Dodaj do ulubionych

Polacy to rasiści i ksenofobi?

01.02.16, 01:21

Bzdura wink

"Polacy są tolerancyjni - zdecydowana większość ankietowanych w sondażu CBOS (91%) nie miałaby nic przeciwko temu, by ich sąsiadem był przedstawiciel innej rasy lub narodowości. Przeważająca grupa respondentów obawiałaby się jednak zamieszkania obok członka sekty"

wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,CBOS-Polacy-sa-tolerancyjni-wobec-innych-ras-i-narodowosci-boja-sie-czlonkow-sekt,wid,17010416,wiadomosc.html

Inne badania pokazują, że nie chcemy imigrantów wyłącznie z powodu zwiększonego ryzyka zagrożenia terroryzmem, z nietolerancją ani ksenofobią nie ma to nic wspólnego.

Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 01:43
      Jasne bo wybor jest tylko miedzy super marketem a własnym pieczeniem chleba arrr.
    • jola-kotka Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 01:44
      YYY sory pomyliłam watki haha
      • ichi51e Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:21
        Ale o tak pasuje big_grinDD
    • kropkacom Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 05:16
      To są dane sprzed dwóch lat. Zaskakujące jest, że więcej osób nie widziałoby problemu w mieszkaniu obok radykala niż geja. No chyba, że coś pokręciłam.
      • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 08:49
        > To są dane sprzed dwóch lat.

Twoim zdaniem w ciągu tego czasu to się zmieniło?

> więcej osób nie widziałoby problemu w mieszkaniu obok radykala niż geja.

Między poszczególnymi wariantami różnice są minimalne, ale całość oscyluje wokół 80%.
        • kropkacom Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:44
          Tak, zmieniło. I mam wrażenie, że manipulujesz. Ra, jakimiś starymi badaniami. Dwa, wynikami tych badań. Różnicę nie są minimalne? No chyba, że mamy inną definicję pojęcia minimum. Żeby było jasne, nastroje są obecnie takie, ze poziom i ksenofobii, i rasizmu w Polsce nie jest większy niż w innych krajach.
          • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:05
            > Różnicę nie są minimalne?

Różnice są minimalne, kilkuprocentowe.
            • kropkacom Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:13
              No to nie są minimalne. Tylko kilkuprocentowe.
              • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:25
                Znacząca różnica to kilkunasto - kilkudziesięcio procentowa, a nie kilkuprocentowa. Widzę, że nie pogadamy.

Miłego dnia.

• kropkacom Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:35
                  Dla ciebie. Dodaj. Jak chcesz to sobie możesz tworzyć dowolne definicje dowolnych określeń, słów i tak dalej. big_grin
                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:38
                    Obawiam się, że jednak dla każdego i większość ludzi widzi różnicę między kilka procent, a kilkanaście i kilkadziesiąt wink
                    • kropkacom Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:08
                      Tak, tak... Oczywiście. Miłego dnia tongue_out
                      • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:12
                        Miłego wzajemnie wink
    • rosapulchra-0 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 05:18
      Na szczęście forum nie jest grupą reprezentatywną i ma niewielkie znaczenie jako opinia publiczna, jak to się niektórym paniom wydaje.
    • morekac Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 07:32
      Polacy są tolerancyjni w teorii, na potrzeby ankiet.
      W praktyce utopiliby sąsiada , też Polaka, w łyżce wody za odstawanie od ogółu. Obawiam się, że część ankietowanych po prostu nie podała swoich prawdziwych poglądów ankieterom.
      • kolpik124 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 07:47
        to smutne, że utopiłabyś sąsiada za odstawanie od ogółu....
        • morekac Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 08:43
          Ja? Pewnie nie. Ale sądząc po wypowiedziach niektórych polityków czy innych celebrytów - kto nie z nami, ten przeciw nam.Albo wyznajesz dokładnie te poglądy, co my, albo jesteś gorszego sortu, resortowrm dzieckiem, lewakiem i cyklistą. Oczywiście, należy też przebadać przodków kilkaset lat wstecz, czy przypadkiem nie ma tam jakich obcych.
          • kolpik124 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 08:54
            czyli jesteś kolejną forumową kreacją oceniającą innych negatywnie, sama grającą moralnie wyższą elitę z troską i politowaniem spoglądajacą z góry na ciemny motłoch

niczym nie różnisz się od sieciowych hejterów, po prostu odwrotna strona tego samego medalu
            • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:17
              10/10

Lubię takim osobom (także w realu) szczekającym, że Polacy są tacy lub siacy zadać proste pytanie : "To Ty jesteś taki?" po odpowiedzi (oczywiście, a jakże zawsze negatywnej big_grin) pytam zatroskany: "A może Twoja żona jest taka albo Twoja matka?" (czasem dodaję też np. jego lubianego kolegę czy sąsiada) i też odpowiedź jest "oni nie, ale inni..." big_grin
              • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:44
                Bywam jeszcze bardziej wredny wink Kiedy słyszę "Polacy mordowali Zydów" pytam "Jak mogłeś, dlaczego ich mordowałeś, co? Nie jest ci wstyd?! Nie gadam z tobą, idź stąd wstrętny antysemito"
            • morekac Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 21:12
              Możliwe. Niemniej po analizie tutejszych wątków o teściowych, szwagierkach ,przyjaciółkach, niewychowanych bachorach , okropnych sąsiadach (niepotrzebne skreślić ), można nabrać przekonania o ogólnej nieżyczliwości. Wiem, że grupa tutejszych emam nie jest rezprezentatywna, niemniej nadal będę twierdziła, że w moim przekonaniu Polacy nie są nadmiernie ani tolerancyjni ani życzliwi wobec innych ludzi.
              • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 21:35
                A Ty? Jaka jesteś? smile
                • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 21:37
                  p.s. naprawdę to forum to nie jest "reprezentacja" narodu wink
                • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 22:01
                  Ja oczywiście nie. Ani moja matka, ani mój partner/partnerka ani moje dziecko ani moja przyjaciółka ani...... Tylko rzecz jasna ci inni. Ich matki, ich żony, ich przyjaciele. Nie moi mili Państwo big_grin
              • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 21:59
                O okropnych sąsiadach - zagranicznych pisało całe mnóstwo naszych emigrantek. Co do niedobrych teściowych czy szwagierek, fakt są one głównie polskie (choć na zagraniczną teściową jedna też się skarżyła), ale dlatego, że to forum polskie, a nie włoskie czy hiszpańskie. Problemy z sąsiadami, teściowymi czy szwagrami są niestety międzynarodowe. Ile filmów amerykańskich, także komedii jest o problemach z teściowymi czy dalszymi członkami rodziny, nie mówiąc już o sąsiadach?
          • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 08:55
            > Pewnie nie. Ale sądząc po wypowiedziach niektórych polityków czy innych celebrytów

Nigdy nie przyszło ci do głowy, że to show? Jakbym miał brać serio to, co w mediach plotą politycy skończyłbym w psychiatryku wink
            • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:57
              Nie mówiąc już o naszych celebrytach. Niektóre 5 letnie dzieci mówią mądrzejsze sentencje niż nasze lokalne gwiazdeczki.
    • kolter Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 08:02
      bzdura? nikt tak nie trawi obcych jak wolak wyznawca PIS
    • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 08:38
      Niedawno wklejałam wyniki badan, które pokazują, ze Polacy są doskonale przeciętni w tej kwestii, mniej więcej na poziomie UK, o wiele lepiej niż np Francja. Wbrew temu co napisała morekac, mamy mniejszą tendencję to upiększania rzeczywistości w ankietach niż wiele innych nacji.

Fakt, że badania zostały zrobione przed kryzysem imigracyjnym ma małe znaczenie ponieważ odbil się on na społeczeństwach chyba całej Europy i Polska nie jest tu wyjątkiem.
      • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 08:51
        www.nytimes.com/2015/11/04/opinion/who-invented-fortress-europe.html?_r=0
        Asking whether those surveyed agreed or disagreed that it is “good to have different races, religions, and cultures” in society, Pew found that a higher percentage of respondents said no in Eastern Europe than in countries such as France, Britain, Spain, and Germany.

But when Pew’s researchers drilled down to perceptions of specific groups, they encountered different results. Only 15 percent of Czech respondents, 13 percent of Ukrainian respondents, and 29 percent of Hungarian respondents held unfavorable views of Jews (the most controversial minority group in that region). Meanwhile, 27 percent of British respondents and 46 of Spanish respondents copped to unfavorable views of Muslims, whereas 26 percent of French respondents said they had unfavorable views of North Africans. In other words, Western European respondents looked more tolerant in theory,

www.theatlantic.com/international/archive/2015/10/xenophobia-eastern-europe-refugees/410800/
        • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 08:57
          Ciekawostką jest też to, że ci Polacy, ktorzy oskarżają Polaków o nietolerancję i ksenofobię, siebie samych - Polaków- uważają za tolerancyjnych.
          • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 08:59
            joa66 napisała:
            > Ciekawostką jest też to, że ci Polacy, ktorzy oskarżają Polaków o nietolerancję
            > i ksenofobię, siebie samych - Polaków- uważają za tolerancyjnych.

To akurat jest całkowicie logiczne. Jeżeli mi nie przeszkadza, że sąsiad jest gejem czy ateistą a komuś to przeszkadza to co - w imię tolerancji udawać, że druga osoba nie jest nietolerancyjna?
            • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:24
              araceli - jesteś dla mnie taka samą Polka jak np triss. No i mam zagwozdkę - Polacy są rasistami czy nie...?
          • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:11
            > Ciekawostką jest też to, że ci Polacy, ktorzy oskarżają Polaków o nietolerancję i ksenofobię, siebie samych - Polaków- uważają za tolerancyjnych.

Też mnie to ciekawi. Wiesz, którzy wyborcy są największymi zwolennikami autorytaryzmu? Surprise! Platformy i "tolerancyjnej" lewicy.

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/zwolennicy-autorytaryzmu-czesciej-glosuja-na-po-niz-pis,263107.html

• baltycki Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:58
              "Badanie zostało przeprowadzone przez CBOS 14-20 czerwca (2012) na grupie 1013 dorosłych Polaków." (www.tvn24.pl)

Archolog z Ciebie.
              • baltycki Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:59
                +e
              • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:08
                Jasne, 2012 to odległa epoka, normalnie lata świetlne. Jakąż to nagłą metamorfozę przeszli w ciągu tych czterech lat i co na to wpłynęło?
                • baltycki Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:26
                  Nagłą?
                  Jakąż to nagłą metamorfozę przeszli wyborcy w ciągu tych czterech lat i co na to wpłynęło?
                  A jaka przeszli w ciagu ostatnich miesiecy?

(W latach swietlnych nie mierzymy czasu a odleglosc.)
                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:28
                    > A jaka przeszli w ciagu ostatnich miesiecy?

W stosunku do kogo?
                • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:19
                  W ciągu tych czterech lat większość respondentów zdążyła wymrzeć lub przynajmniej znacząco się postarzeć.
              • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:29
                I co to zmienia, baltycki? Wszelkie zmiany od tego czasu dotknęły chyba wszystkie kraje europejskie. W Niemczech, w których mieszkasz w ciagu jednego tylko roku przestępstwa przeciwko uchodxcom/imigrantowm wzrosły PIĘCIOKROTNIE. Jeżeli poziom rasizmu w PL wzrosł przez ostatnie 3-4 lata to podobnie w innych państwach europejskich, czyli suma sumarum jestesmy mniej więcej w tym samym miejscu.

Może byś się ustosunkował to komentarza o POZORNEJ tolerancji państw zachodnich?
                But when Pew’s researchers drilled down to perceptions of specific groups, they encountered different results. Only 15 percent of Czech respondents, 13 percent of Ukrainian respondents, and 29 percent of Hungarian respondents held unfavorable views of Jews (the most controversial minority group in that region). Meanwhile, 27 percent of British respondents and 46 of Spanish respondents copped to unfavorable views of Muslims, whereas 26 percent of French respondents said they had unfavorable views of North Africans. In other words, Western European respondents looked more tolerant in theory,

• joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:32
                  Krótko mówiąc, "zachodni" respondent w wiekszości jest za ogólnikowym "multi-kulti" ale, o dziwo, przeciwko np ludziom z Północnej Afryki czy muzułmanom (w zalezności od kraju) big_grin
                • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:32
                  W Niemczech sześciokrotnie w ciągu jednego roku. Często za ataki na ośrodki uchodźców odpowiadali rdzenni Niemcy nigdy wcześniej nie karani i nie notowani, zwykli ojcowie rodzin, żadna młodzież.
                • kk345 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:54
                  >I co to zmienia, baltycki?
                  Może to, ze bałtycki NIE komentował badań nt uchodźców, tylko autorytaryzmu?
                  • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:00
                    a, sorry, faktycznie , nie zauwazyłam linku Tvnsmile
          • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:18
            A jak big_grin
      • morekac Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:06
        Myślisz, że nasi jednak mniej kłamią w tej kwestii niż reszta obywateli UE? Bo że akurat temat uprzedzenia/rasizm /ksenofobia jest stworzony do mijania się z prawdą w ankietach, to pewne.
        • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:13
          Myślisz, że nasi jednak mniej kłamią w tej kwestii niż reszta obywateli UE

Tak, bo brak im politycznej poprawności smile i są przekonani, że maja rację smile

Co zreszta pokazały wspomniane przeze mnie badania - póki pytania sa ogólnikowe wszyscy sa "tolerancyjni". Kiedy pytania udrzają w czuły punkt , np we Francji miszkancy Pólnocnej Afryki, wyniki sa już gorsze.
          • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:17
            p.s. rasizm to nie tylko "o, asfalt idzie" , rasizm może byc bardziej systemowy gdzie wszyscy sobie mówią "dzien dobry" z uśmiechem.
            • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:21
              Tzw. rasizm w białych/czarnych (co kto woli) rękawiczkach. Będę miły dla ciemniejszego sąsiada, złego słowa nie powiem na temat innych odcieni skóry, ale dziecko zapiszę do prywatnej białej szkoły. Chyba nie od parady domy za granicą (tak, tą tolerancyjną za granicą) w dzielnicach "bielszych" są zwykle droższe od tych bardziej imigranckich. I można się onanizować jaki to tolerancyjny kraj bo rzadko kto zaatakuje tam wprost na ulicy czarnego.
    • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 08:51
      Polacy generalnie nienawidzą wszystkich:
      wyborcza.pl/1,75478,19071919,wyborcy-pis-boja-sie-sasiadow-bardziej-niz-reszta-polakow.html
      polska.newsweek.pl/wyborcy-pis-i-kukiza-nie-chca-uchodzcow-za-sasiadow,artykuly,372743,1.html
      "TNS zapytał też Polaków, kogo nie chcielibyśmy mieć za sąsiada. Najczęściej wskazywano uchodźców - 45 proc. i homoseksualistów - 41 proc. 27 proc badanych wskazało z kolei na cudzoziemskich robotników, 25 proc. na ateistów , 22 wyznających inną religię, 20 ludzi odmiennej rasy, 17 proc. o przeciwnych poglądach politycznych, a 13 proc. rodziny z dzieckiem poczętym z in vitro."
      • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:00

Dwa razy zalinkowałeś ten sam sondaż wink

Jeśli przyjąć, że te dane są prawdziwe, czy różnimy się od innych społeczeństw Europy?
        • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:03
          indeed4 napisał:
          > Dwa razy zalinkowałeś ten sam sondaż wink

ZalinkowaŁAM - czytaj do czego się odnosisz. Tak - 2 razy bo pierwszy serwis jest płatny, ale jest tam głębsza analiza.
          • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:12
            > ZalinkowaŁAM

Sorry, Araceli brzmi jak Marceli wink
      • lauren6 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:54
        "Polacy generalnie nienawidzą wszystkich"

To, że na tym forum jesteś czołową hejterką to wszyscy wiemy. Ale nie rzutuj tego na resztę społeczeństwa.

Parafrazując Kazię Szczukę, będziemy się martwić jeśli ponad połowa Polaków nie będzie chciała obcych za sąsiadów.

PS. Ja mam za sąsiadów ludzi z różnych stron globu i dobrze ze sobą żyjemy. Ale tak jakoś nie chciałabym mieszkać obok ośrodka dla "tych" uchodźców, po tym co czytałam o podobnych ośrodkach np. w DE. Rasistka i ksenofob ze mnie big_grin
        • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:56
          Bo Ty się mnie nie czepiasz wcaaaale pani prawaczko... wcaaaale big_grin
          • lauren6 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:13
            Czepiam się bezmyślnego hejtu Polaków, jaki reprezentujesz na tym forum.
            • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:14
              lauren6 napisała:
              > Czepiam się bezmyślnego hejtu Polaków, jaki reprezentujesz na tym forum.

Ciekawe, że jeszcze jakiś czas temu takie było Twoje LEWICOWE poglądy... straszne co strach robi z człowiekiem...
              • lauren6 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:21
                Ja mam LEWICOWE poglądy i się tego nie wstydzę.
                Co nie zmienia faktu, że:
                a) jestem patriotką i szanuję mój kraj i zawsze będę reagować, gdy ktoś go szkaluje;
                b) w sprawie imigrantów socjalnych z Azji i Afryki zgadzam się z podejściem prawicy, bo ich ocena problemu jest trafniejsza od lewicowych klapek na oczach;
                c) jestem feministką, więc nie będę bronić gwałcicieli kosztem ofiar gwałtu, jak to robią niektóre polskie feministki np. Kinga Dunin.

Widzisz araceli, świat bywa bardziej skomplikowany, niż jego czarno biała, prawo lewa, wizja w twoim móżdżku.
                • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:26
                  lauren6 napisała:
                  > a) jestem patriotką i szanuję mój kraj i zawsze będę reagować, gdy ktoś go
                  > szkaluje;

Tyle, że jeszcze rok temu to co dziś uważasz za 'szkalowanie' nazwałabyś prawdą. Optyka się zmieniła baaardzo widocznie.
                  • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 15:39
                    Rok temu mogła sobie jeszcze wyobrażać "uchodźców" jako prawdziwych uchodźców wojennych, zwykłe rodziny z dziećmi (oraz kobietami). Gdy przyszło co do czego okazało się, że kobiet i dzieci jest jak na lekarstwo. Nikt nad niczym nie panuje, Syryjczyków (wg pewnych danych) jest góra do 20%, a owi "uchodźcy" głównie młodzi mężczyźni nim na dobre przekroczyli granicę zachowywali się agresywnie, poza tym (to już ma w sumie mniejsze znaczenie) mieli markowe ciuchy i iphony, za to nie mieli dokumentów, taki pech.
                  • lauren6 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:54
                    Wyobraź sobie, że ja dobrze się czuję w Polsce i nie uważam moich rodaków za najgorszy sort ludzi, by wygłaszać o nich takie opinie jak ty.

Opinia "Polacy generalnie nienawidzą wszystkich" jest z gruntu jest nieprawdziwa. Jeśli jest inaczej to spróbuj to udowodnić. Nie proszę cię o to, bo wiem, że polegniesz z kretesem.

Jak dla mnie to jest tylko twoja projekcja, bo sama jesteś hejterką, która ma innych ludzi za gorszych od siebie (co już dawno temu zauważyłam, bo bardzo odznacza się w twoich forumowych postach).
                    • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:02
                      lauren6 napisała:
                      > Opinia "Polacy generalnie nienawidzą wszystkich" jest z gruntu jest nieprawdziw
                      > a. Jeśli jest inaczej to spróbuj to udowodnić. Nie proszę cię o to, bo wiem, że
                      > polegniesz z kretesem.

Po tą moją wypowiedzią była zalinkowana statystyka i nawet ją ZACYTOWAŁAM ale sprawy prawacki mózg nie potrafił dostrzec. Ty wiele ostatnio nie dostrzegasz - po raz kolejny to piszę.

Czemu przestajesz widzieć to co jest napisane?
    • demonii.larua Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:05
      Polecam sobie poczytać ubiegłoroczny raport ECRI (w czerwcu został opublikowany). Stawia Polskę ogólnie w bardzo niekorzystnym świetle. Polacy są rasistami i homofobami. Owszem, nauczyli się już że na potrzeby ankiet czy badań trzeba być tolerancyjnym. Ale ankiety sobie, a rzeczywistość sobie.
      • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:13
        > na potrzeby ankiet czy badań trzeba być tolerancyjnym

a na potrzeby raportu ECRI nietolerancyjnym?
        • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:35
          Doczytałem, że raport bazuje na doniesieniach prasowych, wpisów w sieci etc. No sorry, ale jakbym miał sobie wyrabiać wyobrażenie o Polsce na podstawie tego, co pisze o nas GW to chyba bym uciekł z krzykiem.
          • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:39
            *wpisach w sieci
          • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:20
            GW to gazeta w ostatnim czasie niestety mocno antypolska. Aż naprawdę żal czytać.
    • edelstein Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:47
      Ankietowani byli jak Lauren6z forum.Produkuje teksty o brudasach,ciapatych,ale za rasistke sie nie uwaza.
      • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:03
        Z doświadczenia wiem, że wiele osób pogardliwie/obraźliwie pisze w sieci o katolikach, przeciwnikach politycznych etc. uważając się jednocześnie za wzór tolerancji. Bywa i tak...
      • lauren6 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:56
        Odezwała się ta, która nie uważa się za największą forumową prostaczkę.
    • julita165 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:48
      Polacy moim zdaniem nie są nietolerancyjni ale rozumieją tolerancję nieco inaczej niż się niektórym wydaje, zgodnie z oryginalną definicją tego słowa wywodzącą się od łacińskiego "tolerare" - „wytrzymywać”, „znosić”, „przecierpieć”
      • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:51
        julita165 napisała:
        > Polacy moim zdaniem nie są nietolerancyjni ale rozumieją tolerancję nieco inacz
        > ej niż się niektórym wydaje, zgodnie z oryginalną definicją tego słowa wywodząc
        > ą się od łacińskiego "tolerare" - „wytrzymywać”, „znosić̶
        > 1;, „przecierpieć”

Och cudownie - a jak niby Polak 'cierpi' z powodu faktu, że sąsiad jest gejem?
        • edelstein Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:02
          Homoseksualizmem mozna sie zarazic i niewinnych oczat dzieci nie mozna narazić na widok dwoch calujacych sie osob tej samej plcitongue_outnie wiedzialas?
        • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:35
          To tak jak z krzyżami w przestrzeni publicznej - rażą swym widokiem oczy niektórych wrażliwych osób wprost skandalicznie, często tych samych, którzy walczą o prawa gejów.
          • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:40
            indeed4 napisał:
            > To tak jak z krzyżami w przestrzeni publicznej - rażą swym widokiem oczy niektó
            > rych wrażliwych osób wprost skandalicznie, często tych samych, którzy walczą o
            > prawa gejów.

Głupie porównanie. Symbole religijne - albo wszystkie albo żaden, tak samo 'zaloty' albo i homo i hetero albo wcale. To chyba jasne?
            • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:05
              Tia, powiedz to antyklerykałom. GW latami zaciekle walczyła z "obrażającymi uczucia ateistów" krzyżami w przestrzeni publicznej i trzeba było dopiero wyroku ETPC, żeby otrzeźwiała.
              • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:23
                Dziwię się tylko, że ta sama GW grozi pozwami i prokuraturą komentatorom którzy śmieją "obrazić" (ich obraża zaś prawie wszystko) przedstawicieli innej religii. Nawet zablokowała część artykułów by komentatorzy profilaktycznie nie obrażali wink
              • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:23
                indeed4 napisał:
                > Tia, powiedz to antyklerykałom. GW latami zaciekle walczyła z "obrażającymi ucz
                > ucia ateistów" krzyżami w przestrzeni publicznej i trzeba było dopiero wyroku E
                > TPC, żeby otrzeźwiała.

W PL masz tylko krzyże. Da się do zrozumieć? Gdyby ktoś półksiężyc powiesił to dopiero być zobaczył 'chrześcijańską tolerancję' hłe, hłe big_grin
                • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:29
                  Na razie to ci od półksiężyca wyrzynają w Europie wszystkich pozostałych.
                • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:47
                  W Polsce nie ma synagog, meczetów, kościołów protestanckich, prawosławnych? Z jakiej ty się choinki urwałaś, to nie wiem wink

PS. Polecam wątek o Selimie Chazbijewiczu, byłym imamie gminy muzułmańskiej w Polsce.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,160253481,160253481,Kiedy_pomozemy_Tatarom_naszym_muzulmanom.html

• araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:56
                    indeed4 napisał:
                    > W Polsce nie ma synagog, meczetów, kościołów protestanckich, prawosławnych? Z j
                    > akiej ty się choinki urwałaś, to nie wiem wink

A w ogóle wiesz o czym jest dyskusja czy tylko walisz na oślep wink
                    • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:10
                      Piszesz głupoty, że gdyby ktoś w Polsce powiesił półksiężyc to by go wstrętne faszystowskie katole zdekapitowały - uświadamiam cię więc, że półksiężyce wiszą w Polsce od wieków! Bo Polska była (i nadal jest) państwem wielokulturowym.
                      • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:15
                        indeed4 napisał:
                        > Piszesz głupoty, że gdyby ktoś w Polsce powiesił półksiężyc to by go wstrętne f
                        > aszystowskie katole zdekapitowały - uświadamiam cię więc, że półksiężyce wiszą
                        > w Polsce od wieków! Bo Polska była (i nadal jest) państwem wielokulturowym.

O tak - gwiazda Dawida i półksiężyc wiszą nawet w Sejmie!! Och wait nie - jedynie krzyż katolicki big_grin

Próba powieszania innych symboli przez radnych w Szczecinie zakończyła się awanturą i ich zdjęciem. Ciekawe czemu?
                        • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:27
                          > O tak - gwiazda Dawida i półksiężyc wiszą nawet w Sejmie!! Och wait nie - jedynie krzyż katolicki

Może dlatego, że w Sejmie większość to katolicy, a żydów i muzułmanów jest kilka osób, albo wcale? Swoją drogą wieeeelka szkoda, że nie powieszono tych symboli smile Chętnie bym zobaczył, jak GW domaga się zdjęcia gwiazdy Dawida.

• araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:30
                            indeed4 napisał:
                            > Może dlatego, że w Sejmie większość to katolicy,

No to zdecyduj się - większość czy tolerancja i wielokulturowość. Albo jedno albo drugie.
                            • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:56
                              Na twoim przykładzie świetnie widać, jak ideologiczne zaczadzenie kasuje umiejętność racjonalnego myślenia. Wielokulturowość polega na tym, ze na ścianach w równym rządku wieszamy wszystkie istniejące religijne symbole?

Boże, daj cierpliwość... wink

• araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:05
                                indeed4 napisał:
                                > Na twoim przykładzie świetnie widać, jak ideologiczne zaczadzenie kasuje umieję
                                > tność racjonalnego myślenia. Wielokulturowość polega na tym, ze na ścianach w r
                                > ównym rządku wieszamy wszystkie istniejące religijne symbole?

Nie - polega na tym, że wieszamy krzyż katolicki a reszcie każemy się odwalić. Wielokulturowość by prawactwo.
                                • julita165 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:07
                                  Za to wielokulturowość by lewactwo to zakaz stawiania choinek na miejskich placach smile
                                • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:09
                                  araceli - znowu wrócę do parlament brytyjskiego - jaką reprezentację mają tam przedstawiciele innych kościołów niż anglikanski? Z urzędu? W społeczenstwie o wiele bardziej zróżnicowanym religijnie i kulturowo? Jak myślisz, skąd się wziął problem tzw drugiego i trzeciego pokolenia imigracji? Czy częsciowo nie także z wykluczenia (tak, rasizmu właśnie)?
                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:11
                                    joa66 napisała:
                                    > araceli - znowu wrócę do parlament brytyjskiego - jaką reprezentację mają tam p
                                    > rzedstawiciele innych kościołów niż anglikanski? Z urzędu? W społeczenstwie o w
                                    > iele bardziej zróżnicowanym religijnie i kulturowo? Jak myślisz, skąd się wziął
                                    > problem tzw drugiego i trzeciego pokolenia imigracji? Czy częsciowo nie także
                                    > z wykluczenia (tak, rasizmu właśnie)?

A ja wrócę do pytania - co to ma wspólnego z Polską? Polacy są cacy bo brytyjczycy mają kościół narodowy? Ojej!
                                    • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:17
                                      Nie, nie są cacy, ale skoro wytykamy rasizm akurat Polakom, a nie tępimy rasizm jako taki, to PRZYZWOICIE jest powiedzieć, że w Polsce jest przeciętny poziom rasaizmu. PRZYZWOICIE.
                                      • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:19
                                        Chyba zauważasz, że jeżeli zarzucasz jednej nacji jakąś wadę, złą cechę , nie wspominając o tym, że jest to cecha obecna wszedzie na podobnym poziomie, to też jest rasizm? Ergo , jesteś rasistką (co nie powinno dzieic skoro jesteś Polką wink )
                                        • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:20
                                          joa66 napisała:
                                          > Chyba zauważasz, że jeżeli zarzucasz jednej nacji jakąś wadę, złą cechę , nie w
                                          > spominając o tym, że jest to cecha obecna wszedzie na podobnym poziomie,

Ja W OGÓLE nie dyskutuję o 'wszędzie'. Potrafisz to zrozumieć?
                                          • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:42
                                            Aha, czyli możemy sobie wypisywac cokolwiek o muzułmanach np, że gwałcą, a na uwagę, że przedstaiwciele wszystkich religi też gwałcą , radosnie stwierdzić " ja nie dyskutuję o "wszędzie", tak?
                                            • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:51
                                              joa66 napisała:
                                              > Aha, czyli możemy sobie wypisywac cokolwiek o muzułmanach np, że gwałcą, a na u
                                              > wagę, że przedstaiwciele wszystkich religi też gwałcą , radosnie stwierdzić " j
                                              > a nie dyskutuję o "wszędzie", tak?

Jeżeli piszesz 'muzułmanie nie respektują NASZEJ kultury bo gwałcą' to porównujesz i jak najbardziej można stwierdzić, że porównanie nie jest słuszne bo w PL gwałty też są.

Jeżeli dyskutujesz o tym, czy Polacy są czy nie są tolerancyjni to porównanie czemu ma służyć? Czy stwierdzenie 'Polacy są podobni do Brytyjczyków' jakikolwiek sposób odpowiada na pytanie 'czy są czy nie są tolerancyjni'?
                                              • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 14:06
                                                A jeżeli napiszę muzułmanie to gwałciciele? wink
                                                • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 14:25
                                                  Dla ułatwienia: czy jeżeli można napisac, że Polacy to rasiści to czy konsekwentnie można napisac, że muzułmanie to gwałciciele (terrorysci, wpisz dowolnie)?
                                                  • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 15:42
                                                    Poza tym bycie muzułmaninem nie wyklucza bycia rasistą i ksenofobem. Jednak nigdzie, w żadnym z artykułów nie spotkałem się z twierdzeniem, że muzułmanie (lub mieszkańcy danego typowo muzułmańskiego kraju) to rasiści i ksenofobi. Nawet po zamachach terrorystycznych.
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:48
                                                    joa66 napisała:
                                                    > Dla ułatwienia: czy jeżeli można napisac, że Polacy to rasiści to czy konsekwen
                                                    > tnie można napisac, że muzułmanie to gwałciciele (terrorysci, wpisz dowolnie)?

Napisać możesz każde twierdzenie co nie oznacza, że każde będzie prawdziwe a dyskusja zwykle służy dowodzeniu swoich twierdzeń lub obalaniu twierdzeń innych.
                                                  • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:52
                                                    To jakie jest Twoje zdanie? Można napisać, że Polacy to rasiści, a nie można, że muzułmanie to terroryści?

Twoje osobiste zdanie.
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:58
                                                    joa66 napisała:
                                                    > To jakie jest Twoje zdanie? Można napisać, że Polacy to rasiści, a nie można,
                                                    > że muzułmanie to terroryści?

Powiedzieć można wszystko tylko pytanie - jesteś w stanie poprzeć jakimiś dowodami?

Ja podałam - choćby statystyki 'kogo nie chcesz mieć za sąsiada'. Biorąc pod uwagę możliwy wielokrotny wybór w tej ankiecie mogę z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że ponad 50% Polaków ocenia sąsiadów negatywnie po religii/rasie/orientacji seksualnej.

Jeżeli jesteś w stanie dowieść, że co najmniej 50% muzułmanów dokonało zamachu terrorystycznego to twierdzenie, że 'muzułmanie to terroryści' będzie jak najbardziej uprawione.
                                                  • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:02
                                                    Ja podałam inne wyniki badań podające, że jestesmy przecietni w tym wzgledzie. Powtórzę to co już napisałam : Leczenie rasizmu tworzeniem następnej jego ofiary to naprawdę nie jest najlepszy pomysł.
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:04
                                                    joa66 napisała:
                                                    > Ja podałam inne wyniki badań podające, że jestesmy przecietni w tym wzgledzie.

A co to ma do rzeczy? Możesz napisać: 'Jesteśmy przeciętnie rasistowscy' ale to NIC nie zmienia.

> Powtórzę to co już napisałam : Leczenie rasizmu tworzeniem następnej
                                                    > jego ofiary to naprawdę nie jest najlepszy pomysł.

To czemu przyklaskujesz robieniu ofiar np. z polskich Tatarów?
                                                  • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:44
                                                    To czemu przyklaskujesz robieniu ofiar np. z polskich Tatarów?

słucham?????
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:46
                                                    joa66 napisała:
                                                    > To czemu przyklaskujesz robieniu ofiar np. z polskich Tatarów?
                                                    >
                                                    > słucham?????

forum.gazeta.pl/forum/w,567,160253893,160253893,Polacy_to_rasisci_i_ksenofobi_.html?p=160258231
                                                  • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:53
                                                    gdzie ja tu czemukolwiek przyklaskuję????
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:06
                                                    joa66 napisała:
                                                    > gdzie ja tu czemukolwiek przyklaskuję????

Być może to zbyt dobitne określenie. Niestety - godząc się na 'realizację rasizmu' godzisz się również na to.
                                                  • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:07
                                                    araceli - gdzie ja się godzę? Czy uważasz, że to co teraz wypisujesz jest uczciwe?
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:11
                                                    joa66 napisała:
                                                    > araceli - gdzie ja się godzę? Czy uważasz, że to co teraz wypisujesz jest uczci
                                                    > we?

Nazwij to jak chcesz, brak protestu, nie nazywanie rasizmu rasizmem, ciche przyzwolenie... Nie zauważyłam, żeby osoby, które twierdzą, że 'nie są rasistami tylko wyrażają potrzebę respektowania przez uchodźców praw/wartości' reagowały na objawy rasizmu w postaci wyzwisk, obrażania, nawoływania do przemocy itd. to jest dla mnie właśnie 'godzenie się na'.
                                                  • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:17
                                                    nie będę tworzyła osobistego podwątku, ale każdy może przeczytać jak wygląda moje "ciche przyzwolenie" . Przegiełaś araceli, ale na przeprosiny nie liczę. eot.
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:18
                                                    joa66 napisała:
                                                    > nie będę tworzyła osobistego podwątku, ale każdy może przeczytać jak wygląda
                                                    > moje "ciche przyzwolenie" . Przegiełaś araceli, ale na przeprosiny nie liczę. eot.

Przeprosiny ZA CO?
                                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:16
                                                    A czyimi ofiarami (jeśli już używamy tego pojęcia) są Tatarzy - będziesz miała odwagę napisać?
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:19
                                                    indeed4 napisał:
                                                    > A czyimi ofiarami (jeśli już używamy tego pojęcia) są Tatarzy - będziesz miała
                                                    > odwagę napisać?

Czytanie za trudna rzecz dla prawackiego trola? Masz zacytowane.
                                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:25
                                                    Uuu... zaczynają się inwektywy - tracimy grunt pod nogami? smile
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:26
                                                    indeed4 napisał:
                                                    > Uuu... zaczynają się inwektywy - tracimy grunt pod nogami? smile

W Twoim bagienku gruntu nie ma więc jak kogoś wciągasz to z definicji stracić go nie może.

To jak prawaczku - potrafisz czytać czy nie?
                                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:31
                                                    Typowa strategia GW i całej lewicy - wynajdujemy jakiś odosobniony przypadek, po czym go nagłaśniamy wrzeszcząc jak szaleni i wskazując palcem: "wstrętni rasiści" "ohydni antysemici!"

JT. Gross robił dokładnie to samo.
                                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:32

Zdałaś już sobie sprawę, jaka jesteś zabawna? smile
                                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:39
                                                    Tak poza tym, czyja to wina, że w Polsce i całej Europie mamy wzrost imigranckich nastrojów, hm? Kaczyńskiego i PiS? Kto jest autorem tego całego bajzlu z imigrantami - prawica? Myślę, że tak się miotasz, bo doskonale znasz odpowiedź smile
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:44
                                                    indeed4 napisał:
                                                    > Kto jest autorem tego całego bajzlu z imigrantami - prawica?
                                                    > Myślę, że tak się miotasz, bo doskonale znasz odpowiedź smile

Autorem tego bajzlu są gigantyczne różnice w poziomach życia. Ten moment musiał kiedyś nastąpić - potężna różnica ciśnień wywołuje huraganowe wiatry. Tylko nie liczę, że stać Cię na głębszą analizę.
                                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:58
                                                    Gdzie wyczytałaś te lewicowe bzdury, w "Przeglądzie" czy "Nie"? smile
                                                  • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:02
                                                    na marginesie i gwoli ścisłości indeed - jestem "lewakiem'.
                                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:13
                                                    Ale przynajmniej sensownym wink Powodzenia.
                                                  • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:36
                                                    indeed4 napisał:
                                                    > Typowa strategia GW i całej lewicy - wynajdujemy jakiś odosobniony przypadek,
                                                    > po czym go nagłaśniamy wrzeszcząc jak szaleni i wskazując palcem: "wstrętni
                                                    > rasiści" "ohydni antysemici!"

Typowa strategia prawactwa - wszystko co nie pasuje nazywać 'odosobnionym przypadkiem' big_grin
                                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:41
                                                    I nikt nam nie powie, że Polacy nie są antysemitami, albo rasistami, nawet sami Żydzi ani obcokrajowcy! Wiemy, wiemy...

smile
                                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:50
                                                    Powiedz, jak to jest. Intelektualiści z lewicy podobno wiedzą wszystko, są tacy mądrzy i postępowi, a tu zonk! Lewicowe geniusze wzięły i nie dostały się do Sejmu smile Wytłumaczysz?
                                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:59
                                                    Attun, z pochodzenia Palestyńczyk. Piętnaście lat temu przyjechał do Gdańska na studia stomatologiczne. Po uzyskaniu dyplomu postanowił zostać.

"Ten kraj dał mi wykształcenie. Tu mogę pracować. Na szczęście nigdy nie spotkała mnie tu przykrość - odpowiada, zapytany o stosunek Polaków do niego"

www.dziennikbaltycki.pl/rejsy/a/pomorska-liga-muzulmanska-wychodzi-z-cienia,9339388/

No i co teraz.
                                  • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:14
                                    I jeszcze raz się odniosę do badan ogólnikowych typu czy podoba ci się multi-kulti vs praktyka.

Taka Szwecja na przykład - wzór tzw. tolerancji dla imigrantów. Dlaczego nie sa tak tolerancyjni dla rdzennych mieszkanców tej ziemii, ludu Sam (Laponczyków) I otrzymują reprymendy z powodu ich dyskryminacji?

www.sametinget.se/10173

Ja wiem, że to bardzo łatwe, trendy i medialne mówic o tym jak bardzi akurat Polacy są nietolerancyjni, ale jak się dokładniej przyjrzeć to nic nie jest takie oczywiste.
                                • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:04

Jeśli ta "reszta" ma wystarczającą reprezentację, to nie widzę przeciwwskazań, ale jeśli 90% Polaków deklaruje się jako katolicy, to inny symbol religijny w Sejmie jeszcze długo się nie pojawi - 10% innowierców to trochę za mało smile
                          • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:30
                            big_grin big_grin big_grin
                        • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:42
                          araceli, a co powiesz o parlamencie brytyjskim (Izbie Lordów)? I jaki kosciól z rozpiski ma tam miejsca? wink
                          • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:44
                            joa66 napisała:
                            > araceli, a co powiesz o parlamencie brytyjskim (Izbie Lordów)? I jaki kosciól
                            > z rozpiski ma tam miejsca?

To, że gdzieś na świecie jest jakieś rozwiązanie nie znaczy, że Polska jest rajem tolerancji?
                            • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:48
                              a kto twierdzi, że jest rajem? Pisałam - jesteśmy całkiem przeciętni - jak Brytyjczycy czy Niemcy.

I wobec tego jeżeli o Polakach pisze się, że są ksenofobiczni I rasistowscy, przyzwoicie byłoby wymienić inne kraje z tego samego wózka, czyż nie? Bo jeżeli się tego nie robi, to jest działanie a rebours tego, które krytykujesz.
                              • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:50
                                90/60/90
                              • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:51
                                joa66 napisała:
                                > a kto twierdzi, że jest rajem? Pisałam - jesteśmy całkiem przeciętni - jak Bryt
                                > yjczycy czy Niemcy.

Wątek nie jest o tym, czy jesteśmy przeciętni. I taka drobna różnica - w UK multikulturowe społeczeństwo masz na każdym roku - Polak Żyda czy geja na oczy nie widział ale za sąsiada go nie chce wink
                                • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:51
                                  * rogu nie roku wink
                                • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:55
                                  Ciągle widuję Żydów, czasem dobre kilkadziesiąt osób jednego dnia. Mam też co najmniej dwóch znajomych z tymi korzeniami. Nie narzekają na polski antysemityzm.
                                • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:55
                                  Wątek nie jest o tym, czy jesteśmy przeciętni

??? sugerujesz, że wątek ma służyc tezie, że jestesmy bardzo raistowscy albo jestesmy rajem tolerancji?

I taka drobna różnica - w UK mul
                                  > tikulturowe społeczeństwo masz na każdym roku - Polak Żyda czy geja na oczy nie
                                  > widział ale za sąsiada go nie chce wink

Bardzo ryzykowna teza - sugeruje, że poziom rasizmu może wzrosnąć jezeli ma się multi-kulti za rogiem.
                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:19
                                    Nie musisz nic sugerować - Brytyjczycy chcą wyjścia z UE właśnie z powodu imigrantów.
                                    • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:50
                                      "Większość Brytyjczyków obecnie popiera wyjście ich kraju z Unii Europejskiej ze względu na obawy związane z kryzysem imigracyjnym"

wiadomosci.onet.pl/swiat/sondaz-z-powodu-imigracji-wiekszosc-brytyjczykow-za-wyjsciem-z-ue/fcb87z

Araceli, chcesz tego samego w Polsce?
                                      • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:52
                                        indeed4 napisał:
                                        > "Większość Brytyjczyków obecnie popiera wyjście ich kraju z Unii Europejskiej z
                                        > e względu na obawy związane z kryzysem imigracyjnym"

Brytyjczycy byli za wyjściem z UE długo przed obecnym kryzysem i wieeeelu narzekało na imigrację (w tym Polaków), która zabrała im pracę. Taki niewygodny fakt - Polacy to też imigranci i też nie wszyscy ich lubią.
                                        • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:39
                                          > Brytyjczycy byli za wyjściem z UE długo przed obecnym kryzysem

No i po co pisać takie głupoty? W linku masz dane, od kiedy liczba zwolenników wyjścia z UE zaczęła przeważać nad liczbą przeciwników.
                                          • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:48
                                            indeed4 napisał:
                                            > No i po co pisać takie głupoty? W linku masz dane, od kiedy liczba zwolenników
                                            > wyjścia z UE zaczęła przeważać nad liczbą przeciwników.

'Przeważać'. Wcześniej było 45%.
                                            • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:01
                                              No i? Dalej twierdzisz, że kryzys imigrancki nie ma z tym związku?
                                              • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:03
                                                indeed4 napisał:
                                                > No i? Dalej twierdzisz, że kryzys imigrancki nie ma z tym związku?

Imigracja pt. 'najazd Wschodniej Europy' wywołał chęć wyjścia z UE 45% Brytyjczyków. Tak - widzę związek.
                                                • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:13

Czyli głowa w piasek jak struś i nie chcesz widzieć, że po kryzysie imigranckim jest więcej zwolenników wyjścia z UE niż przeciwników. Tak? Cóż - trudno.

• araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:20
                                                    indeed4 napisał:

> Czyli głowa w piasek jak struś i nie chcesz widzieć, że po kryzysie imigranckim
                                                    > jest więcej zwolenników wyjścia z UE niż przeciwników. Tak? Cóż - trudno.

Czyli głowa a piasek i nie widzisz 45%? Znamienne. 9% widzisz a 45% nie big_grin Cóż - trudno.
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:54
      Zależy od definicji rasisty czy ksenofoba. Dla niektórych rasizmem jest jakakolwiek krytyka pod adresem osoby innej narodowości. Ja np. nie uważam, że kultury są równe i stanowczo stawiam wyżej europejską kulturę praw człowieka niż jak to napisała kiedyś olena "system precyzyjnej nierówności" i chcę, żeby osoby które przyjeżdżają do Europy dostosowały się do obyczajów i praw gospodarza, a nie próbowały narzucić swoje. To jestem rasistką i ksenofobką czy nie?
      • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:31
        > To jestem rasistką i ksenofobką czy nie?

Myślę, że jeszcze pół roku temu byś była wink
        • julita165 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 10:49
          No właśnie to jest to idiotyczne definiowanie rasizmu. Ja z powodu czyjegokolwiek koloru skóry, pochodzenia etnicznego, przekonań nie odmawiam żadnych praw, które sama mam. Ja tylko stanowczo nie zgadzam się na to, żeby te prawa redefiniować z powodu czy w duchu obcych kultur i nie uważam tego za żaden rasizm.
          • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:18
            > nie zgadzam się na to, żeby te prawa redefiniować z powodu czy w duchu obcych kultur i nie uważam tego za żaden rasizm.

Bo to nie jest rasizm. Obcy, który przyjeżdża do Europy ma się dostosować do panujących w niej reguł i kropka.
            • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:22
              indeed4 napisał:
              > Bo to nie jest rasizm. Obcy, który przyjeżdża do Europy ma się dostosować do pa
              > nujących w niej reguł i kropka.

A co to są 'panujące w Europie reguły'? Czy np. rozdzielność państwa od religii to jest czy nie jest reguła? Świecka szkoła to jest czy nie reguła? Świeckie urzędy? Prawa osób homoseksualnych do zawierania małżeństw? Prawo do aborcji? I wiele, wiele innych...

Bo wychodzi na to, że Polska najpierw musiałaby się do Europu dostosować...
              • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:37
                Polska jest państwem neutralnym światopoglądowo, ciesz się, że nie ma u nas obowiązkowych lekcji religii jak w Niemczech i wielu innych krajach.

ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x91719/nauka-religii-w-szkolach-publicznych-w-europie/

A co do "świeckiej szkoły" to, ekhm...

"Statutowym zadaniem organizacji było rozpowszechnianie w społeczeństwie założeń pedagogiki socjalistycznej, zwłaszcza w zakresie wychowania i kształtowania postaw światopoglądowych młodzieży. Towarzystwo działało głównie wśród rodziców i nauczycieli"

pl.wikipedia.org/wiki/Towarzystwo_Szko%C5%82y_%C5%9Awieckiej

Normalnie uwielbiam takie relikty po komunie smile

• araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:41
                  indeed4 napisał:
                  > Polska jest państwem neutralnym światopoglądowo,

<FACEPALM> A świstak siedzi i zawija w te sreberka big_grin
                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:55

Może trzeba więcej czytać? Świstaki szybko znikną wink

"W państwach zakładających konstytucyjnie zasadę rozdziału, sposób finansowania Kościołów jest zróżnicowany zależnie od kontekstu historycznego tego rozdziału i tradycji narodowych.

We wszystkich państwach Unii świeckość państwa interpretuje się w sposób nie wykluczający aktywnego wspierania Kościołów."

archiwum-ukie.polskawue.gov.pl/HLP/files.nsf/0/68C7A584A1D1AD14C1256E7B00485A53/$file/inf05.pdf
              • julita165 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:02
                To może dokładniej. W chwili obecnej mam w Polsce określone prawa: niektóre po prostu jako człowiek a inne jako obywatel i nie zgadzam się na to, że te prawa, w imię poszanowania kultury ludności napływowej z innych kręgów kulturowych, chociaż o milimetr zostały ograniczone, nie tylko w przepisach ale również w praktyce.
                • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:05
                  10/10 To oni mają się dostosować. Jak im zaś dostosowanie się nie podoba - bilet w drugą stronę. Nikt nikogo na siłę tu nie będzie trzymał. Zdaje się Austria już pakuje w samoloty w drugą stronę malkontentów.
                • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:06
                  julita165 napisała:
                  > To może dokładniej. W chwili obecnej mam w Polsce określone prawa: niektóre po
                  > prostu jako człowiek a inne jako obywatel i nie zgadzam się na to, że te prawa,
                  > w imię poszanowania kultury ludności napływowej z innych kręgów kulturowych, c
                  > hociaż o milimetr zostały ograniczone, nie tylko w przepisach ale również w pra
                  > ktyce.

Pięknie tylko co to ma wspólnego z tematem wątku?
                  • julita165 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:30
                    Ano to, że jako osoby nietolerancyjne definiuje się często, nie wiedzieć czemu, tych którzy po prostu nie chcą dostosowywać swoich praw czy zwyczajów do kultury imigrantów.
                    • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:34
                      julita165 napisała:
                      > Ano to, że jako osoby nietolerancyjne definiuje się często, nie wiedzieć czemu,
                      > tych którzy po prostu nie chcą dostosowywać swoich praw czy zwyczajów do
                      > kultury imigrantów.

Których konkretnie? Bo rozumiem, że jak na stołówce jest ryba w piątek to ok ale jak ktoś chce jedzenia halal to jest 'wstrętnym obcym do którego nie należy się dostosowywać'?
                      • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:46
                        Halal to przede wszystkim niepotrzebne dodatkowe cierpienia zwierząt. Kiedyś w dawnych wiekach miało to sens, nie było lodówek, mięso szybko się psuło. Teraz nie ma to żadnego sensu (oprócz "religijnego"), a dodaje dodatkowego niepotrzebnego cierpienia żywym zwierzętom. To po prostu bestialstwo. Nie jestem wegetarianinem (ani cyklistą), ale skoro można zwierzęciu przeznaczonym na rzeź zaoszczędzić niepotrzebnego cierpienia to należy to zrobić.
                      • julita165 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:50
                        Błąd. Jest 'wstrętnym obcym" nie wtedy kiedy sam je to na co ma ochotę/religia mu pozwala a dopiero wtedy kiedy jego uczucia religijne obraża moje jedzenie. A mało to było przypadków kretyńskich pomysłów nie serwowania gdzieś tam wieprzowiny bo muzułmanów obraża że sąsiad przy stoliku obok wsuwa szyneczkę.
                        • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:57
                          julita165 napisała:
                          > Błąd. Jest 'wstrętnym obcym" nie wtedy kiedy sam je to na co ma ochotę/religia
                          > mu pozwala a dopiero wtedy kiedy jego uczucia religijne obraża moje jedzenie. A
                          > mało to było przypadków kretyńskich pomysłów nie serwowania gdzieś tam wieprzo
                          > winy bo muzułmanów obraża że sąsiad przy stoliku obok wsuwa szyneczkę.

Widzisz - miejscach żywienia zborowego w PL typu stołówka szkolna czy przedszkolna wyeliminowano zagrożenie 'obrazą' katolików - po prostu mięsa nie uświadczysz. W innych z komentarzami na tego co jem się spotkałam.
                          • julita165 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:05
                            A to ciekawe bo w p-kolu mojego syna często w pt jest mięso. I tylko mięso więc bardzo przywiązany do zasad wiary katolik miałby problem. Nie zauwazyłam tez żeby nawet w dni w tradycji katolickiej postne jak środa popielcowa, wielki pt w knajpach nie można było zamówić mięsa.
                      • lauren6 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:14
                        araceli dalej nie rozumie i myśli, że chodzi o posiłki na stołówce, a nie np. o Taharrush. Myślisz, że jak zbagatelizujesz problem to przestanie on istnieć?
                        • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 13:17
                          lauren6 napisała:
                          > araceli dalej nie rozumie i myśli, że chodzi o posiłki na stołówce, a nie np. o
                          > Taharrush. Myślisz, że jak zbagatelizujesz problem to przestanie on istnieć?

Jak się konkretnie zapytałam z jakich 'naszych' praw mamy rezygnować. Bo jak na razie ustaliliśmy, że nie europejskich bo do Europy nam daleko wink
                          • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:10
                            Doprawdy? Do tej pory nie odpowiedziałaś na mój post o neutralności religijnej państwa, zatem rozumiem, że tu już sporu nie ma. Co nam zostało, tradycyjnie aborcja i geje? Boszz... ciekawe, kiedy lewica zrozumie, dlaczego wyborcy ich pogonili z Sejmu.
                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 12:31
                    A nie ma? Ponoć Polacy to rasiści i ksenofobi, bo nie chcą imigrantów, nie czytałaś w GW?
                    • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 15:45
                      GW pisze o Polakach w podobnym tonie jaki niegdyś Hitler pisał o Żydach.
    • sumire Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 09:58
      Kluczem jest tryb przypuszczający - nie miałaBY.
      Dopóki ten przedstawiciel innej rasy lub narodowości istotnie nie zamieszka obok.
      Polacy są tolerancyjni tylko deklaratywnie i z wieloma "ale".
      • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 11:28
        Zależy jakie jest to "ale". Moim zdaniem: "Toleruję mniejszości muzułmańskie, ale mają szanować nasze prawo i obyczaje" nie jest niczym złym. Wiele krajów poległo na tym, że tolerowali wszystkich bez żadnego "ale", bez żadnych warunków. A teraz mają to co mają. Mama mi zaś powtarzała, że bezwarunkowa miłość to tylko od niej. Cała reszta to już mniejsze lub większe warunki. I ja się z tym zgadzam. Bezwarunkowo można kochać swoich rodziców i swoje dzieci.
    • indeed4 Luis Escobedo 01.02.16, 10:22
      Luis Escobedo, pisze o nas tak

"Z mojego osobistego i naukowego doświadczenia wynika, że Polacy są narodem bardzo tolerancyjnym, ale także że są pod tym względem fałszywie oceniani, zwłaszcza przez siebie samych"

kontynent-warszawa.pl/content-6-felietony-9027-a_w%C5%82a%C5%9Bnie__%C5%BCe_jeste%C5%9Bmy_rasistami___kilka_s%C5%82%C3%B3.htm

Identycznie jest z antysemityzmem. Żydzi mieszkający w Polsce oceniają nas o niebo lepiej niż środowiska lewicowe, dla których Polak to wyłącznie przysłowiowy pijak, złodziej i antysemita. No i rasista, ofkors. Skąd to samobiczowanie?

PS. Nie wiem jakiej narodowości jest Escobedo, ale w opisie profilu na Twitterze ma Meksyk

twitter.com/luisescobedo4d

• indeed4 Re: Luis Escobedo 01.02.16, 11:23

Dlaczego obcy oceniają nas lepiej, niż my sami. Skąd się to bierze?
      • kaz_nodzieja Re: Luis Escobedo 01.02.16, 11:25
        Mniej GW. Z tego portalu zrobił się zwykły antypolski rasistowski (tak, bo szkaluje kogoś ze względu na przynależność narodową) szmatławiec. A już szczytem było umieszczenie na samej główne stronie portalu informacji o pyskówce pijanego dresa w osiedlowym sklepie w stosunku do Palestyńczyka, podczas gdy informacja o zadźganej pracownicy ośrodka konała na bocznej szpalcie.
        • kropkacom Re: Luis Escobedo 01.02.16, 11:36
          Co? Już gazeta nie płaci? big_grin
      • indeed4 Re: Luis Escobedo 01.02.16, 16:21
        Nikt się nie odniesie do opinii obcokrajowca? Znamienne, że tak powiem wink
    • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:24
      Nie wiem, czy Polacy są większymi rasistami niż obywatele kraju x,y, czy z, natomiast niewątpliwie są bardziej bezwstydni w swoim rasizmie, jako że (słusznie, moim zdaniem) uważają, że ma on wysoką aprobate społeczną, i okazywanie takich poglądów nie skończy się ani ostracyzmem, ani wyrokiem, ani żadnymi w ogóle problemami, czy to towarzyskimi czy zawodowymi.
      Uzasadnię to tak: w towarzystwie innych nacji nie zdarzyło mi się, żeby osoba na poziomie (upraszczając: z wykształceniem i pozycją społeczną) otwarcie, jawnie, często wulgarnie wyrażała swoje rasistowskie poglądy tak, jak zdarza się to niestety w Polsce. Nie zdarzyło mi się nigdzie poza Polską usłyszeć na imprezie dowcipu o Żydach i mydle, na przykład.
      Nie zapomnę nigdy oczu znajomej Amerykanki, którą wspólny znajomy, wysoko ukształcony, ustosunkowany, z pozycją że ho-ho zapytał przed służbowym wyjazdem do N.Y. o jakiś katolicki kościół w pobliżu hotelu, ale taki, żeby Murzyni nie chodzili tam na msze. Założę się, że facet nie widział niczego niewłaściewego w swoim pytaniu i śmiertelnie by sie zdziwił, gdby ktoś mu wyjaśnił, że właśnie dołożył kamyczek do niechlubnego obrazu Polaka-ksenofoba.
      Z pewnością fora internetowe nie sa reprezentatywnym źródłem socjologicznym, niemniej odsetek obskuranckich, antysemickich, homofobicznych i rasistowskich tekstów jest u nas sporo wyższy niż znanych mi odpowiednikach anglojęzycznych. Można powiedzieć oczywiście, że w UK, USA, czy Kanadzie są lepsi moderatorzy - ale znów pojawia się pytanie, dlaczego tam redakcje portali muszą się przejmować i inwestować w moderację, a u nas nie muszą.

• kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:27
        >Nie wiem, czy Polacy są większymi rasistami niż obywatele kraju x,y, czy z, natomiast niewątpliwie są bardziej bezwstydni w swoim rasizmie, jako że (słusznie, moim zdaniem) uważają, że ma on wysoką aprobate społeczną, i okazywanie takich poglądów nie skończy się ani ostracyzmem, ani wyrokiem, ani żadnymi w ogóle problemami, czy to towarzyskimi czy zawodowymi.

I bardzo dobrze. Kneblowanie na dłuższą metę szkodzi. Dodam tylko od siebie, że zakneblowani u siebie (np. Francja czy Niemcy) obywatele (rdzenni, nie piszę o emigrantach) podczas pobytu w Polsce cudownie stają się pod tym względem Polakami i szczerze mówią co sądzą o np. imigrantach.
        • julita165 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:33
          Fakt, miałam ostatnio okazję dowiedzieć się co bardzo kulturalni, wykształceni Niemcy w średnim wieku mieli do powiedzenia o multi-kulti. Oczywiście bardzo grzecznie bo to nie ten poziom żeby używać chamskich czy wulgarnych określeń
        • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:40
          Gazeta, nie masz pojęcia, jaki jestes zabawny z tym nieustannym udowadnianiem swoich tez za pomoca rzekomych dzieci, rzekomych cudzoziemców, rzekomej firmy, rzekomej światowości.
          Ad rem zaś rozważ następującą kwestię: tak, przesada i knebel nie są dobre. Ale umozliwienie krzewienia się rasizmu, ksenofobii,, homofobii itp. itd. powoduje, że język sie brutalizuje, szacunek dla innego - każdego "innego" - maleje, zasada,, że wiekszość ma prawo upokorzyć i utrudnić życie mniejszości kwitnie. Powstaje gorsze społęczeństwo, w którym ludzie coraz bardziej patrzą na siebie wilkiem, bo podskórnie rozumieją, że ta sama pałka, która dziś przywala "innemu", spadnie przy odrobinie pecha i na własny łeb. Np. niemal wszyscy będziemy starzy i bezbronni, wielu z nas w jakimś okresie życia jest bidą z nędzą, pewnie 40 procent z nas było/będzie w ciąży, niekoniecznie musimy lubić religię w szkole, już co 10 wyjechał i stał się w oczach wielu "zmywakiem podcierającym tyłki Niemcom", ileś procent ma w rodzinie "wariata" każdemu może się urodzic dziecko gej, albo JezusMario - wegetarianin.
          • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:45
            Ale umozliwienie krzewienia się rasizmu, ksenofobii,, homofobii itp. itd. powoduje, że język sie brutalizuje, szacunek dla innego - każdego "innego

Życie pokazuje, że "krzewienie rasizmu" ma różna formę i różne realizacje. Tak jak napisałam - stosunkowo łatwo walczyć z rasizmem plebejskim, który sam się wystawia na widok i na krytykę niż ze ścianą milczenia, gdzie ofiara jest bezbronna, bo przecież "jesteśmy mili"
            • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:50
              joa66 napisała:
              > Życie pokazuje, że "krzewienie rasizmu" ma różna formę i różne realizacje.

Realizacja 'krzewienia rasizmu' z wątku obok:
              "Sąsiad Tatar-Polak od X pokoleń, odkąd zaczęła się histeria antyuchodźcza czy też szerzej antymuzułmańska dostaje w pracy nalepki typu "karny kutas" z tekstami rasistowskimi oraz sympatyczne pozdrowienia w stylu "cześć kozojebco" od kolegów z pracy (nota bene dużej firmy, będącej chlubą naszego kraju).

forum.gazeta.pl/forum/w,567,160253481,160253481,Kiedy_pomozemy_Tatarom_naszym_muzulmanom.html?p=160256420

Temu przyklaskujesz?
              • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:57
                Tak trochę na marginesie (skoro nazewnictwo jest takie ważne) dlaczego poważne i niestety spełniające się obawy wobec tzw. uchodźców nazywa się histerią? We Francji wprowadzono stan wyjątkowy, w innych krajach odwołuje się masowe imprezy lub stosuje nadzwyczajne środki ostrożności, zatem można powiedzieć, że obawy są uzasadnione i poparte takimi zdarzeniami jak zbiorowe molestowanie kobiet w Kolonii czy zamachy z ofiarami śmiertelnymi w Paryżu. Dlaczego więc nazywa się nasze poważne obawy histerią?
      • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:30
        sugerujesz, że w innych krajach są bardziej zakłamani?wink

Weź też pod uwagę, że łatwiej walczyć z "o asfalt idzie" niż cichym wykluczeniem gdzie wszyscy są tacy "mili". Gdzie możesz walić głową w mur , ale "o co Ci chodzi?" - jak myślisz skąd się wziął ten słynny problem drugiego pokolenia? Dlaczego tak łatwo znalazł ujscie i twarz w ruchach ekstremalnych i powrotem do "religijnych korzeni"?

Zgadzam się z Toba w jednym - PR mamy fatalny big_grin, ale sam produkt nie odbiega normą od przeciętnego .
        • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:32
          i po raz kolejny wklejam K. Jamesa ku refleksji, zanim zaczniemy się podniecac tym jacy Polacy są rasistowscy www.youtube.com/watch?v=XI-7NKDQKoU
        • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:37
          I ja się z Tobą zgadzam. Z wierzchu tzw. PR mamy faktycznie nie najlepszy, nie używamy pudru, więc łatwiej widać nasze wady, to nie znaczy, że jesteśmy faktycznie "brzydsi" od umalowanej i upudrowanej elegancko Europy, bo po demakijażu wygląda ona identycznie jako i my smile
          • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:38
            I jeszcze może się okazać, że na skutek ciągłego pudrowania wyhodowała sobie olbrzymie pryszcze, których my nie posiadamy.
            • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:41
              na skutek ciągłego pudrowania wyhodowała sobie olbrzymie pryszcze

Pewnie się róznimy w tym co jest pudrowane, ale co do zasady myslę, że możesz miec rację.
        • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:44
          Ktos nazwał kiedyś hipokryzję hołdem, jaki występek składa cnocie.
          Nie wiem, czy są bardziej zakłamani, być może. Ale mam wrażenie, że prawodpodobieństwo, iż generacja wychowywana w aprobacie dla stwierdzeń takich jak "asfalt", "żydek", "pedał", "kocia wiara", "lesba", "ciapaty", "stary pierdziel", "puszczalska", będzie statystycznie bardziej ksenofobiczna, niż generacja wychwywana bez takiej aprobaty.
          • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:47
            Nie trzeba mówić w czasie przyszłym. To już się stało. Społeczeństwa bez słowa "asfalt" stworzyły bardzo rasistowskie systemy.
          • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:49

Ktos nazwał kiedyś hipokryzję hołdem, jaki występek składa cnocie.

Nie zawsze to tak działa - sytuacja w Europie pokazała, że hipokryzja się nie sprawdziła - dla żadnej strony.
          • julita165 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:50
            Czy naprawdę uważasz, że większość Polaków aprobuje wyzwiska jakie wymieniłaś i tym podobne ? Posługuje się nimi w opisie "innych" ? Nie wiem w jakim kraju Ty żyjesz ale najwyraźniej jakimś innym niż ja bo nie przypominam sobie żebym od kogokolwiek w jakimkolwiek kontekście je usłyszała.
            • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:58
              Nie operowałam pojęciami takimi jak "większość" czy "mniejszość" Polaków. Mówiłam o tym, że jest większa aprobata dla pewnych zachowań, i to tolerancja zarówno na gruncie prywatnym jak i państwowym czy karnym. Rasizm (i inne uprzedzenia) w Polsce nie stał się obciachem.
              Szalenie jest mi miło, że rozmawiam z kimś stykającym się wyłącznie z kulturalnym i światłym otoczeniem, ale twoje doświadczenia nie pokrywają się z moimi. I to mimo, że jestem z okolic teoretycznie najbardziej tolerancyjnych, czyli wielkomiejskich, wykształconych, zasobnych itp.
              • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:03
                Od wielu lat nie mieszkasz w Polsce, więc niestety nasz peron dawno Ci odjechał, co zresztą jest normą u emigrantów (jak wolisz - ekspatów).
                • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:08
                  Gazeta, wskazałam ci to kilka miesięcy temu. Nie wiesz, gdzie mieszkam, nie wiesz, co robię, nie masz baldego pojęcia, jak żyję. Mogę pisać z Koluszek albo nawet z Nowej Huty. Przełknij z pokorą swoją niewiedzę w tym względzie.
          • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 16:55
            I jeszcze jedno - generacja wychowana na słowach "Polacy to rasiści" , na tym, że jest aprobata dla tych słów, też bedzie bardziej rasistowska. Naprawdę wypadałoby zachować umiar i równowagę.
            • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:00
              Leczenie rasizmu tworzeniem następnej jego ofiary to naprawdę nie jest najlepszy pomysł.
            • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:06
              Polacy nie przepracowali dotąd swojej czarnej historii, albo raczej przepracowali ją niewystarczająco. (Można się oczywiście pocieszać, że np. Ukraińcy czy Rosjanie są na tej drodze jeszcze dalej, ale słaba to dla mnie pociecha). Jeżeli kiedyś ją przepracujemy, wreszcie kopniemy romantyczną legendę w zadek, wreszcie przyswoimy, że żadne z nas anioły, ani żaden najnieszczęśliwszy naród świata, że rację mieli pozytywiści, to będziemy mogli zacząć funkcjonować dojrzalej, racjonalniej i w moim pojęciu mądrzej.
              • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:26
                A kto przepracował (podaj przykład takiego kraju) dobrze swoją czarną historię? Tak byśmy wiedzieli na przyszłość z kogo brać przykład. Dziękuję.
                • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:20
                  Kraje, które rozliczają się w własną agresją, własnym rasizmem, własnym kolonializmem. Kraje, których ludność nie dostaje spazmów, kiedy na ekrany wchodzi film o własnych przewinach. Kraje, w których programach nauczania nie ma tylko jednego punktu widzenia historii, ale zachęca sie na patrzenie na konlikty z pozycji róznych stron.
                  Jestem zdania, że zachodnie Niemcy zrobiły to dość dobrze (po rewolucji lat 60-tych, wcześniej absolutnie nie, nb. polecam nowy film niemiecki "Labirynt Kłamstw", o okresie, kiedy zamiatano pod dywan zbrodnie na wschodzie).
                  Jestem zdania, że Ameryka robi to nieźle. Idealnie? Absolutnie nie, ale i jedni i drudzy uczą/wychowują swoją młodzież w zdolności do samokrytycyzmu i z umiejętnościa kwestionowania swoich racji.
                  Ot, na przykład ze dwa lata temu moje dziecko krytycznie przyglądało się na historii różnym ciemnym sprawom Ameryki np. z zakresu wyciskania Indian z ich terytoriów czy niewolnictwa. Czy w polskiej szkole byłoby zachęcane do wejścia w skórę jakiegoś pre-ukraińskiego chłopa i analizowałoby, dlaczego na wschodzie nas nie kochano? Czy w polskiej telewizji publicznej obejrzałoby sześć (!) sezonów jakichś "Horrible Histories" pokazujących w prześmiewczo-niepochlebnym świetle władców i elity z przeszłości, a nakręconych za pieniądze z podatków?
                  Ja oczywiście wiem, że takie rozumowanie jest ci obce, bo dla ciebie lepiej jest chronić wizerunek upiększony niż badać prawdziwy, nawet jeżeli nikt na całym świecie nie weźmie go na poważnie. I pewnie szczerze nie widzisz korzyści społecznych w konfrontowaniu się z faktami, czy to historycznymi czy to współczesnymi, ba, najwyraźniej jesteś przekonany, że nikt na świecie tego nie robi.
                  Ja zaś widzę w tym zyskiwanie wolności i zbliżenie do obiektywizmu (co wyzwala z kompleksów), oraz pewną ochronę przed popełnianiem tych samych błędów z tych samych powodów. Widzę też ucieczkę przed nieustannym wpadaniem w rolę głównego bohatera mrożkowskiej Monizy Calvier.

• joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:26
                    Ja oczywiście wiem, że takie rozumowanie jest ci obce, bo dla ciebie lepiej jest chronić wizerunek upiększony niż badać prawdziwy, nawet jeżeli nikt na całym świecie nie weźmie go na poważnie. I

ja wiem, że dla Ciebie myślenie inne niż zero-jedynkowe jest obce i uznajesz tylko zachwyt lub nienawiść.

Czy w polskiej telewizji publicznej obejrzałoby sześć (!) sezonów
                    > jakichś "Horrible Histories" pokazujących w prześmiewczo-niepochlebnym świetle
                    > władców i elity z przeszłości, a nakręconych za pieniądze z podatków?

W polskiej telewizji publicznej od lat są programy np kabarety, wysmiewające historie, mentalność Polaków. Oczywiscie wiem, że kabaret się nie liczy, musi być serial.wink Przypominam, że Pokłosie, Ida i tak dalej to też za pieniądze polskich podatników
                    • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:27
                      I niestety (dla Ciebie) - trochę sobie radzimy, trochę nie radzimy - podobnie jak w USA, Anglii, Szwecji itd.
                      • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:12
                        > I niestety (dla Ciebie) - trochę sobie radzimy, trochę nie radzimy - podobnie jak w USA, Anglii, Szwecji itd.

Exactly, ale lewicowy umysł tego nie zrozumie - oderwany od rzeczywistości i pogrążony w świecie wytworów własnej wyobraźni dąży do wydumanego, idealnego świata z opowieści bajkopisarza Lenina i Marksa wink
                    • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:28
                      joa66 napisała:
                      > W polskiej telewizji publicznej od lat są programy np kabarety, wysmiewające hi
                      > storie, mentalność Polaków. Oczywiscie wiem, że kabaret się nie liczy, musi być
                      > serial.wink Przypominam, że Pokłosie, Ida i tak dalej to też za pieniądze polski
                      > ch podatników

Naprawdę będziesz udawać, że nie wiesz jak 'Pokłosie' czy 'Ida' zostały przyjęte?
                      • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:31
                        olena, pisała o tym , że płacił podatnik i do tego się odniosłam. Przyjęcie było RÓŻNE.

Poza tym, czekam na przeprosiny - jeżeli tego nie zrobisz , to zrób mi łaskę i nie adresuj do mnie żadnych postów, bo nie zamierzam się do nich odnosić.
                        • araceli Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:35
                          joa66 napisała:
                          > olena, pisała o tym , że płacił podatnik i do tego się odniosłam. Przyjęcie był
                          > o RÓŻNE.

I nowy rząd już zapowiedział, że za tego typu 'antypolską' kinematografię płacić nie będzie.

> Poza tym, czekam na przeprosiny - jeżeli tego nie zrobisz , to zrób mi łaskę i
                          > nie adresuj do mnie żadnych postów, bo nie zamierzam się do nich odnosić.

To idź strzelać fochy gdzie indziej z łaski swojej. Nie możesz mi zabronić big_grin
                          • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:54
                            Ktoś grzecznie komunikuje, że nie będzie z tobą dalej rozmawiać, a ty zapowiadasz że mimo tego będziesz do niego pisać?! Widzę, że frustracja wywalonej z Sejmu lewicy jest większa niż myślałem smile
                    • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:33
                      a tu olena mas zprzykład jak amrykanscy filmowcy bronią się przed oskarżaniem o antyamerykanskość www.business2community.com/entertainment/bradley-coopers-response-claims-american-sniper-anti-american-01125356#kTIL00O5BiiDt3U3.97
                      • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:39
                        i kolejny

During the meeting, the U.S. officials expressed their anger regarding several issues: the AKP government's unpredictable policies, Turkey's February 2006 hosting of a Hamas delegation, and the release of the anti-American and antisemitic Turkish film Valley of the Wolves - Iraq,

www.memri.org/report/en/print1667.htm
                        • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:48
                          I jeszcze raz New York Times;
                          The migrants are confined to the Jungle because Britain refuses to let what Prime Minister David Cameron called “a swarm” cross the English Channel. Were the Jungle in Hungary or Poland, there would no doubt be an outcry. Yet few historians or journalists have bothered to write furious condemnations of the xenophobia exposed by this abomination on Britain’s doorstep.
                          • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:49
                            Western Europeans, in other words, may appear more tolerant when talking in the abstract, but are as intolerant as Eastern Europeans when it comes to attitudes toward specific groups. The “cultural gap” may just be that Western Europeans are more polished in the language of tolerance, while in reality being equally intolerant.
                            • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:50
                              Western Europeans, in other words, may appear more tolerant when talking in the abstract, but are as intolerant as Eastern Europeans when it comes to attitudes toward specific groups.
                              • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 18:52
                                The treatment of migrants by Eastern European nations is reprehensible and needs challenging. But there is something nasty, too, in the chorus of condemnation that Eastern Europe has faced. Portraying Eastern Europeans as lacking “our” values, and as particularly xenophobic, serves only to disguise the role that Western European nations have played in fostering intolerance.

• olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:03
                      Dla dzieci? Dla wrażliwej wychowawczo grupy wiekowej 9-12? Podaj proszę, jaie programy masz na myśl?
                      • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:09
                        olena- możemy bawic się w odbijanie piłeczki w nieskończoność, dyskusje czy bardzie wrażliwy jest wiek 9-12 czy 15-17, czy reakcja władz polskich jest bardziej histeryczna od reakcji władz amerykanskich i tak dalej.

Po prostu są ludzie , którzy łykali i łykają bzudry o poztywynej wyjątkowości polskiego narodu i z tego samego grona/menatlnosci wywodzą się Ci, którzy widzą tylko wyjątkowośc negatywną. Nie są w stanie zaakceptować "średniactwa" , potrzebują tła dla swojej wyjątkowosci itd.

A artykuł w NYT warto przeczytać w całosci, olena wink

• olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:34
                          Polska nie jest wyjątkowa. Ani wyjątkowo zła, ani wyjątkowo dobra. Kiedy uczniowie będa kończyli kurs histororii z takim właśnie przekonaniem, postawy histeryczno-obronne przestaną u nas dominować.
                          • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:42
                            Nie, postawy histeryczno-obronne będą rzadsze(bo dominacja jest nadużyciem) wtedy kiedy przestanie się bezpodstawnie krytykować Polaków. Bezpodstawność zawiera w sobie też to , że cecha powszechna w innych jest przypisywana tylko jednej grupie, a przy próbie korekty spotyka się z reakcją "a czy ja mówiłam, że tylko Polacy?", " ale nie mówimy teraz o innych"

Tak, wtedy skoncza się postawy histeryczno-OBRONNE.
                            • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:54
                              Podpisuję się pod tym.
                              • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:57
                                Ja też.
                                • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:46
                                  Kilka lat temu któryś z socjologów (nie pamiętam już który, sorry) postawił tezę, że książki Grossa przyczynią się do wzrostu antysemityzmu. Stwierdził, że atakowanie Polaków w niesprawiedliwy sposób tak jak Gross, spowoduje u Polaków reakcję obronną i nastąpi erupcja postaw antysemickich. Śledząc komentarze w internecie mogę zaświadczyć, że tak się właśnie stało. Jeśli chce się kogoś rozliczać w intencji "oczyszczenia wzajemnych stosunków" też trzeba wiedzieć jak, w przeciwnym razie efekt może być przeciwny do zamierzonego wink
                                  • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 21:50
                                    Niestety, to prawda. Moim zdaniem skoro są kary za rasistowskie książki czy antysemityzm powinny też być kary (np. dla Grossa) za antypolonizm.
                                    • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 22:02
                                      Ile książek Grossa przeczytałeś ?smile
                                      • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 22:05
                                        p.s. Gross nie zawsze mówi bzdury.
                                        • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 22:07
                                          Tym bardziej jest to przykre i tym większy stanowi przykry bolesny kontrast.
                                          • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 22:19
                                            Jedwabne się zdarzyło i warto było o tym napisać. Problem się zaczął kiedy pan Gross, w końcu obywatel świata, wykształcony, zaczął się nakręcać do stopnia , w którym nawet jego zwolennicy się oburzyli np Smolar;

Następnie głos zabrał Aleksander Smolar. Smolar do Grossa:

Jest to mój pierwszy tekst krytyczny wobec rewelacji Grossa. Przy tym tekście zająłem stanowisko, gdyż jest to praca publicystyczna, mająca wyraźne ostrze polityczne: jesteśmy w centrum apokaliptycznego kryzysu, który być może rozsadzi Unię Europejską. To był nie tylko pretekst, ale główny temat tekstu Janka Grossa.

Ten tekst był dla mnie wstrząsający. Mówię szczerze. Jak ja czytam, już drugie zdanie, że państwa znane jako Wschodnia Europa, włączając w to moją rodzinną Polskę ujawniły swoją nietolerancję, ksenofobię, niezdolność do pamiętania o duchu solidarności, który je wyzwolił itd. – to mówiąc prawdę było to dla mnie przerażające. To jest dla mnie antyrasistowski rasizm. To jest poziom uogólnienia, który jest nie do zaakceptowania. W Polsce nawet toczy się spór, o ustalenie słownictwa dotyczącego tego, czy to Niemcy prowadzili Holocaust, czy to naziści, czy faszyści – innymi słowy czy można tak uogólniać, że to Niemcy. Tutaj to nie dotyczy tylko Polski. To dotyczy całej środkowo-wschodniej Europy i to jest absurdalne po prostu.

Po drugie, jak piszesz o ofiarach wśród Żydów, to Ty nie mówisz „na terenie Polski” jak teraz uściśliłeś, ale powiedziałeś „Polacy”, a więc ci, którzy padali ofiarą i mordowali Niemców na wschodzie, na zachodzie, na północy i na południu. Być może ich część była antysemitami, ale oni nie mordowali Żydów, a Niemców. Poza tym było coś takiego jak kampania wrześniowa i było coś takiego jak Powstanie Warszawskie, czyli jeśli się używa tak wielkiego kwantyfikatora i mówi się „Polacy”, to nie można od czegoś takiego abstrahować.

mediumpubliczne.pl/2015/09/smolar-do-grossa-ty-sie-mscisz-piorem/
                                            • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 22:20
                                              Używanie takiego wielkiego kwantyfikatora było dla mnie szokujące. Dla mnie, jako Żyda.

Teraz tak: w swoim artykule w GW odnoszę się do błędów faktograficznych zawartych w Twoim tekście. Jak Ty wymieniasz jakiegoś biskupa węgierskiego, który mówi rzeczy rasistowskie przeciwko uchodźcom, to nie wymieniasz przewodniczącego episkopatu Polski, prymasa Polski, arcybiskupa Warszawy, którzy mówili w sposób jednoznaczny i to przed Franciszkiem a nie po Franciszku. Mówili, że nakazem wiary chrystusowej jest pomoc i traktowanie na równi muzułmanów i chrześcijan. To jest niemożliwe, żebyś tego nie wiedział.

Mówisz o tym, że rząd Polski chciał tylko katolików sprowadzać. To nie jest prawda. Nie mówiąc o tym, że rząd polski zachował się oportunistycznie jak wszystkie rządy demokratyczne przed wyborami. Zresztą sprawa uchodźców będzie miała katastrofalny wpływ na nasze wybory – jestem o tym głęboko przekonany. Pan prezes (Kaczyński), który tak długo się chował w cieniu, nagle wystąpił, to w oczywisty sposób świadczy, że znalazł wreszcie temat, który może dzielić, nie łączyć. I on ma rację, ale to nie jest związane z Holocaustem.

Jak piszesz, że Żydzi uciekali z Europy środkowo-wschodniej do Niemiec, przed Polakami do Niemców, to przecież nie dopowiadasz, że oni uciekali pod ochronę amerykańskich okupantów Niemiec. Nie do Niemców. Oczywiście, że uciekali przed komunizmem, przed Polakami też, bo wszystko, co piszesz – ja tego nie kwestionuję.

To że można pod nazwiskiem pisać, że tych muzułmanów wyślemy do Oświęcimia – pod nazwiskiem! – to znaczy, że ci ludzie nie widzą w ogóle problemu, że ktoś ich może zawstydzić. Do głowy im nie przyjdzie, że to jest ohydne. To świadczy o głębokiej chorobie tego społeczeństwa.

Ale pamiętajmy, że w Polsce nigdy po 89 roku nie uformowała się żadna partia, która bazowałaby na hasłach antysemickich. Na Zachodzie takie partie nie trudno jest znaleźć.

(W tej części wypowiedzi Aleksander Smolar odnosi się do europejskiego antysemityzmu, mówi, że gdyby podobne wyliczenia przeprowadzić we Francji, to też by się okazało, że Francuzi zabili więcej Żydów niż Niemców, pokazuje, że nieprzepracowana sprawa Holocaustu w Austrii nie wpływa w żaden sposób na ich stosunek do uchodźców, a Polska stała się homogeniczna nie ze swojej winy i kategorycznie nie zgadza się z łączeniem Holocaustu ze stosunkiem do uchodźców w Polsce, ale nigdzie nie neguje wyliczeń Grossa co do ilości zabitych przez Polaków Żydów. Smolar pokazuje także, że ilość zabitych Żydów w Polsce wynika z tego, że w krajach, w których nie działało państwo, szansa na przeżycie dla Żyda była jak 1 do 20 a w krajach gdzie państwo działało jak 1 do 2.

Niestety w ocenie słuchającego <mojej> Aleksander Smolar nie podał żadnych przekonywujących dowodów na sfałszowanie tez Grossa. Jedynym, który zabrzmiał jakoś sensownie, był ten o nakręcaniu spirali strachu przed muzułmanami po zamachach 9/11 z USA.)
                                          • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 22:21
                                            Grossa niedawno ku memu zdziwieniu krytykował nawet A. Michnik. Kiedyś jeszcze starałem się zrozumieć jego intencje, ale po ostatnim numerze, kiedy zaatakował nas za ksenofobię dokładnie w momencie kiedy w Brukseli negocjowano kwoty uchodźców (łatwo się domyślić dlaczego) dałem sobie spokój - po prostu szkoda czasu.
                                            • joa66 Był Smolar, teraz Michnik i Bartoszewski 01.02.16, 23:07
                                              Bartoszewski:

My nie mieliśmy polskiej dywizji SS ani rządu kolaboracyjnego, ale mieliśmy prawdopodobnie w przybliżeniu ten sam procent szumowiny jak gdzie indziej.

Michnik

Gross spogląda na tamten czas przez "żydowskie" okulary. Ma do tego prawo - te okulary pokazują obrazy, których nie widać wyraźnie przez okulary polskie. Żydowskie świadectwa były właśnie takie: w wielkiej części prześladowani i tropieni Żydzi widzieli na ulicach szmalcowników, a nie akowców czy Sprawiedliwych.

Czy to może dziwić? Z perspektywy Afroamerykanów - by podać przykład pierwszy z brzegu - historia Stanów Zjednoczonych wygląda zupełnie inaczej niż z perspektywy amerykańskich Irlandczyków, Polaków, Anglosasów czy Żydów. Jednak uogólnienia tego typu są przekleństwem naszych czasów.

Problem zauważył Smolar, Michnik, Bartoszewski - może niektóre forumki też go zauważą.
                                              • indeed4 Re: Był Smolar, teraz Michnik i Bartoszewski 01.02.16, 23:23
                                                Tak, właśnie o tej zaskakującej krytyce Michnika mówię.

Twierdzenie Jana Grossa o polskim masowym uczestnictwie w prowadzonej przez Niemców grabieży żydowskiego majątku oraz współudziale w tropieniu i mordowaniu Żydów próbujących ratować życie po tzw. aryjskiej stronie uważam za uogólnienie wysoce niestosowne.

Zaskakującej, bo latami udostępniał swojemu kumplowi Grossowi łamy GW i nawet słowa w naszej obronie nie pisnął.

• indeed4 Re: Był Smolar, teraz Michnik i Bartoszewski 01.02.16, 23:25
                                                  PS. wytłuszczonym drukiem oczywiście cytat
                                                • joa66 Re: Był Smolar, teraz Michnik i Bartoszewski 01.02.16, 23:26
                                                  Bo może reagował na treść a nie na nazwisko?wink
                                                  • indeed4 Re: Był Smolar, teraz Michnik i Bartoszewski 01.02.16, 23:36
                                                    A pisząc to co wyżej reagował na nazwisko? wink

Nie sądzę, po fali krytyki Grossa zrozumiał że kumpel przegiął i nie ma co dalej brnąć w manipulacje. Nie pierwsza to zresztą, ani ostatnia wolta Michnika, zawsze był koniunkturalistą.
                                    • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 22:05
                                      Znalazłem tego socjologa (nawet dwóch) w relacji z posiedzenia sejmowej Komisji Mniejszości

"Informowanie ludzi o zbrodni popełnionej przez członków ich narodu na innej narodowości nie prowadzi do wzmożenia poczucia winy. Wręcz przeciwnie, takie działanie wywołuje mechanizmy obronne, które powodują wzmacnianie dbałości o ochronę dobrego imienia własnej narodowości ? do takich wniosków doszedł prof. dr hab. Mirosław Kofta z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego po badaniach przeprowadzonych na studentach w związku z wydaniem książki ?Strach? Jana Tomasza Grossa.

Powyższe wyniki badań zostały w sposób raczej niezamierzony potwierdzone przez referat pod tytułem ?Antysemityzm w Polsce?, wygłoszony przez prof. Ireneusza Krzemińskiego z Uniwersytetu Warszawskiego. Mianowicie przeprowadził on statystykę postaw antysemickich w Polsce na przestrzeni lat 1992-2002. Wynikało z niej, że w tym okresie w naszym kraju mieliśmy znaczący wzrost postaw antysemickich, wzrosła jednak także polaryzacja obu stanowisk: antysemickiej i antyantysemickiej. ? W ciągu 10 lat mieliśmy bardzo znaczący wzrost postaw antysemickich, wynoszący około 10 procent. Jednak równolegle wzrósł dwukrotnie wskaźnik antyantysemityzmu"

www.radiomaryja.pl/informacje/gross-siewca-antysemityzmu/

Dziwne trochę, że tak ważne archiwalia można znaleźć tylko na stronie Radia Maryja.
                                      • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 22:15
                                        Nasz kraj został zaatakowany, stolica zmieciona z powierzchni ziemi, zostaliśmy także zwyczajnie okradzeni na ciężkie miliony z dóbr kultury, do dzisiaj odnajdują się różne dzieła sztuki u szacownych zachodnich sąsiadów (tych samych co tak strasznie podskakują gdy im Polak ukradnie starego mercedesa), członkowie naszych rodzin trafiali do obozów (tak, nie tylko Żydzi) lub umierali z rąk hitlerowców z byle powodu, także dzieci czy kobiety ciężarne. Za ukrywanie jednego Żyda palono kilka okolicznych wsi, a rodzinę i sąsiadów zarzynano, łącznie z ciężarnymi kobietami i niemowlakami (w żadnym innym kraju nie groziła tak wysoka kara), w trakcie "wyzwolenia" gwałcono masowo nasze babki, część zabijano, potem sojusznicy się na nas wypięli i nastąpił mrok stalinizmu, znowu nas mordowano. I nam jeszcze chce się wmówić poczucie winy? Może gdyby podczas wojny historia naszego kraju była lżejsza inaczej byśmy reagowali. A główni sprawcy tego wszystkiego pławią się w dostatku, spokoju ducha i dobrym samopoczuciu. Im nikt nie śmie zająknąć się w twarz o ich przeszłym czy teraźniejszym antysemityzmie. Teraz trochę w dupę im dają imigranci, ale marna to w sumie pociecha.
                            • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:06
                              A tu infor o autorze zdania: Portraying Eastern Europeans as lacking “our” values, and as particularly xenophobic, serves only to disguise the role that Western European nations have played in fostering intolerance.

en.wikipedia.org/wiki/Kenan_Malik
                              Nie, nie nazywa się Ziemowit Brzęczyszyczkowski.

I Ty to wszystko łykasz jak pelikan, olena.
                      • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:13
                        chociaż przy okazji możesz podrzucić link do filmu, w którym usa 'rozlicza" się przed dziecmi stanowisko USA w sprawie zydowskich uchodxców w czasie II wojny światowej/
                        • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:21
                          sorry, olena, ale nie mogę big_grin To jest ten serial, o którym pisałaś?

www.abc.net.au/tv/programs/horrible-histories/

big_grin
                          • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:50
                            Ależ oczywiście. Obejrzyj przy okazji - fantastyczne teksty, doskonałe pomysły i wbrew pozorom dzieciaki dużo się z tego uczą. A potem przeprowadź dociekanie, które to brytyjskie postaci/wydarzenia/ nie zostały tam obśmiane? Moim zdaniem wyjątki można dosłownie zliczyć na palcach jednej ręki. Darwin (a możesz ogólniej naukowcy), Churchill (z wyjątkiem podkreślenia faktu jego nieustannego palenia i picia), lotnicy (łącznie z polskimi i czeskimi, nb.) z bitwy o Anglię, oraz kobiety które w czasie II WWŚ przeskoczyły z roli pań domu do fabryk i służb pomocniczych. Oraz tzw. szary człowiek z przeszłości, który zawsze najbardziej dostawał w łeb. Natomiast władcy, politycy, imperium itp. są pokazywani krytycznie, kompletnie bez zalegającej "dumy narodowej".
                            To jest oczywiście program rozrywkowy i przeznaczony dla małych dzieci. Ma zaciekawiać przeszłością, nie jest żadnym pełnym wykładem historii, ale zaskoczyło mnie, jak dalece nie ma tam cienia skłonności do "formowania postaw patriotycznych". Jeżeli już ku czemuś się skłania, to ku ironii, dystansowi i kytycyzmowi. Bardzo zdrowo, moim zdaniem.
                            • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 19:56
                              Ten serial jest oparty na serii książek dostępnych w Polsce (chyba Straszne Historie). Jego celem jest raczej popularyzacja historii poprzez podanie jej w atrakcyjny sposób.
                              Nie porusza żadnych trudnych tematów z historii.

Równie dobrze mogę powiedzieć, że my mamy Franka Dolasa dla wrażliwego wieku nastolatków.

Nie brnijmy w to bo to bez sensu big_grin
                              • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:20
                                Matko kochana. Oczywiście, że to nie jest dokumentalny program o zbrodniach w wojnie burskiej! Oczywiście, że jeo celem jest popularyzaja historii czy może raczej przybliżenie przeszłości najmłodszym. Ale postaci historyczne, zwłaszcza kluczowo ważne, są tam jak jeden mąż pokazywane zjadliwie. Wywleka się im okrucieństwo, dziwkarstwo, szaleństwo, siedem grzechów głównych z próżnością i głupotą na czele. Nie pielęgnuje się mitów narodowych, raczej się je ironicznie dekonstruuje.
                                Ja nie twierdzę, że świadomym celem twórców jest wychowawcze przebijanie balonów dumy. Raczej osiągnęli ten poziom spokojnego zdystansowania w spojrzeniu na własną* przeszłość, że mogą się nabijać z Elżbiety I, Cromwella, Stuartów, królów Georgów, cesarzowej Maud czy polityki Windsorów w programie dla dzieci, które dopiero zaczynają lizać historię. Chciałabym takiego zdystansowania u nas, wydaje mi się bardzo zdrowe.

*Nb. równie silnie nabijają się z cudzej przeszłości, od Rzymu po Azteków, i od Grecji po USA.
                                • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:23
                                  olena, wiesz, że brniesz , prawda? big_grin
                                  • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:25
                                    naprawdę mam podac Ci przykłady przebijania balonów dumy w polskiej kulturze, w tej dostępnej dla młodziezy też?

Naprawdę nie wszystko co po angielsku jest lepsze, chociaż przyznaję język piękny (bywa)
                                    • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:30
                                      Masz Poczet Królów Polskich pl.wikipedia.org/wiki/Poczet_kr%C3%B3l%C3%B3w_polskich

• kolter Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:33
                                        big_grin
                    • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:11
                      Już za komuny widziałem film polski o żydowskiej dziewczynce. Ma dużo przygód, w skrócie kilka razy dzięki pazerności i podłości ludzi (tak -Polaków) o mały włos nie trafia w ręce Niemców, raz nawet faktycznie trafia, ale udaje jej się uciec. Nikt tego nie ukrywał. Nie pamiętam tytułu, film kończy się jak dziewczynka po raz kolejny ucieka i jest na łódce pośrodku jakiegoś jeziora czy rzeki. Akcja dzieje się w górskiej miejscowości. Ostatni bardzo popularny i mający kilka sezonów polski serial pokazuje polskich szmalcowników (w jednym z wątków), a także żydowskich (tak, tacy też byli). Element ze szmalcownikami (polskimi) i donosicielami był też w dużo starszym popularnym serialu "Polskie drogi". Oczywiście są też filmy pokazujące wyłącznie jedną stronę medalu, podejrzewam jednak, że i zagranica ma na swoim koncie także takie filmy.
                      • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:52
                        > serial pokazuje polskich szmalcowników (w jednym z wątków), a także żydowskich (tak, tacy też byli)

Szmalcownicy byli polscy, niemieccy i żydowscy, co ciekawe w równych proporcjach. Pisał o tym J. Grabowski, oczywiście tych - wstydliwych zwłaszcza dla Żydów - proporcji nie wyłapał, ale ja tak wink
                        • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 21:54
                          O niemieckich i żydowskich szmalcownikach mówi się jak o zmarłych czyli wcale. Zważ też, że praktycznie w mediach nie pojawia się coś takiego jak niemiecki antysemita. Nawet coraz rzadziej (odnośnie czasów wojny światowej) pojawia się słowo Niemiec (gdy mowa o zbrodniach wojennych i Holokauście), w zamian za to pojawiają się naziści. Jeżeli kalifat nas nie zdmuchnie nasze prawnuki będą się uczyć o zbrodniarzach Polakach i nazistach, narodowość tych drugich nie zostanie ujawniona.
                          • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 23:29
                            > O niemieckich i żydowskich szmalcownikach

zwłaszcza szmalcownicy żydowscy to skrupulatnie omijany temat

PS. dokończymy jutro, dobranoc.
                            • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 23:32
                              Dobranoc piwo
                            • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 23:34
                              To zanim zaśniesz, indeed, pomyśl chwilę dlaczego piszesz o Żydach tak samo jak olena czy araceli o Polakach.

• indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 23:38
                                To znaczy jak? smile
                                • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 23:38
                                  Miłych snów.
                                • joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 23:39
                                  tendencyjnie.
                                  • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 23:44
                                    link do poduszki

forum.gazeta.pl/forum/w,28,157426276,157426276,IIWS_Polacy_zabili_wiecej_Zydow_niz_ich_uratowali_.html#p157434320

• joa66 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:52
                Polacy nie przepracowali dotąd swojej czarnej historii, albo raczej przepracowali ją niewystarczająco.

A kto ją przepracował? Francja? Anglia? USA? Szwecja?

Stwarzasz mity, olena.

W linkowanym przeze mnie artykule w New York Times już kwestionują ten "rasizm" wschodnioeuropejski" . Próby szukania kozła ofiarnego, nowej ofiary rasizmu zaowocują tym czym już zaowocowały. Np we Francji ofiary (niekoniecznie bezpośrednie) "paliły samochody' itd. Nie trzeba Sherlocka Holmesa, żeby zgadnąć co ma wpływ na wzrost kibolstwa w PL. Na jakich instynktach 'ofiar' żerowali politycy PiS.
          • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:01
            Wulgaryzmy istnieją chyba w każdym jednym języku? W Stanach mają się dobrze dowcipy o głupich polaczkach. I też są tam słowa przykro określające kobietę często zmieniającą partnerów seksualnych lub gejów. Podobnie jak i w krajach UE.
            • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:14
              Wulgaryzmy istnieją w każdym języku. Pytanie, na jakim poziomie są one dopuszczalne, stosowane i wyznawane. W mojej ocenie w Polsce są one stosowane o wiele "wyżej" i "szerzej" niż w tych miejscach, gdzie miałam okazję porównać. Faszystowska strona w USA bedzie oczywiście zawierała mniej więcej takie same wymiociny, jak faszystowska strona w Polsce. Ale faszystowskie teksty w ogólnospożywczym portalu informacyjnym polskim będą występować o wiele gęściej (i będą się spotykać z o wiele słabszym oporem) niż w ogólnospożywczym portalu anglojęzycznym.
              • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:24
                Ogólnospożywczym?
                • olena.s Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:27
                  Nieukierunkowanym, jak np. komentarze w portalach ogólnoinformacyjnych, czy podwiązanych pod gazety codzienne.
      • xcv12 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:39
        prymitywnych komentarzy jak w Polsce. Ale nie dostaniesz również lepszej pracy lub awansu, nie wynajmiesz mieszkania w lepszej dzielnicy itp. Mam kolegę w Stanach, który by zwiększyć swoją szansę na lepszą pracę zmienił nazwisko z hiszpańskiego na bardziej neutralne. Rasizm, niestety, ma się dobrze po obu stronach oceanu, tam jest po prostu inny, bardziej zakamuflowany.
        • xcv12 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:40
          Jeszcze raz:
          Z drugiej strony inne narody są mistrzami rasizmu w białych rękawiczkach. Nie usłyszysz głupich dowcipów i prymitywnych komentarzy jak w Polsce. Ale nie dostaniesz również lepszej pracy lub awansu, nie wynajmiesz mieszkania w lepszej dzielnicy itp. Mam kolegę w Stanach, który by zwiększyć swoją szansę na lepszą pracę zmienił nazwisko z hiszpańskiego na bardziej neutralne. Rasizm, niestety, ma się dobrze po obu stronach oceanu, tam jest po prostu inny, bardziej zakamuflowany.
          • xcv12 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 17:58
            I jest jeden plus takiej sytuacji smile Ponieważ Polacy nie krepują się ze swoją głupotą i komentarzami o gejach czy spiskach żydowskich, to łatwo można rozpoznać takich ludzi i wykluczyć z kręgu znajomych.
            • kaz_nodzieja Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:16
              Za granicą też bywa różnie. Jedna z naszych niemieckich emigrantek pisała, jak raz niemieccy znajomi (chyba z pracy) jej męża zażartowali przy niej tak : - Czym się różni Polka od pizzy? Tę drugą można zamówić bez grzybka. Inną niemiecką emigrantkę zaszczuli tak, że umawiając się do fryzjera czy kosmetyczki (niemieckiej) podawała fałszywe nazwisko (niemieckie), zamiast swojego - polskiego. Aby nie być traktowaną gorzej w ogóle nie używa polskiego, nawet w rozmowach z synkiem. Udaje Niemkę (co niestety chyba średnio jej wychodzi bo akcent kształtuje się w wieku dziecięcym, a ona wyjechała jako późna nastolatka).
    • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:11

"Muzułmański proletariat się nie zasymiluje" twierdzi znawca tych zagadnień prof. Selim Chazbijewicz

www.rp.pl/Plus-Minus/310029983-Muzulmanski-proletariat-sie-nie-zasymiluje.html

Szkoda, że zakłódkowane i nie można przeczytać dlaczego. W sumie, jaka to różnica? Dżihadyści z World Trade Center byli przecież świetnie wykształconymi, ponoć bardzo porządnymi obywatelami USA. Wbrew temu co twierdzi lewica, terroryzm islamski już od dawna nie ma związku z poziomem zasymilowania.
      • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 01.02.16, 20:16
        PS. Nie mam pojęcia dlaczego admini to skasowali.

Chazbijewicz pisze dalej:

"Uważam, że tak jak Żydzi przeżyli swoją haskalę, czyli XVIII-wieczne oświecenie, tak muszą ją przejść również muzułmanie europejscy. Jestem zwolennikiem euroislamu, czyli dostosowania zasad i rytuałów islamu do warunków życia w cywilizacji europejskiej. Nie jesteśmy pustynnymi plemionami z wczesnego średniowiecza"

No i to jest właśnie moim zdaniem jedyne (!) w tej sytuacji rozwiązanie.
    • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 16.02.16, 10:24

Widzę, że do niektórych emam pewne rzeczy wciąż nie dotarły wink

forum.gazeta.pl/forum/w,567,160365090,160365090,_Wieczny_Zyd_a_uchodzcy.html

• kardiolog Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 16.02.16, 10:27
        Tu masz rację jak nigdy dotąd.
        • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 16.02.16, 10:41

Thanks a lot wink
    • indeed4 Re: Polacy to rasiści i ksenofobi? 16.02.16, 11:21

Kolejny rasista oraz ksenofob: Marcin Meller.

- Uważam, że w sprawie uchodźców z krajów islamu powinniśmy się kierować interesem Polski. Co się dzieje w krajach mających dużą mniejszość muzułmańską? Widzę wiele złych konsekwencji społecznych. Uważam, że islam słabo się miesza z demokracją w europejskim rozumieniu tego pojęcia. Bardzo lubię jeździć do krajów islamskich, ale niekoniecznie chciałbym mieć świat islamski u siebie.

No to teraz twoi lewicowi przyjaciele się za ciebie wezmą...

- A nie, oni wiedzą! Miałem takie poglądy, jeszcze zanim Merkel zaprosiła wszystkich, jak leci, do Europy. I dlaczego mamy ponosić konsekwencje jej przedziwnych decyzji? Cały czas jesteśmy biednym krajem w porównaniu z Europą Zachodnią. Nie mierzmy wzrostu PKB, tylko poziom majątków, wliczając infrastrukturę, oszczędności. Efekt? W zależności od liczenia taka niby biedna Grecja jest bogatsza od Polski kilka razy. Jednak od czynnika ekonomicznego ważniejszy jest wspomniany aspekt cywilizacyjno-kulturowy. Więc z powodów pragmatycznych uważam, że Polska powinna być bardzo powściągliwa w przyjmowaniu muzułmańskich uchodźców

weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,19567756,marcin-meller-nie-ma-takiej-wladzy-ktora-by-mnie-zmusila-do.html#MT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka