Dodaj do ulubionych

łomotanie serca

29.07.16, 12:05
co jakiś czas, raczej rzadko, serce zaczyna mi się tłuc po klatce piersiowej bez powodu np. jak sobie spokojnie siedzę. trwa to chwilę i przechodzi. kiedyś wspomniałam o tym internistce, kazała mi brać magnez - biorę. ale i tak to się czasem zdarza. czy może to być coś groźnego? oczywiście jak pójdę do lekarza to akurat nie wystąpi.
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: łomotanie serca 29.07.16, 12:10
      może byc banalne, może byc poważne. trzeba zrobic badania serca, echo, holtera, próby wysiłkowe, ekg jak się te czestoskurcze przytrafiają / tylko traf człowieku z ekg w atak big_grin/.

jeśli badania wyjdą ok, zwykle zwala się temat na niedobory magnezu, potasu albo na nerwicę. ale równie często za akcje ze strony serca odpowiada chora tarczyca, i ją też warto zbadać.

miałam takie ataki, sa paskudne, bardzo stresujące, brałam końskie dawki magnezu, nie pomagało. badania były w porządku, ale ja byłam tak przerazona, że myslałam nawet o ablacji, byle tylko pozbyć się tego panicznego strachu przy takim ataku. dostałam od kardiologa leki antyarytmiczne i betablokery, potem leki uspokajające, ale nie za bardzo czułam poprawę. okazało się, że za wszystkim stoi właśnie tarczyca, i to o dziwo, niedoczynna. jak zaczęłam leczyć tarczycę i doprowadziłam się do normalnego stanu, ataki się skończyły. odstawiłam tez leki na serce.
    • alpepe Re: łomotanie serca 29.07.16, 12:19
      ja tak miewam. Mam hashimoto, więc obstawiam tarczycę.
      • solaris31 Re: łomotanie serca 29.07.16, 12:21
        tarczyca czy nie, takie ataki bywają groźne, więc powinnaś mieć je pod kontrolą.
        • alpepe Re: łomotanie serca 29.07.16, 13:53
          a tam, od czegoś trzeba umrzeć.
    • mozambique Re: łomotanie serca 29.07.16, 12:19
      arytmia ,
      moze byc objawem nerwicy
    • swiecaca Re: łomotanie serca 29.07.16, 12:29
      tarczycę miałam przebadaną wieloktrotnie tzn hormony i nic.
      • gama2003 Re: łomotanie serca 29.07.16, 13:44
        Też tak miewam , do tego czasami mam taką jakby czkawkę, jakby serce omijało jedno uderzenie. Kardiologów dwóch mnie badało w każdą stronę i stwierdzili, że to nerwicowe.
        Do tego usłyszałam, że nerwicowcy zawsze jadą na niedoborze magnezu bo ile dostaną, tyle zaraz zużyją.
        Daj się zbadać, zawsze warto.
      • rulsanka Re: łomotanie serca 29.07.16, 15:53
        Ja mam hormony super, wielkiego guza na tarczycy i arytmię miewam okresowo, czasem kilka razy dziennie. Od pół roku spokój. Biorę chelamagB6.
    • silenta Re: łomotanie serca 29.07.16, 14:05
      Ja zauważyłam, że u mnie tak się dzieje przez kilka dni po wzięciu pseudoefedryny przy problemach z zatokami. Wpadłam na to chyba po dwóch latach takich objawów występujących nieregularnie i bez zauważalnej przyczyny. Przestałam ją brać i od kilku miesięcy spokój. A podejrzewałam, że może za duże dawki tyroksyny biorę i przeszłam w nadczynność ale jednak nie.
      • solaris31 Re: łomotanie serca 29.07.16, 14:09
        pierwsze, co mi powiedział kardiolog, to nie brać pseudoefedryny, bo serce wyskoczy. ale ja akurat wtedy, kiedy miałam ataki, nie brałam. powiedział profilaktycznie na przyszłośc.
        • swiecaca Re: łomotanie serca 29.07.16, 14:14
          nie biorę nigdy leków z pseudoefedryną
          • solaris31 Re: łomotanie serca 29.07.16, 14:52
            to zbadaj serce, a jak nic nie wyjdzie, zacznij leczyć nerwicę, bo to jedna z przyczyn. tyle, że czestoskurcze sa naprawdę niebezpieczne, i trzeba uważać. moje serce łomotało z prędkością nawet powyzej 200 uderzeń, to jest kosmos. niebezpieczny dla zycia nawet. bardzo się bałam tych ataków. bałam się tak bardzo, że nie chciałam zostawać sama w domu, nie chciałam wyjeżdżać, itd. na szczęscie, pozbyłam się tych ataków wink czego i Tobie zyczę.
    • koronkowy_szal Re: łomotanie serca 29.07.16, 14:32
      Miałam podobne objawy. Kardiolog zlecił założenie holtera na kilka dni (holter event). Kiedy pojawiały się uczucie kołatania, miałam naciskać przycisk, który to rejestrował. Po odebraniu wydruku i konsultacji u kardiologa okazało się że jest to arytmia na tle nerwowym.
      • swiecaca Re: łomotanie serca 29.07.16, 14:40
        no ale co ci przyszło z tej diagnozy? jakieś leczenie?
        • solaris31 Re: łomotanie serca 29.07.16, 14:53
          z takiej diagnozy wychodzi to, że nie jest to choroba serca sama w sobie, która potrzebuje leczenia kardiologicznego, leków antyarytmicznych, rozruszników, stymulatorów , ablacji i tak dalej. nerwicę też można przecież leczyć, i się to robi wink
          • magda.tyl Re: łomotanie serca 29.07.16, 15:44
            Zrób sobie badanie poziomu elektrolitów, u mnie takie jakby przerwy w biciu serca (nadkomorowe i komorowe skurcze dodatkowe) pojawiają się, gdy mam potas nawet na dolnej granicy normy, dlatego muszę go brać więcej i to taki na receptę, te zwykłe nie pomagają. Plus magnez i wapń.
            U mnie objawy strasznie się nasilają w upały, jak robi się chłodniej tak koło 20 stopni, wszystko się wycisza.
            A jeszcze trzeba pić dużo wody mineralnej, nie źródlanej.
            • magda.tyl Re: łomotanie serca 29.07.16, 15:45
              Oczywiście najlepiej się przebadać dla własnego spokoju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka