Dodaj do ulubionych

Walizka szybka rada potrzebna pls

08.06.16, 09:21
Czy na kolonie (na 11 dni) dla 9 latki wystarczy walizka pojemność 77l wymiary 70x46x33 cm?
Ciuchy zabiera z górką na wszystkie dni, ma nie prać na kolonii. Mam tylko kabinówkę, w którą wchodzi więcej niż w torbę sportową, muszę kupić walizkę.
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 09:23
      Spokojnie wystarczy. No chyba, ze bierze tez spiwór i karimate. Na swoj pierwszy oboz 8 dniowy spakowalam syna w kabnowketongue_out Tylko nie pomyslalam, ze on tez bedzie musial sie w nia spakowac - tu nastapil maly problem. Teraz jezdzi z walizka okolo 65x45 i jest spoko.
      • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 09:39
        Chłopaka to pewnie bym też zmieściła w kabinówkę big_grin ale moja córka lubi mieć dużo ciuchów i co gorsza - dużo butów. Śpiwora nie bierze wink ale ręcznik duży plażowy zajmuje sporo miejsca, a jeszcze ręcznik do rąk i pod prysznic. Te ręczniki w sumie robią największy problem z miejscem. A z mikrofibry nie lubi. No i pogoda nie wiadomo jaka będzie... jak upał, to ciuchy malutko miejsca zajmą. W dodatku to pierwszy jej taki wyjazd.
        o rany, jeszcze kosmetyki....
        • arwena_11 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 09:49
          zamiast ręcznika plażowego daj jej taki cienki z microfibry z decathlonu. Zajmuje mało miejsca, szybko schnie - co jest nie do przecenienia na samodzielnych wyjazdach
          www.decathlon.pl/rcznik-z-mikkiej-mikrofibry-xl-id_8335218.html
          • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 09:54
            arwena_11 napisała:

> zamiast ręcznika plażowego daj jej taki cienki z microfibry z decathlonu. Zajmu
            > je mało miejsca, szybko schnie - co jest nie do przecenienia na samodzielnych w
            > yjazdach
            > www.decathlon.pl/rcznik-z-mikkiej-mikrofibry-xl-id_8335218.html

Arwena, toż napisałam w poście, na który odpowiadasz
            "A z mikrofibry nie lubi."
            • arwena_11 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:05
              Jeszcze bez kawy dzisiaj, nie doczytałam.

Nie wiem skąd jesteś, ale ja ostatnio kupiłam synowi torbę na kółkach na chińskim bazarze w Warszawie. Cena taka jak w necie w polskich firmach, tylko jakość dużo lepsza.
              Koleżanka kupowała tam walizki na 4 kółkach, na wyjazd - zapłaciła 1/3 Wittchena, a używa już 3 rok i jak nowe wyglądają i się sprawują. Będę tam właśnie kupowała córce na obóz.
              • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:09
                Nie jestem z Warszawy. "bazarową" to już zaliczyłam dla siebie, dużą, nie przetrwała do drugiego wyjazdu uncertain wittchena duża kosztowała 179zł więc nie ma tragedii, w porównaniu do kabinówki carltona za 350pln (za to jakościowo nie mam nic do zarzucenia, a często używana).
        • szarsz Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:26
          > Te ręczniki w sumie robią największy problem z miejscem. A z mikrofibry nie lubi.

Ja mam na takie okazje stare ręczniki, stare i cienkie. Dostaję od teściowej czasem, ona ma z czasów, kiedy kupowało się wszystko na zapas.
    • slonko1335 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 09:37
      Spokojnie 77 to duża walizka-moja miała się spakować w swoją 46 litrową a tu okazało się, ze musi w plecak i nie wiem jak tego dokonać...
      • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 09:42
        Ale na kolonie wymagają plecaka, czy to inny wyjazd? Wczoraj dzwoniłam pytać czy są jakieś ograniczenia/wymagania odnośnie torby/walizki/plecaka, to na szczęście nie ma.
        no dobra, to kupię, w sumie dobrze, że nie kupiłam dwa dni temu bo miałam w planach, dziś są tańsze (Slonko, chyba Ty kupowałaś z poprzedniej akcji wittchena, nie zdążyłam wtedy kupić, masz w domu od nich walizkę? w miarę przyzwoicie wygląda?)
        • slonko1335 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 09:48
          Zuchy-musi być plecak...wczoraj miałam zebranie i sie po prostu załamałam-zwłaszcza że ma mieć tez śpiwór, karimatę, kubek, latarkę, prześcieradło, mundur...eh...

Walizka wittchena wygląda bardzo przyzwoicie-nie wiem jak będzie wyglądać jak młody z nią wróci z kolonii ale na nowo bardzo okwink
          • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 09:55
            A jak wyjazd harcerski to rozumiem.
            Dzięki, zamawiam tą wittchena, najwyżej będę reklamować jak się rozleci po pierwszym wyjeździe wink oby tylko przetrwała do powrotu smile
          • anel_ma Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 11:57
            prześcieradło zwijasz w spiwór, karimatę doczepisz do klapy, latarka - mała czołówka, a kubek do środka menażki...
            mundur chyba na wyjazd założy na siebie?
            smile
    • oqoq74 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:07
      Walizka jest dobra na wyjazd z rodziną, gdy nie trzeba samemu nic nosić. Dzieciakowi na wyjazd kupiłabym plecak, jest praktyczniejszy. Walizki na plecy nie zarzucisz.
      • slonko1335 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:08
        ale na kółkach już pociągnie bez problemu...i nie trzeba na plecy zarzucać.
      • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:11
        Ale ona nie nosi walizki, autokar wjeżdża na teren ośrodka, dalej pod budynek w którym mają pokoje pociągnie walizkę na kółkach. Plecaka o podobnej wadze nie zarzuci na plecy bo się przewróci razem z plecakiem. No i po co ma dźwigać skoro może pociągnąć.
        • oqoq74 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:20
          Po płaskim mozna pociągnąć, ale wystarczą nierówności, schody itd i jest problem.
          Poza tym plecak łatwiej spakować i dzięki różnym kieszeniom łatwiejszy dostęp do części bagażu.
          I dodatkowo uczy zahierać tylko to co faktycznie jest potrzebne.
          • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:26
            Nie ma nierówności, jest ładny, równy chodnik, bez schodów. Nie potrzebny jej dostęp do części bagażu, bo w pokoju się rozpakuje do szafy. Z tą nauką mam odmienne osobiste doświadczenie smile
            Ale wątek nie jest o wyższości walizki nad plecakiem (czy na odwrót) tylko o tym, czy podana wielkość walizki wystarczy smile
            • oqoq74 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:29
              Napisałam swoje zdanie, a Ty zrobisz jak zechcesz.
              • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:39
                Zakładając wątek już wiedziałam czego chcę, więc spoko.
          • arwena_11 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:28
            tylko wszystko wygląda jak psu z pyska.
            Plecak/worek jest dobry na żagle - bo musi być miękki, żeby łatwiej upchnąć. W każde inne miejsce lepiej sprawdza się torba na kółkach - łatwiej dociągnąć do miejsca przeznaczenia, nie trzeba rozpakowywać, bo łatwo dostać się do wszystkiego.
            • oqoq74 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:33
              Och, już nie przesadzaj. To wakacje a proszona kolacja u królowej brytyjskiej.
              • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:38
                A skoro wakacje to można wyglądać jak psu z gardła wyjętym wink
                Ja wolę, żeby córka miała nawet na wakacjach poczucie estetyki (co nie jest równoznaczne z tym, że musi być wystrojona jak na proszoną kolację u królowej brytyjskiej), nie widzę powodu żeby chodziła w wymiętolonych ciuchach, skoro może chodzić w niewymiętolonych bez żadnego praktycznie wysiłku i bez specjalnych zabiegów.
                • oqoq74 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:41
                  Wystarczy umieć złożyć koszulki tak by się nie wymiętoliły. Nie mówiąc o tym, że część dzieciaków i tak chodzi w tym samymsmile
                  • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:47
                    Bzdura. W plecaku nie sprawdzały mi się żadne metody, ciuchy zawsze były przynajmniej trochę wygniecione, a w walizce w ogóle.
                    Mnie akurat lotto czy inne dzieciaki chodzą w tym samym. Moja córka codziennie zakłada czyste ubranie, nawet na wyjeździe beze mnie. W dodatku myje się codziennie i, o zgrozo, na wf też zawsze zakłada czysty strój. Cieszę się, że brudasa nie wychowałam smile
                    • oqoq74 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:52
                      Już? Samopoczucie lepsze? Gratuluje
                      • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 10:54
                        Niezmiennie doskonałe, dziękuję smile
    • mikams75 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 11:04
      niewazne, ze spakujesz na kazdy dzien, i tak polowy nie zalozy big_grin
      wg mnie taka walizka wystarczy
      • aurinko Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 11:23
        Oj jak ją znam, to założy wszystko i jeszcze zabraknie wink
        • arwena_11 Re: Walizka szybka rada potrzebna pls 08.06.16, 11:34
          Moja córka dokładnie ma tak samo. Do normalnych ciuchów dochodzą jeszcze ciuchy na konie. Na 10 dni 5 par bryczesów na codzień plus białe na pokazy- bo dłużej niż 2 dni w jednej parze nie da się chodzić.
          Musi mieć więc 20 bluzek - jedne na jazdy, potem się przebiera, bo inaczej śmierdzi stajnią.
          Każdy ciuch założony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka