Dodaj do ulubionych

sposoby na goraczke

27.01.16, 12:39
wieczorami temperatura mi skacze do prawie 39st.C pije fervexy, gripexy, daje zimne oklady na glowe temp spada ale po jakims czasie znowu sie podosi, nie chce antybiotyku bo to wyglada na zwykla grype, jakie macie sposoby na wredna goraczke?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 12:43
      U mnie w takich wypadkach stosujemy Tabcin - faktycznie działa szybko i skutecznie, u mnie zadziałał, nie musiałam iść na zwolnienie.
      • melisaa4 Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 12:47
        po tabacin tez wyslę, dzieki
        • jatojagodnik Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 13:13
          Ja po Tabcinie miałam straszne jazdy. Rodzina chciała do mnie wzywać pogotowie i tak naprawdę, to chyba to pogotowie powinno przyjechać. Najpierw jazdy z ciśnieniem i (chyba) omdlenia, potem rzyganie przez pół nocy. Przy innych środkach p/grypowych nie miałam takich objawów.
          • marzeka1 Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 13:34
            Dlatego warto przeczytać ulotkę, na mnie zadziałał świetnie, lek bierze się ścieśle wg wskazań- także odnośnie jak długo i ile tabletek wziąć.
            • jatojagodnik Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 13:44
              Jedna pierwsza tabletka tak mnie powaliła, nie ma mowy o przedawkowaniu. Nie jestem alergikiem, nie mam żadnych uczuleń. I wiem, że tabcin na wiele osób działa świetnie, bo często słyszę, że jest chwalony. Ale mnie pokonał...
              • marzeka1 Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 13:47
                No a u mnie, która rzadko choruję i leki biorę , zadziałał tak skutecznie i szybko, że naprawdę byłam zaskoczona- lek wziął też i mąż, i młodszy syn, gdy byli mocno przeziębieni i zadziałało.
                Ale dobrze, że napisałaś o takiem możliwym skutku ubocznym.
                • rulsanka Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 14:06
                  pseudoefedryna powoduje efekt zmartwychwstania, ale skutki uboczne posiada i to poważne. Jeżeli nie ma się zatkanych zatok, to lepiej tego nie brać.
    • murwa.kac Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 12:44
      wypocic solidnie.
      pije na herrbate z cytryna, imbiem, czarnuszka, kardamonem i sokiem malinowym na zmiane z sokiem z czarnego bzu.
      • melisaa4 Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 12:46
        wysle zaraz po czarnuszke i sprobuje, dziekuje
        • klamkas Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 12:51
          Jeśli to grypa to z czarnuszką ostrożnie popołudniu i wieczorami - działa silnie wykrztuśnie, więc jeśli pojawi ci się kaszel, to w nocy wyplujesz płuca.
      • princy-mincy Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 12:58
        O wlasnie- wypocic sie. My napotnie stosujemy sok z malin, lipę lub kwiat bzu.
        Napic sie tego na cieplo, wskoczyc pod dwie, trzy koldry i sie wypocic.
        • memphis90 Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 19:20
          Z gorączką pod trzy piernaty? Żeby podskoczyła do 41 stopni albo wyżej? Jak jest problem ze zbiciem temperatury, to się jej nie winduje w górę, fundując organizmowi termos z kołder, tylko zakłada lekkie ubrania i odkrywa. Już taka jedna była, którą na wypocenie nawet do pieca wsadzili...
    • kolter Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 12:49
      okłady ze zmoczonych w letniej wodzie np ręczników na przedramiona , na uda , na kark co 5 minut zmieniać na nowe ,do 30 minutach zmniejszysz nawet o 1-1,5 stopnia temperaturę
      • kolter Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 12:51
        jednak woda do moczenia ręczników nie moze być zimna taka z 5-6 stopni nizsza niz twoja obecna temperatura
    • rulsanka Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 12:53
      Ale masz jakieś objawy poza gorączką? Bo jeśli nie, to nie ma sensu truć się wieloskładnikowymi preparatami typu gripex, fervex, czy tabcin. Konkretnie na gorączkę działają paracetamol, ibuprofen i pyralgina. Najbezpieczniejszy jest paracetamol, można brać do 6g dziennie. Można brać naprzemiennie z ibuprofenem. Zaletą ibuprofenu jest to, że dobrze obniża gorączkę i zarazem poprawia samopoczucie (i to jest też wada, bo zamiast leżeć i odpoczywać możesz zechcieć posprzątać w mieszkaniu, a jak działanie leku zejdzie to poczujesz się jeszcze gorzej). Pyralgina to lek mocny i skuteczny, ale do zastosowania gdy paracetamol i ibuprofen nie zadziałają.
      • go-jab Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 15:08
        6gm to baaaardzo duzo... Z tego co wiem absolutnie nie przekraczac 4000mg... Niektorzy lekarze twierdza ze nawet 3000...
        • rulsanka Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 15:32
          Ja będąc w 8 miesiącu ciąży miałam pozwolenie brać 6g. Miałam wysoką gorączkę, wirusową, bez innych objawów infekcji. Brałam 1g co 4 godziny, w przeciwnym razie gorączka w szybkim czasie skakała do 39,5. Większym zagrożeniem dla płodu była gorączka niż paracetamol. Rzeczywiście, w sytuacji nieciążowej, lepiej byłoby przy takiej gorączce brać paracetamol z ibuprofenen na zmianę, albo sam ibuprofen albo dodatkowo pyralginę. W ciąży niestety wybór był ograniczony.
          Po 4 dniach takiego szaleństwa byłam już całkiem zdrowa.
    • angeika89 Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 13:03
      Co ty znowu bredzisz?
    • angeika89 Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 13:07
      Potwierdzam, że najlepsze to się wypocić.
      Podane sposoby, plus paracetamol, ew ibuprofen.
      I chłodne okłady, ale nie zimne, tylko chłodniejsze niż temp ciała.
    • kocianna Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 13:18
      Paracetamol na przemian z ibuprofenem - w ten sposób żadnego z nich nie przedawkujesz.
      Na mnie dobrze działa leżenie w wannie (o dowolnej temperaturze - nawet woda cieplejsza ode mnie zbija mi gorączkę), ale to sprawa bardzo indywidualna. Dzieciaka, na którego nic nie działało, nacierałam spirytusem i to pomagało, ale to też metoda dyskusyjna.
      Najbezpieczniejsza jest pewnie herbata z lipy z sokiem malinowym i łóżko z ciepłą kołderką.
    • anty_nick Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 13:39
      mój mąż bierze polopiryne s i i dzie do łózka sie wypocić.
      Ja gorączek nie miewam smile
      • kanga_roo Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 14:37
        paracetamol na przemian z ibuprofenem. po co coś więcej?
    • memphis90 Re: sposoby na goraczke 27.01.16, 19:24
      Proponuję eksperyment- nalejcie wrzątku do butelki i owińcie ją szczelnie trzema piernatami. Drugą butelkę z wrzątkiem owińcie chłodnym, wilgotnym papierowym ręcznikiem i postawcie na stole. Jeżeli butelka w piernacie ostygnie szybciej, niż ta stojąca na stole- macie pełne prawo doradzać osobie z gorączką, żeby się pookrywała aż po czubek głowy. Jednak z góry mówię, że butla w piernacie będzie nadal diabelnie gorąca po kilku godzinach, natomiast takie piwo owinięte w wilgotny ręcznik i pozostawione w chłodzie jest zimne po kwadransie (co się przydaje latem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka