czu-jka 10.03.12, 11:30 Co zrobić, by być asertywna? Tak zrobić: 4 miecze Tago nie robić: Wieża Wynik: Rycerz Monet, 10 mieczy (dołożyłam Króla Mieczy) No i nic nie rozumiem, Nic nie robić, bo już jestem (wersja mega optymistyczna) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
freya_v Re: Asertywność hmmm 10.03.12, 16:33 U mnie wyglada to tak: 4mieczy pokazuje mi ludzi ktorzy odsuwaja sie od swiata.. niereaguja na telefony smsy nie chca odwiedzin rozmow sa strasznie uparci chca byc sami i juz. Trwanie przy swoim postanowieniu jak najbardziej pasuje do asertywnosci wieża zas pokazuje mi ludzi ktorych wszedzie jest pelna robia duzo zamieszania ciagle zmieniaja zdanie zaleznie od sytuacji mowia jedno robia drugie co do asertywnosci mi nie pasuje ani troche.. dalej rycerz denar jest konsekwenty i rowniez jak sobie coś postanowi to koniec tak bedzie i już (czesta wypadal mi na osobe ktora wlasnie mowila to stanowcze nie) 10mieczy czesto nasze 'nie' moze zabolec to naga prawda szczerosc do bolu ktoś nas atakuje prosi nagminnie a my sie oslaniamy przed tymi mieczami a to nie takie proste.. no i ten król (nie wiem co on w sumie tutaj robi) ale moze to rada by przy asertywnosci nie zwarzac na uczucia i sentymenty. Wg mnie calkiem ladnie Ci karty to pokazaly Odpowiedz Link
freya_v Re: Asertywność hmmm 10.03.12, 16:38 Teraz zauwazylam ze masz tam krola mieczy a mi sie przedstawilo ze tam byl kielichowy w takim razie krol mieczy pasuje bo jest stanowczy i asertywnosc to dla niego zaden problem to twarda sztuka Odpowiedz Link
czu-jka Re: Asertywność hmmm 10.03.12, 17:08 Dzięki Frey'u Zadałam też pytanie o pewność siebie i wyszła mi napewno 5 pucharów co robić i w wyniku napewno było 3 monet i 7 monet. Ale 1 nie pamiętam. A asertywność na tym polega, że się nie patyczkuje. Konkretnie i dba się o siebie. Odpowiedz Link
freya_v Re: Asertywność hmmm 10.03.12, 17:25 Czujko znalazlas swietny sposob na rozmowe z kartami mozna w ten sposob z analizowac wiele pojec i zobaczyc jak karty do nas przemawiaja sama sie pokusze o takie doswiadczenie karty na pewnosc siebie tez mi sie podobaja.. szkoda ze zrobilas tylko dwa takie rozklady Odpowiedz Link
czu-jka Re: Asertywność hmmm 10.03.12, 17:29 W przełożeniu z pewności siebie też miałam 9 i 10 mieczy. Takie cieżkie te karty. Ja tam i tak jak nie pojawi mi się jakaś mega optymistyczna lub negatywna nie jestem pewna jak je interpretować. Odpowiedz Link
freya_v Re: Asertywność hmmm 10.03.12, 17:58 Pewnosci nigdy sie nie ma przy interpretowaniu.. a przy takiej analizie bardzo pomagaja doswiadczenia jakie mielismy z danymi kartami.Karty z przełozenia pokazaly raczej brak pewnosci. Ogólnie to zagadnienie wydaje sie byc trudniejsze kazdy pewnosc siebie moze odczuwac inaczej jednemu poczucie pewnosci siebie da status majatkowy innemu np dobry wyglad a jeszcze innemu poczucie bezpieczenstwa.. itd. Ciezki orzech do zgryzienia Odpowiedz Link
anna151sx Re: Asertywność hmmm 10.03.12, 22:26 Tak, to prawda. Można powiedzieć wszystko, ale pod warunkiem, ze nasze intencje są czyste Odpowiedz Link
mrgodot Re: Asertywność hmmm 26.04.12, 19:37 Czujko, ja nie zgodziłabym się z tym, że asertywność polega na dbaniu o siebie. W głębokim, a nie zubożonym obecnie, znaczeniu tego słowa kryje się walka o swoje prawa, swoje zdanie. To jest pewność (asser to jest zapewnienie) ich posiadania. Czyli "assert" to jes po krótce "mam prawo". Mam prawo domagać się swoich praw Mam, bo posiadam. To jest utrzymanie, zatrzymanie czegoś w posiadaniu. U nas niestety tak się to jakoś sprowadziło do bycia bezczelnym. A wracając do kart - 4 Mieczy pokazuje pewien porządek narzuocny i bwarowany pewnymi prawami. 4 Mieczy to system, w którym funkcjonujemy. Skoro ci wychodzi na to, że tak jest to znaczy, że masz wiedzieć, że nie mieszkasz na bezludnej wyspie gdzie ty stanowisz prawo, tylko niestety stykasz się z tym co zasatne. Dura lex sed lex i nie ma zmiłuj. W opozycji stoi Wieża czyli nie rowalisz porządku, głową muru nie przebijesz bo bie tędy droga. Rewolucji nie musisz przeprowadzać. Wynik - tu nie do końca wiem co chcesz osiągnąć tym pytaniem, ale - Rycerz Monet (w przeciwieństwie do mieczowego i przebijania muru głową) powoli, krok po kroku podbija nowe terytoria, zdobywa to co chce, zostawia po sobie żyzną ziemię ale nie w chaosie, nie w gonitwie, nie na siłę, nie poprzez kłótnie, walki, nieporozumienia. Rycerz Monet jest po prostu stanowczy w swoim "dążeniu do" i 10 Mieczy pokazuje po prostu zakończenie spraw - czyli powoli krok po kroku egzekwujesz co si się należy i koniec. Bez walki, bez złości, bez niecierpliwości i poganiania. Krótko mówiąc - co nnagle to po diable. Może Tarot dał ci po prostu lekcję asertywności i tego czym ona jest i myślę, że to fajna lekcja bo nie taka jak można by sobie wyobrazić. I przywrócił blask słowu asertywność. Odpowiedz Link
pilumnus [...] 25.04.12, 14:08 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
krolowa.mieczy reklama 25.04.12, 14:39 tracę cierpliwość. Umiesz czytać człowieku, ze na TYM FORUM REKLAMY SĄ ZABRONIONE? Odpowiedz Link