Dodaj do ulubionych

Zasmutkowalam sie :/

22.02.16, 22:00
Bedzie o tarczycy.
Niby wiedzialam ze cos nie halo ale przykro bylo zobaczyc wyniki uncertain jednak czlowiek to nigdy nie jest gotowy na to zeby dowiedziec sie ze cos z nim nie tak sad
Obserwuj wątek
    • kalina_lin Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 22:07
      Bardzo?
    • aankaa Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 22:09
      niezdiagnozowani może nie żyją dłużej ale spokojniej wink
      • ichi51e Re: Zasmutkowalam sie :/ 23.02.16, 07:12
        Do konca zycia nie zapomne watku o tym za najgorzej to zaczac leczyc raka big_grin w sumie tonpoczatek konca wink
    • princesswhitewolf Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 22:10
      no ale cos powaznego czy niedoczynnosc i jakies male guzki?

Nie wiem czy wiesz ale to dotyczy sporej czesci spoleczenstwa i nie sa to wyjatki.

Czernobyl czy cosik...
      • princesswhitewolf Nochal w gore! 22.02.16, 22:12
        https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/15/d6/e2/15d6e24f48f5390b4f8a3def79394b20.jpg
    • chocolatemonster Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 22:24
      Ej, nie będzie źle . Wdrozysz leczenie i będzie o wiele lepiej . Tulaski!
    • dziennik-niecodziennik Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 22:28
      Eeee tam. Dobiora Ci leki i bedzie ok. Nie martw sie na zapas smile
    • nangaparbat3 Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 22:42
      A co sie dzieje? Praktycznie nie ma miesiaca, zebym nie dowiedziala się, że ktos z moich znajomych czy przyjaciół ma Hashimoto. Strasznie dużo ludzi choruje na tarczycę.
      Rozumiem, ze masz diagnozę, leczysz się albo wlasnie zaczynasz - więc najgorsze za Tobą.
      • kalina_lin Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 22:51
        A wiesz, że coś w tym jest? Jeszcze z 10 lat temu nawet nie znałam tej nazwy, teraz mam wrażenie, że choruje 3/4 forum i porównywalna liczba znajomych. Może jednak zanik tarczycy z wiekiem to fizjologia? (żart).
        A tak bardziej serio - kiedyś czytałam, że w podeszłym wieku lekka niedoczynność przedłuża życie.
        • nangaparbat3 Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 22:56
          Z wiekiem to chyba niewiele ma wspólnego, ostatnio nastolatka i dziewczyna 24.
        • nangaparbat3 Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 22:57
          A od niedoczynnosci sie idiocieje, to moze lepiej krocej zyć?
          • kalina_lin Re: Zasmutkowalam sie :/ 23.02.16, 09:34
            Ale ja piszę o leciutkiej, subklinicznej niedoczynności, a nie o takiej powodującej zaburzenia poznawcze.
            Proszszsz:
            "(...)u osób w wieku podeszłym z wyższymi stężeniami TSH stwierdzono zmniejszenie umieralności. Tak więc mniejsza aktywność gruczołu tarczowego u osób w wieku podeszłym (wolniejszy metabolizm) może odgrywać korzystną rolę, prowadząc do wydłużenia życia. Dużą ciekawość budzą wyniki badań sugerujące genetyczne tło predyspozycji do podwyższonego stężenia TSH w surowicy związanej z długowiecznością."

www.czytelniamedyczna.pl/3652,zaburzenia-czynnosci-tarczycy-u-osob-w-wieku-podeszlym.html
        • princesswhitewolf Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 23:33
          poza tym to sie zmienia. Mialam kiedys niedoczynnosc lekka. TSH bylo 4.8 wiec powyzej granicy, a potem bez lekow samo jakos tak zeszlo na 2.2 albo 1.9
        • lauren6 Re: Zasmutkowalam sie :/ 23.02.16, 09:59
          Raz, że TSH coraz częściej się bada (np. z okazji ciąży), więc wykrywalność wzrosła. Dwa, przez lata zmieniły się normy: kiedyś norma TSH było coś ok 10, potem bodajże 4.2, a teraz 2.5 (piszę z pamięci). Trafisz do jednego lekarza z TSH 3.7 to powie, że jesteś zdrowa jak ryba. Drugi wdroży leczenie hormonalne.
      • ichi51e Re: Zasmutkowalam sie :/ 23.02.16, 07:14
        Niedoczynnosc. Z tego co czytam to kwestia statustyki i wiekszej dostepnosci do badan - tarczyca objawow specjanie nie daje wiec badaja sie tylko chorzy bo zdrowych badac sie nie oplaca i ogolnie poziomy sa przeklamane - jak znajde to wkleje.
    • elle-hivernale Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 22:50
      Ale, że co.
    • lokitty Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 23:15
      Guzy czy niedoczynność? Jeśli to prosta niedoczynność, toi tak jesteś wygrana. Ale każda nieprawidłowość jest szokiem, zgodzę się. Łączę się w bólu uncertain.
      • princesswhitewolf Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 23:32
        guzy ma 35% populacji a wiekszosc o tym nie wie. Moja matka cale zycie naogladala sie tomografow ze wzgledow na choroby neurologiczne pacjentow a przy okazji ogladala i to i owo i jak twierdzi wiele osob ma male guzki.
      • ichi51e Re: Zasmutkowalam sie :/ 23.02.16, 07:15
        Niedoczynnosc na razie a usg mam 8ego - ale oczywiscie jak juz wiem ze cos nie tak to zaczelo mnie bolec uncertain Ale juz znalazlam ze to w mojej glowie big_grin
        • elle-hivernale Re: Zasmutkowalam sie :/ 23.02.16, 09:46
          Duża?
    • jusiakr Re: Zasmutkowalam sie :/ 22.02.16, 23:40
      Nie wiem czy to Cie pocieszy, ale jako posiadaczka hashimoto/niedoczynnosci od kilku lat, myślę sobie że ze wszystkich nieuleczalnych chorób w sumie dobrze trafiłam.
      Da sie z tym żyć.
    • gosza26 Re: Zasmutkowalam sie :/ 23.02.16, 08:51
      Znam ludzi, którym choroby tarczycy prawie nie utrudniają życia np. ja ( prawie bo trzeba pamiętać o lekach i kontroli ; i stres jak sie jedzie na onkologie) , a znam takich, którzy całe życie muszą pod nią podporządkować i daje się mocno w kość. Spectrum jest duże. Poczekaj na koniec diagnozy. Na spokojnie bo stres nieczego nie ułatwia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka