Dodaj do ulubionych

Dzbanki z filtrem

18.08.16, 16:19
Cześć smile ostatnio podsumowałam sobie ile wody kupujemy miesięcznie i chyba taniej wyszedłby nam dzbanek z filtrem typu britta. Wody przegotowanej nie przełkniemy (wode pije cała rodzina, w tym dwojka maluszków) a ta z kranu jest bardzo twarda. Bardzo, bardzo twarda.
Oglądałam te dzbanki, filtry itp i się zastanawiam.
Co jest w takim filtrze? To nie jst szkodliwe? Jakaś pleśń tam się nie rozwija? Co jaki czas wymienia sie te filtry.
Polecicie jakis konkretny dzbanek?
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 16:21
      My mamy britę i jest ok. Filtr wymienia się jak pokazuje, że już czas na zmianę smile
      • paszewa Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 16:28
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> My mamy britę i jest ok. Filtr wymienia się jak pokazuje, że już czas na zmianę
        > smile

strasznie drogie te britty smile czy one sie roznią czymś od dzbanka za połowe mniej? wink
        • chocolate_cake Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 16:47
          Też mam brittę, innych nie znam
        • zuleyka.z.talgaru Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 17:59
          Nie wiem. Innego nie mialam. Mamy taki 2l (ten większy). 80zl kosztował.
    • kiddy Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 16:44
      Używamy Britty, bo nasza woda jest twarda i wszystkie czajniki, dzbanki, garnki i kubki szybko się zakamieniały. Żałuję, że nie mam takiego filtra np. w łazience, bo armatura też się zakamienia, na wannie i umywalce stale jest osad. Dzbanki są tanie, wkłady często są w Rossmannie w promocjach, zresztą czasem kupuję rossmannowskie zamienniki, też się sprawdzają. Ja zmieniam filtr, jak widzę, że w wodzie w dzbanku latają farfocle z kamienia, zwykle co 2-3 tygodnie.
      • asia-loi Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 16:57
        kiddy napisała:

Dzbanki są tanie, wkłady często są w Rossmannie w promocjach,

Fakt, często w promocji można kupić dzbanek Brity z filtrami i wtedy dzbanek wychodzi za 10 zł lub za 0 zł. Tylko ja promocję na Britę widziałam w Media Markt lub Auchan.
        W Rossmannie są wkłady do Britty? - nigdy nie widziałam, dzbanków Brity też nie widziałam.

zresztą czasem kupuję rossmannowskie zamienniki, też się sprawdzają.

Jakie zamiennik z Rossmanna pasują do Brity?

Ja zmieniam filtr, jak widzę, że w wodzie w dzbanku latają farfocle z kamienia, zwykle co 2-3 tygodnie.

Używam Brity od kilku lat i jeszcze nie widziałam, żeby pływały jakieś farfocle. Filtr zmieniam co cztery tygodnie (w/g wskazań) lub nawet po pięciu (jak nie kupię filtra).
      • berdebul Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 18:07
        Są zmiękczacze do wody, zakładane na kran, wymienia się tylko filtr. I zmiękczacze do wody w pralce polecam - montuje się na kraniku przed pralką.
    • ola_dom Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 17:03
      paszewa napisał(a):

> Co jest w takim filtrze? To nie jst szkodliwe? Jakaś pleśń tam się nie rozwija?

W żadnym razie. Filtr jest zdaje się węglowy, nawet jest na nim instrukcja, jak utylizować, czy można do zwykłych śmieci, etc.

> Co jaki czas wymienia sie te filtry.

Są dzbanki ze wskaźnikami wymiany, ale z grubsza - u nas, na 2 osoby (herbata, kawa, gotowanie zupy, ryżu) 1 wkład starcza na miesiąc.

> Polecicie jakis konkretny dzbanek?

Nie wyłamię się - Britta. Mam drugi dzbanek w ciągu 6 lat (bo pierwszy spadł mi na terakotę i się potłukł, ale tak, że i tak dało się skleić) i jakbym miała kupować, to kupię znowu.

A w supermarketach (Leclerc, Carrefour) często są promocje na czteropaki filtrów i kosztują wtedy nawet 15 zł za sztukę. A jak pisałam - sztuka starcza na miesiąc. To ja nie wiem, jak to się może nie opłacać smile. Nawet jak się kupi najbardziej wypasiony, najdroższy dzbanek - moim zdaniem warto, bo to zakup na kilka lat - no chyba, że ktoś psujny z natury, to nie wiem...wink
    • zona_mi Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 17:08
      Mam taki, lub podobny, dzbanek, filtry kupuję za ok. 10,- w Tesco lub w sieci.

https://4.bp.blogspot.com/-EvdDxjRFvhc/VgEuSrWiPUI/AAAAAAAAKFA/3J5rDGxP7Ts/s1600/dzbanek_do_filtrowania_wody_biedronka.jpg

Takie same filtry do brity kosztują ok. 22-24,-
      Działa sprawnie, nic się nie lęgnie, na mineralnej po odliczeniu ceny filtrów oszczędzam ok. 50,- lub więcej miesięcznie.
    • asia06 Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 17:11
      Woda z filtra, gdy nie jest przegotowana, nie smakuje tak dobrze jak butelkowana. Poza tym filtry ponoć filtrują także minerały potrzebne dla nas, jak np. magnez. Ponoć, bo nie wiem tego na pewno.
      • memphis90 Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 20:18
        No właśnie - nie wiesz wink Istniały filtry produkujące wodę zdemineralizowaną, ale to były filtry przemysłowe, a nie wymienialne brity/britopodobne.
        • asia06 Re: Dzbanki z filtrem 19.08.16, 05:48
          Bardzo możliwe, dlatego mówię, że nie wiem, tylko słyszałam. Fajnie, że tłumaczysz. A Brity sama używam od prawie 20 lat. I jestem zadowolona, ale samą wode do picia wolę butelkowaną.
    • slonko1335 Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 17:40
      Mamy britę, filtry wymienia się co 3 tygodnie-kupuję je na promocjach za 12-15 zeta, próbowaliśmy tańszych podróbek ale nie sprawdzały się tak dobrze jak oryginalne i często wymagały więcej zachodu przy wymianie.
      • asia-loi Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 21:09
        slonko1335 napisała:

> Mamy britę, filtry wymienia się co 3 tygodnie-...

Dlaczego filtry wymieniasz co 3 tygodnie? Paski są 4, po jednym na tydzień.
        • kiddy Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 23:44
          Na opakowaniu jest informacja, że to są wartości orientacyjne, bo i woda ma różną twardość. Ja wymieniam filtr co 2-3 tygodnie, bo widzę, że potem woda nie jest dobrze oczyszczona i pływa w niej kamień.
    • wapaha Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 20:08
      Mam Aquaphor, dokładnie ten

aquaphor.pl/amethyst
      wkład ok 15 zł / szt

Miałam już dosyć noszenia hektolitrów wody . Teraz dziennie zużywamy ok 2 napełnień.
    • princy-mincy Re: Dzbanki z filtrem 18.08.16, 20:37
      my tez mamy Britta.
      Używamy tej wody do picia, do gotowania na herbatę, w ekspresie do kawy, do gotowania ryżu, warzyw itp.
      Znacznie taniej nas to wychodzi niz kupowanie mineralnej/ źródlanej nawet w 5/10 l baniakach.
      • ola_dom Re: Dzbanki z filtrem 19.08.16, 09:48
        princy-mincy napisała:

> Znacznie taniej nas to wychodzi niz kupowanie mineralnej/ źródlanej nawet w 5/10 l baniakach.

Nie mówiąc o miejscu, które zajmowały...
        Nawet jeśli filtr nie byłby jakoś super korzystniejszy cenowo, to i tak wygrywa tym, że nie zajmuje miejsca.
    • mynia_pynia Re: Dzbanki z filtrem 19.08.16, 00:16
      My mamy bardzo twardą wode, pijemy kranòwkę przefiltrowaną przez dzbanek, zagotowaną i przelaną przez filtr do kawy. Woda codziennie świeża, stoi w dzbanku, w smaku bardzo dobra, jest zimna więc nie wiemco masz na myśli że przegotowanej nie przełkniecie? U mojej babci w gòrach jest woda miękka pijemy prosto z kranu.
    • emigrantkaaa Re: Dzbanki z filtrem 19.08.16, 02:48
      > Polecicie jakis konkretny dzbanek?

Bobble jug. Nie tylko filtruje wodę, ale i ładnie wygląda.

https://zmniejszacz.pl/zdjecie/473/5886319_bobblejugs.jpg
      • ola_dom Re: Dzbanki z filtrem 19.08.16, 09:51
        emigrantkaaa napisała:

> Bobble jug. Nie tylko filtruje wodę, ale i ładnie wygląda.

Ładny, ale działa chyba tylko na "swoje" filtry, a gdzie ich tu szukać?

Jak ktoś pragnie designu, to Stelton robi także dzbanki na filtry Britta. Ładne i zgrabne.
        • emigrantkaaa Re: Dzbanki z filtrem 19.08.16, 23:01
          > Ładny, ale działa chyba tylko na "swoje" filtry, a gdzie ich tu szukać?

Dzbanek i filtry można kupić na ich stronie (link). Filtry dostępne są także w sklepach Duka oraz na Allegro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka