isa1001 02.01.16, 17:25 Konkretnie te, które biorą na stałe leki. Czy zdarzają wam się gwałtowne skoki ciśnienia mimo brania leków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3fanta Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 17:36 Jakoś nie.Leki dobrane ok.Co bierzesz? Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 17:43 3fanta napisała: > Jakoś nie.Leki dobrane ok.Co bierzesz? > Indix Combi czyli 2,5 mg perindoprillu + 0,625 mg Indapamidum. Poprzednio brałam 2,5 mg perindoprillu i były skoki, więc lekarka zmieniła i już miało być super. Ale jasny gwint nie jest. Ostatniej nocy 1,5 godziny walczyłam z rosnącym ciśnieniem. Na szczęście mam na awaryjne sytuacje captopril, więc obyło się bez wzywania pogotowia, ale niewiele brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 17:42 isa1001 napisała: > Konkretnie te, które biorą na stałe leki. Czy zdarzają wam się gwałtowne skoki ciśnienia mimo brania leków? Nie. Lek dość dobrze dobrany, ale lekarz przykazał brać zawsze, o tej samej porze w południe i tak biorę. Na początku była za duża dawka i pobolewało mnie w okolicach nerek. Po zmniejszeniu dawki jest ok. Lek jest tani. Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 17:45 Ja biorę pół Bisocardu 5 rano i 1 Norvasc 5 na wieczór. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 17:48 Z ciekawości i złośliwości - ile lat macie, że musie brać takie leki? 55? Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 17:51 42 u nas nadciśnienie rodzinne u mnie wylazło w 2 ciąży i zostało Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 17:52 No, ja też niestety dostałam nadciśnienie w pakiecie genów. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 17:53 kaz_nodzieja napisał(a): > Z ciekawości i złośliwości - ile lat macie, że musie brać takie leki? 55? Ludzie młodzi też mają nadciśnienie. Dla Twojej ciekawości kaz_nodzieja mam 52 lata, a leczę nadciśnienie 2,5 lat, a powinnam przynajmniej 5 lat temu już je leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 17:59 Współczuję, to chyba nie jest norma populacyjna tylko pech. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 18:12 kaz_nodzieja napisał(a): > Współczuję, to chyba nie jest norma populacyjna tylko pech. Nie ma się z czego śmiać kazn_odzieja, to że teraz nie masz nadciśnienia, wcale nie oznacza, że też nie będziesz miał. Nadciśnienie często nie daje objawów, lub się ich nie kojarzy z nadciśnieniem. Nie wiem czy wiesz, ale nieleczone nadciśnienie może skończyć się wylewem krwi do mózgu, a nie na każdy wylew się umiera. Czasami jest się długie lata rośliną (zanim się umrze). Mierzysz sobie ciśnienie, że wiesz, że nie masz nadciśnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 18:18 Raczej współczuję. U nas w rodzinie (patrz niżej) średnia brania leków na stałe to bliżej 70 lat niż 40 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 18:24 Tak było może we wcześniejszych pokoleniach w twojej rodzinie, ale biorąc pod uwagę twój styl życia, to ciebie trafi prędzej. Jako mężczyzna i tak jesteś w grupie podwyższonego ryzyka, więc nie wymądrzaj. Chwalić to mógłbyś się, gdyby w twojej rodzinie nikt nie miał nadciśnienia nawet koło 70-tki. Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 18:01 U nas wszyscy moi kuzynowie i kuzynki to mają.Ciotki też.Też leczę się tak na serio od 1,5 roku po tym jak mnie z przychodni karetka zabrała z ciśnieniem 200/100.Poszłam tylko z chorym uchem a doktorek zmierzył rutynowo ciśnienie.Dawali coś w przychodni ale nie chciało spaść.Chyba captoprim to był.Dopiero w szpitalu to zbili do 140/90 i po 3 godzinach puścili mnie do domu.Od tej pory co 2 miechy u lekarza po receptę i to nie z kartką ale na wizytę.Doktoruńcio mnie pilnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 18:03 Według sygnaturki masz niespełna 5 -letnie dziecko i organizm posuniętej w latach emerytki Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 18:13 No niestety cała nadzieja w tym,że może jakoś pociągnę wg przysłowia Wóz co skrzypi daleko zajedzie.Tyle mogę powiedzieć,że jak biorę te leki to się czuję o wiele lepiej.Ciekawie się robi jak wyjeżdzamy na wakacje z kuzynami.Jeden z nich zaponina Bisocardu i wyżera mój co rano.Potem mi już jak jesteśmy w domu musi oddawać swój.A jak nie odda to zaś muszę do lekarza iść i ten się pyta co ja z tymi tabletkami robię to mu prawdę powiedziałam no kuzyn mi zjadł na wczasach i jest ok.Zawsze się śmiejemy z tych zjedzonych tabletek kuzyn ma lat 55 Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 18:16 Współczuję Wam, w mojej rodzinie tego rodzaju leki zaczyna się brać w okolicy 70 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 19:01 az_nodzieja napisał(a): > Współczuję Wam, w mojej rodzinie tego rodzaju leki zaczyna się brać w okolicy 7 > 0 roku życia. a ktoś w rodzinie ma zdiagnozowaną chorobę psychiczną? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 18:14 Biorę leki od dwóch lat. W okolicach okołookresowych zdarza się, że ciśnienie mimo leków wariuje ale wciąż jednak w granicach przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: E-mamy z nadciśnieniem 02.01.16, 18:33 A dzienniczki mierzenia ciśnienia prowadzicie?Ja prowadziłam pół roku teraz tylko mierzę ciśnienie co 2 dzień czasem codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: E-mamy z nadciśnieniem 03.01.16, 00:03 nie, jak biore systematycznie to nie mam skoków. jak zapomnę chociaż raz to sie robi gorzej. z tym że czuję ze trochę słabiej działa to jakby. w sensie że czasami puchnę. na początku sie nie zdarzało. mam 36 lat, nadciśnienie od zawsze, pierwszy raz stwierdzone w wieku 16 lat, leczone skutecznie od 31rż, biorę zestaw amlodypina 10mg + nebiwolol 5mg + hydrochlorotiazyd 25mg + valsartan 160mg. na szczęscie to wszystko tylko raz dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: E-mamy z nadciśnieniem 03.01.16, 14:20 A czy któraś z was brała albo bierze perindoprill? I jak samopoczucie? Idę jutro do lekarza i stanowczo zażądam zmiany leku. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: E-mamy z nadciśnieniem 03.01.16, 14:37 Ja biorę Actelsar 40 mg, jest taniutki, bo jest refundowany, opakowanie ok. 5 zł, 28 tabletek, bierze się 1 na dobę. Tylko czasami nie ma go w aptekach, więc poprosiłam lekarza, aby wypisywał mi to samo, tylko pod inną nazwą czyli Polsart. Polsart jest trochę droższy (kilkanaście zł), więc w aptece sprzedadzą zamiennik tańszy np. Actelsar. Natomiast Actelsar jest najtańszy i jak go nie ma w aptece, to nie można dać innego zamiennika, nawet droższego. Ten lek występuje pod wieloma nazwami. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia1973 Re: E-mamy z nadciśnieniem 03.01.16, 15:04 Zaczęłam leczyć nadciśnienie w wieku 39 lat. Nie palę, nie piję, jestem szczupła, uprawiam sport regularnie i mimo tego dorobiłam się nadciśnienia. Na pewno wpływ mają geny - Rodzice leczą nadciśnienie od lat. Poza tym mam niedoczynność tarczycy (Hashimoto). W tej chwili biorę Valzek 80 mg. Wcześniej jeszcze testowałam leki z dwóch innych grup. Po pierwszym puchły mi stopy a po drugim leku zrobił mi się rumień trwały polekowy brrr Czasem zdarza się, że troszkę mi podskoczy ciśnienie do 140/90 ale sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 A bierzecie potas? 06.01.16, 16:03 A jeśli tak, to w jakiej dawce? Ja do tej pory brałam co drugi dzień 1 kapsułkę. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: E-mamy z nadciśnieniem 06.01.16, 16:35 Powiedzcie, czy macie nadwage/jestescie otyle? Pytam bo moja mama ma ogromne problemy z nadcisnieniem i ma nadwage ok. 30kg. Tlumacze jej ze jak schudnie to bedzie mogla zyc bez lekow, ale jak pisze tu ktoras ze jest szczupla to zaczynam watpic.... Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: E-mamy z nadciśnieniem 06.01.16, 16:44 Jestem szczupła, a niektórzy twierdzą, że wręcz chuda. Nadciśnienie to nie jest choroba, która bierze się z nadwagi. Ale akurat u twojej mamy może być tak, że problemy z nadciśnieniem zmniejszą się, jak schudnie. Każdy powód do zrzucenia balastu jest dobry, więc mów jej tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: E-mamy z nadciśnieniem 06.01.16, 16:53 No ale nadwaga jest wymieniana wszedzie jako glowna przyczyna nadcisnienia. No jasne ze jej mowie, gorzej ze ona i tak raczej nie schudnie, sto wymowek znajdujac. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: E-mamy z nadciśnieniem 06.01.16, 17:29 Otyłość sprzyja nadciśnieniu. Ale jest jest też milion innych powodów, dla których człowiek może mieć nadciśnienie: problemy neurologiczne, chore nerki, chora tarczyca, nowotwór, choroby układu krążenia etc. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: E-mamy z nadciśnieniem 07.01.16, 12:21 szczupła nie jestem, ale otyła tez nie. jak byłam szczuplejsza to tez miałam nadciśnienie. mamie zrzucenie wagi najprawdopodobniej pomoże, ale liczyc na to ze po schudnięciu odstawi leki to nadużycie. Odpowiedz Link Zgłoś