21.01.16, 22:27
Drogie Kobiety jestem tu nowa więc proszę o wyrozumiałość.
Wkrótce odbędzie się chrzest mojego synka i po uroczystości w kościele chcemy zrobić imprezkę.Przyjęcia na około 45-55 osób, zależy czy ktoś nam nie odmówi obecności.Doradźcie mi proszę, która opcja wydaje się Wam najlepsza z wymienionych poniżej:
1. Impreza w restauracji: 145 zł/os, w tym 3 dania, ciasta, przystawki, tort, ale napoje i alkohol we własnym zakresie
2. Sala 800 zł + kucharka z obsługą zrobi 4 dania (niesprawdzona) 27 zł/os + zakupy jedzenia i picia we własnym zakresie
3. Sala 800 zł + kucharka z obsługą 120 zł/os (z polecenia) zrobi 4 dania - ona robi zakupy, w tym napoje oraz gwarantuje ozdoby, świeczniki itd + my kupujemy alkohol
4. Sala 800 zł + kucharka z obsługą 2000 zł za całość (z polecenia) zrobi 4 dania + zakupy jedzenia i picia we własnym zakresie

Może macie doświadczenie w tym temacie i coś poradzicie???Będę wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: Chrzest 21.01.16, 22:31
      Myślę że spokojnie możesz udać się po poradę na forum ślubne big_grin Tam laski mają takie kalkulatory w małym palcu.
      • madi138 Re: Chrzest 21.01.16, 22:52
        Tu jest Jematka! Tu nie ma taryfy ulgowe. big_grin
        Faktycznie. Szykuje się małe wesele. Najgorsze, że główny zainteresowany nic z tego nie będzie pamiętał. smile
        • martishia7 Re: Chrzest 21.01.16, 23:09
          Ej, no nie byłam chyba jakoś strasznie złośliwa? big_grin
          • madi138 Re: Chrzest 21.01.16, 23:16
            To nie było nic osobistego. Tak mi się podpięło. smile
      • claudel6 Re: Chrzest 23.02.16, 14:21
        big_grin
        i sądząc po wielkości imprezy bardziej adekwatnie wink
    • woman_in_love jako katoliczka nie wywalaj tej kasy na imprezę 21.01.16, 22:42
      Chrzciny spędźcie w domach dziecka, a kasę z impry przeznaczcie na prezenty i dobre jedzonko dla maluszków oddanych do DD albo okien życia. One też by chciały coś dobrego zjeść.
      • madi138 Re: jako katoliczka nie wywalaj tej kasy na impre 21.01.16, 22:54
        Kasa z impry pójdzie na zwrot kosztów. Robić balangę na 50 osób i samemu to finansować?! No bez jaj!
      • rosapulchra-0 Re: jako katoliczka nie wywalaj tej kasy na impre 22.01.16, 03:01
        Ty przy chrzcie swoich dzieci tak zrobiłeś?
        A nie. Sorry. Ty nie masz ani męża, ani dzieci, a w IRL cię na takie imprezy nie zapraszają. Zapomniałam.
    • ophelia78 Re: Chrzest 21.01.16, 22:51
      Impreza po chrzcie na kilkadziesiąt osób, z alkoholem. Przez matme dziecka nazywana "imprezką".
      Czy jest na sali lekarz? Najlepiej psychiatra. ...
      • mika_p Re: Chrzest 21.01.16, 23:04
        Wystarczy, ze się jest młodszą z kilkorga rodzeństwa, które juz mają swoje dzieci, licz:
        troje rodzeństwa matki + 3 ich połówki, plus każda para po 2 dzieci to 12 osób
        dziadkowie dziecka: 4 osoby
        pradziadkowie dziecka: no, niech będzie też czworo
        dwoje rodzeństwa ojca z połówkami i po jednym dziecku to sześć osób
        A, no i sami rodzice dziecka.
        28 osób bez specjalnej napinki.
        Dwoje przyjaciół z połówkami i przychówkiem, ze trzy ciocie z wujami, jakieś kuzynki i masz grubo ponad 40 osób, które możesz nazwać swoimi najbliższymi.
        • klamkas Re: Chrzest 21.01.16, 23:11
          Rozumiem, że to goście rozważani na wesele, ale po jakie licho całe to towarzystwo na chrzcinach? (te kuzynki i ciocie z przychówkiem?)
          • asia_i_p Re: Chrzest 22.01.16, 01:41
            Bo w moim przypadku te kuzynki i ciocie z przychówkiem to jest szczerze sercu najbliższa rodzina. Na chrzcie mojego dziecka nie chciało nijak wyjść mniej niż trzydzieści kilka osób, a naprawdę liczyliśmy tylko tych najbliższych.
      • rosapulchra-0 Re: Chrzest 22.01.16, 03:03
        ophelia78 napisała:

> Impreza po chrzcie na kilkadziesiąt osób, z alkoholem. Przez matme dziecka nazy
        > wana "imprezką".
        > Czy jest na sali lekarz? Najlepiej psychiatra. ...

Naprawdę potrzebujesz psychiatry?
    • paloma_blauwinder Re: Chrzest 21.01.16, 23:01
      Wyeliminowałabym z tego niesprawdzoną lecz drogą kucharkę. Reszta - zależy od preferencji. Jeśli priorytetem jest święty spokój - restauracja lub kucharka robiąca zakupy. Jeśli priorytetem jest dobra jakość jedzenia - to polecona kucharka, a zakupy we własnym zakresie.
    • araceli Re: Chrzest 21.01.16, 23:04
      Nie będzie kapeli? Łeeee... wink
      • migona Re: Chrzest 21.01.16, 23:10
        oo! wiedziałam, że mi czegoś zabrakło
      • aankaa Re: Chrzest 21.01.16, 23:10
        będzie alkohol to goście sami zaczną śpiewać tongue_out
      • madi138 Re: Chrzest 21.01.16, 23:18
        Może chociaż bryczkę wynająć?! smile
        • magda1990magda Re: Chrzest 21.01.16, 23:45
          a Ciebie jako konia do ciągnięcia? ekstra pomysł! biorę i kosztów nie liczę!!!
    • mia_siochi Re: Chrzest 21.01.16, 23:16
      Matko jedyna...
    • madi138 Re: Chrzest 21.01.16, 23:21
      4 dania? Rozumiem, że planujecie całonocną imprezę?! W takim razie, rzeczywiście trzeba pomyśleć o zespole.... I koniecznie fajerwerki o północy!
    • klamkas Re: Chrzest 21.01.16, 23:26
      Z ciekawości. Na wesele dziecka zaprosicie 400 osób i będzie 8 dań i 4 desery? I ze dwie sceny muzyczne, żeby gościom było dobrze?
      • magda1990magda Re: Chrzest 21.01.16, 23:41
        jeśli zajdzie taka potrzeba to czemu nie?
    • nenia1 Re: Chrzest 21.01.16, 23:31
      Ja bym wybrała opcję pierwszą, z tym że koniecznie do tego jeszcze pokazu ogni sztucznych, bańki mydlane z agregata i lampiony szczęścia.
      • mia_siochi Re: Chrzest 21.01.16, 23:34
        I klaun. Koniecznie.
        • magda1990magda Re: Chrzest 21.01.16, 23:42
          biorę Ciebie, nadajesz się!
    • kandyzowana3x Re: Chrzest 21.01.16, 23:39
      na ematce takie pytanie. tutaj się imprez rodzinnych nie obchodzi, tutaj rodzeństwa się na ślub nie zaprasza.
      dla mnie zdecydowanie restauracja, z czystej wygody. Ja tam imprezy rodzinne lubie i każdy powód jest dobry do spotkania, a chrzciny to całkiem zacny.
    • magda1990magda Re: Chrzest 21.01.16, 23:40
      Ależ w Was ludzie jest mnóstwo jadu sad Poprosiłam uprzejmie o pomoc, a tu jak zawsze źle.Dla Waszej wiadomości zapraszamy najbliższą rodzinę, obydwoje z mężem mamy po kilkoro rodzeństwa i się zebrało...Nasza rodzina przyjedzie z różnych stron Polski i wypada ich zaprosić i jakoś ugościć.Jeśli już robię przyjęcie na którym możemy się wszyscy spotkać to chcę z tymi osobami spędzić jak najwięcej czasu, a więc przewiduję więcej niż jedno danie, żeby nie siedzieć przy pustych talerzach i gapić się na ogryzione kości.W naszej rodzinie jest zwyczaj robienia przyjęć i nie rozumiem tych głupich uwag.Wydajemy pieniądze jak chcemy i na co chcemy.Dla wiadomości jednej z osób, która zarzuca, że pieniądze z "prezentów" pokryją koszty imprezy informuję, że wszystkie ewentualne pieniądze jakie dostanie nasz syn zostaną wpłacone na książeczkę oszczędnościową gdzie już zaczęliśmy gromadzić dla niego pieniążki na przyszłość.Kolejna sprawa alkohol - nie będzie to impreza dla małolatów, gdzie alkohol pije się litrami tylko dla chcących coś wypić jakieś winko do obiadu.Próbujecie z normalnej sprawy zrobić patologię.Załamałam się.A to że dziecko nie będzie pamiętało?To może też nie chrzcić, bo tego tez nie zapamięta.Polska mentalność jest straszna sad
      • mia_siochi Re: Chrzest 21.01.16, 23:42
        Biedactwo...
        • magda1990magda Re: Chrzest 21.01.16, 23:47
          Chyba Tyyy
          • madi138 Re: Chrzest 21.01.16, 23:51
            A ostrzegałam cię! To jest Ematka- forum specyficzne i nie nadające się dla osób obciążonych kijem w....
      • nenia1 Re: Chrzest 21.01.16, 23:43
        magda1990magda napisał(a):

> To może też nie chrzcić, bo tego tez nie zapamięta.Polska mentalność jest straszna sad

No w sumie nie głupie, jak dorośnie sam wybierze.
      • klamkas Re: Chrzest 21.01.16, 23:46
        A to że dziecko nie będzie pamiętało?To może też nie chrzcić, bo tego tez nie zapamięta.

I tu się zgadzam i jak najbardziej zachęcam do przemyśleń i wgłębienia się w ideę chrztu.
        • kolter Re: Chrzest 21.01.16, 23:52
          klamkas 21.01.16, 23:46
          A to że dziecko nie będzie pamiętało?To może też nie chrzcić, bo tego tez nie zapamięta.

był kiedys taki facet katolikom mniej znany niż niejaki wojtył , nazywał sie Jezus
          ten to facet powiedział kiedys ; kto uwierzy i ochrzci się . nie mówił ochrzcijcie a może uwierzy big_grin
          • klamkas Re: Chrzest 21.01.16, 23:55
            Nie myślałam, że to kiedyś nastąpi w stosunku do ciebie: zgadzam się w 100% wink.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Chrzest 23.02.16, 09:58
              Chyba w takim razie swoich niemowląt nie chrzciłaś?
          • madi138 Re: Chrzest 21.01.16, 23:57
            Dobre! smile Ale jeśli chcemy, żeby pranie mózgu było skuteczne, należy je rozpocząć jak najwcześniej! Czego autorka jest najlepszym przykładem. smile
            • kolter Re: Chrzest 21.01.16, 23:59
              madi138 21.01.16, 23:57
              Dobre! smile Ale jeśli chcemy, żeby pranie mózgu było skuteczne, należy je rozpocząć jak >najwcześniej! Czego autorka jest najlepszym przykładem.

do prania mózgu nie jest wcale potrzebne polewane głowy niemowlaka wodą pełną zarazek big_grin
              • madi138 Re: Chrzest 22.01.16, 00:13
                To tylko preludium. Potem mamy, bardzo rozbudowany system nagród i kar, który pozwala kontrolować delikwenta. Dobre uczynki, grzechy i podstawowe narzędzia nadzoru, jak spowiedź czy kolęda- małe dzieci łatwo w to wkręcić i wyrobić w nich odpowiedni, poddańczy sposób myślenia.
                Do tego dochodzą kolejne etapy wtajemniczenia, mające na celu jeszcze bliższe przywiązanie do organizacji: komunia, bierzmowanie, ślub. I mamy mentalnego niewolnika, gotowego poświęcić własne dobro, szczęście, majątek a nawet życie, dla swojej wspólnoty. Mistrzostwo świata manipulacji!
                Matko jedyna! Rodzice zapisali mnie do sekty! big_grin
      • madi138 Re: Chrzest 21.01.16, 23:49
        Całkowicie się z tobą zgadzam! Przymusowe włączenie do wspólnoty religijnej, osoby niezdolnej do wyrażenia swojej woli, powinno być karalne! big_grin
        • klamkas Re: Chrzest 21.01.16, 23:58
          Powinno. Bo nie jest łatwo się wypisać z tego interesu, co wie każdy, kto próbował ;p
      • anieszka111 Re: Chrzest 23.02.16, 10:16
        opcja nr 1 wydaje się najrozsądniejsza, dla niektórych przyjęcie Chrztu św. przez dziecko jest bardzo ważną sprawą i możliwością do spotkania się z całą rodziną , nie rozumiem oburzenia wszystkich ,że ktoś za własne pieniądze chce w gronie rodziny uczcić tą ważną uroczystość , a że rodzina duża to tylko pozazdrościć tak dobrych kontaktów
        pozdrawiam
    • thea19 Re: Chrzest 22.01.16, 00:09
      gdybym miala organizowac impreze na wiecej niz 8 osob (jakikolwiek powod) to wybralabym najwygodniejsza dla mnie opcje czyli sprawdzona knajpa i moj alkohol, ewentualnie opcja 3 (zalezy co wyjdzie lepiej finansowo, ktora sala fajniejsza, kto lepiej gotuje)
      na zadne zakupy na 50 osob we wlasnym zakresie bym sie nie dala wmanewrowac. jeszcze by sie okazalo, ze kupilam o 1 peczek koperku za malo i dlatego sernik sie nie udal.
    • asia_i_p Re: Chrzest 22.01.16, 01:43
      Czy ta restauracja to jest jedyna opcja? Przy dużej liczbie osób restauracja rzeczywiście jest najwygodniejsza, ale tu na mój gust zedrzeć z ciebie bezwstydnie próbują. W pobliskim hotelu menu weselne startują od 160 zł na osobę.
    • morekac Re: Chrzest 22.01.16, 07:33
      Rób tak, żebyś się nie upieprzyła po uszy i zmieściła w budżecie.
      Z drugiej strony odradzam jakąś straszliwie długą imprezę przy niemowlaku.
    • owczarkini Re: Chrzest 22.01.16, 08:34
      1 albo 3, o zakupach na taką liczbę gości nawet bym nie pomyślała, jeszcze przy małym dziecku. Piszesz, że sporo osób będzie przyjezdnych, więc i tak będziecie mieli co robić.
    • ewa_mama_jasia Re: Chrzest 23.02.16, 10:32
      Szczególnie jak człowiek z Gdańska czy innej Warszawy.
    • majaa Re: Chrzest 23.02.16, 12:13
      Z wariantów, które zaproponowałaś wybrałabym chyba 3. Ale popytaj jeszcze w lepszych hotelach. Tam też często można wynająć osobną salę z jedzeniem i obsługą na uroczystości rodzinne, a cenowo wcale nie musi wyjść drożej.
    • volta2 Re: Chrzest 23.02.16, 12:32
      bierz tylko opcje sprawdzone i polecone.

ja sie wygłupiłam lokalem bez polecenia i nie dość że zapłaciłam drogo, to jeszcze przejść przez gardło nie chciało, było tak niesmaczne.

w domu podałabym dużo lepiej, tylko mi miejsca zabrakło dla 30 paru osób.
    • ela.dzi Re: Chrzest 23.02.16, 13:50
      Im mniej załatwiania i zakupów z Waszej strony, tym lepiej i łatwiej dla Was.
    • pieskuba Re: Chrzest 23.02.16, 13:58
      Będzie orkiestra, zespół czy d.j.?
    • wielceszanownypan Re: Chrzest 23.02.16, 14:42
      magda1990magda napisał(a):
      > Wkrótce odbędzie się chrzest mojego synka

Ile lat ma synek?
      Pytam bo prezes pisu został podobno ochrzczony w wieku lat czterdziestu. Przez całe życie nie musiał pracować a obecnie jest głową państwa.
      Więc ja bym się tak nie śpieszył z tym chrztem synka.
      • szalona-matematyczka Re: Chrzest 24.02.16, 11:18
        Ja bym sie wlasnie spieszyla ze chrzcinami .... Bo jesli sie nie pospieszy i szybko dziecka nie ochrzci to moze miec o 6 rano wizyte smutnych panow z ABW...
    • stephanie.plum Re: Chrzest 24.02.16, 14:12
      u mnie chrzciny były na ok 70 osób, ale zrobiłam poczęstunek w domu, tłum był jak w autobusie w godzinach szczytu.
      był "szwedzki stół", mnóstwo tac z przekąskami, sery krakersy owoce, beczka domowej lemoniady a dla chętnych cydr i wino.

myślałam, że źle to wszystko wyszło, za duży tłum w mieszkaniu, ale wszyscy ŚWIETNIE się bawili!!!

duże chrzciny - nie wszyscy to rozumieją, ale dla niektórych jest to moment wspólnej radości z dziecka. my mamy mnóstwo znajomych, którzy chcieli się z nami cieszyć, bo i było (jest) z czego!

z twoich opcji bym wybrała najmniej wypasioną i zrobiła lekki poczęstunek, a nie obiadzisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka