Dodaj do ulubionych

Impreza i prezent

27.08.16, 08:39
Zostaliśmy zaproszeni na dużą imprezę. Okazało się że nie będziemy mieli z kim zostawić dzieci (teoretycznie moglibyśmy je zabrać, ale z pewnych względów nie chcemy) i w związku z tym nie pójdziemy. Gospodarze imprezy (15 rocznica ślubu) poprosili o konkretną rzecz w prezencie. Dostałam od jednego z zaproszonych kolegów z informacją, że on już tą rzecz kupił i w związku z tym podaje nr konta do wpłaty - składka wynosi x zł od osoby. Zapłaciłybyscie czy nie?
Obserwuj wątek
    • misia-your Re: Impreza i prezent 27.08.16, 08:41
      No pewnie..
    • milva24 Re: Impreza i prezent 27.08.16, 08:43
      Tak.
    • aya-breya Re: Impreza i prezent 27.08.16, 08:44
      Tak, wpłaciłabym na składkowy prezent. Nie uzależniam prezentu od swojej obecności. A nie ma też sensu kupowanie drugiej takiej rzeczy skoro ktoś już to zrobił i oferuje podział kosztów.
    • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 27.08.16, 08:57
      Trochę skrót myślowy zastosowałam: nie chcę sama kupować drugi raz tego samego, natomiast o tym co ma byc prezentem i o wysokości składki dowiedziałam się z maila. Nie bardzo mi się to podoba takie stawianie przed faktem: wiem że jesteście zaproszeni, zapłaćcie składkę bo ja już kupiłem.
      • aya-breya Re: Impreza i prezent 27.08.16, 08:58
        Szczerze, to nie rozumiem z czym masz problem.
        • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 27.08.16, 09:05
          Z tym, że ktoś mnie do czegoś niejako przymusza, bo teraz czuję się zobowiazana żeby zapłacić. Nie lubię tego.
          • aya-breya Re: Impreza i prezent 27.08.16, 11:20
            O rany jakie przymuszanie. Jak tak to nie płać, nie kupuj prezentu i po problemie.
          • dziewczynarabina Re: Impreza i prezent 28.08.16, 15:53
            Ale wcześniej deklarowałaś, że chcesz się z tym kimś zrzucić na prezent?
            • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 28.08.16, 16:45
              Nie. Nie deklarowałam, bo nie wiedziałam kto ze znajomych jest jeszcze zaproszony, poza tym nie potwierdziłam swojej obecności.
      • wuika Re: Impreza i prezent 27.08.16, 08:58
        Ew. jakby to nie było dużo kasy, to dla świętego spokoju bym się dorzuciła, ale z wewnętrznym niechciejem smile
      • 3-mamuska Re: Impreza i prezent 28.08.16, 07:15
        Mozna zrobic dwie rzeczy:
        Zapłacić i nie bić piany.
        Lub odpisać sorry nie składamy sie ,bo nas nie bedzie.
        A i zależy jaka to kwota i czy was stać, i jak blisko jesteście.
        Jeśli jest to zgrana paczka ludzi , robicie sobie prezenty z różnych okazji, często sie spotykacie.
        I wy tez w przeszłości otrzymaliscie od nich prezenty ,to wypada sie dorzucić.
    • wuika Re: Impreza i prezent 27.08.16, 08:57
      A to zależy od bliskości. Jakby to byli jacyś tam znajomi, albo jakaś dalsza rodzina - generalnie osoby, których bym nie obdarowywała, jeśli bym nie była zaproszona na imprezę, to nie. Ale np. brat czy ktoś bardzo bliski, kto i tak by dostał prezent z tej okazji, to tak.
      • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 27.08.16, 09:15
        To znajomi, nikt bliski.
        • grey_delphinum Re: Impreza i prezent 27.08.16, 09:26
          A jaka kwota? Pytam z ciekawości, bo kiedyś miałam podobną sytuację. Okazało się, że "składka" miałaby wynieść ok. 750 zł.
          Koleżanka wymyśliła, ze na urodziny innej koleżanki trzy osoby złożą się na ekspres do kawy. Całe szczęście to był tylko plan, bo jak usłyszałyśmy propozycję, to nam szczęki opadły do podłogi. Skończyło się na perfumach za 500 zł do podziału wink
          • grey_delphinum Re: Impreza i prezent 27.08.16, 09:29
            Zapomniałam dopisać, na czym polegało podobieństwo - też nie mogłabym być obecna na imprezie urodzinowej, ale oczywiscie złożyłam się na prezent, gdy kwota okazała się rozsądna.
    • kropkacom Re: Impreza i prezent 27.08.16, 09:42
      Jeśli tak to niechętnie. No chyba, ze kolega to nasze rodzeństwo lub rodzice.
    • niktmadry Re: Impreza i prezent 27.08.16, 10:25
      tak.
    • slonko1335 Re: Impreza i prezent 27.08.16, 10:35
      wiesz ktoś się zobowiązał do kupienia wymarzonego prezentu, pofatygował i wyłożył kasę ryzykując, ze nie dostanie jej z powrotem-dostał listę gości i może nie ma pojęcia, że nie macie co zrobic z dziecmmi a naturalnym jest, że kwtoę podzielił przez ilośc osob z listy...i tak złożyłabym sie o ile nie byłaby to jakas oderwana od rzecyzwistości kwota-bo jak rozumiem na poczatku zaproszenie przyjęliście a dopiero póxniej okaząlo się, ze nie ma co zrobić z tmyi dziećmi? bo jakbyście od razu odmówli i na liścve gości nie byli w ogole to sytuacja nieco inaczej by się przedstawiała...
      • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 27.08.16, 10:56
        Nie potwierdziliśmy jeszcze naszej obecności, bo nie wiedzieliśmy czy będziemy mieć opiekę czy nie. Przypuszczam że było tak, że kolega dowiedział sie kto jest zaproszony, kupił i rozesłał maila. Kwota to 150 zł od osoby, czyli niedużo, ale chodzi mi o sam fakt takiego załatwienia sprawy.
        • pade Re: Impreza i prezent 27.08.16, 11:16
          Kolega powinien najpierw rozesłać do wszystkich maila z pytaniem, czy zgadzają się na zakup prezentu za kwotę X, która po podzieleniu przez liczbę osób wynosi Y. I dopiero po otrzymaniu zgody mógł zakupić prezent.
          • slonko1335 Re: Impreza i prezent 27.08.16, 11:20
            a tu się zgadzam powinna być najpierw zgoda-kwota na osobę(bo rozumiem, że na ich dwoje to 300) wcale nie jest taka niska jeśli to jacyś niebyt bliscy znajomi...
            • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 27.08.16, 12:16
              Do tej pory przy prezentach składkowych właśnie tak było - ustalaliśmy o czym marzy solenizant/jubilat, później kto chce się składać i w zależności od liczby osób ustalana była składka.
              Teraz jestem postawiona przed faktem i mi to niezbyt pasuje.
              • slonko1335 Re: Impreza i prezent 27.08.16, 14:59
                Tak rzeczywiście było ok, pytanie kto chce się składać powinno paść jak najbardziej i dopiero powinni podzielic kwotę prezentu na chętnych...
        • wuika Re: Impreza i prezent 27.08.16, 11:22
          Trzy stówki to trochę za dużo, żeby dawać dla świętego spokoju, zwłaszcza, że nie potwierdziliście udziału z jednej strony, a z drugiej nie było pytania o to, czy taka kwota każdemu pasuje.
    • anika772 Re: Impreza i prezent 27.08.16, 11:04
      Ja bym się cieszyła, że komuś się chciało sprawę zorganizować i przelałabym te pieniądze.
      Mam wrażenie, że Ty masz problem z tym, że nie idziecie a "musicie" się dołożyć do prezentu.
      • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 27.08.16, 11:21
        Nie mam problemu z tym że nie idziemy, bo moglibyśmy pójść i zabrać dzieci. Czego nie rozumiesz w moich wypowiedziach, że nie podoba mi się takie stawianie sprawy przez kolegę?
        • aamarzena Re: Impreza i prezent 27.08.16, 11:28
          Ja cie rozumiem. Tez nie lubię takiego stawiania przed faktem dokonanym. Co by było gdyby jeszcze jedna albo dwie osoby zrobiły jak ten kolega? Najpierw zadaje się pytanie wszystkim zainteresowanym a potem wciela swój plan w życie.
      • aya-breya Re: Impreza i prezent 27.08.16, 11:26
        Też tak uważam. Że też ludziom się chce stwarzać sobie problemy.
      • pade Re: Impreza i prezent 27.08.16, 11:33
        Bo to może być problem. 150zł to nie jest mała kwota. Razy dwa tym bardziej.
        • aga_sama Re: Impreza i prezent 27.08.16, 12:09
          Nie. Kolega najpierw powinien zaproponować, że kupi wymarzony prezent, a potem dopytać kto bedzie i chce się złożyć. Tym bardziej że kwota jest spora.
          • pade Re: Impreza i prezent 27.08.16, 12:30
            Co nie?
            Przecież sama to wyżej napisałam.
        • aya-breya Re: Impreza i prezent 28.08.16, 01:40
          Lepiej 300 niż np 2 tysiące jakby miała sama kupić prezent o który poprosili gospodarze imprezy.
          • arwena_11 Re: Impreza i prezent 28.08.16, 12:26
            a kto powiedział, że w ogóle by prezent za 2000 rozważała? A jak gospodarze zażyczą sobie wypasione auto - to też kupujesz?
    • klamkas Re: Impreza i prezent 27.08.16, 12:26
      Jak znajomych lubię a prezent fajny, to płacę a przy okazji zwracam uwagę temu, kto trochę bezmyślnie to zorganizował, jak nie lubię, to nie szukam wykrętów w postaci "ktoś chce mnie zmusić" wink.
    • rosapulchra-0 Re: Impreza i prezent 27.08.16, 15:13
      Oczywiście.
      • konsta-is-me Re: Impreza i prezent 27.08.16, 15:55
        Jesli 150zl to niewielka kwota, to bym sie zlozyla.
        Dla mnie to duzo.
        Myslalam w pierwszej chwili ze chodzi , nie wiem, powiedzmy 20-30zl.
        • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 27.08.16, 17:22
          150 od osoby, 300 od pary.
          • afro.ninja Re: Impreza i prezent 27.08.16, 17:36
            Jeśli jesteście zamożni, to płać ale żeby znajomym takie prezenty? Ja bym 300 złotych nie dała, do rodziny na wesele, owszem, choć to kupa kasy. Ale ja nie ematka, co na seszele jeździ i gdzie tam tylko chce.
          • triss_merigold6 Re: Impreza i prezent 27.08.16, 17:37
            Nie zapłaciłabym, ponieważ mam alergię na stawianie przed faktem dokonanym.
            Kupił już bez potwierdzenia, że goście X będą? Trudno, to ma problem.
    • feniks_z_popiolu Re: Impreza i prezent 28.08.16, 05:57
      Kupujący prezent
    • feniks_z_popiolu Re: Impreza i prezent 28.08.16, 06:07
      Nie lubię stawiania mnie w sytuacji przymusowej. I doskonale rozumiem Twoje rozterki. Wpłatę składki,jeśli jest w znośnej wysokości, rozważałabym pod względem tego na ile może mi zepsuć przyszłe uklady towarzyskie.Pewnie bym zapłaciła ale nie omieszkala wytknąć kupującemu prezent,że jednak się do organizacji nie przyłożył
    • solejrolia Re: Impreza i prezent 28.08.16, 07:25
      Nie. Nie zaplacilabym.

Nie lubię takiego stawania sprawy, kupujący prezent powinien najpierw ustalić szczegóły a nie stawiać w ten sposób sprawę.
      (A moze ja mialam inny pomysł albo mam juz zakupiony prezent?!)
      W dodatku jako nieobecna na imprezie mogę co najwyżej wysłać kwiaty, skoro nie idę to prezentu też nie będzie od nas.
      • viridiana73 Re: Impreza i prezent 28.08.16, 08:05
        Się przychylam. Przecież jeśli nie idę na wesele (choć byłam zaproszona) to i "koperty" nie posyłam. Wyjątkowo, gdyby to był ktoś b. bliski, brat, długoletnia przyjaciółka od serca, wypadało by się do prezentu dołożyć, w innej sytuacji- moim zdaniem- nie.
        A 300 zł to jest bardzo dużo pieniędzy. No, ale ja nie mieszkam w Warszawie.
    • memphis90 Re: Impreza i prezent 28.08.16, 11:57
      Najpierw chciałam napisać, że dobrze byłoby się dorzucić, skoro reszta tak zaplanowała prezent składkowy. Ale potem doczytałam, ze to kwestia 300zł - i zmieniłam zdanie. Przy 30zł- jasne, ale 300 ??? Dziwię się też organizatorom że ot tak narzucają gościom zakup prezentu o takiej wartości -dla mnie to buractwo.
      • 3-mamuska Re: Impreza i prezent 28.08.16, 12:55
        Swoja droga troche dziwne ze tak drogi prezent znajomi sobie wymyślili.
        Dla mnie bezczelne poprosić o taki prezent.
        Owszem mogli poprosic o kase ,bo zbieramy na konkretna rzecz.
        I wtedy ewentualnie goście podjęliby decyzje czy im to kupic.
        Ile bedzie par? Tak z ciekawości pytam.
        • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 28.08.16, 16:50
          Na ten konkretny prezent ma się zrzucić grupa znajomych - 5 lub 6 par i jeden singiel. Impreza jest przewidziana na ok. 50-60 osób, ale tak naprawdę nie wiem czy poza tą grupą znajomych bedzie ktoś kogo bliżej znamy.
          • 3-mamuska Re: Impreza i prezent 28.08.16, 19:18
            aperol.spritz napisał(a):

> Na ten konkretny prezent ma się zrzucić grupa znajomych - 5 lub 6 par i jeden s
            > ingiel. Impreza jest przewidziana na ok. 50-60 osób, ale tak naprawdę nie wiem
            > czy poza tą grupą znajomych bedzie ktoś kogo bliżej znamy.

O kurcze to ze 2 tysiące wychodzi.
            Powiem ze bezczelni sa prosić o cos takiego.( co innego gdyby poprosili o kase bo zbieramy, czesc zebrać a czesc dołożyli)
            Gdyby wszyscy 50-60 osob miało sie zrzucić to byłoby ok. Ale nie 13(?)

Ciekawe co życzyli sobie od reszty.
            W takim razie bym nie dała.
            Jak ci niezależny to napisz sorry ,ale nas nie bedzie bo nie mamy z kim dzieci zostawić. Poza tym nikt nas nie pytał o zdanie czy sie zgadzamy.
            Wiec sie nie dokładam.
      • konsta-is-me Re: Impreza i prezent 28.08.16, 12:58
        Widocznie w tym srodowisku to nieduzo, w koncu jestesmy na ematcewink watpie czy standardem jest 30zl a ktos nagle wyskakuje z 300.
        Ale ciesze sie ze ktos to zauwazyl, bo zaczynalam dochodzic do wniosku ze jestem patologia, bo szokuje mnie skladkowe 300 zl na prezent dla znajomychbig_grin
        • triss_merigold6 Re: Impreza i prezent 28.08.16, 13:20
          Nie to nie jest standard. Kwotę uważam za absurdalną, biorąc pod uwagę, że to prezent dla znajomych.
          • chocolate_cake Re: Impreza i prezent 28.08.16, 15:19
            Też uważam że to dużo. Szczególnie jak się nie idzie na imprezę i się nie potwierdziło że mamy ochotę akurat to kupić w prezencie.
          • agniesia331 Re: Impreza i prezent 28.08.16, 17:48
            Napisz,ze nie Byłaś powiadomiona,nie idziesz,/ ewnt nie Byłaś powiadomiona i już kupiłaś inny prezent.skad pewność,ze obdarowany będzie wiedział że uczestniczyła w składce? Bez jaj 300 zł to za duża kasa,by rzucić ot tak,sobie.
        • kaz_nodzieja Re: Impreza i prezent 28.08.16, 13:24
          Pewnie pozmieniała fakty i tak naprawdę chodzi o zbiórkę na kwiaty po 10 zł od łebka.
          • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 28.08.16, 17:54
            No raczej nie. 10 zł bym dała, nawet 20 wink
    • ida_listopadowa Re: Impreza i prezent 28.08.16, 13:46
      byłam kiedys w takiej sytuacji, nie zapłaciłam. Koleżanka organizowała panieńskie. Zadeklarowałam obecność, bo spodziewałam sie imprezy w jakimś klubie na miejscu, a okazało sie, że jest to wyjscie do SPA, 400 km od miejsca w ktorym mieszkamy, no i mamy sie składać na atrakcje dla przyszłej panny młodej, po 250 na łebka + dojazd i nocleg, oraz swoje wydatki, 1000 zl lekko liczac łącznie. Stwierdziłam, że to dla mnie za daleko, ale to 250 usiłowano ze mnie i tak ściągnąć. Chyba zwariowali, krotko mówiąc!
      Ostatnio składkowy prezent dla kolegi wyniósł mnie 45 zł i to uważam jest ok. A, i ciekawostka - impreza odbywała sie w klubie i każdy płacił za siebie.
      • triss_merigold6 Re: Impreza i prezent 28.08.16, 15:22
        Zawsze mnie zastanawia jak kosmiczny trzeba mieć tupet, żeby coś takiego próbować narzucić.
        • konsta-is-me Re: Impreza i prezent 28.08.16, 15:37
          Chyba ze wy od tych znajomych dostaliscie taki sam wypasiony prezent, to co innego, wypada sie dorzucic.
          • aperol.spritz Re: Impreza i prezent 28.08.16, 16:57
            Nie, nie dostaliśmy od nich nigdy żadnego prezentu, poza tym wsród naszych znajomych nikt raczej nie robi takich dużych imprez. Napisałam ze 150 zł to niedużo - w sensie gdyby składka miała wynieść tyle od pary na prezent, bo uważam ze 300 zł za parę to dużo. Znajomi zapraszający raczej zamożni, mnie nie przyszłoby do głowy zamawiać sobie u znajomych rzeczy kosztującej ok 2.000 zł - byłoby mi po prostu głupio.
        • babcia.stefa Re: Impreza i prezent 29.08.16, 12:46
          Pfff, w jednej mojej na szczęście byłej pracy mieliśmy idiotkę-szefową, która usiłowała wprowadzić zwyczaj zrzutki na wypasiony prezent (drogie jedwabne apaszki i takie tam, kilkaset złotych) przy każdej okazji urodzin kogoś z działu. Ponad 20 osób w dziale, co chwila składka.
    • lauren6 Re: Impreza i prezent 28.08.16, 19:32
      Nie
    • iwoniaw Nie, nie zapłaciłabym 29.08.16, 12:08
      Przede wszystkim dlatego, że nie widzę powodu, dla którego ktokolwiek miałby za mnie decydować, że się dorzucam na prezent składkowy. Gdyby pan NAJPIERW wysłał maila, że jest plan zakupu X za kwotę Y i w zw. z tym wychodzi po Z od osoby w naszym gronie, to miałby szansę uzyskać odpowiedź (twierdzącą lub przeczącą) i podstawy do kupowania prezentu w imieniu iluś tam osób - oraz zasadne oczekiwanie, że ci, którzy się zadeklarowali, przeleją mu pieniądze za "swoją część" niezależnie, czy im coś w ostatniej chwili wypadło i czy finalnie pojawią się na imprezie.
      W opisanej sytuacji nie ma mowy, bym zapłaciła, nawet gdybym szła na tę imprezę - uważam roszczenia tego typu (znaczy post factum) za szczyt wszystkiego. Facetowi odpisałabym, że chyba się pomylił, bo nie dostałam żadnego maila z planami zakupu tego prezentu i nie deklarowałam współfinansowania, chyba mu się przypadkiem mój adres dołączył do ludzi informowanych o tym wcześniej - i z cc do wszystkich adresatów big_grin Oczywiście ani słowa o tym, że nie idę w ogóle, czy planuję prezent od siebie/składam się z kimś innym na coś innego - nie ma opcji, żeby ktoś mnie tak chamsko wkręcał i jeszcze żebym się tłumaczyła.
    • joaaa83 Re: Impreza i prezent 29.08.16, 13:34
      Brałam udział w składkach i sama kupowałam składkowe prezenty.

Pierwsza sprawa, że w moim otoczeniu (przyjaciele, rodzina, zwykli znajomi) nie kupuje się prezentów o dużej wartości za wyjątkiem uroczystości chrzest, komunia, ślub.

Poza tym wszystkie prezenty są konsultowane z otoczeniem. Po konsultacjach dotyczący przedmiotu i ceny nieładnie się wycofywać, nawet jeśli zrezygnujemy z imprezy.
      • joaaa83 Re: Impreza i prezent 29.08.16, 13:39
        Aha. Mój mąż kiedyś odmówił składki na prezent dla kolegi z okazji... kawalerskiego. To miał być chyba zegarek albo coś z elektroniki, a składka kilkaset złotych. Powiedział, że się nie złoży na prezent. Składka na alkohol jak najbardziej, ale prezent to on wręczy po tygodniu, kiedy z żoną pójdzie na ślub i nie widzi możliwości tak hojnego obdarowywania kolegi tydzień po tygodniu, zwłaszcza z tej samej okazji. Pomysł wyszedł od świadka.
      • iwoniaw Re: Impreza i prezent 29.08.16, 13:39
        No więc właśnie. Słowo klucz "po konsultacjach". Oraz "wycofywać" - co sugeruje wcześniejszą zgodę.
        • joaaa83 Re: Impreza i prezent 29.08.16, 13:54
          Jeśli nie było konsultacji, w ogóle bym się nie zastanawiała. Wystarczy krótki komunikat "Ja się nie składam". No chyba, że byłby to np wieniec pogrzebowy dla żony kolegi z pracy, a składka 10 zł. Wtedy te konsultacje można odpuścić.
    • madame_edith Re: Impreza i prezent 29.08.16, 15:50
      Gdybym nie potwierdzała obecności, ani nie deklarowała składania się na prezent to nie zapłaciłabym.
      Chyba, że byłaby to osoba bardzo mi bliska i niezależnie od niezrecznego załatwienia sprawy chciałabym ja obdarować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka