Dodaj do ulubionych

bilans 6 kat ja a dane wrażliwe

07.04.16, 10:20
Słuchajcie czy mogę sobie zastrzec na bilansie 6latka by pediatra nie wpisywała info o diagnozie ZA? Szkoła jest poinformowana, ale z zastrzeżeniem przekazywania info higienistce szkolnej. Wiecie coś ogólnie na temat danych wrażliwych w bilansie, może ktoś miał podobną sytuację? Chodzi tylko i wyłącznie by takie info w papierach nie szło za synem dalej do szkół.
Obserwuj wątek
    • joaaa83 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 10:34
      Był już chyba taki wątek.
      • ichi51e Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 10:36
        I to tej samej osoby...
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 10:36
      Chodzi mi o to czy po prostu ktoś może mnie zmusić do bilansu 6 łatka, a tym bardziej przekazaniu szkole danych wrażliwych
      • holina Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 10:48
        Wszytko zależy od lekarza. Jeśli oleje temat, to nic Ci nie wpisze w bilansie. Musisz zapytać swojego pediatrę o to. Wydaje mi się, że skoro dziecko ma diagnozę ZA to lekarz musi taka informację przekazać w bilansie, ponieważ ZA diagnozuje lekarz psychiatra.
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 10:45
      Jeżeli ktoś coś wie to dajcie znać czy coś takiego jest wymagane. Pytałam o coś z tym związane ale jednak chciałam ten wątek bardziej rozwinąć
      • ichi51e Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 10:47
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,143235028,143235028,Bilans_3klasisty_zdrowotny_MUSI_byc_dostarczony.html
    • ichi51e Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 10:50
      Kurcze a nie mozesz nie mowic lekarzowi POZ o tym ze dziecko ma ZA? Zaden lekarz pediatra ci z glowy sam na diagnowowanie nie wpadnie przeciez musi miec do tego podkladke od specjalisty ze dziecko zostalo zdiagnozowane
      • joaaa83 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 11:15
        U mnie to się po prostu lekarz pyta: "Czy dziecko jest pod opieką jakiejś poradni i dlaczego?" Rodzic odpowiada. Lekarz ma w karcie wypisane jakie skierowania wypisywał, jakieś wyniki badań, ale pewnie nie widzi sensu w marnowaniu czasu i domysłach, skoro przed nim siedzi matka lub ojciec i odpowie w ciągu minuty.
        Jeśli jej tak zależy, żeby nikt nie widział to zaczęłabym od niedoinformowania lekarza, a szkoła już będzie niedoinformowana przez niego. Nie widzę problemu. Problem będzie przy niezrobieniu bilansu.
    • joaaa83 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 11:11
      A po co informowałaś pediatrę o diagnozie ZA, skoro teraz Ci tak zależy, żeby nikt nie wiedział? Nie możesz iść na bilans do pediatry, który Was nie zna i nie wspominać o jakiejkolwiek diagnozie, czy opiece poradni w tym zakresie?
      Na bilans pediatrzy przeznaczają ok 10 minut. Nie bardzo chce mi się wierzyć, że pediatra przekartkuje całą kartę dziecka i przeczyta wszystkie info o 6-latku.
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 11:11
      Niestety ale ma taką diagnozę i tu jest problem... chyba zmienię przychodnię
      • joaaa83 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 11:18
        W Twojej przychodni wszyscy pediatrzy wiedzą o diagnozie i wszyscy Was znają? JEśli tak, to nic Ci nie da niedostarczenie bilansu do szkoły. I tak wszyscy się dowiedzą. A jeśli nie mieszkasz w małej społeczności i jesteś dla pediatrów raczej anonimowa, to po prostu idź na bilans i nie informuj o diagnozie.
      • edelstein Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 11:21
        Nie ma problemu,ty go sztucznie tworzysz.Dziecko ma ZA i tak zostanie,po co robisz z tego tajemnice?jakby mial ZD to zalozyla bys mu torebke na glowe?
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 11:26
      Wszystko mają teraz w systemie w komputerze. A bilans może przeprowadzić np lekarz rodzinny nie pediatra? A bo jak wiadomo w tym bilansie jest problem zdrowotny, więc np lekarz może nie wpisać oficjalnie diagnozy ale np to co s?ę z nią wiążę czyli np nadruchliwość, tiki ? Bo to jednak jest problem zdrowotny a nie sama diagnoza. A jeszcze jedno mam pytanko czy np stara diagnoza pi pewnym czasie może ulec zmuanie? Tzw rediagnoza?
      • ichi51e Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:31
        oczywiscie ze tak. Moze sie np okazac ze twoje dziecko bylo zle zdiagnozowane albo ze nadgonilo i ze nie odstaje od mainstreamu.
    • agata_abbott Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 11:26
      Zaczynasz popadać w paranoję chyba...
      • holina Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:16
        Faktycznie popadasz w jakąś paranoję.
        Czy Twoje dziecko ma faktycznie ZA ? Czy ma jedynie diagnozę ZA ?
        Pytam, ponieważ teraz sporo dzieci jest diagnozowanych na wyrost . Często w takich przypadkach problemy występujące w wieku 3 lat całkowicie zanikają po kilku latach, i okazuje się ze dziecko było zdiagnozowane niewłaściwie. Wiem coś na ten temat.
        Co do samego bilansu, to jeśli w karcie dziecka ( tej w przychodni ) jest adnotacja, że dziecko ma diagnozę psychistryczną a z tego co piszesz jest taka informacja, to mało prawdopodobne żeby lekarz tego nie uwzględnił w bilansie. Zmiana przychodni nic nie da, ponieważ i tak będziesz musiała dostarczyc kartę dziecka z poprzedniej przychodni. Jeśli dokumentacja dziecka jest w formie elektronicznej to jedna przychodnia przesyła ja drugiej o po sprawie. Możesz zapytać pediatrę czy mógłby nie wpisywać w bilansie diagnozy syna, ale wątpię że się pod tym podpisze , że dziecko było / jest pod opieką poradni specjalistycznej w tym przypadku psychiatrycznej.
        Jedyna opcją jest powtórzenie diagnozy gdzieś na szybko prywatnie, i zatajenie przed diagnozujacym wszystkich niepokojących zachowań. Wówczas powinnaś dostać papier, że dziecko asoergera nie ma. I z tym papierem do przychodni, która to w karcie zmieni.. A w szkole możesz sobie operować tą poprzednią diagnozą, jeśli chcesz żeby suń miał KS.
        Albo idź do swojego pediatry i zapytaj , może Ci nie będzie wpisywał na bilansie.
        • ichi51e Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:34
          Ale skad w karcie dziecka w przychodni sie w ogole wziela informacja o ZA? Przeciez to zupelnie inne jednostki wystawiaja uncertain
        • agata_abbott Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:37
          A jaki jest sens posiadanie dwóch wykluczających się diagnoz...? Tzn rozumiem, żeby to ukryć w papierach gdzieś tam, ale po co...? Jeśli dziecko funkcjonuje super - to będzie co najwyżej cudownym przypadkiem, który wyrósł z diagnozy. Jeśli nie funkcjonuje super - to diagnoza może mu tylko pomóc, wyjaśnić otoczeniu, czemu jest tak a nie inaczej.
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:01
      Pytam po prostu czy tak może to ująć w bilansie dla szkoły
      • holina Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:27
        Napisałam Ci wyżej i potwierdziłam u znajomej kolezanki. Lekarz musi a przynajmniej powinien informacje o diagnozie zanotowalc w bilansie, chyba że Twój zrobi inaczej
    • 18lipcowa3 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:24
      madziulec?
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:35
      Diagnozę ma i tyle, żadnych konsultacji psychiatrycznych nie ma, bo dziecko dobrze funkcjonuje i nie ma powodów do tego by wprowadzać dziecku leczenie farmakologiczne. Jest to poradnia Diagnozująca Problemy Rozwojowe, osobno jest gabinet psychiatryczny. Dla syna zaproponowano leczenie behawioralne i tyle.
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:39
      Dokładnie nawet Panie które prowadzą z nami konsultacje psych-ped. mówią, że syn zrobił ogromne postępy i że na prawdę dobrze funkcjonuje.
      • agata_abbott Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:41
        Zastanawiam się, na którego posta odpowiadasz (bo na jakiegoś odpowiadasz) - bo nijak nie daje się tego stwierdzić...
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:42
      Dyrektor szkoły doradzał mi tak żebym to orzeczenie o KS złożyła a oni zaraz przed końcem 1 klasy wyślą dziecko na rediagnozę, pomimo tego,że orzeczenie wydane jest na pierwsze 3 lata. A w tym czasie będzie korzystał z wszystkich możliwych zajęć dodatkowych. Może to jednak jest jakieś wyjście
      • agata_abbott Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:59
        A co innego ma powiedzieć - z dzieckiem z ZA ma ileś tam razy wyższą dotację, czysty zysk dla szkoły...
        • agata_abbott Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:59
          A swoją drogą - chciałabym mieć Twoje problemy...
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:44
      Sorki że tak odpisuje ale piszę z komórki
      • agata_abbott Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 12:58
        No ale napisz chociaż, do kogo odpisujesz...
      • holina Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 13:01
        Ja rozumiem, ale skoro dziecko ma diagnozę ZA to znaczy, że u psychiatry było tak ? Bo tylko i wyłącznie psychiatra może taka diagnozę wystawić. Jeśli Twoje dziecko tak dobrze funkcjonuje jak piszesz, to faktycznie redianoza będzie świetnym rozwiązaniem, bo być może nie za ZA, tylko kiedyś tam miał pojedyncze cechy. Na tą jednak chwile Twoje dziecko jest zdiagnozowane przez lekarza specjalistę, a lekarz prowadzący ( pediatra ) nie powinien tego nie ująć w karcie zdrowia dziecka. Tym bardziej w bilansie, jest tam rubryka dotycząca tego czy dziecko było lub jest pod opieką poradni specjalistycznej lub czy było konsultowane z lekarzem specjalistą, jeśli tak jaki był cel wizyty. Ja w bilansie sześciolatka ( robiłam miesiąc temu ) mam nawet ujęte, że dziecko było kierowane do poradni psychologicznej. Mało ważna dla kogos informacja, ale jednak jest. Musisz pogadać ze swoim lekarzem. Ja pisze jak było w naszym przypadku.
        Aga nie ma sensu robienia drugiej wykluczajacej się diagnozy, ale autorka chce, żeby dziecko miało KS a jednocześnie, żeby ukryć diagnozę przed innymi instytucjami, wiec czy jest inne wyjście ? Na pewno, ale coś takiego na biegu przyszło mi do głowy smile
        • agata_abbott Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 13:13
          Ja wiem, czemu coś takiego proponujesz, ale dla mnie sama chęć "ukrywania tutaj a pokazywania tam" to jakieś rozdwojenie jaźni, kompletnie bez sensusmile Szczególnie, że w większości różnego rodzaju ankiet pytania nie są sformułowane na zasadzie np. "czy dziecko ma aktualną diagnozę ZA", ale: "czy dziecko kiedykolwiek znajdowało się pod opieką poradni psychologicznej" - a na to drugie pytanie zawsze będzie trzeba odpowiedzieć twierdząco, choćby i dziecko od X lat było już w super stanie.
          • holina Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 13:21
            No właśnie to chciałam autorce przekazać. Skoro ona podjęła taką decyzję ze ,, tu pokazuje a tu ukrywa ,, to jej sprawa. Ale tak jak piszesz , że nie zawsze i nie wszędzie będzie możliwość ukrycia tego. Tym bardziej, że lekarz rodzinny i szkoła wiedzą a co za tym idzie przekazują tam gdzie przekazać powinni. Sama byłam i jestem w podobnej sytuacji dlatego też w pewnym sensie rozumiem Kingę, bo jeśli zrobi redianozę ( a wyraźnie pisze, ze ma taki zamiar ) i okaże się, że jej synek nie ma ZA to po co dziecku gdziekolwiek taka adnotacja.
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 13:18
      A to faktycznie jest tak, że taka diagnoza wpływa bardzo na dalsze życie? Chodzi mi o pracę, studia itp, skoro dobrze dziecko funkcjonuje? Czy jakoś specjalnie nie i po prostu się tylko nakręca i nie potrzebnie denerwuje
      • holina Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 13:22
        Jeśli dobrze funkcjonuje to po prostu powtórz diagnozę za jakiś czas i tyle.
      • miss_fahrenheit Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 13:36
        Nie, diagnoza nie wpływa (znacząco) na dalsze życie (przyczyna diagnozy - może, to zależy od funkcjonowania dziecka i od pracy nad nim). Poza tym, nie ma obowiązku upublicznienia diagnozy, jeśli nie wpływa na wykonywanie zawodu.
        • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 13:44
          Czyli nie musi lekarzowi medycyny pracy mówić ze kiedyß w latach X postawiona została mu taka diagnoza?
          • miss_fahrenheit Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 14:37
            Jeżeli poziom jego funkcjonowania będzie taki, że przez wszystkie etapy szkolne będzie wymagał KS to raczej lekarz powinien wiedzieć, co nie oznacza, że wpisze mu to w "papiery". Nie ma chyba zawodu, którego człowiek z ZA nie mógłby wykonywać. Jeśli poziom funkcjonowania zmieni się na tyle, że nie bedzie potrzebowac dodatkowego wsparcia, opieki poradni, przyjmowania leków itd. to nie widzę powodu do takiej informacji.
            • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 15:55
              Rozumiem. Mój syn nie zarzywa jak narazie żadnych leków staramy się wykorzystać wszystkie możliwe opcje TUS, logopeda,psycholog,pedagog,SI itp.
    • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 13:34
      Cały czas o tym myślę i chyba oszaleję Holina ?? czasami nam takie myśli że jestem złą matką chcę go po prostu chronić
      • holina Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 13:55
        Ale ja Cię rozumiem. Nie obwiniaj się. Robisz co uważasz za najlepsze dla swojego dziecka.
        Znam dorosłego człowieka z ZA. Bardzo fajny facet, to mąż mojej koleżanki, mają kilkuletniego synka z autyzmem Wysoko funkcjonującym Trochę taki wycofany i nie lubiący spędów ludzi ale przy bliższym poznaniu naprawdę zyskuje. Ponad to świetny informatyk, ceniony przez duże firmy. Bardzo dobrze im się żyje, są świetną parą.
        Dlatego trzeba być dobrej myśli.
        • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 14:01
          A w jego pracy wiedzą o jego diagnozie i w niczym to mu nie przeszkadza?
          • holina Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 14:13
            On prowadzi własną działalność. A diagnozę zrobił jak był już dorosły, ponieważ koleżanka zauważyła, że ich synek jest jakiś ,, dziwny ,, to postanowiła się z nim udać do psychologa, po jakimś czasie zdiagnozowany został u niego autyzm dziecięcy, a teraz po kilku latach autyzm wysokofunkcjonujący. I zaczęła łączyc zachowania męża z tymi syna. I okazało się ze jej mąż to rasowy asperger. Wypytala teściową o szczegóły, a tamta jej opowiedziała mniej więcej dzieciństwo syna. Od małego był wycofany, nigdy nie miał zadnych kolegów, interesował się tylko i wyłącznie roślinami itp.... i w ogóle był od zawsze dziwny. Wiec skoro nikt mu nie dał żadnej diagnozy nigdy, a tym samym był pozbawiony wszelkich terapii i był stanie ułożyć sobie życie jak każdy człowiek, to dziecko dobrze prowadzone ma szansę na normalne życie w przyszłości.
            • kinga.1990 Re: bilans 6 kat ja a dane wrażliwe 07.04.16, 15:58
              Myślę że wszystko jakoś się ułoży, w sumie nic innego mi nie zostało by być dobrej myśli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka