Dodaj do ulubionych

no to która w ramach protestu

29.09.16, 11:38
wypisuje dziecko z lekcji religii? Przestaje chodzic do kosciola i prowadzac tam potomstwo?
Czy odwagi cywilnej wystarczy tylko na odzianie sie na czarno i nic dalej za tym nie pojdzie?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:39
      Ja bym wypisała i przestała chodzić, gdybym zapisała i chodziła. A tak, cholera, nie mam jak suspicious
      A wiem, podobno apostazja teraz prostsza. Poczytam, zdobędę świadectwo chrztu i pójdę się domagać smile
    • stacie_o Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:40
      A ty lola?
    • ashraf Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:42
      Ja nie mam w planach wysylania dziecka na religie, kosciola moje dziecko tez nie odwiedza smile
    • princy-mincy Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:43
      Moje dzieci na religie nie chodza i nie beda chodzic, nie sa chrzczone, my slubu koscielnego nie mamy.
      Wystarczy?
    • cosmetic.wipes Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:43
      Ja.

Ups, niestety nie moge wypisać dziecka z religii i koscioła, gdyż nigdy go nie tam zapisałam, jako i mnie nie zapisano tongue_out

Pochwalisz mnie za spójność poglądów? big_grin
      • kolpik124 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:04
        no to już wysokie szarże resortowe, zwykłym partyjnym od POP-a w dół przymykano oczy na praktyki religijne big_grin

cosmetic.wipes napisała:

> Ja.
        >
        >
        >
        > Ups, niestety nie moge wypisać dziecka z religii i koscioła, gdyż nigdy go nie
        > tam zapisałam, jako i mnie nie zapisano tongue_out
        >
        > Pochwalisz mnie za spójność poglądów? big_grin
        >
        • cosmetic.wipes Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:09
          > zwykłym partyjnym od POP-a w dół przymykano oczy na praktyki religijne

Katolik partyjny? Pogratuluj swoim rodzicom hipokryzji - jedna nóżka w PZPR a druga w kościółku. Nie dziwne, że masz chaos po deklem big_grin
    • stacie_o Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:44
      Odpowiem:
      syn sam decyduje na co chodzi. Ostatnio chciał zostać buddystą. Córki nie posyłam. Ślubu nie mam, na msze nie chodzę, ani nikt z naszej rodziny- wyjątek te związane z pogrzebami. Skoro apostazja prostsza to się zdecyduję.
      • annajustyna Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:24
        Od kiedy to ateisci maja katolickie pogrzeby?!
        • cosmetic.wipes Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:32
          A od kiedy ateiści nie moga chodzić na katolickie pogrzeby wierzących znajomych?
          • stacie_o Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:44
            Byłam na pogrzebach świeckich, katolickich, a ostatnio na zielonoświątkowych.. Trudno, żeby pogrzeb robiono pod moją wiarę.
            • cosmetic.wipes Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:52
              Ja to wiem, bo też bywam na pogrzebach wyznaniowych. Natomiast zadziwiło mnie niezrozumienie twojej wypowiedzi przez annejustyne.
          • jak-nie-ja-to-kto Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 17:22
            Przy takim zapedzie to niedlugo moze byc to zakazane...
    • agata_abbott Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:44
      Hmmm... a ja rozumiem dylemat większości wierzących osób, które z jednej strony z naukami KK się nie do końca zgadzają, a z drugiej - wyznają tę konkretną wiarę, chcą przyjmować sakramenty itd.

Wystąpienie z organizacji odbiera prawo do jej krytykowania (w sprawach, które nas już nie dotyczą, nie piszę tutaj o sprawach dotyczących organizacji państwa, na które ma wpływ KK), odbiera możliwość do wprowadzania jakichkolwiek zmian. Nie dotyczy Cię - to się nie wypowiadaj.

Inna sprawa, że w KK nie ma za bardzo demokracji, więcej, kobieta jako taka nie ma w zasadzie nic do powiedzenia.

Ale dla masy ludzi KK to nie tylko kler, to również - a nawet przede wszystkim - Bóg, wiara, tradycja, dostęp do sakramentów.
      • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:48
        to samo mówi moja przyjaciółka i ja to szanuję, jeżeli za tym idzie autentyczna próba przeciwstawienia się temu co uważamy za złe i nieuzasadnione w danym kościele (ona owszem, przeciwko różnym rzeczom protestowała)
        • agata_abbott Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:50
          Tylko pytanie, na ile kobieta w kościele może przeciwko czemukolwiek protestować? Cokolwiek zmienić?
          • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:58
            zmienić pewnie (jedna osoba) nie za dużo. Protestować? Gdy jej syn najstarszy szedł do komunii i były problemy z długimi próbami, wymuszeniami prezentów na rodzicach i innymi około-dziejącymi-się nieprawidłowościami (w jej odczuciu) protestowała dość mocno. I dość skutecznie choć wielu się naraziła
            • agata_abbott Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:04
              No ale to jest protestowanie w skali mikro, dotyczące kwestii organizacyjnych. Nijak to się ma do protestowania wobec np. dyskryminowaniu kobiet w całym kościele. Niestety, KK jest wielopoziomową strukturą, a kobieta w zasadzie nie ma możliwości działać gdzieś wyżej niż w swojej własnej parafii.
              • undoo Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 17:58
                Nie ma, na dodatek musi się liczyć ze zmasowanym atakiem pozostałych wiernych. To nie jest takie proste. Ja uważam, że KRK powinien klęczeć i bić się w piersi za swoje grzechy, nie wystarczy przeprosić za Galileusza, trzeba pokutę odprawić za popalone na stosach kobiety i wiele innych ofiar tej instytucji - dlatego z KRK nie wystąpię, bo może jest w tej organizacji więcej osób, które widzą sprawę podobnie jak ja. Tak, KRK wymaga dogłębnej reformy i ponieważ to jest mój kościół nie umywam rąk.
                • grrrrw Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 18:34
                  Za grzechy pokutuje sie indywidualnie. Nie pokutuje sie za cudze grzechy. Kazdy jest odpowiedzialny za swoje wlasne czyny.
                  • undoo Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 00:51
                    Kościół jako instytucja ma sporo na sumieniu.
                  • wuika Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 07:37
                    Instytucjonalnie to chyba tak nie wygląda. USA w postaci Obamy, który na pewno osobiście nie bombardował Japonii, jednak przepraszają. Wspomniany kościół - też raczej nie przepraszają osobami, które ileś lat temu skrzywdziły Galileusza przecież.
                  • maslova Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 09:14
                    Zaniechanie też jest grzechem
                  • szarsz Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 11:20
                    > Za grzechy pokutuje sie indywidualnie.

Oczywiscie. Z tym że niekoniecznie, wystarczy być księdzem. Albo Chazanem. I wtedy nie trzeba.
            • joa66 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:26
              Maadzik, fajnie , że był Luter smile Sto lat!
              • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:32
                dzięki smile
      • wuika Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:59
        W przypadku KK nawet bycie w kościele niespecjalnie upoważnia do jego krytyki, także ten suspicious

Ja tego dylematu nie rozumiem. Chcesz wierzyć? Ależ proszę bardzo. Ale koniecznie, ale naprawdę koniecznie musisz to robić, wspierając organizację, której niektóre przejawy działalności są zbrodnicze (pedofilia i jej ukrywanie, przewałki finansowe i to nie na 5 zł, brak poszanowania dla praw człowieka, etc.)? Jeśli tak, to spoko, ale nie dziw się, że ktoś Ci wytknie wspieranie tej organizacji i tych przestępstw i draństw. Coś za coś.
        • agata_abbott Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:15
          No ale dla większości ludzi to ciągle nie jest tylko organizacja jako taka. 2000 lat temu przyszedł Chrystus, zostawił po sobie św. Piotra, to, co jest teraz, to jego następcy i to, co przez te lata zbudowali. Ja rozumiem, że można wierzyć, że jeśli pragnie się życia wiecznego, to trzeba żyć wg nauk Chrystusa, czyli jednak trwać w tym, co po sobie pozostawił.
          • wuika Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:17
            I jest JEDEN kościół?
            • agata_abbott Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:20
              No nie, ale jaki masz wybór, jeśli zakładasz, że chcesz być w kościele, którego zwierzchnikiem jest Papież? smile
              • wuika Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:26
                Gdyż obecność w kościele papieża jest jedynym gwarantem zbawienia. Gratuluję głębi wiary.
                Nie, nie mam 'litości' dla tych wszystkich biedaczków, którzy będą się w piekle smażyli, jeśli tylko przestaną wspierać kk i jego zbrodniczą działalność. Nie mam i już. Oni REALNIE uczestniczą w tym, że kościół ma wpływy takie, a nie inne i REALNIE krzywdzi, bądź usiłuje skrzywdzić mnie, moją rodzinę i moje państwo. Skoro tego potrzebują do wiary we własne zbawienie - na zdrowie. Ale ja mam prawo w twarz im powiedzieć, że wspierają pedofilię, malwersację i mordowanie kobiet, jak mi zaczynają płakać, że oni to chętnie by pozmieniali to, to tamto i owamto, no ale co zrobić.
                • agata_abbott Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:31
                  > Gdyż obecność w kościele papieża jest jedynym gwarantem zbawienia.

Tak, jeśli ktoś wierzy w to, że Chrystus był Synem Bożym i zostawił po sobie pewną organizację, to może też wierzyć, że zbawienie wymaga należenia do tej organizacji.

> Gratuluję głębi wiary.

Mnie? Naprawdę niepotrzebniesmile
                  • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:34
                    to może czas dowiedzieć się jak wyglądały pierwsze 3 wieki chrześcijaństwa i co się naprawdę działo. To jest wiedza powszechnie dostępna (tyle że odbiega od tego co się głosi w kk)
                    • agata_abbott Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:47
                      Maadzik, ale ja wiem. To nie jest tak, że ja wierzę, że KK jest jedyną drogą zbawieniasmile Ale rozumiem, że ktoś może w ten sposób na to patrzeć, i to jest pewnie cała masa ludzi. Dla mnie jest cała masa sprzeczności w tym, że papież jest nieomylny, a jednocześnie człowiek nie jest doskonały.
                      • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 15:30
                        chyba nawet już kk (tak mi się wydaje) oficjalnie głosi że nie jest jedyną drogą zbawienia smile choć chyba wciąż głoszą że najlepszą smile ale nie mnie pytać
                  • ummamir Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:43
                    Sądze że potencjalny bóg to ma naprawe wywalone na te wszystkie struktury, organizacje, i milion zasad koscielnych
                    • joa66 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:52
                      Też tak myślę.

Chyba big_grin Ja swoje poszukiwania zakonczyłam na Themersonie:

I am a priest
                      I have my own religion
                      Nothing to do with any of yours.
                      I have one parishioner:
                      Myself.
                      But even he
                      Comes and goes as he likes
                      Not frightfully faithful

Ale czuję coś pomiędzy szacunkiem i sympatią dla Lutra - po prostu za odwagę i za sprzeciw.
                  • paszczakowna1 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:46
                    > Tak, jeśli ktoś wierzy w to, że Chrystus był Synem Bożym i zostawił po sobie pewną organizację, to może też wierzyć, że zbawienie wymaga należenia do tej organizacji.

Bodaj św Augustyn pisał, że jeśli komuś sumienie każe postąpić wbrew Kosciołowi, ttrzymać powinien się nakazu sumienia.
                    • agata_abbott Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:49
                      A czy przeciętny człowiek studiuje św. Augustyna? smile
                  • natalia.nat Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 14:04
                    Organizacja potrzebna jest przede wszystkim ludziom czerpiącym zyski z tej organizacji, ale żeby mogła mieć te zyski musi mieć za sobą liczne stado baranów. Na pierwszy rzut oka widać, że organizacja o której mówimy nie ma nic wspólnego ani z Bogiem ani z wiarą. Coraz więcej ludzi to rozumie, jednak siła tradycji jest nadal bardzo duża.
          • bib24 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 20:40
            Można iść do kościoła protestanckiego. Tam jest ten sam Chrystus, tylko afer mniej.
            • grrrrw Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 08:44
              wyborcza.pl/duzyformat/1,127290,18627719,dlaczego-swiadkowie-jehowy-nie-ujawniaja-pedofilow.html?disableRedirects=true

korwin-mikke.pl/australia_i_oceania/zobacz/swiadkowie_jehowy_przepraszaja_swoje_ofiary_i_placa_odszkodowania/116406

www.youtube.com/watch?v=wec5PLNLJVM
              • morgen_stern Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 10:44
                Co to ma wspólnego z kościołem protestanckim?
                • szarsz Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 11:18
                  Nic, ale może ktoś się nie zorientuje.
                  • grrrrw Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 11:22
                    Ewangelicki Kosciół Niemiecki jest kosciolem protestanckim.
        • ummamir Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:40
          No własnie to jest coś czego nie mogę pojąć.
      • ummamir Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 13:11
        "Wystąpienie z organizacji odbiera prawo do jej krytykowania (w sprawach, które nas już nie dotyczą, nie piszę tutaj o sprawach dotyczących organizacji państwa, na które ma wpływ KK), odbiera możliwość do wprowadzania jakichkolwiek zmian. Nie dotyczy Cię - to się nie wypowiadaj."

To tak jak by napisać "należe do mafii bo liczę na to, że uda mi sie ja troche przeorganizować"
    • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:46
      ponieważ i ja i moje dziecko jesteśmy luteranami nie widzę powodu dla którego bym miała smile
      Dla jasności - kościół luterański akceptuje in vitro i uważa że powinno być wspierane finansowo przez państwo
      www.luteranie.pl/o_naszym_kosciele/oswiadczenia_kosciola/w_sprawie_dopuszczalnosci_stosowania_metody_in_vitro.html
      dopuszcza też w pełni antykoncepcję (poza środkami wczesnoporonnymi)
      i potępiając aborcję nie uważa, żeby rzeczą kościoła było określanie jej prawnej regulacji

Mnie pasuje smile
      • stacie_o Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:48
        Fajny ten kościół. Gdzie tkwi haczyk? wink
        • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:53
          eeee, zależy co uważasz za haczyk wink
          Ja zawsze stałam na stanowisku że wiara jest kwestią (dla mnie) pochodzącą od Boga, Jego darem ale religia i kościoły są ludzkie, są przejawami kultury i wpływa na nie kultura danego czasu, zatem w pełni podlegają krytyce co do zasady jak każda instytucja.
          Natomiast co do kościoła - jeżeli człowiek wierzy i szuka miejsca dla siebie to wierzę że je znajdzie, jeżeli nie wierzy nie ma potrzeby szukania, ale nie wolno wtedy (z powodów etycznych) wykorzystywać jakiegokolwiek kościoła czy religii do swoich celów w ramach organizacji ideologicznej czy pały
          A logiczna krytyka, pytania, poszukiwanie i kwestionowanie oraz wątpliwości są objawami wiary żywej lub szczerego poszukiwania. Nie są obowiązkowe, nie każdy ich potrzebuje, ale jeżeli jest się wierzącym są niezbędne smile Ale ja jestem urodzoną heretyczką big_grin To ostatecznie ja kiedyś odpowiem za swoje czyny i wybory a nie jakiś kościół czy pastor wink
      • milva24 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:49
        A czy tabletkę po uważa juz za środek poronny? I jak tam wygląda z pedofilią? Mieszkasz w Polsce?
        • niu13 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:55
          Zawsze szanowałam Luteran. Gdyby dane mi było wierzyć byłby to mój kościół
          • magdalenka79k Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 21:50
            Dokładnie zawsze to samo powtarzam, że jakbym była wierząca/ miała się nawrócić to jedynie kościół protestancki wchodziłby w rachubę.
        • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:57
          tak, mieszkam w Polsce. Tabletka po niewczesnoporonna (a taka jest choćby elle one) jest raczej dopuszczalna. Piszę raczej bo tam naprawdę duuuużo więcej zależy od człowieka, jest pozostawione sumieniu wiernych, trzeba przemyśleć i wziąć odpowiedzialność za każdą sytuację. Samemu i szczerze. Spowiedź tylko powszechna i nie jest sakramentem smile
          Pedofilii pewnie trochę jest ale ponieważ księża mają żony i dzieci więc raczej dużo mniej niż w kk (nie słyszałam o żadnym przypadku, co nie znaczy że nigdy żadnego nie było, ale inaczej się rozmawia z kimś kto jest mężem i ojcem o kwestiach prywatnych, jeżeli ktoś ma potrzebę rozmowy). W ogóle kwestie etyczne to etyka pracy, odnoszenia się do bliźnich, nie osądzania łatwo, dobrego traktowania współpracowników i podwładnych a nie tylko (choć oczywiście też) etyka seksualna. Nie jest tam jakoś bardzo eksponowana
          • szarsz Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:05
            > Pedofilii pewnie trochę jest ale ponieważ księża mają żony i dzieci więc raczej dużo mniej niż w kk

Może jej być mniej, jeśli nie ma odgórnej akceptacji. A może nie być. U ewangelików nie ma.

Ja w każdym razie, jakbym była facetem - pedofilem, to szłabym na księdza katolickiego. Jak w dym. Gdzie by mi było lepiej?
        • wuika Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:04
          Podczas poszukiwań (miałam taki etap, ale to dawno temu i nieprawda suspicious) kościoły protestanckie wypadały w miarę sensownie właśnie ze względu na ZDROWOROZSĄDKOWE podejście do wielu kwestii. Tak, to i to jest złe i powinniśmy robić wszystko, aby nie dopuszczać się takich czynów. Ale nikt nikogo nie wyklnie, ani nie będzie się wpieprzał w sprawy najbardziej intymne (stosowanie antykoncepcji, etc.).
          • milva24 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:11
            Ja właśnie zaczynam szukać czegoś dla siebie ale będzie problem bo aktualnie mam więcej wątpliwości niż wiary. I pomyśleć, że byłam kiedyś "oazową dziewczyną".
            • wuika Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:27
              Ja taki etap miałam 20 lat temu. Potem mi przeszło całkiem i nigdy nie wróciło.
        • annajustyna Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:29
          Te tabletke nawet Episkopat Niemiec (KK jakby nie bylo) nie uwaza za srodek wczesnoporonny, jesli ziostanie zazyta przed uplywem 70 godzin. Natomiast srodkiem wczesnoporonnym jest spirala i to bezdyskusyjnie oraz mikropigulka.
          • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:36
            spirala hormonalna typu mirena (mirella? nie pamiętam)? z tego co pamiętam z opisu działa jak tabletki bardziej (albo plastry) tyle że lokalnie.
            • annajustyna Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 13:20
              Nieprawda. Niemiecka ulotka wyraznie objasnia, ze glownie dziala na zasadzie niedopuszczania do zagniezdzenia zarodka. W PL jest inna wersja ulotki, ciekawe dlaczego?
              • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 13:36
                nie wiem, nie korzystałam, ale tak słyszałam, zresztą skoro uwalnia hormony zapobiegające owulacji nie powinno być zarodka.
                • memphis90 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 15:16
                  Cykl jest normalny, owulacja też. PMS również wink
              • memphis90 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 15:14
                Nie znam niemieckiej ulotki, ale główne działanie spirali polega na:
                1. zmianie właściwości śluzu szyjkowego, przez co nie dochodzi do kapacytacji plemników i tracą one zdolnośc zapłodnienia
                2. mechanicznym zamknięciu ujść jajowodów
                3. zmianie perystaltyki jajowodów
                ....4. uniemożliwienie zagnieżdżenia jaja płodowego.
                Poronnie nie działa w ogóle.
                • grrrrw Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 15:21
                  Dziala embriotoksycznie.
                • maadzik3 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 15:31
                  a nie, mirena uwalnia też hormony blokujące owulację, ale chyba nie zawsze blokują
                  • grrrrw Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 15:44
                    Nie, nie zawsze..
          • szarsz Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 13:46
            > mikropigulka

Mikropigułka uniemożliwia owulację. Nigdy nie stosowałam spirali, ale jeśli masz taką samą wiedzę, jak na temat mikropigułek, to podziękuję.
            • annajustyna Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 14:40
              Masz na mysli te jednoskladnikowa?
      • grrrrw Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 14:05

Kościół luterański głosząc szacunek dla życia, opowiada się za ochroną ludzkiego embrionu.

To jak luteranie godza to z in-vitro i środkami antykoncepcyjnymi , ktorych dzialanie polega na niedopuszczeniu do nidacji ?
        • wuika Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 14:20
          A co Ci w in-vitro nie pasuje, jeśli chodzi o ochronę ludzkiego embrionu? Jak jest poszanowanie tego, że to przyszły człowiek, czyli mrozimy, zamiast wywalać do śmieci, nie godzimy się na eksperymenty, to ochrona embrionu jest.
          • grrrrw Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 14:44
            Niska skutecznośc.

W 2014 roku, według oficjalnych danych Ministerstwa Zdrowia, już po wejściu programu rządowego, 8685 par zakwalifikowano do procedury in vitro. Jeśli każda z tych par miała sześć zapłodnionych zarodków – takie były wymagania programu – to mamy 43 tysiące zarodków, choć mogło powstać więcej. Z tego uzyskano 2599 ciąż. 
Urodziło się tylko 214 dzieci. 

• wuika Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 14:54
              Jak to się ma do ochrony embrionu? Skuteczność in-vitro jest zbliżona do skuteczności normalnego zapłodnienia. Te dane powyżej przefiltruj przez to, że otóż nie każda para uzyska 6 zapłodnionych zarodków - może nie być tyle komórek, a te, które są, mogą się nie zapłodnić i nie podzielić. Potem dodaj do tego normalny 'brak skuteczności' zagnieżdżenia. Ilość dzieci to w ogóle bez sensu, bo program wystartował ileś tam czasu temu, podejście do iv nie trwa trzy dni, a ciąża swoje trwa.
            • grrrrw Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 14:56
              2385 ?
            • kalina_lin Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 21:33
              Stosunek seksualny w czasie owulacji też ma równie niską skuteczność. Średnio ok. 60%-70% embrionów obumiera w ciagu pierwszych dni po zapłodnieniu i ciąży niet.
              Dla zapewnienia poszanowania embrionów powinno się całkowicie zakazać seksu w dni płodne, lub przymusowo podwiązywać kobietom jajowody. Tylko wtedy będziesz mieć gwarancję, że żadne embriony nie zginą.

• grrrrw Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 08:47
                Róznica polega na tym, że w przypadku stosowania srodkow embrionobójczych lub wczesnoporonnych jako "antykoncepcji", podejmujesz świadome działanie mające na celu odebranie życia wlasnemu potomstwu.
                • ichi51e Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 09:10
                  No to nie uzywaj. Nakaz jest?
                  • grrrrw Re: no to która w ramach protestu 30.09.16, 09:18
                    Nie uzywam, a seks w dni plodne uprawiam bez wyrzutow sumienia, bo dzialania tego nie podejmuje w celu odebrania komukolwiek zycia. Odwrotnie, w celach prokreacyjnych.
        • annajustyna Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 14:41
          Jak pisalam powyzej srodki antynidacyjne sa tez niedopuszczalne.
    • redheadfreaq Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:48
      Nie chodzę, zapisać do tej pory nie mam jeszcze czego, chrztu i innych atrakcji nie przewidujemy, wypisać się z instytucji jakoś ciągle nie mam nabożeństwa. Może się w końcu ogarniemy z mężem i wystąpimy, bo z KRK nic nas nie łączy i głęboko wątpię, by kiedykolwiek jeszcze łączyło.
    • aya-breya Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:52
      Pracuję w poniedziałek, nie zakładam czarnych ubrań, nie jestem katoliczką (moja rodzina też nie ma nic wspólnego z KRK). I co w związku z tym?
      • naomi19 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:02
        że zdrowie twoje i twojej rodziny jest ci obojętne. że wszystko jest ci obojętne, jeśli nie dotyczy bezpośrednio ciebie tu i teraz. nie jestes w mniejszosci, jak ci się wydaje.
        • aya-breya Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:10
          naomi19 napisała:

> że zdrowie twoje i twojej rodziny jest ci obojętne. że wszystko jest ci obojętn
          > e, jeśli nie dotyczy bezpośrednio ciebie tu i teraz. nie jestes w mniejszosci,
          > jak ci się wydaje.

Masz w tym temacie zerowe pojęcie.
          • naomi19 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:14
            Tak, tak jesteś przecież taka wyjątkowa!
            • aya-breya Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:17
              A Ty nie jesteś wyjątkowa? To kiepsko smile
    • joanna_poz Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 11:55
      nam z kosciołem było nie po drodze już bardzo dawno temu, więc syn nie został w ogóle ochrzczony, przez cała podstawówkę i teraz w I kl. gimnazjum na religię nie chodzi.

do kościoła nie chodzimy i żadnych związków od lat z tą instytucją nie mamy.
      • lellapolella Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:14
        Nie chrzciłam, nie chadzałam do Kościoła i nie zapisywałam na religię. Szkoda, że nie mogę bardziejsmile
    • kaz_nodzieja Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:00
      Ja nie chodzę do kościoła już 20 rok. Kto mnie przebije?
      • joa66 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:20
        Ja. 40 big_grin
      • joanna_poz Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:22
        ja. 24.
      • annajustyna Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:30
        Moj tatusi. Nie chodzi od 44...
      • astrum-on-line Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 13:41
        Ja 23 lata. Od 1993.
    • naomi19 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:00
      Mocno się zastanawiam. Na razie indoktrynuję, mówię, że kościół nie lubi kobiet, zabrałam na czarny protest, gdzie też było o kościele. Niestety ona na razie chce chodzić na religię i w maju przystąpić do komunii. Będę nad nią pracować, ale nic na siłę.
      • zlotonaiwnych Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 17:20
        A przystąpić do komunii chce, bo???? Może to o prezenty i imprezę chodzi???
    • solejrolia Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:06
      Ten dylemat już za mną.
      ZADOWOLONA?
    • kama265 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:06
      moje nie chodziło i ja także nie chodzę, tak że, co mogę jeszcze zrobić? wink
    • skarolina Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:12
      Dzieci z religii wypisane już dawno, od apostazji dzieli mnie tylko pojechanie do kancelarii parafialnej, czytaj "lenistwo", bo parafia w pobliżu pracy, a do pracy najprawdopodobniej dopiero za półtora tygodnia. Ale wtedy już na pewno.
    • aankaa Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:23
      no, jak nie zapisałam ... lat temu big_grin
    • kawka74 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:32
      Miałam nosa i w ogóle nie zapisywałam, nie ochrzciłam. Czy muszę w poniedziałek ubrać dziecko na czarno?
    • paszczakowna1 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:44
      Na ubranie sie na czarno też jakiejjś odwagi cywilnej trzeba, zwłaszcza w małych miejscowościach, nie deprecjonuj tego.

Do kościoła przestałam chodzić jakiś rok temu. Dziecko na razie chodzi na religię z własnego wyboru, ale wie, że może przestać.
    • makurokurosek Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:46
      moje dziecko od przedszkola na religię nie chodzi, drugie nie zostało ochrzczone. Tak więc jak widać odwagę cywilną mam
    • demonii.larua Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:47
      Jestem apostatką. Dzieci na religię przestały chodzić już jakiś czas temu. W ramach protestu już jakiś czas temu wysłałam wieszak do Szydło, a teraz zaspamowałam wszelkie wynalezione na twiterze gazety i media linkiem od Amnesty International. Anglo i niemiecko języczne. Na demonstrację też jadę.
    • ichi51e Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:50
      Ale w ramach protestu przeciwko czemu?
      • ummamir Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:54
        ichi51e napisała:

> Ale w ramach protestu przeciwko czemu?
        >
        naprawde tak trudno zrozumieć tutaj ciąg przyczynowo-skutkowy?
    • fifiriffi Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 12:57
      ale jak moje dziecko samo wybrało? mam go zmusić siłą? Wie,że mamie nie po drodze, sam tę inną drogę, różną od mamy wybrał.Czyli mam go siłą?
    • kai_30 Re: no to która w ramach protestu 29.09.16, 13:24
      Wypisałam dzieci z religii już dawno temu (najmłodszy w ogóle nie zaczął chodzić), do kościoła też nie chodzę ani ja, ani moje dzieci, ani mąż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka