Dodaj do ulubionych

Czy chrześcijanin

09.04.16, 12:54
może/powinien wierzyć w czakry, siłę mantr czy kundalini?
Obserwuj wątek
    • vi_san Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 14:24
      Nie może/nie powinien. Wiara w magię itp [np. kabałę, wróżby] kłóci się z wiara w Boga. A czemu pytasz?
      Bo zasadniczo Kościół nie ma nic przeciw "wróżbom" [czy horoskopom] o ile są traktowane stricte rozrywkowo, czyli nie przywiązuje się do nich wagi i znaczenia.
      • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 15:53
        Pytam, bo już któryś raz czytam na Frondzi, że joga zabija. I nie bardzo mi się klei, że ktoś, kto nie wierzy w czakry, jednoczesnie uważa, że przez nie wnika szatan. Nie wierzy w kundalini, a jednoczesnie pisze, ze stanowi ona zagrożenie.

Oto cytacik: "Otwarcie w człowieku czakr sprawia, że staje się on medium sił okultystycznych, w konsekwencji czego dobrowolnie wystawia się na działanie złych duchów, które pragną go zniszczyć i doprowadzić do wiecznego potępienia."

www.fronda.pl/a/uwaga-uprawianie-jogi-prowadzi-do-smierci,69458.html
        • maadzik3 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 15:56
          smile dobre. To jakby nie wierzyć w istnienie wampirów ale na wszelki wypadek trzymać nad łóżkiem czosnek a pod nim osinowy kołek big_grin
        • vi_san Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:17
          Nie czytuję Frondy. Tobie tez nie radzę... big_grin
          Maadzik ci już odpowiedziała. A dodatkowo: joga, jako stricte fizyczne ćwiczenie - jest zalecana, zwłaszcza w przypadkach, kiedy [np. w trakcie rehabilitacji] inne, intensywniejsze formy wysiłku nie są wskazane.
          Z tym okultyzmem jest tak samo jak np. z niektórymi symbolami [pentagram, swastyka] - samo posiadanie danego symbolu - nie ma na nas nijakiego wpływu - wpływ może mieć dopiero wiara w moc danego symbolu. Tak jak i wiara w to, że otwieramy czakry i wchłaniamy energię z natury. I do tego rzecz się sprowadza. Chrześcijanin, wierzący w Boga, nie może dopuszczać do siebie wiary w feng - shui, kabałę, kundalini itp. Gdyż to Bóg przewodzi naszym życiem, i ustawienie mebli w sypialni nie może mieć na nie wpływu.
          • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:29
            > Nie czytuję Frondy. Tobie tez nie radzę... big_grin

Ja jestem wierną czytelniczką, mało co jest mi w stanie tak poprawić humor.

> Z tym okultyzmem jest tak samo jak np. z niektórymi symbolami [pentagram, swast
            > yka] - samo posiadanie danego symbolu - nie ma na nas nijakiego wpływu - wpływ
            > może mieć dopiero wiara w moc danego symbolu. Tak jak i wiara w to, że otwieram
            > y czakry i wchłaniamy energię z natury.

Ok, ale logika podpowiada, ze jęsli ktoś wierzy w otwieranie czakr i tym podobne historie, to nie jest chrześcijaninem. W takim wypadku ostrzeżenia księdza nie ma dla niego znaczenia, więc zakładam, że nie jest to target owego przesłania frondowego.
            Jeśli zaś jest, to nie wierzy w czakry, więc nic mu nie grozi, bo nie wierzy - co sama napisałaś. Facet, który pisał zalinkowany przeze mnie tekst (ksiądz) z jednej strony przestrzega, ale z drugiej sam wierzy, że można sobie otworzyć czakrę i że jakieś dziwne obce energie istnieją.

Nie widzisz w tym sprzeczności i dość diabolicznego zapętlenia?
            • z_lasu Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:43
              A możesz mi wytłumaczyć, dlaczego doszukujesz się logiki w religii? Religia nie jest po to, żeby była logiczna tylko żeby odpowiadała na ludzkie lęki.
              • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:56
                Kieruję się w życiu rozumem i logiką, więc z gruntu uważam, że ta metoda jest najlepsza. Wiem, że podstawy wiary logiczne nie są z samego założenia, bo pewnych rzeczy nie ma się wiedzieć, tylko w nie wierzyć. Dlatego w spory teologiczne już nie wchodzę, bo tam nic logiczne nie jest, a nie jestem w stanie prowadzić dyskusji z kimś, dla kogo ostatecznym argumentem jest "niezbadane są wyroki boskie".
                Niemniej jednak tu zachodzi inna nielogiczność, tak jaskrawa, że każdy (nawet wierzący) ją widzi. To jest po prostu całkowity brak sensu - powoływać się na coś w co ani powołujący ani target wierzyć siłą rzeczy nie mają prawa ani możliwości.
                • z_lasu Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:35
                  > To jest po prostu całkowity brak sensu - powoływać się na coś w co ani powołujący ani
                  > target wierzyć siłą rzeczy nie mają prawa ani możliwości

No to dokładnie tak, jak np. z przemienieniem chleba w ciało. A jednak.

Ktoś, komu w życiu niezbędna jest spójność logiczna bardziej niż "magia" nie będzie wierzący. A jak dla kogoś magia jest ważniejsza to mu brak logiki aż tak bardzo nie przeszkadza.
            • vi_san Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:03
              Widzę. I dlatego usilnie unikam Frondy i jej "klonów". Bo ALBO wierzy się z Boga i jego naukę [a wówczas wyklucza wiarę w kabałę, feng - shui czy czakry], albo się nie wierzy w Boga i wówczas można nie wierzyć w nic, albo wierzyć we wróżki czy jednorożce. Przestrzeganie przed symbolami okultystycznymi ma sens wyłącznie w przypadku ludzi bardzo młodych [ale większość nie jest odbiorcami Frondy] - aby ich uczulić na to, że zaczynając od jogi i medytacji można łatwo odwrócić się od Boga - czyli stracić wiarę w Boga. Natomiast nie da się pogodzić wiary w Boga z wiara w czakry, bo albo jedno albo drugie.
              • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:09
                Bardzo mądre słowa.
                Jednakowoż autorem tych słów jest (przynajmniej tak się podpisuje) ksiądz. Czyli nie przedstawiciel wyłącznie portalu Fronda, a całego kościoła katolickiego.
                • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:10
                  Pierwsze "słowa" odnoszą się do ciebie, drugie do linkowanego tekstu smile
                  • vi_san Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:23
                    Mogę tylko powiedzieć, że fakt "bycia" księdzem" nijak nie czyni z założenia "mądrym"... big_grin
                  • yuka12 Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 01:46
                    Czytalam o pastorach zajmujacych sie wrozeniem. Co wcale nie oznacza, ze wierzacy chrzescijanin moze to robic, bo mu NIE WOLNO. Albo Duch Bozy, albo demony i inne duchy oddane zlu.
            • shell.erka Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 12:19
              Ale co w tym nielogiczne? Przestrzega, bo wierzy we wpływ. Gdzie brak logiki? W twoim poście? To tak.
              • mia_siochi Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 21:21
                Wierzy we wpływ innych sił, niż Bóg chrześcijański? A co z "nie bedziesz miał innych bogów przede mną"?
                • sasanka4321 Re: Czy chrześcijanin 11.04.16, 11:15
                  <<Wierzy we wpływ innych sił, niż Bóg chrześcijański? A co z "nie bedziesz miał innych bogów przede mną"?>>

Wierzy we wplyw szatana a nie "innych bogow". Noz to sa podstawy chrzescijanstwa....
                  • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 11.04.16, 12:14
                    Ale żeby wierzyć, że szatan wnika przez czakry, to chyba trzeba wierzyć w czakry, nie uważasz?
                    • shell.erka Re: Czy chrześcijanin 11.04.16, 12:45
                      No ale co złego w samej wierze??? Bo nie kumam.
                      Ja wierzę w różne zjawiska nadprzyrodzone, co nie przeszkadza mi stawiać Boga na pierwszym miejscu i unikać rzeczy, zjawisk które mogą przyciągnąć coś złego.
                      Nie jest grzechem wierzyć w czary. Grzechem jest ich probowanie. I robienie Bogu konkurencji.
                      Oczywiście najwięcej do powiedzenia i wymiania tematu mają niewierzace? Prawda? wink
                      • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 11.04.16, 13:31
                        Czyli wierzysz w boginię Kali, tylko nie praktykujesz jej kultu?
                        • shell.erka Re: Czy chrześcijanin 11.04.16, 14:33
                          Nie. Nie wierzę. Nie znam. Ale dopuszczam do siebie świadomość że są ludzie dla których ta bogini jest Bogiem.

Podobnie tłumaczyłam ostatnio dziecku, które przygotowując się do pierwszej spowiedzi, przy tym przekazaniu właśnie, oznajmił że inne religie w takim razie są złe.
                          Nie. Nie są. W każdej (z wyjątkami wielobostwa) praktycznie jest jeden bóg. I że "nasz" bóg i "ich" bóg to jeden i ten sam. Tyle że różnie opisany.

Wiary nie można się nauczyć wg mnie i jeśli tego nie czujesz, wszystko obsmiejesz.
                          • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 11.04.16, 15:17
                            Na razie niczego nie obśmiewam, tylko próbuje sie doszukać jakiejkolwiek prawidłowości w twoim wybieraniu sobie w co wierzysz, a w co nie wierzysz.

Dlaczego więc nie wierzysz w Kali, a wierzysz we wróżki, horoskopy i klatwy?
                    • sasanka4321 Re: Czy chrześcijanin 11.04.16, 15:48
                      <<Ale żeby wierzyć, że szatan wnika przez czakry, to chyba trzeba wierzyć w czakry, nie uważasz?>>

Chrzescijanstwo nie mowi, i nigdy nie mowilo, ze szatan wnika przez czakry. Chrzescijanstwo mowi, ze wiara w czakry, zajmowanie sie czakrami, proba wplywu na swiat poprzez czakry, to zabawa szatana, ktorej sie oddajemy.
                • shell.erka Re: Czy chrześcijanin 11.04.16, 11:52
                  Bogów nie. Boga się wielki, stawia na pierwszym miejscu. Bóg ma być najważniejszy i zawsze pierwszy. Co zupełnie nie stoi w sprzeczności z wiarą w szatana, duchy, zmory, wróżby, reiki, jogę itp. Itd.
        • sasanka4321 Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 10:09
          Nie do konca wiem, jak to jest u katolikow, ale u ewangelikow (chrzescijanie przeciez) nie ma tu zadnej sprzecznosci. Wierza w istnienie Boga i Szatana. I w to, ze szatan probuje czlowieka opanowac. Miedzy innymi poprzez takie rytualy jak feng shui, czakry, cwiczenia yogi odciaga czlowieka od Boga, przeciaga na swoja strone. Przeciez oni szatana "wypedzaja" (wlasnymi rytualami) - z wnetrza czlowieka, w ktorym ten szatan sie znajduje, opanowal go. Wierzysz w magie nie zwiazana z chrzescijanstwem=nie wierzysz w Boga=szatan jest w Tobie. Taka magia to w gruncie rzeczy uprawianie rytualow szatana.
          • sasanka4321 Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 10:21
            I jeszcze: nie gra jakim kanalem (jaka czescia ciala) ten szatan wnikl w Twoje cialo. Czakrami czy uchem, czy tak sobie przenikl. Wazne jest, ze opanowal dusze. Wazne jest, ze uprawiasz jego rytualy, sluchasz go, wierzysz w to, co Ci popszeptuje.
        • shell.erka Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 12:16
          Coś tam za dzwon słyszałaś, ale nie wiesz w którym kościele bił wink

Ja. Chrześcijanka. Rozumiem to tak, że nie tyle co nie powinnam wierzyć sensu stricte w te wymienione przez ciebie rzeczy czyli horoskopy, czary, czakry, klątwy itp., co UNIKAĆ kontaktu z nimi, ponieważ nie pochodzą od Boga, a od szatana.

Nie wysmiewalabym tego tak pochopnie na twoim miejscu. Po przygodzie z jedną wróżka z Poznania, więcej moja noga u wróżki nie postanie, mimo że wcześniej chodziłam sobie radośnie, traktując to bardzo rozrywkowo. Pozdrawiam.
          • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 11.04.16, 12:16
            Wiara we wróżki jest dla mnie śmieszna. Ogólnie wiara w bzdety jest dla mnie śmieszna.
    • asmarabis Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 14:26
      To ty jestes wierzaca?
      Daje ci ktos rozgrzeszenie za wyzywanie ludzi na forum czy z tego sie nie spowiadasz?
    • z_lasu Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:08
      Nikt nie powinien wierzyć w czakry, tak samo jak nie powinien wierzyć w cudowne poczęcia, cielesne wniebowzięcia itp. Ale skoro już wierzy w jedno, to jakoś nie dziwi mnie, że wierzy też w inne tego typu pomysły.
      • mildenhurst Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:11
        dla mnie bliska jest teoria o samospełniających się proroctwach. Więc jeśli udaje się w sprawie zielonej fali, schudnięciu i pogodzie to czemu nie iść na żywioł i wierzyć w wygraną w totka czy wniebowzięcie. Ważne by wierzyć w cokolwiek.
        • najma78 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:16
          mildenhurst napisała:

>Ważne by wierzyć w cokolwiek.

Dlaczego?
          • mildenhurst Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:19
            a dlaczego nie? Dobrze jest mieć świadomość, że nie jest się alfą i omegą oraz to, że coś nas może wesprzeć w naszej niedoskonałości. Odrobina magii jest potrzebna nawet do gulaszu.
            • najma78 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:34
              mildenhurst napisała:

> a dlaczego nie? Dobrze jest mieć świadomość, że nie jest się alfą i omegą oraz
              > to, że coś nas może wesprzeć w naszej niedoskonałości. Odrobina magii jest potr
              > zebna nawet do gulaszu.

To nie jest odpowiedz na moje pytanie. Napisalas ze wazne zeby w cos wierzyc,wiec pytam dlaczego jesto to wazne?
              • mildenhurst Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:42
                np wiara w powodzenie jest paliwem do działania. Ważne? ważne.
                • najma78 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:56
                  mildenhurst napisała:

> np wiara w powodzenie jest paliwem do działania. Ważne? ważne.

Wiara to za malo, zeby dzialac trzeba miec konkretny pomysl i konkretne zaplecze np plan oparty na konkretnych zalozeniach ktore sie wykona. To tak jak podchodze do egzaminu choc niczego sie nie uczylem ale wierze ze zdam. Troche utopijne i strata czasu imo ale ja nie znosze wiary w cokolwiek.
            • butch_cassidy Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:02
              mildenhurst napisała:

Odrobina magii jest potr
              > zebna nawet do gulaszu.

Lubię to smile
      • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:12
        Konstrukcja psychiczna wierzących mnie nie dziwi, więc to co mówisz jest dla mnie logiczne. Jednak chrześcijaństwo, właściwie katolicyzm, bo frondziarze to jednak katolicy, wyraźnie zakazuje wiary w magię/gusła/czary itp. I tu mi zgrzyta.
        • mildenhurst Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:21
          oj żeby każdy wg tych założeń wypełniał jakiś kodeks to wszystkie niemowlaki byłby słodkie, każdy fryzjer mistrzem nożyczek, a kierowca bezszkodowy.
          • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:31
            Ja nie mam utopijnych oczekiwań, że każdy, ale ten tekst pisał KSIĄDZ big_grin
        • z_lasu Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:38
          Eee... Mi bardziej zgrzyta zdanie "frondziarze to jednak katolicy". Skoro nie wypełniają, ani nawet nie starają się wypełniać przykazań wiary, którą rzekomo wyznają to na jakiej podstawie mam nazywać ich katolikami? Bo tak sobie życzą? To mów mi "hrabino" big_grin
          • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 16:58
            No dobra, może zawinił brak precyzji - frondziarze uważają/podają się za katolików.
            • z_lasu Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:23
              No i w tym momencie jakiekolwiek gusła powinny Ci przestać zgrzytać.
      • mamusia1999 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 18:58
        chwila, moment. jak sie zwal, tak sie zwal, ale tzw chakry pokrywaja sie z najwiekszymi wezlami przeplywu limfy i zageszczeniem nerwow ( splot sloneczny to wrecz nasz "drugi" mozg) wiec ich wplyw na nasza kondycje niekoniecznie jest "mistyczny".
    • anorektycznazdzira Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:27
      Wiesz co, ale masz pytania- a czy chrześcijanin powinien być czynnym pedofilem, ukrywać innych pedofilów, usprawiedliwiać ich i przerzucać winę za czyn pedofilski na dziecko?
      Nie powinien ten chrześcijanin prawda?
      big_grin
      • z_lasu Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:38
        big_grin
      • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:45
        Ojtam, ojtam. Pedofilia w kościele to "tylko" hipokryzja, a to jest fundamentalny brak prawidłowego rozumowania.
    • anika772 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:31
      Wierzyć może i powinien, w ich zabójczą moc otwierającą drzwi szatanowi itp. Chrześcijanin ma nie praktykować.
      • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 17:42
        Jesteś pewna, że może wierzyć? Nie macie tam napisane czegoś w stylu: "nie będziesz miał bogów cudzych przede mną"?
        • anika772 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 18:43
          A nie wiem, co mamy tam napisane. Tylko wydaje mi się, że skoro się kogoś ostrzega o zgubnym działaniu czegoś (jogi, mandali, kundalini, muzyki rockowej czy czego tam jeszcze), to oznacza, że "moc tego czegoś jest realna, czyli istnieje, czyli wiara w to jest uzasadniona.
          • mia_siochi Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 09:13
            anika772 napisała:

> A nie wiem, co mamy tam napisane.

Kwintesencja polskiego katolika big_grin
            O 10 przykazaniach słyszałaś?
            • anika772 Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 10:14
              Taaa, coś mi się obiło o uszywink
    • bulzemba Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 18:27
      znam "chrześcijankę" która ewidentnie praktykuje magię ludową. A zawsze obowiązkowo jest w południe w niedzielę w kościele. A co tygodniowy rytuał wyjścia polega wg niej na sklęciu męża przed wyjściem. Po czym dumnie kroczy do komunii.
    • figrut Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 18:41
      Wierzyć może, ale uprawianie czarów jest zabronione w Biblii, więc nie powinien tego robić. Zawsze mnie śmieszyło, jak ktoś, kto deklarował się jako chrześcijanin na wszelki wypadek w wózku dla dziecka zawieszał medalik na czerwonej wstążeczce jako ochrona przed rzuceniem uroku big_grin
      • anika772 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 18:44
        "Maryjkę" z czerwoną kokardką poleciła mi, zupełnie poważnie, znajoma katechetka.
        • figrut Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 18:47
          Wytłumaczyła, dlaczego wstążeczka ma być koniecznie czerwona ? To jest właśnie to, Panu Bogu świeczkę, a diabłu na wszelki wypadek ogarek wink
          • anika772 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 18:51
            No wytłumaczyła, miała ona, wraz z Maryjką, stanowić ochronę niemowlęcia. Uznałam jednak, że czerwień wózka wystarczywink
    • mamusia1999 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 18:51
      w parafii katolickiej, ktora znam blizej swiecka lektorka jest tzw "mistrzyni" reiki, kolko filozoficzne prowadzi rozwiedziony mason, a sekretarka jest jego druga zona (rowniez rozwiedziona). kosciol stoi jak stal, piorun w niego nie walnal, nikogo nie ekskomunikowali. widac sie da wink
    • kozica111 Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 20:05
      Myślisz dwie sprawy, jak i osoby poniżej. Co znaczy wierzyć w kundalini, mantry, czakry...?
      Chrześcijanin nie powinien "bawić się" tego typu praktykami, co nie oznacza że nie powinien mieć świadomości że te praktyki mogą otworzyć na na działanie złego ducha /właśnie dlatego nie powinien sie w to bawić) Śmieszy cie to? Może, rozumiem to.Mnie nie śmieszy, może dlatego ze bawiłam sie w to i wiem jak to smakuje, ale tak konkretnie i mocno niefajnie.Nie polecam.No i tak, owszem nie byłam dobrą chrześcijanka i katoliczką, mea culpa.
      Posłuchaj sobie co na ten temat ma do powiedzenia Suliga /tarocista/ i np ks. Glas /egzorcysta/ tak bys miała opinie z dwóch stron i nie śmiej sie bo ten śmiech wychodzi gardłem w bardzo złym momencie.
      • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 22:33
        Wybacz, ale ani tarocista ani egzorcysta to nie są dla mnie wiarygodne źródła WIEDZY.
      • shell.erka Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 12:21
        Dokładnie. Tylko głupek się z tego śmieje.
    • paloma_blauwinder Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 22:13
      Myślę, że nieporozumienie wynika z dwuznaczności wyrażenia "wierzyć w ...". Trywialne znaczenie to "przekonanie, że coś/ktoś istnieje". W tym sensie szatan wierzy w Boga, a człowiek wierzy w kwarki piękne. Inne znaczenie - "pokładać ufność w...". Chrześcijaństwo zajmuje się właściwie tylko tym drugim znaczeniem.
      • cosmetic.wipes Re: Czy chrześcijanin 09.04.16, 22:22
        Czyli boga nie ma, ale należy pokładać w nim ufność?
    • yuka12 Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 01:42
      Nie. Jak rowniez w horoskopy, wrozby itp. Bardziej radykalni chrzescijanie odrzucaja nawet tradycyjna symbolike swiat BN jak choinki, Mikolaj czy Wielkanocy (jajka) jako wprost pochodzace od pogan. Dodam, ze wrozby, wywolywanie duchow i inne podobne praktyki sa ZABRONIONE juz w Piecioksiegu (np. Kpł 19:26).
      • yuka12 Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 01:51
        Ps. Pod nazwa chrzescijan rozumiem rozne odlamy chrzescijanstwa, katolicyzm (rzymski katolicyzm dodam, bo jest jeszcze kosciol polsko-katolicki i greko-katolicki) jest tylko jednym z nich.
    • foringee Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 09:20
      Według badań PEW Forum, z chrześcijaństwem identyfikuje się blisko 32% ludności świata (według raportu z 2011 r.[30]). Według sprawozdania organizacji spośród blisko 2,2 miliarda chrześcijan wyróżnia się :

ok. 1,1 mld katolików (50,1% wszystkich chrześcijan i 15,9% światowej populacji),
      ok. 800 mln protestantów (odpowiednio 36,7% i 11,6%), w tym:
      ok. 279 mln zielonoświątkowcy
      ok. 215 mln ewangelikalni
      ok. 85 mln anglikanie
      ok. 80 mln ewangelicy reformowani
      ok. 77 mln luteranie
      ok. 74 mln metodyści
      ok. 72 mln baptyści (według danych samego kościoła około 100 mln[31])
      ok. 260 mln prawosławnych i wiernych kościołów orientalnych (odpowiednio 11,9% i 3,8%),
      ok. 28 mln chrześcijan należących do pozostałych odłamów (głównie Mormoni, Świadkowie Jehowy i Stowarzyszenie Chrześcijańskiej Nauki; odpowiednio: 0,7%, 0,4% i 0,1%)[a].

i owszem, na ogół wiara w coś nadprzyrodzonego polega na wierze w świat nadprzyrodzony.
      Zdziwiona?
    • shell.erka Re: Czy chrześcijanin 10.04.16, 12:11
      Nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka