Dodaj do ulubionych

przesada czy ostrożność?

09.04.16, 15:28
dzieci nam podrosły, chcemy więc zacząć zwiedzać i pokazywać im co nieco.

na majówkę organizujemy wyjazd do jednej z europejskich stolic - wiadomo, gdzieś spać trzeba. zaczęłam więc szukać po necie noclegów w przyzwoitych cenach, w rozsądnej lokalizacji, żeby nie trzeba było dojeżdżać nie wiadomo jak długo itd.

znalazłam fajny hostel - ale dzieci do 16 rż. nie mogą być w salach wieloosobowych.

no dobra - myślę sobie - może faktycznie sala 8 osobowa to nie miejsce dla dzieci.

szukam więc dalej - znalazłam super hotel w centrum miasta, rezerwuję 4 miejsca, zaznaczam, że dwoje dzieci w wieku lat 9 i 11 - i nagle pojawia się komunikat, że dzieci, owszem , przyjmą, ale nie wolno, żeby spały w pokoju z dorosłymi.

nieważne nawet, że jesteśmy rodziną - nie możemy spać z dziećmi w jednym pokoju, a przecież nie zostawię dzieci na noc samych w jednej dwójce, a my z chłopem nie pójdziemy do drugiej.

prewencja pedofilska, czy co? jeśli tak, to czy to nie jest przesada?

zabukowałam bungalow na campingu uncertain za jedyne 50 euro uncertain tam mogę spać z dziećmi w jednym pokoju.
Obserwuj wątek
    • gama2003 Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 15:44
      W ,, zbiorowej noclegowni,, ostrożność . Wspólny pokój z rodzicami - kompletnie nie rozumiem o co może chodzić. Gdyby mi pasowalo cenowo wzielabym te dwie dwojki i spala z jednym dzieckiem, maz z drugim. Sodoma i gomora czyli.
      • przystanek_tramwajowy Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 16:12
        Wzięłabym te dwa pokoje i spalibyśmy, jak nam wygodnie. Przecież chyba nikt by tego w nocy nie sprawdzał!
    • mildenhurst Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 15:49
      możesz podesłać źródło tej informacji zakazującej spanie z dziećmi? Ciekawa jestem jak to brzmi i wygląda w oryginale.
    • sueellen Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 15:58
      Chyba coś źle zrozumiałaś... W życiu nie spotkałam się z tym aby dzieci nie mogly spać w pokoju z rodzicami. Z obcymi dorosłymi owszem, ale z rodzicami???
      • mildenhurst Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 16:06
        też mi się tak wydaje. Niepełnoletni nie może pozostać bez opieki. W większości krajów poniżej 12 lat dziecko nie ma prawa być samo w pokoju. - może o to chodziło.
        • solaris31 Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 18:17
          tez tak myślałam , bo moja znajomość angielskiego jest taka sobie- podrzuciłam linka koleżance anglistce, żeby się upewnić - no i to samo wyczytała. może to jakaś niedoskonałość systemu rezerwacji? nie wiem. w każdym razie, rezerwacji nie przyjęto.
          • mildenhurst Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 20:02
            daj tu tego linka
    • kaz_nodzieja Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 16:02
      Jak się nie ma miedzi to się w domu siedzi.
      • solaris31 Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 18:18
        dzięki za merytoryczną wypowiedź big_grin big_grin big_grin
    • edelstein Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 16:23
      Nie wierze
      • segregatorwpaski Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 16:36
        Najprawdopodobniej chodzi o to, że hotel ma pokoje dwuosobowe, bez możliwości dostawek. I pewnie nie ma czwórek. Musisz więc mieć dwie dwójki i już. Oto rozwiązanie tej fascynującej zagadki wink
        • segregatorwpaski Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 16:39
          Pewnie wpisałaś wiek dzieci: 9 i 11 lat, a nie np 2 i 3 w związku z tym hotel uznał nie mając opcji pokoju 2 plus dwie dostawki, że to już są duże dzieci i mogą spać we własnym pokoju smile Bo przecież są, nieprawdaż?
          • solaris31 Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 18:21
            tak, wpisałam realny wiek dzieci, ale zaznaczyłam pokój 4-osobowy, bo taki w ofercie był.

no nic, nie wyszło - inną rezerwację / też przez booking/ zrobiłam jak trzeba - w sumie to nie wiem, o co chodziło, bo sytuacja wydaje mi się tak absurdalna, że szkoda gadać. albo coś było nie tak na stronie, albo ja coś źle zrobiłam.
    • kai_30 Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 16:53
      Jeśli szukałaś przez booking to zapewne zaznaczyłaś w opcjach jeden pokój. Być może nie mają czteroosobowych, a dzieci są za duże na dostawki, dlatego powinnaś zarezerwować dwa pokoje, ot i cała tajemnica.
      • solaris31 Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 18:19
        szukałam przez booking, i zaznaczyłam jeden pokój, ale czteroosobowy - taki mieli w ofercie. /dwójki, trójki i czwórki/. dwóch dwójek nie próbowałam.
        • kai_30 Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 21:27
          Może w ofercie był, ale akurat w tym terminie nie było wolnego? W każdym razie, żadnego spisku antypedofilskiego w tym nie ma wink
          • solaris31 Re: przesada czy ostrożność? 10.04.16, 20:13
            był wolny na 3 noce, ale napisali, że dzieci nie mogą w nim z nami być wink sprawdziła mi to koleżanka anglistka, bo nie wierzyłam wink

ale to dobrze, że spisku pedofilskiego nie ma, bo już myślałam, że świat oszalał wink
    • agni71 Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 19:04
      Na pewno dobrze zrozumiałaś z tymi pokojami w hotelu? Bo ja, jak niedawno szukałam pojedynczych noclegów w Europie, to mi wyskakiwało, że właśnie w pokoju 2-osobowym nie mogły być 2 osoby nieletnie. Poza tym, nikt nie będzie tego przecież sprawdzał smile
    • yotsukaido Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 19:55
      Zapewne chodziło o to, że nie ma dostępnego pokoju dla dwójki dorosłych + dwie dostawki dla dużych dzieci. Ot i cała tajemnica.
    • hermenegilda_zenia Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 20:10
      Ja za to nie rozumiem bulwersu założycielki wątku ceną 50 euro za domek kempingowy - to jest bardzo przyzwoita cena za tyle osób. Rozumiem, że do tej pory wczasy organizowałaś wyłącznie w Polsce, ale nawet tu 2 stówki za rodzinę za noc to nie jest jakiś kosmos. Może najpierw rzeczywiście warto doinformować się jakie są ceny w Europie, a potem decydować się na wyjazdy, skoro nawet całkiem normalne ceny budzą zdziwienie.
      • mamusia1999 Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 23:48
        to ja tez o 50? za 4 osoby, choc w innej tonacji. poprosze o namiar na super hotel dla 4 w centrum europejskiej stolicy. serio. bo mnie sie takie gratki nie trafiaja. no chyba, ze to cena od osoby?
      • solaris31 Re: przesada czy ostrożność? 10.04.16, 20:11
        big_grin nie jestem zbulwersowana ceną, bo jest dobra, tylko zła na to, że hotel miałam w centrum, a camping niestety jest na obrzeżach miasta, co logistycznie mi utrudnia życie.

w hotelu miałam cenę średnio 25 euro za osobę, w zależności od dnia tygodnia, dzieci taniej, więc camping wychodzi o mniej więcej 20 euro taniej, ale doliczając koszty dojazdów do centrum, na jedno wyjdzie.

ceny znam, bo jeżdżę służbowo co jakiś czas, byłam przygotowana na więcej mówiąc szczerze - więc tu naprawdę nie mam problemu. chciałam po prostu ograniczyć spędzanie czasu w miejskiej komunikacji, no tym razem się nie udało.
    • mamusia1999 Re: przesada czy ostrożność? 09.04.16, 20:23
      o ile nie jedziecie po prostu do Londynu, to winna jest byc moze angielska wersja regulaminu hotelu wink
      rok temu w 4 osoby rogryzalysmy w Sienie sposob korzystania z podziemnego garazu. dopiero znajomosc łaciny nam pomogla w zrozumieniu wersji oryginalnej. juz ootem sie tego wloskiegi trzymalysmy obslugujac rozne automaty biletowe.
      • wioskowy_glupek Re: przesada czy ostrożność? 10.04.16, 13:22
        Hmm ale może chodziło o to żeby nie spali z obcymi, przecież w systemie rezerwacji nie masz rozróżnienia na rodzinę i obcych tylko na dzieci i dorosłych ?
        • mamusia1999 Re: przesada czy ostrożność? 10.04.16, 16:34
          no niby system powinowactwa faktycznie nie widzi. tylko wtedy zadna rezerwacja dla dzieci nie jest mozliwa, niezaleznie od skladu pokoju.
          wymyslilam jeszcze mozliwosc, ze pokoj byl w jakiejs super korzystnej ofercie bez mozliwosci dalszych rabatów (nadal b. prosze o namiar, gdzie mozna taka dorwac) "maszyna" sie zaciela wobec wieku dzieci i regulaminowo przyslugujacej im znizki ?
          • solaris31 Re: przesada czy ostrożność? 10.04.16, 20:17
            może to - to by logiczne było. na żadnym etapie rezerwacji nie było rozróżnienia, ani wpisywania nazwisk. hotel sieciówki MEININGER.
            • snakelilith Re: przesada czy ostrożność? 11.04.16, 00:42
              W niemieckiej wersji regulaminu sieci MEININGER można znaleźć, że osoby poniżej 18 lat mogą nocować w prywatnych pokojach (nie salach) tylko w towarzystwie rodziców, albo innej osoby wychowującej, a od lat 16 także z pisemnym pozwoleniem rodzica. Hotel zastrzega sobie jednak odmowę przyjęcia osoby nieletniej. To pewnie dlatego, bo to tania sieciówka, właściwie nie hotel, a hostel, nastawiona na nocowanie dużych zorganizowanych grup i wycieczek (zniżki dla grup powyżej 12 osób), z dużymi salami i nie zawsze dysponuje pewnie odpowiednimi pokojami.
    • moniakociara Re: przesada czy ostrożność? 10.04.16, 15:07
      Może airbnb będzie ci odpowiadać, korzystałam 2 razy. Raz było średnio a raz super smile
    • malowanka06 Re: przesada czy ostrożność? 10.04.16, 17:49
      czyli na campingu 50e to dużo, że masz taką minę? Daj namiary na ten super hotel w centrum, gdzie jest taniej lub nawet i 50e
      • solaris31 Re: przesada czy ostrożność? 10.04.16, 20:18
        niedużo, ale sporo dalej - chciałam przyoszczędzić na miejskiej komunikacji wink a sieć hoteli napisałam wyżej.
        • malowanka06 Re: przesada czy ostrożność? 10.04.16, 20:22
          możesz powótrzyć jaka to sięc hoteli bo ślepa chyba jestem i nie widzę sad
          • solaris31 Re: przesada czy ostrożność? 10.04.16, 20:52
            big_grin MEININGER- 3 posty wyżej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka