Dodaj do ulubionych

Córka złamała zęba

31.01.16, 23:36
Przednia jedynka. Dzisiaj biegała wyglupiala się w domu i tak upadła ze nie ma pół zęba na skos. Jest to zab stały.
Wydzwanialismy po gabinetach, w końcu pojechaliśmy 50 km na pogotowie dentystyczne.tam wysłali nas do innego dentysty który przyjął nas prywatnie. Powiedział ze nerw na wierzchu i trzeba zatruć zab a brakująca cześć odbudować. Założył córce sztuczny materiał na ząb i wygladalo jak prawdziwy zab.powiedział ze następna wizyta za tydzień. O 22 byliśmy w domu, już trochę spokojniejsze. Mówił żeby normalnie myć. Przed snem poszłam z córką do łazienki myć zęby, dotknęła lekko tego zęba a ta końcówka odpadła do zlewu. Po prostu szok córka w płacz. Mąż zadzwonił do tego dentysty i jutro rano mamy znowu jechać.
Przepraszam ze pisze tak chaotycznie cała się trzese. Córka dopiero zasnęła.
Obserwuj wątek
    • mum2004 Re: Córka złamała zęba 31.01.16, 23:38
      Chyba raczej ząb
      • onewoman Re: Córka złamała zęba 31.01.16, 23:39
        Tak. To przez nerwy.
      • onewoman Re: Córka złamała zęba 31.01.16, 23:39
        A ty co? Nauczycielka?
      • jola-kotka Re: Córka złamała zęba 31.01.16, 23:45
        fakt w sumie to był największy problem w tym watku OJP
        • onewoman Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 00:13
          Prawda?
          • jola-kotka Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 00:18
            Tia
            • jola-kotka Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 00:18
              smile
      • asia06 Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 16:57
        Bo to takie istotne, że od razu poprwaiać trzeba...
    • pulower8 Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 00:04
      Nie zamartwiaj się, twoja córka nie jest jedyna smile Wiele osób połamało przednie zęby w dzieciństwie a dzisiaj w życiu byś nie zgadła patrząc na nich. Moja rodzona siostra parę lat temu złamała jedynkę. Dentysta odbudował jej ząb jakimś materiałem i do tej pory nie ma z nim problemu. Nawet jeśli u twojej córki materiał się nie utrzyma to są koronki i milion innych możliwości.
      • onewoman Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 00:13
        Dzięki ale strasznie się martwię i tak mi jej szkoda
        • annajustyna Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 09:14
          Najgorsze to to obumarcie sad.
    • nena20 Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 00:15
      Miałam wypadek i mam połowę jedynki. Tylko ja mam z nerwem wszystko ok nie było potrzeby leczenia kanałowego. Dentysta zalał mi czymś tam, nie wiem czego używają. Wszystko wytrzymało jakieś 15 lat, dziecko pociągnęło mi z główki podczas zabawy i dentysta znowu musiał zrobić. Szkoda, że nerw uszkodzony, może warto udać się do innego dentysty? U mnie nic nie odpadło trzymało się kilkanaście lat.
    • mikams75 Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 00:16
      znajome dziecko tez zlamalo jedynke stala ale dentysta tak to ladne naprawil, ze zupelnie nic nie widac. Wspolczuje bolu, stresu i "atrakcji".
    • asia_i_p Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 00:30
      Moja córka ma złamaną, nie potrafię odróżnić, która to jest.
      Tylko pilnuj, żeby dziecku dawali znieczulenie przy leczeniu, żeby się nie zraziło.
    • cauliflowerpl Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 06:17
      Głowa do góry! Przed świętami wyrąbałam się na rowerze i złamałam sześć zębów. Na szczęście wszystkie trzonowe więc nie widać. Jednego trzeba było usunąć, reszta odbudowana.
      W tej chwili czekam na implant, jeśli nic innego nie pomoże to to jest ostateczne rozwiązanie, tylko trochę drogie.
    • ginger.ale Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 06:32
      Znam 2 osoby ze złamanym jedynkami ( przednimi wink ). Nic nie widać.
      Może ten dentysta jakiś kiepski? Kolega nie dalej jak rok temu złamał ząb i "mój" dentysta super mu zrobił tą jedynkę, nie widać i nic nie odpadało.
      • asia_i_p Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 09:13
        Myślę, że nie musi być kiepski, żeby odpadało tymczasowe uzupełnienie, to się robi z innych materiałów i to się słabiej trzyma.
        • annajustyna Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 09:15
          Wlasnie. Dziewczyny myla prowizorke tymczasowa z prawdziwa koronka.
          • onewoman Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 09:38
            Tak to tylko tymczasowo. Jednak myślałam że mocniej będzie się trzymało.dotknelam lekko szczoteczką.
    • skubany_kotecek Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 08:25
      Współczuje stresów, ale wszystko będzie dobrze
      Wszystko sie nadbuduje,
      jak mi juz 25 lat temu tak rewelacyjne dentystka zab zrobila, az moja mama sie pomylila ktora to jedynka byla robiona, to co dopiero teraz
      • skubany_kotecek Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 08:26
        tylko poszukaj dobrego dentysty
    • mynia_pynia Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 10:45
      W życiu bym nie biegła do przypadkowego dentysty leczyć nawet szóstki jakby mnie bolała. Przez 2 dni nic gorszego już sie nie stanie, poza kiepskim uśmiechem ;P.
    • an.16 Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 11:35
      Nigdy nie pozwoliłabym zatruć złamanego zęba przypadkowemu dentyście. A dziecko pokazałabym przynajmniej 2 specjalistom protetykom. To ten ząb już martwy czy dentysta nic nie zrobił? Bo jak zatruł to niefajnie. Czaka dziecko leczenie kanałowe i koronka. A przede wszystkim ząb osłabiony. Zabierz ją do specjalisty z prawdziwego zdarzenia, a najlepiej 2. Współczuję.
      • annajustyna Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 12:12
        Poza tym zebow sie juz nie truje...
        • an.16 Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 13:13
          A niby co się robi przed leczeniem kanałowym?
          • annajustyna Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 13:23
            Znieczula i usuwa, to co do usuniecia.
            • onewoman Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 14:00
              Ale co miał usunąć? Zatruwa ząb żeby się nie psul bo nerw jest na wierzchu.
              • an.16 Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 14:26
                No ale może można było ratować ten ząb. Zatruć to ostateczność. Nie zdecydowałabym się na zatrucie podczas pierwszej konsultacji. No chyba, że córka wyła z bólu skoro "nerw był na wierzchu". Może jednak nie zatruł?
                • onewoman Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 15:14
                  Byłam u dwóch stomatologów i oboje powiedzieli to samo.
                  • an.16 Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 15:57
                    Nie wiem... ja w każdym razie stanęłabym na głowie, żeby ząb pozostał żywy ...szczególnie u dziecka, i jedynka.... Chociaż rozumiem, że czasami nie ma wyjścia. Ale o tym musieli by mnie zapewnić specjaliści z najwyższej półki.
              • madzioreck Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 17:17
                Nerwy się usuwa. Tak przynajmniej mnie robili przy złamanym zębie, usunęli nerwy w znieczuleniu, takim jakimś miniwyciorkiem czy czymś, założyli tymczasowe wypełnienie i wysłali na dalsze leczenie gdzie indziej.
    • nitka111 Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 14:02
      Syn złamał zęba jeszcze rosnącego, miał ratowanego żeby nie obumarł i te nadbudowy były właśnie nietrwałe ( miał w sumie chyba 3 zakładane, raz wrócił ze szkoły z kawałkiem w piórniku, raz wisząc na łóżku piętrowym uderzył się w zęba i już nie pamiętam co jeszcze). Od dwóch lat ma zrobione na stałe i nic się nie dzieje ( ząb uratowany - żywy). Do niedawna byliśmy pod stałą kontrolą, bo korzenie rosną dłużej niż ząb, a było ryzyko, że się nie wytworzą tak jak trzeba, ale i tu jest ok.
      Moja siostra ma sztukowaną od 20-stu lat i też jest ok - to moja nadzieja wink
    • jjagoodaa Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 16:25
      O jaaaa strasznie szkoda, że zęba nie urwatowali(martwy). Ja bym staneła na głowie żeby ratować i skonsultowała z najlepszymi specjalistami w województwie.
      Nie martw się, bo juz i tak mleko sie wylało. Napewno nie bedzie nic widać bo teraz jest technika ale sprawdz czy to napewno dobry dentysta i ewentualnie zabierz jeszcze córkę do innego żeby zrobię ząb jak najlepiej i żeby był to jak najlepszy materiał.
      • bei Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 17:05
        Oj, wspolczuje Wam przezyc.
        Stomatolog zapewne zalozy tymczasowa koronke z opatrunkiem, docelowa plomba bedzie mocna.
        Mam ulamana jedynke, od czterdziestu trzech latsmile- piec lat temu byla poprawiana trzeci raz, nie widac odbudowywania...
      • onewoman Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 17:32
        Niestety złamał się w taki sposób ze było widać czerwoną plamke w zebie, wtedy juz trzeba leczyć kanalowo. Strasznie mnie to martwi, bo to juz sprawa na całe życie. Jak mówicie jeszcze ze to później np. Ciemnieje.
        • madzioreck Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 17:52
          Nie każdemu, spokojnie. Inny ząb leczony miałam kanałowo 15 lat temu i nie ściemniał, nie wiem, od czego to zależy. Ale tak czy inaczej, jeśli ciemnieje, to zwykle po iluś tam latach i na spokojnie można to naprawić. Naprawdę martwy sztukowany ząb nie jest uciążliwy w życiu smile
        • aqua48 Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 18:10
          Nie martw się tak, mój syn złamał sobie dwa przednie zęby w wieku 7 lat też na skos. Ma je odbudowane na szytftach i teraz już po kilkunastu latach od tego czasu nawet nie pamięta o tym. A ciemnieniem się nie przejmuj, jak wyrośnie zrobi sobie licówkę i nikt nie odróżni. dziecko mojej dentystki też sobie złamało jedynkę. Da się z tym całkiem dobrze żyć, choć początkowo szok jest straszny. My płakaliśmy oboje.
    • to_ja_krowa Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 16:50
      Też tak miałam. Złamałam prawą jedynkę, na czas leczenia kanałowego miałam dosztukowaną prowizorkę, która odpadła po ugryzieniu jabłka. Potem miałam ząb dosztukowany na stałe, początkowo nie było nic widać, niestety po kilku latach ściemniał.
      Teraz mam doskonałe dobraną koronę.
    • madzioreck Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 17:20
      Też złamałam jedynkę na skok, 25 lat temu smile Tylko ja wyrżnęłam o asfalt tak, że jeszcze sobie załatwiłam drugą jedynkę, nie złamała się, ale nerwy poszły w drzazgi wink Ślicznie mi zrobili i nic nie było widać, dopiero wiele lat później mój fragment zęba zaczął ciemnieć i jest do zrobienia, ale też nic drastycznego. Nie martw się smile
    • panirogalik Re: Córka złamała zęba 01.02.16, 18:11
      Też mam zatrutego i leczonego kanałowo przedniego zęba. Byłam wtedy u jakiegoś super specjalisty, jakieś mikroskopowe leczenie czy coś. Od tego czasu minęło 21 lat a ząb dalej się trzyma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka