Dodaj do ulubionych

Strzyżenie psa

24.08.16, 10:01
Same to robicie czy korzystacie z usług "psiego" fryzjera?

Ja do tej pory wysyłałam psa do fryzjera, ale ostatnio tak szybko zarasta, że wkrótce pójdę z torbami wink
Zastanawiam się, czy byłabym w stanie własnoręcznie go ostrzyc (sznaucer, teoretycznie miniatura wink ).
Obserwuj wątek
    • helka.pentelka Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 10:16
      Odkąd zostałam zbesztana przez psią fryzjerkę, że pieskowi nauszników nie zakładam na spacery po lesie i łąkach, wolę ciąć sama.
      Mam wsiowego cavaliera, w wystawy się nie bawię, skracam mu sierść na podwoziu na lato, trochę skracam uszy i wycinam po skórze wszelkie rzepy i dredy.
      Z tym, że to jest właśnie cięcie zapobiegawcze a nie upiększające. Mam specjalną maszynkę tylko dla psa i mega ostre nożyczki.
    • mynia_pynia Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 10:21
      Musisz mieć mocną maszynkę, ludzka nie daje rady bo staje. Mój sznaucer ma 12 lat, ścinałam do sama może ze 2 razy i to na dłuższy włos, bo mężowska maszynka przy próbie krótszego cieńcia odmawiała współpracy. Mojego muszę ciąć minumum 3 razy w roku, żeby było oki to 4 razy. Każda wizyta 80 zł. Pomiędzy wizytami u fryzjera ścinam mu włosy na pysku, przy oczach i podgalam dupę.
      • grey_delphinum Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 10:24
        Widziałam takie specjalne maszynki do strzyżenia zwierząt (chyba w Lidlu) - warto kupić? Mają odpowiednią moc?

Mój sznaucer, by dobrze wyglądał, powinien być strzyżony co dwa miesiące - inaczej przypomina psiego kloszarda wink
        • shell.erka Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:06
          Ja ta z lidla mam.
          Teoretycznie daje rade. Praktycznie zajęło mi to mnóstwo czasu, a do tego, mimo strzyżenia na tarasie, mnóstwo bałaganu. Kłaki były wszędzie. No i strasznie się brzydzę obcinania koło dupki i cipki.
      • mynia_pynia Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 10:24
        A i najważniejsze, po pełnym cięciu masz sprzątania na 30 min. nie liccząc konieczności kąpania psa i siebie. Włosy fruwają wszędzie, tego nie znoszę, miałam psie kłaki na twarzy w oczach w staniku, powbijane w ciuchy, pełna moja kąpiel.
        • grey_delphinum Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 10:28
          O kurka, masz rację z tymi kłakami.

Ale może choć raz spróbuję...
    • yamilca197 Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 10:30
      Co 2m-ce srednio. Nie robie sama, mlody jest i nie przepada za takimi zabiegami. Obcinaja go, stylizuja, skracaja pazury,czyszcza uszy,usuwaja owlosienie. Moze gdy bedzie starszy sprobuje sama ale musze kupic maszynke do strzyzenia psow, zwykla sie nie nadaje, kolezanka sprawdzila na swoim psie a ja bylam swiadkiem.
    • kanga_roo Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 10:38
      jasne, że sami smile
      całe lata cięłam sznaucera olbrzyma nożyczkami, kupiliśmy kiedyś specjalną maszynkę, ale nie dała rady. teraz kupiliśmy tę maszynkę z Lidla, zakładając, że za 50 zł to nawet jak wystarczy na jedno strzyżenie, to będzie OK. dała radę. tylko najpierw trzeba dobrze wyczesać podszerstek, inaczej się zacina. co do fruwających psich kłaków, to kwestia ogarnięcia. podejrzewam, że ilość jest porównywalna do tego, co zostaje po czesaniu każdego innego, liniejącego psa. a jeszcze piszesz o miniaturze - oblecisz spokojnie sama, w godzinkę, z podcinaniem dołu, grzywki i uszu smile
      aha: czy sama czy z pomocą to zależy od psa. bo może jednak przyda się pomoc do trzymania.
    • thea19 Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 11:35
      a sznaucera sie strzyze czy trymuje? strzyzenie w porownaniu z trymowaniem jest latwiejsze. ja mam westa - chodzi do fryzjera. ja nie mam tyle cierpliwosci bo babce zajmuje to ponad 2h a robi tylko westy. ona ma stol, wanne i narzedzia. mi wystarczy czesanie i kapanie potwora.
      • kanga_roo Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 11:59
        trymuje. ale prawie wszyscy strzygą tongue_out
        • grey_delphinum Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:18
          Właściwie to się trymuje, ale jeśli pies nie jest wystawowy, to strzyżenie wystarczy w zupełności (tak mi powiedziała "psia" fryzjerka, która ma hodowlę sznaucerów).

Dzięki za wszystkie wpisy, zakupię tę maszynkę w Lidlu i zobaczymy, jak mi pójdzie (a raczej mężowi wink ).

• thea19 Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:33
            ale przez nieprawidlowa pielegnacje siersc nie jest prawidlowa przeciez. robi sie miekka, waciata, nie wypada to co powinno. moja sucz chodzi do fryzjera co 3m-ce, kosztuje to 150zl. nie jest to jakas porazajaca kwota, zwyczajny koszt utrzymania psa konkretnej rasy.
            • kanga_roo Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:41
              mam teraz psicę, która była trymowana latami (przez poprzednich właścicieli). nie widzę różnicy pomiędzy jej sierścią a sierścią naszego poprzedniego psa, który był wyłącznie strzyżony.
              • thea19 Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:59
                ja tam widuje cale stada westow z nieprawidlowa sierscia - pokrecona, miekka (to sie czuje a nie widzi), pozolknieta, zal patrzec. niektore sa ogolone na lyso! i zostawione tylko futro na lbie.
                poza tym jak chcesz zobaczyc roznice to popatrz na psy wystawowe danej rasy i je dotknij.
                sznaucer miniaturowy wg wzorca ze strony naszepsy:
                Celem hodowlanym w odmianie pieprz i sól jest uzyskanie maści w pośrednim odcieniu, jednolicie rozłożonej, z szarym podszerstkiem i dobrze pigmentowaną okrywą koloru pieprzu. Dozwolone są odcienie od ciemnoszarego, żelazistego, po srebrno-szary, zawsze z ciemną maską w odcieniu harmonizującym z barwą tułowia. Wyraźne jasne znaczenia na głowie, piersi i kończynach są niepożądane. Przy maści czarno srebrnej dążyć należy do uzyskania czarnej okrywy i czarnego podszerstka, białych znaczeń nad oczami, na policzkach, na brodzie, spodzie szyi, w postaci dwóch trójkątów na piersi, na łapach do nadgarstka, po wewnętrznej stronie tylnych kończyn i wokół odbytu. Wierzch głowy i zewnętrzna strona uszu powinny być czarne, jak włos tułowia.
                wady:
                Sierść zbyt krótka, zbyt długa, miękka, falista, kosmata, jedwabista, maść biała lub z białymi albo innymi znaczeniami.
                Brązowy podszerstek.
                U odmiany pieprz i sól: czarna pręga lub siodło na grzbiecie.
                U odmiany czarno-srebrnej trójkąty na piersi nie rozgraniczone.
                ja bym nie umiala tak zrobic psa
                https://naszepsy.pl/wp-content/uploads/2016/04/zwerg.png
                • kanga_roo Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 13:40
                  ja nie wiem, czy bym umiała, bo nigdy nie próbowałam. moje psy nie są wystawiane, więc podchodzę do pielęgnacji użytkowo. nie chciałoby mi się tak cudować, jak hodowcy przed wystawą. co więcej, podobają mi się psy z bujną sierścią, taką w typie amerykańskim, a nie z tą sztywną i prostą, pożądaną przez sędziów, więc tym bardziej nie mam motywacji smile
      • mynia_pynia Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:24
        Trymuje się i po takim zabiegu już nic nie leci z psa, niestety wytrymowanie to koszt 200 zł. i też robisz to około 3-4 razy w roku.
        • grey_delphinum Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:32
          Ale z mojego psa w ogóle nic nie leci, nawet jak ma długie "kudły" - nigdy nie znalazłam w domu nawet jednego włoska. To cecha sznaucerów, zresztą pod tym kątem wybierałam rasę psa...

• kanga_roo Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:38
            jest coś takiego jak trymer hakowy, idealne do wyczesywania podszerstka (którego jest najwięcej). wtedy maszynka ładnie zetnie włos okrywowy.
            sznaucery są super. mieliśmy kiedyś na przechowaniu pitbulla, ile po nim było włosów wszędzie, to aż się nie chciało wierzyć.
        • thea19 Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:35
          z mojej i przed trymowaniem nic nie leci. zaleta westow i chyba wiekszosci terrierow. po to wlasnie jest chyba trymowanie - usuniecie siersci, ktora nie wypada a powinna.
          • grey_delphinum Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:38
            Rozumiem, następnym razem jeszcze raz porozmawiam z fryzjerką o trymowaniu. Może raz w roku rzeczywiście byłoby to konieczne.
            • thea19 Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:49
              tylko z trymowaniem to jest tak, ze powinno sie zaczac juz u szczeniaka, zeby wyksztalcic prawidlowa siersc. u starszego to tylko go odfutrzysz.
    • solejrolia Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:22
      Nie potrafię. Próbowałam przez jakiś czas, ale to nie miało zbytniego sensu, dlatego oddaję psa na godzinkę w ręce fachowca, 3 razyw roku, płacę 50-60zł i mamy spokój.
    • olinka20 Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:24
      Strzyge u fryzjera. Niestety coraz rzadziej bo pies jest chory i traci włosy. Za kilka lat chyba będzie łysy jak te gołe pieski. Sama obcinam przy pysku bo tu nie traci włosów a jak pisałam aktualnie do fryzjera to max 3 razy w roku chodzi. I to głównie latem. . Raz próbowałam maszynka (ludzka )przejechać ale ona witrynę i pies prawie zszedł na zawał.
      • 3-mamuska Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:47
        Ja goliłam maszynka konia 170cm w kłębie to i ty dasz rade z psem big_grin
        • kanga_roo Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 12:59
          3-mamuska, jesteś moją bohaterką. dla mnie sznaucer olbrzym to już sporo, ale koń! z drugiej zaś strony, wiele zależy od sprzętu.
          • 3-mamuska Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 13:43
            A dziekuje dziekuje ,No sprzęt dobry byłwink
            Dobrze ze koń stał spokojnie i cierpliwie.
            No i racje musiałam sie cała wykapać, nawet na głowie miałam sierść ,ratunkiem była suszarka do prania pieknie zebrała sierść z cuchow.
      • olinka20 Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 13:08
        Boszsz telefon mi głupoty powpisywal. Nie mam pojęcia co tam miało być ale żadna witryna.
    • monika.natasza Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 13:13
      również mam sznaucera miniaturkę. prowadzam go do psiego fryzjera. tam gdzie chodzę strzyc mają korzystne abonamenty dla stałych bywalców.
    • chloe30 Re: Strzyżenie psa 24.08.16, 14:03
      nawet wykąpać mojego psa nie potrafię, bo się boję, że mu naleci do uszu, więc co dwa tygodnie meldujemy się u fryzjerki, która najpierw porządnie wyczesuje, potem kąpie, potem podcina jeśli trzeba.
      Ale musze się do tej kąpieli przemóc, bo zimą lepiej jednak byłoby go nie targać na mrozie.
      Za to czeszę go codziennie i tu się nie poddaję smile mam maltańczyka z dłuugim włosem (większość spotkanych maltańczyków jest opitolona na 1cm).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka