Dodaj do ulubionych

pytanie do dentystek

14.04.16, 08:18
Dziecko 5 letnie w styczniu na kontroli nie miało żadnych ubytków, kilka dni temu poszliśmy na kolejną (wg zaleceń dentysty wizyta co 4 mies) i 4 ubytki, w tym jeden na pół zęba z zatruwaniem. Aha, w styczniu na kontroli zęby były lakowane.

Czy to jest normalne, że dzieku mogą się tak szybko zrobić ubytki? Czy lekarz coś zaniedbał na poprzedniej kontroli? Dla mnie takie tempo psucia zęba wydaje się kosmiczne, mam chodzić na kontrolę co miesiąc? Dodam jeszcze, że u tego samego pana starszy syn też w styczniu miał robiony jeden ubytek i teraz na kontroli okazało się, że wypełnienie wypadło i znów trzeba leczyć.

Zęby myjemy 3 razy dziennie dokładnie, z czego w dni powszednie w środku dnia myje sam w przedszkolu. Do picia tylko woda, słodycze raz dziennie w małej ilości, potem przepłukanie wodą i po pół godz. mycie. U starszego wg zaleceń dodatkowo wieczorem nitkowanie i płukanie, teraz mamy też nitkować młodszego, no ale u starszego nie pomogło.

Zastanawiam się, czy zmieniać lekarza?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:24
      Ja nie dentystka, ale dzieci moje też długo długo nie miały ubytków, po czym miały kontrolę, u jednej znalazło się coś do zrobienia (ale nie dała się ruszyć na tamtej wizycie), kolejna za miesiąc, znowu kontrola u obydwu i u każdej nowy ubytek. Tak, w ciągu miesiąca się pojawiły uncertain Dopytywałam o to, czy to nie zostało poprzednio zauważone, czy coś - żeby się ubytek zrobił w miesiąc? Babka mi powiedziała, że przy mleczakach czasem tak jest, że one w piorunującym tempie potrafią się popsuć sad
      • lacitadelle Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:37
        Szczerze mówiąc jestem przerażona sad Myje się te zęby od pojawienia pierwszego, potem niktuje, płucze, kontroluje co 4 miesiące, lakuje, a to wszystko g... daje.
        • kaz_nodzieja Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:43
          Tak, a potem pogłaskaj po głowie mamunię z innego wątku, która się obrusza, że jej niuniuś z okazji swoich urodzin czy innych wypierdzin nie może wszystkich kolegów poczęstować cukiereczkami bo 3 matki, zapewne oszołomki śmiały nie godzić się na częstowanie słodyczami w przedszkolu ich własnych dzieci, którym na pewno przykro. A szczerbatym i po leczeniu zębów na pewno nie przykro.
        • wuika Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:51
          U nas to samo uncertain Jak się posypały, to kilka pod rząd. A tak długo było tak super.
        • basiastel Re: pytanie do dentystek 01.06.16, 23:02
          Wiem, że dentyści chętnie lakują zęby dzieciom, ale to jest metoda fatalna, od której w krajach zachodnich się odchodzi. Istnieje możliwość, że pod źle zrobionym "lakiem" rozwija się próchnica, którą widać dopiero, gdy ząb czarny.
    • thea19 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:31
      Info o psuciu zebow od slodyczy jest nieaktualne.
      • kalina_lin Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 09:26
        Możesz coś więcej napisać? Lubię takie nowinki wink
        • thea19 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 11:47
          Za prochnice odpowiadaja geny. Jak ma sie kiepskie to nic nie pomoze.
          • cosmetic.wipes Re: pytanie do dentystek 01.06.16, 22:34
            Tak podejrzewalam od dawnabig_grin
    • alpepe Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:34
      Nie wiem, jak to jest, ale mnie się zdarzało niestety pytać dentystkę o konkretne ubytki, by zauważyła u dziecka, a było wiadomo, że przyszłyśmy, by sprawdziła stan uzębienia. To jak? Gdzie ta baba miała oczy, skoro pytałam po kontroli? I nagle okazywało się, że oczywiście, że coś jest.
      • kalina_lin Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 09:31
        Mnie się zdarzyło iść do dentystki, bo miałam wrażenie, że na styku dwóch zębów widzę ubytek. Pani kategorycznie twierdziła, absolutnie nic tam nie ma. Po paru miesiącach ząb był do zatrucia i leczenia kanałowego ;-/. Ubytek oczywiście był tam, gdzie go wskazałam.
    • najma78 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:37
      Zeby nie psuja sie tak szybko. Nie minely nawet 4 miesiace. Ktore to sa zeby?
      • lacitadelle Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:38
        ubytki na styku czwórek i piątek
        • lacitadelle Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:41
          Pan twierdzi, że dzieci mają te zęby za blisko siebie i stąd tendencja do psucia, które zaczyna się od środka i na początku go nie widać.
          • najma78 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 09:13
            Nie sadze ze to jest problem. Bledy w higienie i diecie. Jest choroba ktora powoduje ze zeby sie psuja ale tylko z tylu i stale jedynki, was to nie dotyczy skoro mowa o 4 i 5.
            • lacitadelle Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 09:14
              Z higieną robię wszystko, co potrafię, więcej nie dam rady.

Jakie błędy w diecie masz na myśli?
              • najma78 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 09:18
                To co jedza i pija. Nie chodzi o to ile cukru a jak czesto generalnie w ustach pojawiaja sie pokarmy slodkie i zakwaszajace.
                • lacitadelle Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 09:25
                  Jedzą mniej więcej co 3 godziny - 7 śniadanie, 10 drugie śniadanie, 13 obiad, 16 podwieczorek, 19 kolacja. Zęby myte po śniadaniu i kolacji przez dorosłych szczotką soniczną, po obiedzie przez dzieci zwykłą szczotką. Piją wodę, czasem mleko do śniadania.
                  • najma78 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 10:09
                    Nie musza myc zebow po kazdym posilku, to wcale nie wplywa dobrze na zeby. Pytanie co jedza na to 2 sniadanie i podwieczorek i co poja miedzy posilkami?
                  • najma78 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 10:12
                    lacitadelle, nie musza myc zebow po kazdym posilku, paradoksalnie to przynosi negatywne skutki. Pytanie co jedza na to drugie sniadanie I podwieczorek? Co pija miedzy posilkami? Co jedza I poja w szkole/przedszkolu?
                    • lacitadelle Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 11:02
                      Piją wyłącznie wodę. Na drugie śniadanie i podwieczorek (w dni powszednie biorą z domu) - kanapka z serem/kabanosem/gotowanym jajkiejm plus warzywo (pomidor, papryka) lub owoc, najczęściej jabłko. W szkole i przedszkolu też tylko woda, do jedzenia tradycyjne obiady zupa i drugie (to czasem na słodko typu naleśniki z serem).

Dentysta twierdzi, że winna jest higiena. Są cały czas w ruchu, nie da rady, żeby jedli rzadziej. A cukry są przecież w każdym posiłku.
                      • najma78 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 11:12
                        Przychyle sie do zdania twojego dentysty.
            • milka_milka Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 09:48
              Najma, a co Ty wiesz o higienie zębów, skoro sama myjesz raz dziennie?
    • asia_i_p Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:46
      Mojej córce mleczaki zaczęły się się szybciej psuć przed wypadaniem i jej dentystka sugerowała, że jest to proces naturalny, radziła częstsze kontrole w tym okresie.
      • lacitadelle Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:49
        Częstsze, czyli co ile?
        • asia_i_p Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 10:25
          Co trzy miesiące. Ja mam straszne zęby więc trochę panikowałam i woziliśmy nawet co dwa-trzy.
    • lacitadelle Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 08:47
      Zrobiłam błąd w pierwszym poście - zęby 5 latka były lakierowane (a nie lakowane), starszy syn miał lakierowanie plus lakowanie szóstek.
    • an.16 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 09:29
      Tak, mleczne zęby, a nawet szóstki mogą psuć się b. szybko. Nawet w kilka miesięcy. A mycie po każdym spożyciu słodyczy odeszło do lamusa. bardziej szkodzi niż pomaga. Słodyczy oczywiście jak najmniej, ale jak dziecko lubi słodkie to nic nie poradzisz. Moje starsze wpierdziela płatki śniadaniowe, pije soki, na omlet wykłada pół słoika dżemu i rzeczywiście już plomby ma. Młodszej nie ciągnie do słodyczy, nawet 1 kulki lodów nie zmęczy, rano kanapki z twarogiem albo twardym serem i nie miała żadnego ubytku.
      • milka_milka Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 09:51
        Widzisz, a u mnie dieta obojga podobna, higiena podobnie, słodycze są, ale bez przesady, normalnie, i jedno w wieku lat 16 nie ma ani jednego ubytku, a drugie 9-letnie może od dentysty nie wychodzić. Rolę grają też predyspozycje genetyczne.
        • an.16 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 10:27
          A u mnie na odwrót - 9 latka bez żadnego ubytku, a 16 latek (ten od słoika dżemu) - regularny pacjent pod wiertłowink
        • demonii.larua Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 11:30
          O to u mnie podobnie, 16 latka ani jednej plomby, 10 latek non stop u dentysty. Chodzimy co 3 miesiące i właściwie w każdym mlecznym ma już plombę i w jednej 6.
      • najma78 Re: pytanie do dentystek 14.04.16, 10:20
        Zeby trzonowe nie maja zadnych specjalnych predyspozycji doszybszsgo psucia sie niz reszta zebow. Jest choroba ktora dotyka 1 na 6/7 dzieci ktora powoduje psucie sie, hypomineralizacja trzonowcow (czasem dotyka tez stale jedynki) ale to dotyka tylko te zeby (czasem tylko szostki) a reszta jest zupelnie zdrowa, bez najmniejszego ubytku. Higiena I dieta nie ma wlywu. Choroba ta jest wciaz jeszcze nie dokonca poznana, moze miec podloze genetyczne, moga wplywac choroby przebyte przez organizm we wczesnym okresie niemowlectwa (czesciej maja ja dzieck urodzone przedwczesnie ) ale tez dotyka zupelnie zdrowe, urodzone o czasie dzieci. Kliniki dentystyczne w niektorych krajach wraz z uniwersytetatmi prowadza research aby poznac ta chorobe dokladniej.
    • taki-sobie-nick "Ubytki"? 01.06.16, 22:28
      Kurczę, a nie zwyczajne dziury?

Nowomowa reklamowa tongue_out.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka