Dodaj do ulubionych

Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wigilię

28.11.15, 20:10
Taki mam plan, bo to i finansowo i czasowo będzie korzystne. Wigilia składkowa (jedzenie przynosimy) i na kilka osób a mnie w tygodniu przed 24.12 czeka praca od świtu do nocy i mimo, że lubię to robić - nie będę miała kiedy.

Piernik staropolski nastawiony pierwszy raz w życiu - zamiaruję upiec koło 20, zawinąć w ścierkę i modlić się żeby był smaczny

Mogę wcześniej zrobić farsz do pasztecików, robię w cieście drożdżowym, wyrobi maszyna, ja ponadziewam - dużo czasu chyba nie zajmie

Znalazłam dziś przepis na keks do upieczenia i od razu do zamrożenia - nie wiem czy dobre by to było

Znalazłam też przepis na piernik "żydowski" który jest przeciwieństwem dojrzewającego na surowo staropolskiego. Tzn piecze się teraz i w ścierkę zawija upieczony - on się przegryza do świąt (zastanawiam się czy to nie będzie po prostu sucha twarda bryła do łupania i rozmiękczania herbatą) Robiłyście coś takiego kiedyś?

No i co jeszcze mogę uczynić?
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 20:19
      no ale jak składkowa to powinniście ustalić kto co robi bo okaże się, że każdy ma zamrożone uszka do barszczu i całe blachy ciast tongue_out
      • wilowka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 20:24
        Ja mam pierwszeństwo smile Co sobie wymyśle mogę zrobić, a listę uzupełnią już po tym co zapowiem mama i teściowa wink Mogłabym i nic nie robić, ale po prostu lubię smile
    • clio_1 Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 20:20
      Możesz zrobić i zamrozić masę makową, makowiec tez. Na moich wypiekach jest przepis na ciasto kruche z masą makową i żurawiną (fenomenalne smile. W komentarzach chyba czytałam że można je zamrozić.
      A kapusta z grzybami?
    • kai_30 Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 20:20
      Ja z braku czasu przed świętami mnóstwo rzeczy robię wcześniej. Paszteciki np. piekę i zamrażam, pierogi zamrażam surowe albo zblanszowane, sos do ryby po grecku. Pierniki z przepisu Silije robiłam co roku, teraz niestety nie sad O tym żydowskim nie słyszałam, ale kiedyś jedną formę z piernikiem staropolskim ukryłam tak skutecznie, że znalazła się dopiero pod koniec stycznia. Pyszne było! Pożarliśmy z obłędem w oczach wink
      • wilowka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 20:26
        Kai a paszteciki drożdżowe czy kruche? Mrozisz i potem co? Rozmrażasz i podgrzewasz w piekarniku, czy zamrożone pieczesz 2gi raz?

Staropolski czym przekładasz?
        • kai_30 Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 21:30
          Paszteciki drożdżowe, malutkie, takie na jeden kęs (no dobra, dwa), cięte na ukos jak kopytka. Mrożę upieczone, potem wrzucam do piekarnika na 100 stopni bez wcześniejszego odmrażania, wychodzą jak prawdziwe wink Nie wiem, na jak długo, szczerze mówiąc, mam dużo chętnych do próbowania, czy już dobre wink

Piernik przekładam powidłami śliwkowymi domowej roboty.
    • aankaa śledzie 28.11.15, 20:25
      pokrojone na kawałki (kupuję gotowe, na tackach ale odsączam z oleju), zeszklona (jeszcze gorąca) cebula (w piórkach) - układam w słoju (równymi) warstwami, zalewam gorącym olejem (na którym smażyłam cebulę). Zamykam i zapominam na tydzień/dwa
      • silenta Re: śledzie 28.11.15, 20:34
        A jak gorący ten olej? Bo ja kiedyś odruchowo zalałam śledzie olejem z usmażoną cebulą i żurawiną zanim zdążył wystygnąć (takim od razu po zakręceniu gazu) i zrobiła się niejadalna breja. Normalnie czekam aż patelnia będzie taka chłodna, że można jej spokojnie dotknąć.
        • kremka2014 Re: śledzie 28.11.15, 20:54
          Paszteciki, uszka, pierogi i ciasta praktycznie wszystkie można spokojnie zamrozić.
        • aankaa Re: śledzie 29.11.15, 18:21
          bliżej mu do gorącego jak chłodnego - nie umiem tego dokładnie określić
    • anne.novak Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 20:54
      Pyszny jest piernik trzytygodniowy (łatwo znaleźć w Googlewink) Przekładam go powidłami śliwkowymi z czekoladą (podgrzane powidła mieszam z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i jeszcze ciepłe wykładam na przekrojony piernik). Przed świętami zawsze wczśniej mrożę pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka do barszczu. Przygotowuję też sałatkę śledziową w sloikach.
    • kota_marcowa Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 21:03
      Praktycznie wszystko można mrozić, zwłaszcza to, co podajesz potem na ciepło, bo wiadomo, że śledzie, czy sałatka będzie niesmaczna.
      • wilowka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 21:15
        Wiem że i kapustę z grochem i z grzybami, ale zależy mi na takich patentach... ciasto fik myk i juz big_grin Rozmrożone, pokrojone smile
        • kota_marcowa Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 22:57
          Ciasta bez masy, typu babka, keks, piernik możesz mrozić, choć ja wolę świeże, z drugiej strony, akurat te ciasta spokojnie możesz zrobić wcześniej i bez mrożenia. Co do potraw wigilijnych, każda nadaje się do zamrożenia.
        • feniks_z_popiolu Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 06:27
          Wielokrotnie mrozilam keks i makowiec.
          Zawsze po odmrożeniu były bez uszczerbku na smaku czy konsystencji. Pierogi uszka bigos farsz do ryby w galarecie barszcz lub zupę grzybową. Zupy można też zawekowac i spokojnie nawet dwa tygodnie przetrwają. Przez lata Wigilia u mnie dla nas , moich rodziców , moich teściów, mojego brata z żoną i dziećmi. Nikt mi w niczym nie pomagał: mamy starsze i schorowane. Mąż i brat pracujący w tym okresie na maxa. Bratowa? Dama z zerową empatią.
          Trzeba było sobie radzić. A gdy w zeszłym rolu w ciągu kilku miesięcy zabrakło mamy i taty męża, mojego taty święta straciły senssad .Już drugi raz uciekamy w góry na święta.
    • mika_p Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 21:11
      Kapustę z grzybami.
      Kapustę z grochem.
    • maslova Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 21:16
      Jeśli przypada moja kolej na urządzanie Wigilii, przygotowuję wcześniej mięsa (np. rolady, udka faszerowane) tak, aby tylko je wyjąć i upiec/udusić. Bardzo dobrze mrozi się też kapustę z grzybami.
      • juuuu7 Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 21:28
        Jesz mieso w wigilie?
        • wilowka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 21:42
          Może jeść w pierwszy dzień świąt smile
          • kai_30 Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 22:11
            Może jeść także w wigilię, jeśli taka jej wola smile Post nie jest obowiązkowy przecież.
        • maslova Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 22:12
          Tak się składa, że jeśli urządzam Wigilię, to również pierwszy dzień świąt, stąd te mięsa z rozpędu wink Ale fakt, autorce wątku moja rada chyba nie bardzo się przyda wink
          • wilowka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 23:41
            A przyda przyda smile Teraz się zastanawiam jak sie faszeruje udka (czym najlepiej) smile
            • maslova Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 00:17
              Mam fajne dwa przepisy, ale teraz piszę z telefonu, więc nie dam rady zalinkować, postaram się podesłac je jutro smile
              • wilowka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 00:19
                Bardzo bardzo o nie proszę smile Przy okazji smile
                • maslova Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 10:32
                  To z mięsem i pistacjami:
                  emigrantki-gotuja.blog.onet.pl/2009/01/13/udka-faszerowane-miesem-i-pistacjami-wg-gordona-ramsaya/
                  A to z grzybami i porem:
                  targsmaku.pl/gotowanie/przepisy/udka-z-pyszna-niespodzianka,105866.html
                  Jest z tym trochę zachodu, ale są naprawdę pyszne. Mięso z udek jest dużo bardziej soczyste niż z piersi kurczaka, dlatego, ja wolę właśnie takie.
        • panidemonka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 12:27
          Już od jakiegos czasu wigilia nie jest dniem postnym. Nie wiedziałaś?
    • misterni Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 22:50
      Uszka, krokiety, bigos wigilijny, wypatroszone i pokrojone ryby, które wieczorem przed wigilią należy wyjąc i rozmrażać w mleku z dodatkiem cebuli i czosnku.
    • misterni Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 23:00
      W sumie dużo potraw robię wcześniej - pierniki wiadomo, 2-3 tygodnie przed Wigilią, keks tydzień przed, podobnie ćwikłę i śledzie. Kulki rybne w zalewie słodko kwaśnej 3-4 dni przed wigilią, wtedy też nastawiam bigos wigilijny.
      Dzień przed Wigilią piekę sernik, makowca, robię sałatkę jarzynową i łamańce z makiem. Na samą wigilię zostaje mi tylko ugotowanie barszczu (zakwas nastawiam na początku grudnia), usmażenie i upieczenie ryb, ugotowanie kompotu z suszu, przystrojenie stołu.
      • menodo Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 23:22
        Dzień przed Wigilią piekę sernik, makowca, robię sałatkę jarzynową i łamańce z makiem.'

Nie, no naprawdę sałatkę jarzynową robisz tydzień wcześniej?
        • misterni Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 23:40
          A gdzieś tak napisałam?
          • menodo Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 00:27
            O matko, ale debil ze mnie; sorki big_grin
            • misterni Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 00:49
              Spoko, mnie też się już wszystko miesza, czas spać big_grin
      • wilowka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 23:44
        O właśnie kompot z suszu - lubię (raz w roku smile ) Ugotuję wcześniej taki mocno esencjonalny do rozcieńczania i zamrożę sobie smile
    • klamkas Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 28.11.15, 23:22
      Jak dla mnie to z potraw wigilijnych absolutnie nie nadają się do mrożenia ryby (tzn. można usmażyć mrożoną, ale usmażyć/upiec/zamrozić i odgrzać nie przejdzie), śledzie i zupy (ale i te można przygotować wcześniej, albo co najmniej półprodukty do nich). Całą resztę można mrozić, albo częściowo mrozić: nie przepadam za mrożonymi pierogami, bo dla mnie czuć to w cieście. Ale z farszem nie ma problemu (do uszek, do pierogów z kapustą i grzybami, u nas są też ruskie ze względu na rodzinne dziwactwa). A, z zupami można sobie pomóc (niezależnie od zupy - wcześniej ugotować stosowny bulion i zamrozić/pasteryzować/albo ugotować kilka dni przed, przelać do słoika odwrócić i trzymać w chłodzie.
    • burina Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 03:25
      Dla mnie cały sens świętowania jest w tym, żeby spędzać czas wyjątkowo, żeby się przyłożyć i zapewnić sobie specjalne warunki. Serwowanie ne tę jedyną kolację w roku odmrażanego jedzenia to dla mnie wypaczenie, pójście na skróty, któ?e tak naprawdę jest oszukiwaniem siebie a nie ułatwianiem sobie życia. Cały sens w tych specjalnych potrawach jest nie taki, że dopóki nie zjesz makowca i nie popijesz go barszczem, to święta niezaliczone, tylko właśnie pokazanie, żeby umieć sobie tak zorganizować życie, poustawiać priorytety, żeby zdobyć się na luksus przyjrzenia się swojemu zaganianiu z boku.

Jak bym była zaproszona na składkową kolację i ktoś, kto by się zobowiązał do przyrządzenia karpia zaserwował odmrażane porcje, to byłoby mi przykro. Serowować odmrażaną rybę w okresie, w którym chyba nikt w Polsce nie ma problemu, żeby kupić ją świeżą?

Jak nie masz czasu, to nie masz. Jeśli współbiesiadnicy nim dysponują, to zajmij się zapewnieniem dodatów: świeży chleb, dobre ziemniaki, kompot z suszu. Dzwonka z karpia z patelni też wymagają tylko 15 minut przed rozpoczęciem kolacji. Do tego zapewnij staranne nakrycie stołu, świąteczny wystrój i to i tak będzie dużo.

Dobrym pomysłem jest też wyszukanie potraw, które są nie tyle pracochłonne, co wymagają czasu: zakwas na barszcz, śledzie zamarynowane w jakimś ciekawym sosie, wspominane przez Ciebie pierniki. Przygotowując je, wprowadzasz się w klimat świąt, pozwalasz sobie na radosne oczekiwanie, czas linearny zastępujesz kołowym czyli zrywasz z rutyną dnia codziennego, odmechanizowujesz proste zajęcia domowe.
      • oteczka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 05:24
        ja nie rozumiem po co robić ,mega ilość jedzenia ,mrozić ,odmrażać a po świętach co zostanie wyrzucić bo przecież już było raz zamrożone ,zresztą u mnie w domu nikt by tego nie jadł ,wolę zrobić mniej i świeżego niż jeść odmrażane potrawy brrrr
        • woi.mi Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 08:58
          Bo nieraz się inaczej nie da. I nie wszyscy odróżniają odmrożone (dobrze) na przykład paszteciki od świeżych upieczonych w przeddzień.
          Dla mnie mrożenie nie jest brrr, ciasta są super oprócz serników.
      • maslova Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 10:43
        Naprawdę piękne jest to, co napisałaś, ale może nie zauważyłaś słów autorki wątku: a mnie w tygodniu przed 24.12 czeka praca od świtu do nocy i mimo, że lubię to robić - nie będę miała kiedy.
        Oczywiście, że ideałem jest, jeśli możemy znaleźć czas na przygotowania świąteczne, ale w praktyce rzadko zdarza się, aby ktoś mógł wziąć sobie urlop na kilka dni przed świętami by "zapewnić sobie specjalne warunki".

> Jak bym była zaproszona na składkową kolację i ktoś, kto by się zobowiązał do p
        > rzyrządzenia karpia zaserwował odmrażane porcje, to byłoby mi przykro.
        A mnie nie byłoby przykro, doceniłabym to, że mimo spiętrzonych obowiązków ktoś postarał się przygotować jakąś potrawę najlepiej, jak w danych warunkach się da.

Jeśli współbiesiadnicy nim dysponują, to zajmi
        > j się zapewnieniem dodatów: świeży chleb, dobre ziemniaki,
        Kupno dobrego chleba lub ziemniaków naprawdę nie wymaga poświęcenia ogromu czasu, jak dla mnie taka pomoc byłaby doskonale zbędna, bo po takie zakupy mogę wysłać nawet dziecko.

Dzwo
        > nka z karpia z patelni też wymagają tylko 15 minut przed rozpoczęciem kolacji.

Smażysz karpia 15 minut??

Przygotowując je, wprowadzasz się w klimat
        > świąt, pozwalasz sobie na radosne oczekiwanie, czas linearny zastępujesz kołowy
        > m czyli zrywasz z rutyną dnia codziennego, odmechanizowujesz proste zajęcia dom
        > owe.
        Toteż wilowka chce się wprowadzić w klimat świąt, tyle, że nie na 5 minut przed wigilią, a trochę wcześniej. Jeszcze raz powtarzam, nie każdy może pozwolić sobie na zrywanie z rutyną dnia codziennego na tydzień przed świętami czy zastępowanie czasu linearnego na kołowy (cokolwiek miałoby to znaczyć).

• wilowka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 12:28
        Burino droga. Pięknie napisałaś jednak dość stronniczo i mam wrażenie oceniająco - niepotrzebnie tak.

Cały sens w
        > tych specjalnych potrawach jest nie taki, że dopóki nie zjesz makowca i nie po
        > pijesz go barszczem, to święta niezaliczone, tylko właśnie pokazanie, żeby umie
        > ć sobie tak zorganizować życie, poustawiać priorytety, żeby zdobyć się na luksu
        > s przyjrzenia się swojemu zaganianiu z boku.

Zapewniam Cię że mam za soba takie od A do Z przygotowanie kolacje wigilijne. Wszystko robione w dniu 24.12 także świeżusieńkie świąteczne - samiusieńka tymi kochającymi dłońmi mieszałam, kręciłam, lepiłam, na patelnię kładłam, równocześnie ogarniając kuchnię na bieżąco... o 18 zasiedliśmy do kolacji, o 19 prawie zasnęłam za zmęczenia nad stołem, o 20 poszłam spać i śniły mi się lepione pierogi w niezliczonych zastępach big_grin

>
        > Jak bym była zaproszona na składkową kolację i ktoś, kto by się zobowiązał do p
        > rzyrządzenia karpia zaserwował odmrażane porcje, to byłoby mi przykro. Serowowa
        > ć odmrażaną rybę w okresie, w którym chyba nikt w Polsce nie ma problemu, żeby
        > kupić ją świeżą?

A gdzieś pytałam o karpia? Albo brak umiejętności albo niechęć do czytania ze zrozumieniem Cię cechuje. Pytam o rzeczy, które będą smaczne, a nawet smaczniejsze tradycyjne, "dojrzewające", czasem bardziej niż prosto z garnka ("przegryziony " bigos, kapusta przemrożona itp)

> Jak nie masz czasu, to nie masz. Jeśli współbiesiadnicy nim dysponują, to zajmi
        > j się zapewnieniem dodatów: świeży chleb, dobre ziemniaki, kompot z suszu.
        > Do tego zapewnij staranne nakrycie stołu, świąteczny wystrój i to i tak będzie
        > dużo.

Chleb piekę - mam szybki smaczny przepis, już wpisany w kalendarzyk, ziemniaków nie jadamy. Dziękuję za podpowiedz z dekoracją, faktycznie można a nawet trzeba przygotować ją wcześniej.

> Dobrym pomysłem jest też wyszukanie potraw, które są nie tyle pracochłonne, co
        > wymagają czasu: zakwas na barszcz, śledzie zamarynowane w jakimś ciekawym sosie
        > , wspominane przez Ciebie pierniki. Przygotowując je, wprowadzasz się w klimat
        > świąt, pozwalasz sobie na radosne oczekiwanie, czas linearny zastępujesz kołowy
        > m czyli zrywasz z rutyną dnia codziennego, odmechanizowujesz proste zajęcia dom
        > owe.

Takoż i zamiaruję uczynić, jednakowoż czasu nie staje...
        Tym bardziej że w tygodniu poprzedzającym święta czeka mnie krótka wizyta w szpitalu. I dlatego właśnie pytam co moge zrobić wcześniej, żeby dać sobie radosne oczekiwanie kulinarne wtedy kiedy to będzie możliwe i wykonalne.

Mogłabym zamówić w cateringu albo w sklepie piernik kupić. I to też byłaby forma spędzania świąt - czy mniej Świąteczna niż Twoja? Może nie? Może miałabym wtedy mnóstwo siły i energii na spotykanie się z ludźmi bo bym nie była umęczona na świeżo robionymi śledziami i pierogami?

Ze świątecznymi pozdrowieniami! smile
    • woi.mi Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 08:49
      Krajanka piernikowa z masą marcepanową z Moich Wypieków świetnie się nadaje do dłuższego poleżenia jak i do jedzenia od razu.
    • 18lipcowa3 Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 14:36
      kurka nie dosc ze wigilia składkowa czyli masz do zrobienia ile 1-2 dania to bedziesz mrozic?
      fuj
      • gryzelda71 Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 14:43
        Fuj mrożonki hehehe
        lodu i lodów też nie jadasz fuj
      • wilowka Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 17:15
        Gorzej! Nastawiłam już piernik dojrzewający - znaczy stary gościom dam.
        Zgłoś do Sanepidu - to i te mrożonki moje smile fuj
    • czar_bajry Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 29.11.15, 17:00
      uszka, pierogi, kapustę i rybę .
    • jkl13 Re: Co można zamrozić przed świętami i wyjąć w Wi 30.11.15, 12:50
      Oprócz oczywistości podanych w wątku można zrobić wcześniej barszcz czy kompot z suszu i "zawekować" w słoikach. Gorący płyn wystarczy wlać do słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia. Tak przygotowane słoiki można trzymać w chłodzie (lodówka, balkon, garaż) do miesiąca. W Wigilię wystarczy tylko podgrzać (barszczyk) lub nalać do dzbanka (kompot).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka