Dodaj do ulubionych

ciasto ze szpinakiem na swietego patryka

28.02.16, 20:11
musi byc wyjatkowe i pieknie zielone - chce upiec cos specjalnego dla siostry, ktora ma okragle urodziny smile

czytalam na forum o "leśny mchu" i poogladalam zdjecia w necie.
na niektorych ten zielony jest piekny, soczysty, na niektorych taki zgnilo-zielono-mszysty...

... choc ten drugi jest moim ukochanym kolorem "ciuchowym", to nie ukrywam, ze soczyscie zielone ciasto wyglada duuuzo apetyczniej - takie wlasnie chce upiec!

prosze, doradzcie jak zrobic takie wlasnie pieknie zielone. z wlasnego doswiadczenia/pieczenia, bo w necie info jest pelno. mam 2 tygodnie na trening, dopuszczam ze dwie porazki, ale nie wiecej wink

z gory pieknie dziekuje i moge sie podzielic genialnym ciastem marchewkowym (bez tarcia marchewki!)
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:22
      Na moich wypiekach jest przepis. Aby był soczyście zielony wystarczy, że wierzchnią warstwę lekko skroisz, zeskrobiesz.
      Robiłam z tamtego przepisu wyszło ok.
    • agaja5b Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:23
      Przeciez kolor na zdjęciach zalezy od swiatła, aparatu itp, jak dasz szpinak wg przepisu na bank wyjdzie zielone, no chyba że spalisz
      • lellapolella Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:27
        Myślę, że sporo zależy od szpinaku. Ten z głębokiego mrożenia, czyli kupny, ma dużo jaśniejszy kolor od mrożonych w domu. Przymierzam się do tego ciasta i już się pogodziłam z myślą, że kupię szpinak, choć mam bogate zasoby własne.
        • agaja5b Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:30
          Z tym nie mam doświadczenia, robię tylko z kupowanego i zgodnie z przepisem wychodzi intensywnie zielony w środku, bo na zewnątrz wiadomo że lekko się przypieka, ale dekorujesz i tak środkową skruszoną warstwą.
      • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:39
        agaja5b napisała:

> Przeciez kolor na zdjęciach zalezy od swiatła, aparatu itp, jak dasz szpinak wg
        > przepisu na bank wyjdzie zielone, no chyba że spalisz

myslisz, ze roznica w kolorze tych dwoch ciast to wylacznie swiatlo i aparat, a nie sposob przygotowania?

https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2015/01/zielony_mech.jpg

https://slodki-muffinek.blog.pl/files/2015/03/Ciasto-Lesny-mech.jpg
        • klamkas Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:44
          A przyjrzyj się kolorowi pestek granatu. Widziałaś granat w odcieniu fuksji?
          • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:52
            kurcze, granat na drugim miejscu - na moim monitorze - wyglada tak, jak granat na zywo.
            na pierwszym zdjeciu jest chyba zurawina - tez taka widuje i jadam.
            ja pytam powaznie, bo sie nie znam - mozliwe, zeby oba te ciasta w rzeczywistosci mialy ten sam kolor? (i zeby nie byla to slynna granatow-zlota sukienka wink )
            • klamkas Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:02
              To pierwsze, z żurawiną wygląda na prawdziwe (zwyczajne, niefachowe, w normalnym świetle). To z granatem jest mocno podrasowane ;p (tzn. nie upieram się, ale u mnie granat ma kolor fuksji, a i ściana w tle wygląda bardziej jak wizualizacja niż ściana).
              • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:07
                wstretni oszuscie wink a ja sie tak napalilam na kolor z tego drugiego zdjecia!
                • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:07
                  kura17 napisała:

> wstretni oszuscie

wstretni oszuscI, nie Ty, Klamko nie-oszuscie, oczywiscie smile
        • ola_dom Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 11:34
          kura17 napisała:

> https://slodki-muffinek.blog.pl/files/2015/03/Ciasto-Lesny-mech.jpg

Łojezu, to przecież albo barwnik (oby spożywczy...wink), albo podkręcone barwy na zdjęciu. NIC naturalnie jadalnego nie da takiego odcienia.
          I szczerze - nawet bym nie chciała takiego jeść uncertain.
    • lola211 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:26
      Moze dodaj sproszkowana herbate matcha,da kolor o jaki ci chodzi.
      • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:33
        > Moze dodaj sproszkowana herbate matcha,da kolor o jaki ci chodzi.

a nie zmieni smaku?
        • karme-lowa Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:39
          Dobrze odciśnij szpinak z wody.
    • peonka Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:39
      Zgadza się, zewnętrzna warstwa jest brązowa, a jeśli zeskrobiesz, będzie zieloniutkie smile
      Ja robiłam z kupnego mrozonego szpinaku, mielonego.
      • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:44
        > Zgadza się, zewnętrzna warstwa jest brązowa, a jeśli zeskrobiesz, będzie zieloniutkie smile

wyzej linkowalam, ze niekoniecznie wink
        tzn jest zgnilo-zielone i w srodku i po oskrobaniu.
        wiem, moze panikuje, ale bardzo chce, zeby sie udalo...
        ... choc dzieci niechetne na proby i juz wolaja, ze nie ma szans, zeby zjadly, hehe.

a ktos robil ze swiezego szpinaku???
        lidl ma takie wory po pol kilo...
        • oqoq74 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 20:57
          To upiecz na próbę zobaczysz. W czym problem.
          Inna sprawa, że bywają zdjęcia podkręcone kolorystycznie. Zawsze możesz dodać barwnika spożywczego.
          • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:00
            no bede piec na probe - pisalam w poscie startowym smile
            tylko na razie nikt w domu nie chce tego jesc (po obejrzeniu zdjec), a ja slodkie nie bardzo lubie - boje sie, ze bede wywalac zgnilo-zielone ciasto za ciastek i do swietego patryka nie zgadne sekretu...
            ... dlatego pytam osoby, ktore piekly i maja doswiadczenie.
            kazda rada dobra smile
            • oqoq74 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:07
              Pisałam, że piekłam, było jasnozielone. Ja nie dodaje żadnych barwników. A ciasto jest dobre, słodkie, szpinak nie wybija się smakowo.
              • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:18
                > Pisałam, że piekłam, było jasnozielone. Ja nie dodaje żadnych barwników.

tak, Ty napisalas smile dokladnie o takie rady mi chodzilo, tylko WIECEJ, hehe.
                dziekuje!

a smak to - PRZED sprobowaniem - nie ma dla moich dzieci znaczenia, jak sie upra, to nie zjedza sad niestety.
                a maz jest wyjatkowo malo pazerny na jedzenie i w ciagu tygodnia, po pracy, "nie ma miejsca na slodkie"... chyba, ze mu do pracy to ciasto zapakuje, kolegow poczestuje big_grin
                • turzyca Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 22:02
                  Właśnie to Ci chciałam podpowiedzieć, jak mam problem z ciastem, to zostawiam w kąciku kuchennym z kartką, że to wolny żer. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się ostała jakaś resztka.
                  • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 22:34
                    u nas nawet kartka niepotrzebna, haha.
        • peonka Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:25
          Widziałam zdjęcia, ale ja pisałam konkretnie o swoim, pieczonym w piatek. Nie mam zdjęć, ale srodek był jaskrawozielony. Boki i góra brązowawe, więc do zeskrobania.
          • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:28
            > Widziałam zdjęcia, ale ja pisałam konkretnie o swoim, pieczonym w piatek. Nie mam zdjęć, ale
            > srodek był jaskrawozielony.

cool smile
            • peonka Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:36
              Składniki są w miarę tanie, wypróbuj. Ja piekłam ciasto dla osoby, która wrecz brzydzi się warzywami - nie poznala się i zjadła ze smakiem, chwaląc. Robiłam z Moich Wypieków. Zamiast kremu mascarpone zrobiłam maślany - masło, cukier puder, skórka i sok pomarańczowy.
              • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:38
                wiesz co, nawet nie chodzi o koszty - zwyczajnie nie lubie jedzenia wyrzucac, a nie chce sama calego zjadac wink
                a dzieci, jeszcze nie wiedzac o szpinaku, sie wzdrygaja - dziwaki!
                za to marchewkowe uwielbiaja...

zawsze moge do pracy zabrac, tam zjedza WSZYSTKO (i nie przesadzam!)
                • peonka Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:40
                  W pracy zjedzą ma pewno, bo dobre jest, nie bój żaby. Też miałam kiedyś takie biuro wszystkożerne smile
                  • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:44
                    > W pracy zjedzą ma pewno, bo dobre jest, nie bój żaby. Też miałam kiedyś takie b
                    > iuro wszystkożerne smile

no, wystarczy cokolwiek zostawic... nawet twoje wlasne z lodowki czasem znika, haha.
                    ludzie siedza tam calymi dniami, w weekendy takoz, wiec zawsze znajdzie sie ktos, kto ma ochote na zielnonego gnoma na talerzyku, haha

• stara-a-naiwna Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:08
      robiliśmy to ciasto
      kolor wyszedł przepiękny!

wierzch ciasta ścielimy i pokruszyliśmy n górze (przykleiło się do masy)

w środku ciasto i na wierzchu było jak świeża trawa na zdjęciach z reklamy wink
      • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:15
        > robiliśmy to ciasto
        > kolor wyszedł przepiękny!

hej, no ale z jakiego przepisu konkretnie pieklas? smile
    • bbkk Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:13
      Mi wyszło super zielone. A jeśli ciasto nie musi być szpinakowe - po prostu dodaj zielony barwink spożywczy wink
      • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:16
        chce ze szpinakiem zrobic!
        Bbkk, podaj prosze przepis, z ktorego robilas (mrozony szpinak?)
        • bbarbara Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:56
          ja robie z tego przepisu przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2013/03/ciasto-ze-szpinakiem-i-granatem-lesny.html . wg moich doswiadczen kolor zalezy od szpinaku jaki kupujesz Ja robie z mrozonego i tez jest roznej jakosci. Ladniejsze wychodzi jak on sam rozmarznie, bo rozmrazany "na siłe" ciemnieje. I z calych listkow niz takich mocno poszatkowanych
          • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 22:35
            Bbarbara, dziekuje! moja mama ma tak na imie - barbary sa najlepsze! smile
        • bbkk Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 10:33
          Nie moge znalezc ? ale robilam ze swiezego zmielonego w malakserze.
          • bbkk Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 10:37
            smaker.pl/przepis-babka-ze-szpinakiem-i-biala-czekolada,111708,tastefully.html
            Chyba z tego - tylko swiezy szpinak dodalam
    • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 28.02.16, 21:41
      jeszcza bardzo mi sie to podoba, choc to nie lesny mech i na zewnatrz jest wlasciwie "normalne".
      tez wyprobuje, bo podobna konwencje ma nasze ukochane ciasto marchewkowe (z bardzo podobnym kremem)

https://www.poezja-smaku.pl/wp-content/uploads/2014/10/ciasto-ze-szpinakiem-2.jpg
      • kk345 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 12:54
        Daj przepis na to marchewkowesmile
        • kura17 marchewkowiec 29.02.16, 21:48
          ciasto:
          210 gr cukru
          230 gr maki
          190 gr marchewki w sloiczku dla niemowlat (duzy sloiczek), nie kupic marchewki z
          ziemniaczkami... mi sie zdarzylo smile)
          200 ml oleju (ale takiego bez smaku, nie z oliwek!!!)
          4 jajka
          1 lyzeczka cynamonu
          1 lyzeczka soli
          2 lyzeczki proszku do pieczenia

krem:
          paczka serka typu philadelfia (u nas sie to sniadaniowy chyba nazywa, nie homo,
          nie twarozek, ale taki gladki, bardziej zbity niz homo)
          90 gr cukru pudru
          1/2 paczki cukru waniliowego
          50 gr siekanych orzechow albo migdalow

cukier, olej, jaja, marchewke miksowac az sie spieni (fajnie sie pieni smile
          make, sol, cynamon, proszek do pieczenia wymieszac i dodac do spienionej
          mieszanki powyzej, wymieszac dobrze.

piec w tortownicy w piekarniku na 190 stopni przez ok. 40 minut (sprawdzic
          patyczkiem/zapalka czy upieczone). jak sie przypieka od gory za wczesnie, to
          nakryc folia aluminowa. wyciagnac, ostudzic.

krem: serek, cukier puder, cukier waniliowy, orzechy/migdaly zmiksowac i
          posmarowac tort.
    • kotradykcja Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 11:37
      Zielony barwnik w żelu firmy Wilton (albo jakoś podobnie). I możesz zrobić jakie ciasto chcesz.
      Nie zmienia smaku ani konsystencji, można dawać do kremu, biszkopta, bitej śmietany.
      Owszem, to chemia, ale ilość barwnika jest minimalna (czubek łyżeczki na biszkopt z 5 jaj).
      Jest też ciasto Shrek - zielone - bardzo dobre, rzeźkie
      justmydelicious.com/wp-content/uploads/2012/05/Ciasto-Shrek-11.jpg
      Tam kolor masz z soku zielonego Kubuś/Pysio oraz galaretek zielonych
      Ostatnio robiłam i kolor barwnikiem podrasowałam.
    • anetchen2306 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 12:21
      "Lesny mech" jest pieknie i soczyscie zielony!
      Tylko z wierzchu i po bokach, czyli tam, gdzie ciasto sie przypieka, jest "sraczkowaty kolor".
      Pieklam wielokrotnie, z mrozonego szatkowanego szpinaku. Efekt zawsze ten sam: soczysta zielen bez zadnych dodatkowych barwnikow.
    • cosmetic.wipes Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 13:15
      cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/lesny-mech-ciasto-ze-szpinakiem-i.html
      Tu piszą o róznicach w kolorze.
    • vivyan Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 13:16
      Piekłam to wiele razy zawsze wychodzi, wszyscy jedzą i się oblizują, bo ciasto jest lekko cytrynowe w smaku, górę i boki zawsze ścinam żeby było pięknie zielone. Wypróbowałam wersję z granatem i truskawkami, i wolę z truskawkami, krem zostaje taki sam.
      • woi.mi Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 15:33
        Ładniejszy zielony wychodzi ze szpinaku mrożonego, drobno zmielonego. W Lidlu jest taki jakby zamrożony w jeden płaski kawałek. Z takich grubszych kawałków biedronkowych brzydszy kolor wyszedł, chociaż do innych potraw to lepszy szpinak.
        Ja to ciasto robię z Moich Wypieków i na wierzch kładę wielkie truskawki z liśćmi, wygląda przepięknie.
    • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 21:57
      bardzo dziekuje za wszelkie rady i linki...
      dzis byla pierwsza proba... jak dla mnie - srednio udana, ale ja za ciastami nie przepadam.
      dzieci nie chcialy, maz zjadl, reszta idzie jutro do pracy.
      upieklam muffiny z tego przepisu, krem zrobilam troche inny.
      kolory w miare odpowiadaja rzeczywistosci smile

www.poezja-smaku.pl/ciasto-ze-szpinakiem-i-kremowym-serkiem/
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/be/bd/eyza/0jVQtEBpOzgDdYG3UB.jpg
      • peonka Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 22:12
        Ładne. Dlaczego nieudana próba?
        • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 22:17
          > Ładne. Dlaczego nieudana próba?

nic ciekawego w tych muffinach nie ma (procz wygladu).
          ja jednak nie przepadam za slodyczami, wiec pewnie nie jestem miarodajna smile

nastepne zrobie z mrozonego szpinaku (to bylo ze swiezego), zobaczymy czy kolor sie poglebi (tak sugerowano w watku).

krem za to pyszny!
          • peonka Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 23:24
            No tak, ale większość zachwytów dotyczy właśnie koloru i oryginalności, a nie smaku. Smak jest moim zdaniem ok, ale jasne, tylka nie urywa.
            Chociaż moim zdaniem nie jest gorsze od np. marchewkowego. Ot, taki codzienny gniotek, jak się u nas w rodzinie mówi. Finezji w tym nie ma, ale się zje smile
            • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 01.03.16, 09:43
              > Chociaż moim zdaniem nie jest gorsze od np. marchewkowego. Ot, taki codzienny gniotek, jak
              > się u nas w rodzinie mówi. Finezji w tym nie ma, ale się zje smile

nie bluznij, tylko sprobuj mojego marchewkowca!!! smile
    • edelstein Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 29.02.16, 23:18
      Szczerze,to ciasto nadaje sie wg mnie wylacznie do popatrzenia.Z plesnia mi sie kojarzy.
      To,ze nie lubie cytrynowych Kremow pomine.
    • undoo Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 01.03.16, 00:36
      Może dodaj banany i ogranicz cukier? Wyjdzie banana bread ze szpinakiem.
      • kura17 Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 01.03.16, 09:45
        > Może dodaj banany i ogranicz cukier? Wyjdzie banana bread ze szpinakiem.

moze sprobuje smile
        jednak to ma byc tort na urodziny dla siostry, to chyba banana bread nie bardzo?
        • bbarbara Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 01.03.16, 15:36
          jako tort to takie ciasto mi sie nie widzi. Samo w sobie jest ciezkie i z typowym maslanym kremem bedzie chyba nie bardzo. A te lekkie kremy z przepisów w necie nie trzymaja "tortowej" formy. I świeczek przy okazji jesli chciałabys je tam umiescic. Cały efekt jest w tej kolorystyce wierzchu zielono bialo czerwonej.
          To ciasto zawsze wychodzi z wierzchu "normalne", wiec boki musialabys odkroic by byly zielone.
          Intensywnosc zieleni zalezy tez od konkretnego szpinaku, u jednego producenta bardziej zielony u innych bardziej bury.
          jak chcesz probowac to lepiej chyba mniejsza ilosc skladników ale tradycyjnie na blaszce, bo nie kazde "zwykle" ciasto wychodzi jako muffiny (i odwrotnie )
          • peonka Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 01.03.16, 18:48
            Naprawdę żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia. Nasze ciasto było idealnym tortem, wierzch obsypany zielonymi okruchami, mysle ze złote czy srebrne świeczki do tego byłyby super. Masa maślana pomarańczowa pasowała idealnie. Jedyne co, to na tort obkroilabym brzegi, ale co to za problem?
    • kochamruskieileniwe Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 01.03.16, 22:19
      ostatnio iekłam to ciasto dwukrotnie. Z tej samej partii mrozonego szpinaku...(z tego samego sklepu, ten sam dzień zakupu)
      I co?
      o rozmrożeniu - pierwszą wersję ciasta (pierwszą w życiu ) piekłam z dodatkowym miksowaniem szpinaku"zyrafą"
      Wyszłojednolicie zielone.

Druga wersja (cholera, zależało mi na dobrym wyglądzie suspicious) - zapomniałam zmiksować szpinak...
      Wyszło takie łaciate.Niby sielone, ale to był melanż ciasta zółtego z zielonym.Takie jak na tym drugim zdjęciu.
      O miksowaniu przypomniałam sobie w momencie wkładania szpinaku do ciasta. Czyli ciut za póżno. Fakt, zmęczona byłam...

Szpinak "biedronkowy"

Tyle z moich doświadczeń z ostatniego tygodnia
    • jul-kaa Re: ciasto ze szpinakiem na swietego patryka 01.03.16, 22:52
      Ciasta nie pieklam, ale robilam zielone nalesniki z moich wypiekow. Kolor (jesli sie nie przysmazylo) wychodzil jak na zdjeciu, oblednie zielony. Potraktowalabym wiec szpinak jak w przepisie na nalesniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka