14.10.16, 21:44
Pierzecie koldry?
Juz ktoras koldra z kolei po praniu traci wlasciwosci termiczne, czuc to po zimowych, przy letnich nie robi to roznicy. Nie wiem w czym rzecz, teoretycznie na metkach jest ze prac mozna, koldry kupuje rozne, z roznych firm i zawsze tak samo. Co rok nowa koldra.
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: Koldra 14.10.16, 21:54
      pierzemy, akurat raz na rok big_grin
    • mysiulek08 Re: Koldra 14.10.16, 21:54
      puchowe maja kociaste, piore dosc czesto, pierze sie zbija, ale po kilku bekhendach rakieta tenisowa robia znow puchate

kilka zim temu smile przerzucilismy sie na merynosa, zima koldra, latem koce. Zima w poscieli (ze wzgledu na rzadsze pranie), latem bez. I jest bez porownania. Piora sie swietnie (lenor), slonce wygrzewa jak trzeba, sa puchate, nie sfilcowane. Nigdy wiecej zadnej innej koldry, jesli bede zmianiac to kaszmirowa lub wielbladzia

Wczesniej, przed puchowymi mielismi typowke z syntetycznym wypelnieniem. Po dwoch/trzech praniach koldra nadawala sie do wymiany.
      • peonka Re: Koldra 14.10.16, 22:01
        To ciekawe, pokaż, co to za kołdry. Ja mam koce z wielbladziej wełny, ale nie odważyłam się ich uprac...
        Jak pierzesz, w pralce?
        • mysiulek08 Re: Koldra 14.10.16, 22:09
          klasyka :

www.merino-polska.pl/oferta,koldry-welniane-160x200cm,147.html

normalnie w pralce ( dobrze jak ma duzy otwor do wkladnia), program welna 30% plus dodatkowe plukanie z wirowanie 1200 .Plyn perwol rozowy do welny, do plukania jakis lenor, pralka bosch

tylko koldry musze kolanem upychac smile szczegolnie rozmiar 180x200

wypieraja sie naprawde pieknie, smiem powiedziec, ze po praniu wygladaja lepiej niz zaraz po zakupie, zreszta jak tylko doszly i koldry i koce byly wyprane. Mam tak ze wszystkim, wsio kupione musi byc przed uzyciem wyprane, no skarpetkom odpuszczam.
          • mysiulek08 Re: Koldra 14.10.16, 22:38
            ostatnio chyba w 20stp pralam, bo zmywarka chodzila a my mamy delikatne korki tongue_out i tez super wypralo, wiec chyba sie na te 20stp przerzuce.
          • aya-breya Re: Koldra 14.10.16, 22:41
            O, to są najgorsze kołdry jakie miałam. Nie cierpię z merynosów, wielbłądów itp. Na wielbłądzich moje koty śpią :smile
        • mysiulek08 Re: Koldra 14.10.16, 22:10
          zapytaj w tym sklepie czy mozna wielblada wyprac
      • pitahaya1 Re: Koldra 14.10.16, 22:34
        Te merynosy w pralce pierzesz?
        • mysiulek08 Re: Koldra 14.10.16, 22:36
          post wyzej pisze, ze w pralce smile
    • klamkas Re: Koldra 14.10.16, 22:01
      Pierzemy. Ale... wiruję ot tak, żeby odsączyć (przy wysokich obrotach zbija się wypełnienie). No i zarówno po praniu jak i na co dzień "rozbijam" pościel strzepując, motając, oklepując, itp.

No i - zależy jak pierzesz i jak często. Znajoma kupuje najtańsze możliwe kołdry, bo musi prać często i w 90 stopniach (synek ma alergie) i przetestowała, że i te drogie i te tanie mają równie krótki czas życia. Ja kupuję średnie i piorę w niskich temperaturach, lekko wiruję, zimą nie piorę - mrożę przy okazji ujemnych temperatur.
    • bei Re: Koldra 14.10.16, 22:04
      Uzywamy tylko letnich, zima cieplej niz latemsmile
      Piore, jak zmieniaja konsystencje wymieniam na nowe.
    • mid.week Re: Koldra 14.10.16, 22:30
      Mam taką z Ikea i piore kilka x w roku. Ma się dobrze od 3-4 lat jakoś.
    • aya-breya Re: Koldra 14.10.16, 22:46
      Piorę w pralce, 60 stopni, wirowanie 1200 obrotów. Póki co ostatni raz kupowałam kołdry 4 lata temu. Dla siebie nie mam oddzielnie letniej i zimowej tylko samą zimową grubą i ciepłą, którą owijam się po czubek nosa nawet w upałach (takie mój bzik). Reszta rodziny ma różne, są bez zarzutu.
    • aankaa Re: Koldra 14.10.16, 23:12
      używam od listopada do marca/kwietnia (w pozostałe miesiące sypiam pod samą powłoczką) więc nie piorę, kupuję najtańszą z możliwych (10-20 zł w Ikea) i po sezonie wywalam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka