maniaczytania 22.09.16, 14:04 i liceum - potwierdza się, że warto zaglądać na strony MEN - zakładka Reforma Rozwiewa kilka wątpliwości - jest drugi język od 7 klasy, jest i chemia. men.gov.pl/wp-content/uploads/2016/09/ramowy-plan-nauczania-sp-i-lo.pdf Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia_i_p Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 16:05 Jest i siatka dla liceum. 14 godzin matematyki na 4 lata wobec 8 godzin historii nie powala. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 16:10 Mnie powala mała liczba godzin informatyki. Za to utrzymanie nauki techniki,plastyki i muzyki w większym wymiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_de Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 16:22 możecie mnie oświecić, jak rozumieć te liczby? np język polski 25 h - w miesiącu??? Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 16:35 rozłożone na odpowiednio 5 lat albo 4 czyli np. 25 h polskiego to po 5 h w klasie IV, potem 5 h w V itd a 5 h informatyki, oznacza faktycznie jedną godzinę informatyki w każdej klasie Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_de Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 16:42 na to nie wpadłam dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 16:43 W liceum to jest jedna godzina raz w tygodniu przez jeden rok w całym liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 16:49 No ale teraz chyba podobnie. Informatyka jedna godzina przez dwa lata lub dwie przez rok ( gimnazjum ). W podstawówce chyba 3h na 3lata. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 16:54 Ok. Tylko miało być lepiej. Komputery to teraz codzienność, nauka informatyki w podstawówce czy liceum to porażka. I to się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 17:12 Ale to zależy od nauczyciela. Pewnie i sprzęt jest nie najwyższej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:46 Oj tam, jest 9h historii! Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:48 to na pewno młodemu człowiekowi pozwoli się odnaleźć w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:55 I to, zauważ, w liceach, które mają być nieco mniej egalitarne, niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 17:26 A mnie niepomiernie idziwi z lubością stosowany przez dyrektorów szkół, chyba za MEN, skrót: h. 25 h polskiego? 2 h fizyki?? czy chodzi o ang hours? Jakaż to niby z 45 min jest godzina? Dlaczego nagminnie stosuje się angielski skrót, chyba że o czymś nie wiem, jest na to jakaś zasada, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 17:36 Ktoś kiedyś zastosował i reszta powtarza. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 17:41 Jest pojęcie "godzina lekcyjna" (w analogii do "godziny zegarowej"), czyli pewna określona jednostka czasu. Ale dokładnie dlaczego skrót "h", to nie wiem w tym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
ailia Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 23:48 Nie wszystko na świecie jest z angielskiego h to łacińskie hora Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 17:57 co ty opowiadasz? plastyka, technika i muzyka jest w mniejszym wymiarze niż obecnie. to jest 12 godzin na 5 lat, a nie 12 godzin po 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:12 Ale za dużo w stosunku np. do informatyki, czy do chemii, fizyki, biologii itd. Jakoś nie zauważyłam, by nauka tych przedmiotów odbywała się w sensowny sposób. Odnoszę wręcz wrażenie, że to przedmioty, na których część nauczycieli wyrabia brakujące im do etatu godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:33 nie masz racji. kultura jest bardzo ważna, żeby nie wychować bandy idiotów w przyszłości, dyletantów nie odróżniających malarza od muzyka. poza tym, tego typu przedmioty odciążają dzieci, bo nie wymagają aż takiego skupienia i uwagi. nie mozna mieć codziennie 4 matematych i 5 fizyk. zaręczam, że dziecko nie nauczy się więcej, niz jest w stanie sobie po prostu przyswoić. mam bratanicę w liceum, ma 5 matematyk i 6 fizyki + kółko fizyczne, nie wyrabia na zakręcie. a czego wymagać od dzieci młodszych? w szkole moich córek te przedmioty sa prowadzone na wysokim poziomie, przez specjalistów, a nie przez kogoś dorabiającego do etatu / co pewnie czasem się zdarza/. moja starsza na szkolny chór leci z prędkością światła, tak jej się podoba. nie generalizuj więc. co do informatyki - prowadzenie tych zajęc i ogólnie program nauczania w podstawówce jest tak debilny, że ja bym w ogóle informatykę zdjęła z ramówki. dzieci nudzą sie jak mopsy, bo umieją więcej, niż program każe nauczycielowi robić. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:44 Ależ ja się zgadzam, że kultura jest ważna. Tyle, że sprawa rozbija się o kadry i program nauczania tych przedmiotów. I szkoła Twojej może w tym względzie być wyjątkiem. Oceniam na podstawie obserwacji, nie tylko szkoły syna. Zamiast poprawić program informatyki i dostosować go do obecnych czasów, wyrzucić. No, tak to my daleko nie zajdziemy. A i jeszcze, patrząc na rzeczywistość - popularna muzyka, filmy, obrazy, grafiki, to edukacja mocno w tym względzie kuleje. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:48 W liceum na pierwszy-rzut oka zachwianie proporcji historia/Jedna godzina informatyki dla dziaiejszej młodzieży??? Kpina czy co?. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:53 Kpiną jest ta cała reforma. A zalinkowany "program" to luźne dywagacje, a nie program. Na razie nikt nie mówił o tym, że nie będzie profilowania, podejrzewam, że być może ma to być podstawa a do tego dochodzą rozszerzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:50 Tak na zimno - to ten program niewiele się różni (pomijając zamianą 3 gimnazjum na dodatkową klasę liceum) od przedostatniego programu (matura rocznik 2014), zakładając, że dojdą rozszerzenia profilowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 19:58 zakładając, że dojdą rozszerzenia profilowe. To śmiałe założenie to czynisz na podstawie obecności w siatce aż 1 h tygodniowo przez rok dla każdego oddziału w 4-letnim cyklu liceum z godzin dyrektorskich? Narozszerzają się, że hej Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 15:48 To jest co innego - dyrektorska jest na uzupełnienie przedmiotu, który klasie nie idzie, itp. Rozszerzenia raczej będą, bo jest 94 godziny na 4 lata, nie zrobią im przecież 24 godzin tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 21:09 źle napisałam, za duzo mi się skasowało - w pierwotnej wersji było - ja bym taką informatykę zdjęła z ramówki. właśnie o program mi chodzi. po co dziecku w 6 klasie podstawy edytora tekstu to naprawdę nie wiem. dzieciaki sobie doskonale z tym radzą bez informatyki w szkole. zamiast pobawić się muzyką, grafiką, a nawet obrabianiem zdjęć, to mamy edytor tekstu szkoda jeszcze, że turbo pascala nie ma. chociaż - może nie będę podpowiadać kadry jak chodzi o przedmioty artystyczne zależą od dyrektora. mądry dyrektor będzie szukał własciwej osoby. ale mądry dyrektor , nie mając właściwej osoby, mimo chęci, ma niestety związane ręce. to przyznaję bez bicia, i zupełnie szczerze. i tak, czasem, jak slyszę, co "artyści" wyrabiają w szkołach, to mi się serce kroi. kultura jest taka piękna, a niestety bywa, że fatalny nauczyciel ją mocno obrzydza. i paradoksalnie coś Ci napiszę - taki stan jest dlatego, że muzyki i plastyki w szkołach jest za mało, żeby zatrudnić specjalistę. muzyk czy plastyk ma tak mało godzin, że mu się po prostu nie opłaca jeździć po 4- 5 szkołach, żeby mieć etat. wybiera więc coś innego - na przykład wolny zawód i chałturzenie na imprezach. i masz rację - czasem ktoś podyplomówkę zrobi, i uważa, że potrafi nauczyć muzyki, tymczasem, często nawet nie potrafi sam grać na czymkolwiek, ani śpiewać! ale ma papier dlatego ja od zawsze mówię, że nie wszystko nadaje się na podyplomówki. Odpowiedz Link Zgłoś
naplaze Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:21 >Mnie powala mała liczba godzin informatyki. Za to utrzymanie nauki techniki,plastyki i muzyki w większym wymiarze Muzyki, plastyki i techniki jest mniej, niż było za naszych czasów w ośmioklasowych podstawówkach: my mieliśmy po jednej godzinie tygodniowo przez cały czas edukacji, tu jest 12 godzin na 5 lat. Informatyki jest po godzinie tygodniowo. W liceach natomiast przez rok jest po jednej godzinie w tygodniu przedmiotu "wiedza o kulturze" i przez rok po jednej godzinie w tygodniu informatyki. Szkoda tej wiedzy o kulturze, piętnastolatki są już na tyle chłonne, że można ich całkiem sporo nauczyć, ale przez tę godzinę właściwie nie da się zrealizować żadnego sensownego programu. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:25 Nie sądzisz, że odnoszenie tego programu do tego co było 20 lat temu jest bez sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
naplaze Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:52 W kwestii informatyki - tak, w kwestii plastyki - niekoniecznie, żeby nauczyć dziecko typów perspektywy potrzeba dziś tyle samo czasu, co przed dwudziestu laty. Poza tym te porównania same się narzucają, skoro powrócono do dawnego układu klas. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 16:55 Po 3 h biol/chem/fiz/geo w liceum to jest jakaś makabra. Jedna godzina tygodniowo przez 3 lata. To w zasadzie można sobie w ogóle odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 17:10 W tej chwili w klasie 1 mój syn nie ma w planie ani biologii ani chemii. Może bedzie miał w przyszłym semestrze? I tylko na 1 semestr, bo w 2 klasie te przedmioty będą jako przyroda? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 17:11 a i fizyki nie ma też w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:35 jeśli Twój syn jest w 1 klasie gimnazujm, skończy szkołę starą ramówką. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 21:38 Mój syn jest w pierwszej klasie lo. Te przedmioty będzie miał w drugim semestrze i potem koniec. Bo przedmiot historia i społeczeństwo czy przyroda, to strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 21:48 ale o czym Ty mówisz? historii i społeczeństwa ani przyrody nie ma w planie dla LO. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 22:02 Oczywiście że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 22:10 gdzie? wrzuć może screena, bo albo ja ślepa, albo coś Wy źle czytacie. ja nie widzę absolutnie - w Lo jest historia , a nie historia i społeczeństwo, no i oczywiście, geografia i tak dalej. nie ma żadnej przyrody w lo. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 22:19 Proszę Historia i społeczeństwo w drugiej klasie, jeżeli nie ma rozszerzenia z historii. Przyrodę widziałam gdzieś indziej. Tu fizykę, chemię, biologię, geografię, wos kończy się w 1 klasie. Potem idą tylko rozszerzenia. www.reytan.edu.pl/gfx/custom/attachments/RAMOWE%20PLANY%20NAUCZANIA%202016.17.zm.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 22:21 Dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 23:16 aaaa, juz rozumiem - Wy mówicie o obecnym planie w lo, ja o przyszłym. stąd moje niezrozumienie. niemniej, w moim liceum nie ma ani przyrody, ani historii i społeczeństwa, rozszerzenia są zwykle z matmy, wosu i informatyki - tak było w ostatnich 2 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 08:09 Oczywiście, że jest historia i społeczeństwo. Albo moje dziecko na swiadectwie z ubiegłego roku ocenę z nieistniejącego przedmiotu i takiż przedmiot w tegorocznym planie Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 22:20 Moje dziecko miało historie i społeczeństwo bo rozszerzało bioloie i chemie. Ci co rozszerzali historie chodzili na przyrode. Odpowiedz Link Zgłoś
anasta3 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 22:15 Moja córka w warszawskim liceum miała w pierwszej klasie 2 biologie, po jednej chemii, geografii i fizyce przez cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 09:00 Bo zapewne jest na profilu humanistycznym. Niestety dzieciaki z mat/fiz/biol/chem nie mają tak zredukowanego nauczania historii, a wolałyby dodatkowe godziny matematyki czy rozszerzeń. Kogo historia nie zafascynowała przez tyle lat nauczania, to choćby podwoić ilość godzin to i tak czas stracony, zapomną po klasówce. Skąd taki brak równowagi? Dlaczego zamiast historii w LO nie ma obowiązkowej ekonomii dla wszystkich? Może zajęcia z psychologii? Możnaby opowiadać młodym ludziom o technikach manipulacji, przygotowywać do dorosłego życia. Ale nie, po co im to? Po raz kolejny przerobi się liczebność wojska pod Grunwaldem i po raz kolejny trzeba będzię wykuć datę bitwy pod Cedynią. Bez tego człowiek sobie nie poradzi w dorosłym życiu, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 10:16 Mama_2012, Jestem zdania, że historia też potrzebna jest ale... w sensownym wymiarze godzin i z rozsądnym, spójnym programem realizowanym w całym cyklu edukacyjnym, bez wiecznych powtórek nt. starożytności. Z fragmentarycznym traktowaniem najnowszej historii (oczywiście bez przegięcia w stronę wydarzeń okołosmoleńskich w jedynie słusznej interpretacji). Nie wiem jak w innych szkołach ale w warszawskim liceum córki jest przedmiot przedsiębiorczość, traktowany w dodatku całkiem poważnie. Tragicznym dla mnie natomiast jest fakt, iż w taki sposób podchodzi się do przedmiotów faktycznie użytecznych przyrodniczych, ścisłych, informatyki. Jest tak w proponowanym programie ale też i w aktualnie obowiązującym. Nasze dzieci muszą być konkurencyjne na globalnym rynku światowym, tymczasem cofamy się. Warszawskie uczelnie Politechnika i Uniwersytet są już w 6-tej setce; kiedyś były w 4-tej! Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 11:18 No właśnie, w sensownym wymiarze. Ktoś uznał, że ludziom, którzy mają ciało, podlegają zasadom fizyki i otacza ich chemia wystarczy godzina lub mniej na poznanie swojego środowiska, które istnieje w każdym zakamarku Ziemi, a z historii w Polsce uczyniono nadprzedmiot. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 11:23 Tutaj jest najwazniejszy problem. W programie godzinowym 'humanistów" niewiele się zmieni. Przypuszczam, że tzw "matfizy" i "biolchemy" dostaną swoją pulę rozszerzeń, ale dojdzie im historia. Ergo, "humanista" bedzie mógł w miarę spokojnie przygotowywac się do matury z rozszerzeń, inne klasy oprócz rozszerzeń, będą miały takze historię. Krótko mówiąc - do puli przedmiotów obowiązkowych bez wzgledu na profil, oprócz matematyki, polskiego i języka obcego doszła historia. Pytanie czy jest to dobry wybór. IMHO - fatalny. Jeżeli już dokładać przedmiot obowiązkowy dla wszystkich profilowan, to powinien być to jeden z następujacych przedmiotów: informatyka lub WOS. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 11:48 No i właśnie o to mi chodziło cały czas, jakoś się chyba niejasno wysławiam. Wszyscy, niezależnie od profilu, będą mieć mnóstwo historii i mnóstwo czasu na Smoleńsk etc. Mało na prawdziwe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:07 Obecny wspólny "kanon" wychodzi z założenia, że "matematyk" musi znać swój język (z elementami kultury, historii - nie oszukujmy sie, że literatury uczy się z pominięciem tych dziedzin) a "humanista" musi "umieć liczyć" . I bardzo dobrze. Nie chodzi też o rezygnację z innych przedmiotów, bo one są nauczane na wszystkich etapach edukacji - i historia i biologia. Chodzi o to co powinno być w kanonie obowiązkowym dla wszystkich. (podkreslam po raz kolejny, chodzi o kanon na ostatnim etapie edukacji "przeduniwersyteckiej"). I dlaczego historia a nie fizyka. To są przedmioty równoważne. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:13 > I dlaczego historia a nie fizyka. To są przedmioty równoważne. Zgadzam się z Tobą, jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:31 Pozwolę sobie jeszcze na lekki off-top. Niestety widać też archaiczne podejście do informatyki. Informatyk to taki smutny pan który "grzebie w komputerze" i do którego można zadzwonić jak computer mi się "zawiesi". No i przede wszytskim informatyka to dla umysłów ścisłych. Ponieważ pracuję i wsółpracuję z "humanistami" wiem jak tragicznie błędne jest to założenie. Humanista to też nie mlodzian placzący pod wierzbą na wierszami Słowackiego. W dzisiejszych czasach humanista musi (MUSI!) sprawnie posługiwać się narzędziami IT, od excela i budowy stron poczynając. Oczywiście jeżeli ma mieć szanse na rynku pracy. To samo dotyczy zapewne chemików i biologów, o artystach/twórcach nie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:36 Niestety wszystko rozbija się o to kto uczy informatyki. Specjaliści, których wiedza choć trochę wykracza poza tą, którą ma nastolatek zarabiają wielokrotność tego co zarabia nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:43 Egoistycznie to ja się powinnam chyba cieszyć, bo ja swoje dzieci wiele mogę nauczyć sama, właśnie z tych wszystkich przyrodniczo - matematycznych przedmiotów. Będą mieć łatwiej w rekrutacji na studia i potem w pracy. Tylko że to się nie nazywa wyrównywaniem szans, a raczej wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:49 Egoistycznie to ja też mogłabym się cieszyć. O swoje dziecko zadbam (zadbałam), a konkurencja mniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:43 No właśnie. Tylko ja bym wolała, żeby hydraulik, co do mnie przyjdzie naprawiać rury, trochę wiedział o wodzie, grawitacji i ciśnieniu, a elektryk o prądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:31 Ja bym powiedziała nawet, że "w ostateczności równoważne". Przecież żyjemy w świecie, gdzie mobilność jest bardzo ważna, historia kraju urodzenia staje się rodzajem ciekawostki, wiedza z przedmiotów ścisłych stanowi w skrajnych przypadkach o tym czy przeżyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:37 To już temat na niezależną dyskusję i każda strona bedzie miała swoje argumenty Warto więc wybór pozostawić zainteresowanym jednostkom. W przypadku dodania historii do obowiązkowego kanonu , ktoś podjął decyzję za innych. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:40 Historia to nie tylko historia kraju urodzenia i nie jest mniej ważna we współczesnym świeci od fizyki. Bez backgroundu historycznego wmówią Ci wszystko, a tak widzisz: to wszystko już było i wiesz jak się skończyło. I mówię to, jakem przyrodnik, mieszany, fizyk, biolog, chemik i matematyk w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:47 I wszystkie te przedmioty mają swoje miejsce w programach nauczania. Nie chodzi o ich likwidację , bo one były, są i będą. Pytanie o ich obecność w na ostatnich 1-2 latach edukacji średniej. W mediach było dużo głupich wypowiedzi , które tak naprawdę podważały sens jakiejkolwiek nauki przed liceum - nagle się okazywało, że absolwenci liceów nie będą NIC wiedzieć o historii, fizyce itd. Po kilku latach nauczania w podstawówce, gimnazjum i 1 klasie liceum. NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:16 W podstawówce nie ma historii jako takiej. Jest Mocno okrojona historia i społeczeństwo - w wymiarze całych 5h na 3 lata. My mieliśmy po 2h tygodniowo po 5 lat. Podobnie jak biologię i geografię. Fizyka 3 lata po 2h., chemia 2 lata po 2h. Wtedy można miec jakieś podstawy. I w sumie do tego można by wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:26 Po co mojej córce na biol/chem 2 godziny historii w pierszej i 4 godziny historii w drugiej klasie?! Ona chce być lekarzem/ biochemikiem/ naukowcem. Mam jej po szkole opłacać lekcje fizyki, łaciny, języków czy inne, bo państwo płaci za naukę historii, którą zamierza zaliczać na mierny na podstawie tego, co jej się o uszy obije na lekcji? Wolisz leczyć się u lekarzy znających się na swoim fachu czy znających historię. Te cztery godziny w drugiej klasie to tylko 1 mniej niż rozszerzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:29 Zaliczać na mierny, o ile się da. Co za problem wprowadzić obowiązkowy egzamin maturalny z historii, skoro na koniec podstawówki już będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 14:13 To też dyskusja o tym jak powinny się odbywać zajęcia w ostatnich 2 latach edukacji (na poziomie maturalnym). IMHO większość wysiłku powinna się koncentrować na specjalizacjach plus polski, matematyka i język obcy. Zanim uczeń dojdzie do tego etapu, system ma 10 lat na wprowadzenie niezbędnych podstaw i zrozumienia każdego przedmiotu. Jeżeli coś szwankuje w ciągu tych 10 lat, to ostatnie 2 tego i tak nie naprawią. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:10 Ale background historyczny nie może determinować edukacji. Historii dzieci uczą się od przedszkola, przed liceum mają setki godzin edukacji z tego przedmiotu, po co w liceum, gdzie jednak ludzie już chcą skupić się na swojej przyszłości nadmiernie angażować ich w naukę detali, które i tak zapomną? Godzina w tygodniu wystarczyłaby, żeby nie zapomnieć i nawet jeszcze dowiedzieć się czegoś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:22 nie zgadzam się z tym. aby mieć wiedze historyczną, umiec odnosić jedno wydarzenie do drugiego, wyciagac wnioski i tak dalej nie wystarczy jedna godzina w tygodniu. widzę po swojej córce, jak to działa - dzieci w tej chwili nie umieją nic, ucza sie poodrywanych faktów, bez żadnego kontekstu, bo na to nie ma czasu. dodatkowo, zamiast zgłębić temat, teraz sie przez tematy przelatuje z prędkością światła, po czym kończymy podstawówkę, idziemy do gimnazjum - i zaczynamy to przelatywanie od nowa. totalnie bez sensu. powinno być więcej historii zdecydowanie, ale powiedzmy - od klasy 2 nowego liceum może niekoniecznie po 2 godziny, w zależności od profilu klasy, o ile takie w ogóle będą. poza tym - jakie setki godzin? nie wiem, jak jest w gimnazjum, ale w obecnej podstawówce jest to 5 godzin na 3 lata. moja córka ma w klasie 6 jedną godzinę historii. ja w jej wieku będąc miałam po dwie od klasy 4 aż do matury. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:27 > nie zgadzam się z tym. aby mieć wiedze historyczną, umiec odnosić jedno > wydarzenie do drugiego, wyciagac wnioski i tak dalej nie wystarczy jedna > godzina w tygodniu. Oczywiście, że nie wystarczy. Tylko że moim zdaniem z żadnego przedmiotu nie wystarczy. Każdy przedmiot w szkole, jeśli traktujemy go poważnie, powinien mieć co najmniej dwie godziny w tygodniu. Nie możemy wymagać od nikogo, aby wyniósł cokolwiek z JEDNEJ lekcji w tygodniu. To dwadzieścia minut realnej nauki, uzasadnione jest wręcz zaokrąglenie do zera. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:30 Historia zaczyna się w przedszkolu, jest w KZ i potem jako przedmiot przez wiele lat. 1 godzina tygodniowo to jest jakieś 35 godzin w roku, przez 9 lat to są setki godzin, a przecież są po dwie godziny i więcej. W liceum biol/chem/mat to 2 godziny w pierwszej klasie i 4 godziny w drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:36 Znaczy gdzie w przedszkolu? i co to jest KZ? NZ, nauczanie zintegrowane? Gdzie tam jest historia? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:45 nauczanie zintegrowane? Gdzie > tam jest historia? No jest. Na pewno w klasach I-III mówią o powstaniu państwa polskiego, o Konstytucji 3 maja, o odzyskaniu niepodległości po I wojnie światowej, o drugiej wojnie światowej. Plus tematy z WOS-u: o parlamencie, wyborach, UE, symbolach narodowych. Oczywiście na miarę małych dzieci, ale to wszystko jest. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:53 Symbole narodowe owszem, to pamiętam, ale o parlamencie, wyborach nic a nic. Tak samo jak o wojnach etc. Mieli elementy geografii - pamiętam, że wyklejali mapę Polski plasteliną, przebieg rzek, największe miasta, coś tam było zabytkach. O, hymn śpiewali, polski, bo europejski to chyba nie. Aktualna podstawa programowa też na ten temat milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:54 A nie, jest, że na koniec III klasy ma znać najważniejsze wydarzenia historyczne. Ale to musiało przemknąć jak meteor, bo zupełnie nie wyłapałam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 14:35 Może to zależy od podręcznika? Dziecko aktualnie w klasie IV miało "Tropicieli" i tam takich wątków było dość sporo, przeważnie powiązane z rocznicami rozmaitymi, ale nie tylko - były też tematy ogólne w stylu życie w zamku średniowiecznym, starożytna Grecja i Rzym (mity greckie, naukowcy starożytni, budowle inżynieryjne zachowane do dziś), legendy (i te całkiem "bajeczne" i te o postaciach historycznych typu Łokietek w grocie, królowa Jadwiga). Jak na dzieci 6-8 lat to całkiem całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 15:15 Jeszcze jeden off top o jakości nauczania i profilowaniu. Moje dziecko miało obowiązkową fizykę do "końca" (matura 2014) mimo, że nie był to przedmiot z jego profile/maturalny itd. Miał też madrą nauczycielkę. W ostatnie klasie im "odpuściła" program i robiła zajęcia z czytania ze zrozumieniem tekstów naukowych. Te zajęcia (na bazie X lat wczesniejszej nauki fizyki) dały mu o wiele więcej wiedzy i umiejętności niż to gdyby pod przymusem musial zaliczać kolejne działy w chwilach "wolnych" od przygotowania do matury. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 14:19 W przedszkolu dzieci poznają symbole narodowe, odwiedzają pobliskie pomniki, uczą się mitów i legend. KZ, tak to NZ i jest tam historia. Zresztą im wcześniejszy etap tym ta historia jest podawa w ciekawszy sposób, licealistów próbuje się złapać na tym, że nie pamiętają godziny rozpoczęcia bitwy pod Mławą. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 14:22 Ale w ten sposób to uczą się wszystkich przedmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 14:24 No już nie przesadzajmy, to nie jest nauka historii, a z mitami też nie szalano w przedszkolu moich. Za to całkiem dobrze ma się w przedszkolu przyroda i sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 14:27 No właśnie. Moim zdaniem (powtarzam się, wiem) trzeba zadbać o jakość edukacji w pierwszych 10 latach, a potem pozwolić wybrać specjalizację (plus polski, matematyka i język obcy) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 13:05 syn jest na mat-geo-ang, więc nie human ( zresztą w tej szkole nie ma typowego humana, jestjeszcze mat-hist-wos )w drugiej klasie historia i społeczeństwo, w trzeciej klasie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 17:01 Informatyka - 5. Czyli jeśli moje dziecko miało po 2 informatyki w 4, 5 i 6 klasie to w 7 i 8 nie będzie miało w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 17:04 Niewiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 17:59 jeśli tak to szkoła rozłoży, to tak. nie będzie miało inf. w klasie 7 i 8. rozkład godzin zależny jest od szkoły. wszystkie te godziny , które są w ramówkach, są na cykl nauczania, a jak to szkoła rozłoży, to już jej sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:25 Czyli jeśli moje dziecko miało po 2 informatyki w 4, 5 i 6 kla > sie to w 7 i 8 nie będzie miało w ogóle? Być może, nie wiadomo, kogo ta "siatka" obejmie i w jakim wymiarze przecież. Ale generalnie tak to się rozpisuje. Czyli jeśli przedmiot x ma np. 5 h w klasach 4-8, to może to być po 1 h w każdym semestrze, albo 3 h np. w klasie 4, 2 h w klasie 5 i koniec - ocena idzie na świadectwo ukończenia szkoły. Albo w jakimkolwiek innym rozkładzie (np. przez rok 5h/tydzień, poza tym wcale), który się odpowiednio sumuje. Zawsze tak było z siatką. Jest jeszcze kwestia profili, gdzie na dany przedmiot można przeznaczać tzw. godziny dyrektorskie, ale widzę, że tu przewidziano ich cały ogrom, jednokrotnie w toku nauczania 1h przez 1 semestr(!) na oddział Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 A profile w liceum? 22.09.16, 18:36 Nie będzie profilowania czy to jest podstawa a oprócz tego będą rozszerzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: A profile w liceum? 22.09.16, 18:39 z tego dokumentu wynika, że profilowania nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: A profile w liceum? 22.09.16, 18:49 Halo. Czyli u kooorvy nedzy moj syn ktory chcial isc w nastepnym roku do klasy algorytmicznej w liceum moze się powiesic???? Ja oczom nie wierzę...... Młoda w 6 klasie i on też dotkniety.. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: A profile w liceum? 22.09.16, 18:59 czy możesz czytać ze zrozumieniem? te propozycje dotyczą klas obecnych trzecich podstawówek i szóstych. obecnych liceów nie dotkną, bo dopóki do liceum nie pójdzie zreformowana 8 klasa, ta proponowana ramówka nie będzie stosowana. chyba Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A profile w liceum? 23.09.16, 16:15 Wg mnie z tego dokumentu wynika, że profilowanie będzie, bo obowiązkowych zajęć jest 94 godziny w całym cyklu nauczania. Nikt nie zrobi licealistom po 24 godziny tygodniowo, nawet dobra zmiana. Chyba, że ich nie doceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:45 BTW Niczego nie rozwiewa skoro jest napisane (do uzgodnienia z "ekspertami") Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 23:23 skoro można wysnuć teorię, że nie będzie chemii, bo chemii nie ma na liście 'programowych' ekspertów, to rozwiewa, rozwiewa Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:54 Liceum: historia 8 godzin, fizyka 3 godziny. I wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 18:58 Naprawdę wierzycie, że nie będzie profilowania? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 19:12 no to weź sprofiluj te godziny na humanistyczny: wyjdzie 10 na historię i 1 na fizykę. I zauważ, że w drugą stronę te godziny się co najwyżej wyrównają. Czyli humanista fizyki znać nie musi, za to ścisłowiec historię jak najbardziej. Odpowiednią wersję historii, oczywiście. Za to rozumieć, dlaczego szorstkie sznurówki lepiej trzymają niż gładkie, oooo, to zbyteczna wiedza dla humanisty, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 19:22 Ja się nie wypowiadam na temat wyższości historii nad matematyką i odwrotnie - po prostu porównuję program mojego dziecka (matura 2014). I chyba niewiele się zmienia. Nawet teraz klasy "humanistyczne" mają dziesięć historii i jedną fizykę. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 19:24 Tutaj masz przykładowy obecny plan www.kopernik.edu.pl/documents/Rekrutacja/Plany_ramowe/Human.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 19:37 Jak wygląda aktualny program to ja wiem, bo trafiają do mnie przerażeni nieszczęśnicy, co fizykę w liceum mieli przez godzinę w pierwszej klasie. I reforma miała to wyrównać, prawda? No to wyrówna Ja nie chcę dyskutować o wyższości, a jedynie o braku równowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 19:40 Ale wg tej tabelki "humanista" będzie miał więcej fizyki niż teraz (teraz ma 1 godzinę na 3 lata, będzie miał 3 godz na 4 lata) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 19:45 Większe niebezpieczeństwo widzę w ryzyku ideologizacji historii niż mniejszej lub większej liczbie godzin. Oraz ogólnym bałaganie i finansowaniu tego bałaganu co na pewno wpłynie na jakość nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 19:54 W takim razie, jeśli tę tabelkę traktować literalnie, nie będzie w ogóle profilowanych klas w liceum? Fizyki tyle samo w mat-fizie i humanie? Matematyki i historii też? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 19:56 I historii wszyscy przez całe LO po 2h/tydzień, a fizyki, biologii i chemii po 1 h i to tylko przez 3 lata? Innowacyjność i rozwój technologii, psia ich mać Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 19:59 (do uzgodnienia z ekspertami pracującymi nad podstawą programową kształcenia ogólnego) Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 21:32 Leczys beda swięcona wodą bo nie ma szans lekarza wykształcic w takim trybie. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 07:12 "Leczys beda swięcona wodą bo nie ma szans lekarza wykształcic w takim trybie".---- ......Napij sie może zimnej wody i przestań histeryzować Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 09:21 Może przejrzyj czego się uczą ludzie w tym wieku w innych krajach. Córka miała się uczyć poza Polską właśnie pod kątem medycyny. Jej plan zajęć w tamtej szkole? Biologia, chemia, matematyka, psychologia. Koniec. W polskiej- geografia, historia, polski, WOK itd. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 20:56 A może Ty przeczytaj jak wygladało przygotowanie jak do tej pory na studia medyczne.Jak na razie nikt święcona woda nie leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 21:37 Jakieś tam profilowanie pewnie będzie - tabelka rozpisuje 94 godziny na 4 lata, czyli średnio po 23 na rok, zostaje 7-10 na profilowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 21:51 Też mi się tak właśnie wydaje : uczeń podstawówki 27,6 lekcji tygodniowo, a liceum 23,5 ? Niemożliwe. Na pewno będą dodatkowe godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 22:13 z tego, co podali, profilowania nie widać. no i rzecz bardzo ważna - same ramówki to oczywiście dokument niezwykle ważny, ale równie ważny jest komentarz do ramówek - to w nim określa się na przykład minimalną liczbę godzin z tego czy tamtego przedmiotu, albo określenie - nie więcej niż, albo - nie mniej niż - i tak dalej, i tak dalej. na razie jest sucha tabela, i ani słowa o tym, jak to realizować. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 22:18 No i nalezy miec nadzieję że to cudo wogóle nie wejdzie w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 23:17 ja niestety już się przestałam łudzić Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 07:42 Ty jeszcze się łudzisz? Nie widzisz, że nie chodzi o dzieci, reformę, tylko o politykę? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 22.09.16, 21:52 > Ale wg tej tabelki "humanista" będzie miał więcej fizyki niż teraz Imho nie, bo tam nie ma żadnego profilu. Jak zrobią profile, to humanistom fizykę wytną i będzie jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 08:22 Nie - bo to ma być podsatwa obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 09:27 W podstawówce też smutne proporcje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 09:13 Rozwiewa wątpliwości, tu masz rację. Wykształcimy rzeszę humanistów, którzy będą nad zmywakiem rozkminiać jak było fajnie i jaką bylibyśmy potęgą gdyby nie zły świat dookoła. Cho.era mnie bierze jak pomyślę jak utrudnia się start do życia we współczesnym świecie polskiej młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 09:33 Przecież o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: wstępny ramowy program nauczania w klasach IV 23.09.16, 12:24 Na temat m.wyborcza.pl/wyborcza/7,105402,20733252,szkola-sztywna-na-jedno-kopyto.html#Z12 Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania są nowe wersje 'ramówek" (z 7.10.), 09.10.16, 20:36 trochę bardziej czytelne: men.gov.pl/reforma-prawo-oswiatowe/ramowe-plany-nauczania-reforma-prawo-oswiatowe/ramowe-plany-nauczania-2.html Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: są nowe wersje 'ramówek" (z 7.10.), 09.10.16, 20:48 Nic mi nie mów, bo mi się ręce z nerwów trzęsą. 17 godzin historii vs 9 godzin fizyki przez całą edukację. Szał. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: są nowe wersje 'ramówek" (z 7.10.), 09.10.16, 21:44 Ale chyba zawsze było więcej historii? O ile dobrze pamiętam historia była od 4 klasy, a fizyka od 6. Trochę szkoda, że zamiast osobnej plastyki, muzyki w pewnej chwili są enigmatyczne artystyczne zajęcia Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: są nowe wersje 'ramówek" (z 7.10.), 09.10.16, 21:56 Teraz zajęcia artystyczne polegają na wyborze - albo muzyka albo plastyka, przynajmniej tak jest u moich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: są nowe wersje 'ramówek" (z 7.10.), 09.10.16, 22:27 Jak już weszła, to była dwie godziny tygodniowo, w profilu ogólnym tak było. Tak samo jak biologia i chemia. Geografii było mniej w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: są nowe wersje 'ramówek" (z 7.10.), 09.10.16, 23:23 I tak samo jak historia, też było jej 2 godz. tygodniowo, ale o 2 lata dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: są nowe wersje 'ramówek" (z 7.10.), 10.10.16, 09:11 maniaczytania napisała: > I tak samo jak historia, też było jej 2 godz. tygodniowo, ale o 2 lata dłużej 2 x 2 to cztery, nie osiem, jak jest planowane teraz. Zupełnie inaczej uczy się przedmiotu, gdzie masz tylko jedną godzinę w tygodniu, zupełnie inaczej gdy masz dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: są nowe wersje 'ramówek" (z 7.10.), 10.10.16, 09:26 W tej chwili masz na wszystkie lata ( w cyklu tygodniowym ) podstawówka - 5h na 3 lata gimnazjum - 6h na 3 lata liceum 2h na rok czyli max 13h z czego prawdziwej historii a nie tworu historia i społeczeństwo tylko 8 z czego historia w podstawówce to porażka. My mieliśmy podstawówka 10h lo 6h ( nie wiem czy nie więcej, bo historia kończyła się chyba w połowie 4 klasy ) Czyli miałaś 16h. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: są nowe wersje 'ramówek" (z 7.10.), 10.10.16, 09:37 Czyli - jest źle i lepiej nie będzie. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś