Dodaj do ulubionych

Problem z urlopem

30.06.16, 17:51
Sa dwie kobiety, ktore prowadza wspolnie interes. Pani nr.1 jest juz 30 lat w tym interesie, pani nr.2 za namowa tej pierwszej dolaczyla do niej 5 lat temu. Przez ostatnie lata bylo tak, ze mialy kogos do pomocy i mogly brac urlop w roznych terminach. Pani nr.1 jest singielka bez rodziny wiec brala swoje 3 tygodnie w maju lub czerwcu poniewaz wtedy mogla spedzic duzo taniej wakacje za granica. Pani nr.2 ma jeszcze nastolatka w szkole i rodzine, (jej siostra mieszka w polsce i ma dziecko wczesnoszkolne) wiec brala urlop w trakcie wakacji.Niestety od przyszlego roku nie beda mialy juz zadnej pomocy wiec beda musialy brac urlop w tym samym czasie.Na nastepne wakacje urlop jest juz zaplanowany w miesiacu wakacyjnym.Jednak pani nr 1 stwierdzila, ze to jest dla niej niesprawiedliwe i czuje sie pokrzywdzona poniewaz biorac urlop w czasie wakacji bedzie przeplacala i zarzadala aby w ramach kompromisu obie braly urlop co drugi rok przed wakacjami, czyli jednego roku 3 tygonie podczas wakacji a drugiego roku trzy tygodnie przed wakacjami.Pani nr.1 jest wdzieczna pani nr 2 za wciagniecie do interesu jednak taki kompromis wydaje sie byc krzywdzacy dla niej(co drugi rok brak mozliwosci spedzenia wakacji z dzieckiem i mezem i/lub z siostra w polsce. Kto jest naprawde poszkodowany w tym ukladzie?
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:03
      Biorą urlop w tym samym czasie = zamykają firmę na 3 tygodnie?
      • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:08
        Tak.
        • lidek0 Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:13
          Skoro stać je na zamknięcie firmy na 3 tygodnie to nie wierzę, że nie stać ich na urlop 3 tygodniowy w środku wakacji. Nie wierzę, że jedna nie może zostać sama w firmie i pracować na miarę swoich możliwości.
          "Pani nr.1 jest wdzięczna pani nr 2 za wciągniecie do interesu " a wcześniej piszesz "Pani nr.1 jest już 30 lat w tym interesie, pani nr.2 za namowa tej pierwszej dołączyła do niej 5 lat temu" gubisz się w zeznaniach. To która była pierwsza w interesie?
          • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:17
            Haha, czeski blad. Naturalnie pani nr2 jest wdzieczna pani nr.1
        • kanna Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:23
          Ja bym to rozwiązała tak - każda bierze dwa tygodnie urlopu (jedna w wakacje, druga przed), pozostała zaciska zęby i dwa tygodnie haruje za dwie.

Pozostały tydzień urlopu każda sobie wykorzysta kiedy indziej.
          • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:29
            Niestety, taka jest specyfika tej pracy, ze nie mozna pracowac samemu ??
            • asia-loi Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:33
              almaya napisała:

> Niestety, taka jest specyfika tej pracy, ze nie mozna pracowac samemu ??

A jak jedna z nich poważnie zachoruje i nie będzie w stanie pracować przez dłuższy czas, to co zrobi druga?
              • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:42
                Jesli jedna zachoruje, to urzad podesle kogos w zastepstwie. Niestety nie dotyczy to urlopu.
          • beata985 Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:29
            a co to za interes, że muszą być dwie, bo jedna nie da rady??
            to jest może rozwiązanie:

kanna napisała:

> Ja bym to rozwiązała tak - każda bierze dwa tygodnie urlopu (jedna w wakacje, d
            > ruga przed), pozostała zaciska zęby i dwa tygodnie haruje za dwie.

ew. ta pozostają ca szuka sobie dorywczo kogoś do pomocy, koniec czerwca, to juz czas, kiedy uczniowie w szkole zbijają bąki a chętnie sobie dorobią.....
    • lusitania2 Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:13
      nikt

• z_lasu Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:31
      Kompromis - rozwiązanie, z którego obie strony są tak samo niezadowolone.

Moim zdaniem rozwiązanie kompletnie bez sensu, bo obie są poszkodowane. Mimo wszystko kombinowałabym urlopy w różnych terminach (a niechby i krótsze).

Co one takiego robią, że w pojedynkę nie mogą nawet na pół gwizdka? Ręczny tartak prowadzą?
      • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:40
        A niech was! Nie chcialam sie wdawac w szczegoly co gdzie i dlaczego ale zapomnialam, ze jestem na ematce. Odpowiadam wszystkim: tak to ja jestem pani nr.2 . Prowadzimy z kolezanka w Niemczech Tagesgroßpflegestelle, dlatego nie mozemy pracowac w pojedynke.
        • memphis90 Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:50
          >Tagesgroßpflegestelle
          To znaczy co? Hodowlę szyszynek? Zbiór arbuzów? Upojne trójkąty?
          • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:58
            Nie, no z tego to pewnie stac by mnie bylo na zatrudnienie kogos do pomocy??
            Opieka dzienna dla dzieci, to jest to co robimy.
            • memphis90 Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:29
              Cóż mam powiedzieć- translatory u mnie zgłupiały...
        • z_lasu Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:53
          > Prowadzimy z kolezanka w Niemczech Tagesgroßpflegestelle,

big_grin Taaa.... I wszystko jasne big_grin
          • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 18:59
            Oj, no przepraszam. Opiekujemy sie dzieciakami.
            • z_lasu Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:04
              Jakie kwalifikacje są wymagane? Dlaczego jest taki problem ze znalezieniem kogoś do pomocy?
              • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:10
                Wyksztalcenie pedagogiczne albo przynajmniej uprawnienia do opieki nad dziecmi. Osoba musi byc niejako przeswietlona przez urzad. Pozatym nie oplacalne dla nas finansowo aby kogos zatudnic na czas urlopu i w ogole.
                • z_lasu Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:27
                  A osoba, którą urząd przysyła na zastępstwo w czasie choroby nie byłaby zainteresowana? Opłacalność kwestia względna gdy na szali kładziemy wakacje z dzieckiem.
                  • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:42
                    To jest tak skomplikowane, ze trudno to zrozumiec ale prawnie to jest tak, ze na czas urlopu zastepstwo sie nie nalezy. Interes trzeba poprostu zamknac. Oczywiscie duzo opiekunek( rowniez my do tej pory) kombinuje i stara sie zeby jednak interes dzialal na okraglo. Jest to poprostu dla nas bardziej oplacalne finansowo a dla rodzicow atrakcyjne, poniewaz nie musza dostosowywac sie do naszego urlopu.
                    • z_lasu Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:49
                      Ja rozumiem, że się nie należy, ale czy nie możecie jej na chwilę zatrudnić? Poza urzędem.
                      • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:59
                        Finasowo jest to niemozliwe. Ja bym sie moze jeszcze dorzucila do takiego rozwiazania ale kolezanka nie.
                • memphis90 Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:29
                  Stażystki? Studentki na praktykach?
                • aankaa Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:43
                  macie jakiś limit dzieci na opiekunkę ?
                  może na czas urlopów - wcześniej uzgodnione terminy wolnego i z rodzicami - przyjąć tylko część podopiecznych ?
                  • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:48
                    Tak, jest limit kolezanka moze miec i ma max.5 dzieci a ja jeszcze do przyszlego roku 3 a potem tez 5.
                    To moglby byc jakis pomysl ale wiekszosc rodzicow ma rowniez starsze dzieci w szkolach, wiec wola brac urlop w czasie wakacji a nie przed.
                    • lidek0 Re: Problem z urlopem 01.07.16, 07:05
                      A robiłyście w ogóle rozeznanie jak by to wyglądało gdyby tylko jedna pracowała?
              • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:43
                No, nie dziwie sie! smile
                • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:50
                  Ten komentarz zle sie podpial, byl skierowany do memphis90
    • kota_marcowa Re: Problem z urlopem 30.06.16, 19:54
      Nie czytałam jeszcze odpowiedzi smile
      Uważam, że taki kompromis jest sprawiedliwy, raz korzysta pani nr 1 raz nr 2, roszczenia pani nr 2 są krzywdzące dla pani nr 1, która chce iść na kompromis.
      • almaya Re: Problem z urlopem 30.06.16, 20:00
        Dziekuje kota za komentarz.
    • szpil1 Re: Problem z urlopem 01.07.16, 07:13
      Pani nr 1 ma rację. Pani nr 2 czuje sie pokrzywdzona, ze co drugi rok nie będzie mogła spędzić urlopu z rodziną, ale przecież pani nr 1 bedzie płaciła więcej za wakacje. Dlaczego ma byc pokrzywdzona?
    • anorektycznazdzira Re: Problem z urlopem 01.07.16, 07:23
      Nikt nie jest poszkodowany, bo kompromis co 2 lata na zmianę jak chce jedna i jak chce druga jest OK.
    • jowita771 Re: Problem z urlopem 01.07.16, 07:24
      Pokrzywdzona jest pani nr 2 moim zdaniem. Płacenie więcej za wczasy to nie jest taki problem, jak niemożność wyjechania na wakacje z rodziną. Egoistka i tyle.
      • nigolla Re: Problem z urlopem 01.07.16, 07:41
        Płacenie więcej to dla mnie to byłby problem. Dodatkowo przed sezonem jest mniej ludzi ogólnie, a dodatkowo w tym wszystkim prawie brak rodzin z dziećmi. Przyjemniej się i zwiedza i leży nad basenem, gdy nie ma tłumów, kolejek, ścisku.
    • lady-z-gaga Re: Problem z urlopem 01.07.16, 07:42
      Na przyszły rok urlop zaplanowany w miesiącu wakacyjnym, więc problem dotknie Cię dopiero za 2 lata smile do tego czasu może coś się zmienić, nie martw się na zapas smile

>co drugi rok brak mozliwosci spedzenia wakacji z dzieckiem i mężem i/lub z siostra w polsce.

Dziecko to nastolatek, za dwa lata jeszcze bardziej nastolatekwink wspólne urlopy z rodzicami to chyba raczej w krotkiej perspektywie? wink niedługo będzie miał własne plany smile
      Siostrę można odwiedzić w innym terminie, niż wakacje, ale Ty chciałabyś wspólnie gdzieś w Polsce pojechac, jak rozumiem? trudno, nie musisz tego robic każdego lata. To naprawdę nie tragedia. Mnóstwo ludzi ma specyfikę pracy polegająca na tym, że nie mogą sobie zorganizować urlopu tak, jak by chcieli.
      Układ jest sprawiedliwy, bo dla singielki wyjazd w czasie wakacji - oprocz tego, że dużo droższy - może być też mało atrakcyjny. W ciepłych krajach panuje upal nie do wytrzymania, tłok i rodziny z dziećmi..... i ona będzie musiała co drugi rok się męczyć wink
    • mamameg Re: Problem z urlopem 01.07.16, 08:16
      Ja tu widzę jeszcze jedno wyjście, ale pewnie się na nie nie zdecydujesz- możesz co drugi rok dopłacać koleżance sigielce różnicę w cenie wakacji w sezonie.
      • marianna72 Re: Problem z urlopem 01.07.16, 08:29
        gdyby To chodzilo tylko o pieniadze mogloby To byc rozwiazanie
    • raniuszek_0 Re: Problem z urlopem 01.07.16, 09:11
      Rozwiązanie zaproponowane przez panią nr 1 jest najbardziej sprawiedliwe. Skoro naprawdę nie ma żadnej możliwości, żeby wziąć urlop w różnych terminach, to najlepiej się podzielić dobrami i w jednym roku zrobić tak, a w drugim inaczej. Nie ma żadnego powodu, dla którego albo pani 1, albo pani 2 miałyby ustąpić na stałe - każda ma swoje, istotne dla siebie, racje i każda chciałaby swój urlop wykorzystać tak, jak lubi.
      • verdana Re: Problem z urlopem 01.07.16, 09:38
        A ja tu widzę kompletnie inny problem. Zamknięcie punktu opieki nad dziećmi w wakacje dla rodziców jest pewnie do przyjęcia - planują wakacje w podobnym terminie, mają starsze dzieci, z którymi i tak wyjeżdżają - w kazdym razie z takim rozwiązaniem rodzice sie zwykle liczą.
        Zamknięcie punktu opieki w maju jest idiotyczne, rodzice nie będą zadowoleni.
        • lady-z-gaga Re: Problem z urlopem 01.07.16, 09:43
          racja
    • wuika Re: Problem z urlopem 01.07.16, 09:40
      Na mój gust problem finansowy jest mniejszego kalibru niż niemożność spędzenie urlopu z rodziną. Jakaś rekompensata za droższe wakacje?
    • mama303 Re: Problem z urlopem 01.07.16, 09:43
      nikt nie jest poszkodowany, może niech zatrudnią kogos dorywczo i biora urlopy po 2 tygodnie
    • lauren6 Re: Problem z urlopem 01.07.16, 09:46
      Niech zatrudnia nową osobę do pomocy. Widać, że sinfielka nie ma wyobraźni, skoro chce odbierać dziecku możliwość spędzenia czasu z matką.
      • lady-z-gaga Re: Problem z urlopem 01.07.16, 09:48
        > (... ) chce odbierać dziecku możliwość spędzenia czasu z matką.

czy ty czasem zastanawiasz się, co piszesz? big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka