28.01.16, 14:47
Taka sytuacja - 2 tyg. temu zmarła moja mama. Nie miała żadnego majątku, 200 zł na koncie oraz telefon wzięty w promocji za złotówkę z umową na 3 lata. Czy ma ktoś doświadczenie jak to najprościej i najtaniej załatwić? Dziedziczymy ja i moja siostra. U operatora zgłosiłysmy już zgon, więc nie nalicza rachunków na abonament, ale powiedziano nam, że po przeprowadzeniu sprawy spadkowej mamy się do nich zgłośić, żeby wykupić telefon. Ktoś coś?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: spadek 28.01.16, 14:49
      Pierwsze słyszę, by spadkobiercy wykupowali telefon od operatora- która to sieć?
      W Plusie przedstawienie aktu zgonu kończy procedurę, operator wyłącza numer i rezygnuje z dalszych roszczeń.
    • 1_beata_k Re: spadek 28.01.16, 15:05
      Ze niby co? Wykupic telefon? Moze jeszcze darowizne im jakas przekazac w ramach zadoscuczynienia?

Zignoruj to po prostu. to bzdura, kontynuujac kuriozalnosc ich wskazania - jesli zechca pociagnac to z masy spadkowej to i tak polegna na kosztachsmile.
      • magjack Re: spadek 28.01.16, 15:11
        Chodzidokładnie o to, że te 3 lata jeszcze nie minęły, a raty za spłetę sprzętu były dołączne do każdego rachunku. Na dzień dzisiejszy zostało jeszcze do spłacenia 370zł, ale telefon de facto pozostaje już własnością mamy. A ktoś wie może jakie są koszta sprawy spadkowej w sądzie, bo u notariusza już się orientowałam i nie chcę ich ponosić dla głupiego telefonu.
        • bei Re: spadek 28.01.16, 15:21
          Wspolczuje smierci mamy.
          Telefon- moze oddaj w salonie operatora, chyba, ze zostawicie jako pamiatke...
          • kamunyak Re: spadek 28.01.16, 15:57
            >Telefon- moze oddaj w salonie operatora, chyba, ze zostawicie jako pamiatke...

myslisz, że ktoś przyjmie używany telefon?
        • thea19 Re: spadek 28.01.16, 15:37
          w sadzie 50zl od osoby placilismy
          www.infor.pl/prawo/w-sadzie/oplaty-i-koszty/322079,Oplaty-stale-w-sprawach-spadkowych.html
          • kota_marcowa Re: spadek 29.01.16, 00:30
            My też po 50 od osoby.
        • kk345 Re: spadek 28.01.16, 15:44
          Jeśli to były raty to zmienia postać rzeczy-faktycznie zobowiązania ratalne przechodzą na spadkobierców
          • thea19 Re: spadek 28.01.16, 15:47
            w takim razie operator musi zalozyc sprawe w sadzie i szukac spadkobiercow, ktorzy (jak ich znajdzie) odrzuca spadek (bo go nie ma) i bedzie w plecy wiecej niz ten tel jest wart.
            • kk345 Re: spadek 28.01.16, 15:50
              A to już musisz wytłumaczyć temu operatorowi, ja piszę tylko, jak wygląda sprawa od strony zasadności roszczeń
        • iwles Re: spadek 28.01.16, 16:26

ale to był zaciągnięty kredyt na telefon, spłacany w ratach?
          Czy telefon za 1 zł. i umowa na 3 lata, że zobowiązuje się płacić abonament ?
          • lady-z-gaga Re: spadek 28.01.16, 18:30
            Raty za telefon i dopłata 1 zł nie wykluczają się wzajemnie smile nie ma telefonow za 1 zł, zawsze jakas część abonamentu to spłata za aparat.
            • memphis90 Re: spadek 28.01.16, 18:33
              Pytanie, czy tak właśnie jest to ujęte w umowie... Bo jak nie, to mogą się bujaćwink
        • 1_beata_k Re: spadek 28.01.16, 19:28
          Ja to rozumiem, ale skoro mama zostawila 200 pln na koncie jako jedyny majatek, ok 50 pln zaplacicie za stwierdzenie nabycia i dzial spadku (chociaz chyba wiecej), plus za odpisy aktow urodzenia do sadu (platne) to z tegoz majatku zostanie netto aktywow 100 pln do podzialu w ramach masy spadkowej. Z czego ma sciagac operator te 370 pln (zakladam przejecie z dobordziejstwem inwentarza). A nawet jesli bedzie chcial sciagnac te (umownie) 100 pln, to wiecej zaplaci za windykacje. Wiec operator to odpusci i tyle.

A tak na marginesie: skoro to 200 pln majatku, to nie wiem czy jest sens sie spieszyc z dzialem. Chyba ze mama miala innny majatek o ktorym nie piszesz (mieszkanie? ). Ale i tak za 370 pln nikt nie szuka spadkobiercowsmile. Generalnie wiele firm uznaje roszczenia za godne dochodzenia na drodze sadowej jesli przekraczaja 1000 pln.

Ja bym ewentualnie telefon uzywany zwrocila mowiac, ze nie mam pieniedzy, zeby to splacic. I tyle. Ale pewnie by mi sie nie chcialo fatygowacwink.
      • kamunyak Re: spadek 28.01.16, 16:03
        >Zignoruj to po prostu. to bzdura, kontynuujac kuriozalnosc ich wskazania - jesli zechca pociagnac to z masy spadkowej to i tak polegna na kosztach

koszta zaplaci nie pozywający tylko ten, kto przegra więc w najgorszym wypadku będzie musiała zaplacic nie tylko za telefon ale i opłaty sądowe.
        Tak, tak ,"niech zignoruje a za kilka lat przyjdzie jej komornik do chałupy i połowe wyniesie. Świetna rada.
        Firmy raczej nie bwia się w ściąganie długów tylko je sprzedają, windykatorom.
        • 1_beata_k Re: spadek 29.01.16, 10:12
          Doczytaj o jakiej sytuacji piszemy, potem bedziesz siac defetyzm. Wiesz co oznacza dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza? ze spadkobierca odpowiada do wysokosci aktywow netto masy spadkowej. To co piszesz ma zastosowanie do dlugow wlasnych, nie do dlugow spadkowych.

• kamunyak Re: spadek 29.01.16, 13:48
            > Doczytaj o jakiej sytuacji piszemy, potem bedziesz siac defetyzm

To, że na koncie zostało 200 zł to wcale nie oznacza, że są to jedyne środki "z masy spadkowej". Chocby wzmiankowany telefon, który był własnością matki i są to "aktywa ruchome" spadku. Moga być i inne, telewizor, pralka itp. Chyba, że matka mieszkała u którejs z córek, w jej mieszkaniu i nie miała nic oprócz telefonu i bielizny. Tego nie wiemy.
            Niemniej zawsze mozna telefon sprzedać, dołożyć 200 zł i pokryć dług - tak moze mysleć operator, sąd.
            Pewnie zalezy to od uporu operatora ale jeśli przyjmuje się spadek z dobrodziejstwem to, w razie jakichs problemów (o ile nie obligatoryjnie bo miały wejśc jakieś zmiany), należy sporządzic spis tego inwentarza. Jesli operator naśle windykatora, odda sprawe do sądu to prawdopodobnie takie postepowanie będzie niezbędne.
            Kiedyś dokonywał takiego spisu komornik ale teraz (chyba - takie zmiany miały wejść) mozna to zrobic w sądzie lub u notariusza. Praca komornika była droga dosyć, sąd jest tańszy ale nie jestem przekonana czy sprawa powyżej "prostego nabycia spadku" nie jest droższa niż 50 zł.
            W efekcie cała walka o telefon moze nie być warta tego, co zostało do spłacenia, w efekcie drozsza.
            Zawsze można spadek odrzucic ale nalezy pamiętać, ze zrobic musi to cała dziedzicząca rodzina, w tym dzieci sióstr, jeśli są.
            Tak, ze odnosze wrażenie, że to ty nie do końca wczytałas się w post i siejesz defetyzm.
    • kamunyak Re: spadek 28.01.16, 15:46
      najtaniej będzie w sądzie bo placi sie tylko za wniosek. Ja placilam kilka lat temu chyba 50 zł. Za to na samą sprawę czekałam przeszło rok.
      Radziłabym zajrzeć w umowę mamy/regulamin na stronie operatora. Może tam jest powiedziane, jak wyglada sytuacja w przypadku śmierci bo moze osoba, z którą rozmawiałaś nie do końca wiedziała. Czesto, niestety, wiedza takich osób jest mała.
      Bo żeby nie ponosić kosztów to musiałabyś zrzec się spadku, ty i siostra i wszyscy inni krewni, w tym chyba dzieci, nie wiem czy juz weszło w życie, że małoletni nie dziedziczą długów.
      Jesli zrzekniesz sie spadku to w całosci czyli np 200 zł z konta tez.
      Moze lepiej weź te 200 zł, dołóż z ostatniej emerytury/renty, którą mama dostała, zamiast zawracać sobie głowę.
      Ale najpierw przeczytaj umowę, regulamin.
      Co to za operator?
      • magjack Re: spadek 28.01.16, 15:54
        T-mobile
        • kamunyak Re: spadek 28.01.16, 16:17
          > T-mobile

no to chyba z nimi "nie pogadasz', trzeba będzie zaplacić.
          Tu masz podobna sprawę
          forumprawne.org/prawo-cywilne/609531-umowa-z-siecia-tmobile-po-smierci.html
          i jeszcze tu
          forumprawne.org/prawo-cywilne/609531-umowa-z-siecia-tmobile-po-smierci.html
          • kamunyak Re: spadek 28.01.16, 16:20
            o przepraszam, drugi link nizej
            forum.gazeta.pl/forum/w,75,133629417,133629417,T_mobile_oszukuje_.html?s=2
    • iwles Re: spadek 28.01.16, 15:55

ale zgłosiłyście osobiście czy na infolinii ?
      Lepiej w punkcie, pójśc z aktem zgonu, dają jakiś druczek do wypełnienia i to powinno być wszystko.
      • magjack Re: spadek 28.01.16, 15:57
        zgłosiliśmy na infolinii, nr zostanie wyłączony za niecały miesiąć i pozostaje tylko sprawa rat za telefon
        • murwa.kac Re: spadek 28.01.16, 16:00
          eeee, cos tu nie gra.
          takie sprawy można tylko osobiście załatwic w salonie, trzeba akt dostarczyć. bez tego ani rusz. i usługi sa zawieszane z dniem dostarczenia aktu, nie, że za miesiac.
          o żadnym płaceniu za telefon nie ma mowy. niech Ci wskażą punkt regulaminu, który o tym stanowi.

jak na infolinii zglaszalas - zle Cie poinformowali, nr nie bedzie odciety, bedziesz miała dalej naliczany abo. idz jak najszybciej do salonu to załatwić.
          • kk345 Re: spadek 28.01.16, 16:25
            Ze zgłoszeniem na infolinii racja- jeśli nie prosili o przesłanie aktu zgonu to coś tu nie gra i trzeba zgłosić się osobiście do punktu, ponowić wniosek o natychmiastowe wyłączenie numeru
            Natomiast co do płacenia za telefon: jak najbardziej mają prawo ządać spłaty, bo oprócz umowy na usługę telekomunikacyjną zawarto jednocześnie umowę na sprzedaż ratalną, a takie roszczenia przechodzą na spadkobierców. Bez tych rat wypowiedzenie umowy telekomunikacyjnej kończyłoby sprawę.
            • iwles Re: spadek 28.01.16, 16:29

nie wiem, ja jako spadkobierca nie płaciłam (w Orange).
              U operatora na miejscu wszystko wypełniłam, odbili sobie akt zgonu, przesłali całość dokumentacji do centrali i to wszystko. Ani rat nie płaciłam, ani telefonu oddawać nie musiałam.
              • kk345 Re: spadek 28.01.16, 16:52
                Bo telefon nie był na raty, tylko podpisano zwykła umowę, dlatego nie płaciłaś.
            • peonka Re: spadek 28.01.16, 16:45
              No wlasnie niejasno jest napisane, czy to sprzedaż ratalna, czy po prostu telefon za złotówkę z umową. Jeśli to drugie - trzeba podejsc do punktu i zanieśc akt zgonu. Telefon zostaje u Was, teoretycznie przynajmniej, bo niektóre salony się upieraja, żeby oddać (bezprawnie).
              Jeśli była to sprzedaż ratalna, to co innego. Jest w ogóle taka możliwość, że operator sieci sprzedaje na raty, czyli de facto udziela kredytu? Chyba nie?

Magjack, przykro mi z powodu śmierci Twojej mamy.. sad
              • kk345 Re: spadek 28.01.16, 16:52
                Tak, wszyscy duzi polscy operatorzy mają teraz swoje banki, m.in po to, by obsługiwać raty.
                • iwles Re: spadek 28.01.16, 17:12

ale wtedy nie ma chyba możliwości, że telefon został kupiony "za złotówkę", tylko na umowie jest napisana cena telefonu i raty. Tak mi się wydaje.
                  • kk345 Re: spadek 29.01.16, 00:19
                    Wpłaca się zlotówkę, a potem co miesiąc płaci ratę
                    • b-b1 Re: spadek 29.01.16, 07:38
                      Jeżeli spadku nie ma-wystarczy pójść do notariusza(wszyscy zainteresowani) i odrzucić spadek. Z aktem notarialnym, oraz aktem zgonu, do operatora i sprawa jest załatwiona.
                    • iwles Re: spadek 29.01.16, 14:01
                      Umowy raczej wygladaja tak, ze cena za telefon to 1 zl, a klient zobowiazuje sie, ze przez 2 czy 3 lata oplaca abonament.
                      Abonament to nie raty za aparat.
                      Musialaby robic dwie oplaty: abonament +rata za telefon.
                      • kk345 Re: spadek 29.01.16, 14:07
                        Wiesz, ty gdybasz i piszesz "raczej" a ja wiem- to jest ta różnica. Operator może zaproponować umowę abonament+raty za telefon, te raty mogą być opłacane osobno, albo dodawane do comiesięcznej opłaty abonamentowej na jednej fakturze. Proste.
                        • peonka Re: spadek 29.01.16, 14:44
                          Ale raty ciągle abonamentem nie są, nawet jeśli są na jednej fakturze. Tylko założycielka wątku wie, na co mama miała umowę. Jeśli tylko na abonament, to można ją rozwiązać od ręki i nic nie dopłacać, jeśli brała na raty telefon, to już inna sprawa. My sobie możemy gdybac i zgadywac jedynie.
                          • kk345 Re: spadek 29.01.16, 14:52
                            Nie twierdzę, ze wiem, co jest na fakturze. Próbuję tylko wytłumaczyć iwles rożne warianty umów, bo chyba sie nie bardzo orientuje...
                            • iwles Re: spadek 29.01.16, 15:00
                              Orientuje, orientuje...
                              Przeciez napisalas dokladnie to, co ja powyzej, czy placi abonament + raty za telefon, czy sam abonament smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka