Dodaj do ulubionych

Wątek relacjonujący ;)

03.10.16, 15:18
Ja wprawdzie dopiero jadę na protest do Katowic, więc relację zdań później, ale zapraszam dziewczyny, które są już po do podzielenia się swoimi wrażeniami z Czarnego Poniedziałku smile
Obserwuj wątek
    • maslova Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 15:18
      *zdam
    • solejrolia Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 15:30
      Łódź- w kawiarniach w OFF Piotrkowska pełno kobiet, siedzą, piją kawę, dyskutują, a w przejściu tłumu przybywa, i przybywa... Jest juz bardzo tłoczno. W końcu dziennikarka z Wyborczej rzuca hasło, że pod siedziba Wyborczej zbierają się kobiety, i że warto uda sie właśnie tam. Więc idziemy. Blokując przy okazji centrum miasta tongue_out Część ludzi, kobiet, mężczyzn, młodzieży, w budynku Galerii łódzkiej, inni, pod parasolami na zewnątrz. Rzeczywiście tłum wielki, na szcęście miejsca dość, kilka okrzyków, i idziemy, idziemy pod siedzibę PIS. Znów blokując centrumtongue_out
      Ale nam za mało, spacer (w strugach deszczu) zbyt krótki, więc spod siedziby PIS...kierunek Plac Wolności.
      Przemokłyśmy bardzo, ale warto było!
      • jan.kran Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 15:34
        Moja córka w tej chwili protestuje w Berlinie, Warschauer Straße,frekwencja dopisujesmile
        • jan.kran Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 15:35
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,20783438,wielki-czarny-protest-w-berlinie-tysiace-strajkujacych-i.html#MT
        • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 15:44
          Pozdrowienia dla córki.
      • aperol.spritz Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:24
        Byłam w Offie od 11.30 - jak było robione zdjęcie. Przyszły studentki, średnio starsza młodzież, kobiety między 30 a 40, panie w średnim wieku, emerytki - pełen przekrój wiekowy smile
    • mdro Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 15:38
      Byłam na Nowogrodzkiej od ok. 12.30 do 13, sporo ludzi mimo silnego deszczu, w ogóle w centrum W-wy dużo kobiet ubranych na czarno wyraźnie intencjonalnie. Koło stacji Świętokrzyska był też jakiś wiec, ale już nie stawałam.
      • mdro Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 15:41
        A, byłam z dwiema koleżankami - obie matki, jedna wielodzietna wink.
      • ichi51e Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:03
        Ja mialam refleksje ze duzo z tych ubranych na czarno to b ladnie elegancko ubrane - studentki korposzczurzyce itp widac bylo kto protestuje.
        • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:28
          po czym poznajesz "korposzczurzyce"?
          • ichi51e Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:31
            Eleganckie i zadbane wink nie to co babki z wozkami wzrok rozbiegany tluste wlosy w kucyk...wink
            • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:37
              Które to?

https://media.wplm.pl/pictures/825/upscale_True/path/2016/10/01/828/367/3736142f8ed045098ac27211cfb0d1e9.jpeg

https://bi.gazeta.pl/im/a4/c5/13/z20732580ID,-Czarny-protest--pod-Sejmem-przeciw-zaostrzeniu-pr.jpg

https://media.wplm.pl/pictures/830x600/path/2016/10/01/828/546/aa139a37804047c8bd6c98d25c36c2d5.jpeg

https://i.iplsc.com/-/0005Z5PVG1OF20WL-C322.jpg
              • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:42
                A może tu?

https://0.s.dziennik.pl/pliki/9496000/9496479-czarny-protest-przed-siedziba-643-395.jpg
                • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:49
                  Mi się kojarzy z tą drugą od lewej, jakbym miała wybierać.
            • lauren6 Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 08:42
              Mnie raczej uderzył w oczy przekrój społeczny protestujacych. Były i 80 letnie babcie, i mlode gniewne w glanach, i korposzczurzyce, i typowe Mariolki z doczepianymi włosami, sztucznymi rzesami w szpilkach 12 cm.
              • paszczakowna1 Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 09:31
                >Mnie raczej uderzył w oczy przekrój społeczny protestujacych. Były i 80 letnie babcie, i mlode gniewne w glanach, i korposzczurzyce, i typowe Mariolki z doczepianymi włosami, sztucznymi rzesami w szpilkach 12 cm.

Dużo studentek i licealistek.

Ciekawa jestem reperkusji towarzyskich. Juz sobie wyobrażam te posty na portalach narodowców: "Moja dziewczyna poszła na czarny protest, a kiedy jej powiedziałem, że jest zmanipulowana przez polityków chcących się dorwać do koryta odpowiedziała, że jestem kretynem i zerwała ze mną, co robić, drogie Brawo?"
                • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 10:14
                  Dziewczyny takich Panów raczej nie brały udziału w proteście.
                • fragile_f Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 10:29
                  Znam dziewczynę takiego pana. Otóż ona gwałtu się nie boi, bo przecież "się szanuje" i nie nosi krótkich spodniczek. Proba wyjasnienia, że statystycznie to ma większą szansę na zostanie zgwałconą przez kumpla na imprezie, niz gdyby się szwendała sama w nocy po lesie w samej bieliznie. Ale nie dotarło.
        • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:35
          Dlaczego, sama nie pracując obecnie zawodowo obrażasz inne kobiety, pracujące? Jakieś kompleksy kury domowej z upośledzonym dzieckiem na dokładkę?
          • ichi51e Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:42
            Ale dla zego okreslenie "korposzczurzyca" jest obrazliwe? Ja raczej tak w glowie nazywam piekne zadbane kobiety - widac ze miedzy ludzmi przebywaja a nie na dywanie i w trawie.
            Az mnie dzis sumienie ruszylo ze ja mam czarne adidasy czarne dresy i czarny polarnpo Tz a tu panie piekne czarne kozaki plaszczyki torebki... ech fajnie jest byc zadbanym!
            • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:45
              Cóż mnie obchodzą Twoje kompleksy, musisz jakieś obrzydliwe określenie wymyślić na atrakcyjniejsze od Ciebie i lepiej radzące sobie (dobra praca zawodowa) kobiety.
        • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:39
          Korposzczurzyca to tez kobieta.
          • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:40
            Sama jest bezrobotna, musząca samotnie użerać się z trudnym dzieckiem więc eleganckie i zadbane pracujące zawodowo kobiety budzą zazdrość.
            • ichi51e Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:43
              Pewnie ze zazdrosc. Ale raczej taka pozytywna i podziw. Bez zlych skojarzen.
              Tyle tylko ze pomyslalam patrzac na ulice ze widac ze klasa srednia wyzsza z ambijami protestuje. Reszta boksuje sie z rzeczywistoscia
              • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:45
                Nie, ichi, "reszta" też tam była.
                • ichi51e Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:54
                  No wiem tak mi sie tylko skojarzylo mozg ludzki szuka wzoru i potem sobie dopasowuje a reszte ignoruje wink pewnie kaznodzieja ma racje ze kompleksy big_grin
                  Ale zeby korposzczurzyca bylo obrazliwe? Ja to takiego drapieznego eleganckiego szczura (szczurzyce) oczami duszy widze - serio bez zlych intencji.
                • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:15
                  Reszta "płci przeciwnej" też

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,20782881,strajk-kobiet-mocne-hasla-na-transparentach-rzad-nie-ciaza,,6.html
                  • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:17
                    https://bi.gazeta.pl/im/dd/d1/13/z20782813IH,Strajk-kobiet-w-Warszawie.jpg
              • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:47
                Ale to nie ich wina, że Tobie nie wyszło. One protestują też by właśnie mniej zaradnym, mniej zamożniejszym od siebie kobietom było lżej, bo ustawa w razie czego najbardziej skupi się na tych ubogich, te zamożniejsze prędzej sobie jakoś poradzą, mają pieniądze na zagraniczne wyjazdy.
                • aankaa Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:46
                  o, to, to !

twoje "korposzczurzyce" - bez względu na to jak teraz tłumaczysz to określenie - wyszło bardzo obraźliwie...
                  • barefoot_duck Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:58
                    Eeee tam obraźliwie. Pracuję w korpo i same tak się nazywamy z koleżankami. Chyba, że wchodzimy w retorykę, że jak czarnoskóry nazwie się murzynem to ok, a jak biały - to rasizm.
        • maslova Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:42
          Ale co w związku z tym (BTW ja miałam zupełnie inne obserwacje - cały przekrój kobiet ze względu na wiek i styl ubierania)
      • danaide Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 00:02
        Byłam z córeczką częścią tego czarnego tłumu, który się kręcił po Centrum. Niestety, nie dałam rady więcej. U lekarza jakaś starsza pani spokojnie tłumaczyła innej starszej pani, że przecież nawet Grecy zrzucali kalekie noworodki ze skał. W kinie tłum młodzieży - w niektórych szkołach odwoływano zajęcia. Wychodząc z kina wpadłam na koleżankę, która wcześniej pisała do mnie z Nowogrodzkiej - obie byłyśmy szalenie eleganckie w czerni i odpowiednio ze złoconą broszką i posrebrzanym wisiorem;P No i jeszcze byłam na skrzyżowaniu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej, ale znów po niewłaściwej stroniecrying Kawy w końcu nie wypiłam, ale dzieć się wzbogacił o dwie minimaskotkiwink Tak więc nie, protest zdecydowanie nie był przeciw rodzinom! Za to co się naagitowałam na emamie to moje, bo wierzę w łączący kobiety i należny im wkurw, mimo różnic, które je/nas dzielą.
    • finnoise Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 16:02
      Wrocław, coraz więcej osóbsmile
    • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 16:37
      W Krakowie wszystkie mijane przeze mnie sklepy, piekarnie, salony urody, biura otwarte i obsługują kobiety, tak samo jak w każdy inny dzień. Podle leje od samego rana więc na samym marszu nie wróżę zbyt dużej frekwencji.
    • milkymilk Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 16:49
      W Warszawie pustkiwink
      warszawawpigulce.pl/morze-ludzi-na-czarnym-protescie-ogromny-korek-w-srodmiesciu-zablokowane-nowy-swiat-kp-swietokrzyska-wideo/
    • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 16:49
      Düsseldorf protestowal!Przyjechaly dziewczyny z Frankfurtu,Oberhausen,Kolonii,Essen.Sporo panow z malzonkami i bez.Wielkie poparcie przechodniow.
      Z tego miejsca naleza sie podziekowania dla Natalii i Sylwii,ktore to Demo postawily na nogi.Jestescie wielkie.
      Dzieki dla tych co przybyli i dla tych,ktorzy nas wspierali postujac i oznaczajax ile sil w social mediach.Jestescie mega.
      Super atmosfera,super ludzie.
      • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 16:51
        www.sechel.it/duesseldorf-schwarzer-protest-gegen-polnisches-abtreibungsgesetz/
        • aamarzena Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 23:40
          smile
      • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 16:56
        Dzięki
        • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:44
          I jakos g.wno Was obchodzi, ze paralizujecie ruch i utrudniacie zycie tym nieprotestujacym zycie. Ale jak jakas pielgrzymka czy procesja przejdzie ulica to az jad Wam sie wylewa. Bo korki, bo oszolomy...
          To jak? Kiedy paraliz ulic jest OK a kiedy nie?
          • ichi51e Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:46
            Jakie paralizowanie? Nowy swiat i tak jest zamkniety dla ruchu.
            Wracalam taryfa taksowkarz cala droge sie dziwil jak przez te protesty pusto i jak fajnie sie jedzie big_grin
            • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:57
              No ale dojazd do Sw Anny zablokowany. Widzialam ktos wrzucil filmik na FB. A tam przeciez normalnie ruch i autobusowy i samochodowy przeciez sie odbywa.
              • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 17:59
                Jej akurat się nie dziw bo siedzi na bezrobociu więc jej wszystko jedno.
                • ichi51e Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 23:01
                  a skad ty taki spec jestes jesli chodzi o topografie wwy? akurat trakt krolewski nawet i zablokowany specjalnie dojazdu nie utrudnia bo mozna i dolem i gora przejechac. albo metrem mozna bylo wrocic. :p
          • 71tosia Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:00
            takie uroki mieszkania w stolicy, inne demonstracje tez ci przeszkadzają, czy tylko te które nie sa 'twoje'?
            • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:42
              Wyobraz sobie, ze zadne nie sa moje, bo ani tu, ani tam nie chadzam. Ot tak sie zastanawiam, bo co roku na Boze Cialo lament ze ho ho, wiec tym razem tez sie zastanawialam ile bedzie ujadaczek, a tu zonk. Widac tylko wybiorcze niedogodnosci
              • nathasha Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:03
                a widzisz roznice miedzy walka o demokracje a pochodem jednej religii?
                • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:33
                  Pod wzgledem organizacji ruchu drogowego? Zadnej. I tu i tu ulice zablokowane.
          • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:08
            Dla twojej informacji Burgerplatz jest zamkniety dla ruchu od kiedy pamietam.
            Pielgrzymkami i procesjami Polska zyje.Co roku od cholery i ciut,ciut.
            • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:46
              Wiesz co? WIsi mi co to Burgerplatz i caly ten twoj niemiecki islamic state.
              A ile tych procesji raptem jest ? Bo o ile dobrze kojarze, to Boze Cialo i chyba pielgrzymki do CZestochowy. Dwie na rok?
              • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:02
                Smieszna jestes.Gdyby Niemcy byli islamskim panstwem to takie Demo nie mialoby miejsca.Co wiecej,poszedl do nas uchodzca z Syrien i powiedzial,ze dobrze robimy,ze nie mamy sie dac zepchnac w kat,tylko tam protestowac gdzie bedziemy widziane.
                Twoje opluwanie kobiet nie da nic.Mozesz co najwyzej sie skrecac ze zlosci.
                Bylam tam dla kobiet,dla wszystkich kobiet,i takie indywidua jak ty nie moga tego zmienic.
                • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:08
                  I jeszcze cos.Moj Partner byl z dzieckiem w tym czasie gdzie indziej.Na pytania gdzie jestem odpowiadal:Moja kobieta strajkuje,moja kobieta popiera prawa kobiet,jestem dumny.
                  • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:13
                    He, he... Moja kobieta big_grin
                    • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:51
                      A czyja? Tak samo on jest moj,jak ja jego.
                      • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:55
                        U nas zawsze obszczymurki mowili tak o swoich konkubinach big_grin
                        • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:58
                          Wspolczuje znajomych.Musi byc ci bardzo ciezko bez mezczyzna,ktory cie wspiera.
                          • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:38
                            Uwierz mi - zupelnie niepotrzebnie.
                            • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 08:21
                              Szkoda kobiet,ktore nie potrafia myslec samodzielnie
                              • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 09:48
                                Wszak lepiej podazac za dzikim tlumem big_grinbig_grin
                        • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:17
                          A jak jest konkubina po niemiecku?
                • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:30
                  A ilu tych syryjczykow was poparlo ? JEDEN ? a co reszta w tym czasie robila ? big_grin No i obys oczywiscie miala racje, bo jak tak dalej pojdzie to wszystkie bedziecie tam w burkach chodzic big_grin
                  I jeszcze zacytuj z laski swojej to moje opluwanie kobiet. Wyrazilam tylko moje zdumienie odnosnie wbiorczych niedogodnosci.
                  • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:55
                    Zal.pl
          • claudel6 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:10
            bardzo obchodzi, o to chodzi w strajku. żeby uprzykrzyć życie wszystkim i zwrócić na siebie uwagę. jak przechodzi procesja czy pielgrzymka mam to w dupie, mają prawo do tego, ja mieszkam w mieście i z tym sie muszę liczyć.
            • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:34
              No ale ktos tez moze miec w dupie Twoj strajk, I co zrobisz?
              • maslova Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:41
                A czemu miałaby coś robić? Każdy w Polsce ma prawo do wdupiemania (przynajmniej na razie), jak i do protestowania (przynajmniej na razie). Jedno drugiego nie wyklucza.
                • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:47
                  No i niech tak zostanie.
                  Oby przy zmianie transparentow automatycznie nie zmienily sie tez poglady na temat tego wdupiemania wink
                  • maslova Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 08:36
                    Akurat mnie procesje bożocielne w ogóle nie ruszają
                    • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 10:07
                      Mnie tez. Nie ruszaja mnie tez pikiety, strajki, pielgrzymki, demonstracje, parady itd. Tak sobie organizuje dzien, zeby w korkach nie utknac.
      • nathasha Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:04
        Brawo!
    • birch70 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:27
      Szczecin.
      Niedawno wróciłam z manify na Placu Solidarności. Była moc, choć pogoda do d*py smile
      I niezłe hasła - jedno szczególnie trafne: "Rząd taki gibki wchodzi nam w cipki".
      • aankaa Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:53
        Pl. Zamkowy, na latarni " Jarek, wyjdź z naszych szparek"
        • rannala Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:55
          U nas:
          Jarek Władca Szparek
          i
          Jarosław kobiety zostaw
          • elle-hivernale Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:00
            big_grin boskie
      • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:17
        No niestety wchodzi i to od lat 90-tych.
    • rannala Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:32
      Wróciłam, było bardzo budująco i pokrzepiająco. Pełen przekroj wiekowy. Fantastyczna solidarna atmosfera, wiele fajnych rozmów. Podziw dla pomysłowości niekrorych zdjęć. Byłam od południa do 16 z groszami. Pogoda kiepska: mżawka, trochę deszczu.
      Oby to coś dało
    • maadzik3 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:33
      Mama mówiła że w Katowicach mimo zlewy było wiele osób. W Warszawie było morze ludzi. Dotarłam na Krakowskie przed bramę uniwerku, dalej zwarty tłum. Co najmniej 20.000 osób (ostrożnie licząc). Zobaczymy ile policzy miasto. Wspaniała atmosfera. Dziękuję tym którzy poparli i z którymi tam byłam oraz tym co chcieli dotrzeć a się nie udało. Oby przyniosło to rezultat
      • feniks_z_popiolu Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:36
        Też wróciłam niedawno z Placu Zamkowego.. Tłum jakiego juz dawno Warszawa nie widziała. Trzy, cztery pokolenia ze znaczną przewagą młodych kobiet. I było dużo mężczyzn w różnym wieku ale przede wszystkim chłopaków. Przy Kolumnie Zygmunta kilku młodzieńców z transparentem poaborcyjnym,profajly.Otoczeni ścisłym kordonem policji. Pogoda pod psem cały czas lało ale nastrój był fantastyczny. Budujące, że nie wszyscy dali sobie wyjałowić mózg. Po spotkaniu na Placu morze ludzi płynęlo pod Pałac Prezydencki i tu kolejny spontaniczny protest. A potem poszli dalej pid sejm.
    • mid.week Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:35
      Byłam, szłam z tłumem (dość reprezentacyjnym ale nie będę ukrywała, że jestem rozczarowana i oczekiwałam większego) chwilę postałam w rynku, przemarzłam na kość i wróciłam. Wiem, że druga grupa jechała inną trasą i miały się spotkać w rynku. Ponoć razem jest kilkanaście (?) tysięcy. Niby sporo, ale jak szłam taką wąska nitka ludzi to nie wygladała oszałamiająco. No ale ja byłam bojowo nastawiona na palenie kukieł, wywleczenie kilku czarnych z mijanych kościołów i powiesznie ich na rynku, oskalpowanie paru polityków i takie tam wiejskie atrakcje wink
      • rannala Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:41
        mid.week, jesteś boska smile
        • mid.week Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:50
          boska wcale, tylko porządnie wq...a!

O tak to wyglądało u nas (z radością muszę przyznac, że z góry bardziej imponująco!)
          Najsmutniejsze było mijanie tych kobiet, które nie brały udziału i szły sobie załatwiac swoje sprawy. Zerkały ale uciekały wzrokiem. Kilka lasek wołało aby się przyłaczały, ale szły dalej. Przykre.
          https://bi.gazeta.pl/im/53/d2/13/z20784723Q,Czarny-protest-we-Wroclawiu.jpg
          • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 18:55
            DLaczego przykre? Czyz nie mozna miec odmiennych pogladow?
            • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:15
              Niekoniecznie poglądów. Może zwyczajnie spieszyły się do swoich zajęć, dzieci lub było im zimno.
              • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:05
                Tez prawda
            • bi_scotti Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:35
              shumari napisał(a):

> Czyz nie mozna miec odmiennych pogladow?

Szczerze mowiac, raczje nie w TEJ sprawie. Bo to nie jest kwestia POGLADOW tylko praw czlowieka/praw kobiety. Tu nie ma teraz miejsca na "poglady" - tu i teraz jest czas na rewolucje! Nothing else. Nothing less.
              • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:04
                W kazdej mozna miec.
                Nie kazda kobieta chce sie podpisac pod "aborcja bez ograniczen"
                • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:08
                  A to jest jakiś projekt 'aborcja bez ograniczeń"? Dasz linka?
                  • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:29
                    No przeciez walczycie o moliwosc usuniecia ciazy do 12 tyg bez zadnych konsekwencji prawnych . Czyz nie?
                    • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:36
                      Nie mów do mnie "Wy" towarzyszu. A gdybyś umiał myśleć logicznie to może byś sam doszedł do wniosku , że 12 tygodni jest ograniczeniem i dlatego nie chodzi o aborcję na życzenie bez ograniczen. Bo ograniczenie w projekcie ustawy jest.
                      • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:52
                        No ale do 12 tyg hulaj dusza tak? Czyli -jesli mozna sie wyskrobac w tych widelkach czasowych to kazde widzimisie ma byc dozwolone? Znaczy sie zatem, ze ograniczen jednak NIE MA. Jak zajde, to najwyzej szybciutko usune.Rzeczywiscie dobry przyklad dzieciom
                        • anorektycznazdzira Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:02
                          Przebywasz obecnie na Marsie? Protest jest przeciwko całkowitemu zakazowi a nie w celu ustanowienia całkowitej dowolności.
                        • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:02
                          Po prostu kłamiesz, a teraz próbujesz wybrnąć. eot smile
                        • bi_scotti Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:59
                          shumari napisał(a):

> No ale do 12 tyg hulaj dusza tak? Czyli -jesli mozna sie wyskrobac w tych widel
                          > kach czasowych to kazde widzimisie ma byc dozwolone? Znaczy sie zatem, ze ogran
                          > iczen jednak NIE MA. Jak zajde, to najwyzej szybciutko usune.Rzeczywiscie dobry
                          > przyklad dzieciom

Lat's start from the very beginning, jak w piosence, eh ...
                          Do 12 tygodnia ciazy usuwa sie takaz bez owego nieszczesnego "skrobania" i owszem, dopoki jest to mozliwe bez zadnych skutkow negatywnych dla kobiety, nie ma zadnego powodu by usuniecie ciazy do owego 12 tygodnia nie mialo byc na zadanie. Jak najbardziej wlasciwy przyklad dla dzieci: ciaza nie jest wyrokiem, wspolczesna medycyna umozliwia kontynuowanie zycia kazdej kobiety przy minimalnym dyskomforcie spowodowanym usunieciem niechcianej ciazy, exactly jak byc powinno: jesli wpadne i nie bede sobie zyczyla zostac matka, to usune. Nothing dramatic.
                          • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 09:47
                            So let me repeat , ze akurat taka forma antykoncepcji jest niezgodna z moimi przekonanami ( wszak mam do tego prawo ) i wlasnie DLATEGO nie widze sie na tym protescie.
                            Everything else- not a problem. So simple .
                • shumari Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:13
                  I jeszcze. O ile z przerazeniem slucham o sytuacji w Polsce, a wypowiedzi niektorych politykow czy tez biskupow sprawiaja, ze noz w kieszeni sie otwiera, to wlasnie ten konkretny postulat aborcji bez ograniczen sprawia, ze nie moge sie w pelni zjednoczyc z protestujacymi.
                  Chociaz zlosc i frustracje jak najbardziej rozumiem.
                  • joa66 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:17
                    podaj linka do projektu "aborcji bez ograniczeń" - nie słyszałam o takim.
                    • kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:19
                      A nawet gdyby był taki projekt nie miałabym nic przeciwko. Uważam, że dostępna powinna być też eutanazja na życzenie rodziców już urodzonego dziecka jeżeli okaże się ciężko chore lub mocno niepełnosprawne.
                    • migona Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:37
                      chyba trzeba będzie złożyć projekt "aborcja bez ograniczeń do końca ciąży", a potem kompromisowo schodzić do np. dwunastego tygodnia. W końcu może oszołomstwo poległoby dobite własną bronią.
                      • anorektycznazdzira Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:03
                        A tam do końca ciąży. W przypadku polityków zróbmy do 60 rż, potem się przenegocjuje obniżenie.
                        • zla.m Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:22
                          chyba podwyższenie. Znam jednego, co w tym roku 67 kończył... taka luźna myśl
                      • claudel6 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:21
                        big_grin
                  • milva24 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:35
                    Ale to nie był protest w sprawie liberalizacji tylko przeciw zaostrzeniu ustawy obecnie obowiązującej. Widzisz różnicę?
                    • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:01
                      Ona tego nie zrozumie
            • claudel6 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:15
              my jakos nie mozemy mieć odmiennych poglądow od was, bo próbujecie je nam narzucic siłą i kodeksem karnym. i nie pisz mi, ze nie jestes po zadnej stronie, bo z daleka jedzie od ciebie prawicową konserwą.
          • szarsz Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:41
            Po osiemnastej rynek był pełny. Nie wiem, ile ludzi wylicza, jak dla mnie mało nie było. Szczególnie biorąc pod uwagę, że to tylko jedno miasto. I mnóstwo młodych ludzi, to cieszy smile
    • asia-loi Re: Częstochowa 03.10.16, 18:56
      Przekopiuję to co napisałam w innym wątku przed chwilą (nie chce mi się pisać drugi raz) i mam nadzieję, że mi moderator tego nie wytnie.

W Częstochowie odbyła się "czarna" manifestacja/protest na głównym/reprezentacyjnym placu miasta. Z jednej strony (koło pomnika Piłsudskiego) było ok. 1000 ludzi, a z drugiej strony tego samego placu (koło kościoła) była kontrmanifestacja tzw. biały protest, ale widziałam tam mało ludzi. Do tego białego protestu nawet Jezus na rowerze przyjechał, tzn. jakiś facet na rowerze, trzymający w ręce flagę z namalowanym Jezusem. big_grin
      A i ten biały protest miał też duży billboard, przedstawiający rozerwany płód.
      Ten biały protest, to moim zdaniem "sprężyna" Krk. Arcybiskup Depo, "grzmiał" na Jasnej Górze na czarny protest.
      • taniarada Re: Częstochowa 13.10.16, 20:29
        asia-loi napisała:

> Przekopiuję to co napisałam w innym wątku przed chwilą (nie chce mi się pisać d
        > rugi raz) i mam nadzieję, że mi moderator tego nie wytnie.
        >
        > W Częstochowie odbyła się "czarna" manifestacja/protest na głównym/reprezentacy
        > jnym placu miasta. Z jednej strony (koło pomnika Piłsudskiego) było ok. 1000 lu
        > dzi, a z drugiej strony tego samego placu (koło kościoła) była kontrmanifestacj
        > a tzw. biały protest, ale widziałam tam mało ludzi. Do tego białego protestu na
        > wet Jezus na rowerze przyjechał, tzn. jakiś facet na rowerze, trzymający w ręce
        > flagę z namalowanym Jezusem. big_grin
        > A i ten biały protest miał też duży billboard, przedstawiający rozerwany płód.
        > Ten biały protest, to moim zdaniem "sprężyna" Krk. Arcybiskup Depo, "grzmiał" n
        > a Jasnej Górze na czarny protest.
        Oj grzmiał. Aśka strasznie grzmiał
    • aankaa Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 18:58
      kojarzycie, z relacji, kordon policji wokół kolumny Zygmunta ?
      myślałam, że obawiają się wtargnięcia na nią smile Poczekałam, aż tłum się przerzedzi. Okazało się, że pilnują kilkunastu osobników, którzy rozwiesili banery ze zdjęciem "aborcji dziecka z ZD"
      • paszczakowna1 Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:04
        >kojarzycie, z relacji, kordon policji wokół kolumny Zygmunta ?

Nie dopchnełam się tam, nadalej dotarłam pod taras widokowy.

Nagłosnienie tradycyjnie wujowe. Frekwencja chyba zaskoczyła organizatorów.

>Okazało się, że pilnują kilkunastu osobników, którzy rozwiesili banery ze zdjęciem "aborcji dziecka z ZD"

Już widzę relacje TVPiS: protestowało w sumie x tysięcy ludzi, zwolenników i przeciwnikóœ aborcji.
        • lauren6 Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:26
          > Frekwencja chyba zaskoczyła organizatorów.

O to to. Plac Zamkowy zdecydowanie był słabym wyborem. Nie było szans by pomieścił taki tłum. Przyszłyśmy o 16 i służby powiedziały nam, że nie ma szans by wbić na plac, musiałyśmy się cofać do św. Anny. Widać, że pierwotnym zamysłem organizatorek był protest na kilka tysięcy osób, nie kilkanaście.
          • claudel6 Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 22:16
            to raczej było kilkadziesiąt tys, porównując do demonstracji KODu, na których byłam
        • aankaa Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:27
          po raz pierwszy kusi mnie żeby obejrzeć dziennik telewizyjny
          • kaz_nodzieja Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:28
            Od czasów wygranej PiS-u też tak to nazywam smile
            • aankaa Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:48
              młódką nie jestem i to jest jedyne skojarzenie
              brakuje mi tamtego podkładu muzycznego; reszta - można pokusić się o stwierdzenie "uczeń przerósł mistrza"...
              • kaz_nodzieja Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:53
                Trzeba przyznać, że pokazali (krótko) czarny marsz i kilka wypowiedzi, w tym Graff, coś w stylu, że to koniec PiS-u smile Pokazali też mszę w intencji przeciwnej smile Oj, malutko było parafian, malutko smile Nie dało się zmanipulować.
                • aamarzena Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 21:04
                  Biały protest tez pokazywali (specjalnie oglądałam dziennik). Tylko, że był tak liczny, że nie było się nad czym rozwodzić. Kilka kobiet naliczylam big_grin
      • lauren6 Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:24
        Tam wokoło kolumny Zygmunta policji było więcej niż prolajferskich oszołomów. Uczestnicy czarnego marszu całkowicie ich olali.

Byłam, maszerowaliśmy z placu Zamkowego pod sejm. Niesamowite uczucie gdy idą tysiące wk... kobiet, a całe miasto stoi i patrzy. Było bardzo dużo młodych ludzi, co jest bardzo dobrym znakiem, że w świadomości młodych coś drgnęło i nie zgadzają się na takie łamanie wolności osobistej kobiet.

Niesamowita atmosfera. Kto nie był, niech żałuje.
        • kaz_nodzieja Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:28
          >Tam wokoło kolumny Zygmunta policji było więcej niż prolajferskich oszołomów. Uczestnicy czarnego marszu całkowicie ich olali.

A powinni oblać ich białe na pokaz ciuszki czerwoną farbą jako morderców kobiet.
        • paszczakowna1 Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:39
          >Byłam, maszerowaliśmy z placu Zamkowego pod sejm.

Był jakiś przemarsz? Kurcze, nic nie wiedziałam i poszłam sobie.
          • lauren6 Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:42
            Bo organizacja była jaka była. Trzeba było iść za tłumem wink
          • grazbed Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:52
            Przemarsz był spontaniczny. Organizatorzy pożegnali protestujących na Zamkowym.
          • claudel6 Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 22:19
            ano był, i to też było niesamowite
        • aankaa Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:46
          policjantów było kilka razy więcej - stali ramię w ramię, zostawiając kilkunastu osobom ze 2-3 metry (od kolumny do kordonu)
          cholera, żałuję, że ich nie policzyłam...
          • feniks_z_popiolu Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 19:57
            Pod koniec protestu na Placu popatrzyłam sobie z bliska na prolajferów. Pełno tam było skorupek po jajkach i przecieru pomidorowegosmile A chłopcy uczepieni Kolumny Zygmunta bali się opuścić swoje miejsca smile
            • fragile_f Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 20:42
              Może zobaczyli transparent "wszystkie jesteśmy czarownicami" i im się jajka ze strachu skurczyły? big_grin
            • lauren6 Re: Wwa, Pl. Zamkowy 03.10.16, 20:46
              No właśnie pod Kolumną bardzo zalowalysmy, że nie mamy ze sobą jajek. Następnym razem trzeba będzie lepiej się przygotować na marsz big_grin
    • fornitta69 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:30
      Zakopane w deszczu. Panie starsze (wiecej) i mlodsze a takze panowie (starsi i mlodsi). Dziewczyna z dzieckiem w nosidelku trzymala transparent "jest nas wiecej niż gornikow-wara od naszych jajników!" wink Byly tez dwa psy ale tylko jeden czarny: drugi,lamistrajk byl brązowy. Mieliśmy nawet kontrmanifestacje "broniących krzyża"- starsi panowie i panie, garstka. Bylam tylko pól godziny,z kolezanka. Cieszę sie,ze bylam smile
      • paszczakowna1 południe lub wschód? 03.10.16, 19:42
        O, Zakopane jest ciekawe. W ogóle jak ktoś był na proteście gdzieś na południu lub ścianie wschodniej (Lublina nie liczę, Lublin jest specyficzny), niech koniecznie napisze. Wiem, że były protesty w Przemyślu, Sanoku, Puławach, Chełmie, Biłgoraju i Łomży.
        • aamarzena Re: południe lub wschód? 03.10.16, 22:55
          Rzeszów, około 200 osób. Głównie kobiety, dużo młodych. I co ciekawe - żadnych prolajferów nie wypatrzyłam. Cały protest to było spontaniczne zgromadzenie i fajnie, że wyszło, bo zawiadomienie o zgromadzeniu nie zostało rozpatrzone przez UM uncertain
      • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 08:20
        A u nas byl bialy pitbull i ratlerekbig_grin
    • zolla78 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:43
      Gdańsk, przy ECS. Było trochę ludzi, wiek różny, sporo mężczyzn, wiekowo najwięcej tak do 30 stki . Niestety prowadzący nie mieli ewidentnie pomysłu co mówić, jak mówić i trochę stracona szansa na zachęcenie do przyłączenia się w przyszłości do takich inicjatyw.
      • araceli Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:57
        No bez przesady smile Prowadzący przede wszystkim musieli walczyć o głos z nawiedzonymi prolifami ale radzili sobie całkiem dobrze. A ludzi dużo.
    • anorektycznazdzira Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 19:57
      Wrocław: ulica Powstańców stanowiąca 4-pasmową oś miasta pn-pd cała zajęta przez marsz m/w od Arkad do... Hallera (!!!). Widziałam na własne oczy.
      To ogrom ludzi.
      Zapowiadano "kilkaset osób w Rynku", poszło w tysiące. W Rynku ostatecznie tłum. Deszcz padał- nie zaszkodziło.
      • anorektycznazdzira Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:04
        PS. Ogląd długości kolumny marszowej mam stąd, że doganiałam tramwajem przyjaciółkę idącą w czole marszu. NIESAMOWITE WRAŻENIE.
        Dziękuję wszystkim, którzy przyszli!!!

Wśród ludzi wszystkie grupy wiekowe, dużo facetów (my też byłyśmy z kolegą), dużo kobiet lub par z dziećmi, w tym z wózkami, była grupa protestująca jako "masa krytyczna" (przejazd rowerami). Białego kontr-protestu nie widziałam, narodowców nie widziałam. Całość dobrze zorganizowana, Policja jako ochrona, ale całość od początku do końca bardzo spokojna.
        • anorektycznazdzira Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:19
          PS. jeszcze dla nieznających Wrocławia: od Hallera do Arkad jest jakieś 4-5 przestanków tramwajem, ok. 2 km- wyobraźcie sobie pochód tej długości.
          • szarsz Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:49
            Ja byłam tylko w rynku i byłam pod wrażeniem smile jeszcze przed siódmą nie dało się przejść. Razem - bardzo ladny baner. Podobało mi się, jak się pokazują.
    • mari.sol Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:00
      Małe miasto powiatowe w Wielkopolsce: marsz organizowany wczoraj wieczorem, na szybko. Mimo okropnej pogody było nas około stu. Co mnie cieszy - byli również mężczyźni. Najbardziej jednak byłam zadowolona gdy zobaczyłam tam moje uczennice z drugiej klasy gimnazjum. Wcześniej w szkole też zauważyłam sporo uczniów i uczennic ubranych na czarno. Zapomniałam dodać, że marsz odbył się o godzinie 14.00, co chyba też miało wpływ na liczebność uczestników.
      • migona Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 12:03
        Cieszę się, że protestowały małe miasta, średnie miasta, duże miasta, zagranica. Ale właśnie te małe miasta, które stały się już jakimś symbolem konserwy, stagnacji, małe miasta gdzie PiS ma wpływy, KK ma wpływy, a ONR ma poparcie magistratu - tam też protestowano. Kilkadziesiąt osób, 100, 200 - często pierwszy raz od dawna jakiś protest niezwiązany z marszem dla życia i rodziny (czy jakoś), pielgrzymką czy wspomnianym ONR.
        Widzę pocieszające się pro-oszołomskie głosy (nie że na ematce, ale w innych czeluściach internetu), że tyko Warszawka i duże miasta protestowały, a na prowincji całe szczęście po staremu. No więc - nie!
        I dodam, że w tamtych miastach i miasteczkach pojawiały się hasła liberalizacji ustawy, a nie tylko utrzymania "kompromisu".
        • paszczakowna1 Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 17:32
          Ujął mnie czteroosobowy protest w Lubartowie.

A to zdjęcie (z Puław) jest rozbrajające, nie mówcie że nie:

cdn01.dziennikwschodni.pl/media/gallery/2016/10/999675415/5081db51bf6ce1bba3230d7788f78c0a_big.jpg
          • fornitta69 Re: Wątek relacjonujący ;) 05.10.16, 13:00
            Bardzo ładne zdjęcie smile
            A czteroosobowy protest - wziac w takim udział to jest COS- szacun!
    • iziula1 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:06

Białystok. Przyszło ponad 2 tys osób. To na nasze miasto bardzo dużo. Wszystkie na czarno. Mnóstwo młodych dziewczyn, kobiet. Były też dojrzałe Panie, wspierające swoim głosem młode pokolenie.
      Było sporo panów i młodych chłopaków. Marsz zaczął się od stacji krwiodastwa a zakończył się na rynku Kościuszki od strony kawiarni.
      Szliśmy chodnikami, wolno, na przejściach trochę tamowaliśmy ruch ale wszystko w atmosferze życzliwości.
      Oczywiście były transparenty ( te same co w wawie )i dwie młode dziewczyny z różańcami ale mijaliśmy je wszystkie w ciszy.
      To co mnie zaskoczyło to ilość młodych kobiet, dziewczyn. Myślałam,że to pokolenie jest stracone poprzez indoktrynacje na lekcjach religii w szkołach. A tu takie pozytywne zaskoczenie.
      Mijałyśmy też mnóstwo kobiet i mężczyzn ubranych na czarno, którzy na obserwowali - nie wiem może potem dołączali do marszu, może wracali do pracy lub domu ale ich strój wskazywał że są z nami smile
    • ira_08 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:40
      Kraków. W pracy połowa dziewczyn na czarno. Pracuje tam miesiąc, więc wolnego nie miałam a krwi oddawać nie mogę 😉 więc byłam. Prosto po pracy na protest. Kiedy Rynek był już pełen, krzyczeli ze koniec marszu jest na Piłsudskiego (przed Plantami). Multum ludzi. Najwięcej kobiet koło 20-30 Ale sporo starszych. Faceci też. Zero krucjat różańcowych. Pełna kultura.
    • araceli Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 20:40
      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14492436_1795538850664268_2942051108333259668_n.jpg?oh=7111ed72246127129299618b9cac13c8&oe=5865B6B0

Minimalistyczna Satyra Ahmeda Goldsteina
      • anasta3 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:04
        Córka była w Wwie i mówiła, że plakaty osób przeciw były niewielkie, sporo zrobionych samodzielnie. Za to banery osób za (to zielone koło) były olbrzymie. Profesjonalnie przygotowane. To młodzieży (taka mam relację) dało do myślenia.
        • maslova Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:19
          Prolifowcy to profesjonalnie zorganizowana grupa. Takie happeningi i demonstracje do dla nich chleb powszedni. Czarny marsz natomiast był organizowany spontanicznie i w bardzo krótkim okresie czasu.
        • fornitta69 Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 08:44
          U nas dokladnie to samo. Byly plakaty markerami zrobione,mój byl nasmarowany lakierem do paznokci wink raczej niewielkie. A obrońcy krzyża z ogromnym profesjonalnym banerem nad głowami.
    • maslova Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:17
      Katowice - pogoda okropna, lało z nieba, a mimo to całkiem sporo ludzi (choć nie powiem - liczyłam na więcej smile ).
      Atmosfera świetna, z jednej strony wkurzone, zdeterminowane kobiety, z drugiej - dużo uśmiechu i wzajemnej życzliwości.
      Można było złożyć swój podpis pod listem do Pani Prezydentowej Paprotki-Kornhausen-Dudy.
      To była moja pierwsza w życiu demonstracja. Co było dla mnie ważne? To, że wreszcie mogłam głośno wykrzyczeć swój żal, oburzenie i niezgodę na to, co obecnie dzieje się wokół kobiet.
    • barefoot_duck Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:19
      Warszawa. W planach był protest razem z córką i mężem, ale kiedy zobaczyłam naprawdę ogromny tłum, spękałam i odesłałam młodą z mężem do domu, a same z moją mamą spróbowałyśmy się przebić do Placu Zamkowego. Dalej jak do Św. Anny nie dało rady. Nagłośnienie do bani,ale atmosfera super. Padły telefony, nie dałyśmy rady dodzwonić się i znaleźć z koleżankami.
      Potem spontaniczny pochód pod Sejm. Niesamowite wrażenie, kiedy szłyśmy środkiem Nowego Światu, a z chodników, ludzie idący nawet w przeciwnym kierunku, zawracali i dołączali do marszu.
      Zmokłyśmy dokumentnie, teraz leżę i popijam aspirynę.
      • la_mujer75 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 21:37
        Ja też się wygrzewam, wspomagając aspiryną. Ale i tak było warto smile Pod sejm nie dotarłam, odbiłam przy Rondzie de Gaulle'a.
        • grazbed Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:31
          Febrisan wzięłam zaraz po powrocie smile. Teraz mąż wspomógł mnie wiśniową nalewką. Też uważam,że warto było.
      • claudel6 Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 22:33
        ja doszlam do końca Krakowskiego Przedmieścia, i nie dało sie dalej. rodzice bylo blisko kolumny, mieliśmy się spotkać, ale nie było szans.
        ogromna masa ludzi, bardzo dużo mlodych kobiet 20-30 lat, to dobry znak. w końcu młodzi (młode) sie ruszyli.
    • landora Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 23:05
      Byłam we Wrocławiu na Rynku. Jakie tłumy! Aż sciskalo w gardle.
      Obok protest przeciwników aborcji - jakieś 10 osób w kordonie policji.
    • mancipi Re: Wątek relacjonujący ;) 03.10.16, 23:08
      Wrocław. Pogoda paskudna, przez co zamiast rowerową masą krytyczną dołączyłam do pieszego marszu. Czekałam w połowie drogi miedzy Arkadami a Hallera na czoło i potem ok 10 minut aby "wejsc" w marsz. Atmosfera marszu spokojna, ale na Rynku był już ogień. Szczególnie przemówienie pani z jakieś fundacji zajmującej się dziecmi-poniosła tłum-polecam fragment w którym wskazuje że prolifów interesuje tylko moment od poczęcia do porodu, a potem... No i jeszcze wspólne śpiewy "wolności".
      Przekrój społeczny-widac, że studenci wrócili do miasta, sporo osób prosto po pracy, które szły razem z kropo, w mojej okolicy przeważał wiek "produkcyjny" 20 i 30 -latki. Całkiem inaczej niż na KODach -tam raczej przeważają 50+. Niestety z uwagi na pogodę było mniej rodzin z dziecmi (sama miałam zabrac a z uwagi na pogodę M ich ogarniał), a tydzień temu było sporo.
      Jeszcze niesamowite jak przecinaliśmy Piłsudskiego czy Kazimierza Wlk.-główne trakaty komunikacyjne i widok całego wstrzymanego ruchu-współczuję kierowcom bo już o 16 były straszne korki (powrót studenta), policji było więcej niż na meczach Śląsk-Zagłębie wink
      A na koniec-widac że wyszli ludzie, którzy nie chodzili na KOD stwierdzając że TK to nie ich bajka, więc naprawdę partia siłą przewodnią narodu-kto rok temu myślał o takich manifestacjach.
      • edelstein Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 08:17
        Brawo dla KrakowasmileStudenci z Niemiec podeslali mi filmik z rynku."kto nie skacze za ustawa,hop hop hop".Tez byli protestowacsmile
        • aqua48 Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 13:42
          edelstein napisała:

> Brawo dla KrakowasmileStudenci z Niemiec podeslali mi filmik z rynku."kto nie ska
          > cze za ustawa,hop hop hop".Tez byli protestowacsmile

Byli również Francuzi i jacyś Anglicy. Mnóstwo młodych dziewcząt, sporo pań w wieku poprodukcyjnym, jak ja, oraz całkiem siwiutkie, które też dzielnie skakały smile

• kaz_nodzieja Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 16:09
            Trzeźwi Anglicy w Krakowie o godzinie późniejszej niż 12.00? To prawdziwy cud.
      • fifiriffi Re: Wątek relacjonujący ;) 04.10.16, 09:38
        ale fajnie sie szło, ze wszystkimi tak przez ulicę, ruch wstrzymany.... coś niesmowitego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka