Dodaj do ulubionych

Beaty Kempy sposób na KOD

12.05.16, 17:56
www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,20063995,kempa-zdecydowala-urzednicy-odpracuja-wolne-z-majowki-4.html#Czolka3Img_Z9_4
już nie wiedzą, co maja zrobić z tym KODem, tak ich boli i uwiera smile A to czat prezia, a to odrabianie dnia wolnego big_grin
Obserwuj wątek
    • fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:03
      Taa, niedlugo juz nawet susza bedzie z winy PISu, burze to z powodu Kempy, a gradobicie... Ech. Niektorym juz tak odwala, ze nawet nie jest to smieszne
      • iwoniaw Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:08
        Sugerujesz, że to nie Kempa wydała zarządzenie o dniu wolnym w urzędach w piątek 27. maja i pracującej sobocie 4. czerwca? Wiemy, że oni w sumie wszystko robią na polecenie Sami Wiecie Kogo, ale nie zmienia to faktu, że podpis jej big_grin
        • fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:12
          Sugerujesz, że Kempa miała tak strasznie ukryte motywy zrobienia wolnego miedzy swoetem a sobotą? Szkoda, że nie jest moją przełożon?. U mnie firma musi pracowac. Ludzie sie prawie pobili o ten piatek. Bo szkoły mają wolne. Bo wiele przedszkoli i zlobkow oglosilo ten dzien wolnym od pracy. I co wtedy, no co? Ja pracuję, muszę. Całe szczęście - mąż może wziac wolne i zajac sie dziecmi. Ach, ta straszna Kempa, pewnie na zlosc pracownikom to zrobila big_grin
          • iwoniaw Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:32
            U mnie firma musi praco
            > wac. Ludzie sie prawie pobili o ten piatek. Bo szkoły mają wolne. Bo wiele prze
            > dszkoli i zlobkow oglosilo ten dzien wolnym od pracy. I co wtedy, no co?

Szkoły, przedszkola i żłobki nie mogą sobie "ogłosić tego dnia wolnym od pracy" ot tak, jeśli jakiekolwiek dzieci wymagają opieki. I dlatego wtedy wymaga się od nich, żeby tę opiekę zapewniły. To tak abstrahując od Kempy.

I tak, wierzę że wiele osób chce mieć "długi weekend" i chętnie nawet ten piątek odrobi w sobotę za tydzień. I pracodawca może się (jeśli ma możliwość) tak z pracownikiem umówić, natomiast nie może robić tego w trybie "zarządzenia".
            • fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:34
              Pisze z komorki. Ale jak dopadnę laptopa, to znajdę ci takie zarządzenia z lat poprzednich. I szkoly tak mogą. Przedszkola prywatne rowniez i tez tak robia. Bo im sie nie oplaca otwierac.
              • iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 20:26
                W szkole nie ma zajec dydaktycznych ale obowiazek opiekunczy jak najbardziej ma i pelni. Juz nie sciemniaj. Tak samo przedszkola.
                • fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:06
                  Obowiązek opiekuńczy ma? No ma, na papierze. I pewnie realizuje się go głównie w Warszawie. Przecież nawet na tym forum były wątki na ten temat. Nie tak dawno. Akurat znam sprawę od strony nauczycielek z małego miasteczka i jak tam wpływają na rodziców...
                  Przedszkole i żłobek? W teorii pięknie. W praktyce - również były wątki na ten temat "tylko pani dziecko zostaje, a musi przyjść dla tego dziecka 5 osób, czy naprawdę nie ma, no nie ma nikogo...?"

Tak poza tym, to akurat dla mnie to wszystko jedno - problem z dzieckiem może być zarówno w piątek, jak i w tę pracującą sobotę. Piszę tylko, jak jest.
                  • iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 08:05
                    Nie jestem z Warszawysmile szkola swoj obowiazek opiekunczy realizuje.
          • szarsz Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:37
            > Bo wiele przedszkoli i zlobkow oglosilo ten dzien wolnym od pracy.

Które? Napisz, proszę, musimy to koniecznie zgłosić organom prowadzącym. To nielegalne.
            • fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:49
              Prywatnych. I jak najbardziej legalne, jesli to robia. Po prostu mowia ludziom, ze tego dnia robią wolne.
              • iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 20:27
                Nieprawda. Wczesniej jest lista i jesli nie ma chetnych do przyjscia tego dnia, wtedy zamykaja.
                • fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:09
                  Nieprawda. U koleżanki w prywatnym nie było żadnej listy chętnych. Po prostu ogłoszono dzień wolny i już. Ja nie piszę o WSZYSTKICH przedszkolach, tylko o tych, o których słyszałam. I wiem, że takie problemy często są.
                  • iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 08:07
                    A czesto ich nie ma. Czyli w NIEKTORYCH przedszkolach prywatnych oglaszaja bez konsultacji dzien wolny. Rozumiem, ze te same przedszkola pracuja w sobote 4 czerwca?wink
          • anorektycznazdzira Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 22:30
            Ale czy do Ciebie dociera co to znaczy "odpracują 4 czerwca"?
            Bo konkretnie znaczy, że w wolna sobotę, kiedy jest normalne, że szkoły i przedszkola nie pracują bez żadnego ogłaszania, Ty idziesz do pracy. Nadal Ci żal, że nie jest Twoją przełożoną? big_grinbig_grin
            A zrobione jest to po to dokładnie, żeby się popisać jak się goni nierobów w urzędach do pracy- zaiste dobrem pracowników się kierowała.
      • hipinka Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:11
        sugerujesz, że to ja wydałam to zarządzenie ? big_grin
      • myfaith Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:37
        OT - a pamiętasz jak wszystko co sie działo w przestrzeni publicznej to była wina PO?
        Zreszta teraz tez czasami jest -wink
        Także kto mieczem wojuje .....,,
        Lustracje przodków, krewnych i pociotków zwykle były dokonywane przez PiS ( w stosunku do osob o odmiennych poglądach lub krytykujących PIS) a w najbliższej przyszłości mysle ze te metody bedą pracowały przeciwko nim.
        Tak to jest jak sie uprawia krótkowzroczna politykę oparta na niechęci/nienawiści do drugiego człowieka ktory ma inne poglądy.
      • ra-sowa Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:40
        a z czyjego powodu, jak nie Kempy? Kto niby wydał takie zarządzenie? ematka?
      • iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:48
        Dobra zmianawink daj odpoczac biednemu Tuskowiwink
        Kto mieczem itd...
        Poza tym TO akurat za czyja przyczyna?wink
    • kiddy Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:05
      No ale ci urzędnicy pewnie i tak nie bardzo mogą iść na tę manifestację, tak że nie za bardzo im szyki pokrzyżowała. Fakt faktem że to strasznie małe i jest to świadectwo ogromnej bezradności i bezsilności obecnej władzy. Nie mówię już o tym, że trąci to poprzednim ustrojem.
      • ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:30
        kiddy napisała:

> No ale ci urzędnicy pewnie i tak nie bardzo mogą iść na tę manifestację,

Ale jak i dlaczego nie mogą?
        Mój facet (pracuje w Urzędzie Wojewódzkim), jak to wczoraj przeczytał, to do razu powiedział, że bierze w takim razie urlop na tę sobotę. Nie będzie go Kempa w ch... robić.
        I nawet jak jeszcze nie planowaliśmy iść na manifestację - no to właśnie Kempa nam zaplanowała tę sobotę big_grin
        • f.lamer Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:43
          ola_dom napisała:
          > kiddy napisała:
          > > No ale ci urzędnicy pewnie i tak nie bardzo mogą iść na tę manifestację,
          > Ale jak i dlaczego nie mogą?

ze względu na art. 78 ustawy o służbie cywilnej
          • ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:46
            f.lamer napisał:

> ze względu na art. 78 ustawy o służbie cywilnej

To patrz, muszę w takim razie mojego faceta zapytać, co to za artykuł i dlaczego on w takim razie idzie na manifestację.
            Natomiast nie jestem pewna, czy on jest pracownikiem Służby Cywilnej. Chyba nie jest. No ale pracuje w urzędzie i decyzja Kempy go dotyczy.
            • f.lamer Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:51
              > nie jestem pewna, czy on jest pracownikiem Służby Cywilnej. Chyba nie

tja
              dsc.kprm.gov.pl/korpus-sluzby-cywilnej
              • ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:54
                f.lamer napisał:

> tja
                > dsc.kprm.gov.pl/korpus-sluzby-cywilnej

No to jest smile. Nawet nie wiedziałam.
                Muszę spytać, co mu grozi za pójście na marsz. I co mu grozi za ostatni....
                • f.lamer Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 12:01
                  zwolnienie
                  • ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 12:20
                    f.lamer napisał:

> zwolnienie

No to już wiem - członek korpusu sc nie może publicznie manifestować poglądów politycznych - więc nie może ich np. głosić ze sceny - ale na marsz może iść. Jako turysta, przecież....big_grin
                    • kiddy Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 16:33
                      No niestety, ale samo pójście na marsz też może być podciągnięte pod manifestowanie poglądów. Wszystko zależy od przełożonego i interpretacji przepisów.
                  • hipinka Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 12:27
                    w takim razie jak to się ma do tego, że PiS zmienił ustawę o urzędnikach i teraz można ich obsadzać z klucza politycznego? Rozumiem, że tylko ich zwolennicy mogą demonstrować poglądy polityczne?
            • kiddy Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 16:31
              Nie musi być, wystarczy, że mają wpisane w regulaminie pracy, że nie mogą manifestować poglądów politycznych, a pod to można podciągnąć wszystko, szczególnie dzisiaj.
    • aria Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:40
      A ja mam pytanie - nie znam się - ten piątek po bożym ciele to obowiązkowo wolny jest? Czy można przyjść do pracy i nie odrabiać 4 czerwca? Bo jesli jest to przymusowe wolne z powodu kościelnego (!) święta dzień wcześniej, które trzeba odrabiać w wyznaczoną przez ministerstwo sobotę, to ja dziękuję za takie wolne...
      • cosmetic.wipes Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:46
        Jesteś urzędniczką administracji rządowej? Bo ich dotyczy decyzja Kempy.
        • aria Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:55
          No właśnie nie - więc nie wiem czy oni przymusowo mają ten piątek wolny, czy mogą wybrać idę w piątek albo odrabiam w sobotę zarządzoną przez ministra.
          Ja to mam wolne wtedy, kiedy sobie zrobię - niezależnie od kalendarza kościelnego. Ale uważam, że wolne przymusowe w dzień, w który nie przypada żadne święto i do tego, które trzeba odrabiać w wyznaczony dzień to trochę jest kuriozalne...
      • iwoniaw Oczywiście, że nie 12.05.16, 18:47
        Piątek po Bożym Ciele jest normalnym dniem roboczym; oczywiście pracodawca może dać wolne w taki dzień pracownikom, ale nie może ich zamieniać dowolnie z dniami wolnymi od pracy.
        Rozumiem jednak, że "prywatna opinia" autorów Kodeksu Pracy p. K. nie interesuje uncertain
    • zwariowana_wariatka Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:44
      ja pitolę, toż to dyktatura jednej partii sie robi uncertain co za koszmar. jak można popierać tych kłamców? w glowie się nie mieści.
      • claudel6 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 12:37
        ta dyktatura jest już od kilku miesięcy. niepokornych posłów, którzy próbują powiedzeć coś z mównicy karzą karami finasnowymi rzędu obcięcie połowy wynagrodzenia.
        wyborcza.pl/1,75398,20067627,posel-platformy-dostal-kare-5-tys-zl-po-marszalek-blokuje.html
        fajnie?
    • fomica Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:48
      Zazwyczaj to sie tak rozwiązuje - odbiór wolnego za święto jest w pierwszym możliwym terminie, czyli najczęściej w najbliższa sobotę. Nie rozumiem sensacji.
      • iskierka3 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:52
        A jakie swieto jest w piatek?wink
        • fomica Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:58
          Sorry, za daleko poszedł skrót myślowy.
          Miałam na myśli dwie sytuacje: kiedy odpracowuje się właśnie takie ekstra wolne dni lub gdy firma oddaje dzień wolny za święto przypadające w sobotę. Zwykle takie rozliczenia dokonują się jak najszybciej.
          • szarsz Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:40
            > Zwykle takie rozliczenia dokonują się jak najszybciej.

Nie. Dokonują się najwygodniej. Np. wigilię u mnie często odrabia się już w listopadzie
      • przystanek_tramwajowy Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:53
        27 maja jest jakieś święto? Chyba według kalendarza PIZ-du.
      • iwoniaw Co ty piszesz? 12.05.16, 18:57
        odbiór wolnego za święto jest w pierwszym moż
        > liwym terminie, czyli najczęściej w najbliższa sobotę.

"Wolne za święto" to się ma z mocy ustawy określającej dni świąteczne. Wolne za pracę w święto odbiera się nie "w najbliższą sobotę" (która jest najczęściej dniem wolnym dla urzędów z definicji), tylko w dzień roboczy.
        Natomiast tutaj sytuacja jest zupełnie inna - urzędnicy mają odrabiać w sobotę wolne z dnia roboczego, o które to wolne nie prosili. O ile pracodawca może ustalić dodatkowe (oprócz "czerwonych" świąt) dni wolne od pracy, to nie może dowolnie żądać za to pracy w dni wolne.
      • baltycki Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:14
        fomica napisał:

> Zazwyczaj to sie tak rozwiązuje - odbiór wolnego za święto jest w pierwszym moż
        > liwym terminie, czyli najczęściej w najbliższa sobotę. Nie rozumiem sensacji.
        Chyba wszystko pomylilas.
        "Pracodawca jest zobowiązany do udzielenia dnia wolnego za święto przypadające w sobotę"
        Ani nie udziela, ani za swieto, ani za sobote.
        • fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:32
          W budżetówce od lat stosuje wolne po bozym ciele i odpracowanie w sobote. Sama tego doswiadczylam, jak kiedys w budżetówce pracowałam. Och, niemozliwe... Pracowałam tam za PO! Niemozliwe, niemozliwe... Pewnie to na zlosc PiSowi robili. No naprawde, taką paranoją antypisowcy dorównują paranoi pisowych wielbicieli. SPISEK!!!
          • aalex7 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:55
            O czym Ty piszesz - chyba pracowałaś w samorządówce.
            W jakim to urzędzie rządowym taka decyzja została podjęta?
            I czym innym jest jednostkowa decyzja dyrektora jakieś jednostki czym innym zarządzenie ministra obowiązujące całą administrację samorządową.
            • aalex7 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 19:59
              poprawa - rządową.
              czemuż to nie było wolne 24.12.15? 25.03.2016?
              Niech nie dziwią więc domysły......
            • fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 20:01
              Nie w samorzadowce, oj nie. Wybacz, nie bede ci podawac szczegolow. Zapamietalam to dobrze, bo akurat w sobote, kiedy odrabialismy, mialam wazny egzamin i wtedy nie chciano mi urlopu dac big_grin
              • aalex7 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 20:19
                Nie było zarządzenia ministra o zastąpieniu dnia pracującego dniem wolnym od pracy..
                Nie podejrzewam administracji zespolonej....
                Między decyzją dyrektora a zarządzeniem ministra jest znaczna różnica,
                dodatkowo - skoro Tobie nie pasowała zamiana (bo pokrzyżowała plany co i nastąpi teraz) to czemu tak chętnie akceptujesz obecną?
                • fin-dus Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:14
                  Bo zawsze będzie ktoś, komu to nie będzie pasować. Mnie nie pasowało wtedy, ale obecnie - z wielką chęcią bym przyjęła. No stanowczo wolałabym długi weekend i wyjazd na działkę niż dzień wolny, robota, weekend...

Można to rozpatrywać w ten sposób, że wielu właśnie to nie pasuje, a nie od razu z wrzaskiem, że biedni urzędnicy nie mogą iść na kolejny marsz bo Kempa SPECJALNIE każe im w sobotę pracować. Dla mnie to takie typowe myślenie obłędnego pisowca.
                  • hipinka Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:59
                    a zdradź nam, skąd czerpiesz tą tajemną wiedzę, że tak nie jest? Bo tak ci się wydaje?
                    tak tutaj gardłujesz, jakbyś sama co najmniej była Beatą Kempą
            • mynia_pynia Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:23
              Ja byłam w pracy, u nas burmistrz jako król wydaje zarządzenia. W długi bożociałowy weekend też pracujemy.
          • ivaz Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 22:16
            no patrz a ja pracuje w jednym z resortów i nigdy czegoś takiego nie było
          • biala_ladecka Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 08:22
            Ty te budzetowke to znasz chyba z wlasnego excela. Nie spotkalam sie jeszcze z piatkiem wolnym po Bozym Ciele, chyba ze ktos wzial sobie urlop.
        • scher Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 06:49
          baltycki napisał:

> Wrog mojej Ojczyzny jest moim wrogiem.

Jeżeli masz na myśli Tuska, to który kraj uważasz za swoją Ojczyznę?
      • z_lasu Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 06:33
        > czyli najczęściej w najbliższa sobotę

A dokładnie - zgodnie z Kodeksem Pracy - taka zamiana dni (roboczy/wolny) ma prawo się odbyć w ramach jednego okresu rozliczeniowego czasu pracy. A w tym przypadku tak się składa, że najbliższa sobota to już inny miesiąc. Wszystkie jednostki, których dotyczy zarządzenie mają przedłużone okresy rozliczeniowe? Nie wiem, ale wątpię.
    • mildenhurst Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 18:59
      Wiekszość ma wolne. Odrabiają w inne dni. Znajome se skarbówki za tą sobotę, z Warty też, wydział katastratu miał pracujący 7 maja. Pitolicie jakbyście nie miały pojęcia o czym. My nie pracujemy i nie odrabiamy.
    • klubgogo Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 20:47
      Kompletnie bez sensu. Planujesz urlop na 27 maja, bo szkoły zamknięte, trzeba siedzieć z dzieckiem. Nagle 2 tygodnie wcześniej nakazują Ci mieć wtedy wolne, a pracować w sobotę. Na 4 czerwca masz od dawna plany, bo np. Orange Festival, piknik na działce albo weekend w Paryżu. Więc zmieniasz plany, bo trzeba pracować.
      Kilka lat temu w budżetówce owszem była możliwość odpracowania piątku po Bożym Ciele w sobotę wcześniej, ale nikt nie narzucał takiego rytmu odgórnym zarządzeniem, leżało to w gestii dyrektora generalnego określonego urzędu. To było w 2006 i 2007, więc wcale nie za czasów PO.
    • gama2003 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 12.05.16, 21:04
      Mam pytanie
      Gdyby teraz KOD i inni organizujący marsz przełożyli termin - to też jakiś inny dzień wolny przyjdzie urzędnikom odrabiać ?
      • saszanasza Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 07:37
        gama2003 napisała:

> Mam pytanie
        > Gdyby teraz KOD i inni organizujący marsz przełożyli termin - to też jakiś inny
        > dzień wolny przyjdzie urzędnikom odrabiać ?

Chyba żartujeszwink Wtedy w ramach profilaktyki pani Kempa wprowadzi 6 dniowy tydzień pracy. Najlepiej zapobiegać przyszłym marszom już teraz!
      • ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:35
        gama2003 napisała:

> Gdyby teraz KOD i inni organizujący marsz przełożyli termin

No nie, daty rocznic ważnych wydarzeń to chyba tylko Najjaśniejszy Jarosław miałby prawo przekładać wink
    • jesienna.nuta Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:11
      Bardzo dobry pomysł.
      Zresztą, Beata jest w ogóle SUPER.
      • zlotarybka_1 Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:16
        Noo.. ja tez ja bardzo lubie. Nikt, ale to nikt nie potrafi robic z siebie posmiewiska tak jak ona. Najbardziej podobaja mi sie jej rozmowy z Olejnik, chociaz normalnie nie przepadam za kabaretami.
      • ola_dom Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 11:36
        jesienna.nuta napisała:

> Bardzo dobry pomysł.

Czyżbyś nuto poszła do pracy w budżetówce? Really? I już się cieszysz na tę pracującą sobotę 4 czerwca?
      • ra-sowa Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 16:38
        też tak uważam, kto jeszcze nie wiedział, że ma być jakiś marsz, to się własnie dowiedział
        W ogóle pis robi dużo dobrego dla KODU
        A sama pani Beata dostarcza naprawdę sporo radości, w tym wywiadzie po prostu błyszczy, jest taka elokwentna, rzeczowa, przygotowana, sam miód
        a oto sam wspaniały wywiad
    • iwles Re: Beaty Kempy sposób na KOD 13.05.16, 16:05
      No ale jak to?
      Przeciez 4 czerwca Jaroslaw obalil komunizm, to nie bedzie swieta ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka