halka1979 07.06.16, 22:55 Będę z dziecmi (7i 9 lat) przez 5 dni w Gdyni , co warto zobaczyć? Może polecicie jakieś fajne kwatery,pensjonaty? Dobre domowe jedzenie? Dzieki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czar_bajry Re: Gdynia prosze o rady 07.06.16, 23:08 Ja nie z Gdyni ale masz tam: Świetne ZOO oceanarium Błyskawicę Port Marine rewelacyjną miejską plaże i odpowiednik Warszawskiego Kopernika Odpowiedz Link Zgłoś
rannala Re: Gdynia prosze o rady 07.06.16, 23:55 przejść plażą z bulwaru do Gdyni Orłowa aż do mola, po drodze podziwiając klif orłowski Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Gdynia prosze o rady 10.06.16, 17:03 Popieram. Orłowo jest piękne. Jest tam przy molo fajny plac zabaw dla dzieci. W Gdyni Głównej koło Teatru Muzycznego jest też duży plac zabaw dla dzieci na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 00:06 Odpowiednik Kopernika to inaczej "Centrum Eksperyment", rzeczywiście fajne miejsce. W Gdyni to jeszcze można obecnie odwiedzić Muzeum Wypędzonych czy jakoś tak. Obok masz też Sopot i Gdańsk, połączone z Gdynią nadziemnym metrem czyli SKM, zatem do oglądania na te 5 dni jest aż nadto. Odpowiedz Link Zgłoś
rannala Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 01:07 warto też wejść (wjechać kolejką wagonikiem w 2 min.) na kamienną górę i podziwiać widok na morze, port, czasem widoczny i Hel. Pięknie wieczorem, oświetlone statki. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 08:25 Ja jeszcze dorzucę, że w oceanarium można wziąć audioprzewodnik dla dzieci - dziecko dostaje pseudo-ajfona ze słuchawkami i od tego momentu rodzic ma wolne, a dziecko chodzi od akwarium do akwarium i zafascynowane słucha Odpowiedz Link Zgłoś
anku1982 Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 09:32 dorzuce jeszcze informację, że bilety do akwarium (oceanarium) warto kupić rano o 9:00 lub popołudniu (po 18:00) np. dzień wcześniej jeśli chcecie wejść przed południem, ponieważ do kas są duże kolejki (obiekt w środku nie jest duży, a chętnych mnóstwo), gdy macie bilety idziecie od razu do wejścia na I p. po schodkach obok kas. e-giude - elektroniczne przewodniki można też wcześniej zarezerwować telefonicznie na dany dzień i godzinę, nie jest to tylko audioprzewodnik, dla dzieci jest to przewodnik z zagadkami i bajką. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 08:39 Dziewczyny wyżej poleciły Ci wszystko, co było do polecenia w Gdyni oprócz restauracji, więc jeśli masz chęć, to wybierzcie się na świetną rybę do Tawerny Orłowskiej (przy okazji spaceru po molo itp.). To idealne miejsce na chillout (choć to zależy od obłożenia restauracji). Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Gdynia prosze o rady 10.06.16, 17:22 Moje ulubione lody od wielu lat Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 08:53 podepnę się :0 Czy ktoś wie jaka jest najdłuższa trasa plażą w obrębie Trójmiasta? Którym wejściem wejść, którym zejść (oczywiście bez wspinaczki po klifach - "normalna " plaża) Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 09:14 Z gdańska do Gdyni - lub odwrotnie. Da się przejść bez problemu. PO drodze mija się dwa mola (Sopot i Orłowo). A do tego - jak się Wam znudzi z każdego praktycznie miejsca można się bezproblemowo oddalić i wrócić komunikacją miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
shalalu Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 09:35 I jeszcze jedno , trzecie molo na trasie , w Gdańsku - Brzeżnie Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 09:46 Zgadza się ja błędnie założyłam, ze jak się tylko Gdańsk zacznie to to im się znudzi i będą wracać. No ale może nie każdy uważa tak jak ja, że plaża jest wszędzie taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 13:00 Dzięki. Rozumiem, ze da się przejść dołem , pod molo (tak jak w Sopocie)? Szukam tras spacerowych, względnie "powolnego joggingu" . A plaza bałtycka jest super!!! (może niekoniecznie w sezonie). Jedyne miejsce gdzie ruch jest dla mnie przyjemoscią a nie katorgą Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 13:17 W Orłowie kawałek przejścia blokuja głazy, kutry rybackie, a potem wpływająca rzeczka. Trzeba to ominac schodzac z plazy przy restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 09:26 Już Tobie dziewczyny napisały. Skwer Kościuszki a na nim: Oceanarium, Błyskawica i Dar Pomorza, obok plaża, bulwar i Kamienna Góra (na którą można wejść lub wjechać), Można się wybrać do Infobox - wejść lub wjechać windą i podziwiać widok. (to atrakcje na jeden dzień) -Centrum nauki Eksperyment _- Adventure Park Kolibki (www.adventurepark.pl/) - super miejsce ale tu przygotuj się na sporo wydatki) -Jump City (czyli park trampolin) -muzeum Emigracji, muzeum miasta gdyni, Warto odwiedzić Teatr Muzyczny ale nie wiem jak z rezerwacją biletów Można się wybrać do Sopotu lub Gdańska. Zoo jest w Gdańsku Oliwie - polecam jeśli będziecie się nudzić - raczej nie wyróżnia się bardzo na tle innych ogrodów - Będąc w Oliwie warto odwiedzić park Oliwski - nieco niżej przy katedrze. W Chyloni i na Oksywiu (gdynia) zachowało się wiele budynków sprzed II wojny światowej - będąc w Chyloni można je zobaczyć odwiedzając przy okazji muzeum motoryzacji. w Sopocie i w Redzie sa Aquaparki - Sopotu nie polecam ale jak kto lubi. W redzie nie byłam bo to jest nowo otwarty przybytek - zobacz w sieci i zdecyduj sama. prawdopodobnie można tam "popływać z rekinami". namawiałabym także na starówkę w Gdańsku i ewentualnie Westerplatte ale pytałaś o Gdynię. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 09:33 A i jeszcze jedno - Będąc w Gdyni nie zapomnij o rejsie statkiem. Nie wiem czy pływają jeszcze katamarany na półwysep. W tym roku miasto już tego nie finansuje ale pewnie pełnopłatne linie będą płynąć. Jeśli nie to chociaż statkiem po porcie gdyńskim - te pływają na 100%. Z gdyni na Hel płynie się około godziny. Warto zaplanować taką wycieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
halka1979 Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 10:41 Jak zwykle jesteście niezastąpione Dzięki wielkie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
azja001 Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 10:46 Też dziękuję, jadę z synem na Opener. On ma karnet i będzie na koncertach a ja muszę sobie czas zorganizować jakoś. Pewnie skorzystam z paru rad Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 10:57 Trzeba było pisać, że chodzi o osobę dorosłą. Dla dorosłych są tutaj ciekawsze atrakcje niż Jump City czy Kolibki. Ale o tym po 22 bo teraz zbanują Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 10:59 A co do Opener - a. Odwiedźcie Babie Doły (bardzo blisko Festiwalu) - tam z plaży widać torpedownię - kręcono tak Czterech pancernych. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 14:19 Standardowa miejscówka openerowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1234 Re: Gdynia prosze o rady 10.06.16, 17:06 niktmadry napisał(a): "W redz ie nie byłam bo to jest nowo otwarty przybytek - zobacz w sieci i zdecyduj sama prawdopodobnie można tam "popływać z rekinami"" Aquapark w Redzie jeszcze nie działa. Otwarcie wkrótce, cokolwiek by to znaczyło... aquaparkreda.pl/#start Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Gdynia prosze o rady 10.06.16, 22:01 Dzięki za info i link. Może do wakacji zdążą. Sama bym się chętnie wybrała z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 12:50 Kilka sprostowań: w Gdyni nie ma zoo jest w Gdańsku Oliwie, zabytkowe kamienice w stylu modernistycznym sa głownie w centrum, nie na Chyloni. Do Helu i Jastarni pływały tramwaje wodne, nie katamarany. Kiedyś współfinansowane przez miasto, teraz juz nie. Pominięta tez została najnowsza gdyńska inwestycja za grube miliony, głównie jako atrakcja z przeznaczeniem dla turystów. Mamy kolejkę na Kamienna Górę. Darmową! W ubiegłym sezonie widziałam tłumy oczekujących. Minuta jazdy i juz mozna podziwiać panoramę na port, a w przeciwnym kierunku na miasto. Dla niecierpliwych - tradycyjne wejście schodkami. Podobno dla turystów atrakcje stanowi sama przejażdżka zwykłym trolejbusem . W niedzielę na linii do Orłowa kursuje zabytkowy trajtek 326. U zbiegu Świętojańskiej i 10 lutego jest infobox. Taki dziwny twór informacyjno- edukacyjno- chilloutowy. Jest więc tam punkt informacyjny o atrakcjach i kulturalnych wydarzeniach, trawnik z ławkami i leżakami, czasem przygrywa jakis band, kawiarnia, restauracja i jakas fastfoodowa budka nizej. Wewnątrz infoboxu znajduje się wielka makieta Gdyni, umieszczone sa najważniejsze obiekty oraz wizje kolejnych mających powstać w przyszłości. Jest też cos ala widokowa, przeszklona wieża, tym razem skierowana na Skwerek (wjazd windą). Może uda Ci się załapać na Cudawianki - plenerowa impreza rozpoczynająca sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 15:14 Katamaran czyli dwukadłubowiec. Tramwajem wodnym się to nazywało bo było dofinansowane i chyba obsługiwany przez ZKM. Właśnie się dowiedziałam od osoby pracującej na skwerze, że obecnie katamarany na Hel odpływają o 10; 13; i 16.30; Do Jastarni już nie płyną. Oczywiście teraz są pełnopłatne. Zawsze po bilety ustawiają się długie kolejki - więc warto przyjść wcześniej. ZOO jest w Oliwie (czyli tak jak piszesz w Gdańsku). Będąc tam warto odwiedzić także park oliwski. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 15:24 W chylonii jest sporo zabytków; Kościół sw. Mikołaja, skansen należący do SP 10. willa (chylońska 112a), dom rodziny Bieszków (chylońska 9), dom rodziny Voss .... Spacerować ulicą Młyńską czy św. Mikołaja to jak przenieść się w inną epokę. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Gdynia prosze o rady 08.06.16, 12:58 Ach, pominęłam jeszcze najnowszą knajpę na bulwarze - Browar Port. Oczywiscie to atrakcja dla dorosłych. Sporo osób krytykuje i warzone tam piwo i jedzenie i obsługę, jedynie lokalizacja zachwyca. Warto sprawdzić samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
poziomkaaaaa Re: Gdynia prosze o rady 11.06.16, 22:32 Domek na terenie ROD do wynajęcia na czas Openera. Domek jest drewniany, ocieplony, piętrowy. Parter to salonik połączony z aneksem kuchennym i łazienka a piętro stanowi pokój i balkon. Na Opener "rzut beretem" - dojście piechotką. Działki ROD im. Sucharskiego, położone przy ul. Zielonej (tej samej, przy której znajduje się główna brama wejściowa). Domek do 4 osób (dwa spania 2osobowe lub jedno 2 i dwa 1osobowe). Koszt to 60 zł od osoby za dobę w przypadku 3-4 osób lub 65 od osoby za dobę w przypadku 2 osób. Najmując domek można rekreacyjnie korzystać z ogródka (są leżaki, stół, grill). Należy się stosować do regulaminów ROD. Najem wyłącznie dla osób niepalących. 504745331 Preferuję kontakt sms. Odpowiedz Link Zgłoś