hipinka 12.05.16, 17:56 www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,20063995,kempa-zdecydowala-urzednicy-odpracuja-wolne-z-majowki-4.html#Czolka3Img_Z9_4 już nie wiedzą, co maja zrobić z tym KODem, tak ich boli i uwiera A to czat prezia, a to odrabianie dnia wolnego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:03 Taa, niedlugo juz nawet susza bedzie z winy PISu, burze to z powodu Kempy, a gradobicie... Ech. Niektorym juz tak odwala, ze nawet nie jest to smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:08 Sugerujesz, że to nie Kempa wydała zarządzenie o dniu wolnym w urzędach w piątek 27. maja i pracującej sobocie 4. czerwca? Wiemy, że oni w sumie wszystko robią na polecenie Sami Wiecie Kogo, ale nie zmienia to faktu, że podpis jej Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:12 Sugerujesz, że Kempa miała tak strasznie ukryte motywy zrobienia wolnego miedzy swoetem a sobotą? Szkoda, że nie jest moją przełożon?. U mnie firma musi pracowac. Ludzie sie prawie pobili o ten piatek. Bo szkoły mają wolne. Bo wiele przedszkoli i zlobkow oglosilo ten dzien wolnym od pracy. I co wtedy, no co? Ja pracuję, muszę. Całe szczęście - mąż może wziac wolne i zajac sie dziecmi. Ach, ta straszna Kempa, pewnie na zlosc pracownikom to zrobila Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:32 U mnie firma musi praco > wac. Ludzie sie prawie pobili o ten piatek. Bo szkoły mają wolne. Bo wiele prze > dszkoli i zlobkow oglosilo ten dzien wolnym od pracy. I co wtedy, no co? Szkoły, przedszkola i żłobki nie mogą sobie "ogłosić tego dnia wolnym od pracy" ot tak, jeśli jakiekolwiek dzieci wymagają opieki. I dlatego wtedy wymaga się od nich, żeby tę opiekę zapewniły. To tak abstrahując od Kempy. I tak, wierzę że wiele osób chce mieć "długi weekend" i chętnie nawet ten piątek odrobi w sobotę za tydzień. I pracodawca może się (jeśli ma możliwość) tak z pracownikiem umówić, natomiast nie może robić tego w trybie "zarządzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:34 Pisze z komorki. Ale jak dopadnę laptopa, to znajdę ci takie zarządzenia z lat poprzednich. I szkoly tak mogą. Przedszkola prywatne rowniez i tez tak robia. Bo im sie nie oplaca otwierac. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 20:26 W szkole nie ma zajec dydaktycznych ale obowiazek opiekunczy jak najbardziej ma i pelni. Juz nie sciemniaj. Tak samo przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:06 Obowiązek opiekuńczy ma? No ma, na papierze. I pewnie realizuje się go głównie w Warszawie. Przecież nawet na tym forum były wątki na ten temat. Nie tak dawno. Akurat znam sprawę od strony nauczycielek z małego miasteczka i jak tam wpływają na rodziców... Przedszkole i żłobek? W teorii pięknie. W praktyce - również były wątki na ten temat "tylko pani dziecko zostaje, a musi przyjść dla tego dziecka 5 osób, czy naprawdę nie ma, no nie ma nikogo...?" Tak poza tym, to akurat dla mnie to wszystko jedno - problem z dzieckiem może być zarówno w piątek, jak i w tę pracującą sobotę. Piszę tylko, jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 08:05 Nie jestem z Warszawy szkola swoj obowiazek opiekunczy realizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:37 > Bo wiele przedszkoli i zlobkow oglosilo ten dzien wolnym od pracy. Które? Napisz, proszę, musimy to koniecznie zgłosić organom prowadzącym. To nielegalne. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:49 Prywatnych. I jak najbardziej legalne, jesli to robia. Po prostu mowia ludziom, ze tego dnia robią wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 20:27 Nieprawda. Wczesniej jest lista i jesli nie ma chetnych do przyjscia tego dnia, wtedy zamykaja. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:09 Nieprawda. U koleżanki w prywatnym nie było żadnej listy chętnych. Po prostu ogłoszono dzień wolny i już. Ja nie piszę o WSZYSTKICH przedszkolach, tylko o tych, o których słyszałam. I wiem, że takie problemy często są. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 08:07 A czesto ich nie ma. Czyli w NIEKTORYCH przedszkolach prywatnych oglaszaja bez konsultacji dzien wolny. Rozumiem, ze te same przedszkola pracuja w sobote 4 czerwca? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 22:30 Ale czy do Ciebie dociera co to znaczy "odpracują 4 czerwca"? Bo konkretnie znaczy, że w wolna sobotę, kiedy jest normalne, że szkoły i przedszkola nie pracują bez żadnego ogłaszania, Ty idziesz do pracy. Nadal Ci żal, że nie jest Twoją przełożoną? A zrobione jest to po to dokładnie, żeby się popisać jak się goni nierobów w urzędach do pracy- zaiste dobrem pracowników się kierowała. Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:11 sugerujesz, że to ja wydałam to zarządzenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:37 OT - a pamiętasz jak wszystko co sie działo w przestrzeni publicznej to była wina PO? Zreszta teraz tez czasami jest - Także kto mieczem wojuje .....,, Lustracje przodków, krewnych i pociotków zwykle były dokonywane przez PiS ( w stosunku do osob o odmiennych poglądach lub krytykujących PIS) a w najbliższej przyszłości mysle ze te metody bedą pracowały przeciwko nim. Tak to jest jak sie uprawia krótkowzroczna politykę oparta na niechęci/nienawiści do drugiego człowieka ktory ma inne poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:40 a z czyjego powodu, jak nie Kempy? Kto niby wydał takie zarządzenie? ematka? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:48 Dobra zmiana daj odpoczac biednemu Tuskowi Kto mieczem itd... Poza tym TO akurat za czyja przyczyna? Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:05 No ale ci urzędnicy pewnie i tak nie bardzo mogą iść na tę manifestację, tak że nie za bardzo im szyki pokrzyżowała. Fakt faktem że to strasznie małe i jest to świadectwo ogromnej bezradności i bezsilności obecnej władzy. Nie mówię już o tym, że trąci to poprzednim ustrojem. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:30 kiddy napisała: > No ale ci urzędnicy pewnie i tak nie bardzo mogą iść na tę manifestację, Ale jak i dlaczego nie mogą? Mój facet (pracuje w Urzędzie Wojewódzkim), jak to wczoraj przeczytał, to do razu powiedział, że bierze w takim razie urlop na tę sobotę. Nie będzie go Kempa w ch... robić. I nawet jak jeszcze nie planowaliśmy iść na manifestację - no to właśnie Kempa nam zaplanowała tę sobotę Odpowiedz Link Zgłoś
f.lamer Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:43 ola_dom napisała: > kiddy napisała: > > No ale ci urzędnicy pewnie i tak nie bardzo mogą iść na tę manifestację, > Ale jak i dlaczego nie mogą? ze względu na art. 78 ustawy o służbie cywilnej Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:46 f.lamer napisał: > ze względu na art. 78 ustawy o służbie cywilnej To patrz, muszę w takim razie mojego faceta zapytać, co to za artykuł i dlaczego on w takim razie idzie na manifestację. Natomiast nie jestem pewna, czy on jest pracownikiem Służby Cywilnej. Chyba nie jest. No ale pracuje w urzędzie i decyzja Kempy go dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
f.lamer Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:51 > nie jestem pewna, czy on jest pracownikiem Służby Cywilnej. Chyba nie tja dsc.kprm.gov.pl/korpus-sluzby-cywilnej Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:54 f.lamer napisał: > tja > dsc.kprm.gov.pl/korpus-sluzby-cywilnej No to jest . Nawet nie wiedziałam. Muszę spytać, co mu grozi za pójście na marsz. I co mu grozi za ostatni.... Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 12:20 f.lamer napisał: > zwolnienie No to już wiem - członek korpusu sc nie może publicznie manifestować poglądów politycznych - więc nie może ich np. głosić ze sceny - ale na marsz może iść. Jako turysta, przecież.... Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 16:33 No niestety, ale samo pójście na marsz też może być podciągnięte pod manifestowanie poglądów. Wszystko zależy od przełożonego i interpretacji przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 12:27 w takim razie jak to się ma do tego, że PiS zmienił ustawę o urzędnikach i teraz można ich obsadzać z klucza politycznego? Rozumiem, że tylko ich zwolennicy mogą demonstrować poglądy polityczne? Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 16:31 Nie musi być, wystarczy, że mają wpisane w regulaminie pracy, że nie mogą manifestować poglądów politycznych, a pod to można podciągnąć wszystko, szczególnie dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:40 A ja mam pytanie - nie znam się - ten piątek po bożym ciele to obowiązkowo wolny jest? Czy można przyjść do pracy i nie odrabiać 4 czerwca? Bo jesli jest to przymusowe wolne z powodu kościelnego (!) święta dzień wcześniej, które trzeba odrabiać w wyznaczoną przez ministerstwo sobotę, to ja dziękuję za takie wolne... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:46 Jesteś urzędniczką administracji rządowej? Bo ich dotyczy decyzja Kempy. Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:55 No właśnie nie - więc nie wiem czy oni przymusowo mają ten piątek wolny, czy mogą wybrać idę w piątek albo odrabiam w sobotę zarządzoną przez ministra. Ja to mam wolne wtedy, kiedy sobie zrobię - niezależnie od kalendarza kościelnego. Ale uważam, że wolne przymusowe w dzień, w który nie przypada żadne święto i do tego, które trzeba odrabiać w wyznaczony dzień to trochę jest kuriozalne... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Oczywiście, że nie 12.05.16, 18:47 Piątek po Bożym Ciele jest normalnym dniem roboczym; oczywiście pracodawca może dać wolne w taki dzień pracownikom, ale nie może ich zamieniać dowolnie z dniami wolnymi od pracy. Rozumiem jednak, że "prywatna opinia" autorów Kodeksu Pracy p. K. nie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:44 ja pitolę, toż to dyktatura jednej partii sie robi co za koszmar. jak można popierać tych kłamców? w glowie się nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 12:37 ta dyktatura jest już od kilku miesięcy. niepokornych posłów, którzy próbują powiedzeć coś z mównicy karzą karami finasnowymi rzędu obcięcie połowy wynagrodzenia. wyborcza.pl/1,75398,20067627,posel-platformy-dostal-kare-5-tys-zl-po-marszalek-blokuje.html fajnie? Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:48 Zazwyczaj to sie tak rozwiązuje - odbiór wolnego za święto jest w pierwszym możliwym terminie, czyli najczęściej w najbliższa sobotę. Nie rozumiem sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:52 A jakie swieto jest w piatek? Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:58 Sorry, za daleko poszedł skrót myślowy. Miałam na myśli dwie sytuacje: kiedy odpracowuje się właśnie takie ekstra wolne dni lub gdy firma oddaje dzień wolny za święto przypadające w sobotę. Zwykle takie rozliczenia dokonują się jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:40 > Zwykle takie rozliczenia dokonują się jak najszybciej. Nie. Dokonują się najwygodniej. Np. wigilię u mnie często odrabia się już w listopadzie Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:53 27 maja jest jakieś święto? Chyba według kalendarza PIZ-du. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Co ty piszesz? 12.05.16, 18:57 odbiór wolnego za święto jest w pierwszym moż > liwym terminie, czyli najczęściej w najbliższa sobotę. "Wolne za święto" to się ma z mocy ustawy określającej dni świąteczne. Wolne za pracę w święto odbiera się nie "w najbliższą sobotę" (która jest najczęściej dniem wolnym dla urzędów z definicji), tylko w dzień roboczy. Natomiast tutaj sytuacja jest zupełnie inna - urzędnicy mają odrabiać w sobotę wolne z dnia roboczego, o które to wolne nie prosili. O ile pracodawca może ustalić dodatkowe (oprócz "czerwonych" świąt) dni wolne od pracy, to nie może dowolnie żądać za to pracy w dni wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:14 fomica napisał: > Zazwyczaj to sie tak rozwiązuje - odbiór wolnego za święto jest w pierwszym moż > liwym terminie, czyli najczęściej w najbliższa sobotę. Nie rozumiem sensacji. Chyba wszystko pomylilas. "Pracodawca jest zobowiązany do udzielenia dnia wolnego za święto przypadające w sobotę" Ani nie udziela, ani za swieto, ani za sobote. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:32 W budżetówce od lat stosuje wolne po bozym ciele i odpracowanie w sobote. Sama tego doswiadczylam, jak kiedys w budżetówce pracowałam. Och, niemozliwe... Pracowałam tam za PO! Niemozliwe, niemozliwe... Pewnie to na zlosc PiSowi robili. No naprawde, taką paranoją antypisowcy dorównują paranoi pisowych wielbicieli. SPISEK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aalex7 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:55 O czym Ty piszesz - chyba pracowałaś w samorządówce. W jakim to urzędzie rządowym taka decyzja została podjęta? I czym innym jest jednostkowa decyzja dyrektora jakieś jednostki czym innym zarządzenie ministra obowiązujące całą administrację samorządową. Odpowiedz Link Zgłoś
aalex7 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:59 poprawa - rządową. czemuż to nie było wolne 24.12.15? 25.03.2016? Niech nie dziwią więc domysły...... Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 20:01 Nie w samorzadowce, oj nie. Wybacz, nie bede ci podawac szczegolow. Zapamietalam to dobrze, bo akurat w sobote, kiedy odrabialismy, mialam wazny egzamin i wtedy nie chciano mi urlopu dac Odpowiedz Link Zgłoś
aalex7 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 20:19 Nie było zarządzenia ministra o zastąpieniu dnia pracującego dniem wolnym od pracy.. Nie podejrzewam administracji zespolonej.... Między decyzją dyrektora a zarządzeniem ministra jest znaczna różnica, dodatkowo - skoro Tobie nie pasowała zamiana (bo pokrzyżowała plany co i nastąpi teraz) to czemu tak chętnie akceptujesz obecną? Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:14 Bo zawsze będzie ktoś, komu to nie będzie pasować. Mnie nie pasowało wtedy, ale obecnie - z wielką chęcią bym przyjęła. No stanowczo wolałabym długi weekend i wyjazd na działkę niż dzień wolny, robota, weekend... Można to rozpatrywać w ten sposób, że wielu właśnie to nie pasuje, a nie od razu z wrzaskiem, że biedni urzędnicy nie mogą iść na kolejny marsz bo Kempa SPECJALNIE każe im w sobotę pracować. Dla mnie to takie typowe myślenie obłędnego pisowca. Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:59 a zdradź nam, skąd czerpiesz tą tajemną wiedzę, że tak nie jest? Bo tak ci się wydaje? tak tutaj gardłujesz, jakbyś sama co najmniej była Beatą Kempą Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:23 Ja byłam w pracy, u nas burmistrz jako król wydaje zarządzenia. W długi bożociałowy weekend też pracujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 22:16 no patrz a ja pracuje w jednym z resortów i nigdy czegoś takiego nie było Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 08:22 Ty te budzetowke to znasz chyba z wlasnego excela. Nie spotkalam sie jeszcze z piatkiem wolnym po Bozym Ciele, chyba ze ktos wzial sobie urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 06:49 baltycki napisał: > Wrog mojej Ojczyzny jest moim wrogiem. Jeżeli masz na myśli Tuska, to który kraj uważasz za swoją Ojczyznę? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 06:33 > czyli najczęściej w najbliższa sobotę A dokładnie - zgodnie z Kodeksem Pracy - taka zamiana dni (roboczy/wolny) ma prawo się odbyć w ramach jednego okresu rozliczeniowego czasu pracy. A w tym przypadku tak się składa, że najbliższa sobota to już inny miesiąc. Wszystkie jednostki, których dotyczy zarządzenie mają przedłużone okresy rozliczeniowe? Nie wiem, ale wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:59 Wiekszość ma wolne. Odrabiają w inne dni. Znajome se skarbówki za tą sobotę, z Warty też, wydział katastratu miał pracujący 7 maja. Pitolicie jakbyście nie miały pojęcia o czym. My nie pracujemy i nie odrabiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 20:47 Kompletnie bez sensu. Planujesz urlop na 27 maja, bo szkoły zamknięte, trzeba siedzieć z dzieckiem. Nagle 2 tygodnie wcześniej nakazują Ci mieć wtedy wolne, a pracować w sobotę. Na 4 czerwca masz od dawna plany, bo np. Orange Festival, piknik na działce albo weekend w Paryżu. Więc zmieniasz plany, bo trzeba pracować. Kilka lat temu w budżetówce owszem była możliwość odpracowania piątku po Bożym Ciele w sobotę wcześniej, ale nikt nie narzucał takiego rytmu odgórnym zarządzeniem, leżało to w gestii dyrektora generalnego określonego urzędu. To było w 2006 i 2007, więc wcale nie za czasów PO. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:04 Mam pytanie Gdyby teraz KOD i inni organizujący marsz przełożyli termin - to też jakiś inny dzień wolny przyjdzie urzędnikom odrabiać ? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 07:37 gama2003 napisała: > Mam pytanie > Gdyby teraz KOD i inni organizujący marsz przełożyli termin - to też jakiś inny > dzień wolny przyjdzie urzędnikom odrabiać ? Chyba żartujesz Wtedy w ramach profilaktyki pani Kempa wprowadzi 6 dniowy tydzień pracy. Najlepiej zapobiegać przyszłym marszom już teraz! Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:35 gama2003 napisała: > Gdyby teraz KOD i inni organizujący marsz przełożyli termin No nie, daty rocznic ważnych wydarzeń to chyba tylko Najjaśniejszy Jarosław miałby prawo przekładać Odpowiedz Link Zgłoś
jesienna.nuta Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:11 Bardzo dobry pomysł. Zresztą, Beata jest w ogóle SUPER. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:16 Noo.. ja tez ja bardzo lubie. Nikt, ale to nikt nie potrafi robic z siebie posmiewiska tak jak ona. Najbardziej podobaja mi sie jej rozmowy z Olejnik, chociaz normalnie nie przepadam za kabaretami. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:36 jesienna.nuta napisała: > Bardzo dobry pomysł. Czyżbyś nuto poszła do pracy w budżetówce? Really? I już się cieszysz na tę pracującą sobotę 4 czerwca? Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 16:38 też tak uważam, kto jeszcze nie wiedział, że ma być jakiś marsz, to się własnie dowiedział W ogóle pis robi dużo dobrego dla KODU A sama pani Beata dostarcza naprawdę sporo radości, w tym wywiadzie po prostu błyszczy, jest taka elokwentna, rzeczowa, przygotowana, sam miód a oto sam wspaniały wywiad Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 16:05 No ale jak to? Przeciez 4 czerwca Jaroslaw obalil komunizm, to nie bedzie swieta ? Odpowiedz Link Zgłoś