Dodaj do ulubionych

Skandal u Dominikanów

03.11.16, 21:05
O matko... Tego się nie spodziewałam. Nie u Dominikanów.
www.youtube.com/watch?v=vOAd6wfoqpc&feature=youtu.be
Obserwuj wątek
    • sylwus34 Re: Skandal u Dominikanów 03.11.16, 21:43
      Też nie wierzę! Jedyne wytłumaczenie: Zbigniew Stonoga i wszystko wiadomo.
      • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 03.11.16, 22:38
        Co jest w tym takie ciężkie do uwierzenia?
        • paszczakowna1 Re: Skandal u Dominikanów 03.11.16, 22:41
          Stonoga = -90% do wiarygodności.
          • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 03.11.16, 22:50
            gosc.pl/doc/3534007.Dominikanie-w-sprawie-oskarzen-o-Adama-Wyszynskiego

Internety na razie wiedzą tylko tyle.
            • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 03.11.16, 23:08
              Czyli faktycznie był zakonnikiem, to nie jest żaden postawiony aktor.
              • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 03.11.16, 23:14
                Tak, gość jest tu moim zdaniem wiarygodny. Google graphics też księdza zna (archiwalne zdjęcia, sprzed paru lat) i to jest moim zdaniem ten sam człowiek.
                • czarnaryba78 Re: Skandal u Dominikanów 03.11.16, 23:20
                  Tak, to jest na pewno zakonnik. Na youtube jest sporo jego wykładów, tzn. konferencji...
                  • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 03.11.16, 23:26
                    no to czekamy. hoho.
                    • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 00:05
                      Na co czekamy? To już pewnie koniec tej historii. Nic więcej się nie dowiemy.
                      • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 06:59
                        No to powinien być początek dopiero.
                        • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 09:33
                          Czemu? Nie chciało mi się słuchać całości, ale w tej pierwszej części opowiada tylko o nieudanych "zalotach". Musiałby im wytoczyć pewnie cywilny proces, żeby to miało jakiś dalszy ciąg, bo przecież żaden sąd nie będzie się z urzędu zajmował tym, że ktoś się wygłupił i złapał kogoś za pośladek. Zakon jak przypuszczam na tym jednym komentarzu skończy. I wsio. To są dorośli ludzie, nie małe dzieci.

Homoseksualizm czy zastępcze relacje erotyczne wśród zakonników mnie osobiście nie szokują ani nie dziwią. Przecież to jest prawie jak więzienie.
                          • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 09:44
                            Zdziwię się, jeżeli zgłosi to do prokuratury. Żeby była jasne - myślę, że "zaloty" mają miejsce we wszystkich zakonach. Natomiast ta konkretna historia , jej kontekst, są bardzo dziwne.
                            • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 10:18
                              Dziwne w tym jest tylko to, że rzadko kto występuje z takim wyznaniem, ale czasy się zmieniają. Poza tym nic dziwnego w tej historii nie ma.
        • sylwus34 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 06:43
          " Otarłam" się o o. Kozackiego( prowincjała Dominikanów, który jest tu oskarżany o" zamiatanie sprawy pod dywan"), znam ludzi którzy przyjaźnią się z nim od 20 lat. I znam go jako człowieka na wskroś uczciwego.
          • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 09:38
            O jakim zamiataniu sprawy pod dywan tu może być mowa? Co taki prowincjał może zrobić, kiedy się dowie, że jeden dorosły facet po chamsku przystawiał się do innego i dostał kosza. Tego pierwszego może wyspowiadać i zadać mu pokutę, rozdzielić chłopaków i to wszystko.

Jakiej reakcji prowincjała byś oczekiwała? Że poinformuje policję? Że wyrzuci z zakonu tego, kto się takich czynów dopuścił? Przecież gdyby miał tak robić niewielu by mu pewnie zostało, a może sam siebie musiałby wydalić, gdyby zaczął wspominać jaki był za młodu. To są tylko ludzie, którzy często nie wiedząc dobrze na co się decydują wybrali taką życiową drogę. Nie opuszczają ich automatycznie ludzkie słabości, Kozacki jeśli jest uczciwy to sobie dobrze z tego zdaje sprawę.
    • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 08:23
      A ja poczekam z oceną. Wszystko jest możliwe. Ale biorąc pod uwagę raczej krytyczne oceny tego co się teraz dzieje, wyrażane publicznie przez niektórych dominikanów , nie zdziwiłabym się gdyby to była akcja mająca na celu ich dyskredytację. Zwłaszcza, że nazwisko "Kaczynski" pada na samym początku dokumentu (gdyby ktoś nie wytrzymała do końca). Oczywiście to może tez być prawda.
      • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 08:45
        p.s. nie wierzę w żadne święte organizacje , bez skazy, ale naprawdę nie zdziwiłabym się gdyby to była przygrywka do walki o "jedność kościoła" . Byłoby śmieszne gdyby nie było tragiczne.
        • yvona73pol Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 09:01
          Taka mala uwaga techniczna, oskarza sie o cos, a nie za cos. No ale rozumiem, ze pewnie byl emocjonalnie poruszony.
          • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 09:46
            To chyba nie do mnie ? smile

p.s. ale psychologicznie, owszem, można oskarżyć "za coś"wink
            • yvona73pol Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 12:07
              joa66 napisała:

> To chyba nie do mnie ? smile
              >
              > p.s. ale psychologicznie, owszem, można oskarżyć "za coś"wink

Nie, nie do ciebie, wpisalam sie (wtedy) na koncu watku. Nie kazdy post jest odpowiedzia/polemika na poprzedni smile

A przeczytawszy reszte ponizej widze pewna prawidlowosc. Tutaj wyciaga sie leczenie psychiatryczne. Z kolei osobom, ktore X lat temu byly molestowane przez kogos i teraz o tym mowia zarzuca sie, ze czemu dopiero teraz, czemu nie wczesniej (w domysle - wymyslili sobie); powiedzenie o takich sprawach nie jest proste. Teraz tez, a jakie bylo trudne wtedy, kiedy wszystko bylo zamiatane pod dywan, kiedy "dzieci i ryby glosu nie mialy"...
              Choc teraz wlasciwie tez nadal zamiatane jest niestety. Do klasy mojego syna chodzi taki chlopiec. Przeniesiony z katolickiej szkoly. Rodzice nie poszli z tym nigdzie, rowniez przez to rowniez, ze syn przez prawie rok przestal mowic, wiadoma sprawa, ze byloby jego milczenie przeciwko slowom prawdopodobnie powazanego sprawcy sad
              Ach, juz nie pisze wiecej, bo mi sie gotuje....
              • sasanka4321 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 12:22
                > Nie, nie do ciebie, wpisalam sie (wtedy) na koncu watku. Nie kazdy post jest od
                > powiedzia/polemika na poprzedni smile

Dla scislosci - technicznie Twoj post BYL odpwiedzia na post joa, nawet jesli zamierzalas umiescic go jako odpowiedz na post startowy, to tworzac go kliknelas na tworzenie odpowiedzi na post joa i tak zostal on umieszczony w drzewku. Przejrzyj drzewko, bo jesli nie rozumiesz logiki powstawania drzewka, to bedzie Ci sie to powtarzalo caly czas.
              • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 13:14
                Ja nie widzę problemu z tym, że ktoś zaczyna mówic nawet 40 lat po zdarzeniu. Różne mogą być powody. Niestety w tym przypadku jest zbitka czasowa - "nieposłuszeństwo" tego zakonu i wyznania byłego (?) zakonnika. Nie jestem katoliczką , więc problem nie dotyka mnie osobiście. Ale wiem, że KK jest zdolny do obu tych rzeczy: molestowania i podłej manipulacji , żeby ludzi kontrolować.
                • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 13:24
                  i jeszcze ten komentarz Stonogi "Gejowskie lobby i miliony złotych mocniejsze są jak się zdaje od porządnych księży"
                  • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 13:38
                    Przecież zwykły zdrowy rozsądek podpowiada, że drogę pozorowanego celibatu w towarzystwie mężczyzn będą wybierać przede wszystkim Ci, którym ten pozorowany celibat i towarzystwo mężczyzn odpowiadają. A że się zamiata takie sprawy pod dywan - no jakże mogłoby być inaczej, przecież od tego czy duchownym uda się zachować ludzki szacunek zależy czy będą mogli dalej wieść życie jakie wybrali i mieć co jeść. Zapewne nawet księża hetero, którzy nigdy się nie splamili niczym gorszym niż masturbacją nie są chętni takich spraw ujawniać, bo doskonale wiedzą, że rzuca to cień na cały stan duchowny i stawia pod znakiem zapytania rolę kościoła jako stróża moralności itp.
                    • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 13:49
                      Ale ciekawa jest też postać "ważnego czlowieka w Polsce, któremu leży na sercu dobro kościoła", który skojarzył zakonnika ze Stonogą.
      • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 08:59
        > gdyby to była akcja mająca na celu ich
        > dyskredytację

To jest przedziwna historia. Z jednej strony rzucane są poważne oskarżenia przez człowieka, który nie boi się ujawnić wlasnej tożsamości, a z drugiej ten Stonoga...
        • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 09:00
          I "Kaczynski" w "pierwszych słowach mojego listu"
          • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 09:43
            Że się przy okazji tego wyznania próbuje załatwić coś jeszcze to jest bardzo możliwe, ale wcale nie przesądza, że wyznanie było fałszywe.
            • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 09:48
              Oczywiście, że nie przesądza. Ale cały kontekst pozwala wątpić i zadawać pytania.
              • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 10:19
                Jakie pytania byś zadała?
                • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 10:24
                  Większość pytań wynikałaby z tego co odpowiedziałby na pierwsze. A zaczęłabym od pytania dlaczego dopiero teraz o tym mówi (zakon opuścił rok temu) i dlaczego wybrał takiego pośrednika.
                  • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 10:48
                    Dopiero teraz bo tyle czasu potrzebował, żeby sobie to w głowie poukładać, zastanowić się czy chce wracać do zakonu, może czekał na reakcję przełożonych. Akurat w tym nic dziwnego nie ma.
                    • joa66 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 10:55
                      Ale to jest Twoja odpowiedź nie jego smile Jego odpowiedź , każdy jej szczegół, pozwoliłaby zadac kolejne pytania.
                      • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 11:01
                        Jeśli mówi prawdę, to jest bardzo prawdopodobne, że miał depresję. A to nie katar, żeby przeszło w tydzień.
        • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 09:42
          Stonoga tu robi za tubę tylko. Przypuszczam, że ludzie sami się do niego zgłaszają z takimi sprawami, bo ma większe przebicie i wiadomo, że chętnie takie sprawy upubliczni.

W sprawie księdza z parafii moich rodziców Stonoga się nie pomylił. Przesadził może z określaniem go jako podofila, bo na to żadnych dowodów nie było, ale gość faktycznie dawał ogłoszenia, w których szukał sobie kochanków w wieku od lat 16. Zniknął z parafii dzień po publikacji, a proboszcz przepraszał za jego słabości.
          • owczarkini Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 10:04
            Pamiętam, ależ to było obleśne! Czyli z jednej parafii go przenieśli, zapewne po to, żeby wypłynął gdzie indziej sad
      • purchawkapuknieta Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 10:56
        obejrzałam. o co ci chodzi z "Kaczyńskim"?
    • lauren6 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 09:48
      Sprawa dziwna. Stonoga ma raczej dobre źródła i jak coś wyciąga to zazwyczaj ma dowody. W przeciwnym razie już lata temu poszedłby z torbami za zniesławienie. Pożyjemy, zobaczymy jak się sprawa rozwinie.
      • sylwus34 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 10:23
        Kurczę, Stonoga dobre źródła? Przychodzi do niego zakonnik, z takimi rewelacjami, który ma za sobą leczenie psychiatryczne w szpitalu i to są wiarygodne źródła? Na jakiej podstawie jest on w stanie stwierdzić, że jest to prawda, a nie urojenia , wynikające z choroby. Przecież nie jest psychiatrą. A może uwiarygadniać ma to, wypowiedz księdza Międlara, który stanął w " obronie" rzekomo pokrzywdzonego.
        Myślę że jakby co§ było na rzeczy, byłby to łakomy kąsek dla wielu portali, które z chęcią zdyskredytowały dominikanów( chociażby wpolityce), za krytykę obecnej władzy. A tam cisza. Choć jest prawdopodobieństwo, że wystawili Stonogę do brudnej roboty.
        Oczywiście, jest też prawdopodobieństwo że jest to prawda( ale na pewno, nie wysuwam takiego wniosku, ze względu na tzw.wiarygodne źródło)
        • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 10:53
          Po pierwsze, dając taki wywiad, nie przesądza. Tam nawet nie ma za wiele.komentarza.

Po drugie leczenie psychiatryczne nie musi wynikać z urojeń - o ile nie zaglądałaś zakonnikowi w kartę choroby, to właśnie Ty rzuciłaś bezpodstawne pomówienie.

• sylwus34 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 11:11
            I to nie ja zaczęłam. Nie rozpowiadałam, nie pisałam , nie kręciłam filmiku, o rzekomych chorobach psychiatrycznych jakiegoś zakonnika.
            A Stonoga, powołuje się na wypowiedzi człowieka, który ma leczenie psychiatryczne za sobą, i pytam skąd to jego przekonanie że historia ta nie jest wytworem choroby.
            Chyba że ma jeszcze inne źródła, które ujawni( bo narazie jego własna osoba, Międlar i " poszkodowany" , w mojej ocenie nie są wiarygodni) . Poczekamy, zobaczymy.
            • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 11:31
              Rozpaczliwe jest to Twoje czepianie się tego leczenia psychiatrycznego. Nie ma tu mowy o porwaniu przez kosmitów, a o czymś, co jest tajemnicą poliszynela - że zakonnicy się seksem interesują.
              • sylwus34 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 11:36
                Ale urojenia, mogą być na każdy temat, na temat kosmitów, Napoleona, i spraw jak najbardziej przyziemnych, takich jak seksu.
          • sylwus34 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 11:33
            Dokładnie. Leczenie psychiatryczne nie musi wynikać z urojeń, ale może. I tu, my, jak i Stonoga nie mamy pewności.
            • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 11:51
              Nic nie wskazuje na to, żeby to były urojenia. Zakonnik wypowiada się spokojnie i z rozwagą, waży każde słowo. Już prędzej bym uwierzyła, że kłamie niż, że ma urojenia.

Czy w Twoich oczach przypisywanie temu zakonnikowi urojeń ratuje wizerunek zakonu? Bo moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie. Popęd seksualny normalna rzecz - tylko chora sytuacja przymuszonego celibatu sprawia, że jest realizowany w nienormalny sposób. Natomiast dopuszczenie do nauczania osoby z urojeniami to już grubszy kaliber. Może jeszcze dziećmi się zajmował?
              • sylwus34 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 12:28
                A skąd masz pewność, że nic nie wskazuje na urojenia? Chyba nigdy nie miałaś do czynienia z osobą chorą, naprawdę potrafią być bardzo przekonywujący. Szczególnie dla laika.
                • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 12:43
                  Ależ miałam i wiem co mówię.

Może zechcesz powiedzieć, co Twoim zdaniem wskazuje, że to urojenia, bo sam fakt, że ktoś był kiedyś u psychiatry to trochę za mało? A może odniesiesz się do reszty mojej wypowiedzi.
                • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 14:11
                  > A skąd masz pewność, że nic nie
                  > wskazuje na urojenia?

To działa na odwrót: to Ty, oskarzajac, powinnaś wskazać, co świadczy o urojeniach. Nie podałaś żadnego argumentu, więc to zwykłe chamskie pomówienie.
                  Żadnego, bo sam fakt leczenia w żaden sposób nie dowodzi urojeń.
                  • sylwus34 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 14:30

Moim celem, nie było oskarżenie kogokolwiek. Ale mogę mieć wątpliwości i pytania.

• sylwus34 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 14:33
                      Nikomu, niczego nie wyciągam. O pobycie w szpitalu dowiedziałam się z filmiku Międlara, w którym to odczytuje list od tego zakonnika, w ktorym skarży się na okoliczności hospitalizacji.
        • sylwus34 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 11:03
          Fakty, są faktami. Leczenie było. A Stonoga rzucając sprawę, tak ciężkiego kalibru, zapoznał się z historią choroby owego zakonnika?
          • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 11:05
            To nie Stonoga rzuca oskarżenia, a ten zakonnik przecież. Stonoga tylko je upublicznia.
          • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 11:08
            Stonoga niczym nie rzuca. Ty za to jak najbardziej.
      • piepe Re: Skandal u Dominikanów 06.11.16, 01:03
        lauren6 napisała:

> Sprawa dziwna. Stonoga ma raczej dobre źródła i jak coś wyciąga to zazwyczaj ma
        > dowody. W przeciwnym razie już lata temu poszedłby z torbami za zniesławienie.
        > Pożyjemy, zobaczymy jak się sprawa rozwinie.

Śmieszne - mamy tu wywiad księdza, chyba co najmniej godzinny, kiedy tylko on zeznaje, a etmatka pyta, czy to dobre źródło, bo nagrywał jakiś oszołom.
    • mamma_2012 Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 10:26
      Nic szokującego. Dokładnie tak wyobrażam sobie życie księży i zakonników.
      Kiedyś nawet jeden podrywał mnie w drodze na lotnisko, próbował obmacywać na lotnisku (na oczach kolegi księdza) i nawet wyjątkowo spodobał się mojemu dziecku, bo to był sympatyczny z cukierkami . Trudno było wytłumaczyć kilkulatce, że to ksiądz wracający z Watykanuwink
    • mindtriper Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 12:20
      Powiem tak: że u Dominikanów, to mnie nie dziwi, bo oni zawsze są trochę na bakier. Dużo odejść z zakonu, kobiet, skandalicznych wypowiedzi.
      A tego księdza sama bym wymacała, rany jaki sliczny!
      • bi_scotti Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 13:09
        Szczerze mowiac nie rozumiem zaskoczenia. Nie wiem jak teraz ale gdy ja mialam bliskie kontakty z Dominikanami w 3 polskich miastach tudziez w polskich gorach w latach 70-80 XX wieku (alez to sie fajnie pisze, te daty sprzed lat wink ) to kwestie tego, co pomiedzy "ojcami", jakie maja preferencje i co ze swoimi natural urges/needs robia bylo zawsze predzej czy pozniej oczywiste dla wszystkich, ktorzy sie z nimi pojedynczo lub zbiorowo spotykali. To byly inne czasy. Kwestie "sexual harassment" w szkole, w pracy, na uczelni, w srodkach publicznego transportu etc. etc. etc. byly postrzegane zupelnie inaczej, inaczej interpretowane (jesli w ogole), reakcje spoleczne wlasciwie byly zerowe. Owszem, bylo paru "ojczulkow", ktorzy po prostu byli oblesnie oblesni a wiec tez i unikalo sie kontaktow z nimi jak tylko sie dalo, niezaleznie zreszta od tego czy sie bylo kobieta, czy mezczyzna. Nie przypuszczam zeby tamte praktyki w zakonach, wsrod ogolnie rozumianych "clergy" sie zmienily. Ale zmienil sie swiat (thanks god, no pun intended!) i stalismy sie madrzejsi, bardziej wrazliwi i bardziej wyczuleni na nieodpowiednie zachowania. To sa trudne, czesto niemozliwe do udowodnienia sprawy, bo najczesciej maja miejsce w ukladzie one-on-one ale tzw. nacisk spoleczny, publiczne pietnowanie jak rowniez edukacja potencjalnych ofiar zeby nie milczaly moga (z latami!) przyniesc pozytywne rezultaty i znaczne ukrocenie "zlego zachowania". Ja te "rewelacje" z zamieszczonego link traktuje jako czubek gory lodowej, o ktorej istnieniu de facto "wszyscy" jakos tam wiedza tylko dotad niewygodnie bylo o tym mowic. No i moze wreszcie nadszedl czas ... kto wie ...
        • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 04.11.16, 14:12
          Mnie też ta wypowiedź nie szokuje. Niestety.
        • znowu.to.samo Re: Skandal u Dominikanów 13.05.17, 00:03
          Ja dodam że przez ostatnie lata wybuchały co rusz w całej europie afery z duchownymi w roli głównej, bo czasy sie zmieniły i ich dawne ofiary a dzisiaj dorośli odważyli sie mówić.
    • czarnaryba78 Re: Skandal u Dominikanów 06.11.16, 00:40
      Druga część wywiadu zniknęła z kanału pana Stonogi. Hmm. W mediach cisza.
      • szarsz Re: Skandal u Dominikanów 06.11.16, 01:02
        No właśnie. Jako że oglądałam część pierwszą, youtube podpowiedział mi dzisiaj część drugą, ale nie miałam czasu, by ją obejrzeć. A teraz nie ma. Wtf?
        • piepe Re: Skandal u Dominikanów 06.11.16, 01:07
          szarsz napisała:

> No właśnie. Jako że oglądałam część pierwszą, youtube podpowiedział mi dzisiaj
          > część drugą, ale nie miałam czasu, by ją obejrzeć. A teraz nie ma. Wtf?

Pewnie ktoś pana pięknego księdza pozwał, a film był dowodem - w sensie, że piękny kogoś oskarżał.
          Piękny ogólnie wygląda na takiego, którym należy się zaopiekować.
          • czarnaryba78 Re: Skandal u Dominikanów 11.11.16, 19:30
            Pojawiła się znowu II część na kanale p.Stonogi
    • wheels.of.steel Przystojny ten Wyszyński 11.11.16, 20:15
      To nic dziwnego, że się nim koledzy chcieli "zaopiekować". tongue_out
      A tak na serio, to sprawa może być zamieciona pod dywan, bo jeden z "oskarżonych" to pupil Wyborczej i liberalne media itp. będą chciały udawać, że tematu nie ma.
      A Stonoga to dla mnie potencjalny kret podstawiony przez służby.
      • wheels.of.steel Re: Przystojny ten Wyszyński 11.11.16, 20:21
        A o lobby gejowskim w Kościele mówili i ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski i nie-ksiądz Jacek Międlar.
        • rainbow.rainbow Re: Przystojny ten Wyszyński 13.11.16, 23:20
          Mówił też papież Benedykt XVI, choć odnosił się do własnego podwórka, czyli Watykanu
      • sylwus34 Re: Przystojny ten Wyszyński 12.11.16, 09:04
        Bardziej dziwi mnie to, ze temat nie został podchwycony przez tzw reżimowe media. Ciekawe czemu?
        • lauren6 Re: Przystojny ten Wyszyński 12.11.16, 09:15
          Bo wyciągnięcie tematu oznaczałoby promocję Stonogi, a to współczesny żołnierz wyklęty.
          • sylwus34 Re: Przystojny ten Wyszyński 12.11.16, 14:12
            Nie sądzę. Kąsek jest tak łakomy, a dominikanie tak są nie na rękę nowej władzy, że trudno mi uwierzyć że nie rzucili się na niego.
            A nawet, jeśli mierzi ich jakoś ten Stonoga, to aż dziw że wcześniej nie przechwycili tego " poszkodowanego " zakonnika.
          • wheels.of.steel Stonoga to moim zdaniem człowiek służb 12.11.16, 14:42
            Wcześniej związany z Samoobroną, a potem chyba z Palikotem, ma wspólne zdjęcia z różnymi znanymi osobami:
            zapodaj.net/images/faedf76517cfd.jpg
            pressmix.eu/wp-content/uploads/2014/12/Stonoga-i-Grodzka-na-protescie-w-2014-roku.png
            Do tego rzekomo był w partii Korwina, ale wyleciał. Jeśli ma być to jakiś żołnierz, to raczej żołnierz służb specjalnych.
            • wheels.of.steel A tu z prowokatorem Hadaczem 12.11.16, 14:44
              niezalezna.pl/uploads/zdjecie2015/67858980181433871232.jpg
        • czarnaryba78 Re: Przystojny ten Wyszyński 12.11.16, 09:52
          Bo głównym oskarżonym jest ojciec G. - uwielbiany przez TVN i lewicowe media.
    • wheels.of.steel A wcześniej Charamsa 11.11.16, 20:26
      Z przykrością stwierdzam, że niestety zdarzają się księża, których ciągnie w stronę męskich jelit grubych...
    • rainbow.rainbow Re: Skandal u Dominikanów 13.11.16, 23:17
      Obejrzałam trzy części wywiadu z ks. Adamem. Widać, że człowiek jest w głębokiej rozpaczy.
      Ilu jeszcze ludzi zniszczą zanim się coś zmieni?
      • wheels.of.steel Re: Skandal u Dominikanów 13.11.16, 23:30
        A jeśli to dobry aktor i kret, mający zaszkodzić Kościołowi?
        • rainbow.rainbow Re: Skandal u Dominikanów 13.11.16, 23:45
          Obejrzyj sobie nagrania z jego kazań z okresu, kiedy był w zakonie. Wątpię, żeby był kretem, a Kościół szkodzi sobie sam, nie robiąc porządku z homoseksualizmem wśród księży.
          • eliksir_czarodziejski Re: Skandal u Dominikanów 14.11.16, 00:04
            No wiesz, pewnie gdyby zrobił porządek z homoseksulizmem i pedofilią to zostałaby tylko garstka księży niestety.
          • spanish_fly Re: Skandal u Dominikanów 14.11.16, 09:38
            Niby jak ma kościół zrobić z tym porządek? Kastrować przy święceniach?

Nie ma możliwości, żeby w dużej grupie zdrowych, wypoczętych i dobrze odkarmionych chłopów nie znaleźli się tacy, którzy nie dadzą rady utrzymać celibatu. Z dwojga złego dla kościoła to chyba nawet lepiej jeśli będą swój popęd realizować przez stosunki z mężczyznami, bo z tego przynajmniej dzieci nie będzie.
            • rainbow.rainbow Re: Skandal u Dominikanów 14.11.16, 19:53
              No jak to, gejów do żeńskich zakonów i pokus nie będzie smile)
    • eliksir_czarodziejski Re: Skandal u Dominikanów 14.11.16, 00:24
      Założyłam osobny wątek ale nie wiedzieć czemu usuneli mi go. Niby nie do końca w temacie, ale sporo o homoseksuliźmie w Kościele piszą ludzie w komentarzach pod filmikiem.
      www.youtube.com/watch?v=MHr1yE39ITc

• o_onufry Re: Skandal u Dominikanów 12.05.17, 23:27
      Umiłowani, nie każdemu duchowi wierzcie, lecz badajcie duchy, czy są z Boga, gdyż wielu fałszywych proroków wyszło na ten świat (1J.4:1).

Zaprawdę powiadam Wam Najdostojniejsi Siostry i Bracia,
      - godne to i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne obnażać prawdziwe oblicza kościelnych szamanów, oszustów, seksualnych dewiantów, społecznych pasożytów, specjalistów od interpretowania życzeń Pana Stwórcy Wszechrzeczy, znawców niepokalanych poczęć i wiecznych dziewictw, którzy na twarzach noszą od wieków faryzejską maskę pokory oraz pobożności, w ustach świętobliwie pieszczą słowa miłości, miłosierdzia i przebaczenia, ale serca zawsze mają kamienne i zimne, dusze pychą i rozpustą, zaś usta obłudą i hipokryzją wypełnione a dłonie wiecznie głodne mamony. Rzymski katolicyzm jest szkołą szalbierstwa, hipokryzji i cynizmu. Toż to ten ewangeliczny „Wielki Babilon, matka wszetecznic i obrzydliwości ziemi. Tej ziemi! Nie ma kłamstwa, na które nie byliby gotowi, gdy chodzi o zwalczanie przeciwnika; nie ma bredni, której by w swoje owieczki (i baranki) nie spodziewali się wmówić. Sprowadzają walkę do tumanienia i terroryzowania najciemniejszych w nadziei, że w ten sposób zawsze będą mieli większość.
      Czyż jego wyznawcy nie słyszą „głosu z nieba mówiącego: „Wyjdźcie z niego, ludu mój, abyście nie byli uczestnikami jego grzechów i aby was nie dotknęły plagi na niego spadające. Bo grzechy jego narosły aż do nieba i Bóg przywołał na pamięć jego niesprawiedliwe uczynki" (Ap 18. 4).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka