Dodaj do ulubionych

Jak działa amazon?

23.12.15, 08:43
Bo ja normalnie wymiękłam. Zamówiłam serwetki bawełniane bo stare nie pasują. Wczoraj koło poludnia. Lekko zestresowana, że nie dojadą i w święta skonczymy z papierowymi czyli nie tak jak sobie wymarzyłam tongue_out. Dokupiłam też pare drobiazgów do dekoracji stołu- wszystko w amazonie. Zamówiłam wczoraj koło 10:00 - wszystko przyszło przed 18:00. Wieczorem przypomniałam sobie jeszcze o jednej rzeczy - dziś obudziło mnie pukanie do drzwi - dostarczone! Jak oni to robią??
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 08:48
      Najwyraźniej masz blisko magazyn smile
      Dla mnie Amazon to zuo.
      Nawet po kartę nie trzeba sięgać, żeby zapłacić, bo jest przypisana do profilu.
      A największe ZUO to dział z gadżetami kuchennymi. Czarna dziura, w którą wpadam i wyjść mi ciężko.
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 08:49
      Ganiają pracowników z sekundnikiem.
      • princesswhitewolf Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:14
        Przynajmniej tu W UK, w Amazonie maja tez to wszystko bardzo zmechanizowane i w sumie liczba pracownikow jak na skale przedsiewziecia jest niewielka. Tasmy jada z produktami i jest automatyczne pakowanie itp itd
        Bardzo dobry maja tez system zwrotu produktu
    • run_away83 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 08:53
      Do mnie tez tak ekspresem dostarczają, rekord to jakied dwie godziny od zamówienia (co prawda nie w okresie około świątecznym, ale jednak). Mam też fire tv i wykupioną usługę amazon prime, czy jak to się tam zwie, i podobno te ekspresowe dostawy to jeden z bonusów. Nie wnikam, cieszę się wink
      • najma78 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 08:58
        Zalezy gdzie jest magazyn. Czasem dotawalam przesylki expresowo a czazem po 2-3 dniach ale zastrzegali ze moze tak byc.
        Wczoraj zamowilam cos ze sports direct i ma przyjsc dzis,zobaczymy. Do tej pory byli szybcy. W Debenhams corka zamowila kurtke dla brata (w sklepie bo byla w CH a ja nie lubie takich miejsc) i zamawiala w sobote, powiedzieli ze normalna przesylka 4-5 dni, a dotarla w poniedzialek i to przed poludniem. Milo, chociaz nie spieszylo sie.
    • hermenegilda_zenia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 09:14
      Wyzyskiem i niewolniczą pracą osób zatrudnianych - taki współczesny kamieniołom. Osoba zatrudniona w magazynie wyrabia dziennie ponad 20 km na nogach, przerwa na wyjście do toalety jest wyłącznie w ostateczności, firma kombinuje przy rozliczaniu godzin pracy - naprawdę wystarczy trochę poczytać, bo informacji, jak to wygląda z perspektywy ich pracownika nie brakuje. Z premedytacją nie kupuję w amazonie, podobnie inne osoby z mojej rodziny, bo ta firma prowadzi politykę mającą wykończyć konkurencję przy jednoczesnym braku poszanowania elementarnych praw pracowników wykonujących najczarniejszą robotę w magazynach i centrach dystrybucji.
      • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 09:28
        hermenegilda_zenia napisała:

> Wyzyskiem i niewolniczą pracą osób zatrudnianych

Z tego co wiem to łańcuchami przykuci nie są, ba sami się tam zgłaszają...

> Z premedytacją nie kupuję
        > w amazonie, podobnie inne osoby z mojej rodziny, bo ta firma prowadzi politykę
        > mającą wykończyć konkurencję przy jednoczesnym braku poszanowania elementarnych
        > praw pracowników wykonujących najczarniejszą robotę w magazynach i centrach dy
        > strybucji.

Załóż więc Amazon Bis, będziesz konkurencją, będziesz płaciła 5000 PLN pracownikom, będą pracowali co drugi dzień tylko i wolne po przejściu 200 metrów.

Dlaczego nie zakładasz?
        • hermenegilda_zenia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 09:49
          Ja już mam firmę, nie potrzebuję drugiej i nie mam w swojej firmie niewolników.
          • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 09:58

> Ja już mam firmę,

Jeszcze wolno mieć dwie!

> i nie mam w swojej firmie niewolników.

Piękne i jakie wzniosłe. Ciekawe jaka by była opinia tych nie niewolników, gdyby ich spytać... he he.
            • hermenegilda_zenia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:05
              Poszukaj i popytaj - droga wolna. Chciałbyś u mnie pracować - lwia większość to osoby, pracują od 5 lat albo i dłużej. Zresztą nie ma u mnie miejsca dla kogoś bez doświadczenia zawodowego, więc nie są to żółtodzioby skłonne pracować za miskę ryżu. Ale snuj sobie swoje mrzonki dalej. Myślałeś, że się dopi......rzysz, ale trochę ci nie wyszło, ups. Agora ci nie zapłaci.
              • princesswhitewolf Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:18
                gdzies ludzie musza zdobywac jednak to doswiadczenie i od czegosc zaczynac. Przetrwaja rok w Amazonie to i inni ich zatrudnia.
        • minor.revisions Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 16:08
          > Z tego co wiem to łańcuchami przykuci nie są, ba sami się tam zgłaszają

owszem, ponieważ, czego nie dooczytałeś,

"bo ta firma prowadzi politykę mającą wykończyć konkurencję przy jednoczesnym braku poszanowania elementarnych praw pracowników"

czyli prowadzi wojnę cenową ze sklepami w okolicy, więc ci ludzie idą do amazona bo inne miejsca pracy padły.

• wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:06
        Ja też nie zamawiam niczego w amazonie. Posiadane przeze mnie normy moralne nie pozwalają mi wspierać wyzysku/niewolnictwa.
        • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:17
          wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:

> Ja też nie zamawiam niczego w amazonie. Posiadane przeze mnie normy moralne ni
          > e pozwalają mi wspierać wyzysku/niewolnictwa.

Koleżanka tylko przyszłą się pochwalić jakim to jest wybitnym pracodawcą, to może ty mi wyjaśnisz na czym polega ten wyzysk/niewolnictwo? Ja jakoś nie widzę (piszę o Polskich centrach dystrybucyjnych):

- płaca POWYZEJ minimalnej;
          - wszystko legalnie. na umowę i oskładkowane;
          - autobus z i do domu;
          - obiadek za darmo lub za 1 PLN - do wyboru z dwóch lub nawet trzech;
          - dodatkowe przekąski gratis;
          - dodatki/nagrody za frekwencję i punktualność.

i to wszystko dla ludzi, od których wymaga się, żeby umieli chodzić.

Naprawdę uważasz, że to są złe warunki?! Jakie w takim razie powinny być GODNE warunki pracy w Amazonie według Ciebie??? Słucham!
          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:27
            To może zanim zaczniesz bić brawa za zapewnienie legalnej umowy o pracę powyżej minimalnej przeczytaj jakie warunki pracy panują w polskim (i nie tylko) amazonie.
            • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:38

> To może zanim zaczniesz bić brawa za zapewnienie legalnej umowy o pracę powyżej
              > minimalnej przeczytaj jakie warunki pracy panują w polskim (i nie tylko) amazo
              > nie.

Znam bardzo dobrze warunki pracy w polskim Amazonie. I nie tylko.

I co jest tam takiego niesamowitego w tych warunkach?!

że trzeba pracować?! na tym polega kapitalizm, że trzeba pracować.... przykro mi, ustrój uwielbienia klasy robotniczo-chłopskiej jest - słusznie - miniony. I raczej bym nie liczył na powrót.
              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:42
                Nie, np. na dzikich awanturach z powodu potrzeby wyjścia do toalety.
                • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:46

> Nie, np. na dzikich awanturach z powodu potrzeby wyjścia do toalety.

Ale zdajesz sobie sprawę, że pracownicy od prac prostych, jeżeli dostaną nieograniczony dostęp do toalety, i jednocześnie nie pozbawisz ich fajek i komórki, to mogą w tej toalecie spędzić całą zmianę?
                  • mamameg Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:47
                    Tak dobrze znasz warunki pracy w Amazonie i nie wiesz, że zwykłym pracownikom nie wolno wnosić komórek?
                    Ograniczania dostępu do toalet nawet nie skomentuję, może z Chin wracasz.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:51
                      mamameg napisała:

> Tak dobrze znasz warunki pracy w Amazonie i nie wiesz, że zwykłym pracownikom n
                      > ie wolno wnosić komórek?

Wiem, jedynie napisałem z czego to wynika.

> Ograniczania dostępu do toalet nawet nie skomentuję, może z Chin wracasz.

Ograniczenia dostępu do toalet występują chyba we wszystkich firmach gdzie zatrudniani są pracownicy do prac prostych i opłacani od godziny.

Dobrze jest wydorośleć troszkę!
                    • rosapulchra-0 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:35
                      mamameg napisała:

> Ograniczania dostępu do toalet nawet nie skomentuję, może z Chin wracasz.
                      Ale to jest bzdura wyssana z kłamliwego palucha.
                  • zarin Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:01
                    To swoją drogą też bzdura, komórek nie wolno wnosić (bo je mają w sprzedaży), ale na halach są toalety i można wychodzić do woli, można też pić i jeść rzeczy zgodne z zasadami bezpieczeństwa.
                    Poza tym jest godzina przerwy albo 45 minut jeśli zmiana ma 8 h.
                    Szczerze nie znam drugiego zakładu tego typu, gdzie w ogóle można wychodzić do kibla poza przerwą, która trwa 15-30 minut. Gastronomia, sklepy, sprzątaczki w Niemczech w dużej mierze nie mają w ogóle żadnych przerw, ale nikt o tym nie mówi, bo związki zawodowe nie zarobiłyby tam tyle co w Amazonie.
                    • mamameg Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:17
                      Zapomniałaś dodać, że godzina przerwy jest rozbita na 3 części(2razy po 15minut, jedna półgodzinna) a do stołówek idzie się tak długo, że z tych krótszych przerw nic prawie nie zostaje.

Szczerze nie znam drugiego zakładu tego typu, gdzie w ogóle można wychodzić do
                      > kibla poza przerwą, która trwa 15-30 minut. Gastronomia, sklepy, sprzątaczki w
                      > Niemczech w dużej mierze nie mają w ogóle żadnych przerw, ale nikt o tym nie mó
                      > wi, bo związki zawodowe nie zarobiłyby tam tyle co w Amazonie.

Piszesz o polskich czy niemieckich zakładach? Bo mam sporo znajomych w różnych miejscach i wszędzie jest dostęp do toalet poza przerwą, przerwy również są normą, nawet na najgorszych śmieciówkach. Najgorzej chyba mają ochroniarze.
                      • zarin Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:52
                        Do stołówki się chwilę idzie, ale kilka minut przed przerwą wszyscy już kończą pracę, podobnie jak przed końcem zmiany.
                        Już bez przesady, zaraz się okaże, że czas pracy mikrofali czy ekspresu do kawy też trzeba doliczyć i w ogóle przerwa powinna trwać dłużej niż zmiana.
                        Swoją drogą Niemcy mają 45 minut przerwy w jednym kawałku i to oni wymyślili to emo z drogą krzyżową do stołówki, polskie magazyny tylko skopiowały postulat.

W Polsce się aż z taką patologią nie spotkałam, tylko śmieciówki i niskie płące, w Niemczech poza finansowymi warunki pracy fizycznej są nieporównywalnie gorsze. To standard, że sprzątaczki w hotelach, sprzedawcy w sklepach, pracownicy gastronomii robią darmowe nadgodziny, nie mają często żadnej przerwy albo jak tylko jakąś zaczną to po 2 minutach muszą kończyć, bo ktoś dzwoni o otwarcie kasy. I nikt słowa o tym nie mówi, protestancki kult pracy.

Wy macie chyba zerowe doświadczenie z pracą fizyczną, stąd wszyscy kupują bojkot Amazonu.

Zawsze się angażowałam w ruchy pracownicze, ale to co robi Amazon to jest jakaś parodia.
                        • mamameg Re: Jak działa amazon? 24.12.15, 09:10
                          Do stołówki się chwilę idzie, ale kilka minut przed przerwą wszyscy już kończą
                          > pracę, podobnie jak przed końcem zmiany.

W Polsce pracuje się do ostatniej minuty, inaczej jest to okradanie Amazona.
                • rosapulchra-0 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:34

> Nie, np. na dzikich awanturach z powodu potrzeby wyjścia do toalety.

Kolejne kłamstwo.
                  • zarin Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:54
                    Ano kłamstwo. Dodam anegdotycznie, że znajomy w Amazonie poszedł się na 10 minut zdrzemnąć w kiblu i obudził się po 2 godzinach. Nikt mu słowa nie powiedział. Taki mobbing.
                    • mamameg Re: Jak działa amazon? 24.12.15, 09:13
                      Dodam anegdotycznie, że znajomy w Amazonie poszedł się na 10 minu
                      > t zdrzemnąć w kiblu i obudził się po 2 godzinach. Nikt mu słowa nie powiedział.
                      > Taki mobbing.

Kłamstwo. Znajoma i znajomy pracują w dziale gdzie wybiera się rzeczy do wysyłki, jak przez 10 minut tego nie robisz, to skaner się wyłącza i trzeba iść się tłumaczyć do menadżera.
                      • zarin Re: Jak działa amazon? 24.12.15, 09:50
                        Skup się, ja pracę w Amazonie znam z własnego doświadczenia. Czytaj: pracowałam tam. I w podobnych firmach. Obstawiam, że w przeciwieństwie do was tutaj. I w życiu takiego opierdzielania się na legalu nie widziałam jak w Amazonie. Kilometry to tam ludzie robią szukając znajomych po halach. Ale mnóstwo ludzi ma paranoję i uwielbia być męczennikami, np. mają problem, bo instruktor przeszedł i popatrzył.
                        Zresztą bądźmy realistami, w żadnej firmie, gdzie jest naprawdę źle nie ma masowych protestów, bo następnego dnia pracownicy nie mieliby do czego wracać.
          • hermenegilda_zenia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:27
            To ty marniutki trollu zacząłeś pierwszy bzdurzyć w stylu gazeciarza o zakładaniu firmy myśląc, że rozmawiasz z takim samym gawędziarzem, jakim sam jesteś. Poza pluciem się w wirtualu za pieniądze z trollowania nic za tobą nie stoi.
            • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:33

> To ty marniutki trollu

Lepiej być marniutkim trollem niż marniutkim pracodawcą chyba? Czy nie?

> zacząłeś pierwszy bzdurzyć w stylu gazeciarza o zakładaniu firmy

Cały czas uważam, że jeżeli Amazon taki zły to trzeba założyć Amazon BIS, gdzie będzie GODNIE. Wszystko będzie GODNE!

Mi się obecny Amazon podoba, więc nie zakładam....

> za pluciem się w wirtualu za pieniądze z trollowania nic za tobą nie stoi.

A co stoi za Tobą? Pociskaj!
        • joa66 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:32
          łatwo powiedzieć - a ja daną rzecz możesz kupić TYLKO za pośrednictwem amazon?
          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:43
            Na ebayu nie ma, na innych portalach aukcyjnych/w sklepach internetowych na całym świecie, JEDYNIE za pośrednictwem amazon jest?
            • joa66 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:49
              Tak, na przykład rzadkie książki, z drugiej ręki.
            • wuika Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:14
              Tak, są produkty, których poza amazonem nie ma. Np. kindle - jeśli chcesz mieć pewność, że masz gwarancję, musisz kupić bezpośrednio od nich. A jak nie Ty od nich, to i tak - ktoś z amazona musi kupić, bo to jest ich produkt.
      • rosapulchra-0 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:29
        Bzdura na resorach. Znam kilka osób pracujących w Amazonie i innych magazynach. Jakoś nie narzekają na pracę. Stawki godzinowe dobrze płatne, za każdą nadgodzinę 200% stawki pierwotnej, a w bardzo gorących okresach nawet 250%. Wysokie bonusy do pensji za wyrabiane za przekroczenie normy.
        Oczywiście żadna biurwa, osiem godzin spędzająca na miękkim fotelu nie zrozumie tego, że 20 km w nogach może jej zrobić tylko dobrze, bo nie dość, że d.ko nie urośnie, to jeszcze zmaleje, to jeszcze dostaje się za to pieniądze big_grin Poza tym to jest praca dla osób słabo wykształconych, choć czytałam o osobach z wykształceniem wyższym pracujących w polskich oddziałach Amazonu.
        • rosapulchra-0 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:30
          Poza ty
          > m to jest praca dla osób słabo wykształconych, choć czytałam o osobach z wykszt
          > ałceniem wyższym pracujących w polskich oddziałach Amazonu.
          Oczywiście w angielskich oddziałach również takie osoby pracują i nie są to tylko Polacy.
        • zarin Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:49
          Potwierdzam, to wszystko bzdury i umiłowanie pozycji męczennika. Warunki pracy w Amazonie są super, boskie w stosunku do innych prac tego typu. Dobre płace, łatwa bezstresowa praca, długie przerwy, dużo urlopu, pełen socjal, szacunek do pracownika, zerowa, podkreślam zerowa presja czasu o ile w ogóle się coś robi.
          Przeczytajcie uważnie krytykę Amazonu, to jest czysty absurd, zarzuty w stylu godzina przerwy to za mało, a na obiad są ciągle ziemniaki.
          Dla mnie ta cała histeria to jakiś rodzaj braku szacunku wobec pracowników innych firm w sektorze niskich płac, gdzie naprawdę dzieje się źle.
          • lauren6 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:34
            > Dla mnie ta cała histeria to jakiś rodzaj braku szacunku wobec pracowników innych firm w sektorze niskich płac, gdzie naprawdę dzieje się źle.

Dokładnie. Jak czytam krytykę amazona to się zastanawiam, kto opłaca tych pożytecznych idiotów. Wszyscy się pochylaja nad losem legalnie zatrudnionych za niezłe stawki pracowników Amazona, zastanawiając się czy kiełbasa na obiad to mobbing. Tymczasem nikt się nie zainteresuje np ochroniarzami, których czas pracy to 24h na dobę, a stawka 5 zl/h na smieciowce. Skala wyzysku pracownika w Polsce jest ogromna, ale tradycyjnie ludzie potrafią dostrzec problem jedynie tych, którzy źle nie mają, ale głośno krzyczą.
            • princesswhitewolf Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 13:16
              bo taki ochroniarz niestety nie zaplaci dziennikarzowi za artykul. Zas konkurencja amazona- zaplaci
      • zona_glusia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:42
        > to wygląda z perspektywy ich pracownika nie brakuje. Z premedytacją nie kupuję
        > w amazonie, podobnie inne osoby z mojej rodziny, bo ta firma prowadzi politykę
        > mającą wykończyć konkurencję przy jednoczesnym braku poszanowania elementarnych
        > praw pracowników
        Mam podobnie. Nic mi się nie stanie jak poczekam parę dni dłużej na przesyłkę, nie muszę mieć od razu.
      • snakelilith Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:48

> Wyzyskiem i niewolniczą pracą osób zatrudnianych - taki współczesny kamieniołom
        > . Osoba zatrudniona w magazynie wyrabia dziennie ponad 20 km na nogach,

Co dla niektórych to zbawienie. Widziałam reportaż w niemieckiej telewizji. Faktycznie magazyn przypominający lotnisko, a w nim przeszczęśliwa pracowniczka. Dlaczego? Bo w ciągu 6 miesięcy pracy straciła prawie 30kg, a miała w dniu zatrudnienia ogromną nadwagę. Do tego nie musi stosować żadnej diety i poprawiła się jej kondycja. Nie każdy robi tam jednak te 20km, ale gdyby nawet, no to co? Większości wychodzi na zdrowie.
    • ichi51e Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 09:50
      Wymuszają kontrakty takie na firmach kurierskich
    • kandyzowana3x Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:23
      z 3 lata temu przestałam u nich zamawiać na święta. dwa lata z rzędu przesylki z prezentami szły do mnie z 6 tyg. zamiast obiecanch kilku dni. chyba rzeczywiście się poprawili, ale ja do nich nie wrócę.
    • ichi51e Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 10:51
      O tak wlasnie m.wyborcza.pl/wyborcza/1,132749,16632111,Zostalo_ci_piec_sekund__Jak_sie_pracuje_w_magazynach.html
      • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:00
        ichi51e napisała:

A i tak okazuje się, że spora część nawet chodzić nie umie:

www.bankier.pl/wiadomosc/Zwolnienia-w-Amazonie-mimo-nawalu-pracy-7291823.html
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:24
          Przeczytałoś, co linkujesz?
          • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:27

> Przeczytałoś, co linkujesz?

Tak. nawet łącznie z komentarzami:

-----------
            Pracowałem w Amazonie i nikt mi nie proponował 50 zł za donoszenie na innych. Normy nie są wysokie, jeśli się normalnie pracuje, bez problemu wyciąga się 20% więcej.
            -----------

hehe....
            • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:28
              Skoro jesteś zainteresowane komentarzami, przeczytaj sobie opinie na go-worku. He he...
              • princesswhitewolf Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:33
                na tego typu portalach wiekszosc firm wypada fatalnie. tam zadna firma nie wypada dobrze. Wiadomo, ze wypowiadaja sie ci jacy maja zal i chca sie gdzies wykrzyczec. Tego typu portale nie przyciagaja zadowolonych bo zadowoleni nie maja ochoty opisywac swojej pracy.
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:36
                  Taa. Przyleciały brytyjskie emigrantki i próbują porównywać warunki panujące w polskich oddziałach amazon z brytyjskimi... Można artykuły prasowe poczytać, skoro komentarze pasują wybiórczo.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:40

> Taa. Przyleciały brytyjskie emigrantki i próbują porównywać warunki panujące w
                    > polskich oddziałach amazon z brytyjskimi...

Warunki panują bardzo podobne we wszystkich centrach (za wyjątkiem płacy na h) - trzeba pracować! I nie można się zatrzasnąć na całą zmianę w kiblu!!!!
                  • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:41
                    A dobry pan pozwala raz na parę godzin do kibla wyjść? Czy pracownicy powinni w pieluchach siedzieć?
                    • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:46

> A dobry pan pozwala raz na parę godzin do kibla wyjść? Czy pracownicy powinni w
                      > pieluchach siedzieć?

Jeżeli ktoś potrzebuje spędzać w kiblu cały dzień to może powinien po prostu zostać w domu?
                    • rosapulchra-0 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 13:04
                      Totalne bzdury piszesz wWC.
                      W kwestii wyjść do toalety itp.:
                      www.sadistic.pl/amazon-poznan-normalny-dzien-w-pracy-vt330710.htm
                      • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 14:35
                        rosapulchra-0 napisała:

> Totalne bzdury piszesz wWC.
                        > W kwestii wyjść do toalety itp.:
                        > www.sadistic.pl/amazon-poznan-normalny-dzien-w-pracy-vt330710.htm

Powiedziałbym, że polish working class w pigułce, ale to mnie rozwaliło:

"- był typ, który naszczał w autobusie. Waliło przez tydzień."
                  • princesswhitewolf Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:46
                    wyznawczyni, ale ja mowie na podstawie wklejonego tu powyzej artykulu o polskim oddziale. Jesli tam tak strasznie to masowo ludzie by uciekali a nie zalili sie ze zostali zwolnieni i chca wrocic. Nie moze byc tak tragicznie jesli chca wracac.
                    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:52
                      chcą, bo mają tę pracę albo żadnej. powtórzę po raz setny, to nie UK. a o protestach pracowników polskiego amazona słyszałaś? o mobbingu czytałaś? o problemach z wyjściem do toalety (w celu załatwienia potrzeby, raz na parę godzin- to do trolololo)? o "normach pracy" jakie tam panują? o niesamowitej rotacji? tu jest Polska, nie Chiny/Bangladesz.
                      • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:01

> chcą, bo mają tę pracę albo żadnej.

Jak nie mają? Masa pracy u Prawdziwych Polskich Pracodawców po 4-5 PLN/h na czarno jest! Tylko wybierać przebierać...

Przypominam, że część autobusów z niewolnikami Amazona odjeżdża z Wrocławia!
                      • zarin Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:06
                        Jakie to zabawne, że najpierw opowiada się bajki, jakoby Amazon otworzył magazyny w Polsce, bo gdzie indziej nie może znaleźć pracowników; że kopiuje się słowo w słowo zarzuty z niemieckich protestów, a potem oznajmia, że w zachodnich oddziałach jest lepiej...

Amazon ma blisko zerową rotację, normalni ludzie są świadomi. że nie dostaną w tym sektorze lepszych warunków. Standardy pracy są jednolite na całym świecie.
                        • princesswhitewolf Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:09
                          Amazon ma blisko zerową rotację, normalni ludzie są świadomi. że nie dostaną w tym sektorze lepszych warunków. Standardy pracy są jednolite na całym świecie.

zarin, problem w tym, ze dyskutanci tutaj niektorzy nie chca czytac tego co piszesz na podstawie wgladu w sprawe
                          ludzie wola czytac pseudo obiektywne artykuly w prasie. Ot zapewne wierzyli tez i w koniec swiata w 2012... bo prasa napisala.lol
                      • princesswhitewolf Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:07
                        > chcą, bo mają tę pracę albo żadnej. powtórzę po raz setny, to nie UK. a o prote
                        > stach pracowników polskiego amazona słyszałaś? o mobbingu czytałaś? o problemac
                        > h z wyjściem do toalety (w celu załatwienia potrzeby, raz na parę godzin- to do
                        > trolololo)? o "normach pracy" jakie tam panują? o niesamowitej rotacji? tu jes
                        > t Polska, nie Chiny/Bangladesz.

Wyznawczyni, szanuje Twoje stanowisko, ale ja pod chodze z pewnym dystansem do informacji z sensacyjnej papki medialnej. Interesujace sa tylko i wylacznie fakty: stawki, warunki a nie rozzalona pani Iksinska co na papieroska chciala.
                        Amazon funkcjonuje w kazdym kraju podobnie. W Polsce wszedl na rynek i przez niego mase firm poczawszy od ksiegarni internetowych przez internetowa sprzedaz zabawek, ubran itd stracilo klientow. Marketing w tego typu firmach zainwestuje w negatywna prase swojego konkurenta. Zrobia wszystko by zniechecic klientow.

Tak, ja zakladam, ze praca w takim miejscu wiaze sie z szybkoscia dzialania, i z tym ze nie jest to tylko "niekontrolowana" odsiadka z licznymi wycieczkami do toalety czy na papieroska.
                        Niemniej nie wierze w to co pisze prasa.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:57
                      princesswhitewolf napisała:

> wyznawczyni, ale ja mowie na podstawie wklejonego tu powyzej artykulu o polskim
                      > oddziale. Jesli tam tak strasznie to masowo ludzie by uciekali a nie zalili si
                      > e ze zostali zwolnieni i chca wrocic. Nie moze byc tak tragicznie jesli chca w
                      > racac.

Tragicznie nie jest - zwłaszcza za taką pracę - ale polski pracownik w swojej pracy idealnej oczekuje:

1-2 godzinki na fajku pod firmą
                      1-2 godzinki w kibelku
                      1-2 godzinki zasłużonej przerwy na obiadek

resztę czasu ochoczo poświęci firmie, ale żeby go za bardzo nie gonili, bo on lubi pracować swoim tempem!

• joa66 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:51
                    btw przesyŁki z amazon.uk dostarcza mi DHL , nie amazon polska
          • princesswhitewolf Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:31
            jesli jest tam tak zle to dlaczego ludzie jacy zostali zwolnieni bardzo nad tym boleja i chcieliby wrocic? Kupy to sie nie trzyma

Poza tym, to normalne ze tego typu firmy zwalniaja ludzi sezonowo bo potrzebuja czasami mniej a czasami wiecej pracownikow. Przed Gwiazdka jest masowe zatrudnianie
            • ichi51e Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:42
              Ludzie chcą wrócić bo nie maja innej opcji to chyba jasne big_grin nie dlatego ze było im tam cudownie. W Pakistanie i Bangladeszu ludzie tez zabijają sie o prace big_grin
              No takie życie - jest dobrze szybko o sprawnie bo mrówki zasuwają to chyba żaden sekret
              • princesswhitewolf Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:49
                ichni, no ale w Polsce jednak jest odrobine lepiej niz w Pakistanie. Nie przesadzajmy

Zreszta wcale to nie jest tak, ze Polacy sa narodem nr1 jaki aplikuje na wszelakie pozycje. Jesli jest jakies stanowisko o charakterze miedzynarodowym to rekruter w mojej firmie powiedzial ze na jedno stanowisko aplikuja masy Wlochow, Hiszpanow, Portugalczykow. Jest ich xxxx krotnie wiecej niz innych nacji z Europy. Polakow nie jest wiecej wsrod aplikantow niz Francuzow czy Brytyjczykow lub Niemcow.

• ichi51e Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:10
                  Ja tez wierze ze jest lepiej wink i bardzo lubie amazon - zwłaszcza ze ich politykę zwracania kasy wymiany kindli zamawianie książek w preorder. No i za to ze na infolini maja ludzi mówiących po angielsku a nie łączność z Azja smile No ale nie oszukujmy sie ktoś tam zapewne zapis...a na 4 zmiany big_grin a post startowy zrobił na mnie wrażenie jakby sueellen myślała ze to elfy roznoszą suspicious no może kiedyś - zastąpi sie ludzi robotami i dronami i wtedy w ogóle będzie w godzinę pod drzwiami - bez wyzysku. I wtedy dopiero będzie płacz...
                  • princesswhitewolf Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:14
                    zastąpi sie ludzi robotami i dronami i wtedy w ogóle będzie w godzinę pod drzwiami - bez wyzysku. I wtedy dopiero będzie płacz...

obawiam sie masz racje i bedzie to szybciej niz sie spodziewamy...
                    • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:20
                      princesswhitewolf napisała:

> zastąpi sie ludzi robotami i dronami i wtedy w ogóle będzie w godzinę pod dr
                      > zwiami - bez wyzysku. I wtedy dopiero będzie płacz...

>
                      > obawiam sie masz racje i bedzie to szybciej niz sie spodziewamy...

Centra w USA są już obecnie dużo bardziej zmechanizowane i zautomatyzowane niż europejskie. Co ciekawe nadzór, upgrade etc systemu Kiva jest także z Europejskich biur Amazona - globalizacja totalna smile
    • rosapulchra-0 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:06
      A jak działa Royal Mail? Wczoraj po południu (ok. 16.30) zadzwoniłam do szpitala, żeby umówić wizytę, przed chwilą odebrałam list potwierdzający.
      • ichi51e Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:27
        Royal mail z punktu widzenia pl słabo - zawsze idzie paczka tydzień z małym haczkiem. Wole zamawianie ze Skandynawii ichniejsza poczta zawsze w 3 dni.
        • rosapulchra-0 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 13:14
          Tu się zgadzam. Ale pamiętaj, że za dostarczenie paczki do Polski przez pocztę bierze również odpowiedzialność poczta polska.
          W każdym razie 3 tygodnie temu wysłałam przez Royal Mail paczkę do Polski. Wróciła do mnie, rozerwana, poszarpana. Kasę za wysyłkę zwrócono mi od razu. Wszędzie zdarzają się wpadki. Jednak jeśli chodzi o miejscowe przesyłki, nie tylko listy, to Royal Mail działa błyskawicznie.
          • ichi51e Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 13:17
            No wlasnie chciałam dopisać ze podejrzewam ze cześć opoźnienia to poczta Polska...
          • joa66 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 13:58
            big_grin
      • kandyzowana3x Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 12:06
        royal mail wyjątkowo w tym roku przed światami na 300 %. pracują w niedziele i u nas w tym roku bez opóźnień.
    • rosapulchra-0 Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:09
      Mają magazyn (największy w Europie podobno) w Milton Keynes - rzut beretem od ciebie. Poza tym w tzw. gorących okresach zatrudniają drugie tyle pracowników, co mają na stałe.
    • dyzurny_troll_forum Re: Jak działa amazon? 23.12.15, 11:44

> Piszesz z doświadczenia? Dużo ci dupsko zmalało od czasu, gdy byłaś monstrualni
      > e otyła?

Prosiłbym żebyśmy trzymali pewien poziom, beznadziejny, bo beznadziejny, ale jednak poziom, OK?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka