Dodaj do ulubionych

2017 placa minimalna 2tys brutto

14.06.16, 22:59
wyborcza.biz/biznes/1,147666,20241011,rzad-zaskakuje-w-2017-r-2-tys-zl-placy-minimalnej-do-tego.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza&disableRedirects=true
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Cała Francja zdaje się strajkuje właśnie dlatego 14.06.16, 23:03
      że chcą im zaoferować tak wspaniałe warunki tongue_out.

No, może nie dosłownie (zwłaszcza w przeliczeniu ze złotówek, hehe), ale w ogólnym ujęciu. tongue_out
    • larrisa Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 00:34
      No cóż, płaca minimalna to cudowny sposób jak podnieść wpływy do budżetu nie podnosząc podatków. Za płacą minimalną idą przecież większe podatki i większy ZUS.
      Gdyby im zależało wyłącznie na korzyści pracowników zwiększyli by kwotę wolną, zgodnie z obietnicami Dudy.
      No ale przecież musi starczyć na 500+ i już wiemy kto się będzie na to składał.

A przy okazji drenując coraz bardziej kieszenie przedsiębiorców rząd dorabia sobie gębę "dbających o godność" polskich obywateli. No ale to przecież nie rząd zapłaci, tylko pracodawca.
      • kaz_nodzieja Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:27
        Niestety. Każdy rząd jest w jednej sprawie solidarny - każdy szczuje na pracodawców i żaden nie ułatwia im czegokolwiek (ewentualnie zagranicznym gigantom). Podsyca umiejętnie niechęć motłochu do pracodawców, szczuje, kładzie kłody pod nogi. A motłoch wierzy, że to pracodawca ich r_cha, a nie rząd i ich własne państwo.
    • szarsz Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 00:49
      PO kiedyś zwiększyła akcyzę na alkohol. Jakże byli zadziwieni, kiedy okazało się, że wpływy do budżetu zmniejszyły się. No jakże to tak?
      Tutaj przewiduję podobnie - jeszcze więcej pracowników będzie pracować na czarno :\
    • zuleyka.z.talgaru Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 07:21
      PIS dba o szarą strefę.
    • kotradykcja Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 07:54
      Słuchałam wczoraj premier z broszką. Żenada.
      A teraz ciekawostka. Koleżanka pracuje na uczelni jako pracownik dydaktyczny.
      Jej pensja wynosi 2753 zł brutto. I już zapowiedziano, że na podwyżki nie mają co liczyć.
      Wczoraj myślałam, że jej żyłka pęknie. Myślę, że pieprznie robotą, do czego serdecznie ją zachęcam. Ma 3 dzieci, więc 1500 dostanie bez wychodzenia z domu. Jak odejdą jej koszty dojazdu, obiadów dzieci w szkole (teraz jedzą w szkole, bo ojciec pracuje do 17, a matka bywa, że do 20.30) to wyjdzie na plus. Nie mówiąc o wolnych weekendach (aktualnie zajęcia z zaocznymi wliczają jej w pensum). I święty spokój. Co za kraj sad
      • demodee Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:24
        Nielogiczne rozumowanie, bo koleżanka zarabia powyżej minimalnej, więc wzrost minimalnej nie spowoduje zmniejszenia jej wynagrodzenia.

Wręcz przeciwnie - spora część dochodu koleżanki pochodzi z podatków (zasiłek na dzieci), więc powinna się cieszyć, że wzrastają wpływy państwa, które jej te dochody wypłaca. A jeśli koleżanka pracuje na uczelni państwowej, to cały jej dochód pochodzi z podatków...
        • shell.erka Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:35
          Logiczne jak dla mnie. Koleżanka się zirytowała, że rząd podwyższa minimalna o kwotę większą, niż wnioskowano, a jednocześnie olal np emerytów, podwyżki w budżetowce, kwotę wolna od podatku.
          Tym samym koleżanka ma pracować jako wykładowca, bez szans na podwyżkę. Jednocześnie obserwując populistyczne wchodzenie w tylki typowemu wyborcy PiS.
          • iuscogens Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 09:22
            Ale teraz dopiero się zdenerwowała?? Bo za czasów PO minimalna rosła a pensje z budżetówki były pomrożone przez 6-7 lat.
            • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 09:48
              iuscogens napisał:
              > Ale teraz dopiero się zdenerwowała?? Bo za czasów PO minimalna rosła a pensje
              > z budżetówki były pomrożone przez 6-7 lat.

To gdzie ta wasza "dobra zmiana"?
              • esme83 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 16:18
                W sądach były podwyżki (dla asystentów np.) - to nie budżetówka?

PS. Przepraszam, omsknął mi się palec i zgłosiłam twój post - admina zapewniam, że to pomyłka smile
          • kotradykcja Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 09:58
            Shell.erka, dokładnie o to chodzi.
          • triss_merigold6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:00
            Akurat nauczyciele akademiccy mieli podwyżki przez ostatnie 3 lata, finansowane z budżetu państwa, przynajmniej tak twierdzi MNiSW.
          • maadzik3 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 14:45
            Nie dziwię się. Jak widzę jak ludzie z habilitacjami i potężnym dorobkiem naukowym mają po 3.000-3.5000 brutto (w bardzo dobrym instytucie PAN) to pytanie. Po co? Po co się starać, po co harować, po co pisać ten doktorat, skoro ktoś po podstawówce musi dostać niespełna dwa razy mniej. Musi. To nie jest może głos przeciw podwyższaniu minimalnej, ale ponieważ w wielu miejscach wykwalifikowana (dobrze) kadra zarabia między 2-4 tys. brutto (często gęsto bliżej 2.000) to ci ludzie, uczciwie pracujący, będą po prostu czuli się pokrzywdzeni. I słusznie. Jeżeli w biedronce na kasie da się zarobić tyle co na państwowej uczelni jako adiunkt (a bywa) to albo trzeba iść do biedronki (gimnazjum wystarczy) albo uznać, że dorabiający naukowcy (ale tak jak to prasa czasem opisuje, po 3 etaty dydaktyczne to jest 2-5% środowiska, a reszta?) to właściwa norma albo wyjechać z kraju. Znów zachodowi trochę doktorantów i doktorów wyprodukowaliśmy smile Bogatym krajem jesteśmy, a co tam!
        • mamma_2012 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:51
          Logiczne.
          Po pierwsze źle na głowę robi człowiekowi świadomość, że zmniejsza się dysproporcja pomiędzy osobą wykonującą proste prace fizyczne, a pracownikiem naukowym.
          Po drugie koleżanka zdaje sobie sprawę, że rząd pracuje nad rozkręceniem inflacji, a prości ludzie widzą tylko 500 złotych i 2000 i to jest dla nich czytelne.
          O ile ktoś, kto dostanie podwyżkę o 150 złotych do płacy minimalnej plus 1500 na 3 dzieci będzie do przodu, nawet pomimo wzrostu inflacji, to koleżanka dostając nadal 2750 realnie straci.
          Po trzecie, żeby dochody państwa rosły muszą być tacy, którzy płacą podatki. Działanie wbrew pracodawcom, jak się domyślasz nie zwiększy wpływów ani od firm ani od pracowników, bo część firm upadnie i rozrośnie się szara strefa.
          • burina Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 09:31
            mamma_2012 napisała:

> Logiczne.
            > Po pierwsze źle na głowę robi człowiekowi świadomość, że zmniejsza się dyspropo
            > rcja pomiędzy osobą wykonującą proste prace fizyczne, a pracownikiem naukowym.

Yyyy, źle w głowie to chyba już ma osoba, która tak kwalifikuje ludzi. Obrzydliwe.

I powiem Ci, że wszędzie na świecie jest tak, nawet na najlepszych uczelniach na świecie (bo przypominam: żaden polski uniwersytet nie kwalifikuje się nawet do 500, mimo wielkiego ego koleżanki) nawet najlepsi profesorowie nie zarabiają tyle ile zarobiliby gdzie indziej.

Czy pensja wystarcza na spokojne życie, czy niższa pensja da się uzasadnić tym, że człowiek nie musi codziennie o 7 rano karty podbijać i np. raz na tydzień w domu pracować to inna sprawa.
            • mamma_2012 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 09:41
              Jednym z powodów dla których polskie uczelnie nie błyszczą jest odpływ najlepszych pracowników na uczelnie zagraniczne.
              Nie wiem na jakim wydziale pracuje ta dziewczyna, bo jeśli na jakimś humanistycznym, to jeśli rzuci to wszystko w cholerę, to straty dla gospodarki nie będzie. Gorzej jeśli prowadzi jakieś perspektywiczne badania.
              Kolejność powinna być taka, że najpierw pomagamy rokującym naukowcom, świetnie ich opłacamy, żeby nie uciekali, ich praca ciągnie gospodarkę, a wtedy korzysta każdy i praca minimalna rośnie zdrowo, bo w oparciu o wzrost gospodarczy.
            • kamunyak Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:36
              >Yyyy, źle w głowie to chyba już ma osoba, która tak kwalifikuje ludzi. Obrzydliwe.

obrzydliwe? no, oprzytomnij kobieto, socjalizm juz się skończył.
              Obrzydliwe jest to, że ty nie widzisz różnicy miedzy miotłą a przeprowadzeniem procesu badawczego.

>I powiem Ci, że wszędzie na świecie jest tak, nawet na najlepszych uczelniach na świecie (bo >przypominam: żaden polski uniwersytet nie kwalifikuje się nawet do 500, mimo wielkiego ego >koleżanki) nawet najlepsi profesorowie nie zarabiają tyle ile zarobiliby gdzie indziej.

daj boże żeby na polskich uczelniach zarabiali tyle, ile zarabiają na najlepszych uczelniach, nawet proporcjonalnie do tamtejszych zarobków
              • triss_merigold6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:42
                Był czas przywyknąć. O ile dobrze pamiętam, to w latach 70 i 80-tych pracownicy uczelni stali finansowo znacznie niżej od wykwalifikowanych pracowników produkcji.
                • dyzurny_troll_forum Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:58
                  triss_merigold6 napisała:

> Był czas przywyknąć. O ile dobrze pamiętam, to w latach 70 i 80-tych pracownicy
                  > uczelni stali finansowo znacznie niżej od wykwalifikowanych pracowników produk
                  > cji.

Tylko lata 70-80 to był kraj pod przewodnictwem ludu pracującego miast i wsi.

I jak tamten kraj skończył pod takim przewodnictwem to chyba wszyscy wiedzą?!
                  • zuleyka.z.talgaru Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:52
                    Dokładnie tak jak teraz.
                    • dyzurny_troll_forum Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:58
                      zuleyka.z.talgaru napisała:

> Dokładnie tak jak teraz.

Co jak teraz?

Teraz jednak lud pracujący miast i wsi ma wyraźnie wskazane swoje miejsce w systemie...
            • maadzik3 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 14:47
              Nie zarobiliby tyle co na kasie w markecie? serio? to nie dzielenie ludzi, to powiedzenie że ktoś kto kształcił się 10 lat po skończeniu obowiązkowego gimnazjum powinien dostać taką samą pensję jak ktoś kto od razu poszedł do prostej roboty. Naprawdę tak jest?
              • demodee Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 16:08
                Ja tam prosta humanistka jestem, to może się nie znam.

Ale na logikę - żeby pracownik uczelni państwowej dostał wypłatę, to najpierw muszą wpłynąć podatki od ludzi pracujących w sektorze prywatnym (księgowego z prywatnego banku, kasjerki z osiedlowego sklepiku). Więc każdy prof. dr hab. siedzi w kieszeni kasjerki z Tesco.
                • mamma_2012 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 16:19
                  Budżetówka też płaci podatki, robi zakupy z VATem, płaci mandatywink
                  Chociaż fakt, że niewiele wytwarza i nagłego, masowego zniknięcia z uniwersytetów historyków, filozofów czy innych tego typu specjalistów byśmy nie zauważyli.
                  Podobnie z dużą częścią administracji.
                  • demodee Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 17:10
                    Budżetówka płaci podatki, mandaty itp. ale przecież z wynagrodzenia, które ma z podatków. Podatki zaś idą z pieniędzy sektora prywatnego (tej kasjerki z Tesco). Ja wiem, że jak się temu bliżej przyjrzeć, to robi się śmiesznie, bo wyobraź sobie sytuację, gdy uczelnia państwowa świadczy usługi np. Bibliotece Narodowej albo odwrotnie. Jak się pomyśli o przepływie pieniądza między tymi instytucjami.

> nagłego, masowego zniknięcia z uniwersytetów historyków, filozofów czy innych tego typu specjalistów byśmy nie zauważyli.
                    Jako humanistka uważam, że historycy i filozofowie powinni zostać. Ale może należałoby urynkowić uczenie publiczne? Wtedy sam rynek by wskazał, czy pensja 3800PLN brutto dla pracownika dydaktycznego uczelni to dużo czy mało. I ile powinien zarabiać prof. dr hab. w stosunku do kasjerki.
                • dyzurny_troll_forum Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 16:26
                  demodee napisała:

> Ja tam prosta humanistka jestem, to może się nie znam.

> Więc każdy prof. dr hab. siedzi w kieszeni kasjerki z Tesco.

Tak, ciekawa koncepcja to jest, dlatego być może humaniści (prości) nie popychają cywilizacji do przodu, bo takim myśleniem się nie da.....
                  • demodee Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 17:14
                    > Tak, ciekawa koncepcja to jest
                    Cieszę się, że pobudziłam Twój umysł do działania.

A prości humaniści zatrudnieni w sektorze prywatnym popychają cywilizację do przodu płacąc (podatkami) pracownikom państwowych uczelni...
      • mika8001 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:41
        Proszę Cie...
        Tez pracuję na uczelni (mam co prawda wyższą pensję).
        Niech koleżanka policzy ile ma wolnego. 36 dni urlopu i multum wolnego do tego. O ktorej rozpoczyna pracę jak kończy o 20:30? Bo jak ja kończę o 20:00, to rozpoczynam o 13:30, a następny dzień mam ustawiony wolny.
        Niech do swojej pensji doliczy trzynastkę, nadgodziny, nagrody, itp. I wysługę lat oczywiscie.
        Ja jestem teraz na macierzyńskim, którego wysokość nie ma wiele wspólnego z kwotą na umowie. Wlasnie ze względu na dodatki.
        Specjalnie po pierwszym dziecku zmieniłam prace. Bardziej lajtowej nie znalazłam poki co.
      • triss_merigold6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 09:50
        Zaraz, zaraz.
        Przecież pani z uczelni mająca trójkę dzieci dostanie dodatkowo 1000 zł, bez względu na wysokość jej wynagrodzenia. O ile to jej dzieci, oczywiście.
        Sugerujesz, że ta pani na uczelni pracuje od 8 rano do 20.30 i w weekendy? W takim razie, przy tak czasochłonnym zaangażowaniu zarobiłaby więcej sprzątając.
      • afro.ninja Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 13:41
        Na trójkę to chyba jednak 1000, czy jednak 1500?
        • triss_merigold6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 13:45
          1500 jeżeli dochody obojga rodziców dzieci wynoszą łącznie mniej niż 4000 zł, do 800 zł na głowę.

• araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 07:58
      Płaca minimalna rośnie systematycznie od 16 lat więc nie wiem skąd "zaskoczenie".
      • kaz_nodzieja Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:28
        Gdyby jeszcze obciążenia pracodawców malały byłoby idealnie. Lub chociaż pozostawały na tym samym poziomie.
    • butch_cassidy Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:36
      To o ile znów wzrośnie ZUS przy działalności jednoosobowej?
      • kaz_nodzieja Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:54
        Nie strasz.
      • asia_i_p Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:56
        A to akurat nie jest uzależnione od średniej? Kiedyś było.
        • kaz_nodzieja Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:57
          Siedź w tej swojej budżetówce i nie wściubiaj nosa tam gdzie się nie znasz.
          • kiddy Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 13:03
            Taaa, bo w budżetówce to jest raj. Gazetko, ja wiem, że ty nie lubisz budżetowców, ale wierz mi, nie chciałabyś teraz pracować jako np. urzędnik w dużym centralnym urzędzie wink .
          • cosmetic.wipes Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 14:13
            Gazet, jak juz chcesz grać zatroskanego przedsiębiorcę, to se chociaz zerknij na stronę ZUSu big_grin

minimalną podstawę wymiaru stanowi kwota 2433 zł (60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego
    • lauren6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:42
      Jakoś nie potrafię wykrzesać z siebie krztyny oburzenia, że już nie będzie można legalnie zatrudniać ludzi za 5, 7, 9 zł za godzinę.
      • kaz_nodzieja Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 08:57
        Pracownik ma wypracować firmie zysk. Firma to nie działalność charytatywna. I jej głównym celem ma być wypracowywanie zysku, a nie fundowanie Iksowi czy Igrekowej stanowisk pracy i pensji.
      • mamma_2012 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 09:13
        No to przestaną zatrudniać. Proste.
        Nasza gospodarka jest oparta na taniej sile roboczej i niskich kosztach produkcji. To w połączeniu ze stabilnością i członkostwem w UE przyciągało inwestycje.
        Nie ma stabilności, nie będzie taniej siły roboczej, nie będzie inwestycji, a z paplaniny o dronach i produkcji statków pieniędzy nie będzie.
        Moi znajomi mieli rozbudowywać zakład produkcyjny w Polsce, dzięki "dobrej zmianie" zdecydowali się przenieść produkcję do innego kraju, więc przy okazji w owym kraju zarejestrowali firmę i tam będą płacić podatki. Domyślasz się, że nie są wyjątkiem.
      • dyzurny_troll_forum Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:53
        lauren6 napisała:

> Jakoś nie potrafię wykrzesać z siebie krztyny oburzenia, że już nie będzie możn
        > a legalnie zatrudniać ludzi za 5, 7, 9 zł za godzinę.

Tak, teraz będą siedzieli na dooopie w domu za 0 zł na godzinę. Tak będzie dobrze zmienione?
        • mozambique Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:54
          nie nie beda siedzieli, beda pracowac dokladnie tak samo tylko na czarno
          • zuleyka.z.talgaru Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:52
            Co ma swoje plusy.
          • lauren6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:53
            Będą siedzieli, bo dostaną 500 zł.
    • zawsze-w-drodze Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 09:02
      Płaca minimalna, pincet+, ustawa o komornikach, Mieszkanie+... Ciekawe kiedy PiS osiągnie ponad 50% poparcia.
      • mamma_2012 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 09:22
        To tylko pokazuje jak niemądrym narodem jesteśmy.
        Jakbyś napisała na forum, że facet po zawodówce pracujący za najniższą krajową, bez szans na poprawę obiecuje ci mieszkanie, drogą biżuterię i 3 razy w roku wakacje na Bora Bora, dostałabyś jasny komunikat o swoim stanie psychicznym.
        Niestety nasz naród zachowuje się jak taka naiwna panienka, której w dodatku jeszcze nie przeszkadza, że ów facet uprzedza, że ma ciężką rękę.
        • lusitania2 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 09:40
          mamma_2012 napisała:

> Jakbyś napisała na forum, że facet po zawodówce pracujący za najniższą krajową,
          > bez szans na poprawę obiecuje ci mieszkanie, drogą biżuterię i 3 razy w roku w
          > akacje na Bora Bora, dostałabyś jasny komunikat o swoim stanie psychicznym.

like itsad
        • dyzurny_troll_forum Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:54
          mamma_2012 napisała:

> Jakbyś napisała na forum, że facet po zawodówce pracujący za najniższą krajową,
          > bez szans na poprawę obiecuje ci mieszkanie, drogą biżuterię i 3 razy w roku w
          > akacje na Bora Bora, dostałabyś jasny komunikat o swoim stanie psychicznym.
          > Niestety nasz naród zachowuje się jak taka naiwna panienka, której w dodatku je
          > szcze nie przeszkadza, że ów facet uprzedza, że ma ciężką rękę.

100/10
        • maadzik3 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 16:14
          100/100
    • mid.week Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 10:57
      Ciekawe czy kasjerki w hipermakretach będą musiały zakładać DG i wystawiać faktury...
      • triss_merigold6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:01
        Biorąc pod uwagę NIEDOBÓR kasjerek? Nie sądzę.
        • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:03
          > Biorąc pod uwagę NIEDOBÓR kasjerek? Nie sądzę.

Niedobór kasjerek prawnie wypełniają kasy automatyczne.
          • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:03
            *sprawnie nie prawnie wink
          • triss_merigold6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:09
            Aha... oczywiście. W takim razie skąd w mniejszych i większych marketach tyle ogłoszeń "kasjera-sprzedawcę zatrudnimy"?
            Tylko wczoraj widziałam takie ogłoszenia w osiedlowym Rossmanie, w Superpharmie w CH, w Biedronce i dziś w małym Kerfurze niedaleko mojej pracy.
            • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:25
              > Tylko wczoraj widziałam takie ogłoszenia w osiedlowym Rossmanie, w Superpharmie
              > w CH, w Biedronce i dziś w małym Kerfurze niedaleko mojej pracy.

W małych i owszem ale i to się zmieni.
              • triss_merigold6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:31
                Zmieni się ponieważ? Jakieś uzasadnienie?
                Weź łaskawie pod uwagę, że w mniejszych i średnich sklepach kasy wyłącznie automatyczne nie zdadzą egzaminu. Nie zdadzą egzaminu również tam, gdzie kupują ludzie starsi, we wszelkich kosmetycznych i branżowych, tam gdzie klient może chcieć o coś zapytać wprost.
                • za_mszowe Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:39
                  Agencje pracy tymczasowej - obsluguja na razie glownie hipermarkety,ale kto wie co bedzie dalej.
                • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:50
                  > Zmieni się ponieważ? Jakieś uzasadnienie?

Bo są tańsze. Zamiast trzech kasjerek masz trzy kasy + jedną osobę nadzorującą. Nigdy nie korzystałaś? Spróbuj.

Z resztą w wielu miejscach tak się dzieje - ostatnio natknęłam się na automat do zamawiania w Macu...
                  • lauren6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:52
                    Skoro to takie cudowne rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić na kosztach personelu, czemu jest tak rzadko stosowane?
                    • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:55
                      lauren6 napisała:
                      > Skoro to takie cudowne rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić na kosztach pers
                      > onelu, czemu jest tak rzadko stosowane?

Jest stosowane coraz częściej. O paczkomatach parę lat temu pewnie nikomu się nie śniło. A odprawa on-line? W ogóle zakupy on-line?
                      • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 13:04
                        araceli napisała:
                        > Jest stosowane coraz częściej. O paczkomatach parę lat temu pewnie nikomu się n
                        > ie śniło. A odprawa on-line? W ogóle zakupy on-line?

I jeszcze dorzucę - bankowość elektroniczna! Wiesz ilu paniom z okienek bankowych zabrała pracę? I tak - 10-15 lat temu ludzie pukali się w głowę jak to w banku bez oddziału można założyć konto. Teraz nikt się nie dziwi i za staniem do okienka a blankietem przelewu nie tęskni.
                        • mozambique Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 14:11
                          akuart to jest pomysł idiotyczny - ułatwił tylko poteznie rozwój całego sektora internetowych oszustw finansowych , juz o społecznym utracie "szacunku do pieniądza" ( jesli tak to mozna ując) nie mówiąc

jak na razie jedyny automat do udzielanai pożyczek wyleciał z roboty
                          • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 14:21
                            mozambique napisała:
                            > akuart to jest pomysł idiotyczny - ułatwił tylko poteznie rozwój całego sektora
                            > internetowych oszustw finansowych , juz o społecznym utracie "szacunku do pien
                            > iądza" ( jesli tak to mozna ując) nie mówiąc
                            >
                            > jak na razie jedyny automat do udzielanai pożyczek wyleciał z roboty

Bankowość elektroniczna "idiotycznym pomysłem"???????? Chyba oszalałaś!
                            • mozambique Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 14:50
                              a ty rozumeisz to co sama napisałaś ?
                              "jak to w banku bez oddziału można założyć konto. Teraz nikt się nie dziwi i"

jelsi nie odróżniasz bankowosci elelktronicznej od wirtualnych bytów finansowych ( tak . bank bez oddziału jest wirtualny) to sie doucz
                              • mozambique Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 14:52
                                akurat ja padłam ofiarą takiej akcji , ktos poslugujac sie moimi danym zalozyl sobei konto w taki sobei banku istniejacym tylko w necie i wziął sobei pożyczke
                                zgadnij jak łatwo jest taką aferę wyjasnic i odkręcic
                                • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 16:10
                                  mozambique napisała:
                                  > akurat ja padłam ofiarą takiej akcji , ktos poslugujac sie moimi danym zalozyl
                                  > sobei konto w taki sobei banku istniejacym tylko w necie i wziął sobei pożyczk
                                  > e
                                  > zgadnij jak łatwo jest taką aferę wyjasnic i odkręcic

Niedawno była na forum omawiana sprawa pana, na którego w 'normalnym' banku wzięto kredyt. Także oszustwa są niezależne od formy.
                              • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 16:09
                                mozambique napisała:
                                > jelsi nie odróżniasz bankowosci elelktronicznej od wirtualnych bytów finansowyc
                                > h ( tak . bank bez oddziału jest wirtualny) to sie doucz

Nie jest wirtualny. A w banku 'z oddziałami' nie ma przeciwwskazań do założenia konta przez net.
                  • araceli Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:53
                    araceli napisała:
                    > Z resztą w wielu miejscach tak się dzieje - ostatnio natknęłam się na automat d
                    > o zamawiania w Macu...

A koronny przykład to paczkomaty smile
                • mamma_2012 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:54
                  Zamiast 10 kas z paniami będziesz miała 8 automatycznych i dwie tradycyjne.
                  W średnich, a nawet niewielkich sklepach na świecie kasy samoobsługowe jak najbardziej są.
                  Sklepy klasyczne i branżowe będą zanikać na rzecz sklepów internetowych.
                  Oczywiście jakaś część zostanie, bo zaspokajają inne potrzeby, ale trend jest łatwy do przewidzenia.
                  Panie kasjerki będą musiały się przekwalifikować na pakowaczy w magazynach (chociaż tu też postępuje automatyzacja) czy kierowców (chociaż kurier z dostawą do domu przegrywać będzie z paczkomatami).
                  Ludzie chcą kupować tanio.
    • naomi19 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 11:50
      Debile.
    • beataj1 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:46
      Cóż. A ja powiem tak. Rozumiem argumenty przeciw. Ale z drugiej strony:
      Prawda jest taka że nie ma co liczyć na dobre serduszko pracodawców. Jak ich się do pewnych rzeczy nie zmusi to znakomita większość sama z siebie tego nie da. I tylko dlatego że ktoś ich zmusił mamy teraz płatne urlopy, nadgodziny (przynajmniej w teorii), jakiekolwiek prawa pracownicze itd.
      Prawda jest taka że pracodawcę może zmusić albo niedobór pracowników - i wtedy będą się musieli postarać. I jakimś cudem zwykle okazuje się że dają radę dopiąć budżety. Albo prawo.

Pracodawcy zawsze będą zawodzić że ich nie stać. Taka ich rola. Im większe upusty na podatkach, obowiązkach względem pracowników itd wyżebrzą tym więcej kasy zostaje w ich kieszeniach.

Zgadzam się że narzuty okołopensyjne są za wysokie. Ale co do pensji minimalnej uważam że ma to sens.
      Janusze biznesu będą musieli sobie poradzić...
      • zuleyka.z.talgaru Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:51
        Poradzą sobie. Szara strefa będzie kwitła jak nenufary w nocach i dniach.
        • triss_merigold6 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:52
          Myślisz, że w szarej strefie ludzie nie potrafią liczyć czy jak?
          • zuleyka.z.talgaru Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:57
            Potrafią. Ale bez ZUS i PIT wyjdzie korzystniej. I albo 2000brutto na umowie o pracę albo 2k netto na czarno...zgadnij co się bardziej opłaca. (przy ubezpieczeniu zdrowotnym z PUP).
          • beataj1 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:58
            Znajomy opowiada za zatrudnianie pracowników magazynowych. Czyli ludzi średnio wykwalifikowanych. Kiedyś przebierał i wybierał. Teraz grzecznie na własny koszt dowozi pracowików z oddalonych wiosek i jeszcze tak kombinuje by dopasować im grafiki tak by było im jaknajwygodniej. Pensje oczywiście też wzrosły bo jak da za niskie to sam będzie robił.
            W tej chwili zaczyna myśleć o imporcie pracowników z Ukrainy i innych bardziej egzotycznych kierunków.
            Nie ma ludzi chętnych do pracy to musi ich zachęcić pensją czy innymi dodatkami.
            Dwa lata temu mówił że po prostu NIE MOŻE zapłacić więcej bo go nie stać. Teraz płaci więcej bez marudzenia bo musi - i okazuje się że go stać. Wtedy też go było stać ale nie musiał, bo pracowników chętnych do pracy za mniejszą kasę było więcej .
            • kaz_nodzieja Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 17:07
              Nie stać go, ale nie ma wyboru i tyle. Nasze państwo nic nie ułatwia małym i średnim pracodawcom, a jeszcze umiejętnie kreuje (przy współpracy uczynnych tutaj mediów) obraz pracodawcy jako pazernego wstrętnego "Janusza" biznesu, który forsę na pewno ma, ale nie da (sama się na to złapałaś). Jeżeli tylko jeden pracownik zarabia mniej od niego to już spokojnie może dostać łatkę wyzyskiwacza. Albo jeśli go nie stać by najemnemu pracownikowi płacić więcej niż 2500 zł (na przykład). Zwykle tacy krytykanci gdy jednak zechcą spróbować tego miodu szybko rozumieją o co w tym wszystkim chodzi.
          • mamma_2012 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 13:01
            Szara strefa jest kusząca dla pracownika i pracodawcy. Żeby pracownik dostał 1000 złotych pracodawca musi wydać 1500, a pracownkowi z tego 1000 państwo zabiera 400.
            Jedynym stratnym jest państwo, które nie dość, że nie zarobi to jeszcze będzie musiało pracownikowi wypłacać zasiłki.
      • dyzurny_troll_forum Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 12:54
        beataj1 napisała:

> Janusze biznesu będą musieli sobie poradzić...

Chyba, że sobie nie poradzą...
        ....wtedy pracownicy będą siedzieli na dooopie w domu za 0 złotych...
      • szarsz Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 13:01
        Ależ tu nie chodzi o wzrost jako taki, ale o jego rozmiar. Osiem procent powinno mieć pokrycie we wzroście gospodarki, inaczej to droga na skróty. A skróty, jak wiemy, mogą prowadzić w różne miejsca...
        • beataj1 Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 13:04
          Bo to jest klasyczna kiełbasa wyborcza która będzie świetnie wyglądała na przemówieniach ku czci, dożynkach czy podczas pokrzykiwania z mównicy sejmowej.
          I oczywiście że to zwiększy szarą strefę - choć tak sobie teraz myślę że niekoniecznie - do tej pory chyba już wszyscy zainteresowani nauczyli się kombinować...
        • dyzurny_troll_forum Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 13:09
          szarsz napisała:

> A skróty, jak wiemy, mogą prowadzić w różne miejsca...

Kto drogi prostuje ten w domu nie nocuje...
    • anorektycznazdzira Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 19:06
      Płaca minimalna systematycznie rośnie, co roku. Co jest niezwykłego, że i w tym wzrasta? Byłby nius, gdyby NIE wzrosła- nie ma się czym ekscytować.
      • larrisa Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 21:35
        Owszem jest, bo nigdy jeszcze wzrost nie był tak duży. Nawet związki zawodowe nie wyskoczyły z taką propozycją, PIS ich przebiło.
    • mynia_pynia Re: 2017 placa minimalna 2tys brutto 15.06.16, 19:07
      4 banknoty po pińcet... jak nas nie stać jak stać. Wydrukujemy sobie. - tak wiem nie o to w tym chodzi wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka