aperol.spritz 28.04.16, 17:33 Czeka mnie w przyszłym tygodniu i przyznam, że cholernie się boję, zwłaszcza narkozy. Miała któraś z Was taką operację? Jakieś minusy? Rzeczywiście po operacji jest lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka_z_lasu Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 28.04.16, 22:03 Nie wiem, czy to był FESS, ale otwierano mi zatoki, endoskopowo, i usuwano polipy. W narkozie. Wszystko było ok, z narkozy się wybudziłam, wzroku nie straciłam (w moim przypadku trzeba było grzebać w newralgicznych okolicach blisko mózgu). Na drugi dzień po operacji wróciłam do domu. Po operacji jest lepiej o tyle, że kiedy biorę leki (sterydy wziewne) to polipy nie odrastają. Po prostu w zatokach jest stała infekcja (niealergiczna), którą leki hamują i dzięki temu tkanka nie degraduje się i nie tworzy polipów. Jak byłoby bez leków, to w sumie się dowiem, bo teraz odstawiłam na czas ciąży na wszelki wypadek... Po narkozie wymiotowałam, ale nie jestem w stanie powiedzieć na ile to efekt narkozy a na ile pewnej ilości krwi, która podczas operacji gardłem spłynęła do żołądka i organizm chciał się jej pozbyć. Po operacji dostałam dożylnie lek przeciwbólowy, od drugiego dnia nie musiałam już nic przeciwbólowego brać. Byłam osłabiona, częściowo pewnie z powodu antybiotyku, który dostałam. Miałam trzy tygodnie zwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 28.04.16, 23:45 Nie odstawiaj sterydów na czas ciąży! Konsultowałaś to z lekarzem? Dawki sterydów wziewnych są zbyt małe, żeby mieć ogólny wpływ na organizm. Natomiast nie biorąc sterydów ryzykujesz tym, że będziesz i tak zmuszona je brać a dodatkowo szprycować się antybiotykami. W drugiej ciąży używałam sterydów donosowych bardzo często, oczywiście z wiedzą i aprobatą lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_lasu Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 29.04.16, 09:03 "Konsultowałaś to z lekarzem?" Tak. Z dwoma. Laryngolog zaleca brać, ginekolog zaleca odstawić przynajmniej na pierwsze trzy miesiące ciąży. I bądź tu mądra. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 29.04.16, 10:52 Słuchaj laryngologa. Jeżeli zaniechasz sterydów i coś ci się rozwinie, to będziesz musiała brać antybiotyki + sterydy, tak czy inaczej. Ja prawdopodobnie przez zapalenie zatok straciłam wczesną ciążę, 5 tyg. Ginekolog albo dmucha na zimne albo się nie zna, mnie ginekolodzy nie odradzali sterydów donosowych, wręcz kazali brać. Tak swoją drogą jesteś pewna, że nie masz jakiejś alergii, np. ige niezależnej? Próbowałaś diety eliminacyjnej? Masz odpowiedni poziom d3? Ja od kiedy wyrównałam d3 mam zatoki w niezłym stanie, sterydy biorę od czasu do czasu a nie na stałe. Oprócz tego mam wrażenie, że jest dużo lepiej od kiedy odstawiłam mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 29.04.16, 11:57 mój laryngolog też twierdził że ilość tego sterydu donosowego to mikroilości. mówił ogólnie, bez kwestii ciążowych. Odpowiedz Link Zgłoś
renatis83 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 20:07 Do anka_z_lasu : Gdzie mialaś robioną tę operacje zatok ? Była to prywatna Klinika czy na NFZ w Szpitalu ? Ja mam skierowanie do Kliniki Laryngologii w Krakowie , strasznie sie boję bo mam wszystkie zatoki wypełnione polipami i przeraża mnie myśl jak będzie po operacji Mam podobną sytuacje z alergią , cały czas stan zapalny, astmę Boję się bólu, wyciągania tych setonów z nosa i w ogóle wszystkiego co się wiąże sie tą operacją Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 20:27 renatis83 napisał(a): Gdzie mialaś robioną tę operacje zatok ? Była to prywatna Klinika czy na NFZ w Szpitalu ? Mnie też czekają dwie operacje na zatoki. Mam guza w zatoce czołowej, ale na razie nie daje objawów (tak mi się wydaje, chociaż boli mnie oko, ale laryngolodzy twierdzą, że nie od tego, a okulista nie wie od czego) i mam torbiele w zatokach szczękowych, i tego się boję najbardziej. Chyba w listopadzie się zdecyduję na usunięcie torbieli, bo mi bardzo już dokucza jeden, bo zrobiło się na dworze już zimno, może to oko boli mnie od torbieli? i boję się o zęby. Ja będę się decydować na operację w klinice w Zabrzu, na NFZ. Jak chcesz mogę Ci dać namiar na profesora, z prywatnej wizyty od razu kieruje na zabieg (nie ma problemu z terminem). Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_lasu Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 21:27 Konkretnie w Warsaw Medical Center, prywatna klinika ale operacja była na NFZ (to było 5 lat temu). Wyglądało to tak, ze zapłaciłam za pobyt oraz za użycie pewnego opcjonalnego narzędzia do operacji nierefundowanego przez NFZ ale za sam zabieg zapłacił NFZ. Czekałam - nie pamiętam, ale chyba nie dłużej niż pół roku. Mnie z nosa nic nie wyciągali, pewnie to kwestia konkretnego przypadku czy metod stosowanych w klinice... Ja nie mam alergii, przynajmniej do tej pory testy jej nie wykazały. Koispev poniżej rzeczywiście opisuje jakiś hardcore, i wierzę, że tak miał/a ale nie każda operacja tak wygląda. Moja była naprawdę ok i polipy do tej pory nie odrosły, ale cały czas stosuję Flixonase nasule. Dopóki nie usunie się przyczyny to polipy mogą nadal odrastać. Operował mnie doktor Kornel Szczygielski. Odpowiedz Link Zgłoś
renatis83 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 21:51 Ja w zeszłym roku usuwałam polipy z samego nosa w Grudziądzu i był to prosty zabieg ze znieczuleniem miejscowym . Od tamtego czasu biorę Flixonase Nasule i Nasometin , jednak lekarka laryngolog twierdzi że nie ma poprawy i musze mieć tę operacje bo całe zatoki sa tym "gównem" wypełnione i nie ma poprawy . Teraz oddycham nosem normalnie, nic mnie nie boli .... boje sie że po tej operacji pogorszy mi sie i wtedy dopiero zaczną sie problemy bólowe . Czytałam też że kto ma astme , alergie i uczulenie na aspiryne to szybko polipy odrastaja - ok. 2 lat Odpowiedz Link Zgłoś
atena1987 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.08.16, 11:55 anka_z_lasu i jak Twoje zatoki? Ja mam mieć zabieg we wrześniu a później planuję dziecko (poprzednią ciążę straciłam w 21 tc) i jestem ciekawa czy dajesz radę bez sterydów Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_lasu Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.08.16, 14:14 Wróciłam do sterydów gdzieś w 4/5 miesiącu bo nie dało się normalnie oddychać bez nich (uczucie stale zatkanego nosa). Dziecko póki co, odpukać, rozwija się ok. Miałam też szczęście w nieszczęściu, bo w czasie tego odstawienia polipy nie odrosły. Odpowiedz Link Zgłoś
atena1987 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 09.02.17, 11:42 Hej, mam pytanko, dziś zrobiłam test i mam II kreseczki chciałabym się dowiedzieć jaki steryd stosowałaś. Od paru dni przytyka mi nos najpierw stosowałam Pronasal i było ok a teraz zmienił mi na Avamys boję się że tam coś odrasta Jak maleństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_lasu Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 11.04.17, 14:02 Flixonase nasule i nasonex. Z dzieckiem wszystko ok. Gratuluje ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
koispev Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 13.10.16, 22:07 Miałam wykonany FESS na zatoce klinowej- zrozumiałam teraz dlaczego niektórzy laryngolodzy odradzali mi tego zabiegu... Jak nie musicie- nie idzcie. Gdybym wiedziała że tak to wygląda to bym się nie odważyła. Klinika OTO Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie - to wielka porażka, nie miejsce na leczenie ale na łapówki. Skandal co tam sie dzieje i jak jest sie tam traktowanym. Podobnie jak anka z lasu straciłam dużo krwi (mimo , iz oprócz narkozy byłam poddawana hipotensji kontrolowanej) teraz lecze anemie (hemoglobina z 13,9 spadła mi do 8,9), lekarze trkatuja tam ludzi jak kolejny numer, nie reagowano gdy prosiłam o wode czy o leki przeciwbólowe, bolały mnie oskrzela z respiratora to wmawiano mi ze to kręgosłup z leżenia... było tam wiele nieprawidłowości (zgłoszone do RPP). Mimo upływu czasu bardzo boli mnie twarz, policzki, zeby, uszy, zatoki wszystkie inne mimo ze nigdy nie miałam z nimi problemów (był tylko stan zapalny w klinowej- pozostałe czyste a teraz bolą) , kłujący ból w oczach, brak węchu, szumy w uszach. Jedyne co to lepiej widzę i ciesze się ze mam to już za sobą... Odpowiedz Link Zgłoś
lycha1972 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 30.10.16, 19:46 czesc ja miałem 3 tygodnie temu torbiel w lewej zatoce klinowej i dotej pory głowa mnie boli prawie tak samo jak przed Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 11.04.17, 12:32 mam torbiel 14mmx11mm w zatoce klinowej i skierowanie na oddział lar. chyba na zabieg.... nie polecasz tego zabiegu? mam zawroty głowy od 3 mc. oraz od paru tygodni ból ucha i oka. laryngolog uważa, że to nie od tej torbieli, ale że wyszła na MR to dał skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
renatis83 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 20:22 Jestem przerażona tym co napisała "koispev". Ja mam skierowanie do Kliniki Laryngologii w Krakowie z powodu polipów w zatokach które doszczętnie je wypełniają. Nie mam żadnego bólu głowy , oddycham przez nos i wydawałoby sie że wszystko jest w porządku .... a jednak laryngolog skierowała mnie na operacje z dopiskiem "pilne". Naczytałam sie już tyle opinii pacjentów tego szpitala odnosnie opieki i stanu po operacji i mam totalny mętlik w głowie . Nie wiem jaką podjąć decyzję - iść tam gdzie mnie skierowano czy szukać prywatnej kliniki . Boję sie też że po operacji zaczne mieć takie dolegliwości jak "koispev" . U Ciebie koispev coś sie poprawiło przez ten rok czasu ? jak teraz sie czujesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 20:35 renatis83 napisał(a): ... iść tam gdzie mnie skierowano czy szukać prywatnej kliniki . Boję sie też że po operacji zaczne mieć takie dolegliwości jak "koispev" . U Ciebie koispev coś sie poprawiło przez ten rok czasu ? jak teraz sie czujesz ? Widzę, że nie przeczytałaś jeszcze mojego postu. Rozważ klinikę laryngologiczną na NFZ w Zabrzu. Słyszałam o niej dobre opinie i sama si tam, ze swoimi zatokami wybieram i też się boję, ale mi już bardzo dokuczają. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka736 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 21:07 Asia - konsultujesz się z dr Sową? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 21:08 ewelinka736 napisała: > Asia - konsultujesz się z dr Sową? Nie. Nie znam tego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka736 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 21:35 Pytam, bo ja właśnie u niego robiłam inny zabieg laryngologiczny. Przyjmuje tez w Zabrzu, a zabiegi robi na NFZ w Częstochowie i terminy ma praktycznie z miesiąca na miesiąc, dlatego mi się to tak skojarzyło Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 22:08 ewelinka736 napisała: > Pytam, bo ja właśnie u niego robiłam inny zabieg laryngologiczny. Przyjmuje tez > w Zabrzu, a zabiegi robi na NFZ w Częstochowie i terminy ma praktycznie z mies > iąca na miesiąc, dlatego mi się to tak skojarzyło Mnie "mój" laryngolog nie polecał laryngologii w Częstochowie (też jestem z Częstochowy), polecił mi swojego kolegę w Zabrzu i dał mi namiar. Mój laryngolog kiedyś pracował w Zabrzu, ale teraz jest już na emeryturze. Byłam u profesora w sierpniu, ale wtedy nie zdecydowałam się na operację, bo mnie tylko pobolewało, a bolało oko, (było ciepło na dworze), chociaż wiem, że bez operacji się nie obejdzie. I będę miała dwie, ale oddzielnie. Nie da się tych dwóch zrobić za jednym zamachem. Głównie chodziło mi o to bolące oko. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka736 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 24.10.17, 16:55 Ja zrobiłam zabieg w Częstochowie w Medyku w ramach chirurgii jednodniowej (u mnie dwa dni bo miałam znieczulenie ogólne). Z opieki jestem zadowolona i warunki jak w prywatnej klinice, a nie zapłaciłam ani grosza Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 24.10.17, 17:14 ewelinka736 napisała: > Ja zrobiłam zabieg w Częstochowie w Medyku w ramach chirurgii jednodniowej (u m > nie dwa dni bo miałam znieczulenie ogólne). Z opieki jestem zadowolona i warunki jak w prywatnej klinice, a nie zapłaciłam ani grosza Nie ukrywam, że wolałabym być operowana w Częstochowie. Operował Cię ten dr Sowa, wszystko było na NFZ? Ile kosztuje u niego wizyta w Medyku? Jeżeli możesz, to napisz mi jak najwięcej. Może zdecyduję się na Medyk? Odpowiedz Link Zgłoś
renatis83 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 21:59 Lekarka nastraszyła mnie, że nie może mnie operować ktoś ze szpitala powiatowego czy nawet rejonowego , tylko lekarz który robi to często i ma duże doświadczenie. Wypisała mi skierowanie wlasnie do Kliniki w Krakowie na ul. Śniadeckich 2 . Boje sie "opieki" na NFZ i że cos pójdzie nie tak . Odpowiedz Link Zgłoś
gienusia Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 24.10.17, 18:28 Witam serdecznie, sama nie miałam zabiegu ale 5 dni temu miał ją mój mąż właśnie w Krakowie na Otolaryngologii na Ul. Śniadeckich. Miał czyszczone zatoki i usuwane polipy, nie ma żadnych dolegliwości, od początku po zabiegu nie bierze żadnych środków przeciwbólowych, od czasu do czasu ma zatkany nos ale po płukaniu które robi 3 razy dziennie jest ok, oddycha przez nos, czasami po opróżnieniu nosa "wypadają" skrzepy ale to normalne. Co do oddziału i personelu było rewelacyjnie,lekarze , pielęgniarki , salowe i cała obsługa bez zastrzeżeń, czysto(parę razy dziennie sprzątanie oddziałów i łazienek)Pielęgniarki na OIOM-ie bardzo troskliwe, 24 godziny po zabiegu tam się przebywa . Nie ma naprawdę do czego się przyczepić, a komplikacje po każdym zabiegu się zdarzają. Pozdrawiam i polecam Dorota Rogoda Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 20:48 Ja miałam polipy w wyniku przewlekłego zapalenia zatok i też miałam skierowanie na operację. Trafiłam jednak na lekarza, który twierdził, że taką operację robi się, gdy nie przynosi efektu kilkumiesięczne leczenie sterydami. Tak więc dostałam flixonase nasule na miesiąc + później sterydy w aerozolu. Pomogło znacząco. Ostatecznie pomogło odstawienie mleka, okazało się, że to był objaw alergii. Operacji nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 20:56 rulsanka napisała: >... Operacji nie miałam. U mnie leczenie torbieli, nie przyniosło żadnego efektu. Miałam już skierowanie do szpitala ponad rok temu. Latem jest jeszcze jako tako, ale jak się robi zimno, to mnie boli połowę twarzy i mam ciągle katar. Już raz (kilka lat temu) miałam czyszczoną jedną zatokę przez dentystę, i po czyszczeniu było lepiej. Miałam rozcinane dziąsło i później założone szwy, w znieczuleniu nie pod narkozą. Teraz mają mi usuwać torbiele już w obu zatokach, podobno przez nos i pod narkozą. Nie boję się samej operacji, boję się tego co będzie po. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 23.10.17, 21:14 Czasem operacja jest konieczna, ale zawsze warto spróbować innych sposobów. Jak mus to mus ... powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gienusia Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 24.10.17, 17:51 Witam serdecznie, sama nie miałam zabiegu ale 5 dni temu miał ją mój mąż właśnie w Krakowie na Otolaryngologii na Ul. Śniadeckich. Miał czyszczone zatoki i usuwane polipy, nie ma żadnych dolegliwości, od początku po zabiegu nie bierze żadnych środków przeciwbólowych, od czasu do czasu ma zatkany nos ale po płukaniu które robi 3 razy dziennie jest ok, oddycha przez nos, czasami po opróżnieniu nosa "wypadają" skrzepy ale to normalne. Co do oddziału i personelu było rewelacyjnie,lekarze , pielęgniarki , salowe i cała obsługa bez zastrzeżeń, czysto(parę razy dziennie sprzątanie oddziałów i łazienek)Pielęgniarki na OIOM-ie bardzo troskliwe, 24 godziny po zabiegu tam się przebywa . Nie ma naprawdę do czego się przyczepić, a komplikacje po każdym zabiegu się zdarzają. Pozdrawiam i polecam Dorota Rogoda Odpowiedz Link Zgłoś
renatis83 Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 25.10.17, 19:36 Jak długo przebywał na oddziele (wyszedł już do domu) ? Czy operacje robil dr. Składziej ? Czy Pani mąż miał polipy równiez we wszystkich zatokach ? Mial już wyciągane setony z nosa ? Boże mam tyle pytań , wątpliwości .... tak mi ta diagnoza "zorała" psyche Odpowiedz Link Zgłoś
gienusia Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 28.10.17, 18:58 Witam , na oddziale przebywał 6 dni, przyjęty na oddział w poniedziałek , zabieg w czwartek (nie bardzo rozumiem po co tyle tam siedział bo nic mu w tym czasie nie robili ) sam zabieg w czwartek rano, do piątku do godz. 9 na OIOM-ie, koło 14 ściągnęli mu opatrunek, w sobotę o 14 wypis. Dr. Składziej nie robił mu zabiegu tylko do niego kwalifikował. Polipy miał tylko w nosie chyba... sam tego nie wie. Nie miał setonów bo to zakładaja przy prostowaniu przegrody a tego mu nie robili, chociaż przed zabiegiem mówiono że mu to zrobią bo muszą, ale okazało się że się obyło bez. Mąż jest od tygodnia w domu, nie ma żadnych dolegliwości oprócz wydmuchiwania skrzepów z nosa i brak możliwości pracy, odpoczywa i się wkurza . Trzy tygodnie zwolnienia , po 14 dniach kontrola. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
123aneta Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 30.06.25, 23:13 Polecam Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Olsztynie. Świetni lekarze, zabieg udany, po narkozie bez wymiotów. Bardzo dobra atmosfera, domowa, warto tu się poddać zabiegowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Operacja zatok FESS - miała któraś z Was? 30.06.25, 23:24 To już szpitale uniwersyteckie muszą najmować spamerów? Odpowiedz Link Zgłoś