Dodaj do ulubionych

Ambitny wątek, temat prawny

15.05.25, 15:09
Taka sytuacja, mam nadzieję, że ludzie w zarządzie pewnej wspólnoty nie czytają, bo mają mnie jak na widelcu. Dostałam pismo, gdzie mi grozi zarządca wspólnoty, w imieniu wspólnoty, bym usunęła kratkę wentylacyjną z zamykaną żaluzją z łazienki. Bo z protokołu kontroli kominiarskiej u mnie tak wynika. Ja w szoku, bo oczywiście nie ma mnie w mieszkaniu, którego rzecz się tyczy, a które jest wyremontowane. Ale odpisuję, bo nie kojarzę żadnego sznurka w łazience, który by smętnie zwisał przy ścianie, a przeglądu nie kojarzę, że proszę o oryginalny protokół, bo jestem ciekawa, kto niby wpuścił kominiarza na przegląd. W międzyczasie posyłam zresztą kilka maili, że wyślę zdjęcie dowodowe, że nie mam takowej kratki zamykanej. I teraz hit. Dostaję odpowiedź na mojego pierwszego maila, że e, no, tego, mieszkanie nie było udostępnione, więc kominiarz spisał stare wnioski. Kilka minut przed tą odpowiedzią posyłam zdjęcie kratki, bo jednak znalazłam po gruntowym grzebaniu wśród zdjęć remontowych...
A pytanie brzmi, czy to nie było poświadczenie nieprawdy ze strony firmy kominiarskiej? Czy za nie ma odpowiedzialności karnej wręcz? Bardzo możliwe, że nie było cugu, w pionie ale nie jest to związane z moją kratką. I szczerze mówiąc to jest niebiezpieczna sytuacja uważam, że ktoś tam coś klepie, a życie ludzkie się waży.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 15:15
      Nie powinni, ale wątpię żeby ktoś ich do czegoś pociągnął. Te kontrole generalnie to pic na wodę bardzo często. Spoko jak wyłapią najgrubsze uchybienia, ale takie rzeczy jak brak cugu to często i tak są ignorowane albo "rozwiązywane" jakimiś nonsensownymi zaleceniami.
      • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 15:22
        No, ale może mogłabym tych kominiarzy gdzieś zgłosić, tylko gdzie? Fałszowanie dokumentacji to jednak poważny zarzut.
        • arwena_111 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 15:57
          Poświadczyli nieprawdę - to oczywiste. Jaką masz tam wentylacje w budynku? Grawitacyjną czy mechaniczną? Od tego zależy jakie uprawnienia powinni mieć robiący przegląd - warto sprawdzić, bo do mechanicznej muszą mieć dużo większe.
          Muszą być też wpisani na listę ( sprawdź w wyszukiwarce GUNB).

Wszystko o przeglądzie masz w prawie budowlanym art 62 o ile mnie pamięć nie zawodzi.

Problemy możesz zgłosić do PINB-u. Ogólnie to oni powinni sie tym zająć - ale jak urzędy u nas działają - wiadomo.
          • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:08
            To budynek z lat 20. ub. wieku, kilka pięter, więc pewnie grawitacyjna.
            • arwena_111 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:16
              To jest obowiązek raz w roku. Jak nie zrobisz wtedy kiedy robi wspólnota - powinnaś zrobi na własny koszt i wspólnocie dostarczyć protokół.
              Firma robiąca nie może łamać prawa i fałszować protokołów. Powinien być podpis osoby, która była w mieszkaniu podczas przeglądu.
              • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:28
                Otóż to. Nie miałabym nic przeciwko, gdyby mi napisali, proszę ustalić termin i na własny koszt. Ale tego nie zrobiono.
                • pani.asma Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:29
                  co ty sie urwalas z choinki, nie mialas nigdy przegladow?
                  na pewno byly zawiadomienia rozumiem ze tam jakies stare dziadki rzadza i nie maja maila ale pisza listy do ciebie
                  • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:31
                    No, dlatego dziś dostałam maila. Asma, koncentruj się, co czytasz.
      • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 15:37
        Ja najczęściej muszę: 1) uchylić okno, o znalazł się cug albo 2) wyczyścić kratkę.
    • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 15:34
      Ano było, można zaatakować teraz wspólnotę, że co oni wzięli za podwykonawców!

Z drugiej strony - u nas największy problem z przeglądami kominowymi jest taki, że pomimo terminu i kolejnego terminu i następnego mieszkania wynajmowane najczęściej nie są udostępniane. Kominiarza powinien wpuścić ten, kto jest w mieszkaniu i najlepiej, żeby to był właściciel. Więc nie kozakuj za bardzo i usprawnij komunikację ze wspólnotą, żeby się stawiać na przeglądy, skoro życie ludzkie się waży.
      • grey_delphinum Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 15:37

> Z drugiej strony - u nas największy problem z przeglądami kominowymi jest taki,
        > że pomimo terminu i kolejnego terminu i następnego mieszkania wynajmowane najc
        > zęściej nie są udostępniane. Kominiarza powinien wpuścić ten, kto jest w mieszk
        > aniu i najlepiej, żeby to był właściciel. Więc nie kozakuj za bardzo i usprawni
        > j komunikację ze wspólnotą, żeby się stawiać na przeglądy, skoro życie ludzkie
        > się waży.

W punkt!
      • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:09
        No więc nie kozakuję, bo mieszkanie jest niezamieszkane. I nadal nie odniosłaś się do meritum.
        • pani.asma Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:10
          zamieszkane czy nie zamieszkane przeciez musisz udostepnic na wszelkie kontrole itp
          • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:13
            OJP, żaden problem, gdybym tylko o tym wiedziała.
            • pani.asma Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:13
              musisz odbierac poczte i czytac ogloszenia na klatce
              • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:28
                No, szczególnie mieszkając kilkaset kilometrów dalej.
                • mava12 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 12:00
                  >No, szczególnie mieszkając kilkaset kilometrów dalej.

a jakby w twoim mieszkaniu pękła rura i zalewało cały budynek to co? no chyba ktos się tym mieszkaniem opiekuje, ma klucze, zaglada raz na ruski rok, a ty podałaś nr telefonów czy "cóś"
                  • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 12:14
                    W punkt.
                  • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 12:37
                    Mieszkanie na parterze, piony wymienione, telefon do mnie mają, powiem więcej, jest o 5 minut spacerkiem od mieszkania osoba, która ma klucze. Szachmat.
                    • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 12:42
                      Czyli zabrakło jednego telefonu/maila z adm i jednego spacerku, żeby nie powstał ten wątek.
                      Bywa.
            • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:38
              Ignorantia iuris nocet.
              Dogadaj się z administracją/wspólnotą, będziesz dostawała ważne info na maila.
              • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:49
                No więc dostaję, a tego nie dostałam, a protokół jest sfałszowany.
        • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:36
          A przepraszam, poradę z zakresu prawa polskiego czy niemieckiego za free życzy sobie pani żyjąca z wynajmu?
          Masz majątek, weź prawnika, żeby ci koło spraw majątkowych chodził.

Jak u mnie nie ma dostępu do licznika to odczyt jest szacowany. Może kominiarze zrobili ci przegląd szacunkowy, skoro nie raczyłaś udostępnić lokalu, choć masz taki prawny obowiązek?
          • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:51
            Że co? Ja nawet rozumiem, że może by cię żółć z zawiści i zalała, ale nadal ciąg ciąg myślowy jest co najmniej dziwny.
            W wątku obok heca napisała do innej forumki, by zapodać ambitny wątek. Więc zapodałam. Chyba nie sądzisz, że jak mam brata prawnika polskiego, to bym stąd na serio czerpała wiedzę prawną?
            • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:59
              Nie, po prostu mam przebitkę z własnego mieszkania w kamienicy. Wkurza mnie to, że właśnie takie alpepe z naszej kamienicy mają przeglądy kominowe w nosie i podniosłam ten wątek na ostatnim zebraniu wspólnoty (przychodzi tak 1/4 mieszkańców).

Fakt, ogłoszenia wieszane są na drzwiach, ale nie wierzę, żeby nie dało się dogadać z administracją.

To nie jest ambitny wątek! Zwykła bieżączka dla kur domowych!
              • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 17:08
                No i trochę wkurzasz mnie jak moja matka - ma daleko, ma w nosie.
                Ale moja matka już się ogarnęła, o.
          • kachaa17 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 07:46
            danaide2.0 napisała:

> A przepraszam, poradę z zakresu prawa polskiego czy niemieckiego za free życzy
            > sobie pani żyjąca z wynajmu?
            > Masz majątek, weź prawnika, żeby ci koło spraw majątkowych chodził.
            >
            > Jak u mnie nie ma dostępu do licznika to odczyt jest szacowany. Może kominiarze
            > zrobili ci przegląd szacunkowy, skoro nie raczyłaś udostępnić lokalu, choć mas
            > z taki prawny obowiązek?

Ale liczniki to co innego. Tu można coś szacować a sprawdzić drożność wentylacji można tylko będąc fizycznie na miejscu.
    • sueellen Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 15:39
      arslege.pl/poswiadczenie-nieprawdy/k1/a311/

art. 271 § 1 Kodeksu karnego - czy się nadaje czy nie to już musi prawnik osądzić smile
    • pani.asma Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 15:40
      ZE w DDR jakie przekrety to dziwne

napisz po niemiecku bo nie rozumiem tego Kilka minut przed tą odpowiedzią posyłam zdjęcie kratki, bo jednak znalazłam po

masz ta kratke czy nie masz?
      jak masz to usun i zaloz normalna, nie draznijj niemcow
      • pani.asma Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 15:42
        A ambitnie to odpowiedz :

uniemożliwienia wykonania czynności kontrolnych przez upoważnione osoby w lokalu mieszkalnym (niewpuszczenie kontrolera) skutkować może odpowiedzialnością karną, przewidzianą wprost w przepisach PB. Stosownie bowiem do art. 93 pkt 8 PB, kto nie spełnia obowiązków określonych w art. 62 ust.20 Nov 2020
        • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:10
          Ty się asma zdecyduj, czy piszesz o DDR czy o Polsce.
          Mieszkanie jest w Polsce, tak bdw.
          • pani.asma Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:12
            no to co do mieszkania w polsce to przeciez masz roznego rodzaju przeglady, ten kominiarski i jakies inne hocki klocki i po prostu MUSISZ zapewnic dostep
            • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:30
              Facepalm i eot.
              • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:41
                www.rp.pl/nieruchomosci/art41420691-za-brak-przegladu-kominiarskiego-grozi-kara-kto-i-kiedy-musi-go-zrobic
      • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:12
        Mam kratkę, ale bez zamykanej żaluzji, czyli prawidłowo.
        • pani.asma Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:13
          nie chodzi o zdjecia kratek ale zmierzenie czy dobrze ciagnie

TO WSZYSTKO DLA TWOJEGO DOBRA I SASIADOW

czy nie chesz juz tego mieszkania
          • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:30
            Czego nie zrozumiałaś? Napisano, że jest zamykana żaluzja na kratce i że mam to zmienić, a nie o zmierzeniu czy dobrze ciągnie. Mam niezamykaną i to zdjęcie jest dowodem.
            • pani.asma Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:32
              kiedy mialas remont?
            • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:42
              Fotkę każdy może pokazać. Coś tam uprawdopodobniłaś.
              Zrobisz przegląd jak należy, będzie można mówić o dowodach.
              • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:51
                OJP, naprawdę?
                • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 17:01
                  Nie, na niby.
                  A zawiadamiaj kogo chcesz. W końcu co to za problem, prowadzić sprawy karne w Polsce z Niemiec, skoro przegląd kominowy to problem.
    • homohominilupus Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 15:45
      Anna z Wiednia miała kominiarzy w mieszkaniu niedawno...może ona nie jest z Wiednia?
      • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:12
        Myślisz, że to ci sami? Trochę daleko by mieli z ziemi polskiej do wiedeńskiej.
    • dramatika Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:19
      Jeśli mają jakiś protokół z datą z nieistniejącego przeglądu, no to można ich za to ścigać, ale podejrzewam, że posługują się zwyczajnie starym protokołem z czasów sprzed remontu, bo tylko taki mają i nie sądzę, aby to było jakimś złamaniem prawa.
      • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 16:52
        No nie, przyznano, że spisano stare rzeczy, pewnie z czasu, jak był inny właściciel.
        • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 15.05.25, 17:05
          Tak czy owak, zawsze jest sporządzany protokół, jako właściciel podpisujesz się w odpowiedniej rubryczce. Ty się nie podpisałaś. Spisano zaszłości - a podpis sfałszowano?
        • pani.asma Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 09:42
          po co ci to mieszkanie
          stoi puste a ty zalujesz zatrudnienia kogos kto by ogarnial takie sprawy i potem ponosisz dodatkowe koszty????

lepiej w DDR cos kup, mniej kosztuje a bedziesz na miejscu i nie bedziesz musiala zakladac ambitnych watkow
          • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 09:54
            W byłej DDR mam już kilka nieruchomości, póki co, nie planuję więcej. Poza tym twoja rada jest od czapy, bo nie chodzi tu o to, czy żałuję, tylko o to, że np. może być niebiezpieczna sytuacja, niezawiniona przeze mnie, bo ja kratkę niezamykaną mam, a kominiarze zamiast znaleźć przyczynę, zwalają na mnie.
    • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 09:06
      Domagała bym się pokazania tego protokołu. Od tego, czy jest tam sfałszowany podpis, czy nie, zależałoby moje dalsze postępowanie.
      Mogą ci karę wlepic za uniemożliwienie kontroli, ale fałszować protokołów nie mogą.
      • pani.asma Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 09:43
        serio?

wspolnota mialaby falszowac podpisy zeby nabawic sie klopotow jesli moze po prostu ukarac klopotliwego wlasciciela finansowo?????
        • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 09:45
          No właśnie, to by trzeba było wyjaśnić, bo jest dziwne 🤷
          • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:01
            "Kominiarz spisał stare wnioski".
            Cóż, chcesz (do alpepe, oczywiście) udowodnić, że doszło do zmiany, udostępnij mieszkanie. Wtedy w papierach nastąpi zmiana.
            • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:04
              Kominiarz nie może sobie spisywać jak mu się podoba, to fałszowanie dokumentacji.
              • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:09
                Dla mnie jednak wiele zależy od tego, czy w odpowiednich rubryczkach był sfałszowany podpis właściciela - lista lokali z podpisem jest dowodem, że taka kontrola w danym lokalu się odbyła.

Nie wiem, czy przepisanie wniosków pokontrolnych z poprzedniej kontroli jest fałszowaniem dokumentacji czy domniemaniem, że taka kratka jest tam nadal? Temat prawny, a danieli nie ma. Co na to prawnik alpepe?
                • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:11
                  No to skoro ty nie wiesz, to ja ci mówię, że jest to fałszowanie dokumentacji i jest to działanie niezgodne z prawem, za co firma może zostać pociągnięta do odpowiedzialności.
                  Ale faktycznie mnie też najbardziej interesowałby fakt, czy jest tam podpis, co z resztą napisałam w moim pierwszym poście.
                  • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:24
                    A dlaczego mam tobie wierzyć?

Spytałam czata gpt.

Końcówka:

"Tak, przepisanie wniosków z poprzedniej kontroli jako wyników nowej, bez jej faktycznego przeprowadzenia, jest nieprawidłowe i może być uznane za fałszowanie dokumentacji.

Co można zrobić zgodnie z prawem?

W protokole można zaznaczyć, że kontrola nie została przeprowadzona z powodu braku dostępu.

Można odnotować, że ostatnia kontrola odbyła się w konkretnym terminie, ale nie należy tego wpisywać jako aktualny stan – raczej jako informację archiwalną."

Zatem: może, ale nie musi. I w tej sytuacji bardzo ważne jest: czy były podpisy (przecież musi być podpis mieszkańca) i w jaki sposób stwierdzono to, co stwierdzono.
                    • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:29
                      Ja ci to pisze z autopsji, bo miałam kiedyś bardzo podobną sytuację.
                      Dostałam nawet karę za nieprawidłowości które niby nie zostały usunięte w odpowiednim czasie ( zostały, ale kominiarz nie mógł tego wiedzieć, bo zrobił tak, jak ten Alpepe )
                      Koniec końców to firma musiała się tłumaczyć 🤷
                      Dokumentacja techniczna to nie jest jakiś tam papierek, gdzie można sobie wpisywać bzdury, to dokumenty, za które w niektórych przypadkach można nawet iść siedzieć.
                      • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:39
                        O, przypadek z autopsji lubię najbardziej.

Ale jaką karę dostałaś ty? Od kogo? Jako kto?
                        Mandat za nieudostępnienie mieszkania czy grzywnę za fałszowanie dokumentacji jako kancelistka?

Rozumiem, co to jest dokumentacja techniczna i wiem o istnieniu prawa budowlanego.
                        Tu coś napisałam i wykreśliłam, co było a nie jest nie pisze się w rejestr. Nie ma kominiarzy, nie ma kontroli, nie ma dokumentacji, kominków nikt nie tyka, no.
                        • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:53
                          Mandat za pozaslaniane kratki wentylacyjne, które to poprzedni właściciel mieszkania pozasłaniał meblami. Przy kolejnej kontroli kominiarz sobie właśnie podpisywał z poprzednich protokołów (i w ogóle do niektórych mieszkań nie przyszedł, nie tylko ja dostałam) i im w systemie wyszło, że usterki nie zostały usunięte i należy się kara 🤷 Mandat dostałam ze straży miejskiej, bo firma kominiarska im zgłosiła.
                          • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 11:01
                            I to w Polsce? Powiedz, że w Polsce taka przydatna straż miejska!

O, to alpepe jeszcze czeka mandat big_grin

A to "tłumaczenie się" kominiarzy - w sądzie czy po prostu dostali opieprz od strażników i się rozlazło po kościach?
                            • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 11:15
                              Tak, w Polsce, ale dawno dość, z 12 lat temu:p
                              Firma kominiarska miała za to sprawę w sądzie, był też w to zamieszany powiatowy inspektorat nadzoru budowlanego ale nie wiem jak to się skończyło, czy ukarali całą firmę czy tylko kominiarza który te kontrole przeprowadzał.
                              • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 11:41
                                Rany, szarm, że też trzeba z ciebie tak tę historię na raty wyduszać...

No tak, skoro się oparło o inne służby to karuzeli już się nie dało zatrzymać. Jak alpepe dostanie mandat, to nawet sama nie będzie musiała się zajmować pociąganiem towarzystwa do odpowiedzialności.

Mnie mimo wszystko ostatnio bardzo zirytowało to nieudostępnianie mieszkań, bo na kolejny termin spokojnie połowa mieszkań była wezwana (piszę mieszkań, bo leciało numerkami), a czym się skończyło i jak nasz protokół wyglądał nie wiem, ale wniosłam (na spotkaniu Wspólnoty z Zarządem w administracji, uff) o przyjrzenie się sprawie.
                                • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 12:04
                                  W pracy jestem, nie mogę pisać na raz długich elaboratów 😂
        • arwena_111 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 09:51
          Nie Wspólnota a firma robiąca przegląd. Zwłaszcza jak ma płacone "od lokalu" a nie jedną stawkę za wszystko - niezależnie od tego czy zrobią w 1 czy we wszystkich.
          • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 09:53
            A tak, nie wspólnota oczywiście, tylko firma od przeglądów. Wspólnota nie ma takiej mocy.
          • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 09:55
            Otóż to. Ja nie mam problemu nawet zapłacić za to, że trzeba zrobić nowy termin i się na nim pojawić, ale to, że mi nie chciano pokazać protokołu, to już grubo.
            • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:05
              Że nie chciano ci pokazać czy że nie chciano ci strzelić fotki i wysłać na maila? Zażądałaś tej fotki? Bo może szef wspólnoty uznał, że wyjaśnienie wystarczy?
              Dla przypomnienia - szefem wspólnoty jest się za free. Jak ci się nie podoba szef wspólnoty to wnioskuj za jego odwołaniem, nie udziel mu absolutorium, sama nim zostań.
              A dokumenty znajdują się np. w administracji. Umów się, jedź, oglądaj. Masz prawo.
              • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:08
                Ale co ma do tego administracja? Może tylko tyle, że jej nie powiadomili o tej kontroli mailowo, jeśli na taką formę kontaktu się umawiali. Te kontrole przeprowadzają zewnętrzne firmy, protokoły to dokumenty techniczne, nie mogą sobie tam wpisywać co im się podoba.
                • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:13
                  Ja piszę tylko, gdzie mogą znajdować się dokumenty wspólnoty, do których alpepe ma dostęp. I które to dokumenty chce teraz zobaczyć, jednocześnie będąc daleko.

Bardzo forum po mnie jechało, że mieszkam za free w mieszkaniu moich rodziców. Cóż, przynajmniej moi rodzice, którzy też mieszkali daleko, większość takich spraw mieli ogarniętych przeze mnie i nie musieli zakładać ambitnych wątków, bo coś zaniedbali.
                  • szarmszejk123 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:14
                    E? Przecież to sprawa twoja i twoich rodziców, jak się umówiliście, co forum do tego? Zazdroszczą? wink
                    • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:24
                      Gdzie tam! Tu same właścicielki poza gru.
              • arwena_111 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 10:54
                Nie ma czegoś takiego jak szef wspólnoty. Jest Zarząd. Może być jedno lub wieloosobowy. Może być powierzony ( na pewno nie za darmo ) lub właścicielski - może być wynagrodzenie przyznane uchwałą wspólnoty - wiec nie wiesz czy pracuje za darmo.
                Do tego jest administracja, której obowiązkiem jest wysłanie protokołu na żądanie właściciela - zrobienie skanu to 2 min.
                • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 11:10
                  To prawda. Mamy Zarząd, ale powiedziałam szef wspólnoty, bo u nas jeden się tak już ponad dwadzieścia lat z tym użera, czasem działa jednoosobowo więc tak mi się powiedziało, a nie chce mi się zaglądać do gugli i ustaw i korygować ciągle wybiegi mojego rozleniwionego mózgu.
                  Dzisiaj doczytam ostatnie 30 stron grubej, dużej książki z małymi literkami, do zwrotu w poniedziałek, i to jest jego praca na dziś!

Wynagrodzenie byłoby przecież w sprawozdaniu finansowym, prawda? No to u nas nie widzę, a jak jest tam - nie wiem, ale masz rację, może być za kasę.

Alpepe napisała, że zarządca, szarm pisze, co ma do tego administracja, ja w sprawie dostępu do dokumentów napisałabym do człowieka z administracji, ale czy ja tam wiem, jak u nich to poukładane, z kim się da dogadać, z kim nie, kto co wysyła i w ile? Mam zakładać, że jak ktoś ("zarządca" - jak na plantacjiwink ) na coś nie wpadł i nie zeskanował w 2 minuty to na pewno wspiera kominiarzy w machlojkach?
                  • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 11:21
                    No to jeszcze raz, bo cały czas z premedytacją pomijasz najważniejszą rzecz: fałszowanie dokumentacji.
                    Dostałam pismo od zarządcy mojej wspólnoty, firmy XY ze skanem podpisanym przez szefa, prezesa zarządu, maila ze skanem wysłała pracownica. Na moje pytanie odpisała, jak napisałam na początku. Teraz jaśniej, czy światło zaświecić?
                    • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 11:45
                      Świeć, świeć.

Pismo dostałaś, ale protokołu nie, jak pisałaś, a teraz piszesz o skanie, ale czego - nie napisałaś.
                      To kogo w końcu chcesz oskarżać o fałszowanie? Całe towarzystwo? Nie zakładasz, że jeden działa w dobrej wierze na podstawie tego co zrobili inni?
                      • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 12:10
                        A ogóle - jest fałszerstwo, leć złożyć doniesienie na policję. Osobiście.
                        Przegląd przy okazji wykonaj.
                    • dramatika Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 12:32
                      alpepe napisała:

> Dostałam pismo od zarządcy mojej wspólnoty, firmy XY ze skanem podpisanym przez
                      > szefa, prezesa zarządu, maila ze skanem wysłała pracownica. Na moje pytanie od
                      > pisała, jak napisałam na początku. Teraz jaśniej, czy światło zaświecić?

Ściemniasz i cwaniakujesz, aż furczy. Nie przedstawiono ci protokołu z datą, w której przeglądu nie było, tylko co najwyżej stary, z prawidłową datą, na podstawie którego zarządca miał prawo żądać usunięcia kratki. Zorientowałaś się, jak ci to w tym wątku uświadomiono i idziesz w zaparte.
                  • arwena_111 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 11:23
                    Jak Zarządca - to powierzony - w ustawie jest rozróżnienie Zarząd lub Zarządca......
                    Zarządca może też być w znaczeniu Administrator.
                    • danaide2.0 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 11:50
                      Czy mogę prosić o przejście do porządku dziennego nad "ludźmi w zarządzie pewnej wspólnoty" oraz "zarządcą wspólnoty, w imieniu wspólnoty", o których pisała alpepe, oraz "szefem wspólnoty", o którym pisałam ja, bo to nie egzamin tylko wątek na forum - choć w sumie ambitny, więc może niedasie?
    • mava12 Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 11:56
      cug w kratce dosyc łatwo mozna sprawdzić samemu - przyłóż kartkę papieru do kratki, jak bedzie sie przyklejać, nie odpadnie, to "cug" jest.
      Natomiast firma kominiarska ewidentnie temat olała. Oczywiście, że tak nie powinno być, szczególnie przy instalacjach gazowych jest to niebezpieczne.
      U mnie sa wywieszanie terminy przeglądów duzo wcześniej, i jest drugi termin, jakoś 2-3 tyg później. Jesli nie uda się zrobic przeglądu w tych terminach to lokator musi taki go zrobić sam, na swój koszt (już w wybranym przez siebie terminie).
      I u mnie terminy przegladów wywiesza spółdzielnia, a dokładniej administracja, od tego m.in oni są.
      A wspólnota to, jak dla mnie najgorsze zuo. Może i taniej wychodzi zarządzanie natomiast robią co chca praktycznie bo o wszystkim decyduje "większość" A "większośc" to sąsiedzi zarządu.
      Mieszkałam z 10 lat we wspólnocie i chcieli mi scianę przed drzwiami postawić bo "większosć" zgodziła sie na zajęcie części korytarza. Na szczęście to się nie udało ale mieli i inne pomysły bo m.in. mieszkał z nami jakis zapalony działkowicz i terroryzował nas "kwiatkami" np. że na każdym balkonie mają być czy cos w tym rodzaju.
      • alpepe Re: Ambitny wątek, temat prawny 16.05.25, 12:40
        Jestem w kilku wspólnotach, nie narzekam. Brat z kolei jest zatrudniony przez wielką spółdzielnię mieszkaniową i on występuje do sądu właśnie w sprawach udostępnienia mieszkań w celach rożnych. Musi się sądzić, bo członkowie spółdzielni/ ich spadkobiercy, nie udostępniają lokali do przeglądów itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka