Dodaj do ulubionych

Zamach w Nicei

15.07.16, 00:12
30 osób nie żyje... sad
Obstawiam kolejnych ubogacaczy kultury... Straszne, nidzie nie jest bezpiecznie.
Obserwuj wątek
    • thaures Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 00:19
      A jeszcze rano , oglądając obchody 14.07 w Paryżu, powiedziałam do męża, że idealny czas na zamach.... Straszne
      • wioskowy_glupek Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 00:22
        No dokładnie - sprytni na Euro się ich spodziewali
        • karme-lowa Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 00:34
          Strasznesad
          Dziś w radiu słyszałam, że Hollande ma nieprzedłużyć alertu zagrożenia terrorystycznego. Że nie można dać się zastraszyć. A tu znowu atak .
          • wioskowy_glupek Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 00:46
            Strasznie się na tą Francję uparli sad
            • bialeem Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 00:51
              Nie wiem czy to kwestia uporu czy infiltracji i braku zabezpieczeń. Dziwi mnie Nicea, która ma w tej chwili największy % muzułmanów w kraju. Szkoda. Piękne miasto.
              • jablkowe Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 06:44
                przecież zamachowcom wszystko jedno, kogo mordują. naprawdę sądzisz, że odczuwają jakąkolwiek wspólnotę ze zasymilowanymi muzułmanami europejskimi?
                • wheels.of.steel Islam to międzynarodowa solidarność 15.07.16, 07:11
                  Dlatego np. pojmanych terrorystów może pomścić np. muzułmanin z Afryki, wyciągając zbiorową odpowiedzialność wobec świata zachodu. W Islamie nie chodzi o naród, rasę. Chodzi o religię i doprowadzenia do panowania islamu na całym świecie.
                  • miliwati Re: Islam to międzynarodowa solidarność 15.07.16, 15:18
                    wheels.of.steel napisał:

> Dlatego np. pojmanych terrorystów może pomścić np. muzułmanin z Afryki, wyciąga
                    > jąc zbiorową odpowiedzialność wobec świata zachodu. W Islamie nie chodzi o naró
                    > d, rasę. Chodzi o religię i doprowadzenia do panowania islamu na całym świecie.

Czepianie się zbiorowej odpowiedzialności pisząc równocześnie hurtem "Islam to..." smile
                    Paradne.
                • kaz_nodzieja Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:11
                  Mordują tam gdzie im wygodniej i mniejsze ryzyko dla nich, czyli w krajach gdzie mają szerokie zaplecze, dużą sieć znajomych i krewnych tego samego pochodzenia/religii oraz wtyczki w tamtejszej policji i służbach. To też ma znaczenie.
    • aurinko Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 01:02
      Straszne sad Podobno już ponad 70 ofiar sad
    • princesswhitewolf peace mantra 15.07.16, 01:05
      youtu.be/6XP-f7wPM0A?list=PLtpNtUtk9031OeJFmY8pLZT5Qp_9EZU5k
    • maslova Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 01:29
      A dopiero co wczoraj pomyślałam, że Euro przeszło spokojnie, nie stało się nic strasznego... Czyżby uśpiona czujność służb antyterrorystycznych po mistrzostwach?
      • wioskowy_glupek Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 02:03
        Na gazecie zapobiegliwie, oczywiście możliwość komentowania pod artykułami wyłączona LOL
      • princesswhitewolf Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 02:08
        nie. ktos chce sprowokowac Francje i cala Europe do staniecia po stronie w w wojnie
        • jakw Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 03:24
          Przecież we Francji już jest wojna - domowa.
          • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 07:14
            jakw napisała:
            > Przecież we Francji już jest wojna - domowa.

Jaka domowa??? Francja uczestniczy w regularnej wojnie z ISIS, bombarduje Syrię. Ludzie - wasza ignorancja powala.
            • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 07:28
              Gdyby to tylko o wojnę w Syrii chodziło. Najważniejszy trop - "przedmieścia". Parę lat temu były to "tylko" rozróby i podpalania samochodów. Nie zrobiono nic z problemem i powstała piękna grupa, z której można rekrutować "wojowników"
              • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 07:29
                joa66 napisała:
                > Gdyby to tylko o wojnę w Syrii chodziło.
                (...)
                >z której można rekrutować "wojowników"

Wojowników NA CO?
            • princesswhitewolf Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:18
              araceli, to kazdy wie zejuz po pierwszym ataku w Paryzu uczestniczyli w nalotach na Syrie. Ale byc moze ktos chce ich zmobilizowac do wiekszego uczestnictwa. Jesli moge przypomniec, Francja jest jednym z krajow jaki zawsze mowil nie War on Iraque. Francja zawsze miala dosc ukladne relacje z Rosja zas z USA nie bardzo im bywalo podrodze, no moze z wyjatkiem paru aktow takicj jak statua wolnosci czy fakt ze z racji oczywistych i USA i Francja sa w Nato.

Ja rzadowi USA nie i jeszcze raz nie nie ufam. Spedzilam 5 lat w zwiazku podczas 5 lat w USA na studiach z rekrutem do FBI - slyszala zbyt wiele
        • wheels.of.steel Nie wierzę, że to prowokacja służb... 15.07.16, 06:59
          Służby robią swingowany zamach, by mieć pretekst do stanięcia po wojnie, poświęcając tyle ludzkich żyć. W naszej kulturze to nie przechodzi, nie jesteśmy zwierzętami jak co niektórzy miłośnicy Koranu.
          Równie dobrze można by było powiedzieć, że zamach zrobił PiS, żeby utwierdzić się w tym że Polska nie przyjmie uchodźców.
          Stawiam na to, że po Euro wydatki na służby specjalne wróciły do normy, do tego francuska poprawność polityczna sprawia, że nie wolno kolorowego muzułmanina traktować podejrzliwie, abstrahując już od tego że ich jest tam tyle, że ciężko każdego kontrolować.
        • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 07:13
          princesswhitewolf napisała:
          > nie. ktos chce sprowokowac Francje i cala Europe
          > do staniecia po stronie w w wojnie

Przecież Francja już w tej wojnie uczestniczy od bardzo długiego czasu!
        • olena.s Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 07:24
          Eschatologia albo Putin.
        • najma78 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:36
          Ktos. Wiadomo kto. Ciekawe kiedy wreszcie nazwie sie to po imieniu. Zdaje kandydant na prezydenta w jednym duzym kraju to zrobil.
          • princesswhitewolf Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:19
            ano
    • pruszynkaaa Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 03:38
      Wiecie co... tak czytam i sobie myslę - niedawno był atak w Bagdadzie... zginęło ponad 200 ludzi... atak był w dzielnicy handlowej - pełnej rodzin z dziećmi. A w gazetach jedynie jakieś migawki, wzmianki...
      Wiem, że dla nas Europejczyków Bagdad to jakiś odległy "dziki" kraj odległy kulturowo, ale... czy tam życie człowieka jest mniej wartościowe dla nas? Czy nasi europejscy i inni włodarze składali kondolencje i hołdy ofiarom i ich rodzinom?
      Nie umniejszam tragedii francuskiej - każda tego typu śmierć jest bezsensowna i tragiczna, ale jakaś schizofrenia tu się wkrada...

A, taka refleksja mnie naszła...
      • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 07:19
        Czytałam kiedyś komentarze mieszkańców Afryki po ataku w Mali. Ludzie komentowali facebookową "oflagowaną" żałobę. I jedna myśl się przewijała - Europa jest bogata, bo ludzie są solidarni, a my ( w sensie Afrykanczycy) zapalamy sto razy więcej wirtualnych świeczek pod artykułami o tragedii w Paryzu czy USA niż u nas w Afryce. Dziwne to.
      • jolinka102 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 07:25
        Bagdad to nie kraj tylko stolica Iraku. Nie wiem jak polskie media, ale zarowno media niemieckie jak i BBC poswiecaly temu tematowi dosc duzo czasu. Nie ma sie co dziwic, ze europejskie media poswiecaja wiecej uwagi na zamachy we Francji. Po pierwsze tematy europejskie interesuja i dotycza nas bardziej. Kazdy z nas ma rodzine lub znajomych rozsianych po calej Europie. Osobiscie nie znam nikogo kto by mial rodzine w Iraku. Po drugie zamachy terorystyczne sa w Europie czyms ,,nowym'' i do niedawna byly to pojedyncze przypadki. W Iraku od lat zamachy wieksze i mniejsze sa niemal ,,codziennoscia''.
        • volta2 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:07
          hmmm, nie mam żadnej rodziny rozsianej po europie, za to moja koleżanka jest pół irakijką, najlepszy kolega mojego syna miał irakijskiej krwi już tylko ćwierćsmile

ale tak patrząc, to zamach w iraku pownien mnie obejść bardziej. a nie obszedłsad
      • mama.2k15 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:15
        Z Europy do Iraku jest taka sama odległość jak z Iraku do Europy. W Europie więcej uwagi poświęca się zamachom w Europie i vice versa. To żaden spisek, tylko zwykła logika.
        • kaz_nodzieja Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:14
          Dokładnie. Przypuszczam, że Pruszynkę też bardziej by obeszła śmierć np. w wypadku 5 osób z jej rodzinnej wioseczki na Podlasiu niż śmierć (w tym samym czasie) 70 osób we Włoszech na ten przykład.
    • jablkowe Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 06:31
      obudziłam się i to pierwsze, co przeczytałam sad
      straszne sad jak i kiedy to się stało, że nagle żyjemy w świecie ataków terrorystycznych? i czym to się skończy? boję się sad

pruszynkaaa, tak, o Turcji też mało pisali, a przecież było kilka ataków sad europocentryzm, zawsze większe emocje wzbudza to, co najbliżej, a media zarabiają na tych emocjach właśnie...
      • paszczakowna1 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 07:29
        >jak i kiedy to się stało, że nagle żyjemy w świecie ataków terrorystycznych?

To było od dawna, nie stało się nagle, tylko mniej było nagłaśniane. Pamiętasz zamachy w metrze w Londynie i Madrycie?
        • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 07:32
          myślę, że Londyn, Madryt, NYC zawierają się w "nagle".
    • paszczakowna1 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 07:41
      "Obstawiam kolejnych ubogacaczy kultury" - uprzejmie komunikuję, że zamachowcem był Francuz tunezyjskiego pochodzenia. NIe przeszkodzi to oczywiście w dalszym szczuciu na uchodźców i imigrantów, ale warto ten fakt odnotować.
      • iuscogens Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:13
        No multi kulti w praktyce.
        Można się jeszcze zastanawiać czy urodzony we Francji z rodziców imigrantów czy sam imigrant, który po kilku latach dostał obywatelstwo ale w sumie to już bez różnicy.
        Dlatego jest tak jak ktoś napisał na dole, we Francji jest już wojna domowa, na tle religijnym.
        • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:31
          iuscogens napisał:
          > Dlatego jest tak jak ktoś napisał na dole, we Francji jest już wojna domowa, na
          > tle religijnym.

Kolejna ignorantka, która nie zauważyła, że Francja jest na regularnej wonie z ISIS.
      • mama.2k15 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:20
        A czemu miałoby przeszkodzić? Chcesz powiedzieć, że tunezyjski zamachowiec nie ma nic wspólnego z imigracją i wielokulturowością (a właściwie dwukulturowością Francji)?
        • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:33
          mama.2k15 napisała:
          > A czemu miałoby przeszkodzić? Chcesz powiedzieć, że tunezyjski zamachowiec nie
          > ma nic wspólnego z imigracją i wielokulturowością (a właściwie dwukulturowością
          > Francji)?

Zamachy nie mają nic wspólnego z wielokulturowością. Są po prostu elementem wojny Francji z ISIS. Tak - Francja prowadzi WOJNĘ - ciekawe kiedy to do Was dotrze.
          • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:43
            Do Was, araceli, powinno dotrzeć, że to bardzie skomplikowane.
            • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:50
              joa66 napisała:
              > Do Was, araceli, powinno dotrzeć, że to bardzie skomplikowane.

Do mnie dociera - znów źle adresujesz. Do niektórych nie docierają nawet FAKTY.
              • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:53
                Wydaje mi się, że dyskutujesz sama ze sobą. Nikt nie podważa "faktów", ludzie piszą też o innych aspektach problemu.
                • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:03
                  joa66 napisała:
                  > Wydaje mi się, że dyskutujesz sama ze sobą. Nikt nie podważa "faktów",

Naaaaprawdę? Ludzie, którzy piszą o 'zamachach terrorystycznych' i 'wojnie domowej' znają fakty?
                  • kaz_nodzieja Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:16
                    Wojnie domowej bo w końcu ciągle jest podkreślane jak Ci wspaniali imigranci się asymilują, ilu z nich ma obywatelstwo francuskie, więc jak obywatel francuski napada na innych obywateli francuskich to można to nazwać wojną domową? Nie pamiętacie zamachów w Paryżu? Jak byk stało "podejrzewany jest obywatel Francji i drugi - Belgii, trzeci zbiegł".
          • mama.2k15 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:59
            araceli napisała:

> mama.2k15 napisała:
            > > A czemu miałoby przeszkodzić? Chcesz powiedzieć, że tunezyjski zamachowie
            > c nie
            > > ma nic wspólnego z imigracją i wielokulturowością (a właściwie dwukulturo
            > wością
            > > Francji)?
            >
            > Zamachy nie mają nic wspólnego z wielokulturowością. Są po prostu elementem woj
            > ny Francji z ISIS. Tak - Francja prowadzi WOJNĘ - ciekawe kiedy to do Was dotrz
            > e.
            >
            >
            >

Widzisz mnie podwójnie?
            Jeśli chcesz dołączyć to dyskusji to pisz na temat, bo nie wiem jak skomentować oczywistości które przedstawiasz jak prawdę objawioną.
            • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:04
              mama.2k15 napisała:
              > Jeśli chcesz dołączyć to dyskusji to pisz na temat, bo nie wiem jak skomentować
              > oczywistości które przedstawiasz jak prawdę objawioną.

Skoro oczywistość to czemu piszesz o 'zamachu'?
              • mama.2k15 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:09
                Odsyłam do SJP.
                • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:13
                  mama.2k15 napisała:
                  > Odsyłam do SJP.

Proponuję, żebyś najpierw sama z niego skorzystała.
                  • mama.2k15 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:17
                    araceli napisała:

> mama.2k15 napisała:
                    > > Odsyłam do SJP.
                    >
                    > Proponuję, żebyś najpierw sama z niego skorzystała.
                    >
                    >

OK, bo widzę że nie umiesz znaleźć:

zamach
                    1. ?energiczny ruch ręką lub nogą do tyłu, a następnie do przodu, w celu zwiększenia siły uderzenia lub rzutu?
                    2. ?działanie mające na celu odebranie komuś życia, majątku, praw itp.?

Nie ma za co.
                    • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:21
                      mama.2k15 nap
                      > 1. ?energiczny ruch ręką lub nogą do tyłu, a następnie do przodu, w celu zwięks
                      > zenia siły uderzenia lub rzutu?
                      > 2. ?działanie mające na celu odebranie komuś życia, majątku, praw itp.?
                      >
                      > Nie ma za co.

Luz - nie było I czy II wojny światowej -0 były tylko zamachy terrorystyczne bo to przecież tylko "działanie mające na celu odebranie komuś życia, majątku, praw".
                      • mama.2k15 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:26
                        Nie kompromituj się dalej.
                • klerjeser Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:14
                  mama.2k15 napisała:

> Odsyłam do SJP.

No jak to? Mamy wojnę. Brygada zmechanizowana sił zbrojnych ISIS śmiałym manewrem taktycznym zadała ciężkie straty wojskom francuskim okopanym na plaży w Nicei.
                  • iuscogens Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:21
                    No właśnie na tym polega główny problem. Ludzie nie dopuszczają do siebie, że tradycyjnej wojny już nie będzie, że sposób prowadzenia wojny się zmienił i nadal tkwią mentalnie w poprzednim stuleciu.
                    Na Ukrainie też przecież wojny nie ma.
                    I dlatego Europa przegrywa na całej linii.
                  • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:24
                    klerjeser napisał(a):
                    > No jak to? Mamy wojnę. Brygada zmechanizowana sił zbrojnych ISIS śmiałym manewr
                    > em taktycznym zadała ciężkie straty wojskom francuskim okopanym na plaży w Nicei.

To właśnie piękny przykład ignorancji, o której piszę: wizja wony jako dwóch armii stojących na przeciwko siebie na polu walki. Słabe to...

Idźmy dalej: Skoro mieszkający np. w Polsce Niemcy w czasie II wojny światowej chętnie pomagali niemieckiej armii w ramach tzw. 'piątej kolumny' to II wojna światowa była w rzeczywistości wojną domową wynikającą z multikulturowości big_grin
                    • triss_merigold6 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:30
                      W Polsce to akurat mało, w Czechach i w Norwegii była silna V kolumna.
      • najma78 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:44
        paszczakowna1 napisała:

> "Obstawiam kolejnych ubogacaczy kultury" - uprzejmie komunikuję, że zamachowcem
        > był Francuz tunezyjskiego pochodzenia. NIe przeszkodzi to oczywiście w dalszym
        > szczuciu na uchodźców i imigrantów, ale warto ten fakt odnotować.
        >
        A wiesz ilu jest muzulmanow na swiecie? Zapewne wiesz. Wiesz ilu z nich jest zwyklymi spokojnymi ludzmi? Zapewne wiesz ze wiekszosc. Szacuje sie ze jakies 25% z calosci muzulmanow jest eksremistami,radykalistami wrogami tzw Zachodu. Teraz oblicz sobie sobie ilu ich jest i zastanow sie czy to jest realne zagrozenie. Ja uwazam ze jest.
        • triss_merigold6 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:33
          O, wczesniej chyba uważałaś inaczej.

Francuz?! Fakt, że ktoś urodzi się lub zamieszka w stajence nie czyni z niego konia.
          • volta2 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:12
            nie załamuj najmy. ona myśli że jest już angielką od co najmniej dwóch pokoleń a ty jej ze stajenką wyjeżdżaszsmile
            • najma78 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:05
              volta2 napisała:

> nie załamuj najmy. ona myśli że jest już angielką od co najmniej dwóch pokoleń
              > a ty jej ze stajenką wyjeżdżaszsmile

od wiecej niz dwoch pokolen .
          • kota_marcowa Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:11
            Ze tak się powtórzę wink

https://www.megasmiech.pl/upload/images/large/2016/05/puszek_jest_ryba_2016-05-30_19-41-49.jpg
      • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:12
        Czyli kolejny "ubogacacz kultury", roznica polega jedynie na tym, ze zostal przyjety (lub jego rodzice) lata a nie miesiace temu.
        Niewielki odsetek muzulamow w Europie czuje sie Francuzami, Holendrami etc. nawet jesli sie tam juz urodzili. Emocjonalnie blizej im raczej do krajow pochodzenia.
        Ale o tym oficjalnie tez nie wypada mowic...
        • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:11
          Niewielki odsetek muzulamow w Europie czuje sie Francuzami, Holendrami etc

ciekawe dlaczego...
          • kaz_nodzieja Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:20
            Bo każdy najczęściej lepiej czuje się u siebie. Jedni będą się czuli obco i tylko będą przychodzili na rodzime fora by poopluwać ludzi, którzy jednak zostali w kraju, inni będą bardziej radykalni. Sama nawet widzisz, że czołówkę najbardziej agresywnych forumowiczek stanowią emigrantki, także te z obywatelstwem owych wspaniałych krajów.
            • triss_merigold6 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:24
              Wykorzenienie musi wywoływać frustrację.
          • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:50
            No wlasnie. Opisujac brak integracji mniejszosci muzulamnskich zwykle pisze sie o tym, ze Europejczycy czegos tam nie zrobili albo zrobili za malo aby do tej integracji doprowadzic.
            Ale, moim zdaniem, pytanie powinno brzmiec; co ONI robia aby sie zintegrowac?
            co robia aby byc cennym czlonkiem spoleczenstwa, ktore ich przyjelo i dzieli sie z nimi swoimi dobrami? Czy robia cokolwiek aby okazac chocby symboliczna wdziecznosc aby stanac samodzielnie na nogi i nie zerowac na socjalu?
            Jesli chodzi o imigrantow we Francji to nie.
            I jeszcze im zle, choc Francja oferuje im pod kazdym wzgledem (mieszkalnym, edukacyjnym, opieki zdrowotnej, poszanowania praw) wiecej niz kraje z ktorych przybyli, ale oni i tak maja pretensje, i tak jest im za malo.
            • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:57
              cersei8 napisał(a):
              > No wlasnie. Opisujac brak integracji mniejszosci muzulamnskich zwykle pisze sie
              > o tym, ze Europejczycy czegos tam nie zrobili albo zrobili za malo aby do tej
              > integracji doprowadzic.

Mniej więcej to samo dzięki czemu Angole chcą Polaków z wysp wykopać big_grin
              • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:02
                Nie, nie to samo - nawet mniej więcej.
              • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:05
                Angole chca Polakow zWysp wykopac glownie dlatego ze pracujac za nizsze stawki zabieraja prace im.
                Akurat dzieci Polakow urodzone w Anglii sa czasem bardziej angielskie niz ich rodowici rowiesnicy...
                • najma78 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:09
                  cersei8 napisał(a):

> Angole chca Polakow zWysp wykopac glownie dlatego ze pracujac za nizsze stawki
                  > zabieraja prace im.

Nie pracuja za nizsze stawki a takie jak cala reszta. Brytyjczyk nie dostanie wiecej i dobrze o tym wie. A jesli bedzie mial zbyt wysokie oczekiwania to firma przeniesie sie tam gdzie bedzie pracownikom placic jeszcze mniej.
            • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:04
              Opisujac brak integracji mniejszosci muzulamnskich zwykle pisze sie o tym, ze Europejczycy czegos tam nie zrobili albo zrobili

To oczywiste - wystarczy znać historię, tę starszą I współczesną.
              • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:08
                To wyjasnij mi prosze co wspolnego z historia ma fakt ze mlodzi Abdule nie chca sie uczyc ani pracowac, bo uznaja ze kasa z zasilkow i tak im nalezy.
                Tak, wiem ze prapradzaiadek Abdula mogl miec ciezko zyjac w koloniach, ale dokad mozna za to placic, do ilu pokolen naprzod?
                • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:14
                  Z podobnego powodu jak "nie chcą pracować" w popegeerowskich wsiach.

p.s. I naprawdę nie chodzi o "prapradziadów"
                  • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:17
                    Wykluczenie jest najlepszą glebą do powstawania patologii.
                    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:22
                      Cbętnie się dowiem, dlaczego wykluczeni muzułmanie dokonują zamachów, a np. wykluczeni Laotańczycy nie. Przypominam ponadto, że muzułmanie dokonują zamach?w na całym świecie, ciekawe w jaki sposób są wykluczeni w Iraku, Turcji czy Arabii Saudyjskiej.
                      • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:35
                        Już tłumaczę - ponieważ fundamentaliści wykorzystują wykluczenie konkretnych grup. I nie są to Laotańczycy.
                        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:40
                          A ja powtórzę, że muzułmanie dokonują zamachów na całym świecie, również w krajach, w których wykluczeni nie są: vide ostatni zamach w A.S.
                          • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:42
                            Oczywiście. Pytanie dlaczego robią to obywatele danego, "własnego" kraju, tzw drugie i trzecie pokolenie.
                    • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:30
                      W Polsce tez jest wielu wykluczonych, jaka nie zabijaja ludzi hurtowo, prawda?
                      • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:33
                        Bo frustrację wykluczonych wykorzystuje inna grupa.
                  • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:26
                    A o co chodzi?
                    Tak, to prawda problem z bezrobociem wsrod mlodych w Europie istnieje, ale prawda jest takze ze wieksze szanse maja mlodzi po studiach czy z konkretnym zawodem od islamskich polanalfabetow.
                    Prawda tez jest taka, ze mlodzi Europejczycy albo siedza u rodzicow na garnuszku albo jezdza po prace do innych krajow, czesto po studiach stajac na przyslowiowym zmywaku, ale nie wysadzaja setek ludzi w powietrze "bo sa sfrustrowani" bo "sie zawiedli".
                    Zreszta, tak sie sklada ze mam we Francji rodzine, tesc kuzynki zatrudnial do prostych prac takze Ahmedow, niestety jest to rownie pracowita i rzetelna nacja jak Cyganie, teraz woli zatrudnic Polaka czy Litwina biegajacego z rozmowkami frnacuskim...
                    • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:32
                      To są dość oczywiste sprawy, nie wiedziałam, że trzeba je tłumaczyć. Teoretycznie dziecko wykształconych rodziców w Warszawie i dziecko we wsi popegeerwoskiej ma takie same szanse - uczy się przecież w tym samym systemie, może iść na studia, przecież nikt mu nie broni, wystarczy, żeby chciał, prawda? A może jednak nie? A jeżeli nie, to może jakaś siła - polityczna/religijna itd będzie chciała wykorzystać tę frustrację?

"Tam" to działa podobnie. Tylko dla "ułatwienia" niektorzy mają inny odcień skóry I łatwiej ich wykluczyć.
                      • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:34
                        joa66 napisała:
                        > A może jednak nie?
                        > A jeżeli nie, to może jakaś siła - polityczna/religijna itd będzie chciał
                        > a wykorzystać tę frustrację?

Tak jakby w ostatnich wyborach ktoś wykorzystał.
                        • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:46
                          Wiesz ja jestem jak najbardziej przeciwko obecnie rzadacej opcji politycznej, ale prawda jest taka ze oni (poki co) bomb w CH czy na lotniskach nie kaza podkladac
                          • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:53
                            No to mamy szczęście w nieszczęściu. Nie wszyscy "wykluczeni" je mają.
                            • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:58
                              Wiesz co, bardziej mi szkoda ofiar (oraz ich rodzin) tych "wykluczonych" niz ich samych.
                              Jesli analfabeci o innym odcieniu skory nie czuja sie dobrze w europie, nie czuja sie chciani (co jest prawda akurat), doceniani, to PO CO sie tu pchaja setkami tysiec?
                              • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:03
                                Mnie też. W sumie wolałabym być wykluczona niż martwa.

Powodów "pchania" też może być wiele, np bajki opowiadane przez szmuglerów ludzi o dobrach, które na nich tu czekają.
                                • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:14
                                  Wiesz, jesli w dobie netu ktos jeszcze wierzy w te bajki; zwazywszy chocby na kryzys europejski oraz to ze informacje o tym jak wygladaja obozy dla uchodzcow, jak wyglada ze strony poszczegolnych panstw chec przyjmowania imigrantow, to na wstepie juz mozna orzec ze nie powinien byc wpuszczony. Bo to znaczy ze jest albo skonczonym kretynem nie umiejacym czytac ze zrozumieniem albo analfabeta. a ani jednych ani drugich nam raczej nie potrzeba.
                                  To moze Europa zamiast przyjmowac wszystkich jak leci i zastanawiac sie gdzie ich umiescic powinna polozyc nacisk na uswiadamianie tych ludzi zanim wyplyna, ze nikt ich tu nie chce oraz ze nie mamy im nic do zaoferowania.
                                  • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:17
                                    cersei8 napisał(a):
                                    > Wiesz, jesli w dobie netu ktos jeszcze wierzy w te bajki;

A jeszcze przed chwilą twierdziłaś, że są analfabetami big_grin Imigrant Schrödingera wink
                                    • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:24
                                      Twierdzilam, ze ALBO sa analfabetami ALBO nie potrafia zrozumiec prostego tekstu, ktory przeczytali i wyciagnac wnioskow
                                  • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:17
                                    Wiesz, jesli w dobie netu ktos jeszcze wierzy w te bajki; zwazywszy chocby na kryzys europejski oraz to ze informacje o tym jak wygladaja obozy dla uchodzcow, jak wyglada ze strony poszczegolnych panstw chec przyjmowania imigrantow, to na wstepie juz mozna orzec ze nie powinien byc wpuszczony.

1) Szmuglerzy ludzi doskonale wiedzą jakie argumenty i komu podawać.
                                    2) Tak, też jestem przeciwko przyjmowania wszystkich migrantów jak leci, bez kontroli i bez jakiegokolwiekplanu. Nie przeszkadza mi to jednak widzieć ani złożonosci zjawiska ani ludzi w ludziach.
                                    • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:30
                                      >>>1) Szmuglerzy ludzi doskonale wiedzą jakie argumenty i komu podawać.
                                      >>>2) Tak, też jestem przeciwko przyjmowania wszystkich migrantów jak leci, bez kontroli i bez jakiegokolwiekplanu. Nie przeszkadza mi to jednak widzieć ani złożonosci zjawiska ani ludzi w ludziach.

1. Tym bardziej Europa powinna dopilownac aby jej przekaz byl bardziej widoczny
                                      2. Ja tez widze ludzi w ludziach, co nie przeszkadza mi negowac koniecznosci aby wszyscy ludzie, ktorym przyjdzie na to ochota mieszkali w Europie
                                      • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:36
                                        Żeby przekaz był widoczny to musi przede wszystkim istnieć. Na razie są spierające się frakcje, od "zrzućmy na nich napalm" po "przyjmujmy wszystkich"
                                        • kaz_nodzieja Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 14:59
                                          Nie, najwięcej jest (jak prawie wszędzie) tych umiarkowanych czyli tych którzy po prostu nie chcą przyjmować nowych, co nie oznacza, że chcą ich zabić czy zagazować. Jestem na portalu "antyislamskim" i nawet tam komentarze typu "napalm" czy tego rodzaju agresja nie stanowią więcej niż 10-20% (maksymalnie), większość po prostu ich nie chce i ubolewa nad krajami, które teraz mają takie problemy. Głównie ludzie skupiają się na tym by nie mieć ich u siebie, a nie "gazować, wysyłać do krematoriów" czy co tam się ulęgnie w głowie lewicowców. Szwajcara podczas wojny nie wpuszczała na swoje terytorium Żydów (jeżeli jakimś udało się tam dostać, byli odsyłani) i jakoś nikt nie obwinia Szwajcarii o holokaust, prawda?
                      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:38
                        Odcień skóry? Dobre.
                      • d.o.s.i.a Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:44
                        >>> "Tam" to działa podobnie. Tylko dla "ułatwienia" niektorzy mają inny odcień skóry I łatwiej ich wykluczyć.

To "wykluczenie" nie polega bynajmniej na mniejszych szansach edukacyjnych i zawodowych tylko na zawiedzeniu brakiem wystarczająco wysokich zasilkow na zakup nowego iphona w zamian za nierobienie nic - bo przeciez nieróbstwo to ich sposób na życie i żaden sie uczciwa praca nie skalal i nie skala. To "wykluczenie" to niechęć białych kobiet do dawania im dupy - a przeciez im się należy jak psu buda. Bo islam ich uczy ze kazda biala to szmata i można ja dowolnie poobracac. A tu zonk, ze się nie da tak latwo. A ISIS da i kobiete na własność, a po śmierci caly harem dziewic. I zold za nicnierobienie. Ot, cala filozofia.
                        • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:51
                          To "wykluczenie" nie polega bynajmniej na mniejszych szansach edukacyjnych i zawodowych

Tak. Już o tym pisałam. Dziecko wykształconych rodziców z Warszawy ma takie same szanse edukacyjne i zawodowe jak dziecko we wsi popegerowskiej. To ten sam system przecież.
                        • mynia_pynia Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 17:25
                          A wiesz, że się zgodzę z tym co napisałaś.
            • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:06
              Ciekawe właśnie, że imigranci z Tajlandii, Wietnamu czy Laosu potrafili się zintegrować z francuskim społeczeństwem. Muzułmanie oczywiście nie.
              • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:09
                Dokladnie
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:14
                  Prawda jest taka, że im mniej ubogacaczy kulturowych tym bezpieczniejsze państwo.
                  • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:15
                    Dokladnie smile
              • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:24
                wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:
                > Ciekawe właśnie, że imigranci z Tajlandii, Wietnamu czy Laosu potrafili się zin
                > tegrować z francuskim społeczeństwem. Muzułmanie oczywiście nie.

Francja prowadzi wojnę z Tajlandią?
                • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:27
                  A z Tunezja prowadzi?
                  • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:29
                    cersei8 napisał(a):
                    > A z Tunezja prowadzi?

Państwo islamskie prowadzi.
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:28
                  a z Tunezją czy Marokiem prowadzi?
                  • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:29
                    wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:
                    > a z Tunezją czy Marokiem prowadzi?

Z ISIS.
                    • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:42
                      Powiem szczerze araceli, ze nie pojmuje Twojej logiki, Francja prowadzi wojne z ISIS wiec moze sie spodziewac zamachow ze strony muzulmanow popierajacych ISIS i pochodzacych z praktycznie z kazdego kraju,
                      ale w innych watkach dowodzisz, ze trzeba biednych uchodzcow przyjmowac bo oni przeciez uciekaja przed ISIS.
                      Wybacz ale dla mnie z kolei jest to kolejny argument aby ZADNYCH muzulamnow do Europy nie przyjmowac oraz na wszelkie sposoby starac sie pozbyc tych ktorzy juz tu sa, z prostego powodu, teoretycznie kazdy z nich (lub ich dzieci) moze kiedys okazac sie czlonkiem piatej kolumny.
                      Jesli Ty wyciagasz z tych faktow inne wnioski to prosze oswiec mnie.
                      • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:49
                        cersei8 napisał(a):
                        > Powiem szczerze araceli, ze nie pojmuje Twojej logiki, Francja prowadzi wojne z
                        > ISIS wiec moze sie spodziewac zamachow ze strony muzulmanow popierajacych ISIS
                        > i pochodzacych z praktycznie z kazdego kraju,
                        > ale w innych watkach dowodzisz, ze trzeba biednych uchodzcow przyjmowac bo oni
                        > przeciez uciekaja przed ISIS.

Akurat za to co się dzieje w Europie odpowiedzialna jest V kolumna a nie uchodźcy ale kto by tam się przejmował faktami.
                        • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:53
                          A jak myslisz ktora grupe zasila dzisiejsi uchodzcy?
                          Europejczykow czy V kolumne?
                          • araceli Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:56
                            cersei8 napisał(a):
                            > A jak myslisz ktora grupe zasila dzisiejsi uchodzcy?
                            > Europejczykow czy V kolumne?

Żelazna logika - uciekać przed ISIS, żeby się do ISIS przyłączyć w Europie big_grin
                            • cersei8 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:06
                              A skad wiesz ze oni akurat przed ISIS uciekaja?
                              A zreszta jesli nawet, to uciekajac do Europy spodziewaja sie nie wiadomo jakich luksusow, zycia pozbawionego trosk, blond hurys na kazde skinienie, a tu zonk. Z uplywem czasu zaciera sie koszmar ISIS, a wyrazne jest poczucie rozczarowania, braku perspektyw, ogolnie tym jak przyszlo zyc w Europie. Przyznasz ze taki rozczarowany imigrant jest latwym celem dla werbujacych dla ISIS. a jesli nie sam imigrant, to jego dorastajace dzieci, one koszamru ISIS nie zapamietaja, za to zapamietaja to ze prawowierni wyznawcy Allaha nie powinni zyc w gorszych warunkach niz niewierni.
                          • joa66 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:56
                            Myślę, że problem uchodxców/migrantów jest poważny i od początku źle rozgrywany. M.in. dlatego, że wiadomo, kogo mogą zasilić (bo będą w jeszcze gorszej sytuacji niż dotychczasowi wykluczeni, niestety nie mamy im wiele do zaoferowania)
          • woman_in_love dzięki tobie joa66 i tobie podobnym 15.07.16, 10:52
            Przecież asymilacja i integracja to de facto wynarodowienie. Coś co robili Australijczycy z Aborygenami, Kanadyjczycy z Indianami, Arabowie w 7 wieku po podbiciu Bliskiego Wschodu i Afryki, czy Turcy z młodymi chrześcijańskimi brańcami.

Ci ludzie nigdy się nie zintegrują i nie zasymilują i zawsze będą czuć się Arabami czy innymi Nigeryjczykami, bo my im na to nie pozwalamy i tego nie chcemy. UE sponsoruje im centra kultury arabskiej czy muzułmańskiej, uczy się "dumnej" historii arabskiej w szkołach i WMAWIA, ze wszystkie kultury są równe i dobre. A to NIEPRAWDA.

Przekaz powinien być jasny. Chcesz być Arabem, Marokańczykiem i mieć na imię Abdul oraz mieć przerwę na 5 waleń głową w podłogę? To wyp... w podskokach z całą rodziną do Tunezji czy innej Arabii.
            Chcesz tu być to bądź Francuzem czy Niemcem czyli odrzuć swoją narodową tożsamość i gorszą kulturę, wszakże uciekłeś od niej kiedyś, bo była g..na.
    • angeka2 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:53
      Bez histerii. Rząd zakaże ciężarówek i ludzie d razu poczują się bezpiecznie smile
    • obrus_w_paski Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 08:58
      Makabra. Jak to sie stało ze wraku gdzie jest stan zagrożenia od listopada zeszłego roku (9 miesiecy?), jest ktos kto ma arsenał granatów i broni?
      • pani07 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:07
        Już nie żyje 84 sad sad w tym dzieci.Widziałam takie symbiloczne zdjęcie: przykryte dziecko i obok jego lalka sad
        I będzie marsz, kredki, kwiatki jako pomysł na "radzenie sobie z tragedią".
        • lokitty Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:23
          Na twitterze ludzie publikują zdjęcia osób, których nie mogą odnaleźć. No i ku...wa są dzieciaki, nastolatki...
      • triss_merigold6 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:31
        Normalnie, przywiózł i miał. Przerzut broni z Turcji, przez Bałkany, z terenów dawnego ZSRR kwitnie.
        • obrus_w_paski Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:04
          jrstem w stanie śnie wyobrazic ze ów granaty nie spadły mu nomen omen z nieba.
          Nie rozumiem jednak jak w kraju gdzie jest permanentny stan zagrożenia (i ponoc służby informowały o możliwości wykorzystywania samochodów do ataków) mogły nie wiedzieć ze jest ktos z arsenałem ciężkiej broni.
          • obrus_w_paski Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:08
            Moj znajomy Francuz od dawna mowi, ze Francuzki wywiad mozna o kant tyłka...jest porównywalny do belgijskiego, w ktorym terrorystę podejrzanego o ataki listopadowe NIE przesłuchiwano, bo "był zmęczony" i zastosowano do niego takie same zasady jak do złodzieja batonika.
            Wczorajszy atak wskazuje na ogromna nieudolność kraju. Na czym niby ma polegać stan zagrożenia terroryzmem skoro na wielkiej imprezie ktos zabija 90 osob i nikt tego nie przewidział.
            • triss_merigold6 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:17
              Kwestia skali. W Polsce łatwo jest inwigilować nieliczne środowisko miłośników wykopalisk, chemików i pirotechników amatorów, zrzeszonych w klubach strzeleckich etc., względnie łatwo też jest obserwować nawet pojedynczych przybyszów z Maghrebu.
              Gdybyś natomiast chciała inwigilować np. osoby (nie dilerów), które od czasu do czasu rekreacyjnie spalą blanta, to już by było trudno, prawda?

Czytałam opracowanie z Centrum Studiów Strategicznych autorstwa mojego znajomego, które przedstawia wręcz dramatyczny obraz stanu wydolności belgijskich służb (oparte na danych m.in. izraelskich) i związki z Bliskim Wschodem mera Brukseli.
              Francuzi po prostu nie ogarną bajzlu, bo podejrzanych byłoby zbyt wielu, a w policji, służbach, wojsku, łączności też są ludzie pochodzenia arabskiego.
              • obrus_w_paski Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:01
                ATriss, studiowalas politologie czy cos, dawalas lekcje historii i WOSU, wiec rozumiesz socjo-geo-historyczne powody tego podejrzanego ?pochodzenia arabskiego? we Francji .
                Nie mozna oczekiwac, ze we Francji NIE bedzie osob pochodzenia arabskiego. Z lekcji historii, ktorych nie znosilam szczerze i przy pomocy wikipedii mozna szybko sie nauczyc, ze np. Taka Francja miala kolonie w Maroko do poznych lat 50tych ubieglego wieku, a i Tunezja i Algieria uzyskaly niepodleglosc od Francji ledwo ponad 60 lat temu. Przeciez to logiczne, ze mnostwo ludzi, z tych krajow zupelnie legalnie lata temu przeniosly sie do np. Francji na mocy konkretnych traktatow. (Np. Kazdy Argentynczyk, ktory udowodni, ze mial dziadka Hiszpana, z miejsca dostaje hiszpanskie obywatelstwo, w Maroku, Tunezji czy Algierii kiedys pewnie bylo podobnie) . Smiem twierdzic, ze przynajmniej we Francji to nie arabskie pochodzenie jest problemem samym w sobie, ale problem jak tych potomkow z rodzin polnocnej afryki traktowano. A od dawien dawna spychano ich na margines spoleczenstwa i na margines miast. Przeciez tacy ludzie bez pracy -kilkadziesiat lat temu potrzebowano rak do pracy, praca sie skonczyla i masz morze sfrustrowanych rodzin- sa fantastyczna plastelina dla debili, sekt (ISIS jako skrajnie niebezpieczna sekta) itp. Problemem nie jest, ze sobie klekaja 5x dziennie, problemem jest, ze przez dekady traktowano tych ludzi jak najgorsze smieci, a teraz nagle pojawil sie ktos, kto daje im sile, moc sprawcza, pierze mozg itp.
                A. Francuski wywiad powinien zlozyc dymisje
    • woman_in_love #tonieislamtociężarówka, islam to religia pokoju! 15.07.16, 09:15

• kaz_nodzieja Re: #tonieislamtociężarówka, islam to religia pok 15.07.16, 10:09
        Nie można nazywać muzułmanów terrorystami bo większość z nich przecież nie zabija. Zabijają konkretni ludzie. Nie ma znaczenie ich pochodzenie, w końcu np. Breivic był biały jak mleko i co?
      • purchawkapuknieta Re: #tonieislamtociężarówka, islam to religia pok 15.07.16, 13:42
        https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p480x480/13700001_1773349266212882_5818574399659544860_n.png?oh=09ce466f07840469988ce7541209aa77&oe=5833B766
    • woman_in_love Bejrut Paryżem wsch., Paryż i Nicea Bejrutem zach. 15.07.16, 09:17

• triss_merigold6 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:34
      Nie, qrde, biały chrześcijanin, tylko przez przypadek nazywał się pewnie Mohamed czy Abdul.
      • klerjeser Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:43
        triss_merigold6 napisała:

> Nie, qrde, biały chrześcijanin, tylko przez przypadek nazywał się pewnie Mohame
        > d czy Abdul.

Jesteś dobrze poinformowany, przedstaw swoje "fakty" big_grin
    • triss_merigold6 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 09:40
      Qrczę, kolejne miasto, które pamiętam jak jeszcze nie nie wybuchali się w nim islamiści.
    • kaz_nodzieja Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:07
      Nie wymawiaj ich imienia bo oskarżą Cię o rasizm i ksenofobię. Para w Niemczech mało nie poszła siedzieć.
      • triss_merigold6 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:18
        Uff, nie jesteśmy w Niemczech.
    • kawka74 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:44
      A można było tego uniknąć: wskoczyć do szoferki albo wezwać Kapitana Amerykę.
      natemat.pl/185263,warzecha-krytykuje-francuzow-po-zamachu-barany-idace-na-rzez
      • triss_merigold6 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 10:46
        Idiota.
    • kota_marcowa Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:03
      Słabo mi, teraz się dowiedziałam. 84 ofiary i mnóstwo w stanie krytycznym, znowu będzie pewnie ponad 100 ofiar sad
      Oczywiście zamachu dokonał Francuz z dziada pradziada uncertain
      • pani07 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:05
        Podają już info o tym, kim był: lat 31, obywatelstwo francuskie, nazywał się Mohamed Lahouaiej Bouhlel- typowo francuskie imię i nazwisko..
        • kaz_nodzieja Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:15
          Żadna nadzwyczajna wiadomość. Od razu było wiadomo kto (w sensie prawdziwej narodowości oraz religii) to zrobił.
        • klerjeser Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 12:19
          pani07 napisał(a):

> Podają już info o tym, kim był: lat 31, obywatelstwo francuskie, nazywał się Mo
          > hamed Lahouaiej Bouhlel- typowo francuskie imię i nazwisko..

Prowansalskie, Prowansalczycy to kultura podkreślająca odrębność od Francji wink

Prowansalski był językiem poezji, miłości, minstrelów...
      • pulcino3 Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 13:03
        W tym 54 dzieci
        Tekst linka
        ...........................................................
        Skąd tyle goryczy, czy wszystko można tłumaczyć nieudaną miłością?
    • q_fla Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 11:15
      Araceli - jesteś po prostu głupia. Fakty.
    • purchawkapuknieta Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 13:18
      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s480x480/13681078_305613966442272_193009138480034907_n.jpg?oh=e9fd4310122b7bd417bbb54ed26a041b&oe=582630A4
    • purchawkapuknieta Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 13:20
      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s526x395/13690798_838633339574568_3218376109314907461_n.jpg?oh=b4bc1f9a76d4fec4eb347696b9303ee7&oe=57EED697
      • miliwati Re: Zamach w Nicei 15.07.16, 15:24
        purchawkapuknieta napisała:

> https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s526x395/13690798_8386333395
> 74568_3218376109314907461_n.jpg?oh=b4bc1f9a76d4fec4eb347696b9303ee7&oe=57EED697
>

Łał, dowód z Demotywatorów. No, to zamyka sprawę.

(Ciekawe, skąd ten gimbus miał to przemilczane zdjęcie, skoro zostało przemilczane?)
    • woman_in_love to teraz wam powiem co będzie dalej 15.07.16, 14:04
      Dalej czeka nas jeszcze 2, 3 albo 7 podobnych zamachów. Aż..... w końcu jakiś kolejny ojciec, brat, narzeczony a może matka się w końcu zdenerwują gadaniem Hollanda i lewicowych polityków i dziennikarzy. Świrów przecież wiemy, że nie brakuje, wystarczy ich tylko obudzić. I zechcą kogoś ukarać. Pomyślmy kogo. Może jakiś meczet, może modlących się podczas ramadanu, a może jakiegoś lewicowego dziennikarza, feministkę czy inną działaczkę pro-uchodźczą. Bo powiedzmy sobie szczerze, kogoś przecież trzeba będzie ukarać.

I nastąpi oczywiście eskalacja przemocy - która w dłuższym okresie czasu przekształci się w regularną wojnę domową.

Nie wiem czy już też to powoli zaczynacie czuć?
      • kaz_nodzieja Re: to teraz wam powiem co będzie dalej 15.07.16, 15:01
        Ja tak. Dlatego jestem za przyjmowaniem uchodźców z krajów skandynawskich, Niemiec i Francji. Oczywiście tak jak w przypadku innych pod warunkiem, że zaakceptują nasz "rasizm i ksenofobię" oraz lokalne zwyczaje. Jeżeli nie - niech wracają do swoich islamskich krajów, ich wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka