Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć pracę

09.09.16, 10:33
w małym miasteczku, gdzie prawie nie ma ofert pracy i nie mam znajomości?
Jakieś podpowiedzi?
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 10:42
      Jak nie ma to nie znajdziesz to oczywiste. Tak samo jak z grzybami...
      • onewoman Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 10:50
        No tak smile
    • thea19 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 10:43
      z tego co wiem, to internet ma szerszy zakres niz male miasteczko i spokojnie mozna znalezc prace w sasiednim wiekszym miasteczku bez wychodzenia z domu w malym miasteczku. pozniej tylko trzeba bedzie wsiasc w auto/autobus/pociag czy inny pks i przejechac te 10 czy 20km
      • mama.nygusa Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 10:45
        Jakie to wszystko proste big_grin
        • dyzurny_troll_forum Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 10:49
          mama.nygusa napisał(a):

> Jakie to wszystko proste big_grin

A jakie są Twoje propozycje?
        • thea19 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 10:55
          lepiej usiasc i plakac.
          to ja poradze: moze zostac specem od IT, programista czy cos. kompa i net juz ma. nie musi z domu nawet wychodzic.
          • dyzurny_troll_forum Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 10:57
            thea19 napisała:

> lepiej usiasc i plakac.
            > to ja poradze: moze zostac specem od IT, programista czy cos. kompa i net juz m
            > a. nie musi z domu nawet wychodzic.

żeby zostać specem od IT czy programistą to posiadanie kompa i netu to trochę za mało....
            • thea19 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 11:02
              od czegos trzeba zaczac. podstawy juz ma.
              • dyzurny_troll_forum Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 11:06
                thea19 napisała:

> od czegos trzeba zaczac. podstawy juz ma.

Podstawy w takim razie ma jakieś 15 mln ludzi w Polsce...wynikałoby z tego, że łatwiej zostać programistą niż sprzedawcą....
                • thea19 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 11:18
                  widocznie robia inne, ciekawsze rzeczy i nie chca byc programistami.
                  tak w ogole: nie lapiesz czy sie droczysz?
                  • dyzurny_troll_forum Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 11:35
                    thea19 napisała:

> widocznie robia inne, ciekawsze rzeczy i nie chca byc programistami.
                    > tak w ogole: nie lapiesz czy sie droczysz?

Trochę się droczę... ale nie wymagaj, żeby każdy posiadacz samochodu zostawał od razu taksówkarzem...
          • taki-sobie-nick Specem od IT to jakieś 10 lat się zostaje 09.09.16, 23:19
            thea19 napisała:

> to ja poradze: moze zostac specem od IT, programista czy cos. kompa i net juz m
            > a. nie musi z domu nawet wychodzic.

znakomita rada

a przez te 10 ty ją będziesz utrzymywać
      • onewoman Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 10:50
        Do dużego miasta jest 50 km
        • antychreza Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 12:48
          I? Codziennie dojeżdżam ponad 30 km w jedna stronę, moja przyjaciółka ponad 40 km, a jeszcze inna znajoma prawie 90 km.
          Co lepsze, każda z nas jeździ z dużego miasta do małej dziury.
          • onewoman Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 18:20
            A gdzie pracujecie?

• antychreza Re: Jak znaleźć pracę 15.09.16, 12:45
              A jakie to ma znaczenie? Każda w małej miejscowości w Małopolsce.
              • onewoman Re: Jak znaleźć pracę 15.09.16, 12:51
                Jak mówię mężowi o jakiejś pracy z dojazdem to on na to żebym się zastanowiła czy mi się to opłaci jak 400-500 zł wydam na paliwo, czasem nianię w awaryjnych sytuacjach i zostanie mi może 100 zł. Mąż dużo wyjeżdża, nie będzie go tydzień we wrześniu, tydzień w pażdzierniku i cały listopad.
                Ale ja chyba zwariuję siedząc w domu, to już trwa za długo.
                • antychreza Re: Jak znaleźć pracę 15.09.16, 13:00
                  Mniej więcej tyle wydaję na paliwo, dodatkowo prawie 1000 zł na żłobek. Raczej nie pojęłabym pracy, z której nie zostawałoby mi nawet tyle żeby zamówić sobie obiad co drugi dzień.
                • mae224 Re: Jak znaleźć pracę 15.09.16, 13:03
                  Dojeżdżać!!! 50 km to godzinka, w dużym mieście też dojazd tyle trwa. Nie dowiesz się, jeśli nie spróbujesz. Ile lat ma dziecko? Masz kogoś do pomocy? Przedszkole, szkoła są na miejscu? Wielu pracodawców dopłaca do dojazdów. Po drodze nie ma średniej miejscowości, gdzie byłaby praca? Jakie branżw Cię interesują? Nie słuchaj porad o biznesikach, bo koszty zjedzą zarobek.
                  • onewoman Re: Jak znaleźć pracę 15.09.16, 13:06
                    Dzieci w wieku 8 i 3.
                    Nie mam nikogo do pomocy, a mąż często wyjeżdża.
                    Sama zaprowadzam i odbieram dzieci, więc potrzebny by był ktoś kto by to robił, gdy ja bym nie mogła. To dodatkowy koszt.
                    A na duże wynagrodzenie nie liczę, długo nie pracowałam, bo dzieci i mam małe doświadczenie. Zaocznie studiuję.
                • chocolate_cake Re: Jak znaleźć pracę 15.09.16, 13:37
                  onewoman napisała:

> Jak mówię mężowi o jakiejś pracy z dojazdem to on na to żebym się zastanowiła c
                  > zy mi się to opłaci jak 400-500 zł wydam na paliwo

A nie da się dojechać pociągiem i nie byłoby taniej? Wiem że nie zawsze sie da.
              • mae224 Re: Jak znaleźć pracę 15.09.16, 17:32
                W Zabierzowie?
        • kota_marcowa Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 17:12
          No i? Pracuję z dziewczynami, które dojeżdżają po 60 km w jedną stronę.
        • biala_ladecka Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 17:57
          Czyli prawdopodobnie mniej czasu na dojazd, niż poświęca mieszkaniec dużego miasta na przemieszczenie się z jednego jego końca na drugi. IMO szukasz wymówek.
        • ira_08 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 18:23
          Czyli godzina drogi. Moja mama dojeżdżała 45 kilometrów, kiedy jej dział przenieśli do innego miasta.
    • lilly_about Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 10:58
      Znaczy jeśli ktoś szuka pracy w mieście, w którym nie ma pracy, to jej nie znajdzie.
    • asiula1987 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 11:01
      jedyne co mi przychodzi do glowy to jakis maly biznesik. jesli nie ma ofert pracy, to jakas mala wlasna dzialalnosc to chyba jedyne rozwiazanie. Oczywiscie to nie jest takie proste jak wyslanie CV gdziekolwiek, ale jesli innych szans na zarobek nie ma...? Przygladnij sie czego w waszym miasteczku brakuje. Po co ludzie jezdza do miasta. Moze jakis maly sklepik z eko zywnoscia? Moze jakies uslugi ktorych nie ma w miasteczku? Ostatecznie mozna dac ogloszenie (no nie wiem w sklepie powiesic czy gdzie tam mozna) ze zaopiekujesz sie dzieckiem malym, udzielisz korepetycji itd itd
      • asiula1987 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 11:03
        p.s. to tez wszystko zalezy od twojego wyksztalcenia lub umiejetnosci. Niektore kobiety pieknie szyją- wiec szyją dla sasiadow dla dzieci sasiadow a pozniej zakladaja firme malą. Inne dobrze pieką, wiec robia torty luz inne wypieki i sprzedaja po sasiadach, pozniej zakladaja mala cukiernie
      • dyzurny_troll_forum Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 11:08
        asiula1987 napisała:

> Moze jakis maly sklepik z eko zywnoscia? Moze jakies uslu
        > gi ktorych nie ma w miasteczku?

Proponuję gabinet kosmetyczny dla psów i kotów!
        • daszutka Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 12:15
          Taaa na wsi big_grin
          • dyzurny_troll_forum Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 12:22
            daszutka napisał(a):

> Taaa na wsi big_grin

Podobnie jak sklepik z eko żywnością. Mój poprzedni wpis to była szydera....
            • antychreza Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 12:54
              Żebyś się nie zdziwił, w takich Zielonkach generalnie nie ma pracy, a psi fryzjerzy są i mają się dobrze ;p
            • morekac Re: Jak znaleźć pracę 10.09.16, 09:14
              Się nie śmiejcie - widziałam w podwarszawskiej wsi ogłoszenie psiego fryzjera.
              • thea19 Re: Jak znaleźć pracę 10.09.16, 09:31
                podwarszawskie wsie nie sa miarodajnym zrodlem do statystyk odnosnie pracy wzgledem reszty kraju
      • kawka74 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 12:53
        W małym miasteczku legalny mały biznesik typu sklep eko, opieka nad dzieckiem czy szycie to na 99% samobój - wątkodajka ledwo zarobi na ZUS i podatek, nie mówiąc o zarobieniu na siebie.
        • mozambique Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 13:07
          w małych miasteczkach dzieci się nie rodzą ????
          • kawka74 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 15:34
            Gdyby rodzenie się dzieci było gwarancją powodzenia biznesu, pytanie miałoby sens.
          • triss_merigold6 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 15:58
            W małych miasteczkach przeważnie do tych dzieci są dyspozycyjne babcie czy ciotki, albo matki nie pracują.
        • thea19 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 21:45
          jaki podatek skoro na siebie nie zarobi?
      • beverly1985 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 12:54
        Mały biznesik w małym miasteczku? Skończy sie obrotami rzędu 1 tys pln miesięcznie i równocześcnie 1 tys pln zus-u do zapłacenia. Biznesik lepiej otworzyć jako dodatkowe zajęcia po pracy - i cieszyć się z każdego zlecenia. Jal zleceń będzie bardzo dużo to można się temu poświęcić.
        • butch_cassidy Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 17:10
          To prawda, widziałam takich kilka w pobliskim małym miasteczku... Szkoda, ale prawda jest taka, że gdzie nie ma pracy, nie ma pieniędzy, a jak nie ma pieniędzy, to żaden "mały biznesik" nie wypali, bo on zwykle nie bazuje na produktach czy usługach niezbędnych do przeżycia. Te niezbędne już są, a na nic ponad to ludzie nie mają kasy.
      • morekac Re: Jak znaleźć pracę 10.09.16, 09:11
        Mała miejscowość nie ma odpowiedniej siły nabywczej /liczby ludności, aby żyć z tego.
    • lauren6 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 12:37
      1. Stworzyć własny biznes
      2. Dojeżdżać do innego miasta
      3. Narobić dzieci i żyć z 500+
      4. Leżeć i płakać
      • isanek Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 12:41
        zawsze też można wyjść za mąż, nawet przy użyciu magii smile
        • lauren6 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 12:50
          Albo zaciazyc z bogatym kochankiem
    • beverly1985 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 12:55
      Przeprowadzić się albo dojeżdżać. Serio.
    • lilyrush Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 17:01
      przeprowadzić się
    • solejrolia Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 17:05
      Dojeżdżać- to nie boli, albo przeprowadzić się do większego miasta,w którym praca jest.
      • onewoman Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 18:33
        Chcemy do większego miasta ale najpierw mąż musi tam mieć pracę. Musi być etat w jego profesji
        • beverly1985 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 21:33
          a nie mozesz ty najpierw znalezc pracy? co za róznica, kto pierwszy- ty czy maz?
          • onewoman Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 21:57
            Bo jest zawodowym wojskowym i może się przenieść tylko tam gdzie jest dla niego miejsce.
    • ira_08 Re: Jak znaleźć pracę 09.09.16, 18:21
      Uderzać bezpośrednio do firm albo szukać w najbliższym większym mieście? Pytać znajomych? Nie chodzi o to, żeby ktoś Cię gdzieś "wsadził", ale w mojej firmie, zanim dali ogłoszenie, pytali pracowników, czy nie mogą kogoś polecić.
    • zazou1980 Re: Jak znaleźć pracę 10.09.16, 07:54
      Moze zrob dla siebie miejsce pracy. Na poczatek mozna kupic maszyne do waty cukrowej, albo do lodow. Jak masz wieksza gotowke, to busa na burgery, hotdogi, zapiekanki, co tam chetnie dzieciaki jedza w regionie i jezdzic z tym czodziennie do innej okolicznej wiekszej wioski czy miasteczka. Jak bedzie staly grafik i smaczne menu, to przez jakies 8-10 mcy klienci moga byc. Najlepiej ustawiac sie w okolicach gimnazjum, liceum, urzedow gminy, itp...

Albo obwozny spozywczak na kolkach, z towarami, ktorych u was brakuje i tez objazd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka