Dodaj do ulubionych

Siwe wlosy

19.10.16, 20:41
Pojawiły mi sie pierwsze siwe wlosy na głowie. Po bokach. Niewiele ich jest i w sumie nie wiem, co z tym robić.
Wlosy mam słabe, łamliwe, rzadsze. Uważałam, ze te pierwsze to jakas pomyłka natury i że wkrótce sie ''skończą''. Ale dochodzą nowe i coraz odważniej zabielają głowę..

Mam ich w tej chwili ok. 30. Porozrzucane sa na skroniach, zaczynają sie grupować.
Mam 31 lat - kończę dopiero w marcu 2017. Cierpie na niedokrwistość, tarczyca ok..

Nie chce jeszcze chodzic z malowaną glową.
Obserwuj wątek
    • manala Re: Siwe wlosy 19.10.16, 20:47
      Mam trochę lat więcej i muszę malować włosy co 2-3 tyg...Mam ciemne i niestety po tym czasie na czubku głowy - siwa ścieżka. Masakra jakaś uncertain
      • lola211 Re: Siwe wlosy 19.10.16, 22:41
        Pojawiły sie w sprzedazy srodki do maskowania odrostów- w formie zmywalnej pianki albo sprayu który nanosisz na umyte wlosy i masz spokoj do kolejnego mycia.
        • manala Re: Siwe wlosy 20.10.16, 06:50
          Muszę się w takim razie rozejrzeć.
    • rysiowa85 Re: Siwe wlosy 19.10.16, 21:02
      ja daje radę pokryć pianką typu color refresher (zmywalna więc nie ma efektu odrostów)
      Ale ja mam mocne włosy wiec nie niszczę ich zbytnio, chociaż widać ze juz nie są takie jak kiedyś, przed malowaniem crying

• aankaa Re: Siwe wlosy 19.10.16, 21:05
      Mam ich w tej chwili ok. 30
      ===
      wyrwij
      • alanta1 Re: Siwe wlosy 19.10.16, 21:24
        albo polub big_grin
    • agata_abbott Re: Siwe wlosy 19.10.16, 21:15
      Też mam 31 lat.
      Pierwsze siwe włosy zlokalizowała mi fryzjerka - czesząc mnie na moją studniówkę. Długo ignorowałam problem, jak miałam jakieś 25 lat - zaczęłam się farbować henną, od kilku lat - już regularnie farba u fryzjera. Niestety, siwych mam już tak dużo, że widać na odrostach. Tak bywa.
    • anika772 Re: Siwe wlosy 19.10.16, 21:26
      Nie chcesz koloryzacji, zaprzyjaźnij się z siwizną, nie ma trzeciej drogi.
      • aankaa Re: Siwe wlosy 19.10.16, 21:37
        jeśli autorka nie zapomniała o swoim poprzednim wątku
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,162599550,162599550,Nie_jestem_prawdziwa_kobieta.html

siwe włosy raczej nie stanowią głównego problemu tongue_out
        • 1234wxyz Re: Siwe wlosy 19.10.16, 21:55
          To samo chciałam napisać. Tam usiłuje trollować opisując swoje niechlujstwo ubraniowe i abnegację na każdym polu jeżeli chodzi o dbanie o siebie, a tu nagle kilka siwych włosów taki dramat... Bożesztymój!
      • aerra Re: Siwe wlosy 05.10.17, 12:23
        Jest, można ogolić tongue_out
    • mynia_pynia Re: Siwe wlosy 19.10.16, 22:14
      Mam 38 i zero siwego włosa, wiem bo są inne i z pół roku temu znalazłam jednego na cipce smile. Natomiast ostatni raz swój kolor włosów widziałam z 22 lata temu?
    • nangaparbat3 Re: Siwe wlosy 19.10.16, 22:32
      Mnie się zdarzyla tak dziwna historia, że az glupio opowiadac. Ale zaręczam, sama prawda.
      Jestem od Ciebie duzo starsza i jakies 5 lat temu zrobily mi sie wlosy sol z pieprzem, co począć, zycie. Nie zamierzalam nic z tym robic, ale moja mama, ktora jak powtarza "źle znosi widok starzejacych sie dzieci" (w końcu jej powiem, że jak tyle zyje, to musi sie pogodzić), tak zrzedzila, że postanowila zrobic probę chną, ktorej uzywalam wczesniej przez wiele lat. Na farbę nie mialam najmniejszej ochoty, wlosy mam mocne, gęste, ale bardzo suche, farbowanie mi dramatycznie szkodzi.
      No wiec kupilam za 5 PLN torebke chny, zastosowalam, wyszlo naprawde ladnie. Potem jeszcze ze dwa razy uzywalam chny w tubce, tej "torebkowej" nie moglam kupic, nie ma jej w marketach, trzeba jechac do hali targowej specjalnie. Ostatni raz malowalam w maju. I teraz najciekawsze: minelo prawie poł roku, pytam corki, czy mam cos robic, ona, że nie. Cud po prostu. Pojedyncze siwe oczywiscie sa, ale w sumie niewiele, i w ogole wrocilam do swego pierwotnego koloru, ciemnoblond.
      Nie wiem, jak to mozliwe, ale tak po prostu jest.
      Chne kupisz w kazdej drogerii, w tubkach, we wszystkich odcieniach, latwa w uzyciu i tania jak barszcz. Ja wole tę w proszku, trzeba rozrobic wodą, w sumie niewiele wiecej zachodu, a jakos mi sie wydaje, że lepsza.https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTIRoEGufqj04BCHiu70PtoZ3ZPS1Nyv3QYD-U60AKqtJ5sIn-75w
      • snakelilith Re: Siwe wlosy 20.10.16, 18:17
        Włosy nie przestają siwieć od farbowania, nie ma znaczenia, czy farba chemiczna, czy chna. Powód powrotu naturalnego koloru jest więc inny. Zreszta ta ruska chna, to nic innego jak roślinna henna. Kolory inne od czerwonego, to zwykle mieszanki z basmą, indygo i innymi roślinnymi farbami stosowanymi od stuleci, główie w Azji. Ja bym tej ruskiej z bazaru nie kupowała, bo nie wiesz, co tam naprawdę w środku jest. To mogę być farby wspomagane chemią, dla lepszej trwałości i tym można zrobić sobie więcej krzywdy niż pożytku. Za dodatkiem chemii przemawia fakt, że farba kryje także dobrze siwe włosy. Te roślinne zwykle nie chwytają na siwych zbyt dobrze i zawsze są one nieco jaśniejsze, jeżeli w ogóle złapią.
    • raramuri Re: Siwe wlosy 20.10.16, 17:55
      Na skroniach są najsłabsze włosy. Zrób coś z niedokrwistością, bo włosy moga siwieć z powodu niedokrwienia cebulek. Moge polecić szampon biokap z palmą sabałową, lub/i płukanki na wzmocnienie cebulek z mieszanek takich roślin jak chmiel zwyczajny, nasturcja większa, aloes, kakao, melisa, brzoza, żywokost, łopian większy, tatarak zwyczajny, grusza, skrzyp polny, pokrzywa zwyczajna - korzeń, orzech włoski - liście i łupiny, oman wielki, tymianek, lawenda, kora dębu, rozmaryn, kozieradka, krwawnik, macierzanka, uczep trójlistkowy, żeń-szeń, wierzbownica. Efekty są midoczne po min. pół roku, ale są.
    • axp4654 Re: Siwe wlosy 20.10.16, 20:08
      To nie chodź, usiądź.
    • black_halo Re: Siwe wlosy 20.10.16, 20:21
      To raczej rodzinne. Ja maluje od 24 roku zycia, u mnie w rodzinie wszystkie kobiety wczesnie siwieja. Babcia byla zupelnie biala w wieku 49 lat wiec jeszcze jakies 15 i bede mogla sie cieszyc piekna, srebrna grzywa :d
    • mozart Re: Siwe wlosy 21.10.16, 00:41
      Mam 40. Nie siwieje ani nie łysieje. Za to 5 kg nadwagi...
      • black_halo Re: Siwe wlosy 21.10.16, 08:46
        Swoim wpisem wnioslas tak wiele do tematu ...
    • jan.kran Re: Siwe wlosy 21.10.16, 03:25
      Jakieś trzydzieści lat temu używałam henny zpowodów estetycznych a nie siwizny.Po trzydziestce zaczęłam siwieć ale na tyle niewiele że kilka lat używałam szampony koloryzujące.Koło czterdziestki szampony nie dawały rady , ufarbowałam raz i nie pasowało mi to, za dużo zamieszania.Powróciłam do henny, mam 56 lat i blisko połowę siwych włosów ,reszta czarne.Henna pokrywa mi włosy super, siwe są jaśniejsze, wyglądają jak pasemka.Do tego henna działa jak odżywka , mam ładne i zdrowe włosy.Używam henny co kilka tygodni, hennę kupuje w sklepach tureckich lub pakistańskich.
      • evee1 Re: Siwe wlosy 21.10.16, 05:12
        Ja na ogol robie jasne pasemka (jestem szatynka), starcza na 4-5 miesiecy i wtedy nawet na odrosnietych wlosach troche siwych nie rzuca sie w oczy.
    • perfectblue84 Re: Siwe wlosy 21.10.16, 12:36
      Farbowanie farbowaniem, ale radziłabym tego nie bagatelizować. Ja zaczęłam siwieć dokładnie też w takim okresie, do tego doszło pogorszenie stanu włosów, zmęczenie, różne inne przypadłości, których nigdy bym bez sobą nie połączyła, a jednak były powiązane. W końcu trafiłam do dobrego endokrynologa, który uświadomił mi, że siwe włosy we wczesnym wieku to wcale nie "taka uroda" (bo w rodzinie tak jest - choć to się ze sobą wiąże), ale pierwszy wyraźny sygnał organizmu, że toczy go autoagresja. Dobry, świadomy lekarz powinien wychwycić taki objaw i wdrożyć odpowiednią diagnostykę. Polecam dobrego endokrynologa zanim będzie za późno, żeby zapanować nad sytuacją. Zwróć uwagę, czy nie masz np. bardzo gęstej krwi (przy pobieraniu nie chce lecieć), problemów jelitowych, bólów nóg, tendencji do przebarwień w miejscach zadrapań, skaleczeń, pogorszenia słuchu itd., zesztywnienia stawów (szyja!).
      Pozdrawiam,
      • kai_30 Re: Siwe wlosy 21.10.16, 13:38
        Dokładnie tak. Pierwsze siwe włosy miałam w liceum (!), na studiach pojawiało się ich już sporo, zawsze w postaci sterczącego siwego kłaka dokładnie na przedziałku. Wyrywałam skubańce, ale przyszedł taki moment, że musiałam wybrać, albo zaakceptuję fakt, że siwieję, albo będę łysa wink
        Teraz jestem po czterdziestce, włosów mam większość siwych (najmniej z tyłu głowy, złośliwie), a kilka lat temu zdiagnozowano u mnie Hashimoto, co się układa w spójną całość.

Bardzo bym się chciała "przesiąść" na hennę, ale boję się efektu na farbowanych na brąz włosach, podobno reakcje mogą być różne, z zielonym odcieniem włącznie wink A włosy mam długie, więc jakbym je musiała ściąć na krótko z powodu nieudanego eksperymentu byłby mały dramacik.
        • aerra Re: Siwe wlosy 05.10.17, 12:26
          Hashimoto mam zdiagnozowane od 9 lat, siwych włosów mam ledwo parę i to od niedawna wink
      • quelquechose Re: Siwe wlosy 05.10.17, 16:51
        A co oznaczają takie objawy?
    • marthar Re: Siwe wlosy 21.10.16, 14:37
      zaakceptuj smile
    • hens Re: Siwe wlosy 21.10.16, 16:11
      Ciesz się dziewczyno, to podkreśla Twoją atrakcyjność. Jeżeli jesteś szatynką, to te siwe dzisiaj włosy były zawsze rudo czerwone..........To taka genetycznie uwarunkowana uroda. pzdr.
    • yslsl Re: Siwe wlosy 21.10.16, 17:16
      Nie przejmować się??? Ja mam sporo ale wcale nie ładną równą siwiznę. I się nie przejmuję. Nie za bardzo rozumiem czym się tu przejmować. Czasu się nie cofnie... Nie przejmuję się siwizną, zmarszczkami, wiotką skórą. Nie rozumiem zachwytów nad młodością. Ja mam mądrość i luz...
    • zefirkowapola Re: Siwe wlosy 05.10.17, 17:27
      Mam lat 30 i masę siwych włosów. Na razie nie farbuję, jakoś zabrać się za to nie mogę bo specjalnie te siwe mi nie przeszkadzają. Starzeję się i już.
    • chocolate-cakes Re: Siwe wlosy 05.10.17, 17:53
      U mnie pierwsze siwe włosy na skroniach pojawiły się gdy miałam 33 lata. Na początku w ogóle się tym nie przejmowałam, bo nie było ich dużo. Potem trochę więcej. Ja nie lubię siwych, więc farbuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka