Dodaj do ulubionych

Działka ROD

09.09.16, 19:47
Odkupiłybyście prawo do użytkowania takiej działki? Mamy mieszkanie w bloku i żadnych szans na dom oraz małe dzieci. Widzę, że wyraźnie brakuje im swobodnych zabaw na dworze bo jednak plac zabaw trochę ogranicza. Zastanawiamy się nad nabyciem działki w naszym mieście lub okolicach, gdzieś blisko, gdzie latem można by mieszkać w weekendy. Trochę mam obawy bo taka działka z altaną do zamieszkania to koszt około 50 tys. A jak nagle będzie pomysł likwidacji ROD to wtopimy kasę i zostaniemy z niczym. Takie pomysły zdaje się już były. Skusiłybyście się czy jednak nie?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Działka ROD 09.09.16, 19:49
      A nie możesz od kogoś podnająć? W zarządzie ogródków działkowych zwykle wiedzą, kto już nie może zajmować się działką samodzielnie.
      • milva24 Re: Działka ROD 09.09.16, 19:57
        Przyznam, że nie pytałam ale oglądam trochę ogłoszeń z działkami i ceny od 10 tys. za totalnie zaniedbaną w górę. W zarządzie nikogo nie znam i chyba marne szanse, że się uda ale dzięki za pomysł, spróbuję.
        • triss_merigold6 Re: Działka ROD 09.09.16, 20:03
          To popytaj emerytek w którąś niedzielę, bezpośrednio na działkach. Monitoring sąsiedzki wie wszystko.
    • arwena_11 Re: Działka ROD 09.09.16, 19:52
      Weź pod uwagę, że w większości działki mają emeryci. Krzyczące i bawiące sie obok dzieci mogą im przeszkadzać.
      • kfugktru23 Re: Działka ROD 09.09.16, 19:55
        Nieprawda.
        • lola211 Re: Działka ROD 09.09.16, 20:00
          Bardziej przeszkadza piwkujace głosne towarzystwo.A wiekszosc tych emerytów ma wnuki, które na działkę tez przyjezdzaja, wiec sa do dzieci przyzwyczajeni.
          • kfugktru23 Re: Działka ROD 09.09.16, 20:06
            Ja widzę sporo młodych. Sporo z nich ma dzieci. Dla takich działka to wybawienie. Idealne miejsce do zabawy - na przykład w basenie. Trochę roboty jest bo takie minimum to koszenie. Ale jak mąż się przebiegnie za kosiarką to korona mu nie spadnie.
            • lola211 Re: Działka ROD 09.09.16, 21:21
              Ja działke mam po to, by robota była.Siedzenie na tyłku mnie nie interesuje.Bez przerwy jest cos do robienia, no ale ja mam i drzewa owocowe i krzewy i kwiaty i grzadki. Z kosiarka tez latam, uwielbiam.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Działka ROD 10.09.16, 09:20
              No, albo żona.
              • kfugktru23 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:23
                No chyba że będzie ciągnąć...
    • juuuu7 Re: Działka ROD 09.09.16, 19:53
      Mi sie taka opcja w ogole nie podoba. Ale ja mam weekendowy domek na wsi.
      • milva24 Re: Działka ROD 09.09.16, 19:59
        Mnie na weekendowy domek na wsi nie stać.
        • naomi19 Re: Działka ROD 11.09.16, 10:18
          zmień pracę! co za problem! a, i wystaw mężowi walizki za drzwi. nie ma za co...
          • milva24 Re: Działka ROD 11.09.16, 10:29
            Ale o co Ci chodzi?
            • raczek47 Re: Działka ROD 22.07.21, 07:13
              To żart, ematkowa standardowa rada,jak ktoś ociupinkę zaczyna się żalić 🙂
            • sundace46 Re: Działka ROD 22.07.21, 12:40
              milva24 napisała:

> Ale o co Ci chodzi?

Od dawna jestes na ematce? big_grin
          • sundace46 Re: Działka ROD 22.07.21, 12:40
            Ciekawe czy bidet autorka ma big_grin
    • mama.nygusa Re: Działka ROD 09.09.16, 19:56
      Moj brat wychowal sie na wsi, wiadomo dom z ogrodem, pozniej zamieszkal w miescie, w koncu kupil dzialke rod i teraz znowu wie, ze zyje, a juz przy dzieciach malych to juz wogole same pozytywy.
    • kfugktru23 Re: Działka ROD 09.09.16, 19:56
      Same zalety. Polecam.
    • lola211 Re: Działka ROD 09.09.16, 19:58
      Kupilam, mam, uzytkuje, super sprawa.
      • abasia0 Re: Działka ROD 09.09.16, 20:08
        Też polecam. U mnie ceny nieco niższe, od 20 tys. za działkę z altanką. ROD przejmuje zaniedbane działki, nieopłacone, może popytaj czy nie maja na zbyciu. Jest ktoś taki jak gospodarz ogrodu / wie wszystkosmile / i może on coś dla Ciebie znajdzie do kupienia.
    • koronka2012 Re: Działka ROD 09.09.16, 20:04
      50 tys to jakieś kosmiczne pieniądze, skoro w Warszawie można znaleźć za 20-30 (fakt, że altany w standardzie emeryckim). Jeśli będzie blisko i dojazd do domu zajmie chwilę to altana nie musi być wypasiona.
      Moi rodzice odkupili takie prawo dawno temu. Z tego co wiem, w przypadku likwidacji wypłacane są odszkodowania.
      • milva24 Re: Działka ROD 09.09.16, 20:08
        50 tys to za takie zadbane z całkiem fajnymi domkami całorocznymi. Ceny za zaniedbane bez żadnych nasadzeń i z jakąś rozwalającą się szopą zaczynają się od 10 tys.
        • koronka2012 Re: Działka ROD 09.09.16, 20:50
          Całorocznego bym nie ryzykowała, tu pewnie zwrotu za wyższy standard nie będzie, bo nie jest to legalna zabudowa. Z kolei altanki są zazwyczaj w takim standardzie, że osobiście wolałabym bez...
          Nie widziałam natomiast działki w Warszawie bez nasadzeń.
          źle nie wygląda, a centrum miasta:
          www.gumtree.pl/a-dzialki/mokotow/dzialka-w-warszawie/1001760974040910657547009
          • kfugktru23 Re: Działka ROD 09.09.16, 20:56
            Nie ma komina. Co oznacza że nie ma pieca. W zimę zmarzniesz. Ale to jest do naprawienia. Ogród jest nieźle utrzymany. Domek do zburzenia i zabudowy nowego.
            • kalina_lin Re: Działka ROD 09.09.16, 22:59
              Po co niby na taką działkę jeździc zimą? Przecież po sezonie nawet prądu i wody nie ma.
              • kfugktru23 Re: Działka ROD 09.09.16, 23:03
                Żeby karmić ptaszki?
              • milva24 Re: Działka ROD 09.09.16, 23:14
                Żeby dzieci mogły bałwana ulepić bez ryzyka, że się psią kupą uświnią.
                • kalina_lin Re: Działka ROD 09.09.16, 23:20
                  A do lepienia bałwana serio potrzebna jest altanka z piecem i kominem? Zupełnie poważnie pytam, nie rozumiem tej rady.
                  Kilkanaście lat temu w naszej altanie zimą bezdomni urządzili sobie bazę noclegową. Niewątpiliwie bardzo ucieszyliby się z ogrzewania.
                  • milva24 Re: Działka ROD 09.09.16, 23:23
                    W sumie masz rację, że niepotrzebna ale fajnie się ogrzać po zabawie, wypić jakąś ciepłą herbatę i do domu.
                    • kalina_lin Re: Działka ROD 09.09.16, 23:26
                      Zimą zanim taki stojący pusty domek ogrzejesz, to sporo czasu minie. Poza tym na zimę wyłaczany jest prąd i woda, wiec tę herbatę możesz sobie co najwyżej w termosie przywieźć, bo ugotować nie będzie na czym.
                      • milva24 Re: Działka ROD 09.09.16, 23:30
                        W niektórych ogłoszeniach widziałam informację, że woda i prąd całorocznie. To oni się nielegalnie podpinają?
                        Z tym ogrzaniem po nagłym przyjeździe zimą to masz rację, tego nie przemyślałam.
                        • kfugktru23 Re: Działka ROD 09.09.16, 23:38
                          Nie jest tak źle. Godzinka i jest ciepło. Może nie gorąco ale para nie leci z ust. To małe pomieszczenia.
                        • kalina_lin Re: Działka ROD 09.09.16, 23:39
                          Hmm, nie wiem. U nas jest od kwietnia do konca pazdziernika, u mojej ciotki (inny ogród) podobnie. Ale może nie wszędzie tak jest.
                          Fakt, że ostatnio głośno o osobach nielegalnie zamieszkujacych na RODach, oni jakoś muszą mieć zapewnioną choćby wodę.
                          • biala_ladecka Re: Działka ROD 10.09.16, 07:40
                            Oczywiście, że prąd i woda są na RODach przez cały rok. Przecież ludzie tam normalnie mieszkają!
                            • kalina_lin Re: Działka ROD 10.09.16, 07:57
                              MIeszkają nielegalnie, to po pierwsze. Notabene niedługo ruszają kontrole, mające właśnie zidentyfikować osoby zamieszkujące na stałe na rodach, mające ponadwymiarowe altany itp.
                              A po drugie ośmielam się twierdzić, że na większości jednak wyłączają. Osobiście zresztą uważam to za zaletę. Obawiałabym się kupić działkę z całorocznym podłączeniem do prądu i wody.
                              • biala_ladecka Re: Działka ROD 10.09.16, 08:09
                                Tak, tak. Ww wsiach pod Poznaniem ludzie są normalnie pomeldowani, a na płotach wiszą skrzynki pocztowe. Już widzę te eksmisje big_grin
                                • barbibarbi Re: Działka ROD 10.09.16, 09:10
                                  Nie spotkałam się z żadnymi ROdami z wodą w zimie. I żeby była lazienka normalna to musi być kanalizacja, a na Rodach jej nie ma. Co robią ci "mieszkańcy" ze ściekami? Takie meiszkanie jest nielegalne, był ostatnio jakiś program, że mają eksmitować jakiegoś biedaka który od lat toczył boje i przegrał. Ładowanie pieniędzy na coś co jest prawnie bardzo niepewne jest bez sensu, tym bardziej że zimą ma być sporadycznie.

www.bankier.pl/wiadomosc/Caloroczny-dom-na-ROD-tanio-sprzedam-Nielegalne-ale-w-Polsce-mozliwe-7270843,2.html
                                  • thea19 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:47
                                    maja szamba legalne lub nie. przeciez to jedyna alternatywa dla kanalizacji.
                                • kalina_lin Re: Działka ROD 10.09.16, 09:23
                                  Na jakiej podstawie można się zameldować w RODach?
                                  Zresztą szum wokół takich nielegalnych mieszkańców działek jest coraz większy.
                                  I właśnie dlatego lepiej nie pakować się w kupno domku całorocznego, żeby nie być wziętym za takiego nielegalnego pomieszkiwacza.

www.pzd.pl/archiwum/strona.php?490
                                  wyborcza.biz/biznes/1,147758,20008100,milion-polakow-ma-dzialke-nie-zamieniajmy-dzialek-w-slumsy.html
                                  ("
                                  • biala_ladecka Re: Działka ROD 10.09.16, 09:40
                                    Naprawdę, google nie gryzie. I przestań zaklinać rzeczywistość. Ludzie mieszkali, mieszkają i będą mieszkać na ROD-ach. Nie z wyboru, a z biedy. Jak sobie wyobrażasz eksmisję rodziny z dziećmi na bruk, nawet jeżeli dom posadowiony jest wbrew przepisom PZD?
                                    Ja dla odmiany nie spotkałam się z RODem bez wody i prądu zimą. Pamiętam nawet, jak którejś zimy urządziliśmy klasową integrację nad jeziorem, a że nie wszyscy byli w stanie dojść do domu, zrobiliśmy przystanek u koleżanki na działce. Problem w tym, że wychodząc zapomnieliśmy zgasić światło i koło kwietnia sprawa boleśnie się rypła. A jak ludzie kanalizują te domki, to mnie nie interesuje, nie mam działki.
                                    • kalina_lin Re: Działka ROD 10.09.16, 09:49
                                      Ja mam działkę. Moi rodzice mieli działkę. Ciotka ma działkę. Wszędzie prąd i woda były na zimę wyłączane.
                                      Tekstu o zaklinaniu rzeczywistości nie rozumiem. Ani mnie to ziębi, ani grzeje, że ktoś się pobudował na rodzie. Autorka wątku pyta na co zwrócić uwagę przy zakupie, to jej napisałam, co moim zdaniem może być ryzykowne. U nas akurat w tym roku w gablotce dla działkowców wywieszono artykuł o planowanych kontrolach altan, to jej napisałam o tym.
                                    • barbibarbi Re: Działka ROD 10.09.16, 09:53
                                      Nie masz pojęcia o temacie. Wydaje ci się, że coś wiesz, bo byłaś na imprezie ne działce i nie zgasiłaś świata big_grin Prąd może być, ale w ogrodach wodę na zimę centralnym zaworem zakręcają. Można mieć własną studnię głębinową, ale nie ma kanalizacji. Mieszkają nielegalnie i tacy ludzie mają, albo będą mieć kłopoty. Google nie gryzie wygoglaj sobie jak potrafisz.
                                      • biala_ladecka Re: Działka ROD 10.09.16, 10:18
                                        Jak wytłumaczysz punk 6 w tym linku?
                                        www.rodslonecznystoksuchylas.republika.pl/pozosta-e-op-aty.html

Myślisz, że donoszą sobie wodę z Biedronki?

I jakie kłopoty przewidujesz dla takich osób? Serio, strasznie mnie to zaintrygowało.
                                        • barbibarbi Re: Działka ROD 10.09.16, 10:30
                                          www.specprawnik.pl/zapytaj-prawnika/problem/mieszkam-z-rodzina-na-dzialkach-rod-w-tej-chwili-p/
                                        • memphis90 Re: Działka ROD 10.09.16, 10:33
                                          No chociażby tak, że zimą można sobie na działce prowadzić warsztat, uprawiać hobby czy inne rzemiosło, na pograniczu zimy szykować rozsady itd- bynajmniej nie oznacza to "czynszu" dla osób mieszkających na stałe i "zameldowanych" na działce uncertain
                                    • kalina_lin Re: Działka ROD 10.09.16, 09:55
                                      A co do meldunku to google dało taki rezultat:
                                      " Uniemożliwienie zamieszkania w altanach ogrodowych ma na celu wyeliminowanie możliwości zameldowania na terenach ogrodów działkowych. W świetle obowiązujących przepisów zameldowanie jest bowiem potwierdzeniem miejsca stałego pobytu. Aby dokonać zameldowania niezbędne jest posiadanie adresu , numeru domu i lokalu. Altana na terenie ROD, co należy podkreślić nie spełnia tych wymogów bowiem nie jest wyodrębniona ani na planie geodezyjnym ani architektonicznym z ROD, a adres posiada tylko ROD jako całość, także numer działki jest numerem porządkowym natomiast nie jest on wyodrębniony w rozumieniu przepisów o ewidencji ludności.
                                      Rozpoczęcie procedury zameldowania przez członka PZD na terenie działki jest rażącym naruszeniem prawa- ustawy o ROD i statutu PZD."

• memphis90 Re: Działka ROD 10.09.16, 10:27
                                  Generalnie pod Poznaniem raczej nie ma ROD'ów "we wsiach"... No, chyba, że Luboń, Mosina, Suchy Las, Stęszew, Kórnik to są dla Ciebie wsie, ale gdzie tam są pomeldowaniu ludzie w ROD'ach to nie wiem...
                                  • biala_ladecka Re: Działka ROD 10.09.16, 10:32
                                    Weź, Biedrusko, Sierosław, Rosnówko, Lusowo, to już też miasta?
                                    • memphis90 Re: Działka ROD 10.09.16, 10:37
                                      I autochtoni z Rosnówka czy Lusowa wykupują sobie ROD'y? A co- własnego ogrodu i pola im mało? To przecież są ROD'y leżące góra 5 minut od miasta, korzystają z nich poznaniacy.
                                      • biala_ladecka Re: Działka ROD 10.09.16, 10:55
                                        A coś pisałam o mieszkańcach Lusowa i Rosnówka? Wątpiłaś, że na wsiach pod Poznaniem są ROD-y, to ci przywołałam, pierwsze nazwy, jakie mi przyszły do głowy. Nie wiem, kto tam mieszka, bo się tym nigdy nie interesowałam. Ale może podjadę i popytam big_grin
                                        I myślisz, że te skrzynki, to na wszelki wypadek, jakby listonosz szukał w sobotę Kowalskiej z Wildy, wypoczywającej w Sierosławiu?
                                        • bywalec.hoteli Re: Działka ROD 11.09.16, 11:15
                                          A może zamiast się spierać byście napisały jakie są koszty działek ROD w tych okolicach Poznania?
                                        • memphis90 Re: Działka ROD 11.09.16, 12:03
                                          No przecież to Ty pisałaś, że są ROD'y we wsiach i mieszkają tam ludzie... A teraz znowu- że nie wiesz kto tam mieszka... To może jednak... nikt?
                          • thea19 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:46
                            jak jest prad, to wode mozna miec z wlasnej studni niezaleznie od reszty dzialkowiczow
                    • hosta_73 Re: Działka ROD 22.07.21, 06:35
                      milva24 napisała:

> W sumie masz rację, że niepotrzebna ale fajnie się ogrzać po zabawie, wypić jak
                      > ąś ciepłą herbatę i do domu.

To sobie w termosie będziecie nosić. Poza ulepieniem bałwana nie ma co robić w zimie na działce. No, na chwilę można bić się śnieżkami. Zanim domek się nagrzeje, będziecie się już nudzić. Szkoda kasy na całoroczny.
                      • hosta_73 Re: Działka ROD 22.07.21, 06:37
                        Kurde, stary wątek!
                  • milva24 Re: Działka ROD 09.09.16, 23:24
                    A wizja dzikich lokatorów mnie lekko przeraża. Co się wtedy robi? Wzywa policję?
                    • kalina_lin Re: Działka ROD 09.09.16, 23:34
                      Nic nie robiliśmy, bo to że ktoś na działce zimą pomieszkiwał odkrywało się dopiero na wiosnę. Wtedy zwykle po intruzach zostawał tylko bałagan do sprzątania. Nigdy na żywo się z nimi nie spotkaliśmy.
                      A sąsiad, który miał zupełnie niewyjściową altanę, po prostu przestał ją zamykać na zimę. U niego nie było co ukraść, a znudziło go wstawianie nowego zamka lub drzwi po każdym sezonie zimowym.
                    • thea19 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:49
                      teraz w altankach zaklada sie alarmy, jest monitoring firm ochroniarskich. bramy sa automatyczne na pilota. cywilizacja!
        • bbarbara Re: Działka ROD 10.09.16, 19:52
          pomysł jako taki swietny, dopilnuj tylko wszelkich formalnosci zeby faktycznie kasy nie stracic. Koniecznie przeczytaj sobie to: pzd.pl/artykuly/17321/188/komunikat-kr-pzd-w-sprawie-sprzedazy-dzialek-z-ponadnormatywna-altana.html
          Ja bym najpierw "polazila" po dzialkach w dogodnej okolicy, tak jak Ci dziewczyny piszą popytaj znajdujących sie na nich emerytów, oni zawsze wiedza, ktora dzialka jest wolna ewentualnie sama powies tam ogloszenie ze chcesz kupic. W zarzadzie nikogo znac nie musisz zeby sie cos dowiedziec, bywalcy dzialek na pewno dadza Ci jakies namiary na w/w gospodarza
    • mandziola Re: Działka ROD 09.09.16, 21:09
      Jeśli dzieci są małe - czyli tak do 8-10 lat - fajna sprawa. Potem już nudzi im się.. Bo co może robić na takiej działce 10 latek?? Siedzieć i grać na tablecie? Ile czasu dziennie można grać w badmintona, piłkę na ścieżce, bierki przy stoliku i karty? No chyba, że zaprosisz całą zgraje kolegów czy koleżanek dzieci. Nie oszukujmy się - prace ogrodowe są atrakcyjne przez jakieś 30 minut do godziny. Jest niby staw - ale jest też zarybiony i raczej nie nadaje się do kąpieli - mozna popatrzeć na kaczki i je pokarmić, można posiedzieć - ale ile? I tak każdy weekend? No i u mnie sie skończyło - działka to nuda. I proszę nie pisać mi - ile to zabaw można z dziećmi wymyślać - można - ale przez ile weekendów w roku (mówię tu o miesiącach ciepłych). Także dla większych dzieci - nie polecam - raz na jakiś czas - tak ale nie każdy weekend.
      Mówię to z doświadczenia - jesli masz dzieci zbliżające sie do wieku, który określiłam
      • kfugktru23 Re: Działka ROD 09.09.16, 21:12
        Wystarczy koszy do koszykówki. A później nieoceniona jest działka na imprezy. Nie ma to jak rzyganie w naturze.
        • beataj1 Re: Działka ROD 09.09.16, 21:14
          O własnie o tym pomyślałam. Faktycznie, okres pomiędzy 10 a 14 rokiem życia jest czasem straconym z punktu widzenia użytkowania działki. A potem wchodzi w rachubę zupełnie nowy sposób działkowania smile
        • biala_ladecka Re: Działka ROD 09.09.16, 21:22
          Aż mi się łezka w oku zakręciła wink
          • kfugktru23 Re: Działka ROD 09.09.16, 21:29
            Grill, tłusta kiełbasa, piwo chłodzone w sadzawce...
        • mandziola Re: Działka ROD 09.09.16, 22:22
          Tia.. i ile można grać w koszykówkę? A jeśli moje dzieci maja koszykówkę gdzieś?? Później - to jest później Beataj dobrze napisała - później jest inny sposób użytkowaniasmile A wątkotwórczyni napisała o małych dzieciach - tyle, że nie napisała jak małychsmile.
          • kfugktru23 Re: Działka ROD 09.09.16, 22:35
            Można nawet zamontować rampę dla deskorolek. Tak zrobił znajomy dla syna i innych koneserów bólu.
            • mandziola Re: Działka ROD 09.09.16, 22:48
              O Krynico wiedzy.. gdzie?? Na działce 300 m ? Z domkiem?? I co na to sąsiedzi? To są ogródki działkowe - nie wolno stojąca działka. Wyobrażasz sobie koneserów bólu z rampą na Rodos??? Chyba nigdy nie byłaś na takiej działce..
    • barbibarbi Re: Działka ROD 09.09.16, 21:19
      Pomysł dobry, tylko cena zła. Po co ci domek do zamieszkania? Wystarczy domek jako-taki, tylko aby przenocować ewentualnie w lecie przez noc, ewentualnie 2 noce. W zimie i tak tam nie ma co robić. A jak ma być blisko, to po 2 nocach i tak chce się wracać do domu. Można nawet kupić działkę bez altanki i postawić tam przyczepę kempingową w której można przenocować.

50 tys to stanowczo za dużo, cóż to za nadzwyczajna lokalizacja, złote tarasy? Ja o takich cenach nie słyszałam, to pewnie cena do dużej negocjacji albo polowanie na jelenia. Szukaj w miarę przyzwoitej altanki i się targuj, 20 tys za działkę to i tak jest bardzo dużo. Przejdź się po działkach, popytaj działkowców, popytaj w "zarządzie" co jest teraz do sprzedania i za ile średnio sprzedają się działki. Nie będzie likwidowania działek, jest orzeczenie TK.
      • taki-sobie-nick Re: Działka ROD 10.09.16, 00:03
        Można nawet kupić działkę bez altanki i postawić tam
        > przyczepę kempingową w której można przenocować.
        >
        > 50 tys to stanowczo za dużo, cóż to za nadzwyczajna lokalizacja, złote tarasy?

Koło złotych tarasów to pewnie byłoby 1000, a nie 50. tongue_out
    • lady-z-gaga Re: Działka ROD 09.09.16, 21:33
      Idealne rozwiązanie przy małych dzieciach. Dobrze, jesli w domku da się przenocować, niekoniecznie muszą być wszystkie wygody, ale łóżka powinny się zmieścić.
    • kolibeer2 Re: Działka ROD 09.09.16, 22:07
      my mamy działkę rod pod lasem, dziewczyny moje chętnie jeżdżą ( 15 i 17 lat ), a nawet często zabierają koleżanki, robimy grilla, mamy hamaki/leżaki i dużo trawy, często chodzą na spacery po całym kompleksie żeby podejrzeć co tam komu kwitnie
      podejrzyj przygodę z zakupem działki blogerki white plate:
      whiteplate.com/2016/04/jestem-dzialkowcem-jak-szukalam-swojej-wymarzonej-dzialki/
    • kalina_lin Re: Działka ROD 09.09.16, 23:10
      Co to znaczy "altana do zamieszkania"?. Z zasady na ROD nie można mieszkać. Można okazjonalnie przenocować, ale to się da nawet w namiocie zrobić.
      U nas za 20-25 tys chodzą te najdroższe działki, z murowaną altaną i zadbanym ogrodem. Więcej bym nie dała. A skusić się dalismy dwa lata temu i uważam, że to była świetna decyzja, właśnie ze względu na dzieci. W letnie weekendy prawie na każdej działce jest jakiś towarzysz do zabawy, dzieciaki się odwiedzają. Ktoś ma na działce basen, drugi trampolinę, trzeci huśtawkę itp.więc ciągle zmieniają miejscówkę.
      A działka miejska super pozwala na łączenie atrakcji. Przykładowo - rano kino, basen, miejski festyn, impreza sportowa, a później jedziemy zjeść obiad na działce i się poobijać.
      • milva24 Re: Działka ROD 09.09.16, 23:18
        Dla mnie namiot nie wchodzi w grę i musi być toaleta. Ale to moje osobiste zaburzenia wink
        • kalina_lin Re: Działka ROD 09.09.16, 23:24
          Ok, też uważam toaletę za niezbędną. Ale od lekkiej altany z toaletą i prądem, do całorocznego domku do zamieszkania jeszcze daleka droga.
        • barbibarbi Re: Działka ROD 09.09.16, 23:34
          Chyba masz nierealistyczne wyobrażenia o ROD.
          Z toalety na ROD i tak będziesz wynosić wiadereczko. Tam nie ma kanalizacji. Chyba że szambo na działce 300-400 m2 big_grin albo dziura w ziemi. Już sobie wyobrażam szambiarkę lawirującą po działkowych alejkach. W tych domkach za 50 tys, to normalnie kibelek ze spuszczaną wodą i prysznicem funkcjonuje? Może to tylko złudzenie, radziłabym dobrze sprawdzić jak to wszystko w praktyce działa.

A odnośnie wyświnienia się kupą przy lepieniu bałwana. To łazienka w zimie nie pomoże, przykro mi, trzeba i tak wziąć butlę wody z domu. W zimie nie ma wody na działkach, jest zakręcana przed mrozami aby instalacji nie rozwaliło.
          • milva24 Re: Działka ROD 09.09.16, 23:46
            Na zdjęciach w ogłoszeniach były normalne sedesy i normalne prysznice. W realu nie sprawdzałam. Na razie jesteśmy na etapie zastanawiania się, stąd moje pytanie. Sporo dałyście mi do przemyślenia.
            • kalina_lin Re: Działka ROD 10.09.16, 07:46
              Są i takie z łazienkami. Są tez takie, że za toaletę robi wychodek, toitoi
              Ja ogólnie bardzo zachęcam do zakupu, ale jako domek wiosenno-letni.
              • milva24 Re: Działka ROD 10.09.16, 08:46
                Mnie głównie o takie właśnie użytkowanie chodzi. Jesienią czy zimą byłoby sporadycznie.
                • barbibarbi Re: Działka ROD 10.09.16, 09:11
                  Jak zimą sporadycznie, to domek całoroczny jest na wyrost i może być drogą kulą u nogi i kłopotem.
                • lady-z-gaga Re: Działka ROD 10.09.16, 09:14
                  Jesienia i zimą bałabym się jeździć na puste działki, na ktorych nie ma żywej duszy. Chyba że większą grupą. Zresztą jak sobie to wyobrażasz? przeciez tam nikt nie odśnieża.
                  Poza tym - żeby taki przemarznięty domek szybko ogrzać, potrzebny byłby kominek. Żaden piecyk elektryczny nie wystarczy. Wodę trzeba przywozić ze sobą. Nie lepiej pójść do parku i tam ulepić bałwana? smile
                  Co do warunkow sanitarnych, dziewczyny dobrze piszą. Jesli ktoś ma w domku normalną toaletę, to znaczy, że wykopał nielegalne szambo, takie otwarte od dołu. Prysznic można zrobić, a wodę odprowadzać do gruntu, ale sedes? częstym rozwiązaniem są toalety turystyczne.
                  • milva24 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:19
                    U nas okoliczne tereny zielone są tak zimą upstrzone psimi odchodami, że strach. Powoli się to zmienia, ludzie zaczynają sprzątać ale np w parku widzę, że psy spuszczają i już za nimi nie idą sprawdzić co tam w krzakach zostało.
                  • thea19 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:53
                    nieprawde straszna piszesz. wiele rodow ma zupelnie legalne szamba i jest droga dojazdowa do szambiarek. szambo zamkniete czy otwarte smierdzi bo jest male dlatego wpuszcza sie tabletki albo saszetki z bakteriami i zostaje sama woda bo reszta sie rozklada.
                    • barbibarbi Re: Działka ROD 10.09.16, 09:59
                      www.pzd.pl/archiwum/strona.php?476
                      • thea19 Re: Działka ROD 10.09.16, 10:17
                        watkodajka pisze o miescie i okolicach. wszystkie rody podmiejskie na ktorych zdarzylo mi sie byc mialy zupelnie legalne szamba. jeden stoleczny mial nielegalne. poza tym teraz RODy nie musza funkcjonowac jako RODy a stowarzyszenia wlasne. moga sobie ustanawiac swoje regulaminy.
                    • lady-z-gaga Re: Działka ROD 10.09.16, 10:15
                      ja pisze o rzeczywistości zgodnej z prawem
                      z faktu, że w wielu miejscach uprawia się samowolkę, czasem za przyzwoleniem zarządu, nie należy wyciągać pochopnych wnioskow
                      Ty uważasz, że jeśli coś istnieje i nie robi się z tego tajemnicy, to musi byc legalne tongue_out a zezwolenia widziałaś?
                      • thea19 Re: Działka ROD 10.09.16, 10:20
                        widzialam regulaminy. poniewaz zajmuje sie zagospodarowaniem m.in takich dzialek, to zajmuje sie tez wnioskami o wycinke (ku zdziwieniu nowych lub starych wlascicieli) oraz zgodnoscia zagospodarowania terenu z regulaminem danego RODu. niektore przepisy sa absurdalne i na wielu rodach przez to martwe.
                      • biala_ladecka Re: Działka ROD 10.09.16, 10:24
                        I nikt nie mówi, żeby to sankcjonować! Prawda jest jednak taka, że szum jest od lat, tak jak od lat ludzie na działkach budują hacjendy, a potem radośnie w nich zamieszkują? I co? I nic. Domy dalej przechodzą z ręki, do ręki. Straszenie jakimiś wielkimi konsekwencjami, jest śmieszne.
                        • barbibarbi Re: Działka ROD 10.09.16, 10:37
                          Zachęcam do zakupu w takim razie. Będziesz dumną posiadaczką czegoś, co jest nieusankcjonowane, niezgodne z prawem budowlanym, regulaminem rod, niezgodne z przeznaczeniem działki ogrodniczej. A potem zadowolona i pewna siebie, wyjmiesz list ze skrzynki na furtce nielegalnej działki, a tam nakaz eksmisji. No ale przecież jaki to problem?
                          www.codziennypoznan.pl/artykul/2016-07-22/ma-eksmisje-z-dzialki-teraz-chca-go-pozbawic-prawa-do-lokalu-socjalnego
                          • kfugktru23 Re: Działka ROD 10.09.16, 10:45
                            Bardzo dokuczliwe to niedopchnięcie...
                          • biala_ladecka Re: Działka ROD 10.09.16, 10:49
                            Nie dziękuję. Mam gdzie mieszkać i działkę też mam.
                            I naprawdę nie jestem zainteresowana problemami sanitarnymi dzierżawców ROD-u. Pytam tylko, jakie są te straszne konsekwencje zamieszkiwania na RODzie? Dużo linków, ale nic z nich nie wynika, ponad to, że nie można, a większość ma to w nosie i można im nagwizdać. I wątpię, że to się zmieni w najbliższej przyszłości.
                            • barbibarbi Re: Działka ROD 10.09.16, 10:59
                              Nakaz eksmisji wydany przez sąd, to nie jest konsekwencja?
                              To co jest, twoim zdaniem konsekwencją, bo może nie rozumiesz znaczenia tego słowa?
                            • kalina_lin Re: Działka ROD 11.09.16, 18:02
                              Zacznijmy od tego, że autorka nie zamierza zamieszkiwać w rodzie. Dlatego dla niej domek całoroczny, to absurd. W razie kontroli będzie musiała udowadniać że nie jest wielbładem (czytaj całorocznym mieszkańcem). Jeśli w końcu się wezmą na poważnie za nielegalnych zamieszkiwaczy, to też oberwie rykoszetem, bo jej domek stanie się nagle niesprzedawalny, lub dramamtycznie straci na wartości.
                              Po co jej to, skoro może od razu kupić domek typowo letniskowy, dużo tańszy i zgodny z obowiązującym prawem?
                              • milva24 Re: Działka ROD 11.09.16, 18:38
                                Poczytałam trochę po Waszych wpisach i lekko zmieniłam zdanie. Spróbuję poszukać czegoś od emerytów, nawet bez altany, najwyżej sami coś postawimy na wiosnę. Nawet w Castoramie można kupić coś tego typu, trochę podrasować i będzie dobrze. Mąż lubi remontować i ma do tego talent. Ważne, żeby były drzewa owocowe, bo na niektórych tylko trawnik i iglaki. Z tego nie zrezygnuję
                                • barbibarbi Re: Działka ROD 11.09.16, 19:52
                                  No i brawo. Dobra decyzja.
                        • koronka2012 Re: Działka ROD 12.09.16, 17:28
                          biala_ladecka napisała:

> I nikt nie mówi, żeby to sankcjonować! Prawda jest jednak taka, że szum jest od
                          > lat, tak jak od lat ludzie na działkach budują hacjendy, a potem radośnie w ni
                          > ch zamieszkują? I co? I nic. Domy dalej przechodzą z ręki, do ręki. Straszenie
                          > jakimiś wielkimi konsekwencjami, jest śmieszne.

Dla kogo śmieszne, dla tego śmieszne. A bierzesz pod uwagę, że działki są czasem likwidowane? np. w Warszawie choćby na Żwirki i Wigury w miejscu działek powstały biurowce, i zawsze istnieje ryzyko, że tak będzie w kolejnych. Nie da się tego przewidzieć ani temu zapobiec.

Myślisz że ktoś wypłaci adekwatne odszkodowanie za wypasioną acz nielegalną hacjendę? za nasadzienia owszem, ale odzyskanie kasy za pałac jest mało prawdopodobne.
                    • sabciasal Re: Działka ROD 05.09.18, 14:28
                      albo sie robi dziury w stronę sąsiada.
      • barbibarbi Re: Działka ROD 09.09.16, 23:24
        No właśnie też nie rozumiem tej altany do zamieszkania. To co, ma ogrzewanie, pełną łazienkę odprowadzenie ścieków itp? A jeśli nawet są takie domki, to i tak są nielegalne na ROD, to po co za coś takiego płacić jak i tak nie można mieszkać? A nawet jeśli da się mieszkać/pomieszkiwać w takim domku to się z tego nie korzysta. I tak to się nudzi po kilku dniach, na działce 90% czasu spędza się na dworze, domek jest drugorzędny.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Działka ROD 10.09.16, 00:04
          Komu się nudzi temu się nudzi. Nie mierz wszystkich swoją miarą.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Działka ROD 10.09.16, 00:03
      Dowiedz się jakie plany ma miasto na ten teren, czy jakiś deweloper się nie interesuje itp. jak już uznasz, że w ciągu następnych 30 lat wywłaszczenie Ci nie grozi to kupuj.
    • feniks_z_popiolu Re: Działka ROD 10.09.16, 07:48
      Działka RODOS -Rodzinne Ogródki Działkowe Ogrodzone Siatką jak określił to niedawno mój rehabilitant. Wszyscy emeryci jadą na RODOS i to widać po frekwencji w przychodni.smile
    • kalina_lin Re: Działka ROD 10.09.16, 08:07
      Przypomniało mi się. Przed zakupem sprawdź, czy altana spełnia obowiązujące przepisy dotyczące powierzchni. O ile pamiętam, mierzona po zewnętrznym obrysie nie może mieć więcej niż 35m2 + max. 12m tarasu. Wysokość nie może być większa niż 5m.
      Większa to potencjalne kłopoty z usykaniem rekompensaty przy likwidacji RODu, a w skrajnym przypadku nakaz rozbiórki wydany przez nadzór budowlany.
    • tol8 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:15
      Ile?
      We Wrocławiu od 1500zl masz działek do wyboru, do aranżacji od podstaw
      • milva24 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:21
        No widzisz, ja kiepsko obeznana z ogrodnictwem i czasu nie za dużo więc wolałabym taką już zaaranżowaną.
        • kfugktru23 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:28
          Spokojnie, wdrożysz się.
    • milva24 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:28
      Naprawdę dzięki wszystkim za uwagi. Zwróciłyście mi uwagę na wiele rzeczy o których w swoich luźnych rozważaniach nie pomyślałam. Jednocześnie zapaliłam się do tego pomysłu jeszcze bardziej ale musimy to dokładnie przemyśleć i rozejrzeć w realu a nie tylko w internecie.
      • kfugktru23 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:30
        Najlepiej odwiedź lokalne ogrody. na bramach często wiszą kartki "sprzedam działkę". Starsi działkowcy nie mają internetów i w ten sposób się ogłaszają.
        • kfugktru23 Re: Działka ROD 10.09.16, 10:01
          Zwróć też uwagę na sąsiadów. Zapytaj czy piją, balangują...
      • thea19 Re: Działka ROD 10.09.16, 09:59
        dzialki sa rozmaite. jak sobie znajdziesz, to najpierw przeczytaj regulamin, statut czy co tam maja. sa dzialki calkowicie bez cywilizacji - brak pradu a woda tylko z abisynki, niezdatna do picia. sa dzialki z pradem wylaczanym na okres pazdziernik - kwiecien (nawet i do czerwca slyszalam), sa dzialki z zakazem szamba (ludzie robia nielegalne bez dna). sa dzialki cywilizowane - prad (calorocznie), woda (czesto trzeba kopac wlasne ujecie, nie jest to uciazliwe a wrecz wygodne - nie ma limitu na wode), szambo, ochrona, parkingi.
    • aagnes Re: Działka ROD 10.09.16, 10:43
      Ja całkiem poważnie!! Kupię działkę w okolicy Warszawy, dostępną dla osoby bez samochodu, z jakąkolwiek cywilizacją w postaci prądu i wody., taką na weekendowe pobyty, Jakbyście coś wiedziały, plis, dajcie znać.
      • kfugktru23 Re: Działka ROD 10.09.16, 10:48
        otodom.pl/oferta/ogrodek-dzialkowy-w-warszawie-na-mokotowie-ID2LxZX.html ciekawe czy pis jest w komplecie?
        • aagnes Re: Działka ROD 10.09.16, 11:00
          Za droga. Może być paździerz, ale tani.
      • lady-z-gaga Re: Działka ROD 11.09.16, 10:26
        W Warszawie jest mnostwo ogrodow dzialkowych, po prostu odwiedzaj po kolei te, do ktorych masz dobry dojazd i pytaj ludzi (albo w zarządzie, oni też czasem wiedzą, kto chce sprzedać). Możesz przyklejac kartki na tablicy ogłoszeń na terenie ogrodow. Wierz mi, dużo ludzi chętnie pozbyłoby się działki, ale: nie chce im się szukac kupca/nie potrafią, bo są starzy i nieporadni/nie wierzą, że uda się sprzedać
        • aagnes Re: Działka ROD 11.09.16, 17:38
          No wlasnie podobno masa ludzi chetnie sie pozbedzie dzialki, ale jak zaczynam szukac to ofert jest jak na lekarstwo, tych w internecie rzecz jasna. nawet ciezko znalezc jakis ogolnodostepny spis ogrodkow dzialkowych w okolicy warszawy, rody zyja najwyrazniej wlasnym zyciem niedostepnym dla zwyklego smiertelnika sad
          • kfugktru23 Re: Działka ROD 11.09.16, 18:17
            Bo to często ludzie starsi. Dla nich internet jest równie realny co Star Trek.
          • milva24 Re: Działka ROD 11.09.16, 18:32
            Ja w interesujących mnie lokalizacjach zamierzam rozwiesić kartki.
            • kfugktru23 Re: Działka ROD 11.09.16, 18:33
              Nie zapomnij o telefonie. Mail może być za trudny.
          • feniks_z_popiolu Re: Działka ROD 11.09.16, 18:40
            ROD Abisynka Kajetany k.Warszawy
          • lady-z-gaga Re: Działka ROD 11.09.16, 20:11
            Nie wszystko da się załatwić w internecie smile
            W jakim rejonie Warszawy mieszkasz? ja na poczekaniu przypominam sobie: wielkie ogrody dzialkowe na tyłach Wola Parku, wzdłuż ulicy Żwirki i Wigury, w poblizu schroniska na Paluchu (Okęcie), na Mokotowie też (chyba Odyńca? ). Najlepiej załóż osobny wątek, tu jest dużo warszawianek, wspolnymi siłami zrobimy listę smile
            • aagnes Re: Działka ROD 12.09.16, 10:36
              Mieszkam na Bemowie, ale dzialka jest przeznaczona nie tyle dla mnie co dla babć. po drugie tak sobie mysle, ze jak juz jechac na weekend to moze zaszalec i wyruszyc za miasto (no niech bedzie z godzina drogi). przejrzalam niektore oferty i naprawde 50.000 za mini dzialke z domkiem z tektury to jednak troche za duzo.
              • lady-z-gaga Re: Działka ROD 12.09.16, 10:56
                A jak te babcie będą tam dojeżdżać? samochodem? Nawet jesli teraz mają auta i prowadzą, to weź pod uwagę, ze babcie się starzeją i wiecznie kierowcami nie będą smile
                Jak dla mnie idea działki pracowniczej całkowicie poza miastem jest chybiona, nawet nie słyszałam o ogrodach działkowych tak zlokalizowanych. Dojazd komunikacją miejską -choćby 700tką - to niezbędny warunek. Poza tym jeden z urokow działki pracowniczej to właśnie bliska odległość od domu - tak, aby w razie "awarii" można było szybko zmienić plany i wrócić (przy wyjazdach z małymi dziećmi tak się zdarza). Albo też - zdecydować się na nieplanowany wyjazd, bo jest np piękne popołudnie. Jesli ktoś - Ty lub babcie - zdecyduje się mieć własnoręcznie wyhodowane pomidorki albo inne warzywka, to czasem trzeba pojechac w tygodniu, aby je podlać. Godzinę drogi za miastem to się kupuje "dacze" na wsi" i wtedy służą one tylko do wyjazdow weekendowych.
                • aagnes Re: Działka ROD 12.09.16, 11:05
                  No to rzeczywiscie juz nie wiem co zrobic.
                  te babcie sobie dojada, albo ktos je podrzuci, chodzi mi o to, ze maja byc dostepne (te dzialki rzecz jasna) dla kogos bez samochodu.
                  • lady-z-gaga Re: Działka ROD 12.09.16, 11:24
                    Skoro interesuje Cię coś poza Warszawą, to przypomniało mi się, że są piękne ogrodki działkowe w Komorowie. Byłoby poza miastem, ale nie 70 km smile las po drugiej stronie drogi, fajne miejsce, ale dość daleko od kolejki WKD, więc bez samochodu byłoby cięzko. Bo jednak na działkę zawsze coś się nosi, a to jakieś rzeczy, a to sadzonki do posadzenia, a potem z działki ewentualne plony smile
                    • aagnes Re: Działka ROD 12.09.16, 14:13
                      najwyrazniej czekaja mnie wycieczki krajoznawcze po okolicy, i dobrze, bo malo znam sie na miejscowosciach w mazowieckim.
                      • ma_go Re: Działka ROD 14.09.16, 09:05
                        A musi być ROD?
                        Ja polecam działki w rejonie Zalewu Zegrzyńskiego. Arciechów , Załubice. Autobus jest, Zalew w zasięgu spaceru. rzeka . Działki "stare", znaczy zagospodarowane, niektóre leśne. Cen nie znam, bo swoja kupowałam kilkanaście lat temu, czasem wiszą kartki "sprzedam".
                        • ma_go Re: Działka ROD 14.09.16, 09:14
                          Z granicy Bielany/Bemowo jakieś trzydzieści parę km.
                    • seniorita_24 Re: Działka ROD 12.09.16, 14:52
                      Te w Komorowie są bardzo ładnie położone i zadbane. Dojazd samochodem. Obok las.

Ja osobiście nie lubię działkowego klimatu bo:
                      - najczęściej brak czystej wody i kanalizacji
                      - leżą często na terenach podmokłych (w pobliżu urokliwego jeziora, rzeki lub łąki tzn jest mokro)
                      - nie lubię inwestować w coś co w każdej chwili może przejąć państwo i deweloper
                      - często kradną (w każdej lokalizacji) i albo za każdym razem trzeba wszystko ze sobą przywozić albo kupować ciągle nowe wyposażenie (znikają nawet leciwe leżaki, żarówki i inne dobra)
                      - sąsiedzi są za blisko

Natomiast niektórzy kochają prace na działce, własne warzywa itd. i dla nich jest więcej pozytywów.

-
                      • lady-z-gaga Re: Działka ROD 12.09.16, 15:04
                        Z drugiej strony - można wsiąść w tramwaj lub autobus (a także własne auto, jesli się ma) i za pół godziny lub 40 minut siedzieć na własnym leżaku, na własnym czystym trawniku, z kubkiem kawy czy herbaty. O grillu nie wspomnę, bo okaże się, że mam na imię Grażyna tongue_out
                        Dla mieszkańcow wielkiego miasta to jest atrakcja, właśnie ta bliskość i dostępność. Nie każdy też może mieć działkę rekreacyjną na wsi.
                        • seniorita_24 Re: Działka ROD 13.09.16, 15:59
                          Ja nie jestem fanką takich działek i już. Docenię, że ktoś ma i chce mu się działać na takiej działce, ale nie ma mowy żebym z własnej woli i na własnej (RODowskiej) działce spędzała wolny czas.
                          Brak toalety w pobliżu wg mnie ogranicza czas spędzany na takiej działce. Sławojka byłaby ok, ale nie spotkałam się z taką konstrukcją (legalną) na działkach.
                          Przyjść, popodziwiać, kwiatki powąchać, poopalać się jest super a potem trzeba wracać do cywilizacji.
                          Natomiast ceny po kilkadziesiąt tysięcy za nieruchomość o która trzeba dbać a nie będzie twoja nie przemawiają do mnie. Można porozmawiać z zarządem działek i za kilkadziesiąt (ale złotych rocznie) wydzierżawić taką działkę.
                          • zuleyka.z.talgaru Re: Działka ROD 14.09.16, 08:12
                            Chyba zależy od działek bo teść ma szambo wykopane i ma normalną foaletę i prysznic w domku.
                            • milva24 Re: Działka ROD 14.09.16, 08:19
                              W moim mieście są też ogródki rod z kanalizacją miejską.
                            • iwles Re: Działka ROD 14.09.16, 08:23

a dokładniej zależy od zasobu finansowego właściciela takiej działki smile
                              Jak ktos chce, to może sobie nawet domek za 100 tys. zł. postawić, z sypialniami, toaletami i sauną.
                              Szambo, woda doprowadzona do domku, prąd - to już na wielu działkach norma.
                              • lady-z-gaga Re: Działka ROD 14.09.16, 09:18
                                Woda miejska ma działkach może być, jak najbardziej, ale żeby była doprowadzona do domku, domek musi byc ocieplony. Inaczej zimą rozsadzi rury. Szambo czyli przydomową, ekologiczną oczyszczalnię ścieków też każdy może sobie sprawić. Nie powiedziałabym jednak, żeby to wszystko było normą w RODach, w ktorych większość stanowią ludzie niezamożni.
                                • zuleyka.z.talgaru Re: Działka ROD 14.09.16, 10:41
                                  Możliwe. Znam tylko ROD teścia, ale to może nie być wyznacznik, bowiem to trepowskie działki.
                                • iwles Re: Działka ROD 14.09.16, 12:01

własna studnia, na zimę odkręca się pompę, spuszcza wodę i w rurach nie zostaje nic.
                                  • iwles Re: Działka ROD 14.09.16, 12:03

aha, i pisałam przecież, że zależy to od możliwości finansowych.
                              • seniorita_24 Re: Działka ROD 14.09.16, 09:20
                                Pewnie zależy to od położenia terenu i uzyskania pozwolenia lub jego braku.
                  • koronka2012 Re: Działka ROD 12.09.16, 17:24
                    Pomyśl może o działkach najbliższych miejsca zamieszkania babć.
                    Zaraz za moim poprzednim osiedlem były działki i jest to genialne dla osób z okolicy - wystarczy spacerek, żeby poczuć się wakacyjnie.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Działka ROD 12.09.16, 11:15
                  A dlaczego postulujesz ze na dacze na wsi mozna jechać tylko w weekend? W tygodniu też można. Nie każdy napierdziela od świtu do nocy w korpo.
                  • lady-z-gaga Re: Działka ROD 12.09.16, 11:18
                    Nie trzeba napierdzielać w korpo, żeby nie miec czasu w tygodniu. Poza tym ja nic nie postuluję, tylko probuję najlepsze rozwiązanie dla konkretnej forumki, a Ty się wpierniczasz tylko po to, aby złapać za słówka wyrwane z kontekstu.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Działka ROD 12.09.16, 11:22
                      To pisz, że W JEJ przypadku dacza na wsi jest TYLKO na weekendy.
                      • lady-z-gaga Re: Działka ROD 12.09.16, 11:25
                        Nie będę tworzyć specjalnych wersji dla czepialski i niekumatych. Piszę, jak chcę.
                        • zuleyka.z.talgaru Re: Działka ROD 12.09.16, 11:37
                          To przestań się dziwić.
                  • babcia.stefa Re: Działka ROD 14.09.16, 08:18
                    Bo znakomita większość ludzi jednak pracuje w pełnym wymiarze godzin, co oznacza, że nawet przy wychodzeniu równo po 8 h pracy praca zajmuje z dojazdami 9 albo 10 h. Do tego jeszcze jakieś zakupy, gotowanie, ogarnięcie domu i dzieci i w większości przypadków nie ma szans, żeby wcisnąć w to jeszcze wyprawę na działkę.
    • bywalec.hoteli Jaka miejscowość? 11.09.16, 11:21
      Jaka miejscowość?
    • mynia_pynia Re: Działka ROD 12.09.16, 18:22
      Odpal sobie system informacji przestrzennej dla warszawy, coś jak geoportal, taki kataster miejski. Tam na 100% są ortofoto mapy, czyli zdjęcia lotnicze i pooglądaj sobie z góry gdzie są ogródki, jaki mają układ, włącz infrastrukturę to zobaczysz czy mają media i szukaj z lotu ptaka miejsca które ci pasuje, później pojedź na dany rod przejdź się uliczkami, zostaw ogłoszenie na tablicach, popytaj działkowiczów, tak najłatwiej znajdziesz. Zaraz poszukam takiego serwisu dla warszawy.
      • mynia_pynia Re: Działka ROD 12.09.16, 18:29
        www.mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1/mapa?service=mapa
    • rhysmeyers22 Re: Działka ROD 14.09.16, 15:44
      50 tys za działkę to bym musiała totalnie ocipiec zeby dać.bez sensu.moi dziadkowie maja działkę z domkiem ,co,prawda bez wielkich wygód ale ogródek całkiem spory i zadbany .Krzyki ,Wrocław.i cena za to jak kiedyś dziadek sprawdzał czy pytał to było jakies 5 tysi w porywach do 10 ale to juz max.
      Jesli chodzi ogolnie o działkę ,to dla małych dzieci owszem ,fajna rzecz,basenik,jakis mini płac zabaw moze byc.dobre miejsce na spotkanie ze znajomymi ect.jesli nie ma szans na dom z ogrodem to bym sie skusiła ale na pewno nie za ta kwotę.
      • thea19 Re: Działka ROD 14.09.16, 21:21
        za 50tys to sobie mozna kupic normalna dzialke pod miastem ale na zadupiu - ma to swoje zalety bo sasiadow nie ma. nie 300m2 a 1000m2 najmarniej i na wlasnosc a nie na uzytkowanie niewiadomoczyjewieczyste.
        • lady-z-gaga Re: Działka ROD 14.09.16, 21:38
          Ciekawe pod jakim miastem. Pod Pcimiem Dolnym? Bo nie wiem gdzie jeszcze można nabyć za te cenę 1000 metrów z domkiem.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Działka ROD 14.09.16, 21:51
            Polska nie kończy sie NA SZCZĘŚCIE na Wszawie....
          • thea19 Re: Działka ROD 14.09.16, 21:54
            ja mowie o dzialce a nie domku. te domki rod to najczesciej stary badziew do rozbiorki, gdzie trzeba kase wylozyc by to rozebrac i wywiezc. nikt nie wystawia dobrego, w miare nowego domku na" sprzedaz".
            pod wawa jest calkiem sporo wolnych dzialek do kupienia na wlasnosc. dzialke mozna i za 20tys kupic, dojazd do wawy pociagiem podmiejskim albo autem (ale trasa akurat oblegana na wszystkie letnie weekendy). domek drewniany za 30tys mozna kupic.
            • seniorita_24 Re: Działka ROD 15.09.16, 09:36
              I działka jest na własność.
              Miejskiej działki szukałabym dla babci (jakby chciała) jak najbliżej domu. Jak jeździ rowerem to w zasięgu jej dystansu rowerowego lub z dobrym dojazdem komunikacją miejską lub podmiejską.
            • lady-z-gaga Re: Działka ROD 15.09.16, 12:31
              I te działki po 20 tysięcy mają podciągniętą wodę i elektryczność? są ogrodzone?
              • zuleyka.z.talgaru Re: Działka ROD 15.09.16, 13:13
                Pewnie nie, ale są NA WŁASNOŚĆ. Jak uzbroisz to sprzedasz też z 3-4x drożej...a to już jest spory zysk. RODu nie sprzedasz za 3-4x więcej choćby skały srały.
                • lady-z-gaga Re: Działka ROD 15.09.16, 13:18
                  Wiem, co to jest własność.
                  Rozmawiamy o cenach czyli o tym, czy można za 50 tys mieć pod miastem działkę 1000 metrową z domkiem, kupując kawałek pola. Otóż moim zdaniem nie można.
              • thea19 Re: Działka ROD 15.09.16, 14:17
                Wode wierci sie samemu (hydraulik dokladniej ale mozna i osobiscie). Koszt z pompa max 2,5tys. Prad to juz roznie. Czesto jest w drodze, czasem jest skrzynka. Ogrodzenie to sie samemu wszedzie robi. Na zadnym rodzie tez sie nie nadawalo do czegokolwiek. Pol biedy jak sasiedzi byli aktywni i dbali to zostawal sam front z furtka do ogarniecia. Jak sasiedzi mieli w nosie to trzeba samemu dookola zrobic plot.
                • lady-z-gaga Re: Działka ROD 15.09.16, 14:58
                  Dziewczyno, w RODach nie jest potrzebne normalne ogrodzenie między działkami, często jest to drewniany płotek albo siatka metrowa, za to cały teren ogrodzony jest porządnie i ma zamykane bramy.
                  Jak "robi się samemu" ogrodzenie samodzielnej posesji poza miastem? z patyków własnoręcznie nazbieranych? a może jednak trzeba kupic siatkę, słupki, zabetonowac te słupki, założyć siatkę, kupić bramę? czy to wszystko jest za darmo?
                  Co Ty w ogole wygadujesz, wszystko robi się samemu, studnię wierci, prąd ciągnie, ogrodzenie stawia, dom pewnie też się buduje własnoręcznie. Nie przeczę, że niektórzy ludzie tak robią, JEŚLI MAJĄ MOZLIWOŚCI CZAS I UMIEJĘTNOŚCI. Tyle, że mówiąc o realnych kosztach jakiejś inwestycji musimy brac pod uwagę ceny rynkowe, tym bardziej, kiedy rozmawiamy na forum.
                  Bo kiedy rozmawiamy tu o kosztach np sukni slubnej, to nikt nie pisze, że materiał kupi okazyjnie kuzynka za granica, a ciotka uszyje za darmo.
                  • thea19 Re: Działka ROD 15.09.16, 22:01
                    swojej dzialki tez nie musisz grodzic. mowa jest jednak o inwestycji w cudzy teren na czas i warunki blizej nieokreslone. wydanie 50tys na cos, co jutro moze byc odebrane, jest niedorzeczne ale bogatemu wolno. co tam wiec naklady na jakies slupki, prad czy wode.
                • iwles Re: Działka ROD 15.09.16, 15:06
                  thea19 napisała:

> Wode wierci sie samemu (hydraulik dokladniej ale mozna i osobiscie).

osobiście potrafisz sama wywiercić studnię ?
                  • lady-z-gaga Re: Działka ROD 15.09.16, 15:10
                    i znaleźć wodę różdżką smile a co to za filozofia? smile
                    • thea19 Re: Działka ROD 15.09.16, 16:12
                      Udajesz czy faktycznie jestes pozbawiona wiedzy o swiecie? Kazdy, kto nie ma wodociagu (albo ma ale chce miec darmowe zrodlo) wierci studnie stosujac sie tylko do przepisow. Nikt nie przeswietla gruntu. Woda jest wszedzie. Kwestia tylko glebokosci.
                  • thea19 Re: Działka ROD 15.09.16, 16:07
                    Ale to nie jest skomplikowane. Osobiscie nie kopalam (wiercilam wlasciwie) ale wyobraz sobie, ze nie wszyscy maja wodociag i widzialam jak to sie robi.
                    • iwles Re: Działka ROD 15.09.16, 16:21

ja też widziałam i dlatego sama w życiu bym się nie odważyła, trzeba się trochę na tym znać, żeby wiedzieć, co i kiedy zamontować, jakie rurki, jakie zawory, by "pompa wodę ciągnęła" itp.
                      • thea19 Re: Działka ROD 15.09.16, 16:30
                        Jestem w branzy, wiem co nieco o pompach.
                        • iwles Re: Działka ROD 15.09.16, 16:33

no widzisz, ale znakomita większość działkowców w branży nie jest, a ty radzisz, by sobie sami wykopali studnie.
                          • thea19 Re: Działka ROD 15.09.16, 16:44
                            Nie radze by kopali studnie. Zrobi to pierwszy lepszy hydraulik.
                            • iwles Re: Działka ROD 15.09.16, 16:53

Pozwolisz, że cię zacytuję i zamkniemy już ten temat:

thea19 napisała:

> Wode wierci sie samemu (hydraulik dokladniej ale mozna i osobiscie).
                              • thea19 Re: Działka ROD 15.09.16, 21:58
                                widze, ze nie rozumiesz tekstu czytanego. napisalam jak wol, ze hydraulik, jak nie wiesz kto. samemu (choc jak najbardziej mozna, wiekszosc ludzi to nie sieroty z dwiema lewymi rekami) tzn, ze nie przychodzi magiczna wrozka i nie zalatwia kranu z woda. ktos to musi fizycznie zrobic. nie jest to ani skomplikowane ani czasochlonne ani przesadnie drogie.
    • kolorowa1978 Re: Działka ROD 04.09.18, 22:48
      Temat dawny ale chciałam Was zapytać - jaki jest orientacyjny koszt podłączenia prądu na działce ROD a jaki koszt podłączenia wody (materiał i robocizna)?
    • darius204 Re: Działka ROD 21.07.21, 23:57
      Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie - zastanawiam się nad kupnem ROD za ok 70 tys zł. Na działce jest teraz domek warty może 10 tys zł.
      W razie likwidacji ROD dostanę odszkodowanie za rzeczy na działce.
      Czyli rozumiem, że w razie likwidacji ROD byłbym stratny ok 60 tys złotych ??
      • nigdynigdynigdy84 Re: Działka ROD 22.07.21, 06:25
        Logiczne że stratny, bo rod nie jest Twój prywatny. W każdej chwili ci go może miasto odebrac.
        Wątpię że dostaniesz jakiekolwiek odszkodowanie.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Działka ROD 21.07.21, 23:59
      U nas chodzą po 15 tyś.
      Jak ktoś ma fajną altanę i ładnie zrobiony ogród to i po 25 tyś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka