Dodaj do ulubionych

Remontowe Zosie Samosie

11.08.16, 23:40
Mam pytanie.
Czy można przemalować drzwi ( wewnętrzne ) , takie chyba zwykłe, okleinowane ? Chciałabym na biało.
Jeśli się da i efekt jest fajny, to napiszcie proszę jaką farbą, itd.
I poproszę o poradę - najbardziej biała, wręcz bielejąca jak zęby z reklam smile farba do ścian. Do niedoświetlonego pomieszczenia, gdzie zwykła biel wygląda jak krem/ecru/budyń i do niczego nie pasuje.
Ematki wiedzą wszystko. Domowych facetów nie pytam, bo mnie powstrzymają. Mają dosyć remontów, trochę ich było. Sama zrobię.
Obserwuj wątek
    • fifiriffi Re: Remontowe Zosie Samosie 11.08.16, 23:50
      da sie, ale musisz je ciut zmatowić a potem jedziesz farbą najlepsza i sprawdzona Flugger.
      Może też być akrylowa farba Luxens, powiadają,że farby Ann Sloan są dobre, ale nie miałam.Zresztą każda farba biała do drewna była spoko, tylko trzeba pamiętać o zmatowieniu.Mały wałeczek tzw flokowany. I najlepiej ze 3 wartswy , nakładnae w odstępie 5-6h
      Potem najlepiej jeszcze poprawić lakierem, matowym-ale nie trzeba.
      Bielusieńka biała farba do ścian? no to już wszystko zależy od pomieszczenia niestety.
      • capa_negra Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 00:08
        Zmatowić czyli drobnym papierem ściernym potraktować???
        • mikams75 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 00:25
          tak a pozniej wilgotna dobrze zbierajaca szmatka zetrzec ten pyl.
        • fifiriffi Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 00:34
          tak, ja mam szlifierkę i dobieram tylko papier ścierny.tu taj chyba papier 150.
      • ofelia1982 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:27
        NIE polecam Annie Sloan! Mimo dobrego woskowania po wylaniu herbaty na stol miałam piękny okrąg...
    • mikams75 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 00:24
      farba akrylowa, nie doradze firmy
      trzeba zmatowic przed malowaniem i dobrac waleczek - najlepiej gladki, cos jak gabeczka, nie klaczasty, bo efekt nie bedzie taki gladki.
      Ostroznie i cienko maluj w zalamaniach i po brzegach, na kantach zeby sie nie porobily brzydkie zacieki. A jak sie porobia to jak wyschnie wyrownaj papierem sciernym przed ponownym malowaniem.
    • evee1 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 00:38
      Co do farby to szukaj takiej z lekkim blyskiem u nas takie są, a że w Polsce też jest wszystko, to pewnie też). Będzie odbijać światło, które tam już jest. I koniecznie jasne meble i inne elementy wnętrza.
    • salinas Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 08:14
      gama2003 napisała:

> Mam pytanie.
      > Czy można przemalować drzwi ( wewnętrzne ) , takie chyba zwykłe, okleinowane ?
      > Chciałabym na biało.
      > Jeśli się da i efekt jest fajny, to napiszcie proszę jaką farbą, itd.

Jeżeli to są drzwi ze sztucznej okleiny to nie maluj farbą akrylową, bo ona jest dobra do drewna. Ja właśnie pomalowałam swoje paździerzowe drzwi białą farbą z mieszalnika Tikkurila semi mat 30 emalia alkidowa półmat baza A. Prosisz pana w LM aby wytrząsnął w mieszalniku, żeby dobrze wymieszać ( sama patyczkiem w domu tak dobrze nie zrobisz). Drzwi odtłuszczasz, przecierasz drobnym papierkiem ściernym i kładziesz 3 warstwy, odczekujesz dobę po każdej warstwie. Po każdym malowaniu przecierasz delikatnie papierem 160.Wtedy jest efekt. Trzeba pomiędzy malowaniami odczekać ze 20 godzin, ponieważ farba musi dobrze wyschnąć i utwardzić się. Nie jest to naturalne drewno, które ma pory, dobrą przyczepność. Sztuczna okleina potrzebuje mocnej farby alkidowej no i niestety śmierdzi. Malowałam wcześniej szafki paździerzowe w pomieszczeniu gospodarczym . Ta farba trzyma się świetnie, z szafkami się nic nie dzieje, nie łuszczy się , nic nie odpada.

Ja w swoich drzwiach koloru kupy zmieniłam jeszcze uszczelki na białe, zmieniłam szybki na przezroczyste i kupiłam nowe czarne klamki. Efekt jest spektakularny. Koszt ok. 600 zł ( najdroższe były szybki ze szkła hartowanego), ale malowałam cztery drzwi. Nowe ,zwykłe drzwi to koszt ok. 6 tys. ( piszę o tanich drzwiach).

I jeszcze kup dobre wałki gąbkowe ( najlepsze są dextera), kładź cienką warstwę, pilnując aby nie było zacieków, te jak się pojawią szybko zacieraj wałkiem. W sumie to robota dość męcząca i potrzeba dużo precyzji. Ale warto.
      • fifiriffi Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 08:26
        600zł pomalowanie samych drzwi?
        sorry, ale nie. Po to sie matowi okleiną, ale nie ściera całą,bo inaczej pażdzierz "wssie" farbę.
        Farba śmierdząca jest tą najgorszą.Trzeba pamiętać, aby nie zedrzeć okleiny bo będzie to widać po pomalowaniu
        Przemalowałam mnóstwo rzeczy i śmierdząca farba niestety, ale nie dosyć,że śmierdzi, to na dodatek dobrze nie pokrywa. Uważam,że sprawdzone i działające sfaą rby akrylowe. Miałam flugger, śnieżkę i dulux.Matowe oczywiście.
        Ale ok..tikurilli nie używałam
        • salinas Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 08:51
          fifiriffi napisał:

> 600zł pomalowanie samych drzwi?

Kupiłam 4 nowe czarne kute klamki, wstawiłam nowe hartowane szybki, nowe białe uszczelki, tulejki do drzwi łazienkowych, 3 puszki farby, wałki ( tych poszło sporo, bo po każdym malowaniu trzeba nowy wałeczek), kuwetkę, dwie taśmy malarskie. I wyszło nawet więcej niż te sześć stów. Zważ , że malowałam cztery pary drzwi. Najdroższe było szkło hartowane ( małe do drzwi łazienkowych, duża szyba na całe drzwi oraz druga na połowę drzwi). Szybki wymieniłam, bo poprzednie były z dość ciemnego szkła ( taka żółta chinchilla), więc nie pasowałoby do tej bieli. Jedne drzwi są pełne , więc tanio wyszło big_grin. Ale efekt jest fajny, jeszcze zmienię stare listwy podłogowe na szerokie białe z MDF. Do tego ile frajdy, a to bezcenne.

> sorry, ale nie. Po to sie matowi okleiną, ale nie ściera całą,bo inaczej pażdzi
          > erz "wssie" farbę.

Dlatego papier 160, który jest zbyt delikatny żeby zedrzeć okleinę. Trzeba to robić z wyczuciem smile

Autorka wątku pomaluje czym zechce, ale do sztucznych oklein najlepsza jest farba alkidowa, która ma dobrą przyczepność. Na puszkach są informacje do czego dana farba służy. Tikkurila tylko z mieszalnika, bo ta gotowa z półki jest dość kiepska ( bo i taką kiedyś malowałam).
          • ofelia1982 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:31
            O właśnie, ALKIDOWA! Malowalam drzwi z okleiny emalia alkidowa dwa lata temu. Do dzis bez odprysku ani ryski
      • kiddy Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 08:28
        Chyba pomyliłaś drzwi wewnętrzne z zewnętrznymi. Zwykłe białe drzwi bez szyby do wstawienia np. do pokoju to koszt od 300 złotych albo taniej. Malowanie to chyba jednak za dużo zachodu, chyba że drzwi wyjątkowe, droższe, ładniejsze.
        • fifiriffi Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 08:39
          ale że ja?
          ja mówię o drzwiach wew.Ja nie mam żądnych wypasionych, własnie takie chyba za ok 200zł kupione 5 lat temu.
          malowałam "prawie wszystko" i koszt malowania samych drzwi 600zł uważam, ża wzięty z...
          aaa. i jak koleżanka pisze poniżej. Zapomniałam,że dobre są też farby 3V3-zamierzam nimi na jesień kuchnię malować.
          • salinas Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 08:59
            > malowałam "prawie wszystko" i koszt malowania samych drzwi 600zł uważam, ża wzi
            > ęty z...

Przecież nie napisałam ,żebyś wymieniała wszystko i ponosiła koszty. Możesz po taniości. Wtedy nie będzie z ... . Samo malowanie to koszt farby i wałka. Mnie cała renowacja wyniosła tyle, ile wcześniej pisałam. Ja jestem z efektu bardzo zadowolona. Ty oczywiście zrób tanio!
            • salinas Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:03
              > > malowałam "prawie wszystko" i koszt malowania samych drzwi 600zł uważam,
              > ża wzi
              > > ęty z... aaa

A i skoro prosisz o poradę to, albo za nią dziękujesz, albo jeżeli ci się nie podoba to przemilczasz. Niegrzecznym był twój komentarz na moją nieagresywną wypowiedź.
              • fifiriffi Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:21
                salinas napisała:

>
                > A i skoro prosisz o poradę to, albo za nią dziękujesz, albo jeżeli ci się nie p
                > odoba to przemilczasz. Niegrzecznym był twój komentarz na moją nieagresywną wyp
                > owiedź.

ja o poradę nie prosiłam big_grin
            • fifiriffi Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:19
              no mowa byłą tylko o malowaniu, nie o wymianie klamek na mosiężne wink czego zreszta wcześniej nie napisałaś.
              Miłego dnia smile
          • kiddy Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:21
            Nie, Salinas smile . Pisze, że nowe drzwi to co najmniej 6000. Zdziwiłam się.
          • kannama Re: Remontowe Zosie Samosie 07.08.17, 18:54
            Ale z tego co zrozumiałam to 600zł to koszt razem z klamkami oraz szybkami. Klamki drogie, szyby też...
    • solejrolia Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 08:34
      Bardzo dobre są farby 3V3, tylko droższe niz Luxens, juz tu polecany.

ostatnio pomalowałam tą farbą szafkę paździerzową, nic nie matowiłam, malowałam 3 warstwy, i wyszło PRAWIE ŻE SUPER.

dlaczego nieidealnie? bo
      a)brak doświadczenia i wprawy, do tego miałam mało czasu i sie spieszyłam. nastepna szafka wyjdzie lepiejwink
      b) szafka nie dała się rozebrać, malowałam ją w całości, tak jak stała, stąd w najbardziej trudnych miejscach zrobiły się delikatne zacieki. Na prostej, płaskiej powierzchni wyszło super.

Teraz zamierzam malować kolejne sprzęty- np. ławki, krzesła rzeźbione do altany itp ...
      smile
      • mikams75 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 12:51
        wlasnie z meblami tak jest, ze lepiej wygladaja, jak sie je do malowania rozkreci, pomaluje kazda deche osobno i ponownie skreci. Inaczej to wyglada na zlaczeniach.
        • solejrolia Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 13:50
          Pewnie, jesli to w fajny, stylowy mebel i z dobrych materiałów, to pewnie, warto się pogimnastykować.
          Ale to była paździerzowa szafka na buty z przełomu lat 80 i 90-tych, zapewniam, że tych uchylnych drzwiczek nie dało się wymontować. Więc, trudno, zdecydowałam- albo zapaćkam farbą tak jak jest, i jak wyjdzie tak wyjdzie wink
          a jak wyjdzie źle, to wywalę i kupię podobną (tyle że białą) na allegro za 130zł.
          bo tyle nowe są warte.
          • mikams75 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 13:56
            ostatio rozkrecalam niezbyt stylowa komodke, ot zwykla, ale fajna i niedostepna w kolorze jaki chcialam. Wyszlo pieknie smile
            tak tylko napisalam, ze dla lepszego efektu warto rozkrecac.
    • mid.week Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 08:37
      Ja malowałam moje drzwi, takie byle-byle-jakie z castoramy.
      przetarłam beznzyną, zmatowiłam papierem i malowałam.
      niby jest ok - na pewno lepiej niż przed ale... co domowe malowanie to nie fabryczne. Nie ma sznas aby idealnie w róznych zagłebieniach udało się farbęrozprowadzić. Płaska powierznia - super. Tak gdzie są wgłębienia na szyby - hmmmm.... Kolejna sprawa - po zdejmowaniu i nakładaniu poluzowały się zawiasy, drzwi mimo ratowania podkładkami lekko ocierają o framugę. Jak ocierają to farba się szur-szur-szur ściera i wyłazi ciemny podkład sad
      Malowałam je duluxem do drewna.
      Potem odkryłam serię farb do kafli V33 i w tej serii są też farby do mebli. Pomalowałam nią szafki kuchenne, wydaje mi się że lepiej się trzyma. Ale z meble w kuchni były jasne i przed malowaniem a drzwi przerabiałam z obrzydliwego venge...
      • niu13 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:38
        A ja powiem tyle- nie radzę białych drzwi w mieszkaniu!
        Od 12 lat z takimi się męczę i nienawidzę ich!
        Gdybym teraz robiła remont, w życiu nie brałabym białych.
        Ja rozumiem, że jak wnętrze ciemne, to marzysz o rozjaśnianiu, ale liczy się też wygląd i elegancja, a zapewniam, że białe drzwi bardzo psują ogólne wrażenie w mieszkaniu. W dodatku bardzo się brudzą. Są po prostu nieestetyczne. Odradzam!
        • mid.week Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:53
          niu13 napisał(a):

> Ja rozumiem, że jak wnętrze ciemne, to marzysz o rozjaśnianiu, ale liczy się te
          > ż wygląd i elegancja, a zapewniam, że białe drzwi bardzo psują ogólne wrażenie
          > w mieszkaniu.

Ach te nieeleganckie wnętrza pałacowe z tą niewyglądajcą białą stolarką. Fuj!
        • nowaczek1 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 10:03
          A ja żyję 3 lata z białymi drzwiami wewnętrznymi, a nie mam żadnych zastrzeżeń. Uprzedzona jesteś chyba. Ani się nie brudzą, ani nie są nieestetyczne. I faktycznie rozjaśniają i są bardzo eleganckie.
          • gama2003 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 10:24
            Białe jest piękne.
            Babcia mojego męża tak nie uważa - kiedy do nas przychodzi to z troską biadoli, zebysmy wreszcie pomalowali sciany.
            Białe to niepomalowane smile
        • mikams75 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 12:58
          a ja uwazam inaczej - mam wszystkie drzwi w domu biale i nie brudza sie strasznie, raz na kilkanascie tygodni przecieram szmatka kolo klamek. Wygladaja bardzo estetycznie i elegancko.
          Mam w ogole duzo bieli w domu i doszlam do wniosku, ze to nie kolor jest problematyczny a sam material czy farba np. corka ma biale drewniane krzeslo i faktycznie ono sie brudzi i jest bardzo trudno domyc ten brud, nie wiem co to za farba ale w niej widze wine, bo pozostale meble i drzwi jakos az tak brudu nie przyjmuja a czyszczenie to wystarczy przetrzec szmatka i czysto.
          A ten jeden mebel wlasnie wiecznie brudny i niedoczyszczony. Wczesniej bylo u corki krzeslo biale z ikei i cora brudzile je jeszcze mocniej bo byla mlodsza ale latwo sie czyscilo.
    • ofelia1982 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:26
      Ja tak zrobiłam. Miałam okleine w sraczkowatym kolorze, a teraz mam białe drzwi. Potem wrzucę zdjęcie. Malowalam farba kurczę, nie pamiętam jak się ten typ nazywa. Ale nie akrylowa, zadna kredowa (niech Ci taki pomysł nie przyjdzie do głowy). Taka, co dlugo schnie i nie jest wodnorozpuszczalna (pędzle trzeba rozpuszczalnikiem), ale jest trwala jak kamień
      • ofelia1982 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:34
        Juz wiem. Emulsja alkidowa
      • fifiriffi Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 10:01
        no więc widać każdy ma inne doświadczenia.
        Ja taką co długo schnie alkidowa pomalowałam stół, gdzieś mam zdj, jak wyglądał. Nie mam nic na stole i każdy talerz , kubek czy co tam pozostawił takie ślady,że szkoda gadać. Aaa, robiłam na święta bombki ii nne takie z cekinów.Pół roku po malowaniu taki cekin pozostawiony na tym stole na noc zostawił ślad.
        Nie wiem, ja mam obok pracy , pracownię , w której dziewczyna odnawia, restauruje stare meble, drzwi i całą resztę i "jedzie" na flugferze.Zawsze jej pytałam co z czym i jak.Zmieniają sie tylko firmy farb czasami.
        Akurat ze stołem jej nie posłuchałam, a był to dosyć stary i do renowacji. Wszystko zrobiłam, ale farbę wzięłam wtedy właśnie emulsje alkidową, gdzie prawdopodobnie moim błedem było nałożenie kilku warstw.
        Podobno farba alkidowa nie powinna mieć więcej niż 2 warstwy.
    • gama2003 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 09:54
      Dziękuję zbiorowo smile wszystkim Samosiom.
      W weekend zrobię zakupy i z lekkim stresem zabieram się za te drzwi. Mimo wszystko facety będą potrzebne, żeby mi je pozdejmować.
      Najlepiej by mi było malować normalnie, zawieszone na zawiasach, ale pewnie efekt byłby gorszy.
      Tylko boję się etapu - maluję drugą stronę drzwi a one leżą podparte na czymś już pomalowaną i niby wyschniętą stroną pierwszą. I robią się dziady odrapane.
      Cieszę się jak głupia na tę zabawę z malowaniem smile
      • mid.week Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 10:03
        Przeczytaj na puszce z farbą ile potrzebuje czasu aby stwardnieć. Nie przekręcaj ich wcześniej, a nie powinno nic się obdrapać. Moje dodatkowo leżały na 4 taboretach (żebym nie musiała kucać do malowania) a na taborety zamocowałam ręczniki - tak na wszelki żeby nie zrobić im krzywdy wink
        • gama2003 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 10:28
          Tez tak planuję , zrobię im wygodniutko i mięciutko smile
          Mąż właśnie stwierdził, że trzeba mnie wywieźć z domu, bo zaczyna się faza chodzenia po włościach z miną - co by tu jeszcze ? smile
          • mid.week Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 10:41
            A jeszcze jedno mi się przypomniało. Nie wiem czy będziesz używała taśmy malarskiej? Jeśłi masz szybki to pewnie tak. Więc ja już wiem, że trzeba ją zdzierać zaraz po położeniu warstwy farby. Mnie się nie chciało i tak sobie była przyklejona przez wszystkie warstwy malowania. Potem zaczęłam zdzierać i okazło się, że farba przyschła do taśmy i pozrywałam ją na brzegach. Chciałam sobie przyoszczędzić na robocie to dostałam za swoje wink
            • mikams75 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 13:02
              podpowiedz jak sie te tasme przykleja, prosze ladnie smile
              ja tez oderwalam jak juz wyschlo (tak, wiem teraz tez, ze to blad) wiec poodpadalo co przyschlo przy brzegach ale poza tym to mi farba podciekla pod tasme sad Kolejnym razem przygniotlam mocno tasme na brzegach ale to samo.
              • thea19 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 13:12
                jak bylam mala i byly tylko okna drewniane, to do malowania ram przyklejalo sie mokra gazete - ona skuecznie chronila przed farba i mokra ladnie sie formowala.
                • mikams75 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 13:23
                  akurat nie chodzilo mi w tym przypadku o granice z szyba a o drewno do drewna, obok mial byc inny kolor.
              • fifiriffi Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 13:23
                zawsze sie ściąga taśmę na mokrej farbie i jakby za jednym pociągnięciem, ale pomału. No nie w ślimaczym tempie, ale pomału się odkleja, jednym ruchem.
                Jesli mogę podpowiedzięć, taśmy malarskiej nie przylepiaj jednym ciągiem. Np w załamaniach,k ątach, oderwij i od początku załóż kolejny pasek.
                • mikams75 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 13:48
                  mnie farba na prostej linii podciekla pod tasmie... myslisz, ze jakbym na mokro oderwala to by nie bylo tego podciekniecia?
                  • mid.week Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 14:36
                    Jak podciekła tzn, że była słabo dociśnięta albo powierzchnia na tyle chropowata, że nic nie poradzisz.
                    • mikams75 Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 15:45
                      hmmm to chyba wina powierzchni, troche chropowate drewno sad
              • mid.week Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 14:30
                Po pierwsze kupiłam taką droższą, niebieską
                Po drugie po przyklejeniu dociskałam nożem przy krawędziech
                Po trzecie przy odklejaniu jeszcze ostrzem noża jechałam tak aby przeciąć wszelkie miejsca gdzie farba naciekła na taśmę.
                Wtedy było ok
          • fifiriffi Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 10:47
            gama2003 napisała:

> Mąż właśnie stwierdził, że trzeba mnie wywieźć z domu, bo zaczyna się faza chod
            > zenia po włościach z miną - co by tu jeszcze ? smile

no bo tak będzie wink
            mój stweirdził,że jeszcze tylko jemu i dzieciakom nie kazałam przemalowac sie na biało wink
            a potem sam sie wkręcił i wysyłał mi fotki jak pomalował szafki nocne wink
    • jola_ep Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 11:06
      Malowałam boazerię. Najpierw zmatowiłam (w zakamarkach używałam wełny stalowej, ma gładkich powierzchniach korzystałam ze szlifierki - tzw. "myszki" z Lidla), na to podkład Fluggera zwiększający przyczepność, potem emalia Fluggera do drewna (wodna, nieśmierdząca, szybkoschnąca), kolor z mieszalnika (chciałam biel, ale taką trochę "rustykalną"). Podkład był bardzo wydajny. Malowałam pędzlem, jedną warstwą. Wyszło nie do końca jednolicie, bo widać lekko pociągnięcia pędzla, ale mi się podobało. Boazeria sprawuje się bezproblemowo od paru lat.
      Wcześniej malowaliśmy okleinowaną powierzchnię szafy zwykłą farbą akrylową, ale w rogach trochę odpryskiwała - stąd pomysł na ten podkład.

Okna i parapety malowałam emalią alidową (potrzebny rozpuszczalnik do czyszczenia narzędzi) Fluggera z mieszalnika (w zasadzie baza do mieszalnika), półmat - sprawuje się też całkiem nieźle (ale dopiero od roku). Wprawdzie nie stawiałam gorących rzeczy na parapecie, ale wodę już mi się zdarzało wylać. Malowało mi się nieco trudniej niż wodnym Fluggerem, po pomalowaniu jednej strony, drugą malowałam dopiero na drugi dzień, czasem na krawędziach robiły się zacieki od farby. Malowałam na podwórzu lub przy szeroko otwartych oknach.
      • jola_ep Re: Remontowe Zosie Samosie 12.08.16, 11:21
        *emalia alkidowa Tikkurili
    • memphis90 Re: Remontowe Zosie Samosie 07.08.17, 17:20
      Teraz jest seria farb Od Nowa, na pewno można nimi malować okleiny.
    • bei Re: Remontowe Zosie Samosie 07.08.17, 18:03
      Na niedoświetlonych pomieszczenie- na farbę jaka już masz połóż gwiezdny pył (chyba tikkurilli- Evy Minge)- gwiezdny pył to bezbarwna baza z proszkiem brokatowym. Na ścianie działa jak rozświetlacz na twarzy.
      Drzwi- pomalowałam kilka lat temu (prawie 6)- meble w okleinie- farba do drewna. Miał to być zabieg, którego efekt był potrzebny na krótki czas. Meble teraz poszły do innego domu- farba trzyma jakby była położona przed chwilą. Pomalowałam na biało- farba do drewna tikkurilli.
      • issa-a Re: Remontowe Zosie Samosie 07.08.17, 18:52
        to chyba jakis spamer wyciagnął - watek sprzed roku.
        A jesli juz, to są farby satynowe, wlasnie takie z polyskiem. Nie na każda powierzchnię sie nadają, musi być idealnie gładka, jeśli ściana to gładź bo przy takiej farbie to widac każde załamanie - mam na kilku ścianach.
        A do mebli, w tym okleinowych, sa specjalne farby. Idzie sie do sklepu (nie marketu) z farbami i tam wszystko mowią, radzą i sprzedają. Niekoniecznie drozej, czy też, nie dużo drozej. Raczej lepiej, jednak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka