Dodaj do ulubionych

Slodkosci bez bialego cukru

07.08.16, 14:12
Czesc z Was pamieta, ze jestem na odcukrowym odwyku. Mam za soba 11 dni z 28, idzie niezle. Ale na ostatni tydzien mamy zapowiedzianych moich tesciow, wiec co by sie nie skusic ciastkami i ciastami musze miec alternatywe. Czyli bezpieczne, bez-sacharozowe slodycze. Owoce suszone i swieze sa ok. Miod o ile nie poddany termicznej obrobce. Podzielicie sie przepisami?
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 14:28
      Jogurt grecki z miodem i prazonymi tartymi włoskimi orzechami.Mozesz dodac owoce, np swieze figi lub np maliny.
      Tu mozesz cos znalezc:
      tylkobezcukru.blogspot.com/p/slodkiebezcukru.html
      • lola211 Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 14:33
        I jeszcze deser z chia- mieszasz 2 łyzki chia z dobrym mleczkiem kokosowym i zmiksowanym bananem, mozesz dodac np suszone daktyle, odstawiac do nażelowania, podajesz z owocami.
        • kjut Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 16:07
          Moze byc woda kokosowa?
          • lola211 Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 16:36
            Tak, aczkolwiek efekt bedzie troche inny, mozna tez namoczyc z wiorkami kokosowymi.
      • kjut Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 16:07
        Cudny blog, dziekuje smile
    • mid.week Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 14:30
      Lody z bananów sobie wygoglaj.
    • jusiakr Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 15:32
      Poszukaj przepisow 21 day fix approved,
    • saszanasza Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 15:55
      jeśli lubisz teściów zamiast cukru użyj miodu, jeśli nie lubisz - ksylitolu - jest pewne prawdopodobieństwo, że dostaną rozwolnieniawink
      • kjut Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 16:05
        Hahahahahaha. Dobre big_grin Z tym, ze ich raczej zwykla czekolada nakarmie, swoje zrobie "przy okazji" wink Miod zamiast cukru to takie troche oszustwo - przy obrobce cieplnej nic z niego nie zostaje poza cukrem i aromatami. Co do ksylitolu - nie na moja kieszen wink
        • lola211 Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 16:37
          Mozesz uzywac namoczonych daktyli, nie sa drogie.
          • minor.revisions Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 21:05
            > Mozesz uzywac namoczonych daktyli, nie sa drogie.

no można, ale to żaden odwyk od cukru.
            • kjut Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 22:58
              Cukier z suszonych owocow nie jest tak grozny.
              • memphis90 Re: Slodkosci bez bialego cukru 08.08.16, 19:31
                Aha, bo w owocach jest naturalny syrop glukozowo-fruktozowy, który ematki kochają...
            • lola211 Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 23:10
              To ma byc przeciez okazjonalnie.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 19:54
          Ksylitol jest słodszy niż cukier i używa się go mniej. Pewnie za granicą jest tańszy niż w Polsce. Ja za 250gr płace ok 13-14zł...to nie jest jakaś zawrotna suma.
          • kjut Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 19:56
            a na jak dlugo to cwierc kilograma starcza?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 20:15
              Zależy. Generalnie na długo, bo cukru używam niewiele.
              • kjut Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 20:20
                A mozesz mi powiedziec - zalozmy, ze do ciasta mam w przepisie 0.5 szklanki cukru. Ile zamiast tego dac ksylitolu?

Probuje sobie to jakos oszacowac wink
                • zuleyka.z.talgaru Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 20:24
                  1/4 szklanki - max.
    • kotradykcja Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 16:27
      Jestem aktualnie na odstawieniu cukru i glutenu.
      Ostatnio praktykuję desery typu crumble -owoce jakieś zapiekane z "kruszonką" z płatków owsianych wymieszane z stropem klonowym / daktylowym i olejem kokosowym albo tapiokę gotowaną w mleku (czasem mieszanym z mlekiem kokosowym) i układaną warstwami z owocami lub musem owocowym (bardzo efektowne).
    • murwa.kac Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 17:46

na mojewypieki wrzuć w wyszukiwarkę na wypiekach brownie z kaszy jaglanej
      bo mi tu po wklejeniu linka krzyczy, że spam

zamiast cukru dodaje sparzone daktyle.
      kremówki nie dodaję.
      kiedyś zamiast jajek dodałam dojrzałe banany - wyszło.
      orzechy of kors opcjonalne. mi najbardziej smakuje z migdałami.
    • lidek0 Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 18:04
      zamiast cukru ksylitol albo erytrol i po bólu
    • aquella Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 18:18
      z arbuza wykrawam kulki szpachelką do lodów nadziewam na patyczki i zamrażam- przepyszne ice lollies wychodzą
    • hiacynta333 Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 18:19
      stewie jeszcze można dodać, też słodka i zdrowa.
    • ira_08 Re: Slodkosci bez bialego cukru 07.08.16, 20:14
      Ciasteczka owsiane: płatki owsiane - ze 2 szklanki, rozpaćkany banan, namoczone i zmiksowane daktyle, łyżka oleju kokosowego, ew. jajko, rodzynki, sezam - co tam lubisz. Dodaję płatki jaglane, żeby związały całość i lepię ciasteczka - ciężko idzie, ale nie ma się co zrażać . Do piekarnika 180 st. na jakieś 20 minut.

Trufelki z suszonych owoców - namoczone daktyle, morele zblendować, dodać kakao, pokruszone orzechy, kokos, ulepić kuleczki i w papilotki. Schłodzić.

Lody bananowe: zamrozić kawałki banana, zblendować. Można dodać inne owoce, dobre też z masłem orzechowym.
    • kanga_roo Re: Slodkosci bez bialego cukru 08.08.16, 08:38
      przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz uniknąć spożycia cukru jako takiego (sacharozy), czy uniknąć jedzenia o słodkim smaku, w ramach zmiany przyzwyczajeń żywieniowych. bo sacharozę można w ciastach zastąpić, jak już dziewczyny pisały, ksylitolem, miodem, daktylami. ale można też postawić na desery niesłodkie lub nie dosładzane owoce. a można, żeby tak się wszem i wobec nie ogłaszać, że jesteś na odwyku, uszykować słodkie ciasto na ksylitolu lub daktylach, i oprócz tego podać owoce. i nastawić się, że jesz owoce smile
    • memphis90 Re: Slodkosci bez bialego cukru 08.08.16, 19:39
      Czy ktoś może mi wytłumaczyć na czym polega "odwyk cukrowy", podczas którego obficie raczy się miodem (syrop glukozowo-fruktozowy), syropem klonowym (bogaty w sacharozę!!!) czy daktylami (głównie cukry proste)? Ja wiem, że mikroelementy, błonnik czy witaminy (i w pełni popieram zastępowanie pustych kalorii tymi bardziej wartościowymi), ale cukier prosty to cukier prosty- tak samo powoduje wyrzut insuliny, a 100g syropu glukozowo-fruktozowego z miodu tuczy tak, jak 100g sztucznego. Dla mnie "odwyk od cukrów prostych" oznaczałby zakaz jedzenia słodyczy i WSZYSTKIEGO, co ma cukry proste, w tym owoców takich jak arbuz czy winogrona, wszelkich owoców suszonych, miodów, syropów-ulepków...
      • lola211 Re: Slodkosci bez bialego cukru 08.08.16, 21:28
        Wystarczy przeczytac post startowy- chodzi o okazjonalne zjedzenie czegos slodkiego po okresie bezcukrowym.
        • memphis90 Re: Slodkosci bez bialego cukru 09.08.16, 17:22
          A, jak okazjonalnie to rozumiem.
      • kjut Re: Slodkosci bez bialego cukru 09.08.16, 00:40
        a dla mnie oznacza odwyk od ciasteczek z czekolada, kawy z bita smietana i sztucznie dodanego cukru. Kto mi zabroni?
        • kanga_roo Re: Slodkosci bez bialego cukru 09.08.16, 07:48
          dokładnie. bo to nie cukier jako taki jest przyczyną problemów z wagą, ale cukier dodany. do wszystkiego i bez umiaru.
          • memphis90 Re: Slodkosci bez bialego cukru 09.08.16, 17:25
            Miód, daktyle i syrop też jest cukrem dodanym. Możesz się oszukiwać, że nie jest- ale to cukry proste. Widzę często ten problem, np. mamy chcą odchudzić dzieci, nie mają efektów i są zaskoczone jak mówię, że słodzenie herbatki miodem jest równoznaczne ze słodzeniem cukrem; że soki owocowe- nawet 100%, naturalne itd- są bardzo słodkie i nie można ich traktować jako napojów dla dziecka. Że ciasto domowe - choć nie ma oleju palmowego i chemicznych polepszaczy- nadal jest słodkim ciastem...
            • kjut Re: Slodkosci bez bialego cukru 09.08.16, 19:40
              Ale ja sie nie oszukuje, Ja to wiem. Tylko mam to gdzies. Prosba byla o slodycze bez dodatkowego, bialego cukru.
            • kanga_roo Re: Slodkosci bez bialego cukru 10.08.16, 10:01
              taaa, i banany też, i pomarańcze, i ziemniaki, i co jeszcze. to oczywiste, że węglowodany znajdują się w wielu produktach spożywczych. bo te produkty składają się z monosacharydów i wody z dodatkiem błonnika, mikroelementów i witamin, czasem białka i tłuszczu. ale nie to jest podstawowym problemem naszych czasów, że banan ma 27 g węglowodanów w 100 g (ziemniak 20 g w 100 g) a daktyle 70 g w 100 g, tylko że daktyle są polane syropem glukozowo-fruktozowym, a banany zmiksowane na koktajl z dodatkiem białego cukru, na przykład. albo jedzone z nutellą (56 g cukru w 100 g).
              "Węglowodany powinny dostarczać 50% fizjologicznego zapotrzebowania organizmu na kalorie. Stanowią jedyne źródło energii dla mózgu oraz krwinek czerwonych."
              • kotradykcja Re: Slodkosci bez bialego cukru 10.08.16, 12:12
                "ale nie to jest podstawowym problemem naszych czasów, że banan ma 27 g węglowodanów w 100 g (ziemniak 20 g w 100 g) a daktyle 70 g w 100 g, tylko że daktyle są polane syropem glukozowo-fruktozowym, a banany zmiksowane na koktajl z dodatkiem białego cukru, na przykład. albo jedzone z nutellą (56 g cukru w 100 g).
                "Węglowodany powinny dostarczać 50% fizjologicznego zapotrzebowania organizmu na kalorie. Stanowią jedyne źródło energii dla mózgu oraz krwinek czerwonych." "
                Otóż to.
                Nie unikniemy węglowodanów, bo nie ma takiej możliwości. Ale ograniczenie lub unikanie białego cukru, stosowanie w zamian owoców, nawet miodu jest po prostu zdrowszym rozwiązaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka