcze , które jeszcze niedawno dominowały w drogeriach. Pomarańczowy podkład na skórzy oznacza, że podkład ma za dużo czerwonego, czyli różowego pigmentu. Te neutralno - różowe odcienie nadają się do neutralizowania, ale zdaniem Bobbi Brown nie nadają kobietom uroku i nie sprawdzają się w makijażu dziennym, dlatego zaczęła mieszać, a potem sprzedawać, podkłady bardziej naturalne, z mniejszą ilością czerwonego, a większą żółtego. Ja trzymam się tego, bo jak napisałam używam podkładu często tylko punktowo, znaczy na nos i brodę. Gdybym użyła podkładu o odcieniu innym niż mój naturalny miałabym na twarzy kolorowe plamy.

> Ciekawe. Nigdy nie spotkalam czlowieka o naturalnie turkusowych oczach.

U nmnie turkus wychodzi przez ocieplenie błękitu przez maleńkie jasnoburszytynowe (biało-żółtawe) plamki w tęczówce. Wszystko zlewa się do takiego turkusu.
                    • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 27.12.15, 16:44
                      że u większości jej klientek dominuje żółtawy odcień cery, a
                      > większość podkładów na rynku kosmetycznym ma odcień beżowo-różow

powaznie? Bo przyznam ze ja znam malo osob rasy Kaukaskiej w wydaniu polnocno europejskim o zoltawym odcieniu. U mnie w domu wiekszosc "rozowych", znam tez bezowe, i takie juz ciemniejsze odcienie.
                      • snakelilith Re: estee lauder double wear 27.12.15, 17:02
                        No właśnie, że poważnie. Osób o różowej skórze nie ma w Europie wcale tak wiele, większość z nich ma zresztą dosyć ciemną skórę, która nie kojarzy się z różem. Różowy znaczy tylko z dużą ilością czerwonego pigmentu, może wpadać więc nawet w brąz. A większość myli jasną zaczerwienioną skórę z różowym odcieniem, ja sama mam skłonność do podrażnień, nagłe zmiany temperatury wyołują u mnie rumieniec, ale skóra ma odcień złotawy.
                        • snakelilith Re: estee lauder double wear 27.12.15, 17:08
                          Dodam jeszcze, że bardzo długo fałszywie oceniałam moją kolorystykę, a teraz dokładnie widzę, że nie tylko ja, ale także moi rodzice, mają ciepły, żółtawy odcień skóry. Mama jest jasną blondynką o niebiesko-szarych oczach, ojciec jest ciemnym blondynem, oczy mam po nim.
                          • princesswhitewolf Re: estee lauder double wear 27.12.15, 18:06
                            tu w UK wlasnie Anglicy czesto maja rozowy odcien skory. tzn jasna z silna tendencja do rozowienia sie.

Ja sie nie rozowie co ciekawe. A jesli w ogole to nos.
        • madzioreck Re: estee lauder double wear 27.12.15, 00:25
          Te konsultantki najcześciej nie maja
          > zielonego pojęcia o dobieraniu podkładów, już pomijam, ze w oświetlenie w salon
          > ach sprawia, ze wszystkie kolory wyglądają tak samo.
          > Mam cerę bardzo jasna, ale w żółto oliwkowym odcieniu. Jeszcze mi sie z sephorz
          > e ani douglasie nie trafiła taka, która nie wciskalaby za ciemnego i różowego :
          > D

No to chyba trafiam na wyjątki. Raz w Douglasie poprosiłam o poradę właśnie dlatego, że ja w tym sztucznym świetle nic nie widzę. Pani dobrała mi odcień idealnie, właśnie bardzo jasny, ale o żółtawym odcieniu. Drugi raz kupowałam podkład w sklepie Flormar, i też dziewczyna bardzo ładnie dobrała odcień. Teraz przydałby się jaśniejszy, bo kupowałam w wakacje, i też wybiorę się pewnie do Flormaru.
      • livia.kalina Re: estee lauder double wear 01.01.16, 18:24
        > Jak znam zycie to zle dobrala, nie slyszalam jeszcze o przypadku dobrego dopaso
        > wania podkladu przez konsultantke....

Jak nie słyszałaś to z pewnością jest to niemożliwe.
    • zuzi.1 Re: estee lauder double wear 13.11.15, 10:32
      Polecam do kompletu korektor, jest rewelacyjny, swietnie sie rozprowadza i kryje.
      • owmordke Re: estee lauder double wear 13.11.15, 11:24
        Zgadzam sie - najlepszy korektor jaki mialam.
        Alba jak masz mozliwosc to zorganizuj sobie pare probek i testuj w domu. Ja kupilam probki na ebayu (chyba z 5 odcieni) zanim znalazlam kolor ktory mi pasuje 2N1 Desert Beige). Fresco 2C3 tez byl niezly ale za ciemny. Te oznaczenia N, C, W to troche pic na wode moim zdaniem. A tu pomocny link z porownaniem odcieni: lh6.ggpht.com/-uSZZr6ogeSY/U4l3YdF3xwI/AAAAAAAAAnw/-mBxnj8LJIE/s640/ESTEE%252520LAUDER%252520DOUBLE%252520WEAR%252520MAKEUP.png
    • alba27 Re: estee lauder double wear 13.11.15, 11:10
      Macie rację, konsultantki nie potrafią doradzić. Ja wcześniej używałam revlonu i poszukałam na necie który kolor jest najbardziej zbliżony do używanego dotychczas.
    • juko14 Re: estee lauder double wear 26.12.15, 22:43
      Byłam ostatnio w drogerii, okazało się, że estee lauder double wear w plastikowej tubce został wycofany. To prawda??? sad
      • dorek3 Re: estee lauder double wear 27.12.15, 00:25
        to ja jestem zaskoczona że w ogóle był w tubce. Od lat używam tego podkładu ale niezmiennie morduję się z tymi flakonikami.
        • thank_you Re: estee lauder double wear 27.12.15, 00:32
          Wersja light, na rynku z 6 lat albo i więcej. smile
          • dorek3 Re: estee lauder double wear 27.12.15, 00:59
            A light, ale to nie to samo jak dla mnie.
        • rosabell Re: estee lauder double wear 27.12.15, 07:36
          A dlaczego mordujesz sie z flakonikami? Tez mam ten flakonik, wystarczy dokupic pompke, mac chyba pasuje idealnie.
          • mia_siochi Re: estee lauder double wear 27.12.15, 10:00
            No tak średnio pasuje, ale daje radę. Natomiast nie rozumiem tego problemu z flakonami. Tzn wyobrażam sobie ze przechylacie butelkę i czekacie az sie wyleje. A to sie robi inaczej: trzeba palcem zatkać otwór i mocno wstrząsnąć butelka, najlepiej skierowana w dół. Na palcu zostaje wtedy porcja podkładu. To samo robi sie z gąbka. Co do pędzla nie wiem, nie używam.
            • dorek3 Re: estee lauder double wear 27.12.15, 10:16
              Robię dokładnie jak piszesz. Ale jak zbliża się koniec opakowania to ciężko wyciągnąć. Ale taka resztka i pompką nie pójdzie.
              • thank_you Re: estee lauder double wear 27.12.15, 10:39
                Podgrzewam suszarką albo wygrzebuję cienkim pędzlem. wink
              • mia_siochi Re: estee lauder double wear 27.12.15, 11:06
                Jak jest końcówka to stawiam butelkę na korku. I tak stoi cały czas. Wszystko spływa smile
    • rosabell Re: estee lauder double wear 27.12.15, 11:11
      pierwszy link z brzegu. prosze:

nawackapl.blogspot.de/2015/01/pompka-do-podkadu-estee-lauder-double.html
      • dorek3 Re: estee lauder double wear 27.12.15, 17:20
        To oświeć mnie jeszcze co to jest MA i gdzie się to cudo nabywa,bo Google jakoś mało wylewny w temacie.
        • thank_you Re: estee lauder double wear 27.12.15, 17:31
          MAC. smile O tu: klik lub w Złotych Tarasach, Galerii Mokotów lub Arkadii. Na pewno są też Galerii Krakowskiej i pewnie w innych w Polsce - ale nie zwracałam uwagi. Czasami można spotkać ich wystawki w Douglasie.
          • thank_you Re: estee lauder double wear 27.12.15, 17:32
            A jak zamierzasz kupować stacjonarnie to przygotuj się na odpływ gotówki po przekroczeniu piekielnych wrot tego sklepu. ;D
            • mia_siochi Re: estee lauder double wear 27.12.15, 17:40
              O właśnie. Jak już temat wypłynął-czy oni maja dobre podkłady? Potrzebuje jasnego, nie różowego, kryjącego...
              • thank_you Re: estee lauder double wear 27.12.15, 17:46
                Oni mają wszystko dobre. smile))
                • landora Re: estee lauder double wear 01.01.16, 16:24
                  Miałam maskarę MACa i taniuchne Evelyne bije go na głowę. Mam też cztery cienie i nie jestem zachwycona. Są niezłe, ale nie rewelacyjne. Moja mama dostała na Gwiazdkę cienie Urban Decay Naked i te cienie są po prostu cudowne, rozprowadzają się jak marzenie.
          • dorek3 Re: estee lauder double wear 27.12.15, 17:41
            Telefon zjadł mi literkę.
            Dzięki dobre kobiety. Za 24 zł skończy się moja wieloletnia gehenna. Bo rozumiem że to ta standardowa pompka z oferty.
            Nie znalazłam dotąd lepszego podkładu, ale opakowanie niezmiennie doprowadzało mnie do furii.
            • rosabell Re: estee lauder double wear 27.12.15, 17:57
              jest tez w douglasie

www.douglas.pl/douglas/Akcesoria-Dodatki-Akcesoria-MAC-Akcesoria-Foundation-Pump_productbrand_3000003830.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka