Dodaj do ulubionych

Klima w domu

25.06.16, 22:50
Obecne upały skłoniły mnie do rozmyślania. Macie klimę w mieszkaniu? Warto? W naszym klimacie takich dni niby niewiele... Wygląd niezaciekawy. No i zastanawiam się czy nie wpłynie to na infekcje moich wrażliwców/alergików - bo lato to dla nas jedyny okres wytchnienia przed infekcjami górnych dróg oddechowych.
Z drugiej strony - mieszkanie mamy nagrzewające się, jak pomyślę o takiej klimie w salonie po powrocie z pracy....
Obserwuj wątek
    • koala0405 Re: Klima w domu 25.06.16, 22:54
      klimę mamy tylko w sypialni...ulga w tym upale ale nasze dzieci /3 i 6 lat/ wprowadziły się więc śpimy w czwórkę
      • mum2004 Re: Klima w domu 25.06.16, 22:57
        Myślałam raczej tylko o salonie. W nocy temperatura jest juz znośna, całe popołudnia spędzamy w salonie.
    • heca7 Re: Klima w domu 25.06.16, 22:58
      Mam klimę tylko na poddaszu. U synów. Tam nie dałoby się wytrzymać bez. Jakoś nie zauważyłam zwiększonej ilości zachorowań. Chłopcy i tak odpalają ją wieczorem. Zwykle na pół godziny zanim położą się spać. Potem my im wyłączamy. Czasem w dzień. Dziś na przykład córka tam poszła i siedziała.
    • pade Re: Klima w domu 25.06.16, 23:01
      Pomyśl, pomyślsmile Mam klimę w mieszkaniu, niecałym, ale jednak. Komfort nie do opisania.
      Co do upalnych dni, w zeszłym roku jakby tak zliczyć to prawie miesiąc by wyszedł.
      Ustawiam na 25 stopni, lodówka mi nie potrzebna, duża różnica temperatur źle wpływa na zdrowie.
    • little_fish Re: Klima w domu 25.06.16, 23:03
      mam i chwalę sobie baaaardzo. No nie wiem, czy niewiele dni, kiedy klima potrzebna - jak zamontowaliśmy 2 lata temu, to chodziła prawie całe lato.
      Ja mam w otwartej przestrzeni salono-kuchnio-jadalni. W drzwiach do sypialni stawiam wentylator, który dmucha tym chłodniejszym powietrzem.
      Więcej infekcji nie zauważyłam, ale moje dzieciaki raczej z tych niechorujących. Mąż alergik nie narzeka, wprost przeciwnie
      • mum2004 Re: Klima w domu 25.06.16, 23:06
        Właśnie też mam taką przestrzeń - salon kuchnię jadalnię. W sypialniach nam nie potrzebna.
    • norra.a Re: Klima w domu 26.06.16, 01:30
      Mam kanałową klimę w całym mieszkaniu. Bardzo sobie chwalę, choć jest jedynie kilkanaście dni w roku gdy idzie większość dnia, oprócz tego włączamy na godzinę pod wieczór, żeby schłodzić pokoje przed spaniem. Służy nam też do dogrzewania mieszkania zanim uruchomimy grzejniki.
      Bardzo polecam, nie chorujemy wcale.
      • e-emma-e Re: Klima w domu 26.06.16, 07:17
        norra.a napisała:

> Mam kanałową klimę w całym mieszkaniu. Bardzo sobie chwalę, choć jest jedynie k
        > ilkanaście dni w roku gdy idzie większość dnia, oprócz tego włączamy na godzinę
        > pod wieczór, żeby schłodzić pokoje przed spaniem. Służy nam też do dogrzewania
        > mieszkania zanim uruchomimy grzejniki.
        > Bardzo polecam, nie chorujemy wcale.

Możesz napisać coś więcej? Co to znaczy kanałowa klima? I w jaki sposób dogrzewacie nią mieszkanie, zanim uruchomicie grzejniki? Ile takie cudo kosztowało? Czy instalacja wymagała remontu mieszkania?
        • olena.s Re: Klima w domu 26.06.16, 10:37
          Chodzi chyba niestety o klimę centralną: jedna jednostka chłodząca, która rozprowadza oziębione i osuszone powietrze do wszystkich pomieszczeń za pomocą kanałów umieszczonych w ścianach.A więc - raczej do domów niż indwyidualnych mieszkań.
          Ogrzewanie jest po prostu odwróceniem pracy klimy. Droższe modele mają taką opcję.
        • norra.a Re: Klima w domu 26.06.16, 19:56
          Dokładnie, jedna jednostka i kanały rozprowadzone po całym domu. Wygodne, ale trzeba instalować na etapie budowy czy adaptacji. To jest po prostu pompa ciepła, więc służy też do ogrzewania, jak to kiedyś sprawdzaliśmy do temperatury około 0 stopni na zewnątrz jest bardziej ekonomiczna od centralnego ogrzewania.
      • 3-mamuska Re: Klima w domu 26.06.16, 20:03
        Moja teściowa ma taka jesienią grzeje latem chłodzi.
        Ma zawieszona wysoko pod sufitem na pilota,
        Nie ma kanałow i nie rozprowadza , ale przy otwartych drzwiach daje rade do 40 M .
        Wiem sa jakby rożne rozmiary do większych metraży .
    • b-b1 Re: Klima w domu 26.06.16, 08:48
      Mam klimatyzator na kółkach , w dzień "chodzi " na dole, wieczorem przenosimy na górę domu.
      Chłodzi w sumie otwarte przestrzenie, ale spokojnie daje radę.
      • arwena_11 Re: Klima w domu 26.06.16, 09:37
        o to ja się podłączę z pytaniem.

Jaką macie tę klimę, czy musi być coś wystawiane przez okno, ile metrów chłodzi
        • pelissa81 Re: Klima w domu 26.06.16, 09:57
          Mielismy taki, kupiony kilka lat temu kosztowal chyba 1600 zl wtedy (chodsizly kolo 2000)
          www.ceneo.pl/28929543
          Wbrew pozorom za 3000 nie wiem czy nie wolalabym takiego na sciane
          • mum2004 Re: Klima w domu 26.06.16, 10:04
            Fachowiec nam mówił ze taki klimatyzator na salon instalowany na balkonie to koszt 3-4 tys.
            • pelissa81 Re: Klima w domu 26.06.16, 10:28
              No wlasnie dlatego, jakbym miała dać 2800-3000 za przenośny, zdecuydowałabym się taki montowany na balkonie. Różnica jest kolosalna. Ale jak mowie - dalismy wtedy 1600 zl wiec to było akurat opłacalne. Wtedy jeszcze nie wiedzielismy na ile go w ogóle będziemy wykorzystywać.
        • b-b1 Re: Klima w domu 26.06.16, 10:09
          Powierzchnie zamknięte doprowadza do zadanej temperatury w przeciągu mniej więcej godziny-testowaliśmy raz na 20m2 z temperaturą zadaną 20 stopni.
          Musi mieć odprowadzenie ciepła. Czyli rurę wychodzącą na zewnątrz.
          Ja mam roletę antywłamaniową w oknie "spuszczoną" tak, aby została przestrzeń na dołączony do zestawu panel z otworem na rurę-powietrze wychodzi na zewnątrz.
          W opcji, gdy klimatyzator jest na górze domu-rurę mam w kominie wentylacji.
          Problemem jest tylko rura odprowadzająca, która jest dość krótka-ale...można bezproblemowo dokupić aluminiową do okapów kuchennych i przedłużyć.
          Ja mam taki:
          klimasklep.pl/klimatyzator-przenosny-electrolux-exp09cn1w2-moc-26kw-p-2763.html#dane
          Z pilotem, funkcją wachlowania i decybeli niedużo.
          W zeszłym roku coś ok 1100zł-warto było.
          • b-b1 Re: Klima w domu 26.06.16, 10:10
            Link nie wszedł:
            klimasklep.pl/klimatyzator-przenosny-electrolux-exp09cn1w2-moc-26kw-p-2763.html#dane
        • zuzi.1 Re: Klima w domu 26.06.16, 12:10
          My mamy firmy Fuji Electric, split wiszący na ścianie, chlodzi a w miare potrzeb również grzeje,cena 5 tys zl kilka lat temu na ok. 80 m powierzchni do schlodzenia, teraz byc może można kupic ten sprzęt taniej. Nie wyobrażam sobie nie miec klimatyzacji w domu, ostatnie lata sa b. gorące, wiec po c sie meczyc. Klima to wygoda, odpoczynek, relaks w normalnej temperaturze, gdy upal na zewnątrz. To byly b. dobrze wydane pieniadze.
    • pelissa81 Re: Klima w domu 26.06.16, 09:54
      Mieliśmy przenośny klimatyzator, ale nie wyrabiał i był bardzo głośny (spać ciężko przy nim).
      Ale kilka lat nam pomagał. Kolega wymyslil genialny patent na to, żeby nie robić dziury w ścianie. Wyciął dziurę w plexi i wstawia w okno smile.

W zeszłym roku założyliśmy pełną klimę, bo mąż fatalnie znosi temperatury powyżej 26 stopni i to było świetne, w zeszłym roku chodziła 1,5 miesiąca, w tym roku oczywiście też już działa.

mamy LG, koszt łączny ok 11000. Dodam, że znajomi mają Samsunga sterowanego telefonem smile W sumie chyba nawet lepszy pomysł. Niestety kosztuje, ale zamiast zmienić samochód - zdecydowaliśmy się na to. Mamy w domu patelnię (okna na 1 stronę, tylko od południa, 0 cienia). Bardzo sobie chwalę.
    • olena.s Re: Klima w domu 26.06.16, 10:34
      Klima okropnie żre energię, ale w upały jest cudem. Jeżeli masz alergików to dokładnie wczytaj się w instrukcje producenta i utrzymuj ją w ścisłym reżimie higienicznym - zwłaszcza podwójnie często czyść filtry.
      • karme-lowa Re: Klima w domu 26.06.16, 11:13
        Nie zauważyłam znacznego wzrostu rachunku za energię. Natomiast żałuję, że nie założyłam jej wcześnie smile
        • olena.s Re: Klima w domu 26.06.16, 12:36
          Zależy, ile czasu i na jakiej powierzchni musisz chłodzić. Ktos tam szacował że 6h pracy sprężarki na dobę w 45m2 mieszkania. to jakoś kilkadziesiąt złotych. W mieszkaniu 90 metrowym - ponad stówa. Zależy więc, ile kto ma luzów finansowych.
          Natomiast ulga jest wielka, to prawda.
          • little_fish Re: Klima w domu 27.06.16, 11:04
            kilkadziesiąt złotych za te sześć godzin, czy miesięcznie, przy pracy sześć godzin dziennie?
    • dido_dido Re: Klima w domu 26.06.16, 12:56
      W czwartek mi instalują klimę. Nie mogę się doczekać.
      Koszt 3800 + dodatkowa opłata za kucie rynienek pod przewody.
      Na instalację czekam miesiąc, tyle firma ma zleceń
    • srubokretka Re: Klima w domu 26.06.16, 13:21
      Mamy klim. centralna. Tu gdzie mieszkam nie daloby sie zyc bez klimatyzacji.
      Wlaczam klime nie tylko z powodu upalow , ale i z powodu zanieczyszczenia powietrza. Mamy wstawiony bdb filtr i jak sie okazuje, ze bedzie kiepskie powietrze to wlaczam na 5 min, zeby oczyscic. Wlasciwie to u nas nigdy klima nie pracuje non stop, bo zaizolowalam bdb sciany i w oknach mamy zaluzje (robi ogrona roznice. Od tego bym zaczela ochladzanie domu).
      Pilotujemy za pomoca komorki ( chwala na wysokosciach za ten wynalazek). Termostat z programowaniem na caly dzien ulatwia bardzo zycie, zwlaszcza jak sie ma malutkie dzieci.
      Sa osoby, ktore potrzebuja sie przyzwyczaic do klimy, a raczej nauczyc sie z niej korzystac. Trzeba stopniowo, nie mozna pierwszego dnia schlodzic temp jak w lodowce, bo zatoki gwarantowane.
      Na rachunki trzeba uwazac. Znam ludzi ,ktorzy placa dziesieciokrotnie wiecej za prad latem, ale w domu maja tak, ze bez swetra ich nie odwiedzam.

>Z drugiej strony - mieszkanie mamy nagrzewające się

Moze masz mozliwosc posadzic przed domem wino, powojniki lub bluszcz? To tez bardzo pomaga utrzymac chlod w domu. Ja mam takie daszki porobione nad oknami , na ktore wspina sie cos co dziko wyroslo. Bosko wyglada i rewelacyjny cien robi.
      • mum2004 Re: Klima w domu 26.06.16, 13:30
        Źle ujęłam tytuł wątku - mamy mieszkanie. Na ostatnim piętrze.
    • kkalipso Re: Klima w domu 26.06.16, 13:28
      Mamy. Korzystamy nie tylko w lecie ale i jak zimno. Lubię też spać przy wiatraku taki fajny wiaterek robi.
    • mamalgosia Re: Klima w domu 26.06.16, 13:29
      Mamy. Jest droga w zakupie i droga w eksploatacji (drogie przeglądy). Ale mieszkam na poddaszu i bez niej miewaliśmy 43 stopnie wieczorem. Dodam, że u nas upały są od połowy czerwca do połowy września
    • volta2 Re: Klima w domu 26.06.16, 23:45
      Klimę miałam i dla mnie to wynalazek szatana. Zatoki poszły zdaje się na stałe, polipy są już zoperowane i miałam nadzieję ze nigdy więcej, poza autem się z tym nie spotkam.

Niestety, nowe mieszkanie ma na piętrze klimę, i jest w takie dni jak dziś potrzebna. Wystarczy, ze popracuje 5 minut rano i 5 wieczorem, ulga duża. Ja bym jednak wolała się te parę dni pomęczyć, ile to raptem dni w roku? 10? Z cEgo przy dobrym farcie te dni mogą trafić się w czsie wyjazdu wakacyjnego.
      Inna sprawa, ze ja jestemdość ciepłolubna.
    • sonniva Re: Klima w domu 27.06.16, 08:55
      3 lata temu przebudowałam swoje mieszkanie. Klimatyzacja to poza elektrycznymi oknami z czujnikami deszczu najlepsza inwestycja jaką w życiu poczyniłam. A jest co klimatyzować, bo są 3 poziomy big_grin a ja nie cierpię temperatur powyżej 30 stopni.
    • oqoq74 Re: Klima w domu 27.06.16, 09:13
      U mnie w domu w ten upał było 23-25 stopni w porywach, więc jak na razie klima nie potrzebna.
    • sayyida Re: Klima w domu 27.06.16, 09:22
      Mieszkanie od południa, jednostronne. Przy temperaturze na zewnątrz 30 stopni w środku jest 38. Otwieranie drzwi na klatkę schodową nie pomaga - klatka jest szklana, tam jest jeszcze gorzej. Kupiłam skromną klimę uniblock, trochę za małą (moc 2,4 do 30-metrowego pokoju), schładza o 10 stopni, nie jest to przyjemny chłodek, rura przez okno, okno zawieszone jakimiś foliami i innymi pleksi, ale przynajmniej da się wytrzymać. Rok temu w upały musiałam się wyprowadzić do teściów.
      • sayyida Re: Klima w domu 27.06.16, 09:29
        A, nie mogłam kupić split, nawet nie dlatego, że jest dwukrotnie droższa, ale nie mam balkonu, a na elewacji montować nie wolno.
      • dyzurny_troll_forum Re: Klima w domu 27.06.16, 11:19
        sayyida napisała:

> Mieszkanie od południa, jednostronne.

To już kolejne takie w tym wątku. Kto to kupuje? Nie wiedzieliście jak będzie zorientowane przed zakupem? Chyba każde dziecko wie, że mieszkanie tylko z południową orientacją to jest nie do życia....
        • volta2 Re: Klima w domu 27.06.16, 12:39
          miałam mieszkanie od strony południowej, wszystkie 3 pokoje, jedyne salon wschód-południe.
          nic się nigdy tam nie nagrzewało, zdecydownie mniej niż w obecnym, gdzie połowa mieszkania jest od zachodu.

w południe słońce jest wysoko, więc to problem ostatniej kondygnacji ewentualnie a nie strony południowej (oczywiście nie dotyczy mieszkań w płycie, tu nagrzewa sie chyba wszystko w upały,niezależnie od stron świata)

ale sporo ludzi prezentuje taki brak wiedzy jak ty, bo przy kupnie -większość się pytała, czy mieszkanie latem nie jest gorące? no właśnie nie jest, co wiedziała sąsiadka (mająca również połowie mieszkania od strony południowej) i mieszkanie sobie kupiła nie szczędząc kaskismile
    • triismegistos Re: Klima w domu 27.06.16, 09:25
      Zamiast klimy stosuję okna otwarte na przestrzał i przeciągi. Mam dom raczej chłodny latem i łatwo jest zrobić przeciąg, ale jeśli tegoroczne lato będzie takie jak ostatnie to chyba też rozważę...
    • triismegistos Re: Klima w domu 27.06.16, 09:25
      Zamiast klimy stosuję okna otwarte na przestrzał i przeciągi. Mam dom raczej chłodny latem i łatwo jest zrobić przeciąg, ale jeśli tegoroczne lato będzie takie jak ostatnie to chyba też rozważę...
      • b-b1 Re: Klima w domu 27.06.16, 09:36
        triismegistos napisała:

> Zamiast klimy stosuję okna otwarte na przestrzał i przeciągi. Mam dom raczej ch
        > łodny latem i łatwo jest zrobić przeciąg, ale jeśli tegoroczne lato będzie taki
        > e jak ostatnie to chyba też rozważę...
        >

Do tamtego roku miałam taki sam patent, bo w domu mam chłodno, ale poprzednie lato trochę zweryfikowało ogląd sytuacji, bo nijak nie dało rady zrobić przeciągu, jak powietrze stało w miejscu. Dlatego nie oklimatyzowałam całego domu, tylko kupiłam przenośny, aby Klima ruszyła powietrze z miejsca na zasadzie chłodniejszego przeciągu.
    • fasol-inka Re: Klima w domu 27.06.16, 09:33
      Mam i błogosławię. To była najlepsza inwestycja przy wykańczaniu mieszkania.
      Co prawda mamy tylko w salonie, w pokojach już nie, ale to i tak megaulga. Mieszkanie na ostatnim piętrze, południowo-zachodnie, z oknami prawie od podłogi. Kierunki świata wybieraliśmy świadomie (poprzednie mieszkanie mieliśmy bardzo ciemne), ale z założeniem, że od razu montujemy klimę. Strzał w dziesiątkę, nie wyobrażam sobie życia bez niej.
    • solaris31 Re: Klima w domu 27.06.16, 10:59
      mam. chwalę sobie, ale używam bardzo ostrożnie, bo klima mi szkodzi. powietrze robi się suche, a to jest dla mnie zabójcze, więc klima chodzi, ale naprawdę ostrożnie. z tego powodu nie chorujemy raczej z jej powodu. ale jak ktoś sobie ustawi na 18 stopni i wali na full, no to infekcje murowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka