Dodaj do ulubionych

Kłamstwa i kłamstewka PiS

30.12.15, 09:53
Pozwolę sobie założyć osobny wątek o głupich kłamstwach parlamentarzystów PiS. O Waszczykowskim i Komisji Weneckiej już wiemy, ale notoryczne (i łatwo sprawdzalne!) łgastwa zasługują na ogólny podziw.

Oto pan Zbyszek w najlepszej formie:

szacki.blog.polityka.pl/2015/12/29/jak-sie-ziobrze-poplataly-dane/
Obserwuj wątek
    • paszczakowna1 Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 30.12.15, 09:59
      Pan Sasin nawet sie nie fatyguje, by uprawdopodobnić swoje konfabulalcje:

www.wykop.pl/link/2933823/posel-sasin-jednym-konkretnym-argumentem-zaoral-cala-opozycje-ws-mediow/

(Przepraszam za linkowanie do wykopu, ale lepiej niż do tego blogaska.)

Zacytuje debunk Lluc z wykopu:

"Natomiast prezydent Andrzej Duda, który uczestniczył w tym czasie w wielu ważnych dla Polski uroczystościach, miał jedynie 14 minut czasu!"

Całkowicie przypadkiem w listopadzie Prezydent miał 3:47:11 tylko w TVP Info do tego Kancelaria Prezydenta miała 3:05:33 również w TVP Info. Więc nie wiem skąd wzięło się to 14 minut, zwłaszcza pisząc ogólnie o mediach a nie o konkretnej stacji.

Źródło (wiarygodne w odróżnieniu od blogaska) s.v3.tvp.pl/repository/attachment/3/8/6/386977a4aa8813ecc47f0c76cd712e121450195107288.pdf
      • pade Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 30.12.15, 11:36
        Zaraz przejdzie ustawa o inwigilacji i już żadnych kłamstewek nie będzie.
        • faustine Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 30.12.15, 11:43
          A założysz wreszcie jakiś inny wątek ? Zmarszczek dostaniesz z tej frustracji .
          • pade Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 30.12.15, 11:58
            Ja?
    • lady-z-gaga Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 30.12.15, 11:56
      nie zauważyłam Twojego wątku i założyłam podobny, przepraszam
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,159980308,159980308,klamca_Ziobro.html
      może moderacja mnie przyklei tutaj smile
      • iwoniaw Przeklejone: autor - lady-z-gaga 30.12.15, 18:24
        kłamca Ziobro
        lady-z-gaga
        30.12.15, 10:59 Odpowiedz
        śmiać się czy płakać?

szacki.blog.polityka.pl/2015/12/29/jak-sie-ziobrze-poplataly-dane/
        "Zbigniew Ziobro, zaproszony wczoraj na monolog do TVP – wywiadem tego się nie da nazwać – na samym początku z niejaką dumą wyciągnął infografikę z dwoma słupkami. Jeden słupek, słup wręcz, miał obrazować pracowitość sędziów niemieckiego Trybunału Konstytucyjnego, drugi – lenistwo obiboków z al. Szucha.

– 6811 – pokazywał minister sprawiedliwości słup niemiecki – tyle orzeczeń wydał niemiecki Trybunał w samym tylko 2014 r.! A nasz ponad dziesięć razy mniej!

W ten sposób Ziobro tłumaczył, że PiS-owi nie chodzi wcale o sparaliżowanie Trybunału, lecz o zmotywowanie go do rzetelnej pracy.

Przyznam, że dysproporcja słupów i na mnie zrobiła spore wrażenie. 6811 orzeczeń w ciągu roku to przecież prawie 19 wyroków dziennie, także w soboty, niedziele i święta. Tak to nawet prok. Piotrowicz nie dałby rady pracować – a Niemcy, jakieś roboty w togach, dają. Przynajmniej na wykresie pana Ziobry, rzeczywistość wygląda bowiem nieco inaczej.

Niemiecki Trybunał ma okropnie długą i niezbyt piękną nazwę Bundesverfassungsgericht oraz całkiem przyzwoitą stronę internetową. Są na niej np. statystyki orzeczeń, rok po roku.

I tak w przywołanym przez pana Ziobrę roku 2014 Bundesverfassungsgericht wydał 220 wyroków. Nasz minister sprawiedliwości pomylił się zatem w swoim rekwizycie trzydziestokrotnie. Jak mu to wyszło? Dodawał dane z różnych lat? Mnożył przez liczbę landów? Wyczytał z gwiazd? Bundesverfassungsgericht przez ostatnie 15 lat wydał mniej wyroków niż mu Ziobro wyliczył w samym 2014 r."

Re: kłamca Ziobro
        lusitania2
        30.12.15, 11:05 Odpowiedz
        u pana Zbyszka to standard.
    • lusitania2 Re: napad na centrum eksperckie NATO 30.12.15, 12:11
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19408849,ostry-list-slowackiego-mon-do-macierewicza-nikt-z-nami-nie.html?lokale=local#BoxNewsImg
      • kim5 Re: napad na centrum eksperckie NATO 30.12.15, 12:15
        szacki.blog.polityka.pl/2015/12/29/jak-sie-ziobrze-poplataly-dane/?nocheck=1&sso_ticket=zugp7rZChv42RIQNSSpfuLvTj34AAjCxWipYIDv1KNwbijNCN0Uo-NMvbqioJrMO7V8fuwR7rBzNzMrTyHb5NpKMBmJYmau86yzPalUj-rs
      • paszczakowna1 Re: napad na centrum eksperckie NATO 02.01.16, 16:33
        WIelokrotne zapewnienia PiS, jakoby "Słowacy byli konsultowani" wymienione między innymi tu:

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1645930,1,miedzynarodowa-wiarygodnosc-mon-podwazona.read
        • kamea_chateau Re: napad na centrum eksperckie NATO 23.09.16, 08:22
          www.tvn24.pl/jakich-dokumentow-kontrwywiadu-szukal-misiewicz,678382,s.html
          to z dzisiaj... ktoś jest śpioszkiem i chciał przychwycić kwity na siebie?
    • mdro Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 26.01.16, 16:51
      O, przypomniało mi się, że był już taki wątek.

Dwa z dzisiaj:

1. Minister edukacji Anna Zalewska stwierdziła, że na listach popierających zachowanie gimnazjów "250 tys. to są dublujące się, powtarzające się podpisy, bo je oczywiście analizowałam".
      ZNP w odpowiedzi: "Nie jest prawdą również, jak powiedziała minister edukacji, że "250 tys. to są dublujące się, powtarzające się podpisy, bo ja je oczywiście analizowałam". Minister edukacji nie mogła przeanalizować podpisów, ponieważ znajdują się one w siedzibie ZNP!"
      wyborcza.pl/1,75478,19536604,zalewska-podpisy-w-obronie-gimnazjow-sie-dubluja-analizowalam.html#MTstream

2. Minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski twierdził kilkukrotnie, że nie powiedział w wywiadzie dla Reutersa, że Polska może się zgodzić na ograniczenie uprawnień imigrantów z UE w GB (więc i Polaków w GB) w zamian za popacie dla baz NATO w Polsce. Twierdził też, że w każdej chwili może pokazać cały wywiad, żeby można było zweryfikować, co naprawdę powiedział i co jakoby dziennikarze Reutersa zmanipulowali. I co? I nic, nie pokaże wywiadu, bo nie.
      wyborcza.pl/1,75478,19536196,waszczykowski-nie-chce-pokazac-oryginalnego-wywiadu-dla-reutersa.html
    • mari.sol Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 26.01.16, 17:16
      Tekst linka
      Beata Kempa od lat uparcie mianuje się prawnikiem. Ale nim nie jest.
      Szefująca Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Beata Kempa z Sycowa, jedna z głównych rozgrywających w sprawie zmian w Trybunale Konstytucyjnym, lubi powoływać się na swoje prawnicze wykształcenie. Sęk w tym, że w zgodnej opinii prawników do ich grona nie należy.
      [...]
      Na swojej własnej stronie pisze: "Jestem prawnikiem nie tylko z wykształcenia, ale przede wszystkim z wyboru i zamiłowania". To ona jednoosobowo wstrzymała w grudniu publikację wyroku Trybunału Konstytucyjnego dotyczącego przyjętej przez poprzedni Sejm ustawy o TK. W czasie awantury o Trybunał mówiła: - Jako prawnicy przyjrzymy się temu, co zostało zrobione za rządów PO.
      • claudel6 Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 26.01.16, 18:57
        gwiazda, która uparcie twierdzi, ze studiowała kierunek, którego na tej uczeni nie ma. ja też jestem prawnikiem. miałam na studiach (dziennych!) prawo administracyjne, cywilne, spółek, unii europejskiej, postępowania administracyjnego. chyba otworzę kancelarię.
        • kolter kultowe wręcz kłamstwo PIS !!!! 26.01.16, 19:00
          500 zł dla każdego dziecka....
        • iwoniaw Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 26.01.16, 19:11
          O, to tak jak ja. Wydział Prawa na mojej uczelni jest jednym z najbardziej obleganych i poważanych w Polsce, a dziekanat mają przez ścianę z moim dziekanatem. To prawie jakbym zrobiła tam habilitację i ze cztery aplikacje, nie? big_grin
    • mamma_2012 Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 26.01.16, 18:40
      A milion uchodców z Ukrainy Szydłowej w czasie przesłuchania przed KE?
      • mia_siochi Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 26.01.16, 18:59
        Milion uchodźców bije na głowę szystkie poprzednie łgarstwa.
    • szarsz Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 26.01.16, 19:11
      Do tego wątku świetnie pasuje najazd troli gazetowe fora. Do wczoraj pod artykułami zahaczającymi choć minimalnie o politykę pojawiało się mnóstwo komentarzy proPiS, które natychmiast były podbijane (łapka w górę) po nawet kilkaset razy. Prosty zabieg - wymóg logowania w celu oceny wyciął (przynajmniej chwilowo) je wszystkie.
    • paszczakowna1 Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 26.01.16, 20:21
      Waszczykowski strikes again:

- Dziennikarze Reutersa dokonali jakiegoś skrótu i nadinterpretacji. W każdej chwili mogę pokazać oryginalny wywiad - zapewniał Witold Waszczykowski po burzy, jaka się rozpętała, gdy szef MSZ powiedział w wywiadzie o "dealu" z Brytyjczykami.

Tego samego dnia (5 stycznia) po raz pierwszy poprosiłem MSZ o udostępnienie "oryginalnego" wywiadu szefa dyplomacji dla agencji Reuters. Byliśmy gotowi opublikować całość na Wyborcza.pl tak, by uciąć wszystkie spekulacje.

Ministerstwo nie odpowiadało, więc dwa dni później (7 stycznia) ponowiłem prośbę - z zastrzeżeniem, że jeżeli MSZ nie ustosunkuje się do niej do godz. 12, będę zmuszony napisać, że odmawia udostępnienia wywiadu. Resort odpowiedział pod koniec dnia:

"W odpowiedzi na Pański e-mail uprzejmie informujemy, że ustawa o dostępie do informacji publicznej zakłada czternastodniowy termin na udzielenie odpowiedzi".

To prawda, choć - bądźmy precyzyjni - zapis w ustawie o dostępie do informacji publicznej brzmi: "Udostępnianie informacji publicznej na wniosek następuje bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku". Poza tym nie był to klasyczny wniosek o udostępnienie informacji publicznej, a prośba idąca w ślad za publiczną deklaracją złożoną przez ministra Waszczykowskiego.

Do wczoraj (25 stycznia) nie dostałem z MSZ żadnej odpowiedzi, dlatego przypomniałem biuru prasowemu, że ustawowy termin (na który się resort powołał) na odpowiedź minął w ubiegłym tygodniu. Po kilku godzinach MSZ odpowiedział, że "wywiad nie jest informacją publiczną". I wywiadu nie przysłał.

wyborcza.pl/1,75478,19536196,waszczykowski-nie-chce-pokazac-oryginalnego-wywiadu-dla-reutersa.html
    • lusitania2 Re: prezes kłamczyński 27.01.16, 09:35
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19539995,kaczynski-skarzy-sie-ze-w-sejmie-wylaczali-mu-mikrofon-polityka.html
      • lady-z-gaga Re: prezes kłamczyński 27.01.16, 14:54
        o właśnie, miałam o tym napisać smile kaczor znów bezczelnie łże, wymyślanie własnej martyrologii to jego specjalność
    • lady-z-gaga kolejne 29.01.16, 19:48
      Olejnik napisała o tym w artykule, a Pawłowicz oskarżała ją o kłamstwo i twierdziła, że słowa "stul pysk" wtedy nie padły. "Wygrałam proces z Krystyną Pawłowicz" - oznajmiła dziś na Facebooku dziennikarka.

"Zarzuciła mi kłamstwo, twierdząc, że skoro w stenogramie posiedzenia Sejmu nie zapisano, jak krzyczała do innych posłów 'stul pysk' i 'ty chamie', to znaczy, że tak nie było. W sądzie zeznawali posłowie, którzy byli wtedy na sali i słyszeli okrzyki pani poseł", napisała Olejnik.

Żal, że ludzie tak kochający kłamstwa, jak PiS, są rownocześnie tacy kiepscy w tym, co robią smile

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19555188,olejnik-wygralam-proces-z-poslanka-pawlowicz-chodzi-o-sprawe.html#Czolka3Img
    • paszczakowna1 Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 07.02.16, 13:13
      Macierewicz jest może bardzo śmieszny, ale ten człowiek odpowiada za bezpieczeństwo granic Polski:

Wbrew publicznemu stwierdzeniu ministra Macierewicza po wizycie brytyjskiego ministra obrony Fallona Londyn oficjalnie zdementował, jakoby zgodził się na stałą obecność w Polsce 1 tys. żołnierzy. Obsesje Macierewicza na użytek wewnętrzny są szkodliwe, ale jego fantasmagorie w sferze polityki bezpieczeństwa są dla pozycji Polski zabójcze.

wyborcza.pl/magazyn/1,150176,19589588,polska-do-przodu-z-glowa-wstecz-polityka-zagraniczna-wedlug.html
      I jeszcze:

W środę rzecznik MON Bartłomiej Misiewicz poinformował o liście z WZL 1 Łódź (tam mają być produkowane śmigłowce), że Airbus odstąpił od warunku umowy offsetowej, czyli montowania w Polsce systemu nawigacyjnego.

Airbus te informacje zdementował.

- To bardzo dziwne, że na ten temat wypowiada się polski MON, a nie Ministerstwo Rozwoju. Zdaniem MON ten śmigłowiec spełnił przecież wszelkie wymagania - powiedział nam wiceprezes Airbusa Fabrice Lievin.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,19589892,francja-ostrzega-macierewicza-przed-zerwaniem-przetargu-na-caracale.html#ixzz3zU2nGXIb
    • lusitania2 Re: dzień bez kłamstwa dniem w pisie straconym;( 24.03.16, 09:47
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19814433,tvn24-sprawdzil-wybitnych-konstytucjonalistow-z-listy-ziobry.html#MT
      • ra-sowa Re: dzień bez kłamstwa dniem w pisie straconym;( 24.03.16, 10:52
        a czego się tu spodziewać, taki sposób działania jest przecież wdrożony od początku.
        Coraz bardziej mnie zastanawia jakim człowiekiem trzeba być, zeby popierać taką partię, widząc te zagrywki.
        • 1elka26 Re: dzień bez kłamstwa dniem w pisie straconym;( 24.03.16, 11:06
          ra-sowa napisał(a):

> Coraz bardziej mnie zastanawia jakim człowiekiem trzeba być, zeby popierać taką
          > partię, widząc te zagrywki.

Rozsądnym. I na pewno nie zmanipulowanym przez GW. PIS ma jedna zaletę - nie udaje kogoś innego. Natomiast demokracja w waszej wersji wygląda tak:

"Michnik był jednak raczej spokojny, bo się jąkał, a gdy jest naprawdę zdenerwowany lub podniecony - jąkać się przestaje. Ja swoje, on swoje. Nagle trochę się ożywił i zwrócił się do mnie niemal ciepło, po ojcowsku: - K-k-krzysiu, jeśli ty-ty-ty chcesz tu robić wo-wolną gazetę, to-to-to-to po moim trupie."

krzysztofleski.salon24.pl/851,z-michnikiem-spacer-po-ogrodku
          • mdro Re: dzień bez kłamstwa dniem w pisie straconym;( 24.03.16, 11:28
            "PIS ma jedna zaletę - nie udaje kogoś innego".

Żartujesz, prawda? Nawet trolling powinien mieć jakieś granice... Pomijając to, co udawali w kampanii wyborczej, to mam rozumieć, że liczne wymienione tu jawne kłamstwa to nie jest "udawanie"? Rozsądek? Są na to inne słowa, choć owszem, serwiliści mają w zwyczaju nazywać to rozsądkiem.

A jak się odniesiesz do ujawnionych przez FT poszukiwań przez PiS specjalistów od PR? Nie chcą aby kogoś udawać?

I co ma do tego wypowiedź (o ile w ogóle prawdziwa i nie wyrwana z kontekstu) Michnika, który jako żywo od lat nie ma wielkiej styczności z polską polityką?
    • anetapzn Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 24.03.16, 11:06
      Ja to się zastanawiam czy pisowcy (ci wyższego kalibru, ministerialnego, że tak się wyrażę) wierzą w te durnoty, które ku radości swojego suwerena głoszą?
      • zlotarybka_1 Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 24.03.16, 11:13
        Dopoki nie odczuja skutkow tych zagrywek na sobie, to 500 zl wystarczy zeby miec to wszystko w odwloku.
    • paszczakowna1 Waszczykowski znowu 27.07.16, 21:28
      Bardzo wiele się wydarzyło (między innymi światowy skandal z przekłamaniem słów Obamy), ale warto odnotować Waszczykowskiego.

Krótko po szczycie NATO w Warszawie Witold Waszczykowski w wywiadzie dla TVN24 odniósł się do listu senatorów. Powiedział, że sygnatariusze nie wiedzieli, co podpisują, a list ten został im ?podrzucony?. Dodał, że senatorowie zmienili zdanie po rozmowie Anną Anders, senatorką z PiS.

OKO.press zwróciło się do biur autorów listu z prośbą o komentarz. Zapytaliśmy, czy senatorowie nie wiedzieli, co podpisują oraz czy zmienili ocenę sytuacji w Polsce po rozmowie z Anną Anders.

?To bzdura (that?s garbage). Senator Durbin nie zmienił swojej opinii? ? odpowiedziało biuro demokraty. Również sekretariat Bena Cardina odpowiedział, że nie tylko nie zmienił on swojej opinii, ale również ani on, ani pracownicy jego biura nie odbyli nigdy spotkania z panią senator Anders.

Od przedstawicieli senatora Johna MaCaina nie otrzymaliśmy odpowiedzi.

oko.press/mysla-o-nas-amerykanscy-senatorzy/
    • saszanasza Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 28.07.16, 10:40
      Wiecie co, ja mam sprzeczne odczucia. Najlepszym, niemożliwym do zrealizowania wyjściem byloby usunięcie PISu teraz, zanim narobi jeszcze większego syfu.
      Jeżeli nawet uda się opozycji wygrać wybory za kilka lat, to szczerze współczuję, bo przejmą syf, zadłużenie i spadające wskaźniki, które "potrzebują czasu" aby zacząć się obniżać. PIS za wszelką cenę będzie starał się ludziom wmówić, że to wina kolejnych rządzących i ich polityki. Cokolwiek ci nie zrobią, przez masy będzie to odebrane źlesad
    • paszczakowna1 Waszczykowski totalna kompromitacja 22.09.16, 23:55
      Szef polskiej dyplomacji Witold Waszczykowski poinformował o zwolnieniu Anne Applebaum z ważnego waszyngtońskiego think tanku. Powód? Tekst dotyczący katastrofy smoleńskiej. To mocny news. Problem w tym, że Waszczykowski wyssał go z palca.

Przez 42 sekundy minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski opowiadał w środę wieczorem na antenie TVP Info o karze, jaka rzekomo spotkała jedną z najbardziej znanych amerykańskich komentatorek politycznych. Miała ją spotkać za to, że ośmieliła się skrytykować rząd PiS.

- Myślę, że najlepszym komentarzem jest to, że jeden z istotnych think tanków, czyli zespołów analitycznych w Waszyngtonie, Central Europe Policy Analysis, który zatrudniał do tej pory panią Anne Applebaum, po tym artykule zwolnił ją ze współpracy. Uznał, że jest to niedopuszczalna ingerencja w wewnętrzne sprawy państwa, które jest przedmiotem zainteresowania tego think tanku. Więc jest to najlepszy komentarz, zwolnienie pani Anne Applebaum, odsunięcie od współpracy, również zerwanie z nią umowy na realizację jednego z najbliższych seminariów międzynarodowych, w którym również Polacy mieli uczestniczyć - mówił Waszczykowski.

CEPA od razu zdementowała: Dla jasności: @anneapplebaum jest i pozostaje stałym współpracownikiem CEPA, współkieruje programem nt. rosyjskiej propagandy @imielski

twitter.com/cepa/status/778698616135299073?ref_src=twsrc^tfw
      twitter.com/cepa?ref_src=twsrc^tfwy
      (Oczywiście przedtem pisowskie szczekaczki wczymśtam zdążyły załgać się niemal na śmierć, no ale do tego już przywykliśmy - a moze nie powinniśmy?)

Minister Spraw Zagranicnzych łże i to głupio łże. TV-PiS to puszcza. NIe oglądam, ale nie przypuszczam, by sprostowanie kiedykolwiek padło?

Kolejna kompromitacja na arenie międzynarodowej, choć przekręcaniu słów Obamy nic nie dorówna.
      • sumire Re: Waszczykowski totalna kompromitacja 23.09.16, 08:14
        Oczywiście, że sprostowanie nie padnie. Za to w świat już poszło, że polska telewizja publiczna sięga po najlepsze (jeśli można tego słowa użyć) metody propagandowe z czasów wiadomo jakich.
        • paszczakowna1 Re: Waszczykowski totalna kompromitacja 23.09.16, 18:20
          Metody są doskonale znane i współcześnie - w Rosji. Polecam lekturę: wyborcza.pl/1,75968,20733221,polowanie-na-applebaum.html
    • kaz_nodzieja Re: Kłamstwa i kłamstewka PiS 23.09.16, 20:14
      Politycy kłamią. Też mi szok i niedowierzanie big_grin To tak jakby się dziwić, że Pani dziwka bierze do buzi.
    • paszczakowna1 Nowy szef Komisji Badań Lotniczych 24.09.16, 12:28
      wiadomosci.onet.pl/kraj/kim-jest-nastepca-macieja-laska-luki-w-zyciorysie-nowego-szefa-komisji-badania/kdpf4x
      Najgorsze jest to, że taka informacja gdzieś się mignie i nikt jej nie podchwytuje. Ani interpelacji poselskiej, ani podjęcia w innych mediach, nic. A skandaliczne sprawy wychodzą codziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka