Dodaj do ulubionych

Strzały w Monachium

22.07.16, 18:44
Rany, znowu się coś dzieje..sad
Obserwuj wątek
    • isa_bella1 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:45
      Czy to jeszcze dziwi?
      • pade Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:47
        Nie dziwi mnie, ale smuci.
        • butch_cassidy Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:48
          Matko, znowu... sad
        • tiszantul Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 00:59
          > Nie dziwi mnie, ale smuci.

10 osób Cię smuci? Przecież 10 osób to nie tak źle, a wręcz całkiem dobrze. Ciesz się, że nie znowu 100 jak w Nicei czy 150 w Paryżu. Wyniki pozwalam sobie doszacowac z tych licznych dziesiątek w stanie krytycznym.

strasznie jestem ciekaw, czy jutro w Monachium będzie malowanie kredkami. A może znowu "Marsz przeciwko strachowi" odwołany z powodu strachu? A może śpiewanie?
      • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:55
        isa_bella1 napisała:

> Czy to jeszcze dziwi?

Tak. Dziwi. I wścieka.
      • jagienka75 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:01
        isa_bella1 napisała:

> Czy to jeszcze dziwi?

mnie np nie dziwi a najgorsze w tym wszystkim jest to, że takie i podobne akcje, będą miały miejsce co jakiś czas.
        ludzie będą żyli, jak na bombie.
    • kropkacom Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:48
      Wczoraj w Pradze kobieta (najprawdopodobniej z problemami psychiatrycznymi) zabiła nożem inną w centrum handlowym. Tak po prostu, znalazła przypadkową ofiarę. Ja wiem, to tylko jedna śmierć i nie byli zamieszani w to uchodźcy. Kogo to obchodzi.
      • pade Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:52
        Ciebie.
        I teraz mnie.
        • kropkacom Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:01
          Broń kupiła na miejscu w sklepie. Kilka godzin po opuszczeniu szpitala psychiatrycznego. I to nie jest jedyny taki przypadek. Niestety.
          • pade Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:03
            Strasznesad
            • kropkacom Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:06
              Straszne. Dobra odpadam, bo zaraz ktoś mi się do gardła rzuci w tej dyskusji. Będę raczej śledzić wydarzenia w Monachium z daleka od tego forum.
          • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:13
            kropkacom napisała:

> Broń kupiła na miejscu w sklepie. Kilka godzin po opuszczeniu szpitala psychiat
            > rycznego. I to nie jest jedyny taki przypadek. Niestety.
            >
            Mówisz, że wolałabyś pozytywne informacje, jak to osoba wychodzi ze szpitala psychiatrycznego i grzecznie się uspołecznia?

Takich są całe rzesze, ale media do nich nie lecą.
      • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:52
        Proszę cie... Naprawdę nie widzisz różnicy? Jeszcze z wypadkami samochodowymi wyjedź....
        www.tvn24.pl/strzaly-w-centrum-handlowym-w-monachium,662949,s.html
        • kropkacom Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:56
          A muszę widzieć?
          • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:00
            Nic nie musisz.
        • paszczakowna1 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:25
          >Proszę cie... Naprawdę nie widzisz różnicy?

A ty widzisz? Przecież nie ma żadnych szczegółów odnośnie strzelaniny w Monachium.
          • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:38
            Absolutnie. A ta akcja policji w centrum Monachium, druga strzelanina iwstrzymany transport publiczny to przez wariatkę z nożem. Jedna.
            • paszczakowna1 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:41
              A, o skalę ci chodzi. Ale poczekajmy na potwierdzone informacje. Niemcy reagują "z zapasem". Pamiętasz ten rzekomy zamach w kinie?
              • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:45
                Oczywiście. Z zapasem. O taksówkach i apelach o ich "unikanie" policja tez ostrzega z zapasem. Wy naprawdę, nawet jak wam beda gardła podrzynac będziecie bredzić o religii miłości i pokoju.
                • paszczakowna1 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:56
                  No tak, ty już wszystko wiesz. Jak była strzelanina w kinie, też pewnie wszystko wiedziałaś? Powtarzam: na razie wiadomo bardzo niewiele. Możliwe, że to zamach, bardzo możliwe, że zwiazany z terroryzmem islamskim, ale bynajmniej nie wiadome.
              • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:48
                Ahahahhahahah... <ociera łzy> Niemcy reagują z zapasem... chyba z opóźnionym zapłonem, tak jak w Kolonii.
                • pade Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:50
                  Otrzyj te łezki i użyj wreszcie serca. Wyobrażasz sobie jak się czują Ci ludzie, którzy są teraz w tej galerii?
                  • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:54
                    Pewnie czują się jak w Kabulu czy innym Mogadiszu.
                    • pade Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:56
                      Zadowolona?
                      • rosapulchra-0 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 01:05
                        Zachwycona wręcz!
                  • tiszantul Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 01:10
                    > Otrzyj te łezki i użyj wreszcie serca. Wyobrażasz sobie jak się czują Ci ludzie
                    > , którzy są teraz w tej galerii?

Niecały rok temu serdecznie witali "uchodźców", więc pewnie teraz zastanawiają się, w czym im uchybili, może zupa była za słona? No i na pewno obawiają się, że wiadomosc o zamachu przedostanie się do mediów i znowu ludzie beda oczerniac "uchodźców". Tak jak Niemka, która nie zgłosiła gwałtu na policji, żeby nie potęgowac niechęci do uchodźców.

Apeluję do oświeconych opiekunek forum o usunięcie tego wątku i zablokowanie każdej próby dyskusji na ten temat. Takie rozwiązanie wprowadziła gazeta.pl i się sprawdza. W Niemczech z kolei znakomicie sprawdza się 1200 euro mandatu za wyrażanie niewłaściwych poglądów na temat polityki imigracyjnej.
                • paszczakowna1 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:52
                  Bardzo sie cieszę, że tak sie dobrze bawisz.
              • fadilla Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:15
                paszczakowna1:
                ...Ale poczekajmy na potwierdzone informacje....

I tak po kazdym zamachu będziesz sie łudzic, że moze jednak to tym razem nie oni, nie Twoi uwielbiani przybysze z dzikich krajów? Ile jeszcze....
                • asmarabis Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:23
                  ednak to tym razem nie on
                  > i, nie Twoi uwielbiani przybysze z dzikich krajów? Ile jeszcze....

Tez sie zastanawiam, ale widzac ich determinacje to mysle ze nawet jak zamachowiec podlozy pod nie bombe albo przystawi lufe do czola to one do ostatniego tchu beda mamrotac swoje....
                  • kota_marcowa Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 23:10
                    No przecież już zataiła któraś poprawna politycznie, za to sprawna umysłowo inaczej, gwałt przez uchodźców.
      • whooppsala Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:54
        Tylko sprawcy krzyczący Allahu Akbar są medialni uncertain
        • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:00
          Oczywiście. Jak Janusz wyskoczy z nożem i toporem na przypadkowe osoby w pociągu to sie milczy, jak Grażyna wysadzi sie u kosmetyczki to nikt nie zauważa, jak Zbigniew rozjedzie kilkadziesiąt osób na promenadzie z premedytacja to nikt, nic...
          • whooppsala Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:03
            Ok, to przeformułuję: sprawcy krzyczący Allahu Akbar są bardziej medialni. Lepiej?
            • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:10
              whooppsala napisała:

> Ok, to przeformułuję: sprawcy krzyczący Allahu Akbar są bardziej medialni. Lepi
              > ej?

Ja bym też powiedziała, że są bardziej niebezpieczni.

Miałam kontakt z kilkudziesięcioma chorymi psychicznie. Chorymi. Nie z zaburzeniami. W okresie remisji. Nudni byli jak jasna cholera, przypuszczam, że miało to związek z chorobą (tzw. objawy negatywne). Ale zdecydowanie bardziej boję się obcego muzułmanina.
              • whooppsala Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:21
                Boisz się każdego obcego muzułmanina? Serio?
                • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:25
                  whooppsala napisała:

> Boisz się każdego obcego muzułmanina? Serio?

Owszem, serio. Jak mi wsiada do autobusu dzielny maczo z kolegą, obaj powrzaskują i zachowują się, jakby przestrzeń należała do nich, to się ich boję.

Nie, nie uważam, że zaraz się wysadzą, jeśli o to ci chodzi.

Generalnie boję się facetów zachowujących się agresywnie, a osobnicy o wyglądzie bliskowschodnim często tak się zachowują. Wyznania nie sprawdzałam.

No to jedź z tymi szyderstwami, nie żałuj sobie.
                  • whooppsala Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:43
                    Nie no, dlaczego z szyderstwami. Zdziwiłam się po prostu, bo obcych muzułmanów spotykam trochę, ale jakoś pracownicy kebabów ani mojej ulubionej budy z falafelem nie budzą we mnie strachu. A ostatnio obcy muzułmanin pomógł mi wybrać dobrą tabakę do sziszy. Dlatego powrzaskujący maczo nie kojarzy mi się od razu z muzułmaninem. Gdybyś napisała, że boisz się obcych agresywnie zachowujących się mężczyzn, nie zdziwiłabym się w ogóle.

Nawiasem mówiąc, w moim miasteczku w autobusach zdecydowanie najagresywniejsi są panowie mówiący po rosyjsku, nie po arabsku. Jest u nas liczna grupa mieszkańców pochodzenia rosyjskiego i zachowują się właśnie tak, jak to opisałaś. A jednak nie napisałabym, że boję się obcych Rosjan.
                    • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:16
                      whooppsala napisała:

> Nie no, dlaczego z szyderstwami. Zdziwiłam się po prostu, bo obcych muzułmanów
                      > spotykam trochę, ale jakoś pracownicy kebabów ani mojej ulubionej budy z falafe
                      > lem nie budzą we mnie strachu.

Pracownik budy z kebabem jest osadzony w konkretnych, znanych ci realiach. Serwuje kebab i jest znany w okolicy.

Taki co wsiądzie, jest kompletnie obcy, nie wiem, skąd przybywa, dokąd zmierza i jakie ma plany. To wyższy stopień obcości niż pan od kebaba.

Ja bym się w twojej sytuacji bała obcych Rosjan. Chyba że są szeroko znani jako kochane misiaczki. tongue_out
                    • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 06:37
                      Nie obcych Rosjan tylko obcych prawoslawnych.
                  • claudel6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 00:49
                    a biali łysi pokrzykujący maczo w dresach, których widujesz 100 razy częściej? tacy bardziej oswojeni ci sie wydają? bardziej bezpieczni?
              • basiastel Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:17
                O, to jednak odróżniasz chorego od zaburzonego?!
                • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:26
                  basiastel napisała:

> O, to jednak odróżniasz chorego od zaburzonego?!

Dziękuję Basiu za podrzucenie wątku.

Nie, na oko nie odróżniam, jeśli o to ci chodzi. Na oko się nie da. Trzeba znać jednostkę chorobową.
                  • basiastel Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:38
                    To nie problem, istnieje zamknięty katalog chorób psychicznych. Skoro się wypowiadasz w temacie, to powinnaś znać różnicę.
                    • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:45
                      basiastel napisała:

> To nie problem, istnieje zamknięty katalog chorób psychicznych.

Co ty nie powiesz? tongue_outPP Wiem o tym od lat. Nie tylko psychicznych zresztą, psychiczne stanowią część klasyfikacji (nie katalogu).

Skoro się wypow
                      > iadasz w KWESTII, to powinnaś znać różnicę.

Nie tylko znam, ale już ci ją wyjaśniałam. Znajdź odnośny wątek i przypomnij sobie.
                      • basiastel Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:01
                        Nie znasz pojęcia katalogu najwyraźniej. I owszem, istnieje katalog chorób psychicznych. Umożliwia klasyfikację jednostek chorobowych.
                        • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:10
                          basiastel napisała:

> Nie znasz pojęcia katalogu najwyraźniej.

I owszem, najwyraźniej znam. Zazwyczaj katalog porządkuje przedmioty/obiekty. W przypadku problemów ludzkich stosowana jest KLASYFIKACJA.

I owszem, istnieje katalog chorób psyc
                          > hicznych. Umożliwia klasyfikację jednostek chorobowych.

Aha. I nazywa się Międzynarodowa Klasyfikacja Chorób, tak?

Ewentualnie Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders?
                          • basiastel Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:17
                            widzę, że jednak nie rozumiesz, szkoda mojego czasu.
                            • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:24
                              basiastel napisała:

> widzę, że jednak nie rozumiesz, szkoda mojego czasu.

Jak widzę wcale ci go nie szkoda na produkowanie licznych postów. tongue_out

Będziesz łaskawa uświadomić, czego to nie rozumiem, chyba że twój wpis świadczył tylko o tym, że nie rozumiesz angielskiej nazwy. tongue_out
                    • basiastel Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:52
                      I nie chodzi o umiejętność odróżnienia zaburzeń od choroby, bo to sprawa dla specjalisty. Chodzi o świadomość faktu, że to nie to samo. Osoba z zaburzeniami nie musi być chora psychicznie.
                      • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:55
                        basiastel napisała:

> I nie chodzi o umiejętność odróżnienia zaburzeń od choroby, bo to sprawa dla sp
                        > ecjalisty. Chodzi o świadomość faktu, że to nie to samo. Osoba z zaburzeniami n
                        > ie musi być chora psychicznie.

Basiu, ty serio? Piszesz mi to, co ja sama od dawna piszę na forach?
                        • basiastel Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:14
                          a to ciekawe, bo piszesz o idiotach, którzy zachorowali psychicznie po zażyciu środków odurzających ( cyt. którzy zachorowali psychicznie w wyniku użycia środków psychoaktywnych - czyli z własnej głupoty - powinni się leczyć prywatnie?), a potem cytujesz informację o zaburzeniach wywołanych tymi środkami ( cyt. Co ty nie powiesz?

pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Zaburzenia_spowodowane_u%C5%BCywaniem_substancji_psychoaktywnych. Choroba psychiczna i zaburzenia to dla Ciebie to samo.
                          • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:20
                            basiastel napisała:

> a to ciekawe, bo piszesz o idiotach, którzy zachorowali psychicznie po zażyciu
                            > środków odurzających ( cyt. którzy zachorowali psychicznie w wyniku użycia środ
                            > ków psychoaktywnych - czyli z własnej głupoty - powinni się leczyć prywatnie?),
                            > a potem cytujesz informację o zaburzeniach wywołanych tymi środkami ( cyt. Co
                            > ty nie powiesz?
                            >
                            Środki psychoaktywne mogą wywołać ZARÓWNO choroby psychiczne, jak i zaburzenia psychiczne.
                            • taki-sobie-nick Droga Basiu 22.07.16, 21:22
                              Zwyczajnie uczepiłaś się mnie jak pijak płotu, bo się ciężko obraziłaś za nazwanie plociuchem.

Teraz będziesz za mną ganiać po forum i powtarzać w kółko, że nic nie rozumiem.

Ciekawa jestem, czegóż to nie rozumiem, cytując nazwy dwóch systemów klasyfikacji chorób. Bo wiesz, oczywiście, czym te systemy się różnią. tongue_out
      • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:57
        kropkacom napisała:

> Wczoraj w Pradze kobieta (najprawdopodobniej z problemami psychiatrycznymi) zab
        > iła nożem inną w centrum handlowym. Tak po prostu, znalazła przypadkową ofiarę.
        > Ja wiem, to tylko jedna śmierć i nie byli zamieszani w to uchodźcy. Kogo to ob
        > chodzi.
        >
        Nikogo by też nie obchodziło, gdyby kobieta była zdrowa psychicznie, nie bój się.

• lauren6 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:42
        kropka, kompromitujesz się.
        • pade Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:51
          ale czym?
          że przejęła się zabójstwem niewinnej kobiety?
          • lauren6 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:40
            Porównaniem jednej szalonej kobiety do zamachu terrorystycznego przeprowadzonego przez kilku uzbrojonych ludzi.
            • rosapulchra-0 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 01:10
              To już sobie sama dopowiedziałaś.
      • hiacynta333 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:47
        ,,Wczoraj w Pradze kobieta (najprawdopodobniej z problemami psychiatrycznymi) zabiła nożem inną w centrum handlowym.,,

W Szczecinie na początku czerwca facet też zabił drugiego, zupełnie przypadkowego przechodnia.
        Podobno od lat leczył się na schizofrenię.
        • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:56

> W Szczecinie

A w Warszawie tysiące chorych na schizofrenię pracują i nigdy nikomu nie zaszkodzili. tongue_out
          • rosapulchra-0 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 01:12
            Bo się leczą, ale są też tacy, którzy przerywają leczenie i wtedy najczęściej dochodzi do tragedii.
    • anorektycznazdzira Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:51
      chyba już bezpieczniej latać niż na zakupy chodzić tongue_out
      • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 18:55
        Dzisiejsze badania niemieckiej opinii publicznej wskazują, że 75% z górką Niemców BOI SIE zamachów terrorystycznych na terenie ich kraju.
        www.polsatnews.pl/wiadomosc/2016-07-22/ponad-trzy-czwarte-niemcow-obawia-sie-rychlego-zamachu-terrorystycznego/
        • whooppsala Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:05
          Chyba znam przedstawicieli tych pozostałych 25% Niemców, co byłoby niezłym przypadkiem.
          • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:08
            Czyli niemieckie badania opini publicznej tez kłamią? I ZDF?
      • morekac Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 08:39
        >chyba już bezpieczniej latać niż na zakupy chodzić tongue_out

Zwłaszcza Germanwingsem z psychicznym pilotem...
    • woman_in_love nuuudyy, nic się nie dzieje,musimy się przyzwyczać 22.07.16, 18:58
      wcinam chipsy i czekam na zamachy odwetowe
    • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:05
      W Niemczech? Był czas przywyknąć, przecież im powiedziano, że ataki są, będą i nie da się ich uniknąć.
      • pani07 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:08
        Część rodziny męża mieszka w Niemczech od początku l.90-tych, część planuje powrót do Polski.
        • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:09
          Niech sobie broń kupią.
          • pani07 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:11
            Na razie na serio rozważają powrót- i tak mają tu czy domu, czy mieszkania, bo na wakacje często przyjeżdżali, myśleli odnośnie bycia kiedyś na emeryturze, aby wrócić. Teraz chyba to się zmieni.
    • jakw Re: Strzały w Monachium - nie tylko w 1 miejscu 22.07.16, 19:22
      Już mowa o strzelaninie w 2gim miejscu. Kałach + piątek w centrum handlowym - bardzo źle to wygląda.
      • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium - nie tylko w 1 miejscu 22.07.16, 19:25
        Źle? Powiedziałabym, że dość typowo, kałasznikow to popularna, tania i łatwa w obsłudze broń, w Afryce i Azji najczęściej używana obok maczet. Skoro Afryka i Azja przyjechały do Niemiec, to dlaczego nie miałyby przywieźć swoich rozrywek?
        • jakw Re: Strzały w Monachium - nie tylko w 1 miejscu 22.07.16, 19:36
          Źle rokuje jeśli chodzi o liczbę ofiar. Nie trzeba być wcale dobrym strzelcem, żeby zrobić krzywdę wielu osobom. Już mowa o 15 ofiarach śmiertelnych i kilkudziesięciu rannych.
          • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium - nie tylko w 1 miejscu 22.07.16, 19:40
            Oczywiście, że nie trzeba być dobrym strzelcem, bo AK-47 nie jest bronią snajperską. Ma 30 pocisków o takim kalibrze w magazynku, żeby siejąc jedną serią mieć ogromną skuteczność.
          • nutka07 Re: Strzały w Monachium - nie tylko w 1 miejscu 22.07.16, 19:42
            Skad masz informacje?
            • rosapulchra-0 Re: Strzały w Monachium - nie tylko w 1 miejscu 23.07.16, 01:16
              nutka07 napisała:

> Skad masz informacje?
              >
              Wymiśliła sobie.
              • jakw Re: Strzały w Monachium - nie tylko w 1 miejscu 23.07.16, 10:04
                Latały w różnych serwisach. Info o kilku strzelaninach policja zdementowała po kilku godzinach.
      • pani07 Re: Strzały w Monachium - nie tylko w 1 miejscu 22.07.16, 19:25
        Gdy coś się dzieje, warto śledzić TT- na bieżąco jest info, filmiki, źle to wygląda.
      • paszczakowna1 Jednak w 1 miejscu 22.07.16, 20:44
        Informacja o strzelaninie w 2-gim miejscu już zdementowana. Mówię - poczekać na potwierdzone informacje.
        • fadilla Re: Jednak w 1 miejscu 22.07.16, 20:47
          Nie to chciałaś zdementować.
    • mamusia1999 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:45
      a moje dziecko opuściło Stachus (miejsce strzelaniny) ostatnią kolejką zanim ruch został wstrzymany. cała wycieczka zdrowa.
      • pade Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:53
        współczuję nerwów
        • mamusia1999 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:12
          ironia dziejów. pojechali do Dachau na lekcje poglądowe o nienawiści rasowej sad
          • pade Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:26
            sad
    • nutka07 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:49
      mobile.twitter.com/lampionfilms2/status/756542882362847232/video/1
      • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 19:53
        A tak w ogóle to ten z pociągu to nie Afgańczyk a Pakistańczyk i nie 17- a 20-letni. Tak te uchodźcze sierotki wyglądają.
        • karme-lowa Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:09
          Właśnie świadek strzelaniny mówił, że zamachowiec jest "biały", a nie ciemnoskóry.
          • asmarabis Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:13
            karme-lowa napisała:

> Właśnie świadek strzelaniny mówił, że zamachowiec jest "biały", a nie ciemnoskó
            > ry.

No jest wreszcie odzew pikajacego serduszka, juz sie niepokoilam, gdize jestescie
            • whooppsala Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:16
              Powinnaś pracować w policji. Oni jeszcze niczego nie potwierdzają, akcja trwa, ale ty już wiesz, że sprawca to uchodźca.
            • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:19
              Ale którego sprawcę widzial? Ale wszystkich trzech widział? Czy ilu im tam pouciekało?
              • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:46
                zawsze-w-drodze napisała:

> Ale którego sprawcę widzial? Ale wszystkich trzech widział? Czy ilu im tam pouc
                > iekało?

Ja jestem bardzo ciekawa, jak to się dzieje, żesprawców nigdy nie mogą znaleźć ani zidentyfikować...
            • karme-lowa Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:28
              Asmarabis, odbiło ci? Piszę to o czym mówił świadek.
          • fadilla Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:23
            Bo przecież to Arab.

Co zmyliło tych ludzi, że idą w jego stronę?
      • mamusia1999 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:10
        a policja prosiła żeby nie rozpowszechniać video z miejsca wydarzeń.....eeeh
        • nutka07 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:29
          Wlasnie w telewizji zobaczylam to nagranie.
          Nadaja na zywo i pokazuja wszystkom co maja po kilka razy.
          Na kilku kanalach.
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:18
      O ile zakład, że to kolejny ubogacacz?
      • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:20
        Ich było więcej. Policja twierdzi, że przynajmniej trzech im pouciekało.
        • pani07 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:27
          Przeraża, gdy okaże się, że to kolejny muzułmański terrorysta, ale równie przerażające , gdy okaże się, że pojawiła się niemiecka wersja Brevika sad sad sad- a dzisiaj 5 rocznica tego, co zrobił sad
    • pade Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:43
      Czy Ci ludzie, którzy byli w centrum handlowym nadal tam przebywają? Wie któraś?
      • fadilla Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 20:46
        Według tvn 24 tak, za niemieckimi mediami cytuja rozmowę z osobami ukrywającymi sie w sklepowym magazynie.
        • nutka07 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:01
          Tam duzo ludzi opuscilo juz galerie, pokazywali zdjecia.
          Nie wiem czy sie tam faktycznie ukrywaja, skoro trzej zamachowcy sa scigani (maja dluga bron).
          Policja tam juz od dwoch godzin jest.

Ludzie maja zostac w domach, opuscic ulice itd.

Trwa ewakuacja dworca glownego, taksowkarze maja nie brac nikogo, nic nie jezdzi.

6 osob zabitych.
          • nutka07 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:13
            Pisza ze sa jeszcze jacys ludzie w srodku.

Pokazywali teraz jak czesc wychodzi.

Sugeruja ze moze byc to atak na obcokrajowcow.
            Nic potwierdzonego.
    • karolcia.grzesiowa Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:04
      Ile niewinnych ludzi jeszcze zginie,nim otepiale lewactwo zrozumie jak bardzo niszczy Europejczyków płytka i wyswiechtana poprawnością polityczna ???
      • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:12
        karolcia.grzesiowa napisał(a):

> Ile niewinnych ludzi jeszcze zginie,nim otepiale lewactwo zrozumie jak bardzo n
        > iszczy Europejczyków płytka i wyswiechtana poprawnością polityczna ???

Jeśli już czynisz takie apele (z którymi zresztą się zgadzam), to nie myl przypadków gramatycznych, PROSZĘ!
      • alpepe Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:40
        Chyba kpisz, zaraz ci popieprzeni zieloni i Linke zaapelują o większe środki na integrację obcego elementu, że się tak wyrażę, będzie dolewanie oliwy do ognia zamiast wody.
        • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:43
          ndie.pl/tzw-uchodzcy-ratownikami-niemieckich-basenach/
          A o tym słyszałaś?
          • karolcia.grzesiowa Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 21:51
            To jest jak sen idioty!
            europejskie lewactwo powinno być pociągnięte do odpowiedzialności za zbrodnie przeciwko ludzkości.
            • olewka100procent Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 22:12
              Jak to przed chwilą powiedział jeden dziennikarz na Polsacie ,, musimy się do tego przyzwyczaić,,. (????????)
              • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 22:14
                olewka100procent napisała:

> Jak to przed chwilą powiedział jeden dziennikarz na Polsacie ,, musimy się do t
                > ego przyzwyczaić,,. (????????)

No, musimy. Znaczy się żabojad z domu wychodzi do pracki i liczy się z tym, że go odstrzelą. Niemiec takoż.
    • marianna72 Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 22:43
      straszne bylam w monachium w ndz odwiezlismy syna na oboz 13 lat .Szczesliwie jest 50 km od monachium jutro mieli jechac na wycieczke do monachium odwolana .
    • serei Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 23:05
      Zobaczycie że to następcy Breivika dziś rocznica masakry ma Utota zapewne chcieli go uczcić....
      • serei Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 23:05
        Utoya
        • olewka100procent Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 23:14
          I co folksdojcze? Nadal się martwicie trybunałem konstytucyjnym i ,, zamachem,, PiSu na demokrację? Taki Niemiec i Francuz się zastanawia czy z roboty do domu uda mu się wrócić
          • ailia Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 23:19
            Jakim trzeba być żałosnym człowiekiem, żeby zacierać rączki z radości w takiej chwili.
            • jagienka75 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:09
              ailia napisała:

> Jakim trzeba być żałosnym człowiekiem, żeby zacierać rączki z radości w takiej
              > chwili.

może to brutalne, ale prawdziwe i choć olewka jest dla ciebie "żałosna", ma rację, niestety.
              niech zrobią coś z burdelem u siebie i przestaną wściubiać nosa tam, gdzie nie trzeba.
              • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:39
                jagienka75 napisała:

> niech zrobią coś z burdelem u siebie i przestaną wściubiać nosa tam, gdzie nie
                > trzeba.
                wole żeby wściubiali
                • jagienka75 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 12:27
                  > wole żeby wściubiali
                  >

i m.in dzieki takim, jak ty, nigdy nie będzie dobrze.
          • taki-sobie-nick Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 23:20

> I co folksdojcze?

Olewka, co ci odbiło?
            • pade Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 23:23
              rozum ze strachu postradała
              • paszczakowna1 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 03:41
                >Olewka, co ci odbiło?

Przecież to troll.
          • claudel6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 00:55
            o mój boże, jakim ty jesteś dnem człowieka. zapamiętam te twoje wpisy z dzisiaj, są nie do zapomnienia. baw się dobrze.
          • noemi29 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:04
            A Jola kotka ma problem i pozostałe ematki w tamtym wąteczku, że ją ŚJ nachodzą... życzyłabym sobie tylko takich problemów.
            Masakra...co za popieprzone świat sad
      • fadilla Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 23:20
        Dlaczego zatem nie wybrali jakiegos osrodka dla uchodzców?
        Własnie czytam, ze podobno krzyczeli "cholerni cudzoziemcy, jestem Niemcem" jednoczesnie strzelajac do przypadkowych Niemców w galerii handlowej. Czy moze jednak celowe kłamstwo niemieckich mediów?
        • olewka100procent Re: Strzały w Monachium 22.07.16, 23:23
          Przecież tu na forum 90% jest za multikulti . Jak to ktoś kiedyś napisał,,wszedzie te zamachy i strzelaniny,tylko ta polska jak zwykle zacofana,, heh
        • sumire Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 04:05
          Tak, z pewnością kłamstwo.

Paranoja się pogłębia, jak widzę.
          • fadilla Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 07:50
            Sprawca okazał sie być Irańczyk (z niemieckim paszportem), więc jednak ktos kłamał twierdzac, że był niemieckim blondynem, z choroba psychiczną, mieszkajacy w marnej dzielnicy i utrzymujący sie z zasiłku. Jest nawet news, że był przebrany za świetego mikołaja. Po co te kłamliwe informacje powtarzane przez media niemieckie? Tak jak w przypadku zgwałconej lewicowej aktywistki, komus zalezy na fałszowaniu oczywistych faktów, zeby tylko znów winnym nie okazał się islamski przybysz z dzikiego kraju. A jednak.
            • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 08:09
              To juz sie robi nudne z tym falszowaniem rzeczywistosci....A ktos wie dlaczego on krzyczal "ze jest Niemcem" nie rozumiem w jakim to kontekscie bylo?
              Zeby zmylic Policje/zrzucic odpowiedzilnosc na Niemcow czy co?
              • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 09:46
                ....A ktos wie dlaczego on krzyczal "ze jest Niemcem" nie rozumiem w jakim to kontekscie bylo?

Może dlatego, że słyszał, że nie jest prawdziwym Niemcem?
              • jakw Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:27
                Ktoś krzyknął do niego coś w stylu : "Piep...obcokrajowcy" i odkrzyknął "Jestem Niemcem"
                • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:42
                  Straszne to bardzo , ze on mysli ze jest Niemcem, no chyba ze to mial byc sarkazm/ ironia?
                  • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:44
                    On ma na to legalne dokumenty. Nie musi nic "myśleć".
                    • rhysmeyers22 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:55
                      but of course.wszak wiadomo ze przede wszystkim papiery świadczą o byciu rdzennym mieszkańcem.z niego taki Niemiec jak z koziej doopy trąba.ma po prostu możliwość legalnego pobytu ale nie jest i nie bedzie żadnym Niemcem.obywatel to ktos z dziada pradziada mieszkający w danym kraju ,nie element napływowy .
                      • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:04
                        Doucz się. Są inne możliwości legalnego pobytu niż obywatelstwo.

A ludziom nie można dawać sprzecznych informacji - raz jesteś "Niemcem" a raz nie, w zaleznosci od naszego widzimisię.
                        • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:30
                          Już wczoraj wieczorem (a raczej w nocy) niemiecka telewizja (N24, ARD, ZDF) pokazywała filmik nagrany smartfonem przez mieszkańca Monachium, który z własnego balkonu nie tylko nagrał zamachowca, a nawet z nim rozmawiał i rozmowę nagrał. W tej dosyć gorącej rozmowie, zamachowiec wyraźnie powiedział, że jest Niemcem i "jest tu urodzony". Mówił też całkowicie bezbłędnym i bezakcentowym niemieckim, więc trudno było mu nie wierzyć. Na dzisiaj w południe (za klikanńcie minut) policja z Monachium zapowiedziała konferencją prasową, ale i tak rzecznik prasowy całą noc informował o stanie sytuacji i potwierdzonych faktach. O motywach zamachowca nie razie nic nie wiadomo, islamistyczny zamach nie został wykluczony, ale do tej pory nie było niczego, co potwierdziło tą tezę. Ten 18 latek irańskiego pochodzenia znany był z mediów społecznościowych nie jako islamista, a jako osoba mający problemy z niemieckimi urzędami i ogólnie niezdowolony ze swojego życia. Czy jego działania są motywowane religijnie nie wiadomo.
                          • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:41
                            > W tej dosyć gorącej rozmowie, zamachowiec wyraźnie powiedział, że jest Niemcem
                            > i "jest tu urodzony". Mówił też całkowicie bezbłędnym i bezakcentowym niemiecki
                            > m, więc trudno było mu nie wierzyć.

Ale czy ktokolwiek na forum i w realnym swiecie podwaza fakt ze zamachow dokonuja islamisci urodzeni w Europie????????

. O motywach
                            > zamachowca nie razie nic nie wiadomo, islamistyczny zamach nie został wykluczon
                            > y, ale do tej pory nie było niczego, co potwierdziło tą tezę.

Hahahahahhahahhaahhaha, moze niech szukaja rzeczy ktore by nie potwierdzily, bo sie niepotrzebnie bez sensu napracuja?

Ten 18 latek irań
                            > skiego pochodzenia znany był z mediów społecznościowych nie jako islamista, a j
                            > ako osoba mający problemy z niemieckimi urzędami i ogólnie niezdowolony ze swoj
                            > ego życia.

Jak kazdy Arab mieszkajacy w Europie. Po co to w ogole oglaszac, to tak jak by pisac ze mleko jest biale.....
                            • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:50
                              asmarabis napisała:

> Jak kazdy Arab mieszkajacy w Europie. Po co to w ogole oglaszac, to tak jak by
                              > pisac ze mleko jest biale..

Irańczycy nie są Arabami. Ale w ogóle nie dziwi mnie, że o tym nie wiesz. Twoje wykształcenie, jak cała twoja wiedza o świecie to też taka fatamorgana.
                              • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:07
                                Zapewne też niejeden Pers dałby w dziób za nazwanie go Arabem, a niejeden Arab za nazwanie go Persem.
                                • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:41
                                  Na szczescie Persowie i Arabowie nie przesiaduja na tym forum ani na zadnym forum dla niemcow, francuzow itp tylko maja swoje fora.

Jaka w praktyce jest roznica pomiedzy Arabem a Persem ze ma to takie znaczenie dla pikajacych serduszek?

• zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:51
                                    mniej więcej tak jak miedzy Birmańczykiem a Tajem (biorąc pod uwagę jedynie Birmańczyków a nie jedna z pierdyliona mniejszości zamieszkujacych Birmę). Rożne narody, rożna kultura, wspólna religia (choć rożne odłamy). Arab to z reguły sunnita a Pers szyita. Kochają sie nawzajem podobnie jak prawosławie z katolicyzmem. Jednakowoz nas kochają jeszcze bardziej.
                                    • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:59

> mniej więcej tak jak miedzy Birmańczykiem a Tajem (biorąc pod uwagę jedynie Bir
                                      > mańczyków a nie jedna z pierdyliona mniejszości zamieszkujacych Birmę).

To dla mnie taka sama roznica jak dla przecietnego Francuza czy Anglika roznica miedzy Polakiem a Wegrem smile
                                      • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:08
                                        asmarabis napisała:

> To dla mnie taka sama roznica jak dla przecietnego Francuza czy Anglika roznica
                                        > miedzy Polakiem a Wegrem smile

Nie ma sprawy, to zacznę pisać do ciebie po rosyjsku i oskarżać za Putina, przecież Polak i Rosjanin nie robi żadnej różnicy.
                                        • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:22
                                          >
                                          > Nie ma sprawy, to zacznę pisać do ciebie po rosyjsku i oskarżać za Putina, prze
                                          > cież Polak i Rosjanin nie robi żadnej różnicy

Pomylilo ci sie, ja nie jestem Francuzem ani Anglikiem, to do nich pisz
                                        • jan.kran Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:30
                                          Od wczoraj płaczę co chwilę , waleriana mi pomaga na moment i znowu jestem roztrzęsiona.W pracy zobaczyłam najpierw wiadomość na dole ekranu, dzien miałam od rana do dupy bo to rocznica w Oslo , byłam w pobliżu zamachu chwile po i nie sadze żebym kiedykolwiek zapomniała ten dzien i następne.
                                          Corka była w pracy , dzwonił klient z Monachium , potem drugi , nie wiedzieli co sie dzieje.Corka wzięła przerwę i obdzwoniła monachijskich znajomych. Ja rok temu wysiadałam prawie dokładnie w tym miejscu gdzie sie zaczął zamach z Bla Bla Car z Wrocławia , corka mnei odbierała. Rok temu chodziłam po Monachium , zreszta od kilku lat jeździłam tam dwa razy do roku i mieszkałam wiele lat w Bawarii.Cały dyżur wczoraj widziałam wiadomości z Monachium w norweskiej TV, zwłoki na ulicy , znane miejsca pełne grozy.
                                          Boje się .Staram sie być racjonalna ale nie wiem czy kiedyś znajdę spokoj do końca, Tym razem była to osoba zaburzona psychicznie , jeszcze wielu faktów nie znamy.Mam sporo myśli , przypuszczeń.Czy to że osoby niezrównoważone widza zamachy terrorystyczne moze wywołać w nich reakcje i chęć amoku nie na podłożu politycznym? Po zamachu w Nicei czułamże następne mogą byc Niemcy, Berlin.
                                          Sądzę że za kilka dni sie uspokoi
                                          ale ja juz dawnego spokoju nie mam , nie wiem czy wróci .Wiadomo ź życie będzie sie toczyć dalej.
                                          • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:42
                                            Jan.kran spokojnie. Rozmawiałam przed chwilą z synem na ten temat i jego zdaniem to nie jest przypadek, ze ten chłopak strzelał głównie do nastolatków. Nie chcę tu przytaczać reszty naszej rozmowy bo zaraz przeczytam, ze psychologizuję, ale zgadzam się z moim synem.
                                            Być może ten atak był zainspirowany poprzednimi, ale przyczyny są moim zdaniem inne niż polityczne.
                                            Wiem, ze dla rodzin ofiar nie ma to żadnego znaczeniasad
                                            • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 14:20
                                              Rozmawiałam przed chwilą z synem na ten temat i jego zdaniem to nie jest przypadek, ze ten chłopak strzelał głównie do nastolatków. Nie chcę tu przytaczać reszty naszej rozmowy bo zaraz przeczytam, ze psychologizuję, ale zgadzam się z moim synem

Po tym jak usłyszałam, że krzyczał "jestem Niemcem" chyba też się z tym zgadzam.
                                            • jan.kran Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 14:24
                                              pade napisała:

> Jan.kran spokojnie. Rozmawiałam przed chwilą z synem na ten temat i jego zdanie
                                              > m to nie jest przypadek, ze ten chłopak strzelał głównie do nastolatków. Nie ch
                                              > cę tu przytaczać reszty naszej rozmowy bo zaraz przeczytam, ze psychologizuję,
                                              > ale zgadzam się z moim synem.
                                              > Być może ten atak był zainspirowany poprzednimi, ale przyczyny są moim zdaniem
                                              > inne niż polityczne.
                                              > Wiem, ze dla rodzin ofiar nie ma to żadnego znaczeniasad

-------------> Pade , staram się myśleć racjonalnie ale jak widzisz znane miejsca, ten Mc Donald ciagle pokazywany znam dokładnie, ulice , sklepy , policja , język wszystko takie odrealnione. Nie mogę odkleić sie od wiadomości , nie mam TV ale wczoraj w pracy mi wystarczyło.Mam na bieżąco niemieckie strony , oglądałam live konferencję monachijskiej policji.
                                              Ciagle nowe fakty , podano źe zabójca włamał sie na FB i zapraszał młodzież żeby wpadli do McDonals , on im zafunduje.Nie wiem czy to sie potwierdzi.Ja wie ma że mi cegłówka może spaść na głowę albo samochód przejechać ale jak wczoraj zobaczyłam zwłoki na ulicy i pomyslałam że to moze być ktoś znajomy mojej corki.Znajomy , nieznajomy sam fakt źe coś takiego sie dzieje ...Ale najbardziej boje sie własnego strachu , wiem że mi minie ale gdzieś tkwi. I boję się przyszłości .
                                              Lecę do Berlina w połowie sierpnia, ogarnia mnei fatalizm i chyba zdecyduje sie pojechać do Tunisu i Egiptu ( nie plażing tylko kultura mnie ciągnie).Dzisiaj to juz wszędzie jest tak samo , prawie bo jednak do Syrii się nie wybieram.

• olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 14:38
                                    Taka, że są to nacje które sie dość silnie nienawidzą, na tle historycznym, kulturalnym i religijnym.
                                    • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 15:25
                                      Bossszz naprawde nie pojmuje skad w tych nacjach tyle nienawisci, mozesz wymienic kogo one NIE nienawidza?
                              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:16
                                Co nie zmienia faktu, że to kolejny ubogacacz. I co by pikaczu nie napisały jest ogromny problem z częścią wyznawców islamu, którzy nie integrują się nawet w 3 pokoleniu.
                            • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:58
                              Jeśli to Irańczyk to jest Persem, nie Arabem. Tak gwoli ścisłości.
                          • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:51
                            Ja to wiem, oglądam tv, zaczyna się konferencja.
                        • rhysmeyers22 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:56
                          Doucz sie sama ..zdaje sie ze ci wytłumaczyłam jasNo.i nikt sprzecznych informacji nie daje.sami powinni wiedzieć kim Sa.jesli teraz uzyskam obywatelstwo chińskie albo jakiekolwiek prawo stałego pobytu ,nie czyni to ze mnie rdzennego mieszkanca Chin.jestem Polka z obywatelstwem danego kraju.wiec przestań chrzanić.obywatel to ktos wiecej niz posiadacz kawałek papierka,jakkolwiek wieku chciałoby to widzieć inaczej.
                          • rhysmeyers22 Re: Strzały w Monachium Joa 23.07.16, 13:59
                            N/t
                      • morekac Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:32
                        >obywatel to ktos z dziada pradziada mieszkający w danym kraju ,nie element napływowy .

Znaczny procent Polaków nie jest zatem Polakami i obywatelami RP w twoim rozumieniu definicji obywatela. Po pierwsze : dopiero będziemy obchodzili 100 lecie odzyskania państwowości (trudno więc mówić w takiej sytuacji o byciu Polakiem , zdaniem pewnej pani z prawicy - bo skoro nie ma państwa polskiego, to i Polaków nie było), a po drugie - 1,8 mln ludzi zostało przesiedlonych po II wojnie światowej z terenów , które przestały być w polskiej administracji , i to na ziemie, które przez kilkaset lat pod polskim panowaniem nie były.
                      • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:36
                        rhysmeyers22 napisała:

> wość legalnego pobytu ale nie jest i nie bedzie żadnym Niemcem.obywatel to ktos
                        > z dziada pradziada mieszkający w danym kraju ,nie element napływowy .

W Niemczech nie jest wcale tak łatwo o obywatelstwo. Na pewno nie rozdaje się niemieckich paszportów każdemu, kto ma na to ochotę. Trzeba spełniać pewne warunki, ale na pewno nie trzeba mieć aryjskiego pochodzenia do trzeciego pokolenia wstecz. To już kiedyś było i wiemy jak się skończyło. Zadziwia mnie, że akurat Polacy za tym tak tęsknią.
                        • rhysmeyers22 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 14:06
                          Nie bardzo rozumiem .masz szklana kule i znasz drzewo genealogiczne mojej rodziny?moja rodzina pochodzi z Niemiec i Austrii,od strony taty.wiec tak jakby wiem kto to Niemiec z dziada pradziada.na pewno nie zaden Ahmed ,nawet w piątym pokoleniu. Ty jak rozumiem czujesz sie Niemka bo od 30 lat żyjesz w tym kraju,super XD rozumiem tez twój punkt widzenia..??
                          • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 15:36
                            rhysmeyers22 napisała:

> Nie bardzo rozumiem .masz szklana kule i znasz drzewo genealogiczne mojej rodzi
                            > ny?moja rodzina pochodzi z Niemiec i Austrii,od strony taty.wiec tak jakby wiem
                            > kto to Niemiec z dziada pradziada.na pewno nie zaden Ahmed ,nawet w piątym pok
                            > oleniu. Ty jak rozumiem czujesz sie Niemka bo od 30 lat żyjesz w tym kraju,supe
                            > r XD rozumiem tez twój punkt widzenia..??

Zakładam, że skoro piszesz na polskim forum po polsku, to przyznajesz się choć trochę do polskości i nie życzysz sobie, by czasy, gdy ludzie potrzebowali dokumentów na udowodnienie swojego lepszego aryjskiego pochodzenia albo potwierdzenie podrzędnej rasy się powtórzyły. Ja mam niemieckie i polskie obywatelstwo, bo posiadam zarówno polską jak i niemiecką krew, udowodniłabym więc w razie czego polskie oraz niemieckie pochodzenie, ale nie jest to dla mnie żadnym powodem do dumy, bo tylko idioci są dumni z czegoś, co nie było ich zasługą.
                      • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:16
                        On się urodził w Niemczech (Reuters podaje że to German-Iranian teenager bez powiązań z ISIS za to z problemami psychiatrycznymi). Był na niemieckim welfare i na miejscu krwiożerczych ematek raczej temu wątkowi bym się przyglądała, będzie narastać frustracja i ataki ze strony ubogich i wykluczonych. Taka nowa rewolucja październikowa.
                        Obywatel to ktoś, kto ma obywatelstwo, niekoniecznie pochodzenie i jak najbardziej może być napływowy.
                        • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:32
                          BBC sugeruje tez connections z rocznica ataku Breivika: www.bbc.com/news/world-europe-36874497 czyli jeszcze jeden tragiczny element do rozwazenia - atrakcyjnosc bycia copycat uncertain Ogolnie rzecz biorac zlo czycha nie tylko ze strony Muzulmanow, co jak widac po tym watku tak trudno zrozumiec i zaakceptowac rosnacej liczbie ludzi a ow brak zrozumienia moze miec uber tragiczne skutki. Mlodzi ludzie z problemami sa wsrod nas, eh ...
                        • d.o.s.i.a Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:12
                          >>> Był na niemieckim welfare i na miejscu krwiożerczych ematek raczej temu wątkowi bym się przyglądała, będzie narastać frustracja i ataki ze strony ubogich i wykluczonych

Jak jeszcze raz przeczytam, ze zycie na zasilku = wykluczenie, to chyba mnie cos trafi.
                          Wez sobie obejrzyj jakikolwiek ocinek "on the dole" to moze zrozumiesz co to za kategoria ludzi suedzacych na zasilkach latami i na czym polega ich "wykluczenie".
                          Ile kurna mozna powtarzac ten slogan??!!
                          • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:38
                            > Jak jeszcze raz przeczytam, ze zycie na zasilku = wykluczenie, to chyba mnie cos trafi.

Finally!

życie na zasiłku = wykluczenie.

ŻYCIE NA ZASIŁKU = WYKLUCZENIE.

Udało mi się?
                            • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:39
                              I, tak, życie na zasiłku równa się wykluczenie.
                              • larrisa Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:40
                                Ale chyba nie dla wszystkich?

www.mojawyspa.co.uk/artykuly/25221/Lepiej-zyc-na-zasilku-niz-pracowac

• minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:55
                                  A oni twoim zdaniem nie są wykluczeni?
                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:07
                                    A czemu ty myślisz ze są?
                                • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:14
                                  No jeżeli tak cię oburza, że nikt z tych ludzi nie chciał iść na stanowisko sprzątacza za minimalną stawkę to chyba świadczy o tych ludziach, którzy ustalają stawki dla sprzątaczy a nie o tych na zasiłkach.
                                  • d.o.s.i.a Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:22
                                    Problemem nie jest stawka dla sprzatacza, bo to cena rynkowa wystawiana zgodnie z popytem, podaza. Problemem jest to, ze zasilek jest wyzszy od uczciwej placy.
                                    • rosapulchra-0 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 13:36
                                      Specjalistka od wszystkiego i do niczego wypowiada się na temat, o ktorym nie ma zielonego pojęcia. A wystarczy wejsc na stronę gov.co.uk i sprawdzić te horrendalne zasiłki. Po prostu smiech na sali - kwoty, które nie dają żadnych praktycznie możliwości utrzymania się nawet na najniższym poziomie.
                                      I tak, ludzie będący na zasiłkach są wykluczeni ze społeczeństwa i nie na darmo się ich nazywa white trash.
                                      Poza tym sa zasiłki, z czego nasza domorosła specjalistka od migracji nie zdaje sobie sprawy, które można uzyskać tylko pod warunkiem, że sie pracuje, nie inaczej. I najczęściej z tych zasiłków korzystają imigranci, szczególnie ci, ktorzy wykonują słabo płatne prace.
                                      • d.o.s.i.a Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 16:59
                                        >>> Po prostu smiech na sali - kwoty, które nie dają żadnych praktycznie możliwości utrzymania się nawet na najniższym poziomie.

Alez moze byc to nawet 18-20 tys funtow rocznie i dobrze Rosa o tym wiesz. Za absolutnie za nic.
                                        Ogladalas chociaz jeden odcinek On the dole? To bys zobaczyla jacy to sa ludzie i jak bardzo "chce" im sie pracowac. To roszczeniowe nieroby, ktore wola ledwo egzystowac na najtanszym zarciu i mieszkac w syfiastych norach (bo na tyle starcza zasilek) niz wziac sie za jakakolwiek robote. I tak od 20 lat, cale rodziny i ich rodziny. Tak, jest to white czy inny trash i na wiecej nie zasluguja. A dostaja coraz wiecej. Darmowe wejsvia na baseny, podczas gdy samotna matka musi placic. Oj nasluchalam sie ostatnio od takich matek.
                                        To wszystko podczas gdy inni ida do pracy za najnizsza krajowa i jeazcze dojezdzaja pare godzin.
                                        Zasilki za nic to PATOLOGIA. Powinny ustawac po max pol roku, ajak delikwent nie wykazuje woli pracy, to nigdy nie powinien grosza zobaczyc.
                            • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:42
                              Zlikwidujmy zasiłki.
                              • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:53
                                Nie można wszystkich zlikwidować. Ale trzeba tworzyć narzędzia, które umożliwiają wyjście z tego bagna. Czyli na przykład nie tworzyć sytuacji, w której jako bezrobotna masz różne rodzaje pomocy rządowej, warte wiele tysięcy, a jak załapiesz się do pracy za najniższą krajową, to tracisz prawo do tej pomocy i w efekcie masz dużo mniej. W takich okolicznościach przyrody trzeba być idiotą lub złodziejem, żeby iść do pracy za taką stawkę wink

Coś jeszcze prostszego i do wdrożenia bardzo małym kosztem: ustawowo zakazać chronologicznego formatu cv. Bo ogromna masa ludzi albo nie ma szans ze swoim cv, gdzie czarno na białym jest, że ostatnią pracę mieli miesiące temu, albo w ogóle się załamuje na etapie pisania cv bo nie wie, jak tę dziurę załatać i nie wysyła w ogóle.
                                • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:28
                                  No i czego jeszcze zakazać? Może w ogóle zakazać oczekiwania cv przez pracodawcę? tongue_out
                                  • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:39
                                    > No i czego jeszcze zakazać?

Może cię głęboko zdziwię, ale jest całkiem sporo danych, których w cywilizowanych krajach nie wolno żądać na cv, na przykład rok urodzenia, rasa, wyznanie, orientacja seksualna albo stan rodziny. Mimo, ze ktoś mógłby się kłócić, ze jako pracodawca chciałby wiedzieć na wstępie, czy obiecujący kandydat nie jest przypadkiem samotnym rodzicem piątki dzieci. Oczywiście pracodawcy tak mają jakieś tam sposoby, żeby dobierać kandydatów zgodnie ze swoimi uprzedzeniami (np. na wstępie odrzucając tych o specyficznych imionach), ale to się właśnie postrzega jako problem. Tak z 8-9 lat temu był bardzo krótki trend na video cv. Zgasł równie szybko jak się narodził, bo właśnie ludzie o innym kolorze skóry, mniej urodziwi i ci z akcentem mieli na starcie kilkakrotnie mniejsze szanse nawet nie na pracę ale na rozmowę kwalifikacyjną.
                                    • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:45
                                      Demonizujesz te CV .... Twoim zdaniem jak nie chce zatrudnić kogoś o innym kolorze skory to te wszystkie myki mi to uniemożliwia? No raczej nie, tylko dla kandydatów cały proces jest bardziej uciążliwy
                                      • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:47
                                        No to qrde zobaczy typa na rozmowie kwalifikacyjnej i podziękuje. Co za problem.
                                        • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:12
                                          > No to qrde zobaczy typa na rozmowie kwalifikacyjnej i podziękuje. Co za problem.

zobalczy różnych typów i może się wtedy okazać, że dobrze rokujący niebieskooki blondyn jest przy bliższym kontakcie kłamcą i debilem a cv to mu chyba szwagier pisał, a ten bardziej śniady wie, co mówi i zna się na tym, co robi.
                                          • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:29
                                            Ale w 99 % jest wlasnie na odwrot smile
                                            • rosapulchra-0 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 13:41
                                              I tu się bardzo mylisz.
                                          • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:36
                                            Oczywiście, oczywiście.
                                            Prędzej śniademu w centrum doradztwa zawodowego napiszą profesjonalne cv, a na rozmowie kwalifikacyjnej okaże się, że jest półanalfabetą i nie zna języka niezbędnego do pracy (nieważne, angielskiego, niemieckiego czy polskiego).
                                            Było parę reportaży m.in w "Polityce" na temat skuteczności szkoleń, kursów i warsztatów autoprezentacji dla Cyganów, bardzo piękne zaświadczenia dostawali, tylko potem okazywało się, że mają problemy z czytaniem, pisaniem i wykonywaniem prostych poleceń.
                                    • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:45
                                      Ależ ja wiem o co np. nie wolno pytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej i jakie dane w cv są zbędne. Informacje o wykształceniu i przebiegu zatrudnienia nie są zbędne, jeśli w warunkach wymaganych masz np. 5 lat stażu jako X lub w charakterze Y, to masz je udokumentować świadectwami pracy, umowami zlecenie, umowami o dzieło etc.
                                      Nikt nie każe rodzicom nadawać dzieciom stygmatyzujących i zmniejszających szanse imion. To drugie czy trzecie pokolenie imigrantów z Afryki czy Pakistanu mogłoby się już nauczyć, że imię Mohamed nadane dziecku w Niemczech czy Francji świadczy o braku więzi z tym krajem i bardzo konkretnym wyznaniu. A skoro są niewyuczalni, to sami są sobie winni.
                                      • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:04
                                        > Informacje o wykształceniu i przebiegu zatrudnienia nie są zbędne, jeśli w warunkach wymaganych masz np. 5 lat stażu jako X lub w charakterze Y, to masz je udokumentować świadectwami pracy, umowami zlecenie, umowami o dzieło etc.

O czyli sama mówisz, że chronologiczne cv (czyli takie, które się nadaje wyłącznie dla ludzi bez żadnych employment gaps) jest niepotrzebne.
                                        • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:07
                                          sorry uciekło mi. Oczywiście, że staż pracy i doświadczenie są ważne. I można je przedstawić w cv typu funkcjonalnego. Ja mówię o bezsensie chronologicznego. Natomiast nie jest ważne, że człowiek miał przerwę między 2009 a 2016 rokiem. Albo jeśli skończyła mu się umowa tydzień czy dwa miesiące temu to też magicznie całej swojej wiedzy nie utracił.
                                          • d.o.s.i.a Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:25
                                            >>> sorry uciekło mi. Oczywiście, że staż pracy i doświadczenie są ważne. I można je przedstawić w cv typu funkcjonalnego. Ja mówię o bezsensie chronologicznego.

Zatrudnialam w zyciu kilka osob, uczesnitczylam w naborze i interview jeszcze wiekszej liczby osob. NIGDY nie zdarzylo mi sie zwrocic uwage na jakiekolwiek daty, przerwy itp. Czytam tylko i wylacznie to czym moze sie dana osoba pochwalic w doswiadczeniu. Wiekszosc ludzi najwazniejsze rzeczy umieszcza w executive summary na poczatku cv i najczescciej czyta sie TYLKO ten fragment.
                                      • sumire Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:30
                                        triss_merigold6 napisała:

> Nikt nie każe rodzicom nadawać dzieciom stygmatyzujących i zmniejszających szan
                                        > se imion. To drugie czy trzecie pokolenie imigrantów z Afryki czy Pakistanu mog
                                        > łoby się już nauczyć, że imię Mohamed nadane dziecku w Niemczech czy Francji św
                                        > iadczy o braku więzi z tym krajem i bardzo konkretnym wyznaniu. A skoro są niew
                                        > yuczalni, to sami są sobie winni.

Powiedz to rodzicom obecnego mera Londynu.
                                        Nazywa się Sadiq Khan.
                                        Jeśli to go stygmatyzuje, to tylko w oczach kwok dumnych z bycia rasistkami.
                                        • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:33
                                          Londynowi już współczułam, że niegdyś centrum Europy i cywilizowanego świata ma mera islamistę. No, ale chcącemu nie dzieje się krzywda, mieszkańcy sami tak wybrali.
                                          • sumire Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:46
                                            Jest muzułmaninem, nie islamistą, do tego uznanym prawnikiem, i do tego w odpowiedzi na rosnącą ksenofobię urządził kampanię #LondonIsOpen.
                                            Zajmij się lepiej singielkami, bo wypadasz mocno żenująco w wątkach, które wypadają jakiejkolwiek wiedzy o tym, co się dzieje za granicami twojej białej narodowej Polski.
                                            • sumire Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:47
                                              *wymagają.
                                          • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:51

> Londynowi już współczułam, że niegdyś centrum Europy i cywilizowanego świata ma
                                            > mera islamistę.

a Londyńczycy współczują nam, że mamy Prezesa pana
                                        • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:34
                                          Jedna jaskolka wiosny nie czyni, poza tym Sadiq z niczym sie nie kojarzy i jest neutralne w przciwienstwie do Mohameda
                                          • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:52
                                            asmarabis napisała:

> Jedna jaskolka wiosny nie czyni, poza tym Sadiq z niczym sie nie kojarzy i jest
                                            > neutralne w przciwienstwie do Mohameda

Twoje skojarzenia, Twój problem.
                                        • d.o.s.i.a Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:20
                                          >>>> Powiedz to rodzicom obecnego mera Londynu.
                                          Nazywa się Sadiq Khan.
                                          Jeśli to go stygmatyzuje, to tylko w oczach kwok dumnych z bycia rasistkami.

To sie wreszcie zdecydujcie, czy imie stygmatyzuje czy nie. Najpierw piszecie o tych biednych wykluczonych Mohamedach a potem nagle zmiana frontu?
                                        • rosapulchra-0 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 13:47

> Powiedz to rodzicom obecnego mera Londynu.
                                          > Nazywa się Sadiq Khan.
                                          > Jeśli to go stygmatyzuje, to tylko w oczach kwok dumnych z bycia rasistkami.

100/100!
                                          • jan.kran Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 15:20
                                            Czytam najnowsze informacje i nie jestem zadowolona że miałam przeczucia.Od wczoraj czytałam miedzy wierszami i miałam wrażenie że policja wie więcej niż mówi.Bro? zamachowiec miał z Darknet a jego idolami byli Breivik i Tim Kretchmer. Czarno to wszystko widzę , z jednej strony ataki terrorystyczne o podłożu islamskim a zdrugiej nacjonaliści nienawidzący muzułmanów , my pośrodku....
                                            • jan.kran Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 15:31
                                              jan.kran napisała:

> Czytam najnowsze informacje i nie jestem zadowolona że miałam przeczucia.Od wcz
                                              > oraj czytałam miedzy wierszami i miałam wrażenie że policja wie więcej niż mówi
                                              > .Bro? zamachowiec miał z Darknet a jego idolami byli Breivik i Tim Kretchmer.
                                              > Czarno to wszystko widzę , z jednej strony ataki terrorystyczne o podłożu isla
                                              > mskim a zdrugiej nacjonaliści nienawidzący muzułmanów , my pośrodku....

*** broń
                                              • jan.kran Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 16:06
                                                Nie znam polskiego rynku medialnego ale rzuciłam okiem na dwa artykuły i uważam nierzetelność polskich dziennikarzy za skandal , może nie znają obcych jezykow lub nie umieją czytać i myślec oraz szukac źródeł.

www.radiomaryja.pl/informacje/po-zamachu-w-monachium/

WIem , wiem RM nie jest wierygodnym źrodłem ale jednak jest jaka granica głupoty , tekst napisany dzień po zamachu ,wiadomo było już że podłoże terrorystyczne jest raczej wykluczone , wiadomo było że zamachowiec jest obywatelem niemieckim i w czasie zamachu krzyczał po niemiecku i można juz było wyczuć że nie jest to wszystko czarno - białe.

www.se.pl/wiadomosci/swiat/mordowal-mlodziez-bo-chcial-byc-jak-breivik-zamachowiec-z-monachium-ali-david-sonboly_869572.html

----------> Pisanie źe mieszkał w zamożnej dzielnicy na przedmieściach nie jest prawdą , już kilkanaście godzin po zamachu niemiecka prasa podała gdzie mieszkał i ten fakt jest dość istotny w układaniu puzzli dotyczących zamachowca i jego motywów.

Pisanei o tłumie nastolatków zwabionych hamburgerami to kłamstwo , nie ma potwierdzenia faktu czy ktokolwiek zareagował na jego wpis na FB .

• joa66 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 16:20
                                                  jan. kran - to pojechałaś big_grin

Wybrałaś sobie Radio Maryja i SuperExpress jako przykład big_grin
                                                  • jan.kran Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 18:31
                                                    joa66 napisała:

> jan. kran - to pojechałaś big_grin
                                                    >
                                                    > Wybrałaś sobie Radio Maryja i SuperExpress jako przykład big_grin

----------> Nie moge sie przecież Asmarabis doprosić żeby mi jakieś polskie źródła podsunęła , to sama po omacku szukam , poza tym ja czytam rownież tabloidy niemieckie i norweskie bo staram sie mieć szeroka perspektywę.
                    • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:32
                      A niech sobie ma papiery ze jest wnukiem Goethego, ale na 200 procent ma stygmatyzujace imie i rodzina nie ma zadnych kontaktow z rodowitymi niemcami a w domu codziennie sie powtarzalo ze oni ich biedaczkow wykluczaja i dyskryminuja. Niech wiec krzyczy ze ma niemiecki paszport a nie ze jest Niemcem.....
                      • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:45
                        asmarabis napisała:

Nie
                        > ch wiec krzyczy ze ma niemiecki paszport a nie ze jest Niemcem.....

Aż dziwne, że nie zaproponowali ci stanowiska niemieckiego ministra spraw wewnętrznych, skoro lepiej od wszystkich wiesz, kto jest, a kto nie jest Niemcem. Ale poczekaj, ty nawet głosować w Niemczech nie możesz, więc obywatelstwa i narodowości możesz przydzielać najwyżej wróblom przelatującym przez Odrę.
                      • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:40
                        No jeżeli nie ma kontaktu z rodowitymi Niemcami to oczyuwiście, że jest wykluczony.
                    • taki-sobie-nick Facet urodził się w Monachium, rodzice napływowi 23.07.16, 19:52
                      joa66 napisała:

> On ma na to legalne dokumenty. Nie musi nic "myśleć".

Wyrobił sobie irański paszport. Bundesrepublika oficjalnie ma go za Niemca, ale to jest Niemiec w pierwszym pokoleniu. Do d... z takim Niemcem.
    • nangaparbat3 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 01:31
      Obstawiam Erdogana. Chce kasy z Unii i wolnej ręki na terror państwowy u siebie.
      • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 03:39
        nangaparbat3 napisała:

> Obstawiam Erdogana. Chce kasy z Unii i wolnej ręki na terror państwowy u siebie

Hmmm ... bo ja wiem - prawdopodobienstwo, ze akurat rzad turecki (Sunni) skaptowal niemieckiego 18-latka iranskiego pochodzenia a wiec najprawdopodobniej Shia (Alevi) do przeprowadzenia takiej krwawej prowokacji jest raczej miniscule ... choc teoretycznie wszystko jest mozliwe. Swoja droga, ISIS bedzie mial zagwozdke teologiczno-terrorystyczna: czy mozna uznac Shia za bojownika o ich wizje Islamu? Crazy world, eh ... Dobranoc Europo, pora spac.
        • nangaparbat3 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 08:18
          Kiedy to pisalam, nie wiedzialam jeszcze, że Irańczyk. Teraz najwazniejsze mi sie wydaje, ze strzelal do ludzi bardzo mlodych, wydaje się, że na oko - rowiesnikow. Więc to sie raczej kojarzy z tymi mlodymi ludźmi, co mordują w swoich szkołach.
          • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 08:21
            Więc to sie raczej kojarzy z tymi mlodymi ludźmi, co mordują w swoich szk
            > ołach.

No oczywiscie to jest usprawiedliwienie, religia nie ma tu albolutnie nic do rzeczy. Inaczej jak by strzelal do dzieci albo starcow a tak to jest wszystko w porzadku
            • fin-dus Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 08:24
              Uff, kamien nandze spadl z serca. Nawet jak powiedza co innego, to pewnie twardo bedzie sie upierala przy swojej wersji. Moze go dziewczyna rzucila, to wszystko dlatego.
              • nangaparbat3 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 08:28
                Religia ma do rzeczy, jest jednym z elementów. Innym są ludzie tacy jak wy.
                • fin-dus Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 08:37
                  Nie przypominal sobie, zeby ktoras forumowiczka strzelala do ludzi w centrum handlowym
              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 09:06
                Gazeta twierdzi, że to neonazista, CNN, że ubogacacz i wołał allahu akbar, gdy strzelał. Komu wierzyć?
                • pani07 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 09:08
                  Podają info, że to 18-letni Irańczyk z niemieckim obywatelstwem.
                  • olewka100procent Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 09:24
                    Mieszkanki Niemiec. czy to prawda że 2 godz. po tym zdarzeniu było cicho w mediach niemieckich? W głównym wydaniu wiadomości podobno to przemilczeli.a na polskich kanałach już mówili
                    • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 09:55

> Mieszkanki Niemiec. czy to prawda że 2 godz. po tym zdarzeniu było cicho w medi
                      > ach niemieckich?

i to jest dla Ciebie najważniejsze? może nie chcieli podawać niesprawdzonych informacji może to było ważne dla akcji policyjnej....
                      A Ty myslisz że z jakiego powodu?
                      • kropkacom Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 09:59
                        To jest troll. Ja jeszcze rozumiem dyskusje w temacie z gazetą, ale na tym koniec mojego zrozumienia. Zaraz przybiegnie kota, wstanie triss i inne stałe forumki. One mają przynajmniej prawdziwe poglądy. Nie karmcie tego trolla.
                        • morekac Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:04
                          Poza tym nie było cicho: jeśli strony internetowe gazet podawały na bieżąco mnóstwo przypuszczeń, a policja kazała zostać w domach/poszukać schronienia i włączyć radio/telewizję - po to, żeby wiedzieć, co się dzieje.
                          • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:09
                            morekac napisała:

> Poza tym nie było cicho: jeśli strony internetowe gazet podawały na bieżąco mnó
                            > stwo przypuszczeń, a policja kazała zostać w domach/poszukać schronienia i włąc
                            > zyć radio/telewizję - po to, żeby wiedzieć, co się dzieje.

dzisiaj trudno cokolwiek ukryć i to jest tym trudniejsze dla wszelkich akcji służb.
                            • morekac Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:16
                              A to, że policja czy inne siły specjalne nie podają w mediach, że właśnie zamierzają przypuścić szturm/ przeczesać jakiś tam teren w poszukiwaniu bandytów/ terrorystów/ dilerów czy innych szczegółów akcji, to norma.
                      • pani07 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:00
                        jakie były powody milczenia dosyć długiego po tym, co było na Sylwestra? Też troska?
                        Nie rozumiesz jednego: sposób kominukacji, przekaz, to, co zrobiła p. Merkel mnie przeraża z jednego także powodu: ona przyczyni się do rozbudzenia i wzrostu skrajnej niemieckiej prawicy. A skrajność z każdej stronyL czy z lewej, czy z prawej jest przerażająca. Mnie przeraża.
                        • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:06
                          pani07 napisał(a):

> jakie były powody milczenia dosyć długiego po tym, co było na Sylwestra? Też t
                          > roska?

no jakie były te powody? Merkel chroni przestępców? Weź czasem się zastanów?
                          • pani07 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:10
                            Nie, ale jeśli nie dostrzegasz, jak szkodliwa jest politpoprawność, to trudno.
                            I tak , uważam, że p.Merkel bardzo zaszkodziła Europie i we własnym kraju mocno zdopingowała skrajną prawicę sad
                            • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:17
                              pani07 napisał(a):

> Nie, ale jeśli nie dostrzegasz, jak szkodliwa jest politpoprawność, to trudno.

alez nie ma czegos takiego jak polityczna poprawnośc. Nie podawaj przekazu dnia inteligentnym ludziom.

> I tak , uważam, że p.Merkel bardzo zaszkodziła Europie i we własnym kraju mocno
                              > zdopingowała skrajną prawicę sad

to sobie tak uważaj, jak Ci pasuje. Jeśli cos jest polityczna poprawnoscią to obecnie głoszenie takich tez, że jakaś jedna Merkel jest odpowiedzialna za zamachy w Europie i napływ mas ludzi. Przyczyny sa naprawdę duuuuuużo głębsze.
                              • pani07 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:22
                                pl.wikipedia.org/wiki/Poprawność_polityczna - no tak, nie ma, nie istnieje. Cóż za głupi ci językoznawcy, że badają ten problem i pokazują plusy , ale i minusy.

Oczywiście, że przyczyny są duuuużo głębsze (patrz: dawny kolonializm niektórych krajów europejskich itd.), ale odbiór jest taki, że w Europie jest problem: duży i brak sensownego pomysłu.
                                • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:27
                                  ale jaka chcesz miec polityczna poprawnosc i jak rozumiem ograniczony dostep do informacji przy multum mediow ktore dzis istnieja?? Jak policja czegos nie powie oficjalnie to media sa w stanie dojsc do pewnych rzeczy nieoficjalnie, dziennikarstwo sledcze istnieje w Niemczech i nie umarlo od poprawnosci politycznej.
                                • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:59
                                  pani07 napisał(a):

> pl.wikipedia.org/wiki/Poprawność_polityczna -
                                  > no tak, nie ma, nie istnieje. Cóż za głupi ci językoznawcy, że badają ten probl
                                  > em i pokazują plusy , ale i minusy.

ale czytałaś co w tej wikipedii napisano, Ty chyba piszesz o czym innym niż sposobie prowadzenia dyskusji.
                              • olewka100procent Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:28
                                Zniszczenie Europy to jest plan żydów i USA . Gdyby nie wprowadzanie ,, demokracji,, w Syrii i innych krajach arabskich,nie było by fali uchodźców.destabilizacja tych państw oto im chodziło.nagłe powstanie isis.kto ich sponsoruje? zastanówcie się.makrela jest tylko pionkiem w tej grze. Rząd USA sam zorganizował ataki na WTC oni mnie już niczym nie zdziwią
                                • morekac Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 10:33
                                  >Zniszczenie Europy to jest plan żydów i USA . Gdyby nie wprowadzanie ,, demokracji,, w Syrii i innych krajach arabskich,nie było by fali uchodźców.destabilizacja tych państw oto im chodziło.

Chrzanisz. Przypadkiem wyszło, przy okazji wprowadzania "demokracji dla ropy naftowej".
                                • hermenegilda_zenia Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 15:06
                                  Olewka z twoim poziomem umysłowym i intelektualnym zajmij się lepiej analizą jakie ziemniaki ugotować na obiad zamiast polityki, bo ryzykujesz, że te 2 ostatnie szare komórki padną z wycieńczenia.
    • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:37
      pięcioro nastolatków nie żyjesad
      warum?
      • morekac Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:52
        Kłótnia przy burgerze?
        • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:53
          ale skąd broń?
          • morekac Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 11:59
            Podobno strzelał z pistoletu, a nie z broni długiej. To łatwiej nosić przy sobie, ot tak, bez powodu.
          • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:02
            Oooo... Kłótnia przy burgerze. Oczywiście. Uff... Nie ma sie co przejmować, w końcu nastolatki często sie kłócą... Taka nowa zachodnioeuropejska normalność.
            • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:03
              z tego co mówią na konferencji to on to zaplanował
            • morekac Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:14
              A mało to afer typu mordobicie wybucha w knajpach? Teraz to i dopalacze czy narkotyki wystarczą, nie trzeba się uchlać, by stracić kontrolę i użyć broni, bo ktoś krzywo spojrzał. To - jeśli się nie planuje zabijania.
              Ale można też być psycholem i sobie dla sportu odstrzelić pół klasy w szkole - jak to w Stanach czasem bywa. Tylko że nie ma to jednak związku z terroryzmem islamskim, a z tym, że komuś indywidualnie odbiło.
              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:18
                Kwestia skali, mówi ci to coś? Oraz czym się różni np. atak terrorystyczny od zabójstwa?
                • morekac Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:42
                  To w Stanach Zjednoczonych jest od cholery strzelanin tego typu: sprawcami są często potomkowie imigrantów ze Europy , nominalni chrześcijanie . Po prostu pewnego dnia za bardzo takiemu sprawcy odbija, a że dostęp do broni jest tam nader łatwy - to idzie sobie odstrzelić nauczycieli i pół szkoły.
                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:46
                    minalni chrześcijanie . Po prostu pe
                    > wnego dnia za bardzo takiemu sprawcy odbija,

no wlasnie, pewnego dnia a nie co tydzien
                    • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:20

> no wlasnie, pewnego dnia a nie co tydzien

Ależ jak najbardziej co tydzień a bywa, że częściej.
              • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:19
                No przecież. I oczywiste jest, że każdy europejski nastolatek nosi w plecaku 300szt amunicji. Oraz w kiszeni nielegalna broń. A to, że jest potomkiem imigrantów z Iranu, wyznawca religii miłości i pokoju nie ma najmniejszego znaczenia. Mogl by byc na przykład Czechem. Albo ognistym Hiszpanen z temperamentem. Na jakie wyżyny absurdu sie wzniesiecie, zeby zakłamać smutna rzeczywistość?
                • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:33

Na j
                  > akie wyżyny absurdu sie wzniesiecie, zeby zakłamać smutna rzeczywistość?

Smutną rzeczywistością jest, że istnieją ludzie z zaburzeniami depresyjnymi, jak ten zamachowiec. Akurat w tym przypadku nic nie potwierdza na razie tezy islamistycznego motywu (w odróżnieniu od Würzburga) i narodowość tego mężczyzny nie ma żadnego znacznia. Na szczęście w nieszczęściu pilot samolotu Germanwings nie miał odpowiedniego pochodzenia, bo tacy jak ty też widzieliby w nim "wyznawcę religii miłości i pokoju". A nielegalną broń może kupić każdy, akurat tu nie pytają o narodowość, wystarczy wiedzieć gdzie i za ile.
                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:38
                    Akurat w tym przypadku nic nie potwierdza na razie tezy isla
                    > mistycznego motywu (w odróżnieniu od Würzburga) i narodowość tego mężczyzny nie
                    > ma żadnego znacznia.

Identyczna dyskusja byla w przypadku zamachowca z Nicei, a w ogole nie rozumiem dlaczego jego persnonalia nie sa upubliczniane - czego Niemcy sie boja?
                    • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:50
                      asmarabis napisała:

> Identyczna dyskusja byla w przypadku zamachowca z Nicei, a w ogole nie rozumiem
                      > dlaczego jego persnonalia nie sa upubliczniane - czego Niemcy sie boja?

Z przyzwoitości, inteligenta inaczej. Policjanci nie ujawnili ani tożsamości sprawcy, ani nawet nazwy i rodzaju szkoły, do której chodził, by żaden pazerny idiota rządny świeżej krwi nie rzucił się na niczemu winnych ludzi. Jak podkreślono na konferencji prasowej policja nie zebrała jeszcze wszystkich informacji, bo do tej pory zajęta była zapewnienim bezpieczeństwa w mieście, to była bowiem ogromna akcja z ogromną ilością policjantów. Utrudniana zresztą także przez fałszywe informacje podawane przez media społecznościowe. Przed zakończeniem śledztwa policja nie będzie podawać informacji niesprawdzonych, zachęcających do bzdurnych spekulacji oraz zagrażających rodzinie, czy znajomym sprawcy. Może ci się to nie podobać, ale takie są procedury.
                      • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:57

> Z przyzwoitości, inteligenta inaczej. Policjanci nie ujawnili ani tożsamości sp
                        > rawcy, ani nawet nazwy i rodzaju szkoły, do której chodził, by żaden pazerny id
                        > iota rządny świeżej krwi nie rzucił się na niczemu winnych ludzi

No wczoraj wlasnie sie rzucil na ludzi taki idiota rzadny swiezej krwi, naprawde nie wiem czemu ma sluzyc takie manipulowanie i zatajanie faktow, biedni tam jestescie.....
                        • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:06
                          asmarabis napisała:

> No wczoraj wlasnie sie rzucil na ludzi taki idiota rzadny swiezej krwi, napraw
                          > de nie wiem czemu ma sluzyc takie manipulowanie i zatajanie faktow, biedni tam
                          > jestescie.....

Biedna to ty jesteś, że rzeź, mord i medialny lincz, to jedyne rozrywki, które ci zostały.
                          • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:14
                            > Biedna to ty jesteś, że rzeź, mord i medialny lincz, to jedyne rozrywki, które
                            > ci zostały.

Pomylimas mnie z europejskimi islamistami, to im zostalo ja mam udane zycie i perspektywy smile
                            • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:09
                              powtarzaj to sobie dalej
                  • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:39
                    Skoro tak wielu nastolatków ma depresję, zaburzenia, to może warto wdrożyć intensywne programy opiekuńcze/naprawcze, jak zwał tak zwał?
                    • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:54
                      pade napisała:

> Skoro tak wielu nastolatków ma depresję, zaburzenia, to może warto wdrożyć inte
                      > nsywne programy opiekuńcze/naprawcze, jak zwał tak zwał?

Wszystko wskazuje na to, że sprawca się leczył i brał antydepresanty (choć to jeszcze nie potwierdzone). Nie wszystko w przypadku zaburzeń psychicznych da się jednak przewidzieć.
                      • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:01
                        > Wszystko wskazuje na to, że sprawca się leczył i brał antydepresanty (choć to j
                        > eszcze nie potwierdzone).

To tak samo jak ten zamachowiec z Nicei, ciekawe czy to samo lekarstwo zazywali
                    • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 15:51
                      pade napisała:

> Skoro tak wielu nastolatków ma depresję, zaburzenia, to może warto wdrożyć inte
                      > nsywne programy opiekuńcze/naprawcze, jak zwał tak zwał?

Nie wiem czy ksiazka tlumaczona na polski ale na pewno warta przeczytania: www.amazon.ca/Mothers-Reckoning-Living-Aftermath-Tragedy/dp/1101902752
                      Disturbed teens & youth to nic nowego w historii swiata, co nie zmienia faktu, ze trudno sie nam, doroslym, godzic z odwieczna bezradnoscia wobec dzialan niektorych z nich. Na pewno nie wszystko da sie przewidziec i wszystkiemu zapobiec ale jakos tak ogolnie wkurzajacym jest, ze wciaz i wciaz nie potrafimy sie dogadywac miedzypokoleniowo, szczegolnie gdy w gre wchodza mental health issues etc. Czasem naprawde ... ciemnosci kryja Ziemie sad
                      • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:46
                        Ale wiesz Bi_scotti, gdy usłyszałam teraz w tv, że chłopak miał w pokoju mnóstwo literatury na temat zabójstw, masakr, od razu powiedziałam do męża: jak to możliwe, ze rodzice o tym nie wiedzieli?
                        Bo szczerze, to nie wyobrażam sobie nie wiedzieć jakie książki ma w pokoju moje dziecko, czym się interesuje, jaki ma nastrój, a już w przypadku dziecka leczącego depresję uważam takie zainteresowanie za obowiązkowe.
                        Ba, uważam, ze skoro służby nas inwigilują, to (może bajdurzę, poprawcie mnie jesli się mylę), ale jakieś ślady w necie pewnie były, tylko zostały zignorowane.

Po co to wszystko piszę?
                        Po to, żeby Polacy pozbyli się złudzeń, że nas to nie dotyczy bo u nas nie ma uchodźców.
                        • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:55
                          Ale czy ty nie rozumiesz ze muzułmanie inaczej wychowują swoje dzieci niż europejczycy? ty wiesz jakie dziecko ma książki, oceny w szkole, kolegów a oni nie nie i co? Twoja córka nosi sukienkę z myszka miki i chodzi na balet a ich nosi burkę i gotuje i sprząta w domu no i co?
                        • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:02
                          Tez mi sie wydaje, ze bym wiedziala ... dlatego zreszta sugeruje przeczytanie ksiazki Ms. Klebold, bo to jest madra pani, byla zaanagazowana matka, kochala swojego syna i starala sie mu pomoc w jego problemach a stalo sie co sie stalo ... Columbine sad Jak w polskim powiedzonku "madry Polak po szkodzie", eh.
                          2 lata temu w Calgary mlody czlowiek zabil nozem 5 swoich kolegow na party (en.wikipedia.org/wiki/2014_Calgary_stabbing) - mial depresje, najprawdopodobniej niezdiagnozowana schizofrenie, jego rodzice obawiali sie, ze sie targnie na swoje zycie, tez sie troszczyli etc. I znow ... stalo sie co sie stalo ... Nie z zaniedbania czy z braku uwagi ale wyglada na to, ze nawet gdy patrzymy uwaznie to nie zawsze widzimy to, co zobaczyc nalezy.
                          Wiec ja mysle, ze po prostu powinnismy sie (jako caring adults) skupic na tym czego nie wiemy, analizowac co przeoczylismy, edukowac siebie wzajemnie zeby chronic te jakies nie zawsze gotowe do lotu pisklaki, ktore z jakichs powodow chca zabijac innych. No bo skad ta atrakcyjnosc zadawania smierci? Malo wiemy, eh sad
                          • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:14
                            wiadomo ze tez chlopak byl bullied - nie znam niestety lepszego slowa po polsku. Ze byl strasznie samotny, wszyscy od niego stronili, w szkole siedzial sam - przynajmniej tak wynika z relacji ktore przytacza brytyjski Guardian. Jeden z rozmowcow mowi ze chlopak byl "pulchny" - mnie to bardzo uderzylo, bo jak ktos o tym wspomina w takiej rozmowie to znaczy ze mogli istotnie sie z niego wysmiewac z tego powodu. A literatura w pokoju o ktorej rodzice nie wiedza? Przeciez to nie znaczy ze mial te ksiazki czy artykuly nie wiadomo jak na wierzchu, mogl miec pochowane, poukrywane, zdziwilabys sie jak nastolatkowie potrafia dobrze skrywac niektore swoje rzeczy.
                            • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:18
                              Potrafią poukrywać, ale jesli dzieciak ma depresję a ta grozi śmiercią, to ja nie miałabym skrupułów i przeszukałabym cały pokój.
                              • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:23
                                ale rodzice roznie reaguja, czasem nie rozumieja co sie dzieje, czasem nastolatek awanturuje sie, jest agresywny, wiec go zostawiaja w spokoju, czasem ida do lekarza a ten im mowi ze daje leki i ze chlopak jest leczony wiec nie ma co sie martwic. czesto gesto nie maja z kolei wsparcia od nikogo i sa po prostu bezradni.
                              • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:19
                                pade napisała:

> Potrafią poukrywać, ale jesli dzieciak ma depresję a ta grozi śmiercią, to ja n
                                > ie miałabym skrupułów i przeszukałabym cały pokój.

Pade, nie dam sobie głowy uciąć, bo nie była to dla mnie informacja kluczowa, ale o ile wiem, to on miał swoje samodzielne mieszkanie i nie mieszkał z rodzicami.
                                • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:22
                                  18-latek? Czy znowu okaże się, że miał nie 18, a 28?
                                  • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:26
                                    Triss - opanuj się, on urodził się w Niemczech.
                                    • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:28
                                      I co z tego, skoro najwyraźniej nie czuł się dostatecznie zintegrowany.
                                      Btw, jeśli 18-latek na zasiłku miał samodzielne mieszkanie i nie mieszkał z rodzicami, to znaczy, że odklepało mu z dobrobytu.
                                      • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:31
                                        Problem z tobą i twoimi koleżankami z forum jest taki, że najpierw sobie wymyślasz jak było i dlaczego a potem starasz się dopasowac fakty do swoich poronionych teorii.
                                      • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:33
                                        To z tego, że wszystko zaczyna Ci się zajączkować wink
                                      • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:37
                                        mieszkał z rodziną, chodził do szkoły, w której robił za kozła ofiarnego, ojciec był taksówkarzem a on sam dorabiał, rozwożąc gazety.
                                      • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:37
                                        A widzisz jednak mieszkał z rodzicami. W zamożnej dzielnicy miasta. Jego rodzcie byłi całkowicie zintergrowani i są przerażeni czynem syna. I nie odklepało mu z dobrobytu, a cierpiał na zaburzenia depresyjne i w związku z tym się nawet stacjonarnie leczył. Skąd wiesz w ogóle, że on żył z zasiłku? On był uczniem, więc utrzymywali go pewnie rodzice.
                                        • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:40
                                          Twierdził, że wychował się w dzielnicy w której ludzie żyją na zasiłkach.
                                          Kozioł ofiarny w szkole? Bo panny nie chciały się z nim umawiać czy inny ważki powód?
                                          • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:45
                                            > Twierdził, że wychował się w dzielnicy w której ludzie żyją na zasiłkach.

Neighbours said the block, of around a dozen apartments was a rare unit of social housing in a rapidly gentrifying area. The entrance is beside a Maserati showroom, and neighbours include a PR agency, as well as Baumanns?s cafe.
                                          • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:48

> Twierdził, że wychował się w dzielnicy w której ludzie żyją na zasiłkach

Znowu pudło. Ktoś nie znający niemieckiego nie zrozumiał rozmowy pomiędzy sprawcą, a mężczyzną w wieżowcu. Sprawca wyzwał mężczyznę od zasiłkowców.

> Kozioł ofiarny w szkole? Bo panny nie chciały się z nim umawiać czy inny ważki
                                            > powód?

David S. istnieje w kartotekach policyjnych jako ofiara mniejszych przestępstw. Raz został pobity przez grupę rówieśników, a raz okradziony.
                                            • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:57
                                              O ciekawe, bo do tej pory trabiono ze nie byl nigdy notowany przez Policje, co jeszcze Policja ukrywa??????
                                              • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:19
                                                asmarabis napisała:

> O ciekawe, bo do tej pory trabiono ze nie byl nigdy notowany przez Policje, co
                                                > jeszcze Policja ukrywa??????

Gdzie trąbiono? Informację o tym, że sprawca jest w kartotekach policyjnych podano dziś o godzinie 12 na konferencji prasowej. Ale znany był jako ofiara, nie sprawca. Jak tobie ukradną rower i zgłosisz to na policję, to jesteś też notowana?
                                                • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:28
                                                  No pieknie- wczesniejszy zamachowiec - nikt nie wie czy Afganczyk czy Pakistanczyk czy pelnoletni czy nie?
                                                  Obecny zamachowiec - najpierw zarzekaja sie ze nie notowany, po kilku godzinach juz cos wygrzebuj ze jednak notowanya, jutro pewnie bedzie ze juz bral udzial wczesniej w zamachach.....
                                                  Szok - czy te sluzby w Niemczech pracuja jeszcze czy juz sie poddaly i nic nie robia?
                                                  • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:35
                                                    > najpierw zarzekaja sie ze nie notowany, po kilku godzinach juz cos wygrzebuj ze jednak notowanya,

jako OFIARA, debilko, co już ci wytłumaczono.
                                                    Nie twierdzę, że wcześniej nie miał niczego na sumieniu (bo nei wiem), ale na razie tylko wiadomo, że był wcześniej ofiarą, nie sprawcą. Ale ty wiesz swoje.
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:40
                                                    Jak to na razie wiadomo?
                                                    Chyba sie sprawdza takie informacje jednym kliknieciem?
                                                    Jak mozna najpierw twierdzic ze nigdy nie notowany po czym za chwile informowac ze notowany?
                                                    To jest Policja czy osiedlowy sklepik z kosmetykami ?
                                                  • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:44
                                                    czytanie ze zrozumieniem z jakich zrodel korzystasz chyba cie przeroslo
                                                  • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:52
                                                    no zawsze można założyć, że policja nie powiedziała czegos mediom. Bycia ofiarą się raczej nie liczy jako bycia notowanym, chyba, że w twojej alternatywnej rzeczywistości, Czy gdybyś została zgwałcona to też ci do życiorysu się powinno dodawać, że byłaś notowana?
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:19
                                                    ja nie mam zamiaru pojawiac sie w mediach jako sprawca ataku terorystycznego tak wiec nie trafilas z porownaniem kompletnie
                                                  • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:55
                                                    chodzi o to czy rozumiesz znaczenie słów "notowana przez policję", bo wychodzi, ze nie.

"Classmates, family friends and neighbours said the tall, withdrawn young man had always seemed more shy than violent. Police confirmed that he had no criminal record and had never crossed the radar of German intelligence services. "

Po polsku: Nie był notowany przez policję.
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:58
                                                    No wlasnie to byl notowany czy nie? Nie mogli napisac od razu ze byl notowany jako ofiara, tylko kreca i zmieniaja wersje jak przedszkolaki?
                                                  • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:10
                                                    asmarabis napisała:

> No wlasnie to byl notowany czy nie? Nie mogli napisac od razu ze byl notowany
                                                    > jako ofiara, tylko kreca i zmieniaja wersje jak przedszkolaki?

Ale kto kręci? Może to twoja "normalna" telewizja kręci? Ta, z której czerpiesz te pokręcone informacje? Bo oficjalny rzecznik monachijskiej policji nie kręcił. Pierwszy raz na temat sprawcy wypowiedział się na konferencji prasowej o 12 i od razu mówił, że sprawca znany jest jako ofiara dwóch przestępstw. I informacja był znana wszystkim, bo konferencja odbywała się live w telewizji na wielu kanałach.
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:41
                                                    Naprawdę masz jakaś inna telewizje. W mojej nie podano np personaliów sprawcy a ty już wieszjak miał na imię ?
                                                  • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:50
                                                    asmarabis napisała:

> Naprawdę masz jakaś inna telewizje. W mojej nie podano np personaliów sprawcy a
                                                    > ty już wieszjak miał na imię ?

To do mnie? Bo drzewko się rozjeżdża. Mam zwykłą telewizję, niemiecką. Kanały publiczne - ARD, ZDF i N24. I z niemieckiej telewizji wszystkiego można się dowiedzieć. Od wczorajszego wieczoru, na bieżąco. Mówisz, że w Polsce nie masz dostępu do tych informacji? Pech, trzeba było uczyć się języków obcych.
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 09:05
                                                    Masz jakies rozdwojenie jazni? Sama pisalas nizej ze nie podalaja ze wzdledu na dobro rodziny....a o jezykach lepiej nie zaczynaj sie licytowac bo raczej nie masz szans na wygrana smile
                                                  • jan.kran Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 11:08
                                                    asmarabis napisała:

> Masz jakies rozdwojenie jazni? Sama pisalas nizej ze nie podalaja ze wzdledu na
                                                    > dobro rodziny....a o jezykach lepiej nie zaczynaj sie licytowac bo raczej nie
                                                    > masz szans na wygrana smile

--------------> A ile znasz i w jakim stopniu?Ja nie wchodzę w licytacje ale znam biegle norweski , niemiecki i francuski.Biegle tzn w mowie i piśmie blisko znajomosci polskiego.Biernie czyli czytam i rozumiem mówione języki na dobrym poziomie : szwedzki, duński , angielski i rosyjski.
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 12:56
                                                    Ale to bylo przeciez do Snakelilith smile
                                                  • snakelilith Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 11:33
                                                    asmarabis napisała:

> Masz jakies rozdwojenie jazni? Sama pisalas nizej ze nie podalaja ze wzdledu na
                                                    > dobro rodziny....a o jezykach lepiej nie zaczynaj sie licytowac bo raczej nie
                                                    > masz szans na wygrana smile

To znowu do mnie? Gdzie ja pisałam, że nie podają? Napisałam, że nie podają w momencie, gdy śledztwo nie jest dokończone, informacje nie są pewne, czy podanie ich byłoby niewskazane i utrudniałoby pracę policji. Dlatego jedne rzeczy były znane wszystkim od początku, imię i nazwisko sprawcy czy nazwa jego szkoły jednak nie. W tym momencie narażać bowiem rodzinę czy znajomych na medialne zainteresowanie jest czymś, co widzieli by może chętnie szukający sensacji gapiowie twojego pokroju, ale nie profesjonalnym dochodzeniem. W ciągu dnia jednak wszystko stało się jawne, bez żadnego zmieniania wersji i dementowania. Kręcić to musiały może zagraniczne media, te które posunęły się za daleko w spekulacjach.
                                                    I proszę nie rozśmieszaj mnie z tymi bajkami o twoim wykształceniu i językach, bo chyba nie ma tu nikogo, kto by w to wierzył.
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 13:00
                                                    No wlasnie czytam na TVN 24 ze ten biedny zuczek mial na imie ALI Dawid a nie Dawid, taka subtelna roznica, nie rozumiem po co takie zatajanie prawdy i skupianie sie na jego depresji. Podobno zostawil tez jakis list/film w ktorym mowi ze "ze mieszka tam gdzie zyje sie z zasilkow i dlatego musi zabijac"- cos w tym stylu, no rzeczywiscie to typowy objaw depresji i rozszerzonego samobojstwa, nie ma tu zadnych innych motywow zwiazanych z Niemcami smile

Naprawde lubisz zyc w takim swiecie manipulacji?
                                                  • jan.kran Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 15:27
                                                    asmarabis napisała:

> No wlasnie czytam na TVN 24 ze ten biedny zuczek mial na imie ALI Dawid a nie D
                                                    > awid, taka subtelna roznica, nie rozumiem po co takie zatajanie prawdy i skupia
                                                    > nie sie na jego depresji. Podobno zostawil tez jakis list/film w ktorym mowi ze
                                                    > "ze mieszka tam gdzie zyje sie z zasilkow i dlatego musi zabijac"- cos w tym s
                                                    > tylu, no rzeczywiscie to typowy objaw depresji i rozszerzonego samobojstwa, nie
                                                    > ma tu zadnych innych motywow zwiazanych z Niemcami smile
                                                    >
                                                    > Naprawde lubisz zyc w takim swiecie manipulacji?

-------------> Mam wielką prośbę do Ciebie , podaj co Ty czytasz i oglądasz bo bardzo mnei ciekawi rzeczywistość alternatywna i inne źródła informacji.
                                                    Ja czytam na bieżąco , Spiegel , Focus , Süddeutsche Zeitung i tabloid Bild, to po niemiecku. Plus prasę francuska i norweska i co innego widze , co innego słyszę niż Ty.
                                                    MOzliwe tez ze czytamy te same wiadomości tylko Ty mało rozumiesz z tego co czytasz i naciągasz fakty do Twoich teorii.
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 16:34
                                                    Ale co ci sie teraz nie zgadza? Bo moze to ty jednak za malo rozumiesz?

Czytam w kilku jezykach rozne gazety i- pewnie wiesz o co chodzi- nie koduje w jakim jezyku i gdzie przeczytalam. Duzo info bylo tutaj w watku - zjedz na dol- wczoraj Snakelilith pisala ze nie mial stygmatyzujacego imienia bo nazywal sie Dawid, ok lyknelam to- dzis czytam ze nazywal sie Ali.

Jest teraz zupelnie tak samo jak po zamachu w Nicei- rodzina sie zarzekala i przysiegala ze sprawca byl chory psychicznie, leczyl sie itp i to byl akt szalenca. Dopiero potem wyszly rozne rzeczy- ze mial wspolnikow, ze przygotowywal to dlugo i skrupulatnie itp;
                                                    Teraz normalnie jak bym jakies deja vu przezywala, znowu zapewnienia ze szaleniec itp - a wychodza fakty ze to szalenstwo sie kupy nie trzyma.......
                                                  • jan.kran Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 18:40
                                                    asmarabis napisała:

> Ale co ci sie teraz nie zgadza? Bo moze to ty jednak za malo rozumiesz?
                                                    >
                                                    > Czytam w kilku jezykach rozne gazety i- pewnie wiesz o co chodzi- nie koduje w
                                                    > jakim jezyku i gdzie przeczytalam. Duzo info bylo tutaj w watku - zjedz na do
                                                    > l- wczoraj Snakelilith pisala ze nie mial stygmatyzujacego imienia bo nazywal s
                                                    > ie Dawid, ok lyknelam to- dzis czytam ze nazywal sie Ali.
                                                    >
                                                    > Jest teraz zupelnie tak samo jak po zamachu w Nicei- rodzina sie zarzekala i pr
                                                    > zysiegala ze sprawca byl chory psychicznie, leczyl sie itp i to byl akt szalenc
                                                    > a. Dopiero potem wyszly rozne rzeczy- ze mial wspolnikow, ze przygotowywal to d
                                                    > lugo i skrupulatnie itp;
                                                    > Teraz normalnie jak bym jakies deja vu przezywala, znowu zapewnienia ze szalen
                                                    > iec itp - a wychodza fakty ze to szalenstwo sie kupy nie trzyma.......

---------> W tym momencie kończę dyskusje z Tobą, rzucanie grochem o ścianę nie jest dyscypliną która mnie interesuje. Przez ostatnie dwie godziny czytałam o zamachu w Monachium , mogę Ci podać linki bo ja staram się pamietać gdzie i co czytam .Byl to głownie Spiegel i Focus ale nie tylko.To co wyczytałam pasuje jak pięść do nosa do Twoich informacji ale ewidetnie należysz do osob naginających rzeczywistość do Twojego świata.
                                                    Przyczepiłaś sie jak pijany płotu tego Ali , tobyło jegodrugie imię , w zasadzę ksywka i to nie jest najważniejsze w tej historii.

Niewygaszam Cię bo jesteś ciekawym zjawiskiem socjologicznym , natomiast stopień Twojego uporu i niereformowalności przekracza moje wrota percepcji i nie mam ochotę na dyskusje z pniem drzewa.

• asmarabis Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 19:07
                                                    Hahahaha, będę niewygaszona hura! You nade my day smile))
                                                  • rosapulchra-0 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 21:07
                                                    asmarabis napisała:

> Hahahaha, będę niewygaszona hura! You nade my day smile))

I ty znasz języki?? http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
                                                  • snakelilith Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 22:25
                                                    asmarabis napisała:

> Czytam w kilku jezykach rozne gazety i- pewnie wiesz o co chodzi- nie koduje w
                                                    > jakim jezyku i gdzie przeczytalam. Duzo info bylo tutaj w watku - zjedz na do
                                                    > l- wczoraj Snakelilith pisala ze nie mial stygmatyzujacego imienia bo nazywal s
                                                    > ie Dawid, ok lyknelam to- dzis czytam ze nazywal sie Ali.

Zmnień źródła, bo naprawdę podaj ci fałszywe informacje. Chłopak nazywał się David. Żaden Ali. Ali to był nick, którego użył w mediach społecznościowych. Twoim nickiem na tym forum jest asmarabis. Co niby z tego wynika? Brzmi bowiem bardzo podejrzanie. Asmara to miasto w Erytrei. Jesteś może murzynką i muzułmanką, a twoim językiem ojczystym jest arabski oraz planujesz zamach terrorystyczny i tylko nas tak tu zwodzisz?
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 22:32
                                                    Dobrze jak się tak dobrze bawisz to zejdę do twojego poziomu. Snake to waż- jesteś boa dusicielem czy niewinnym zaskrońcem kochającym ludzi?
                                                  • jan.kran Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 00:14
                                                    asmarabis napisała:

> Naprawdę masz jakaś inna telewizje. W mojej nie podano np personaliów sprawcy a
                                                    > ty już wieszjak miał na imię ?

-----------> Jaką masz TV , naprawdę mnie to interesuje. Ja mam informacje jeden do jeden jak Snake, 90% moich źródeł jest niemieckojęzycznych i wszystkie poddają plus minus to samo.Oglądałam m.in.live konferencję szefa bawarskiej policji ,miałaś okazję zobaczyć ?naprawdę sporo informacji podał.
                                                    Wczoraj zaraz po zamachu oglądałam w pracy norweską TV, bardzo profesjonalna i
                                                    rzeczowa ,podawali tylko sprawdzone informacje i nie pławili się w domysłach i sensacjach.

• minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:20
                                                    A gdzie masz to kręcenie i zmienianie? To nie ich wina, że nie umiesz czytać.
                                                  • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:42
                                                    i kto twierdzi cos najpierw a potem to musi odkrecac? media czy policja? dobrze ze polskie sluzby dzialaja super sprawnie, nie poddaly sie, i jeszcze angazuja spoleczenstwo w akcje bij obcego.
                                                  • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:48
                                                    asmarabis napisała:

> No pieknie- wczesniejszy zamachowiec - nikt nie wie czy Afganczyk czy Pakistanc
                                                    > zyk czy pelnoletni czy nie?
                                                    > Obecny zamachowiec - najpierw zarzekaja sie ze nie notowany, po kilku godzinach
                                                    > juz cos wygrzebuj ze jednak notowanya, jutro pewnie bedzie ze juz bral udzial
                                                    > wczesniej w zamachach.....

Ty jesteś upośledzona, czy jak? Po jakich kilku godzinach? Przecież pisałam ci, że informację policja podała na pierwszej oficjalnej konferencji prasowej o 12 - tej w południe. Zaraz po zabezpieczeniu miejsca zbrodni i przywróceniu w miarę normalnych warunków w mieście. I na krótko po ustaleniu, że zwłoki z dziurą w głowie należą do sprawcy, a nie są kolejną ofiarą. Oglądałam, słyszałam. I sprawca nie był notowany do tej pory jako przestępca, jedynie jako poszkodowany, co dla przeciętnie inteligentnego człowieka oznacza, że nie był policyjnie notowany. Co jeszcze trzeba ci wytłumaczyć?
                                      • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:37
                                        Btw, jeśli 18-latek na zasiłku miał samodzielne mieszkanie i nie mieszkał z rodzicami, to znaczy, że odklepało mu z dobrobytu.

btw, triss, w wątkach o samodzielności młodych ludzi sama "wyrzucasz" z domu 18-19 latków, bo jak nie to "odpad atomowy". big_grin
                                        • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:39
                                          Nie bądź śmieszna. Między założeniem, że pełnoletni człowiek powinien przynajmniej część czasu wolnego poświęcać na zarabianie własnej kasy, a oczekiwaniem że 18-latek będzie całkowicie na własnym utrzymaniu jest przepaść.
                                          • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:45
                                            Ale nigdzie nikt nie pisał, że był na swoim utrzymaniu, na zasiłku itd. Dyskutujesz sama ze sobą?
                                    • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:29
                                      Za dużo od niej oczekujesz.
                                  • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:32

> 18-latek? Czy znowu okaże się, że miał nie 18, a 28?

Ten chłopak nie był uchodźcą bez papierów. Urodził się w Niemczech, wiec miał metrykę, chodził do szkoły, mówił bez akcentu po niemiecku, mieszkał w drogiej i popularnej dzielnicy Monachium Maxvorstadt i nie miał połączeń z ruchem islamistycznym, sam uznawał się za Niemca i na imię miał David, a nie Muhamed, więc pudło.
                                    • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:35
                                      To w koncu ujawnili jego dane???? Krok milowy w rozwoju niemieckiej policji....
                                    • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:40
                                      Mieszkał w drogiej i popularnej dzielnicy ALE w jednym z niewielu, jeśli nie jedynym bloku z socjalnymi lokalami.
                                      • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:44
                                        No to nie dziwne, że czuł się wykluczony, jakim trzeba być deklem, żeby wykonywać takie eksperymenty społeczne.
                                        • minor.revisions Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:47
                                          O cieszę się że dostrzegasz, że wykluczenie społeczne faktycznie istnieje, ma różną postać i rodzi problemy.
                                        • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:48
                                          Eksperyment z gettami też się nie udał, triss.
                                          • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:53
                                            Najwyraźniej integracja również się nie udaje.
                                            • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:59
                                              Bo może zajmują się nią tacy specjaliści jak Ty - idee , zamiast zdrowego rozsądku,
                                            • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:30
                                              On miał depresję a nie był źle zintegrowany.
                                              • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:35
                                                A jak ocenilas ze byl dobrze zintegrowany?
                                              • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:49
                                                Bo to on pierwszy miał depresję.
                                                Wypada uczyć nastolatki, żeby się tak sobą nie wzruszały, chwiejność nastrojów i rzuty na zmianę euforii i poczucia wyobcowania/bezsensu istnienia/agresji są normalne w okresie dojrzewania.
                                                • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:53
                                                  poczucia wyobcowania/bezsensu istnienia/agresji są
                                                  > normalne w okresie dojrzewania.

Ale wedlug pikajacych serduszek wyklucznie odbywa sie przez calz zycie nie tylko w okresie dojrzewania
                                                • pade Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 10:35
                                                  A kto ma tego uczyć?
                                                  Właśnie o to mi chodziło, kiedy pisałam o programach pomocowych. Warsztaty w szkołach, wczesne rozpoznawanie i leczenie, aktywizacja społeczna, informowanie, ale nie tylko raz w roku, w dniu walki z depresją. Przeszkolenie nauczycieli.
                                                  Mnóstwo młodych chłopaków choruje. Na moim osiedlu w ciągu ostatnich trzech lat, trzech młodych facetów wyskoczyło z okna.
                                                  Tak, krzywdy nikomu przy okazji nie zrobili, wiem, nie da się wszystkich uratować, ale może trzeba się jednak dla własnego bezpieczeństwa chociażby, bardziej zainteresować młodymi ludźmi?
                                                  • joa66 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 10:58
                                                    Myślę, że nie chodzi tylko o rozpoznawanie depresji, ale także profilaktykę przemocy, w tym emocjonalnej/psychicznej.
                                                  • pade Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 11:25
                                                    Oczywiście, że również o to.
                                                    Ostatnio czytałam książkę francuskiego psychiatry, który przytoczył dane na temat tego ilu Francuzów bierze leki psychotropowe, dane zatrważające. Łykają te proszki jak Polacy apap. A samo leczenie psychotropami niewiele daje, potrzebna jest jeszcze praca nad redukcją stresu, błędnymi przekonaniami, uprawianie sportu, aktywizacja społeczna. Długo by o tym pisać...
                                                  • jan.kran Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 11:36
                                                    pade napisała:

> Oczywiście, że również o to.
                                                    > Ostatnio czytałam książkę francuskiego psychiatry, który przytoczył dane na tem
                                                    > at tego ilu Francuzów bierze leki psychotropowe, dane zatrważające. Łykają te p
                                                    > roszki jak Polacy apap. A samo leczenie psychotropami niewiele daje, potrzebna
                                                    > jest jeszcze praca nad redukcją stresu, błędnymi przekonaniami, uprawianie spor
                                                    > tu, aktywizacja społeczna. Długo by o tym pisać...

----------> Są dowody na to że u Breivika w dzieciństwie zauważono problemy domowe i jego kłopoty osobowościowe .Zlekcewazono to , może gdyby wcześniej sie nim zajęto nie poszedłby w tę stronę w która poszedł.Już wielokrotnie czytałam po atakach tego typu jak w w Monachium że były sygnały ostrzegawcze ale nie brano ich na poważnie.
                                                  • pade Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 12:03
                                                    Uff, oglądam właśnie Lożę prasową, Żakowski mówi to samo o czym tu pisałam. Obawiam się jednak, że atak terrorystyczny jest bardziej medialny niż jakieś tam gadanie o zaburzeniach psychicznych.
                                                  • joa66 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 12:07
                                                    Są dowody na to że u Breivika w dzieciństwie zauważono problemy domowe i jego kłopoty osobowościowe .Zlekcewazono to , może gdyby wcześniej sie nim zajęto nie poszedłby w tę stronę w która poszedł.Już wielokrotnie czytałam po atakach tego typu jak w w Monachium że były sygnały ostrzegawcze ale nie brano ich na poważnie.

To chyba wynika z tego, że pewnie z 90% takich problemów się "wyrasta" i nikt nie myśli, że te pozostałe 10% może dotyczyć jego/bliskich.
                                            • paszczakowna1 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 09:39
                                              >Najwyraźniej integracja również się nie udaje.

Ale niezintegrowany twoim zdaniem był sprawca strzelaniny czy jej ofiary (w większości obcego pochodzenia)? A w przypadku licznych innych strzelanin urządzanych przez nastolatków też wina nieudanej integracji, czy wtedy jednak były inne przyczyny, a "brak integracji" wyciągasz tylko z okazji irańskiego pochodzenia sprawcy?
                                      • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:52
                                        No dokladnie, jakos mi ten blok w TV nie wygladal na ekskluzywny apartamentowiec
                                • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:31
                                  18 letni Iranczyk z SAMODZIELNYM mieszkaniem?

ahahahahahhahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahhahahaha

A tak serio to mowili na pewno ze przeszukali jego pokoj w mieszkaniu u rodzicow i zgarneli tez ojca na przesluchanie
                                  • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:43
                                    asmarabis napisała:

> A tak serio to mowili na pewno ze przeszukali jego pokoj w mieszkaniu u rodzico
                                    > w i zgarneli tez ojca na przesluchanie

Nieprawda. Na konferencji prasowej policja powiedziała, że rodzice chłopaka nie byli w stanie w nocy udzielać głębszych informacji, w końcu stracili syna, więc wszelkie rozmowy na temat możliwych motywów czynu z rodzicami odbędę się później. Nikogo więc nie "zgarnęli" gestapowiczko. Ojciec nie jest w żadnym przypadku podejrzany. Jeżeli już, to "zgarnęli" komputer chłopaka.
                                    • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:55
                                      No ale co przeszkadza zeby zaczekal w areszcie az bedzie mogl mowic?
                                      Pisze tylko co slyszalam w TV, a raczej dziwne by bylo zeby policja nie zainteresowala sie rodzina?
                                      • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:26
                                        asmarabis napisała:

> No ale co przeszkadza zeby zaczekal w areszcie az bedzie mogl mowic?

W Niemczech nie zatrzymuje się ludzi, wobec których nie ma żadnych przesłanek do oskarżenia. Dlatego rodziców, ludzi, którym zginął właśnie syn i wobec których nie ma żadnych podejrzeń, nie aresztowano a jedynie przepytano w późniejszym terminie. I ty jesteś matką? Nadajesz się raczej na kapo do obozu koncentracyjnego.
                                        • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:30
                                          > o oskarżenia. Dlatego rodziców, ludzi, którym zginął właśnie syn

O masakro, ty chyba nie widzisz co piszesz.....

na pewno slyszalam w TV ze ojca zgarneli i wydawalo mi sie to oczywiste
                                          • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:39
                                            a Ty chyba nie widzisz co czytasz. rozumiem ze gdyby ojciec byl rodowitym Niemcem to juz nie byloby takie oczywiste.
                                          • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:40
                                            asmarabis napisała:

> na pewno slyszalam w TV ze ojca zgarneli i wydawalo mi sie to oczywiste

W jakiej telewizji? I "zgarnęl"i to chyba w twojej fantazji? Bo niemiecka policja z Monachium mówiła o ludziach, którym zginął syn. Oczywiste jest natomiast, że rodzice, podobnie jak znajomi, koledzy ze szkoły, nauczyciele i wszyscy którzy sprawcę znali, zostali w trakcie śledztwa przepytani. I nawet jak się przekręcisz, nie ma żadnych wskazówek, na to, że sprawca był motywowany religijnie, czy w inny sposób ideologicznie. Z jakiego powodu więc należałoby "zgarnąć" jego ojca?
                                            • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:45
                                              <Z jakiego powodu więc należałoby "zgarnąć" jego ojca?>
                                              w pojeciu asmarabis - bo byl "arabem", przeciez nikt nie wierzy w jakis tam podzial na Persow i Arabow, wyznaja tego samego Boga ergo wszyscy sa Arabami i to wystarczajacy powod zeby ich "zgarniac" i "wsadzac do aresztu" - niech tam skladaja zeznania.
                                            • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:51
                                              Wychodzi na to ze pikajace serduszka maja swoj kanal na ktorym ubolewa sie nad zamachowcami i ich rodzinami. W normalnej telewizji nic nie bylo na temat pochylania sie nad rodzina osoby ktora zwabila osoby do McDonalds zeby je tam rozstrzelac.....
                                              • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:00
                                                nudzisz asmarabis. Wymyśliłabyś cos nowego.
                                              • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:01
                                                asmarabis napisała:

W normalnej telewizji nic nie bylo na temat pochy
                                                > lania sie nad rodzina osoby ktora zwabila osoby do McDonalds zeby je tam rozstr
                                                > zelac.....

Tym gorzej dla tej telewizji. Ale odpowiedzialność grupowa jest typowa dla nazistów, więc się nie dziwię, że najchętniej postawiłabyś pod ścianą rodziców, kuzynów sprawcy i najlepiej wszystkich z nieodpowiednim genetycznym materiałem. A ludzie dziwią się, że w cywilizowanym świecie możliwe były komory gazowe. Właśnie dzięki takim jak ty.
                                                • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:17
                                                  cywilizowanym świecie możliwe były komory gazowe. Właśn
                                                  > ie dzięki takim jak ty. ?

A dzieki komu gina teraz setki ludzi w zamachach terrorystycznych w Europie?
                                                  • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:35
                                                    asmarabis napisała:

> A dzieki komu gina teraz setki ludzi w zamachach terrorystycznych w Europie?

Dzięki oszołomom wszelkiej maści. Ale to nie powód, by każdego muzułmanina, czy każdego człowieka o korzeniach spoza Europy pociągać za to do odpowiedzialności. Kogo bowiem oskarżysz w przypadku Brevika? Albo w przypadku rdzennego Niemca Roberta Steinhäusera, który w 2002 roku zastrzelił 16 osób w szkole w Erfurcie? Albo w przypadku 17-letniego Tima Kretschmera, który zabił 15 osób w w Winnenden koło Stuttgartu w 2009 roku? A w tym przypadku też nie mamy zamachu na tle islamistycznym, więc wgryzłaś się w fałszywą tezę pitbullu.
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:44
                                                    Pytalam o zamachy islamistyczne, ktore sa co tydzien, moglabys sie odniesc do nich?
                                                  • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:53
                                                    asmarabis napisała:

> Pytalam o zamachy islamistyczne, ktore sa co tydzien, moglabys sie odniesc do n
                                                    > ich?

Co tydzień? Od kiedy co tydzień? Ale jeżeli pytasz o zamachy islamistyczne, to winni są islamiści. Naprawdę uważasz, że 1,6 miliardów muzułmanów trzeba za to pociągnąć do odpowiedzialności? Gdyby tylko 1/100 tych ludzi sympatyzowała z ISIS, to już dawno nosiłabyś burkę ignorantko.
                                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:01
                                                    Ciagle slysze ze oni radykalizuja sie w kilka tygodni, to jest najgorsze. Ciekawe co bedziesz pisac jak twoj uroczy sasiad zza sciany przeprowadzi zamach ....
                                                • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 21:20
                                                  A nie dzięki Niermcom? To chyba ich pomysł był, aczkolwiek prototypy stosowali Anglicy.
                        • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:06
                          pade napisała:

> Bo szczerze, to nie wyobrażam sobie nie wiedzieć jakie książki ma w pokoju moje
                          > dziecko, czym się interesuje, jaki ma nastrój, a już w przypadku dziecka leczą
                          > cego depresję uważam takie zainteresowanie za obowiązkowe.

ale jak to zainteresowanie powinno się objawiać wg Ciebie?
                  • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:46
                    Aaa, znaczy się, krzyczenie allah akbar podczas zamachu nie jest motywem islamistycznym?
                    • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:51
                      Tu nikt nie krzyczał "allah akbar", uspokuj się.
                      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:56
                        Ciekawe, CNN twierdzi co innego.
                        • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:02
                          Nie wiem skąd CNN bierze te informacje. Sprawca krzyczał "Ich bin Deutscher" i "Ich war in Behandlung". W necie istnieje video z jedynym nagraniem tego co mówił sprawca i o allahu nie było tam mowy.
                      • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:03
                        No, skoro Niemcy mogą spac spokojnie, żadnego zagrożenia nie odczuwają, a wczorajsza rzeź to nic nie znaczący incydent, to tym lepiej dla nas. Problemu uchodźczego nie ma, Niemcy sobie swietnie radzą, imigranci sie wzorcowo integrują, nawet beda, według linka Triss, bezpieczeństwa Niemek na basenach pilnować, cudownie. My tu w zaścianku nie mamy takiej otwartości, wiedzy, tolerancji i otwartości. Wiadomo - prowincja, słowiańskie wsiury, dlatego dla wszystkich lepiej, a przede wszystkim dla kochanych uchodźców, aby w tej ostoi oświecenia zostali. Niemcy ich lubią i akceptują, oni najwyraźniej lubią i akceptują Niemców. Wszyscy szczęśliwi. Niech tak zostanie. A zeby któremuś przypadkiem sie nie zdarzyła krzywda na dzikim wschodzie proponuje piłować naszej zachodniej granicy. Jeszcze sie któremuś kierunki pomylą i nieszczęście gotowe.
                        • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 13:04
                          Pilnować rzecz jasna.
                    • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 15:08
                      Krzyczenie "Allah Akbar" (czego zdaje się zamachowiec nie krzyczał, tak skądinąd) oznacza tyle samo, co krzyczenie "Jezus Maria".
                      • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 15:28
                        "Jezus Maria " to raczej sie krzyczy jak sie cos dzieje nieprzewydywalnego i zadziwiajacego a nie jak sie samemu robi pomor, jak zwykle ci sie nie udalo zablysnac.....
                        • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 15:42
                          asmarabis napisała:

> "Jezus Maria " to raczej sie krzyczy jak sie cos dzieje nieprzewydywalnego i za
                          > dziwiajacego a nie jak sie samemu robi pomor, jak zwykle ci sie nie udalo zably
                          > snac.....

No ale ty za to błyszczysz powtarzając z uporem maniaka nieprawdziwe informacje. Nikt w Monachium nie krzyczał allahu akbar. Myślisz, że jak będziesz rzucać wystarczająco długo gó....nem, bo coś z tego się na faktach przyklei?
                          • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:01
                            Wklej cytat gdzie napisałam ze twierdze ze w Monachium krzyczał, a inna sprawa to gdzie poprzednicy krzyczeli to wymieniać nie będę bo tyle zamachów było ze nie zmieści mi się w okienku wysyłania wiadomości
                            • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:09
                              asmarabis napisała:

> gdzie poprzednicy krzyczeli to wymieniać nie będę bo tyle zamachów było ze n
                              > ie zmieści mi się w okienku wysyłania wiadomości

Ale jakich "poprzednikow" masz na mysli? Tych wszystkich teens, ktorzy w ostatnich latach dokonali czynow strasznych glownie w szkolach, na uczelniach wobec swoich peers ... glownie dlatego, ze bylo im zle na swiecie, swiat ich nie rozumial, fascynowala ich smierc etc. etc. etc. Ci akurat "poprzednicy" rzadko kiedy cokolwiek krzyczeli, znakomita wiekszosc z nich dokonala swoich czynow w zdeterminowanym milczeniu i tylko my, dorosli, mozemy sie zastanawiac jak to sie stalo, ze nie rozpoznalismy znakow sad Bo disturbed teens sa nie tylko w USA! I jak widac nie tylko w USA disturbed teens maja dostep do broni palnej uncertain Wiec nie ma sie co tu tak zapowietrzac na temat wyznawcow Islamu - jesli mamy wyciagnac wnioski z wczorajszej tragedii to zdecydowanie w kierunku podpowiedzianym wyzej przez Pade: jak pomoc mlodym, ktorzy maja kryzys a przede wszystkim jak umiejetnie rozpoznac powage takiego kryzysu zeby uniknac eskalacji i nieszczescia. Be constructive!
                              • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:31
                                Ależ ja jestem constructive.
                                Jeśli w kraju, w którym mieszkam nie bedzie 18-letnich Niemców irańskiego pochodzenia, którzy obrazili sie na cały świat i demonstrują to za pomocą glocka i 300 nabojów;
                                Jeśli w kraju, w którym mieszkam nie bedzie 17 (20) letnich uchodźców z Afganistanu (Pakistanu) z toporami, krzyczących po pociągach allah akbar i rąbiących przy tym podróżnych;
                                Jeśli w kraju, w którym mieszkam nie bedzie młodych arabskich/pasztuńskich/perskich/bóg wie jakich islamskich byczków masowo obmacujących i gwalcacych kobiety;
                                Jeśli w kraju, w którym mieszkam, nie bedzie mężczyzn/chłopców brzydzacych sie jadać z kobieta przy jednym stole, odmawiających wykonywania poleceń kobiet, uważających, że kobieta to przedmiot służący do zaspakajania ich potrzeb;
                                Jeśli w kraju, w którym mieszkam nie bedzie wesołych chłopców z kałaszami jak w Paryżu i jeszcze weselszych z ciężarówkami jak w Nicei-
                                To dla mnie bedzie to WYSTARCZAJACO CONSTRUCTIVE.
                                Z reszta problemów poradzimy sobie dokładnie tak, jak radziliśmy do tej pory.
                                • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:37
                                  Dla mnie nie jest wystarczająco constructive gdy jeden facet siekierą rozwala głowę małej dziewczynce, a drugi zamierza wysadzić autobus. Pewnie, ze szaleńcy byli i będą, niestety.
                                  Ale na boga, nie można zamykać oczu na to, że przed komputerami siedzi dużo męskiej młodzieży z depresją albo i bez, "niezagospodarowani" są świetnym celem m.in. dla ISIS.
                                  • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:41
                                    pade napisała:

> Ale na boga, nie można zamykać oczu na to, że przed komputerami siedzi dużo męs
                                    > kiej młodzieży z depresją albo i bez, "niezagospodarowani" są świetnym celem m.
                                    > in. dla ISIS.

Jesli chodzi o komputery to to jest bardzo interesujaca kwestia. Bo z jednej strony jest dokladnie tak jak piszesz: manipulacja mlodym, podatnym czlowiekiem jest bardziej mozliwa nawet na odleglosc. Z drugiej jednak, jest coraz wiecej stats pokazujacych zwiazek pomiedzy zaanagazowaniem mlodych ludzi w ... gry komputerowe i ... spadkiem przestepczosci. Mlodzi faceci, ktorzy jeszcze 15-20 lat temu wdawaliby sie w bojki, kradzieze, rozboje etc. teraz siedza u mamy w basement i graja w jakies krwawe wojny na niby. Czyli, jak zwykle, Ksiezyc ma i ciemna, i jasna strone, eh ... Nie ma jednoznacznych rozwiazan, nie ma prostych odpowiedzi. Life.
                                    • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:58
                                      Jakby zamiast siedzieć u mamusi w basement musieli na siebie zarobić, to by pewnie było daleko bardziej konstruktywne. Ale państwo opiekuńcze sie zaopiekuje... Więcej socjalu! Niech sie nudzą na zasiłkach, więcej głupot im do głów wpadnie.
                                      A jakby stworzyć nowe projekty opieki... Terapeuci by zarobili, granty by sie posypały... Badania by mozna szeroko zakrojone przeprowadzić, stats pozbierać... No miodzio.
                                    • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:26
                                      Czyli albo grają, albo są przestępcami...hmm, brak celów, perspektyw, marzeń?
                                      • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:39
                                        Upraszczasz smile Pogadaj z "the real gamers" - juz oni Ci powiedza jakie maja perspektywy, cele i marzenia wink Podobnie zreszta przestepcy - cele i marzenia najczesciej sa calkiem sporawe. Kwestia kanalizowania, ktore moze byc albo spolecznie akceptowalne, albo nie. I wbrew temu, co ktos tam napisal wyzej, wiekszosc mlodziezy (meskiej) grajacej w cos tam w mamusinym basement to nie sa total losers - to jest po prostu forma spedzania wolnego czasu, ktory jeszcze nie tak dawno temu organizowany byl zupelnie inaczej. Sama pomysl, jak sie kiedys tam, lata swietlne temu, szlo z kumplami po zajeciach na piwo czy wino, ktos sie mogl upic, cos stluc, z kims pobic, mogla sie musiec wlaczyc policja, no rozne takie "antyspoleczne" zachowania nawet i wsrod ogolnie "porzadnej mlodziezy". A teraz? Zaraz po szkole czy po part-time pracy mlody czlowiek pedzi do domu zeby kontynuowac jakas tam gre, w ktora zaangazowanych jest ilus tam podobnych do niego z roznych koncow swiata. Cisza i spokoj - spoleczenstwo nie ma problemu. Problem pojawia sie wtedy gdy gry zaczynaja nie wystarczac, gdy zaczyna sie szukac w net'cie jakichs "prawdziwych" kontaktow czy to uczuciowych, czy politycznych, czy religijnych, czy chocby handlowych. Mozna sie sparzyc. Szczegolnie jesli sie jest mlodym czlowiekiem z jakimis tam problemami juz na starcie albo brakiem doswiadczenia, albo samotnym i sfrustrowanym, albo wlasnie bullied, albo cokolwiek ... Powtorze sie: it's complicated, eh ...
                                        • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:55
                                          te gry to chyba prędzej czy później przestają wystarczać
                                          moim zdaniem nic nie zastąpi bliskich kontaktów
                                • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:38
                                  Nie jestes constructive - nie podajesz receptury jak chcesz osiagnac mozliwosc zycia w tej swojej wizji Kraini Szczesliwosci - poki co to tylko "co by bylo gdyby" - nothing concrete suspicious
                                  Ale juz nie odpowiadaj - takich ludzi jak Ty ja sie zwyczajnie boje, bo w ich swiecie nie ma miejsca dla mnie a wiec czuje sie zagrozona i wykluczona. Farewell ... farewell ...
                                  • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:50
                                    Ależ w bardzo prosty sposób. Po prostu ich tu nie wpuszczę.
                                    A teraz - proszę bardzo - zarzuć mi rasizm, islamofobię i ci tam sobie życzysz.
                                    • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:18
                                      misiu, ale wyobraz sobie ze w niektorych panstwach nie jest jak w Polsce i tekst pod tytulem "ich nie wpuszcze" po prostu nie ma racji bytu, bo ludzie tam zyja i istnieja i maja rozne wyznania i pochodza z roznych kultur. w takim przypadku mozesz nawolywac do powrotu brata Hitlera i ewentualnej eksterminacji innych kultur i narodow i pozostawienia tylko tej jednej wlasciwej non violent rasy.
                                      • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:31
                                        Ale wyobraź sobie, że ja nie żyje w "niektórych państwach", tylko w bardzo konkretnym. I bardzo nie chce, żeby pod wpływem pikających serduszek moje państwo zmieniło sie w "niektóre państwa". Których mieszkańcom niniejszym bardzo współczuje.
                                        • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:44
                                          ja Ci tez tego zycze, zycze Ci zebys w nastepnych wyborach znow zaglosowala za PiSem i mam nadzieje ze tym razem pan prezes pokaze jaja i zbuduja wreszcie ten mur wokol Polski. i idzmy na calosc, wybudujmy mur z wszystkimi sasiadami, i wpuszczajmy tylko za okazaniem dowodu pochodzenia z bialej rasy do 3 pokolenia wstecz.
                                          • riki_i Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:57
                                            nathasha napisała:

> mam nadzieje ze tym razem pan prezes pokaze jaja i zbuduja wreszcie ten mur wokol
                                            > Polski.
                                            > i idzmy na calosc, wybudujmy mur z wszystkimi sasiadami, i wpuszczajmy tylko za
                                            > okazaniem dowodu pochodzenia z bialej rasy do 3 pokolenia wstecz.

ale to by całkiem niegłupie było

zresztą prezes chyba po cichu coś kombinuje w ten deseń, bo Orban właśnie nieoczekiwanie oświadczył w wywiadzie, że zgadza się z POLSKĄ propozycją, aby powołać jedno zgromadzenie parlamentarne dla państw V4

• zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:13
                                              Przykro mi. Pan prezes nie wpisuje sie w moj światopogląd ekonomiczny. Dlatego tez nie głosowałam i nie będę głosować na jego partie. Ale nie płacze nad jego i jego partii stosunkiem do uchodźców.
                                    • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:15

> Ależ w bardzo prosty sposób. Po prostu ich tu nie wpuszczę.

ale już ich wpusciłas i nawet zaprosiłaś na SDM smile
                                      • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:20
                                        Ja?! Żydówka? P.O. Polki? Nie żartuj.
                                        • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 23:00

> Ja?!

a co nie ma ich? nie przyjechali? miałaś nikogo nie wpuszczać
                                    • rosapulchra-0 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 19:59

> Ależ w bardzo prosty sposób. Po prostu ich tu nie wpuszczę.
                                      > A teraz - proszę bardzo - zarzuć mi rasizm, islamofobię i ci tam sobie życzysz.
                                      >

Jaka bohaterka! http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
                              • larrisa Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:53
                                bi_scotti napisała:

> jesli mamy wyciagnac
                                > wnioski z wczorajszej tragedii to zdecydowanie w kierunku podpowiedzianym wyzej
                                > przez Pade: jak pomoc mlodym, ktorzy maja kryzys a przede wszystkim jak umieje
                                > tnie rozpoznac powage takiego kryzysu zeby uniknac eskalacji i nieszczescia. Be
                                > constructive!

A co to tylko nastolatkowie mordują? Breivik, Andreas Lubitz - mężczyźni w okolicy 30-tki, ani biedni, ani wykluczeni, a jednak zabili ogromną ilość niewinnych ludzi.
                                Ludziom się wydaje, że nad wszystkim można mieć kontrolę, wystarczy tylko zmienić procedury, albo lepiej "rozpoznawać znaki".
                                • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:59
                                  no dobrze
                                  to się po prostu przyzwyczajajmy, skoro nic się nie da zrobić
                                  • zawsze-w-drodze Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:04
                                    Ależ da sie. Tylko serduszka za miękkie u pań ideowych humanistek z mocno lewicowym zacięciem.
                                    • pade Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:07
                                      tiaa, mur sobie wybuduj wokół Polski i strzelaj w razie czego
                                      ciekawe co zrobisz, jak się okaże, że masz "wroga" w środku?
                                    • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:19

> Ależ da sie. Tylko serduszka za miękkie u pań ideowych humanistek z mocno lewic
                                      > owym zacięciem.
                                      a twarde serduszka co tam zdziałały oprócz pokrzykiwania?
                                  • larrisa Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:07
                                    Ale do czego się mamy przyzwyczajać? Ludzie zawsze mordowali, teraz mają tylko coraz lepsze narzędzia.
                                  • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:18
                                    pade napisała:

> no dobrze
                                    > to się po prostu przyzwyczajajmy, skoro nic się nie da zrobić

trzeba, trzeba sie przywyczajać. Z terroryzmem słabo się wojuje.
                                • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:09
                                  larrisa napisała:

> Ludziom się wydaje, że nad wszystkim można mieć kontrolę, wystarczy tylko zmien
                                  > ić procedury, albo lepiej "rozpoznawać znaki".

Nie, nie jest tak, ze nad "wszystkim" mozna miec kontrole ale nie jest tez tak, ze "que sere sera" - na pewne rzeczy w zyciu mamy jednak wplyw i uczymy sie miec wplyw na wiele innych wiec ... give us the chance wink Szanse obserwowania, wyciagania wnioskow, uczenia sie i moze, jak nie my, to moze nastepne pokolenie bedzie bardziej sprawne w rozpoznawaniu mental health issues na tyle wczesnie by zapobiegac przynajmniej takim tragediom jak massive killings. Chybe nie sugerujesz po prostu polozenia sie wygodnie na hamaku i czekania na smierc ... choc przyznam, ze przy dzisiejszym upale u mnie za oknem, to jest nawet atrakcyjna wizja konca (mojego) swiata. Cheers.
                                  • larrisa Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:27
                                    A dlaczego sądzisz, że jak ktoś leży wygodnie na hamaku to czeka na śmierć? Może po prostu leży sobie wygodnie, bo jest głęboko pogodzony z tym, że istnieją rzeczy na które nie ma wpływu. Albo ma świadomość, że te wszystkie "sprawne rozpoznawania" to zazwyczaj narzędzia coraz większej inwigilacji i koniec społeczeństwa w którym istnieje "wolna wola".
                                    • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:44
                                      Moze masz racje - chyba sie wlasnie wykazalam czarno na bialym moim wlasnym skrzywieniem zawodowym - sorry smile W sumie uswiadomilas mi, ze w wielu innych sprawach zyciowych ja mam dokladnie taka postawe: leze na hamaku i czekam (bez egzaltacji!) na rozwoj wydarzen - well, dzieki, Lustereczko wink
                                      Z dedykacja a propos: www.youtube.com/watch?v=tRSxVhF3U0M
                                      Cheers.
                              • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:57
                                Ale co wy z tymi nastolatkami ? Jaki nastolatek? Dorosły facet to był...... Po co dorabiać jakieś teorie o nastolatkach ??????
                            • snakelilith Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:14
                              asmarabis napisała:

> Wklej cytat gdzie napisałam ze twierdze ze w Monachium krzyczał,

Sorry, pomyliłam cię z wyznawczyniąwielkiego czerwca. Ale niestety, trudno was rozróżnić, takie same brunatne klony.
                        • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 16:18
                          Eh, kobieto, kobieto: ...Prowadzący tę półkilometrową prawie szarżę Władysław Jabłonowski opisywał później, jak z okrzykiem: ?Jezus! Maria!? ruszyli do szturmu na armaty: ?Cięci i kłuci kosami Moskale, choć bronili się bagnetami, to jednak nie oparli się naszemu impetowi. " (bitwa pod Węgrowem).
                          "następnie Chodkiewicz dał znak Wojnie by ruszył do ataku. Rozległy się kotły, bębny, trąby i z okrzykiem ?Jezus! Maria!? przy huku polskich dział ruszyli na Szwedów. " (potop szwedzki).
                          "W momencie ostatniej komendy puszczającej konie do szarży w formie cwału często rozlegał się chóralny okrzyk ?Matko Boska? lub ?Jezus Maria?." - to traktat o husarii, bardzo zresztą ciekawy.
                          I żeby było bardziej międzynarodowo, starcie ligi z armią turecką: O 9.30 na okrętach chrześcijańskich zrywa się wielki okrzyk "Jezus! Maria!". Turcy wołają "Allah akbar!", Allah jest wielki. Obie floty ruszają do walki".
                          Na koniec Sienkiewicz, perła literatury: "Tamci już, już dobiegają, już słychać grzmiący oddech koni - zniszczenie leci, zguba leci, śmierć leci! "Allach!... Jezus Maria!" - dwa te okrzyki tak okropne, jakby nie z ludzkich piersi wyszłe, mieszają się ze sobą. "(bitwa pod Chocimiem).
                          Więc podtrzymuję swoje zdanie, co do użyteczności okrzyku "Jezus Maria".
                          Ale mi idzie o drugą stronę: Allah Akbar nie jest zamknięty znaczeniowo do okoliczności wojenno-przemocowych. Innymi słowy ktoś krzyczący Allah Akbar na ulicy niekonicznie musiaby wyciągnąć broń, równie dobrze mógłby przeczytac sms-a, że córka się zaręcza.
                          • larrisa Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:01
                            olena.s napisała:

> Cięci i kłuci kosami Moskale, choć bronili się bagnetami, to jedn
                            > ak nie oparli się naszemu impetowi. " (bitwa pod Węgrowem)...

> Więc podtrzymuję swoje zdanie, co do użyteczności okrzyku "Jezus Maria".

Olena, ale wiesz może, że czasy się zmieniają, a język wraz z nimi?
                            • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:27
                              Na litość opiekuna wszystkich małych zwierzątek. Bardzo możliwe, że polskie znaczenie się zawęziło, natomiast arabskie nie, i o to starałam się uprzytomnić czytającym. Żeby któraś ematka nie dostała zawału słyszcząc "Allah akbar", bo krzyczącemu może chodzić tylko o skradziony portfel.
                              • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:30
                                nie mowiac o tym ze on mogl krzyczec - nie bedziesz mi tu wykrzykiwal allahu akbar a kazdy uslyszal to co chcial. ale dopoki nikt nie potwierdzi tej informacji OFICJALNIE w ogole nie ma o czym dyskutowac
                              • larrisa Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:38
                                Taaaa...jasne, bo ludzie po tym co się wokół dzieje będą spokojnie czekać czy krzyczący "Allah akbar" pan zdetonuje bombę, wyciągnie kałacha albo może się okaże, że buchnęli mu portfel.
                                • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:46
                                  no na szczescie inni nie sa tak glupi jak Ty i wiedza ze nie kazdy okrzyk Allah akbaru oznacza wyciagniecie kalacha i strzelanie.
                                  • larrisa Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:50
                                    Głupie to jest twoje przekonanie, że nic się nie zmieniło.
                                    • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:17
                                      czy ja napisalam ze nic sie nie zmienilo? Ale na szczescie na zachodzie ludzie staraja sie jednak robic roznice miedzy zamachowacami ktorzy wzywaja Boga nie majac o Nim najczesciej bladego pojecia li i jedynie dla celow propagandowych a wierzacymi ktorzy Allah akbaru uzywaja na co dzien.
                                      • larrisa Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:48
                                        Jakbyś nie zauważyła, to piszesz na polskim forum, a w Polsce ludzie nie mają na co dzień styczności z wieloma ludźmi, którzy używają na co dzień zwrotu "Allah akbar". Ten zwrot pojawia się głównie w mediach i jest obecnie kojarzony głównie z zamachami, albo z sytuacjami takimi jak ta:

wrealu24.pl/index.php/services/1063-krzyczeli-allah-akbar-i-scieli-10-latkowi-glowe-tlumacza-ze-przez-pomylke-video-18

I to jest dość naturalna reakcja ludzka, która w dużej mierze zapewniła naszemu gatunkowi przetrwanie. W sytuacji zagrożenia unieszkodliwiać albo s...ć a nie się zastanawiać. Na zachodzie ludzie mogą reagować inaczej, bo są do pewnych zjawisk przyzwyczajeni i mogli się z nimi oswoić. Bo o przyzwyczajenie chodzi, a nie o podręcznikowy wykład. Z tym, że to nie ja piszą na "zachodnim" forum tylko ty na polskim. I skoro nie potrafisz zrozumieć prostych reakcji tłumu to co mam ci radzić, może to samo co ty: przeczytaj jakąś książkę, przynajmniej jedną.
                                        • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:50
                                          O toto. Odruch bezwarunkowy. Podstawowy mechanizm adaptacyjny nakazuje skanować otoczenie pod kątem rozpoznawania zagrożeń i identyfikowania swój-obcy.
                                        • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:35
                                          a zastanawialas sie dlaczego w Polsce obecnie jest tak ze nie masz na co dzien stycznosci z wieloma kulturami? Moze dlatego ze ktos kilkadziesiat lat temu mowil ze wszystkiemu winni sa Zydzi, Polacy, cyganie i ogolnie nie-Aryjczycy i wybil znaczna czesc owczesnie polskiej ludnosci co sprawilo ze stalismy sie homogenicznym spoleczenstwem? przy okazji, przypominam ze piszesz o wydarzeniu za granica, wiec jesli nie masz pojecia o mechanizmach zachowania w zagranicznych czyli niepolskich spoleczenstwach moze sie nie wypowiadaj. I rzzeczywiscie w Twoim przypadku, przeczytanie ksiazki, nawet jednej, raczej nie pomoze. zreszta, 50 odcieni greya sie nie liczy.
                                          • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:39
                                            a zastanawialas sie dlaczego w Polsce obecnie jest tak ze nie masz na co dzien stycznosci z wieloma kulturami? Moze dlatego ze ktos kilkadziesiat lat temu mowil ze wszystkiemu winni sa Zydzi, Polacy, cyganie i ogolnie nie-Aryjczycy

Nie. EKONOMIA.
                                            • triss_merigold6 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:41
                                              A nie wujek Stalin, który załatwił konkretny kształt granic, a potem przesiedlenia ludności? Akurat monoetniczność była i jest błogosławieństwem, inaczej II RP rozpadałaby się w mękach jak była Jugosławia w latach 90-tych.
                                              • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:49
                                                <A nie wujek Stalin, który załatwił konkretny kształt granic, a potem przesiedlenia ludności?> a wujek Stalin ze swoim pomyslem na takie czy inne granice wpadl przed szarza Hitlera czy po? I tak, tak monoetnicznosc jest wielkim blogoslawienstwem. Monoetniczni to jestesmy jakies ok 40 lat, po tym jak w 68 partia postanowila jednak nie lubic reszty Zydow ktorzy ostali sie w Polsce. a tak wczesniej nigdy monoetniczni nie bylismy. wiec Bogu dzieki za te monoetnicznosc dzieki ktorej istniejemy.
                                                • joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 20:57
                                                  Jesteśmy monoetniczni z powodu ekonomii. Do tej pory stosunek ludności miejscowej do napływowej nie miał większego wpływu na migracje. Liczyła się ekonomia.

A jaką ekonomię za PRL mieliśmy, chyba nie trzeba przypominać.
                                • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:53
                                  Toteż informuję, żebyś zawału nie dostała (bo na zmianę twojego oglądu świata nie liczę).
                                  • larrisa Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:07
                                    Taaaa...raczej dlatego, że lubisz swoje oratorskie popisy i nigdy ich sobie nie darujesz smile A mojego oglądu świata nie znasz, wyłącznie coś sobie roisz na podstawie prostych skojarzeń.
                                    Jeśli sądzisz, że ludzie nie będą obecnie reagować nerwowo jak ktoś zacznie krzyczeć w tłumie Allah Akbar, szczególnie w krajach takich jak Polska czy Węgry, to wybacz, ale jesteś ogromnie naiwna.
                                    • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:19
                                      > Taaaa...raczej dlatego, że lubisz swoje ora

Pewnie nie uwierzysz, jak ci powiem, że głęboko wierzę w to, że wiedza pomaga, a niewiedza - przeszkadza.

• joa66 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:24
                                        Oratorskie popisy to nie jest to samo co wiedza wink
                                      • larrisa Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:50
                                        Wiedza owszem pomaga, ale liczy się również samodzielne myślenie, bo inaczej wiedza staje się tylko kalką cudzych myśli.
                                      • menodo Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:12
                                        LOL, te twoje oratorskie popisy na każdy temat to raczej pretensjonalne pustosłowie zarozumiałej dyletantki nieudolnie kreującej się na erudytkę tongue_out
                                        • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:17
                                          Proste. Nie czytaj, nie irytuj sie, wygaś.
                                          • menodo Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:31
                                            Chciałabyśwink
                              • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:41
                                Jak ktoś ma odrobine oleju w głowie to raczej nie będzie obecnie wykrzykiwał " alkahu akbar" na ulicach europejskich miast bo mu lód spadł z wafelka albo zginał portfel .....
                                • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:50
                                  Piszę o tym, w jakich kontekstach ta fraza jest używana.
                                  Natomaist nie ma tu żadnego znaczenia, czy ktoś ma olej, czy nie ma. Zreszta jeżeli pewien polski aktor, grający Tewje mleczarza potknąwszy się na scenie poleciał na twarz ze strasznym krzykiem "Jezus, Maria!", to pokazuje ci to najdobitniej, jak trudno jest powstrzymać swoje obyczaje jezykowe nawet w niesprzyjających okolicznościach.
                                  • bi_scotti Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:56
                                    olena.s napisała:

> pewien polski aktor, grający Tewje mleczarza potknąwszy się na scenie pole
                                    > ciał na twarz ze strasznym krzykiem "Jezus, Maria!"

A to urocza dykteryjka - super cool smile
                                    Obawiam sie, ze moj okrzyk bylby zdecydowanie mniej religijny ale "za to" wybitnie niecenzuralny. Cheers.
                                    • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:58
                                      Też mnie ubawiło, jak usłyszałam.
                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:05
                                    Co to za porównanie? Ludzie na widowni się ubawili, gdyby tak zakrzyknął "allahu i padł na ziemie to ludzie by się tratowali w ucieczce.....
                                    • nathasha Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:18
                                      kochanie, moze zanim dasz kolejny popis swojej wielkiej znajomosci swiata i jezyka poczytasz choc troche ksiazek. albo choc jedna.
                                    • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:26
                                      O (Jezus Maria). Ty coś rozumiesz w ogóle?
                                      Wyjaśniam ci poglądowo, poprzez pewną historyjkę, że cżłowiek, nawet jeżeli wie, że nie powinien w danej sutuacji (kradzież portfela w Londynie, gra Tewjego w teatrze) ujawniać się z jakimś obyczajem językowym płynącym z kultury czy religii, to zaskoczony/przestraszony/uradowany - może zapomnieć, że nie powinien zakladając tałes przywoływac pomocy Marii, a znajdując pusty portfel - przywoływac bożej sprawiedliwości.
                                      • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:40
                                        "nie powinienem" a " jeśli krzyknę Allah to mogę mieć poważne problemy i noc spędzę najprawdopodobniej na komisariacie i będę na pierwszych stronach gazet " robi wielka różnice ....
                                        • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:42
                                          Nudzisz. Mechanizm jest ten sam.
                                          • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:48
                                            To ty nudzisz i robisz problem z oczywistej oczywistości. Nie słychać o zatrzymanych ludziach wykrzykujących Allahu wiec hak widać potrafią trzymać język za zębami
                                            • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 08:58
                                              asmarabis napisała:

> To ty nudzisz i robisz problem z oczywistej oczywistości. Nie słychać o zatrzym
                                              > anych ludziach wykrzykujących Allahu wiec hak widać potrafią trzymać język za z
                                              > ębami

niedługo będzie słychać. Córka opowiada jak w gimnazjum co i rusz to ktos pokrzykiwał "Allahu Akbar" dla beki.
                                • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:29
                                  asmarabis napisała:

> Jak ktoś ma odrobine oleju w głowie to raczej nie będzie obecnie wykrzykiwał "
                                  > alkahu akbar" na ulicach europejskich miast bo mu lód spadł z wafelka albo zgin
                                  > ał portfel .....

młodociani sąsiedzi /11 i 8 lat/ dzisiaj w ogródku obok krzyczeli "allahu akbar"
                                  • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 22:36
                                    Dzielisz ogródek z islamskimi młodzieńcami ?
                                    OJP
                                    • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 23:01
                                      asmarabis napisała:

> Dzielisz ogródek z islamskimi młodzieńcami ?
                                      > OJP

rdzenni młodzi Polacy tak sie bawili
                                      • asmarabis Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 09:07
                                        Co to za dzielnica ze 10 lztnie dzieci tak zradykalizowane?
                                        Chyba powinnas zmienic miejsce zamieszkania...
                                        • zofijkamyjka Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 11:52
                                          asmarabis napisała:

> Co to za dzielnica ze 10 lztnie dzieci tak zradykalizowane?

weź sie nie osmieszaj, głupie zabawy dzieci w ogródku to dla Ciebie zradykalizowanie? tongue_out
                                          • kropkacom Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 12:08
                                            Gadaj z trollem to cię os..
                                            • rosapulchra-0 Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 20:55
                                              kropkacom napisała:

> Gadaj z trollem to cię os..
                                              >

Ja cały czas się zastanawiam, po co rozmawiacie z tym nieokrzesanym trollem?
                                      • olewka100procent Re: Strzały w Monachium 24.07.16, 09:19
                                        Na YT pełno filmików dla żartu.moj Małolat sobie obejrzał filmik (później mi go pokazal) gość przebrany za Araba lata po mieście i rzuca plecakami w ludzi krzycząc allah akbar,ludzie uciekają w popłochu,jeden nawet zwymiotował uciekając.. oczywiście mój syn nie wiedział co znaczy to zdanie,chodzil i tak sobie gadał,ale go wyprostowałam
                          • riki_i Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:38
                            Kolejny popis całkowitego odrealnienia i życzeniowego chciejstwa. Powinno się zakazać życia na mężowych kontraktach, bo to wyraźnie szkodzi na głowę.
                      • fadilla Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 15:53
                        Ich Allah Akbar tłumaczy się jako "Bóg jest wielki", a potem nastepuje wybuch. "Jezus Maria" to możemy krzyknąć my w reakcji na spodziewany wybuch.
                        • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 17:52
                          "Jezus Maria" było w swoim czasie nieledwie komendą husarską do szarży.
                          • fadilla Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:16
                            I wynika z tego co? Że muzułmańskie kultury mentalnie tkwią w tym okresie historycznym.
                            • olena.s Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 18:36
                              Nie, z tego to bynajmniej nie wynika, co zresztą wcale nie znaczy, że nie ma twojej tezie jakiegoś ziarna słuszności. Ale to już zupełnie inny temat.
          • asmarabis Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 12:44
            Jeszce bym chciqla wiedziec jakie to on konkretnie mial klopoty w urzedzie, moze ktos wie?
      • mamusia1999 Re: Strzały w Monachium 23.07.16, 19:53
        Erfurt, Emsdetten, Winnenden....teraz Monachium
        ten amok w Winnenden przeżyła moja siostrzenica
        chłopak był wyobcowany, ale nie na tle statusu finansowego . a gotowość do ekstremalnej argesji?
        dużo by pisać
        szkoły zostały "dozbrojone" , w wypadku amoku drzwi się zatrzaskują i kul nie przepuszczają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka