Dodaj do ulubionych

Prezent na dzień babci

13.01.16, 18:51
Jakie prezenty dają wasze dzieci babciom. Mi w tym roku nic nie przychodzi do głowy. Były już kalendarze że zdjęciami, kwiatki, zestaw herbat z kredensu, nalewki itp. Chodzi o coś nie bardzo drogiego, do obdarowania mamy dwie babcie i dwie prababcia i jednego dziadka.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 21:07
      Kosmetyk,jedwabna apaszka,srebna/zlota broszka,klipsy,kolczyki co tam babcia nosi,ladne rekawiczki,poncho,jakis szal,tysiac rzeczy i tutaj za wiele nie trzeba myslec a jak juz wszystko odpadnie to kosz z owocami,kawa,slodyczami itd.
    • 21mada Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 21:21
      Moze jakis album o:
      - przedwojennej Polsce
      - PRL
      - Licheniu
      Co kto lubi.
      • aankaa Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 23:39
        21mada napisał(a):

> Moze jakis album o:
        > - przedwojennej Polsce
        > - PRL
        > - Licheniu
        > Co kto lubi.
        >

to już szybciej kupon rabatowy na pochówek
        • kornelia_sowa Re: Prezent na dzień babci 08.01.19, 11:49
          Po co babci kupon?
          To nie ona placi za swoj pochowek.
          Tobie niech mąz kupi na dzien kobiet. Jak ci babcia lub mama umra, bedzie jak znalazl.

Durny masz dowcip
      • zuzanka005 Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 18:06
        a po co mi album z PRL jeśli ja PRL przeżyłam i nigdy więcej, Licheń ? chyba kpisz,
        • 21mada Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 21:04
          Sorry, ale albo PRL albo Lichen. Musisz sie wreszcie okreslic.
      • lily_evans11 Re: Prezent na dzień babci 08.01.19, 14:23
        Moja matka zabilaby i wnuczkę i mnie jako pomyslodawczynie za taki prezencik big_grin.
    • viridiana73 Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 21:34
      Też zawsze szukaliśmy w miarę niedrogich rozwiązań, bo pięć osób do obdarowania, to już są spore koszty. Jednego roku, na pięknym (chyba czerpanym) papierze napisaliśmy wiersze, których bohaterami były babcie/dziadkowie. Na pewno korzystałam (między innymi) ze zbiorków S. Grochowiaka- ale tu pani w bibliotece/ czytelni na pewno pomoże coś znaleźć. Potem zwinęliśmy kartki w rulony, obwiązaliśmy ozdobną wstążką- prezent był śliczny, babcie się wzruszyły.
      • niennte Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 21:43
        OMG!
        Jak to dobrze, że mogę sobie sama wybrać prezent od wnuczki. Dostanę kryminały wink
        • viridiana73 Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 22:08
          Co OMG? Co jest niewłaściwego w tym, że kilkulatek obdarowuje babcie czymś, co wykonał sam lub z pomocą mamy?
          • niennte Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 22:21
            No, ja się tym nie wzruszam big_grin

Nie dalej jak wczoraj tłumaczyłam wnuczce, że nie lubię zbierać takich rzeczy.
            Chociaż wnuczka nieźle rysuje i mam na ścianie powiększone i oprawione zdjęcie rysunku, który wykonała mając cztery lata.

Natomiast kompletnie nie działają na mnie "pamiątki", laurki, kartki z życzeniami itp. śmieci.
            Będę zadowolona, jeśli wnuczka wpisze swoją dedykację w książce.
            • truscaveczka Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 22:42
              A już myślałam, że moja mama sobie założyła nowe konto na gazecie big_grin
            • 21mada Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 21:06
              Wspolczuje twoim wnuka.
          • aankaa Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 23:46
            viridiana73 napisał(a):

> Co OMG? Co jest niewłaściwego w tym, że kilkulatek obdarowuje babcie czymś, co
            > wykonał sam lub z pomocą mamy?

kilkulatek / z mamą wykonali "cud prezent dla babci" a ta, nieboga, nie dość, że będzie musiała się ucieszyć to jeszcze trzymać na wierzchu ów skarb...

dajcie sobie siana z prezentami dla babć/dziadków. Jak dzieci dorosną wieku, że zajarzą owo "święto" to same coś wymyślą (albo i nie)
            mało która babcia jest wyczulona na "gest pamięci i wygryzmoloną laurkę"

• thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:04
              Skąd podejście, że laurka to cud prezent? To już nie można, tak normalnie - bez fajerwerków? Nawet laurkom trzeba dorabiać gębę i piep... , że oczekuje się ochów i achów na jej widok oraz stawiania jej "na wierzchu"?
            • kalina_lin Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 08:27
              U mnie dziadkowie są rozsądni i wiedzą że 3 latek im wypasionego prezentu nie kupi, bo nie ma takiej mozliwości. Laurkę chętnie przyjmą, podziękują, a póżniej po paru dniach jak sądzę wyrzucą. Na ołtarzyk jej stawiać nie muszą.
            • butch_cassidy Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 13:52
              aankaa napisała:

> mało która babcia jest wyczulona na "gest pamięci i wygryzmoloną laurkę"
              >
              Szok. Szczęśliwie nasze babcie są zupełnie inne bardzo "wyczulone".
              A po tutejszych wyznaniach co do bonów na Gwiazdkę nie sądziłam, że coś mnie jeszcze zaskoczy w kwestii ematkoych prezentów...
              Jak dobrze, że w realu otaczają mnie jednak zupełnie inni ludzie tongue_out
              • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 15:22
                Jak dobrze, że w realu otaczają mnie jednak zupełnie inni ludzie tongue_out

Być może ci ludzie z reala piszą potem na forum dla dziadków i babć, że chciałyby dostać choćby czekoladkę do tej laurki.
                Dziwne, jak zderza się w tym wątku wyobrażenie o tym święcie matek małych dzieci z wyobrażeniem babć. Zresztą tak samo, jak było to widać w dyskusjach o prezentach gwiazdkowych. Rodzinie dziękowało się wylewnie z uśmiechem, a na forum pisało się o bonach i obsmarowywało darczyńców.
                Nie mówię tu oczywiście o sytuacjach, gdy w rodzinie ze względów finansowych lub ideologicznych nie ma obyczaju obdarowywania się jakimikolwiek kupnymi prezentami przy jakiejkolwiek okazji. Tylko o takich, gdzie wszyscy wszystkim kupują drogie prezenty, ale babci w dniu jej święta wystarczy laurka.
                • landora Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 18:03
                  Co innego prezenty, którymi obdarowują się dorośli, co innego prezent kilkulatka dla babci czy dziadka.
                  Naprawdę nie widzisz różnicy?
                  • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 18:10
                    Jeżeli w rodzinie pracuje tylko ojciec, to matka umiera z głodu i mieszka pod mostem czy panuje wspólnota? Nie może kupić swojej matce prezentu na imieniny, bo nie zarabia? A dzieci? Też nie pracują, a przecież jedzą, chodzą ubrane do przedszkola... To jest wspólnota finansowa w rodzinie czy nie? Czy dotyczy wszędzie i wszystkiego OPRÓCZ prezentu na Dzień Babci od wnuków, bo przecież, bidoki, nie mają własnych pieniędzy...
                    • landora Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 19:11
                      Ale co wtedy jest wart taki prezent? Wydaje mi się, że dziadkowie bardziej docenią wysiłek dziecka niż to, że mama poszła i kupiła poduszkę...
                      U nas każdy kupuje prezenty na miarę własnych możliwości, i nie jest idealnie po równo. Moi rodzice na pewno wydają więcej pieniędzy na prezenty gwiazdkowe i urodzinowe dla nas, niż my dla nich - po prostu lepiej zarabiają.
                      Dni Matki, Ojca, Dziecka, Dziadka itp. nie obchodzimy wcale. Ale jeśli moje dziecko zechce za parę lat dać coś dziadkom, to będzie to jego własna praca, a nie prezent kupiony przeze mnie.
                      • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 19:22
                        landora napisała:

> Ale co wtedy jest wart taki prezent?

Dokładnie tyle samo, ile prezent kupiony przez żonę, będącą na utrzymaniu męża dla niego, dziecka lub teściowej.
                        Dlaczego dorośli się nie wysilają, nie szyją sami, nie dziergają na drutach, nie doją krowy, tylko idą do sklepu i kupują? Co to jest warte, jeśli nie włożyło się w to własnej pracy?
                        A dlaczego dziecko ma w pocie czoła malować laurkę, jeżeli matka pójdzie do sklepu i kupi prezent swojej mamie?
                        To niesprawiedliwe. Uwolnijmy dzieci od konieczności rysowania laurek!
                        • landora Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 20:56
                          Prezent gwiazdkowy czy z okazji urodzin jest "od rodziny". Prezent na Dzień Babci jest z założenia od wnuka, na Dzień Matki - od dziecka tejże matki, itd.
                          Ale niepotrzebnie bijemy pianę. Ja po prostu uważam, że normalna, kochająca babcia cieszy się z podarunku zrobionego własnoręcznie przez kilkulatka - bo liczy się dla niej to, że dziecko włożyło w to całe swoje serce. Nikt jej nie każe tego potem przechowywać. A wnuk, jak dorośnie, może ukochanej babci wynagrodzić te laurki i kupić wypasiony prezent wink
                          • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 21:43
                            Przecież ja się z Tobą zgadzam; pisałam przedtem, że w rodzinach są różne obyczaje. U nas przed laty, kiedy żyliśmy skromnie, prezenty były tylko na imieniny, urodziny, Mikołaja, Gwiazdkę. To córka wprowadziła obyczaj dawania prezentów z innych jeszcze okazji. W rodzinie, gdzie jest jedna babcia, jedna wnuczka, rodzice i bezdzietni ciocia z wujkiem, a wszyscy mają stałe źródło dochodu, to dziecko i tak dostaje najwięcej prezentów od wszystkich, na wszelkie okazje i bez okazji. W tej sytuacji, kiedy ma właściwie wszystko, o czym zamarzy, wychowawcze jest obdarowywanie dorosłych w jej imieniu. Tak samo jej mama dostaje od niej prezent na Dzień Matki w postaci laurki oraz czegoś, co kupił tata.
                            Takie są obyczaje w naszej rodzinie. Mama dostaje na Dzień matki, tata na Dzień Ojca, Babcia na Dzień Babci, a moi dorośli córki i zięciowie ode mnie na Dzień Dziecka smile A jak nie będzie nas stać, to nie dostanie nikt dorosły, tylko dziecko na Dzień Dziecka.
                            W tym wszystkim chodzi o to, żeby dziecko wiedziało, że dziadkowie i rodzice też mają prawo do otrzymywania podarunków nie tylko w postaci laurek, że ucieszą ich ta książka, poduszka czy kubek, tak jak jego cieszy nowa zabawka.
                • kalina_lin Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 18:06
                  Znaczy ten biedny dzieciak powinien jeszcze wystąpić z odpowiednio drogim prezentem na Dzień Matki i Dzień Ojca? I koniecznie solidnie obdarować całą rodzinę czymś konkretnym na Boże Narodzenie. Nie zapomnijmy o imieninach i urodzinach. No bo co? Biedni rodzice będą pokrzywdzeni jak dostaną od dziecka własnoręczny rysunek...Musi być jakiś konkret, w koncu oni wykosztowują się na prezent na Dzień Dziecka.
                  Jak ja się cieszę, że jednak jak byłam dzieckiem, nikt nie oczekiwał ode mnie więcej niż życzeń i laurki.
                • butch_cassidy Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 19:50
                  niennte napisała:

> Być może ci ludzie z reala piszą potem na forum dla dziadków i babć, że chciały
                  > by dostać choćby czekoladkę do tej laurki.
                  >
                  Hmmm... Jednak twierdzę, że znam swoją matkę na tyle, by jej o to nie podejrzewać wink Za teściową też ręczę - ona to dopiero nie znosi wydawania na nią kasy, ale to już zupełnie inna historia.
          • zuzanka005 Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 18:08
            kita.szek - brawo, dobrze myślisz
        • kalina_lin Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 07:49
          Kryminały fajne, ale to chyba prezent od dorosłej wnuczki?
          • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 15:25
            Przecież nie będziemy ich czytać wspólnie smile

Swoją drogą, ciekawam, jaka byłaby reakcja, gdybym zamiast o książkach Charlotte Link napisała, że na Dzień Babci otrzymam wymarzoną książkę o Janie Pawle II, której nie byłam w stanie sobie kupić ze względów finansowych big_grin
            • kalina_lin Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 17:51
              No to by mnie już wkurzyło. Skoro nie stać babci ze stalym dochodem, to tym bardziej nie stać dziecka.
        • zuzanka005 Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 18:07
          seria kryminałów może być, zgadzam się
      • butch_cassidy Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 13:54
        Potem zwinęliśmy kartki w rulony, obwiązaliśm
        > y ozdobną wstążką- prezent był śliczny, babcie się wzruszyły.

Bardzo dobry pomysł smile Nie dziwię się, że babciom się podobały takie prezenty.
        Gdyby moja córka jeszcze polegała na mnie w tej kwestii, to pewnie bym zgapiła wink
    • kita.szek Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 22:04
      ręczniki z dedykacją, poduszki z dedykacją, kupon do kosmetyczki na manikiure/pedikiure/ masaż twarzy, wyjście do restauracji, "coś" do domu.
      • ada16 Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 22:26
        Laurka od wnuka , kwiatek.
        Nie chcę dostawac preentów od rodziców wnuka , klamotów, durnostojek itp.
        Dom mam wyposażony , kolejnego kubka czy poduszki z dedykacją - nie!

• niennte Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 22:48
          Ja uważam, że trzeba wyważyć wkład wnuka i wartość prezentu, ze względów pedagogicznych. Jeżeli ja na Dzień Dziecka kupuję swoim dzieciom i wnuczce prezenty o jakiejś tam wartości - a nie rysuję im laurki z sentencjami, to niech i dziecko kojarzy, że babcia też lubi dostać prezent jakoś tam przydatny. Bo potem w przyszłości dorosłe dzieci i dorosłe wnuki uważają, że babci/dziadkom można dać karteczkę z sentencją, a już będą płakać ze wzruszenia i wysupłają ostatni grosz na bogate prezenty dla całej rodziny.
          W końcu to przeważnie babcie żyją ze skromnych emerytur i są najbiedniejsze w rodzinie.

Ale babcia - Polka, to jeszcze gorsze zjawisko niż matka - Polka: kocha się bezinteresownie poświęcać, żyje tylko dla wnucząt, karmi, niańczy choćby na czworakach i gotowa im oddać ostatni grosz, nie wykupując niezbędnych leków. Co widać po tych nieszczęsnych staruszkach, obrobionych z oszczędności życia metodą na wnuczka.

Konkretnie: jeżeli wnuczka wystąpi w przedstawieniu przedszkolnym z okazji Dnia Babci i będę podziwiać jej występ, a oprócz tego wpisze mi dedykację do książek, to będzie równowaga pomiędzy jej uprzyjemnieniem mi tego święta a tym, co tam dołożą jej rodzice. Niech wie, że tak jak ona, tak i babcia lubi dostawać prezenty.
          • thank_you Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 23:36
            Bo potem w przyszłości dorosłe dzieci i dorosłe wnuki uważają, że babci/dziadkom można dać karteczkę z sentencją, a już będą płakać ze wzruszenia i wysupłają ostatni grosz na bogate prezenty dla całej rodziny.

Oh, really? Masz takie doświadczenia czy w swoich kryminałach to przeczytałaś?
            A, zapomniałam. Ty patrzysz przez swój pryzmat - niestety dość wypaczony, bo bardzo zakrzywia rzeczywistość.

Uchyliłabym mojej Babci nieba. Niestety "niebo" pochyliło się dzisiaj nad nią.
            • niennte Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 23:41
              Ojej ... sad
              Tak, oczywiście big_grin Takie mam doświadczenia, a w życiu czytałam tylko kryminały.
              Dzięki, że pokazałaś mi inny, cudowny świat smile
              Bardzo tym ubogaciłaś moje wypaczone wnętrze.
              • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:00
                Wyjdź poza swoje stereotypy, naprawdę istnieją wnuki, które nie czyhają na kasę babci i bogate prezenty, a Dzień Babci i Dzień Dziadka traktują symbolicznie i również tylko symboliki spodziewają się w Dniu Dziecka.

Jeśli preferujesz transakcję wiązaną to twoja sprawa, ale na twoim nosie świat się nie kończy. Na szczęście.
                • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:06
                  Czyli Ty, z okazji wszystkich świąt, imienin, urodzin, Zajączków, Gwiazdek, Mikołajów, Dni Dziecka, Matki, itd. przytulasz wszystkich do siebie, całujesz, mówisz "kocham cię" i wręczasz laurkę? Fajnie smile Jeżeli w całej rodzinie w wielostronnych relacjach istnieje tylko bezgotówkowy obrót uczuciami, to cudownie smile
                  • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:19
                    Dzień Babci i Dzień Dziadka to dla mnie dzień pamięci o tych ludziach, dlatego gdy byłam mała, to wybierałam im kwiatki (doniczkowe, cóż za faux pas w wykonaniu kilkulatki), a jako dorosła kobieta - kupowałam Babci bukiety kwiatów, przepiękne. I pewnie ze trzy razy droższe od twoich kryminałów - że tak polecę twoją mentalnością., która podlicza każdą złotówkę. Na dodatek płaciłam 300 zł za paliwo, aby do tej babci dojechać - bo zawsze wręczałam prezent osobiście. Nie pobierałam też opłat i zwrotów za paliwo i czas, gdy Babcię trzeba było zawieźć do lekarza i generalnie ważniejsza była dla mnie jej obecność i niematerialne rzeczy, które od niej dostałam.

A z okazji świąt i urodzin kupuję normalne prezenty. Moja Babcia nie obchodziła żadnego Zajączka i Mikołajek. Na dodatek obdarowywałam ją bezinteresownie, bez okazji.

Ale widzę, że u ciebie tylko kasa, kasa, kasa tylko kasa się liczy. wink
                    • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:24
                      Jak na bezinteresowną, kochającą wnuczkę, pięknie to wszystko wyliczyłaś smile
                      Wiesz, co to jest projekcja? Bo właśnie ją prezentujesz big_grin
                      • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:27
                        Wyliczyłam, bo laurka wg ciebie za tania. smile))

Niczego nie projektuję, nie muszę tak jak ty brąchać się na laurkę wykonaną przez dziecko tylko dlatego, że wydałam ostatnio tysiaka na jego prezent. Polecam ci, serio.
                        • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:45
                          Ależ rzuć jeszcze jakąś kwotą! Pochwal się... Wspaniała autoprezentacja big_grin

Tylko pani przemądrzała nie doczytała, o czym pisałam:
                          Natomiast kompletnie nie działają na mnie "pamiątki", laurki, kartki z życzeniami itp. śmieci.
                          Moje "pamiątki" z całego długawego życia mieszczą się w niewielkim pudełku i kilku albumach ze zdjęciami.
                          Zanim więc będziesz chciała kontynuować swoje umoralniające kazania, rusz głową i uświadom sobie, że każdy człowiek jest inny - jeden wzruszy się nabazgroloną laurką, inny nie.
                          Wiara matki malucha, że każda babcia rozczuli się do łez na widok arcydzieła jej dziecięcia, jest taka sama, jak faceta, który jest przekonany, że każda kobieta przeżywa z nim wspaniały orgazm.
                          • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:54
                            Powtarzam, piszę tak, abyś zrozumiała:

Ja uważam, że trzeba wyważyć wkład wnuka i wartość prezentu, ze względów pedagogicznych. Jeżeli ja na Dzień Dziecka kupuję swoim dzieciom i wnuczce prezenty o jakiejś tam wartości - a nie rysuję im laurki z sentencjami, to niech i dziecko kojarzy, że babcia też lubi dostać prezent jakoś tam przydatny.

To ty zaczęłaś pisać o wartości prezentów, nie ja. To ty wyśmiewasz laurki i kwiaty i na dodatek dorabiasz ideologię - kto gdziekolwiek napisał, że oczekuje wzruszeń na widok kartki od dziecka? Kto chrzani bzdury o babciach oddających ostatni, wdowi grosz i wnukach oczekujących "bogatych prezentów".

Pięknie próbujesz odwrócić kota ogonem - masz już wprawę, co?
                          • aankaa Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:59
                            Wiara matki malucha, że każda babcia rozczuli się do łez na widok arcydzieła jej dziecięcia, jest taka sama, jak faceta, który jest przekonany, że każda kobieta przeżywa z nim wspaniały orgazm

ot, i zostałyście, drogie e-matki, podsumowane
                            brawo dla tej pani !
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 20:46
                    Ale wiedźma z Ciebie...biedne wnuki. Laurki nie mogą zrobić, bo babcia fochem strzeli, że kasa do środka nie włożona...masakra.
                • aankaa Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:52
                  thank_you napisała:

> istnieją wnukb]]i,[/b] które nie czyhają na kasę babci i bogate prezenty, a Dzień Babci i Dzień Dziadka traktują symbolicznie i również tylko symboliki spodziewają się w Dniu Dziecka.

na dzień dziecka prezenty wręczają rodzice
                  a może to było kiedyś ?

• thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:55
                    Babcia niennte dostaje i na zajączka i na mikołaja. Niennte, z koszyczkiem po ogrodzie latasz? Buty przed dom też wystawiasz? big_grinDD
                  • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:58
                    To odpowiedź na post niennte, o taki: "Ja uważam, że trzeba wyważyć wkład wnuka i wartość prezentu, ze względów pedagogicznych. Jeżeli ja na Dzień Dziecka kupuję swoim dzieciom i wnuczce prezenty o jakiejś tam wartości - a nie rysuję im laurki z sentencjami, to niech i dziecko kojarzy, że babcia też lubi dostać prezent jakoś tam przydatny.'

Niennte kupuje drogie prezenty wnuczce na DD więc oczekuje rewanżu z okazji Dnia Babci. Pewnie od roczniaka także, niech wyskakuje z kasy z chrzcin. big_grinDD
          • aerra Re: Prezent na dzień babci 08.01.19, 16:16
            Ale widzisz, babcie są różne wink
            I zarówno moje jak i mężowe (akurat babci mamy komplet, gorzej z dziadkami), oraz pełen komplet dziadków i babć naszego dziecka to raczej osoby sentymentalne dla których liczy się prezent jak najbardziej osobisty.
            Jedna moja babcia do tej pory oczekuje ręcznie robionych kartek (fakt, ja lubię rękodzieło i a do tego umiem pod tym względem nieco więcej niż narysowanie laurki wink ), a jak któregoś roku nie miałam totalnie ani czasu ani głowy do dłubania ręcznego i dostała w prezencie książkę ulubionej autorki, to był lekki foch.
            Teściowa, czyli babcia mojego dziecka, ma całą jedną ścianę w domu przeznaczoną na laurki i obrazki od wnuków (co mnie nieco dziwi, ale w końcu jej ściana) i każdej nowej robi niemalże ołtarzyk. Skoro lubi...
      • landora Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 12:21
        Wyobrażam sobie minę mojej mamy na widok ręcznika z dedykacją.
        Jeśli już, to chyba najlepiej prezent własnoręcznie wykonany przez wnuczka, a nie kupiony przez rodziców?
        • obrus_w_paski Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 15:21
          A jakie dedykacje sie pisze na ręcznikach? I jesli chodzi o dedykowane poduszki to czy sa to poduszki do spania, czy takie na kanapę? Ciekawa jestem .

Ja to w ogole wnuczka marnotrawna jestem, bo najcześciej po prostu dzwonię z życzeniami. Odległość 4 tys km moze mnie usprawiedliwiać ale nie musi
          • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 15:28
            Np.:
            pl.dawanda.com/product/93920743-komplet-poduszek-dla-babci-i-dziadka
    • truscaveczka Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 22:41
      Moja mama na Gwiazdkę dostała powerbank do komórki i kubek termiczny porządny, przyda jej się podczas rozlicznych podróży. Ucieszyłaby się z płyt (Queen, Dżem, muzyka z ulubionych filmów), fajnego pokrowca na laptopa czy komórkę, ręcznie wydzierganego szala. No i z książek, najróżniejszych smile
      Ojczym - słodycze ulubione (śliwki w czekoladzie) w ręcznie wydzierganym koszyku.
      Moja teściowa dostała włóczki i książkę ze ściegami na druty, mamy wspólne hobby smile
      Teść - książkę o samolotach w armiach świata.
      Babcia męża - biografię Alicji Resich-Modlińskiej i wywiad-rzekę z braćmi Grabowskimi.
      Dziadek męża - ciasteczka domowej roboty.
      Dla każdego coś miłego.

Nie lubię myślenia, że defaultowo babcia to musi dostać babciowy prezent.
      • niennte Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 22:52
        Nie lubię myślenia, że defaultowo babcia to musi dostać babciowy prezent.

Najlepiej album o Licheniu big_grin
        • landora Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 12:27
          Przypuszczam, że moja mama wolałaby laurkę od albumu o Licheniu. Chyba, że dla jaj...
          Przecież dzisiejsze babcie małych dzieci mają około sześćdziesiątki, to nie są zgrzybiałe, moherowe staruszki.
      • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:02
        Pytanie było o Dzień Babci/Dziadka a nie urodziny czy prezenty świąteczne. O prezentach bez okazji już nawet nie wspominając...
        • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:11
          Aha... Czyli jednak prezenty się wręcza, tylko na Dzień Babci/Dziadka wystarczy laurka? Wydało się tongue_out
          • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:20
            Dokładnie. Z okazji Dnia Babci i Dziadka wręczam laurkę i kwiaty.
            Co się wydało? Ktoś tu coś ukrywał?
          • obrus_w_paski Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 15:36
            Naprawde takie "duże" prezenty dają wasze dzieci swoim dziadkom? Mnie sie zawsze wydawało, ze to wnuki musza kombinować prezent (a nie ich rodzice) i w pewnym wieku najcześciej jest to wlasnie laurka czy/ i kwiatek. Naprawde babcia musi dostać jakiś termos, ręcznik (?), album czy ksiazke na dzien babci od małoletniego dziecka? Przeciez to nie sa urodziny ani nawet Boże narodzenie a zwykły dzien. To samo oczywiscie mysle o dniu mamy, taty, dniu dziecka (powyżej 18 r.z) czy takim dniu kota. Na takie dni sie daje drobiazgi przeciez (no, kotu nic nie dajewink) od kilkulatka bedzie to laurka a nie kryminał ulubionego autora babci, a jesli babcia na dzien dziecka daje wypasiony prezent i oczekuje rekompensaty to juz jej problem.
            Oczywiscie kazdy ma inna miarę drobiazgu, ale jesli jakas babcia sie ucieszyła z wierszyków ktore wybrała jej wnuczka to why not? Ja tez nie oczekuje od obdarowanych prezentów o równowartości tego co im dałam a wyliczanie dziecka "ja ci dałam odjechany prezent, a tymi laurkę" wydaje mo sie okrutny. Wnuki znaja chyba babcie i wiedza co ichnią ucieszy
            • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 15:43
              W każdej rodzinie są inne obyczaje: w jednych się daje drogie prezenty, w innych drobiazgi, w innych wcale. Niektórzy dają również kotu. Oczekiwania są zależne od obyczaju w danej rodzinie.
              A dzień? Każdy jest zwykły bądź niezwykły, zarówno Boże Narodzenie jak czyjeś urodziny. To my, z różnych powodów, traktujemy niektóre dni jako szczególne i obchodzimy je w jakiś rytualny sposób.
      • kalina_lin Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 08:34
        Ale to są prezenty od Was, nie od dzieci?
        • truscaveczka Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 08:42
          No jak nie patrzeć też jesteśmy wnukami. wink Podałam przykłady prezentów w ogóle, bo mnie album o Licheniu poirytował tongue_out
          Moja córka zrobiła dla mojej mamy z modeliny sowę na przykład. Bo to ksywa z nastolęctwa babci smile Ale ogólnie nie widzę sensu w robieniu przez dzieci prezentów, które babcia (teściowa moja) na przykład wywali od razu do kosza (poprzednia Wigilia, córka przeżyć nie mogła, zwłaszcza, że się napracowała). Co komu pasuje.
          • kalina_lin Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 14:57
            No album o Licheniu to przesada, jasne. Ja patrzyłam z perspektywy matki t, który nijak kubków termicznych, powerbanków, książek itp kupić nie jest w stanie. A moim zdaniem prezenty na dzień babci i dziadka powinny pochodzić od wnuków, a nie od rodziców wnuków. Ja mogę kupić swoim rodzicom coś extra na Dzień Matki i Dzień Ojca, na przy Dniu Babci niech się wykażą wnuki, na miarę swoich możliwości.
            • anty_nick Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 15:09
              kalina_lin napisała:

> No album o Licheniu to przesada, jasne.

ej weeź, dziadek mojego dziecka by sie ucieszył tongue_out
    • feliz_madre Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 23:24
      Prezentem jest czas. Dzieci zabierają babcię do kawiarni. Siedzą, jedzą lody i gadają, gadają, gadają... O jej dzieciństwie, o szkole z tamtych czasów, pierwszych miłościach, o marzeniach, tych które się spełniły, a które nie, przygody, wyprawy, pasje, zwierzęta które miała, jak spędzała święta, o kolorowym życiu w szarych czasach prl-u, anegdotki o rodzicach jak byli mali...
      Bezcenne chwile dla obu pokoleń.
      • aankaa Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 23:53
        feliz_madre napisała:

> Prezentem jest czas. Dzieci zabierają babcię do kawiarni. Siedzą, jedzą lody i
        > gadają, gadają, gadają... O jej dzieciństwie, o szkole z tamtych czasów, pierws
        > zych miłościach, o marzeniach, tych które się spełniły, a które nie, przygody,
        > wyprawy, pasje, zwierzęta które miała, jak spędzała święta, o kolorowym życiu w
        > szarych czasach prl-u, anegdotki o rodzicach jak byli mali...
        > Bezcenne chwile dla obu pokoleń.

ale to robią wnuki nasto(i później)letnie
        i robią to (jeżeli już) same z siebie, bez przypominania "... 21-ty...dzień babci...nie zapomnij..."

ematkom się wydaje, że jak 2-3-4-5-6latek wysmaruje laurkę (rodzice dołożą opakowanie Bilobilu czy innych "ziółek na starość") to babcia - z radości - piętami w pośladki będzie walić
        • iwoniaw To napisz, co twoim zdaniem powinien 14.01.16, 12:53
          ofiarować dziadkom taki 2-3-4-5-6-latek, skoro "wysmarowana laurka" to niewystarczający dalece na tę okazję śmieć.
          Tak sam z siebie, bez "dokładania bilobilu" przez jego rodziców, którzy są dorośli i zapewne swoim dziadkom laurek od dawna nie malują, tylko kupują w sklepie rozmaite prezenty za zarobioną gotówkę.
        • feliz_madre Re: Prezent na dzień babci 16.01.16, 12:01
          aankaa napisała:
          > ale to robią wnuki nasto(i później)letnie

Wcale nie. Słowo klucz to wspólny czas.
          Przedszkolaki z wielką radością upieką coś za Babcią - chociażby ciasteczka, które najpierw się fajnie razem zagniata, wycina kształty, a potem wspólnie pałaszuje przy pysznej herbatce. Można się przy tym dobrze bawić, dużo śmiać i rozmawiać.

Pamiętam jak w wieku 3-6 lat moje dzieci zabrały dziadków na wspólne lepienie bałwana. Najpierw był mały opór - Bałwana??? Nie lepiliśmy od 30 lat... A potem zabawa była przednia, bałwan wyszedł piękny, dziadek mu nawet oddał własny szalik. Skończyło się tarzaniem w śniegu i bitwą na śnieżki.
          Tak spędzone popołudnie jest dużo więcej warte niż apaszka czy karnet do spa...
          • thank_you Re: Prezent na dzień babci 16.01.16, 12:22
            No właśnie. Kto dziś pamięta, co dostał materialnego od swoich babć? Pamięta się to, co niematerialne - ten czas spędzony na rozmowach, robieniu przetworów, spacerach po lesie. Jazdę konną, której uczył dziadek i nietypową jazdę na krowie albo obiady letnie w sadzie i brzuch bolący ze śmiechu na widok babci wpadającej do stawu (bo źle wyliczyła odległość między brzegiem a łódką). Pamięta się smak domowego masła i gorącego chleba ze swojską śmietaną i cukrem.

A może to kwestia charakteru?
            • thank_you Re: Prezent na dzień babci 16.01.16, 12:25
              W tym tygodniu zmarła moja Babcia i jestem przekonana, że ważniejsza dla niej była moja obecność niż wszystkie prezenty, które dostała ode mnie przez całe życie. Pamiętam, gdy wiosną zeszłego roku wygrzewałyśmy się u niej na tarasie - mój syn błąkał się pod nogami, a my siedziałyśmy koło siebie, ja głaskałam jej rękę i tak sobie milczałyśmy.

Ech. ;-(((
              • kita.szek Re: Prezent na dzień babci 16.01.16, 12:30
                bardzo współczuję uncertain
                i masz rację - pamięta się wspólne chwile z bliskimi osobami i to jest najważniejsze!
            • memphis90 Re: Prezent na dzień babci 08.01.19, 13:46
              Coz, zazdroszczę wspomnień. U mnie jedna babcia się z nami bawiła (w sklep, w pocztę), zaganiala do lepienia pierogów na obiad. I to by było tyle. Żadnych rozmów o życiu, żadnej jazdy na krowie, żadnych przetworów, żadnych wspólnych wakacji.
          • memphis90 Re: Prezent na dzień babci 08.01.19, 13:43
            >Przedszkolaki z wielką radością upieką coś za >Babcią - chociażby ciasteczka, które najpierw się >fajnie razem zagniata, wycina kształty, a potem >wspólnie pałaszuje przy pysznej herbatce. Można >się przy tym dobrze bawić, dużo śmiać i >rozmawiać.
            Wizja piekła babci moich dzieci. Skąd założenie, że w dzień babci każda babcia MARZY o tym, żeby paprac się w cieście z np 4 małoletnich...?

>potem zabawa była przednia, bałwan wyszedł >piękny, dziadek mu nawet oddał własny szalik. >Skończyło się tarzaniem w śniegu i bitwą na >śnieżki.
            Wizja piekła dziadka moich dzieci.
      • truscaveczka Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 08:43
        Fajne. Chociaż u nas nie ma ani jednej takiej babci, która by coś takiego zrobiła, o dziadkach nie wspomnę.
    • thank_you Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 23:40
      Moi dziadkowie zawsze dostawali kwiaty i laurki. Tradycyjnie.

Mój synek też robi laurki - na szczęście babcia i dziadek się cieszą. Do tego kwiaty.
      • aankaa Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:07
        thank_you napisała:

> Moi dziadkowie zawsze dostawali kwiaty i laurki. Tradycyjnie.
        >
        > Mój synek też robi laurki - na szczęście babcia i dziadek się cieszą. Do tego kwiaty.

spróbowaliby się nie ucieszyć...
        • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:11
          Oczywiście. Każę im pisać peany pochwalne i bić pokłony przed bosą stópką mojego syna. Lepiej?
          • aankaa Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:26
            póki co jesteś ematką, za 20-30 lat zostaniesz babcią
            o ile forum jeszcze będzie działało (i zapamiętasz hasło/login) ciekawa jestem jak odniesiesz się do takiego wątku smile
            • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:31
              Ktoś kiedyś na forum napisał mi, że wróć na forum jak już zostaniesz matką i zobaczymy, czy będziesz prała pieluchy wielorazowe czy tak sobie teoretyzujesz. Z niczym nie teoretyzowałam - robiłam dokładnie tak, jak pisałam będąc jeszcze w ciąży. wink

Póki co jestem matką a nawet ciocią dzieciaków szczodrze przeze mnie obdarowywanych. Z prezentów, które dostaję od nich cieszą mnie najbardziej te...hand-made (w większości bardzo ładne) i pomysłowe laurki, które zbieram do pudła. Mam nadzieję, że mam do tego prawo, co?
              • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:34
                A już najbardziej cieszy mnie, gdy dzieci siostry pamiętają o moim synu i potrafią wydać swoje kieszonkowe np. na książkę dla niego. Bezinteresownie, bez okazji, bez przypominania - ot, taki szczery gest i chęć sprawienia komuś przyjemności. Tak jak ja im. wink
              • aankaa Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 01:06
                thank_you napisała:

> Póki co jestem matką a nawet ciocią dzieciaków szczodrze przeze mnie obdarowywa
                > nych. Z prezentów, które dostaję od nich cieszą mnie najbardziej te...hand-made
                > (w większości bardzo ładne) i pomysłowe laurki, które zbieram do pudła

hmmm, jesteś na etapie "hand-made" i to Cię wzrusza
                za ile lat zrobisz porządki w "pudłach" ? przy trzeciej przeprowadzce mieszkanie/dom ?

> Mam nadzieję, że mam do tego prawo, co?

jak najbardziej !
                i oby Cię to trzymało przez najbliższe 50 lat big_grin

• thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 01:10
                  A skąd ty możesz wiedzieć ile przeprowadzek mam za sobą? Skąd możesz wiedzieć, jak wygląda mój dom i ile mam w nich rzeczy? A może lubię przeprowadzki? Może taki mam charakter? Może znam moich rodziców i wiem co i w jakich okolicznościach ich ucieszy?
                  • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 01:12
                    * nim
                • obrus_w_paski Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 15:34
                  Moi rodzice ostatnio mi pokazali pudło z moimi dla nich rysunkami oraz laurkami. Mam 32 lata. Zapewniam, ze przeglądanie tego pudła było frajda dla całej trójki. Każda siostra (starsze ode mnie) ma swoje.
            • angeika89 Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:33
              Ale co jest złego w laurkach?
              Dziecko się stara, robi coś od siebie.
              Mnie taki prezent najbardziej by ucieszył, że malec myślał o mnie i zrobił coś samodzielnie...
              Jak syn będzie na tyle duży by móc robić laurki też będzie je robił dla dziadków i mam nadzieję, że ja na Dzień Matki też dostanę wink
              • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 00:37
                Laurki to najwidoczniej oldschool i faux-pas - 2w1. wink
            • memphis90 Re: Prezent na dzień babci 08.01.19, 13:49
              Tak, jestem ematką i dostaję laurki, korale z makaronu, bransoletki z gumek, pudełeczka oklejone muszelkami, obrazki z dinozaurem i podobne. Taki urok bycia matką/babcią. A Ty jesteś jak ta matka z okolowogilijnych opowieści, co własnoręcznie zrobiony "album mody" wypier... do śmietnika, a dziecko ochrzanila, że beznadziejny prezent zrobiło uncertain
        • landora Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 12:30
          Jakiego prezentu oczekują twoi rodzice od przedszkolaka?
          Mój syn jeszcze się nie urodził, a moi rodzice już szaleją na jego punkcie. Domyślam się, że laurka od ukochanego wnuka będzie ich cieszyć.
    • angeika89 Re: Prezent na dzień babci 13.01.16, 23:52
      My co roku dajemy kwiaty + czekoladki.
      Dla dziadka potem to samo.
      Mamy swoich dziadków i jeszcze dla rodziców od syna, więc takie rozwiązanie najlepiej się sprawdza smile
    • yoma Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 01:04
      A dlaczego "ci" ma przychodzić? Dzieciom niech przyjdzie.
    • rosapulchra-0 Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 01:09
      Moje dawały laurki własnoręcznie zrobione..
      • thank_you Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 01:12
        Zaraz usłyszysz, że dziewczynki dawały laurki a ty instrukcję obsługi: "Po przeczytaniu laurki płakać 5 dni ze wzruszenia, koniecznie. E-córka"
    • aankaa dzień babci 14.01.16, 01:21
      przestańcie się podniecać, drogie panie

większość z Was ma 2-8 (może ciut starsze)letnie brzdące, które nie mają zielonego pojęcia o kalendarzu, to mama trzeszczy "jutro dzień babci, nie zapomnij o laurce/kwiatku/..."

a zaczęło się od
      Jakie prezenty dają wasze dzieci babciom. Mi w tym roku nic nie przychodzi do głowy. Były już kalendarze że zdjęciami, kwiatki, zestaw herbat z kredensu, nalewki
      • thank_you Re: dzień babci 14.01.16, 01:26
        Zapomniałaś robaczku, że każda z nas ma lub miała dziadków i pisze także ze swojego doświadczenia.
        • niennte Re: dzień babci 14.01.16, 10:26
          Robaczku, ale babcią nie jesteś. A ja tak. I choćbyś się skichała, to nie wiesz, jakie poglądy na sprawę będziesz miała jako babcia.
          • memphis90 Re: dzień babci 08.01.19, 13:53
            Ale większość jest matką i na dzień matki dostaje prezenty analogiczne do tych babcinych. Jak babcia chce karnet do spa czy album o Licheniu - może sobie kupić, jest dorosła, zarabia. Dziecko daje to, co dać może, czyli laurki i różne hand-made.
    • viridiana73 Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 07:49
      Napisałam wczoraj o laurkach i rozpętała się wojna światowa. Uważam, że Dzień Babci/ Matki/ Ojca to okazje gdy powinno wykazać się dziecko. Oczekiwanie, że kilkulatek rozbije skarbonkę i kupi babciom po książce/ apaszce wydaje mi się nie na miejscu. Dostawałam na Dzień Matki obrazki, ramki, laurki, potem zaproszenia na sztuki/ inscenizacje wystawiane przez dzieci w szkole, potem kwiaty, raz śniadanie do łóżka i różę, teraz gdy syn ma już swoje dochody (dorabia w weekendy) kupuje mi książkę/ perfumy. Nigdy- z ręką na sercu- nie oczekiwałam z tej okazji drogich materialnych prezentów. Nie taka- w/g mnie- jest idea tego święta.
      • kalina_lin Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 08:44
        >Oczekiwanie, że kilkulatek rozbije skarbonkę i kupi babciom po książce/ apaszce wydaje mi się nie na miejscu.

Tez tak uważam. Wręcz byłabym zażenowana dostając taki prezent od dziecka.
        Tak jak czułam dyskomfort, kiedy babcia emerytka próbowała wciskać mi pieniądze, w czasie kiedy już pracowałam i zarabiałam dużo więcej niż wynosiła jej emerytura.
      • yoma Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 12:04
        IMHO najlepsze te nalewki od kilkulatka smile
    • kalina_lin Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 07:51
      Laurki.
    • krypteia Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 09:35
      od lat samo: bilety do dobrego teatru w W-wie, najlepsze miejsca najbliżej sceny na sztukę starannie wcześniej wybraną cieszącą się popularnością, z gwiazdami w obsadzie i dobrymi recenzjami. Tyle że tego prezentu nie kupuje się tydzień przed a co najmniej 1-2 miesiące wcześniej
    • asiula1987 Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 09:51
      ja(tzn moje dziecko) mam do odbarowania babcie, dziaqdków, brabacie, a wiec i moich dziadkow, babcie meza itd itd nie wyobrazam sobie kupowania kazdemu nawet poduszki z dedykacja (po ok 50zl), kolczykow i takich innych. obdarowac 7 osob to masakra. poza tym to jest prezent od dziecka wiec nie rozumiem dlaczego piszecie, ze dziecko daje babci recznie wydziergane koszyczki itd (naprawde same dzieciaki to robia i to dla tylu osob?). zakup chociazby ksiazki czy ramki z dedykacja to tez ok 50zl na łebka(sprawdzalam wczoraj). moje dziecie ma 7 lat, mam nadzieje ze nitk nie bedzie oczekiwal, ze 7latek nakupuje wszystkim prawdziwe prezenty. jak co roku zrobi laurki i da slodkosci ewentualnie. gorzej-bo co roku jest starszy i nie wiem ile na tych laurkach pojedzie tongue_out
      • niennte Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 10:05
        W takiej sytuacji to oczywiste, że dziadkowie oczekują od wnuka tylko życzeń i ciepłego słowa, ewentualnie małej czekoladki.
        Ja jestem jedyną babcią.
    • livia.kalina Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 11:45
      Jedna babcia niestety nie żyje więc pójdziemy na cmentarz ze zniczem a druga dostanie piękne wyroby dziecięcych rączek - bransoletka makaronowa i własny portret a do tego kupiłam kolczyki z kryształami Swarovskiego o jakich babcia marzyła. Będzie tez chałwa (turecka) w prezencie bo niesie ze sobą piękne wspomnieniasmile
    • berdebul Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 12:53
      Chałwa. Babcia jest łasuchem. wink
    • butch_cassidy Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 13:47
      Odkąd córka jest na tyle sprawna manualnie, żeby przy pomocy pań w przedszkolu, a teraz w szkole przygotować prezenty, nic do tego nie dodaję. Jest prezent zrobiony przez dziecko i "impreza". Babcie zadowolone smile
    • agata_abbott Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 13:51
      Moje dziecko jest na etapie laurek, ręcznie robionych zakładek do książek. Pod choinkę malowała też kubki - kupiłam kilka zwykłych, białych kubków i farby do porcelany. Wyszły kubki pomalowane w abstrakcyjne maziaje - dziadkowie byli zachwycenismile
    • alchemy_alice Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 15:46
      Moja za mała jeszcze aby kombinować z czymś większym, więc zwykle jej pomagam. W zeszłym roku zrobiłyśmy odcisk ręki pomalowany farbami, mój bratanek z kolei, już doroślejszy chłopak kupił kwiaty i słodycze i... zrobił własnoręcznie laurkę, jak co rok. Babcia nad laurką się rozpłakała ze wzruszenia.
    • mid.week Re: Prezent na dzień babci 14.01.16, 21:09
      Dla dziadka-czytacza ksiązka, a że bez obrazków jest to została opatrzona ilustracjami własnej produkcji, powtykanymi pomiędzy kartki.
      Dla babci będziemy piekły ciasto.
      Dla drugiej babci musimy coś wymyśleć...
    • jehanette Re: Prezent na dzień babci 15.01.21, 18:17
      Moje dziecko narysował rysunki i wyslalo je prawdziwą pocztą w wybranych osobiście ozdobnych kopertach. To chyba najstosowniejszy prezent OD DZIECKA wink
      • molik28 Re: Prezent na dzień babci 15.01.21, 19:08
        Zdecydowanie najstosowniejszy. Nie rozumiem jak może nie ciszyć prezent zrobiony przez dziecko. Moja mama ma kartonowe pudło, w którym przez lata zbierała laurki od moich synów. Każdy ma swoje pudło. Czasami, przy różnych okazjach, już nastolatkowie, wyciągali pudła, oglądali te swoje prace razem z babcią, wspominali, śmiali się ze swoich dzieł. Do tego wchodził zaraz przegląd zdjęć. Super są takie momenty. Na laurki zawsze jest odpowiedni wiek, na liściki i miłe kartki. Sama w portfelu mam takie małe obrazeczki zrobione przez synów jak byli dziećmi. Jakiś czas temu wyciągałam coś z portfela i przy okazji mówię do 21-latka: zobacz co mam. Uśmiechnął się. Myślę, że w ten sposób powiedziałam: jesteś i byłeś zawsze dla mnie ważny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka