Dodaj do ulubionych

Zakupy w internecie

29.10.16, 21:56
a kurs funta.

Załóżmy, że kupuję za funty produkt on-line, mając konto złotówkowe.

Kto, kiedy i po jakim kursie przelicza mi koszty na złotówki, które mam zapłacić? Bank czy sklep? Czy ma to związek z kursem funta w chwili kupna?

Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Zakupy w internecie 29.10.16, 22:17
      no co z tym funtem?
      • nathasha Re: Zakupy w internecie 29.10.16, 22:19
        nie jestem pewna na 100% ale to jest raczej bank i robi to wedlug swojego kursu - on nie jest drastycznie rozny od kursu oficjalnego czyli sredniego NBP no ale roznice mogs byc plus bank moze doliczac jakies koszty dodatkowe przewalutowania - zalezy jakie masz konto/karte.
    • joanekjoanek Re: Zakupy w internecie 29.10.16, 22:35
      a jak ty chcesz sobie kupić ten produkt tym kontem złotówkowym?

Płacić można kartą, nie kontem. Przeliczenia dokonuje operator karty.
      Ewentualnie można płacić serwisem typu paypal i wtedy przeliczenia dokonuje operator takiego serwisu.
      • taki-sobie-nick Re: Zakupy w internecie 29.10.16, 22:38
        joanekjoanek napisała:

> a jak ty chcesz sobie kupić ten produkt tym kontem złotówkowym? Płacić można kartą, nie kontem.

Pisanie o takich szczegółach uznałam za zbyteczne. tongue_out

Przeliczenia dokonuje operator karty.

Dziękuję.

I bierze pod uwagę kurs waluty, jaki obowiązywał w momencie dokonania transakcji, czy jakiś inny?
        • alpepe Re: Zakupy w internecie 29.10.16, 22:54
          na takie pytania odpowiada regulamin korzystania z karty i powiązany z nim cennik.
          • nathasha Re: Zakupy w internecie 29.10.16, 22:57
            i powiazane z tym konto w powiazanym z nim banku
            • mmoni Re: Zakupy w internecie 30.10.16, 00:52
              Bank przelicza sobie funty na złotówki po swoim kursie ogłaszanym w tabeli. Wiele banków stosuje podwójne przewalutowanie, tzn. waluty inne niż euro najpierw przelicza na euro po kursie organizacji płatniczej, a potem euro na złotówki. Do tego niektóre banki doliczają sobie jeszcze prowizje za przewalutowanie. Dlatego polecam dokładne zapoznanie się z regulaminem konta/karty i tabelą opłat i prowizji.
              • joanekjoanek Re: Zakupy w internecie 30.10.16, 05:09
                To kredytówek chyba dotyczy tylko. A autorka nie napisała, o jaką kartę jej chodzi, ale zważywszy, że pisze o złotówkowym koncie, to pewnie jej chodzi o jakąś kartę do rachunku osobistego, nie kredytówkę. Te raczej nie będą miały podwójnego przewalutowania, ale też nie wiem, czy takimi się da płacić w brytyjskich sklepach. Może się coś pozmieniało.
                • mmoni Re: Zakupy w internecie 30.10.16, 12:48
                  joanekjoanek napisała:

> To kredytówek chyba dotyczy tylko.
                  Nie tylko.

A autorka nie napisała, o jaką kartę jej cho
                  > dzi, ale zważywszy, że pisze o złotówkowym koncie, to pewnie jej chodzi o jakąś
                  > kartę do rachunku osobistego, nie kredytówkę. Te raczej nie będą miały podwójn
                  > ego przewalutowania, ale też nie wiem, czy takimi się da płacić w brytyjskich s
                  > klepach.

Da się.
                  Sprawdziłam kilka banków:
                  Pekao - przewalutowanie przez USD, kurs organizacji płatniczej, brak prowizji
                  Millennium - dla Visy inne waluty niż USD/EUR przewalutowanie przez USD po kursie organizacji płatniczej, a potem na PLN po kursie banku, brak prowizji, dla Matercarda inne waluty niż EUR przewalutowanie przez EUR i dalej jw.
                  Nest Bank (dawny Smart Bank) - przeliczane po kursie Visa + 3% prowizji

Tak więc nie ma reguł, trzeba czytać regulaminy.
                  • taki-sobie-nick Płatnicza jest ta karta, a co to jest 30.10.16, 20:09
                    organizacja płatnicza i jej kurs?
                    • mmoni Re: Płatnicza jest ta karta, a co to jest 30.10.16, 20:28
                      Visa albo Mastercard i ich kursy
                      www.visa.pl/karty-dla-ciebie/kalkulator-walutowy
                      www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html
                      • taki-sobie-nick Re: Płatnicza jest ta karta, a co to jest 31.10.16, 22:55
                        mmoni napisała:

> Visa albo Mastercard i ich kursy

... które rosną albo spadają wraz ze wzrostem/spadkiem wartości waluty?

Śledzić kurs tego funta czy nie?
                        • mmoni Re: Płatnicza jest ta karta, a co to jest 01.11.16, 01:01
                          no taka jest immanentna cecha kursów, że się zmieniają. Nie bardzo rozumiem pytanie - po co chcesz śledzić kurs funta? Jak chcesz coś kupować, to kupujesz. Jak możesz poczekać, to czekaj, może spadnie, ale to jest loteria tak jak z kupowaniem biletów lotniczych.
                          • taki-sobie-nick Re: Płatnicza jest ta karta, a co to jest 01.11.16, 01:35
                            no taka jest immanentna cecha kursów, że się zmieniają. Nie bardzo rozumiem pyt
                            > anie - po co chcesz śledzić kurs funta? Jak chcesz coś kupować, to kupujesz.

No właśnie zakładam (może niesłusznie), że Wielka Brytania wychodzi z Unii, więc funciak się nietypowo chwieje, bardziej niż na co dzień.
                            • issa-a Re: Płatnicza jest ta karta, a co to jest 01.11.16, 01:53
                              ależ jakie ty te zakupy robisz? bo normalnie kupuje sie 1-2 rzeczy i rożnica 10 zl nie jest naprawdę istotna. Czy jest?
                              Raczej sprawdź nie tyle kurs, co sposoby przeliczania waluty bo nie wszystkie mozliwosci są związane z podwójnym przewalutowaniem, nie wszystkie z prowizją.
                              A różnice w zasadzie są niewielkie więc w ogole nie wiem o co rozdzierasz szaty? o te 10 zł?
                          • tak_to_nowy_nick Re: Płatnicza jest ta karta, a co to jest 01.11.16, 04:13
                            mmoni napisała:

> no taka jest immanentna cecha kursów, że się zmieniają

Mówisz to tak jakby to było oczywiste i nie wymagało super-wyraźnego podkreślenia przez specjalistę z banku. Oj, zaraz będziesz miała do czynienia z dosią tongue_out
    • issa-a Re: Zakupy w internecie 30.10.16, 00:06
      ja zawsze kupuję przez PayPal i oni dokonują przeliczenia waluty. + niewielka prowizja.
      Sumarycznie dosyć się opłaca, pod względem bezpieczeństwa.
      Kurs z dnia transakcji, wyświetlany jest aktualny kurs podczas dokonywania płatności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka