princesswhitewolf 08.11.16, 09:49 No to odliczamy minuty moje Panie. Stawiam na wygrana Clinton. Kto stawia na wygrana Trumpa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilly_about Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 09:50 Mimo wszystko Clinton. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 09:54 Ja też myślę, że mimo wszystko Clinton. Sledzilam całą kampanię z ciekawością i myślę, że Trump nie wygra. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 09:55 taki wybor oznacza ze najwyższy czas żeby ameryka zadzwonila do królowej " sorki , gupio wyszlo , jakos nam ta wolność i demokracja nie wyszla, możesz nas wziąć z powrotem. pliiiiissssss " Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:07 To już było www.newyorker.com/humor/borowitz-report/queen-offers-to-restore-british-rule-over-united-states Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 09:55 czarno to widzę ale wygra Trump...obym się pomyliła... Odpowiedz Link Zgłoś
isanek Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 09:57 Mam nadzieję, że jednak się mylisz. Przeraża mnie ten facet. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:00 nie tylko Ciebie...ale jak widzisz idą łeb w łeb wiec i Clinton kogoś tam przeraża.... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:03 a... tam, Clinton przeciez juz jest niewiele nizej w rzadzie Obamy. Jej polityka bedzie kontynuacja polityki Obamy czyli bez zaskoczen. Trump zacznie rozrabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:17 princesswhitewolf napisała: > a... tam, Clinton przeciez juz jest niewiele nizej w rzadzie Obamy. Jej polityk > a bedzie kontynuacja polityki Obamy czyli bez zaskoczen. Czyli dalej między innymi budowa poczucia zagrożenia i przygotowywanie gruntu pod konflikt z Rosją. Dziękuję, postoję. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:30 Wolisz budowę poczucia zagrożenia przeciwko emigrantom w USA i chodzenie z Putinem pod rączkę? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:51 spanish_fly napisała: > Wolisz budowę poczucia zagrożenia przeciwko emigrantom w USA i chodzenie z Puti > nem pod rączkę? Oczywiście, jak każdy myślący Europejczyk. Imigranci w USA mnie zgrzewają, a konflikt z Rosją jest mi do niczego nie potrzebny, więc tak, pragmatycznie wybieram chodzenie z Putinem pod rączkę, a nie przygłupie wymachiwanie szabelką i zamykanie granic przed wydającymi w Polsce pieniądze obywatelami Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:55 ale to nie my bysmy chodzili z Putinem pod rączkę. a sympatyzowanie Rosji ze Stanami dla Polski jest niekorzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:17 dziennik-niecodziennik napisała: > ale to nie my bysmy chodzili z Putinem pod rączkę. a sympatyzowanie Rosji ze St > anami dla Polski jest niekorzystne. Jest korzystne jak najbardziej, bo konflikt USA z Rosją tak, czy inaczej rozbiłby się na naszej d*pie. (I nie tylko naszej, ale nasza nas obchodzi). Dobrze, jeżeli tylko gospodarczo. A my możemy sobie chodzić z Putinem pod rączkę, nikt nam nie broni, poza oczywiście patridiotami, którym się wydaje, że bezcelowe podskakiwanie Rosji jest polską racją stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:07 Nie mam nic przeciwko obywatelom Rosji. Natomiast jeśli USA wypną się na nasz region i wycofają ze zobowiązań sojuszniczych to Putin sobie weźmie co zechce, np. całą Ukrainę, a z Polski zrobi drugą Białoruś. Fajnie, że przynajmniej są tacy ludzie jak Ty, których taki scenariusz cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:28 spanish_fly napisała: > Nie mam nic przeciwko obywatelom Rosji. > > Natomiast jeśli USA wypną się na nasz region i wycofają ze zobowiązań sojusznic > zych to Putin sobie weźmie co zechce, np. całą Ukrainę, a z Polski zrobi drugą > Białoruś. Fajnie, że przynajmniej są tacy ludzie jak Ty, których taki scenariu > sz cieszy. Widzę że mózg masz już do imentu sprany propagandą. Rosja nic sobie nie zechce, bo skoro nie zechciała Donbasu, to tym bardziej nie potrzebuje upierdliwej Polski. To wszystko są koszty, które do niczego Rosji nie są potrzebne, a zysków z tego brak. Krym jest realnym interesem rosyjskim, choćby się to komuś nie podobało. Okolice Gruzji też są rosyjskim pograniczem, na którym oni chcą mieć spokój. Polska praktycznie z Rosją nawet nie graniczy, a tym bardziej nie stwarza żadnych problemów, które Kreml potrzebowałby rozwiązywać siłowo. A już wiara w to, że w razie jakiejkolwiek, choćby eskimoskiej, inwazji na Polskę USA zrobi cokolwiek poza konferencją prasową to szczyt śmieszności. I nic tu nie zmienia zainstalowanie u nas pralni onuc dla Marines. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:55 Chyba się omyłkowo podpiąłeś pod mój post, bo ja ani słowem nie wspomniałam o tym, że Rosja planuje inwazję na Polskę. Pisałam, że zrobią z nas drugą Białoruś - jesteśmy na prostej drodze ku temu, już sobie rąsie podajemy z Łukaszenką. Nigdzie też nie pisałam, że USA stanie w naszej obronie. Jednak ich zaangażowanie w tym regionie, nieco sytuację stabilizuje - chodzi o rozwiązania dyplomatyczne, nie siłowe. Jeśli chcesz dyskutować to zacznij się odnosić do tego, co ktoś pisze, nie do swoich wyobrażeń na ten temat, bo wychodzi na to, że to Ty masz sprany mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 14:14 > to tym bardziej nie potrzebuje upierdliwej Polski. Wydawaloby sie to samo i przed zaborami, i po 2 wojnie swiatowej.... >Polska praktycznie z Rosją nawet nie graniczy, Znamy inna mape Europy zatem. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 14:27 princesswhitewolf napisała: > > to tym bardziej nie potrzebuje upierdliwej Polski. > > Wydawaloby sie to samo i przed zaborami, i po 2 wojnie swiatowej.... Zaiste, realia gospodarcze i geopolityczne są zupełnie takie same jak po wojnie, a już od XVIII wieku to po prostu nieodróżnialne. > >Polska praktycznie z Rosją nawet nie graniczy, > > Znamy inna mape Europy zatem. Najwyraźniej umyka Ci znaczenie słowa "praktycznie" w takim kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 14:47 45rtg wystarczy poczytac historie. NIKT poza waska grupa ludzi nie podejrzewal ze Rosjanie a nie tylko Niemcy wejda do Polski na poczatku 2 wojny swiatowej. Tak to sie zaczyna..., ze asy nie podejrzewaja nie ma czegos takiego jak "praktycznie" w kwestii Granicy albo jest albo nie ma. Ja nie wiem czy 210 km granicy i 7 przejsc granicznych to tak malo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:41 >i przygotowywanie gruntu pod konflikt z Rosją przesadzasz. takie tam prezenie muskulow miedzy Rosja a USA Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:30 isanek napisał: > Mam nadzieję, że jednak się mylisz. Przeraża mnie ten facet. Mnie też, ale bardziej przeraża mnie fakt, jakie tłumy porywa taki debil, któremu udowodniono chyba juz wszystko poza zabójstwem. Nie rozumiem, jak można popierać takiego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:36 Moim zdaniem jego głównym atutem jest to, że ma Hilary za rywalkę. Kobieta prezydentem USA - to się nie mieści w głowie wielu wpływowym facetom jego pokroju, którzy uważają, że kobieta w naturalny sposób facetom podlega, że mają prawo do wykorzystywania ich, nie liczenia się z ich zdaniem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:39 dodam...no i sprowadzaja wartosc kobiety tylko do jej wygladu. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:15 princesswhitewolf napisała: > dodam...no i sprowadzaja wartosc kobiety tylko do jej wygladu. To zupełnie jak z Trumpem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:40 no to mialam na mysli Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:19 ja nie jestem pewna czy to tylko kwestia tego ze Clinton jest jego "przeciwniczka". Myslisz ze gdyby to byl sanders byloby inaczej? patrz zreszta kogo wykosil w prawyborach republikanow Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:23 z Sandersem zmieniłaby się retoryka - to "socjalista", a to zbrodnia większa niż morderstwo Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:28 Oczywiście, że Clinton ma także przeciwników - nazwijmy to - merytorycznych, ale mnóstwo ludzi po prostu woli wybrać faceta i dlatego decydują się na Trumpa mimo jego kompletnego braku zalet. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:00 Ja mam nadzieje,ze Trump nie wygra. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:01 Wygrana Trumpa jest całkiem prawdopodobna, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:09 Mam nadzieję, że wygra Trump. Wygrana Clinton to wygrana tych niewidocznych ludzi, którzy teraz pociągają za sznurki. Którzy sterują sytuacją w Europie, sterują napływem imigrantów, opłacają to i chcą zniszczyć Europę. Myślicie, że Merkelowa sama pożeglowała w tym kierunku przyjmowania ludzi, którzy gwałcą, zabijają, kradną i którym się wszystko wybacza w imię poprawności politycznej? Za nią stoi prawdziwa niewidoczna władza, w tym pan Soros. Dostają wścieklizny, byleby obsadzić Clinton w Białym Domu. A jak bardzo są potężni widać było w ostatnich dniach, gdy FBI powiedziało, że w sumie to Clinton niczemu nie zawiniła. Żeby mieć FBI ustawione to trzeba już na serio być bossem bossów. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:14 Yyy, to kim są CI niewidoczni? Illuminati...? Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:20 Nie. Nie chodzi mi o jakieś teorie spiskowe. "Niewidoczni" w sensie niepchający się na stanowiska prezydentów, kanclerzy itd. Jednym z nich jest Soros. O tym też nie słyszałaś? pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_Bilderberg albo o rodzinie pl.wikipedia.org/wiki/Rothschildowie Większość najpotężniejszych koncernów na świecie należy do relatywnie małej grupy ludzi, którzy sterują giełdami, gospodarką, rządami. Zobacz na grafice w artykule jakie są powiązania i zależności między koncernami. zmianynaziemi.pl/wiadomosc/kilka-globalnych-korporacji-kontroluje-sprzedaz-niemal-wszystkich-produktow Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:44 taa bardzo wiarygodne zrodlo pt "zmianyziemi.pl" Ci sami co podawali za Gerylem ze koniec swiata bedzie w 2012r i czas sie przeprowadzac do Gor Smoczych w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:17 Większość najpotężniejszych koncernów na świecie należy do relatywnie małej gru > py ludzi, którzy sterują giełdami, gospodarką, rządami. I oczywiście gdy wygra Trump, to ich sytuacja ulegnie gigantycznej zmianie w porównaniu do tego, co będzie, gdy wygra Clinton. I odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:29 No i co, myślisz że trump by był od nich niezależny? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:28 nie, to kompleks militarno-przemysłowy i federalna kasta urzędnicza anika772 napisała: > Yyy, to kim są CI niewidoczni? Illuminati...? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:29 Ok, i uważacie, że za Trumpem nikt taki nie stoi..? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:33 Trump mimo, że miliarder to kilka lig niżej niż klany w których polityka przeplata się z gospodarką od pokoleń gość nie jest z mojej bajki i pełno ma za uszami, ale to nie przedstawiciel kolejnej dynastii na styku polityki i biznesu... anika772 napisała: > Ok, i uważacie, że za Trumpem nikt taki nie stoi..? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:35 >gość nie jest z mojej bajki i pełno ma za uszami, ale to nie przedstawiciel kolejnej dynastii na styku polityki i biznesu... Tylko niby kto? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:55 dżuma i cholera, mniej więcej jak u nas PO i PiS paszczakowna1 napisała: > >gość nie jest z mojej bajki i pełno ma za uszami, ale to nie przedstawicie > l kolejnej dynastii na styku polityki i biznesu... > > Tylko niby kto? > Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:50 > gość nie jest z mojej bajki i pełno ma za uszami, ale to nie przedstawiciel kolejnej dynastii na styku polityki i biznesu... i co, myślisz że jak wygra to będzie w stanie stanąć sam jeden z rozwianą żółtą grzywą i powiedzieć całej tej grupie "a teraz wam tere-fere"? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:45 no wszak to biedny uczciwy chlopiec ha ha... Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:21 ktory w zyciu uczciwa praca sie nie paral nie mowiac o tym ze nawet podatku nie zaplacil... Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:24 nathasha napisała: > nie mowiac o tym ze nawet podatku nie > zaplacil... Co ku mojemu niebotycznemu zdziwieniu uważa za powód do dumy..jakiż to ja sprytny jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:30 anika772 napisała: > Yyy, to kim są CI niewidoczni? Illuminati...? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:17 Eeee, nie komentuję, ale szczerze radzę: odstaw internet, osobliwie tzw. "niezależne portale". Szkodzą ci. Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:22 Serio? Moja siostra mieszka w Szwecji, to co tam się dzieje to woła o pomstę do nieba. Codziennie z pierwszej ręki mam relację o tym, co wyprawiają biedni uchodźcy uciekający przed wojną na ulicach. A co na to Szwecja? wpolityce.pl/swiat/313787-szwedzka-paranoja-imigranci-dostana-wysokie-odszkodowania-za-dokonanie-gwaltu-los-kobiety-nikogo-nie-obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:40 Zmianynaziemi, wpolityce - co jedno źródło to lepsze. Z dobrego serca radzę, obejrzyj sobie Nie wiem, jakie zmiany w mózgu muszą zajść, by uważać patologicznego narcyza molestującego kobiety, ukrywającego majątek, notorycznie opowiadajacego brednie, a do tego wielbiącego Putina (i przez kremlowskie trolle promowanego - BTW, kto jest właścicielem portalu zmianynaziemi?) i negującego NATO za dobrego kandydata na prezydenta USA. Szczególnie mieszkając w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:40 obejrzyj sobie film, który linkuję w sygneturce, chciałam powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:25 mnie przeraza ze kobieta moze byc za Trumpem po tych wszystkich jego wypowiedziach, stylu zycia i tego jakie ma podejscie do kobiet. Nie miesci mi sie to w glowie Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:55 pierwszy lepszy link, który znalazłam. W Polsce trudno znaleźć cokolwiek na ten temat, bo lewackie portale milczą. www.tysol.pl/a1849-Uchodzca-zgwalcil-kobiete-ale-dostal-odszkodowanie-za-traume-jaka-przezyl-w-szwedzkim-wiezieniu- ndie.pl/gwalciciel-erytrei-otrzymal-140-tys-koron-szwedzkich-odszkodowania-traume-wiezieniu/ wmeritum.pl/imigrant-erytrei-zgwalcil-szwedke-sad-nakazal-wyplacic-mu-odszkodowanie/159518 Ja to wiem od siostry mieszkającej w Szewcji, u nich również było mało, ale coś tam w mediach mówili. Z dobrego serca radzę - wchodź np na wykop.pl, gdzie różni forumowicze wrzucają różne źródła, ukazujące co się dzieje w Europie, a o czym się milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:14 >Z dobrego serca radzę - wchodź np na wykop.pl, gdzie różni forumowicze wrzucają różne źródła, ukazujące co się dzieje w Europie, a o czym się milczy. wykop.pl Coraz lepiej. Kotku, a zadałaś sobie kiedyś pytanie: kto finansuje te "różne źródła" i czy one są wiarygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:38 wiesz chociaż czym jest wykop i jak działa? bo po reakcji widząc - nie sądzę na wykopie można znaleźć wiele rzeczy, które na żywo widzi w Sztokholmie moja siostra. Np wypłacanie setek koron zasiłków i dawanie nowiutkich mieszkań, które po kilku miesiącach są zdemolowane, wymazane kałem na ścianach, nie mają szyb w oknach. Po osiedlach walają się śmieci, wózki przywleczone z marketów pobliskich, które przeżywają szturm kradzieży. Mojej siostrze osobiście wyrwał "13 letni uchodźca" torbę z zakupami, gdy wychodziła z zakupów, żadne urban legend. A dlaczego piszę o Szwecji i wykopie w kontekście wyborów w USA? Bo zaczęłam pisać o kierunku, w którym zmierza świat, gdy do władzy dorywa się Hilary i ludzie, którzy ją na stołek próbują wsadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:44 Gdybyś to Ty miała zostać prezydentem USA - w jakim kierunku pchnęłabyś świat? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:45 I jakimi środkami byś to osiągnęła? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:51 Odstaw różne wykopy i inne dziwne portale i jeśli Twoja siostra rzeczywiście przebywa w Szwecji jedź do niej, pobądź tam trochę. Mogę się założyć, że nic Ci się nie stanie, wręcz przeciwnie zobaczysz, jak przyjemnie i łatwo się tam żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 22:12 Siostra powinna ciupasem wracać do Polski. Na co czeka? Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:57 Nie uważam go za dobrego kandydata. Jednak za lepszego od Hilary. Niemniej jednak jest bardzo, bardzo złym kandydatem, tyle że ona jeszcze gorszym. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:03 Dlaczego jest lepszy niż Hilary? Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:39 mój pierwszy post wyżej w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:40 ale dodam jaśniej: bo Hilary to skrajne lewactwo i otwarcie Europy na nowe rzesze imigrantów. Nie jestem skrajnie prawicowa, PiS to zło straszne, ale jeszcze gorszym jest lewacka równość. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:49 nigolla napisał(a): > Hilary to skrajne lewactwo No i poturlalam sie ze smiechu na dziendobry Z naszej, kanadyjskiej, perspektywy nie ma czegos takiego w przyrodzie jak "skrajne lewactwo" u sasiadow - oni wszyscy sa more or less conservative, nawet Sanders nie jest przeciez zadnym "socjalista" a juz nazwanie HC "lewakiem", do tego "skrajnym" to kompletne nieporozumienie. I mowi Ci to Polish-Canadian lewak, moze nie skrajny ale taki "real & true". Kurcze, ze tez ludzie uzywaja okreslen, ktorych nawet zdefiniowac nie potrafia ... wrrr ... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:52 >oni wszyscy sa more or less conservative Dokladnie Nigolla ty naprawde nie masz pojecia o polityce w USA. Lewica w USA jest bardziej prawicowa niz prawica w wielu krajach Europy. A Lewica w wydaniu szwedzkim jest w USA niewyobrazalna i takich partii... praktycznie nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:14 princesswhitewolf napisała: > >oni wszyscy sa more or less conservative > > Dokladnie > > Nigolla ty naprawde nie masz pojecia o polityce w USA. Jak tak czytam jej wpisy, to ona ma tylko pojecie o tym co jest na wykop.pl i to też nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:37 masz rację, mam pojęcie tylko o tym, czym jest wykop.pl. Nie mam pojęcia o zawodzie, w którym pracuję, o moim samochodzie, którym jeżdżę, o kocie, którego mam, nie wiem o czym jeszcze nie mam pojęcia... o tym co lubią moi rodzice albo jakie kolory istnieją na świecie O niczym nie mam pojęcia, zgodnie z Twoim postem jasnowidzko! Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:49 nigolla napisał(a): > masz rację, mam pojęcie tylko o tym, czym jest wykop.pl. Nie mam pojęcia o zawo > dzie, w którym pracuję, o moim samochodzie, którym jeżdżę, o kocie, którego mam > , nie wiem o czym jeszcze nie mam pojęcia... o tym co lubią moi rodzice albo ja > kie kolory istnieją na świecie O niczym nie mam pojęcia, zgodnie z Twoim po > stem jasnowidzko! Skoro tak twierdzisz, że o niczym nie masz pojęcia...cóż nie będę się sprzeczać. Cieszy mnie, ze znasz swoje ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:41 nigolla, nie jestem jasnowidzka ale no niestety z tym ultralewactwem Hilary to sie wyglupilas... i ktokolwiek ma pojecie o polityce w USA to potwierdzi ze zaliczylas nie lada wpadke Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 14:04 Bernie o sobie mówi Democratic socialist. W USA jest jak najbardziej partia socjalistyczny, ale niszowa, nic nie znaczącą i Sanders nic z nią nie ma wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 14:19 minor.revisions napisała: > Bernie o sobie mówi Democratic socialist. Co nie zmienia faktu, że europejska centroprawica jest zdecydowanie na lewo od niego Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:38 Możliwe, że nie mam, ale wiesz co oznacza Hilary? Mało rozpierdzeilu zrobiła na wschodzie? Jesli zacznie babrać tam dalej to jeszcze więcej beżowych przyjaciół wpłynie do europy. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:46 Piszesz jakby Hilary już kiedyś była prezydentem. A przecież nie była. Ale poniekąd masz rację. Wiadomo czego się po niej spodziewać, bo jasno mówi o swoich zamierzeniach. Natomiast co oznacza Trump, nie wiadomo, prawda? Ty też nie wiesz, ale jeśli Hilary Ci się zdaje takim wielkim zagrożeniem to chyba po prostu masz ubogą wyobraźnię. Moim zdaniem Trump ma potencjał namieszać znacznie bardziej niż ona. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:55 Hillary była w latach 2009-13 sekretarzem stanu. To jest super ważna funkcja, szefowanie całej polityce zagranicznej USA, tuż po prezydencie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:57 Istnieje coś takiego jak mniejsze zło. Kto jak kto, ale my to raczej wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:40 Nigolla, sorry, ale poslugujesz sie jakas demagogiczna papka wyczytana/wysluchana god knows where. Czego tak KONKRETNIE sie obawiasz po potencjalnym wyborze HC na USA President? Tak w punktach, please ale bez ogolnikow typu "babranie" czy "rozpierdziel", bo one tak naprawde NIC nie znacza. Tak napisz uczciwie jakie sa te Twoje obawy, ze co KONKRETNIE sie wydarzy w styczniu po inauguracji, po 100 pierwszych dniach prezydentury, po roku, po trzech, w koncowce? No czego? Czego sie Ty, Nigolla zyjaca w PL obawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:59 Sanders nie jest przeciez zadnym "socjalista oczywiscie, że nie jest, ale takie "armaty" wyciągano przeciwko niemu w czasie jego batalii z Clinton. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:46 a co ma naiwnosc szwedzkich wladz do wygranej Trumpa? Odpowiedz Link Zgłoś
snowbabe Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:19 Wg twojej logiki to samo mozna powiedziec u Trump'ie. Zeby miec FBI tak ustawione, zeby oglosilo, ze cos badaja a zwykle nic na tym etapie nie oglaszaja. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 08.11.16, 15:16 snowbabe napisała: > Wg twojej logiki to samo mozna powiedziec u Trump'ie. Zeby miec FBI tak ustawio > ne, zeby oglosilo, ze cos badaja a zwykle nic na tym etapie nie oglaszaja. Bo ma Alec Baldwin's Trump kisses the FBI, Putin and the KKK on SNL Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:26 Jasne, Trump z wielkim biznesem nie ma nic wspólnego i na pewno będzie zwalczał bogaczy i korporacje - gdzieś Ty się takich bzdur naczytała? Clinton i Trump to są ludzie z jednego i tego samego światka, spotykali się pierdyliard razy na wspólnych przyjęciach, i jeśli o to akurat chodzi to są "po tych samych pieniądzach". Pomijając powyższe Clintom ma nieporównanie większe kwalifikacje do sprawowania roli prezydenta USA niż Trump. Ma doświadczenie w pełnieniu funkcji publicznych, potrafi być dyplomatyczna, skuteczna, ma stosowne wykształcenie, ma bezpieczny plan na swoją kadencję. Po Trumpie można się spodziewać dokładnie wszystkiego, łącznie z tym, że skupi się na karierze medialnej sprawy państwa pozostawiając zupełnie innym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:42 >Wygrana Clinton to wygrana tych niewidocznych ludzi, którzy teraz pociągają za sznurki. Którzy st> >erują sytuacją w Europie, sterują napływem imigrantów, opłacają to i chcą zniszczyć Europę. a ty naprawde jestes tak naiwna by myslec ze tymi sznurkami pociaga prezydent?? Prezydent to pacynka w USA. Rzadem w USA steruje w najwazniejszych sprawach ARMIA Zmiana prezydenta to zmiana makijazu tylko. Zapewniam cie ze znajda i na Trumpa takie haki by biegal jak pacynka Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:51 Jest szansa, że na Trumpa nie trzeba żadnych 'haków'. (Zresztą jakich niby? jego wyborcy mają wszystko w d..., chcą 'dowalić elitom' - wybierając bogatego z domu playboya, ale to inna sprawa). Być może Trump zajmie się obmacywaniem kolejnych sekretarek, a resztę zostawi ludziom kompetentnym i na to chyba liczą republikanie. Ale z narcyzem nigdy nic nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:52 a reszta swiata sie z niego posmieje. Bedzie to kolejny hit w mediach w rozmiarze tylka Kardashianki. I tym sposobem USA spadnie do roli medialnego kundelka w swiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:26 wiec film o tym jak mowi o kobietach, fakt ze nigdy nie zaplacil podatku a jego zona to byla escort girl to nie sa haki? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:27 To zależy jak zdefiniujemy haki. To co piszesz zawsze było powszechną wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:01 Nie rozumiem dlaczego wymigiwanie się od podatków oraz wzięcie sobie jako trzeciej żony luksusowej escort girl miałoby stanowić jakieś haki? J.F.Kennedy był seksoholikiem, który będąc prezydentem woził ze sobą dwie panie jako 'pogotowie seksualne' i jakoś to nie zaburzyło jego legendy. Podobnie jak wyskoki z cygarem w ci*ie Pani Lewinsky nie zaszkodziły Clintonowi. Co do niepłacenia podatków, to Clintonowie nie zgłosili do opodatkowania MILIONOWYCH dotacji na swoją fundację. Z pieniędzy fundacji Chelsea Clinton sfinansowała swój ślub! Ludzie, bądźcie minimalnie poważni. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:06 Chyba nikt nie wierzy, że H.C. jest niewinna jak lilija. Jest jednak politykiem. Przewidywalnym. Teoretycznie to bardzo uboga oferta z jej strony. Praktycznie - w porównaniu z kontrkandydatem, oferuje tym samym dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:15 Jak czytam o tym co się działo na ostatnich wiecach Trumpa (totalna euforia, ludzie stojący w wielogodzinnych kolejkach żeby wejść na salę), to raczej wierzę w siłę DT. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:16 to samo bylo na wiecach HC, a więc zerowy wskaźnik. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:36 na wiecach HC były gwiazdy estrady, show itp. u Trumpa tylko sam Trump wiece HC -nie widziałem oczywiście wszystkich- wyglądały trochę jak takie ekskluzywne party a w kolejkach do Trumpa stali tzw. zwykli ludzie, którzy chcieli posłuchać politycznego przemówienia kandydata to wszystko nie wróży dobrze HC, acz mogę się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:38 Tak, mit "zwykłego czlowieka" Domyślam sie, że jest Ci z nim po drodze w wielu kwestiach, ale w tym wieku nie wypada być tak naiwnym Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:45 To nie mit. "Zwykły człowiek" wybrał pisiorów, przecież nie elity. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:46 A ja jestem czlowiekiem "niezwykłym" . Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:47 I gratuluję oceny "amerykanskiej zwykłosci" na odległość Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:55 Znaczy, głosowałaś na PIS? No to ja też ci "gratuluję". Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 17:02 I tak wygląda Twój proces wyciągania wniosków Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:47 riki_i napisał: > a w kolejkach do Trumpa stali tzw. zwykli ludzie, którzy chcieli posłuchać poli > tycznego przemówienia kandydata Czy mozesz jakos przystepnie zdefiniowac tego "zwyklego czlowieka", bo to jest doprawdy jedna z najbardziej zagadkowych kategorii uzywana jak pileczka w Ping-Pong gdy zaczyna brakowac jakichkolwiek argumentow. Wiekszosc politykow swiata powoluje sie na i odwoluje do "zwyklych ludzi", DT nie jest w tym wyjatkowy - Ty ich takimi widzisz wiec mozesz ich jakos ukonkretnic, please. Thanks. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:54 Zwykły człowiek to przeciwieństwo elit. Nie da się ukryć , że HC popierają elity oraz dobrze sytuowani i zadowoleni. Oraz mniejszości typu czarni i latynosi. Jak już koniecznie chcesz konkretu, to prosze bardzo - dopisz sobie white trash i zubożałą dawną białą klasę średnią. Masz "zwykłego człowieka" popierającego DT. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:58 Eee tam, wymigujesz sie. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:18 Ale to chyba dobrze jak polityka popiera szerokie spektrum spoleczenstwa, i mniejszosci, i ubodzy, i dobrze sytuowani, i mlodzi, i sanders, i beyonce. To znaczy ze pottafi przyciagnac duza czesc spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:28 Pewnie, ze dobrze. Problem pojawia sie wtedy gdy "zwyklego czlowieka" ktos probuje definiowac jako "white, uneducated male" i uznaje te definicje za wykladnie dla swoich poczynan. To juz nie jest XIX wiek ani nawet XX tez juz nie ... Life. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:34 Biscotti, jakies wyniki u Ciebie? Bo guardian pisze ze zwyciestwo nie bedzie wyrazne i przewaga clinton to wlasciwie blad statystyczny, wiec wszystko zalezy czy ludzie pojda do urn. Boze jak sie denerwuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:54 a skąd Biszkoptowa ma mieć jakieś wyniki skoro i w USA ich nie ma i nie będzie przez wiele godzin? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:00 Pisala ze beda mieli wyniki sondazowe. moze ich media maja wieksze spektrum sondazowe niz guardian. Biscotti to nie jest biszkopt tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:02 no ale skąd Kanada ma mieć wyniki sondażowe w USA zanim USA skończy głosowanie przynajmniej w kluczowym stanie, szklaną kulę mają? Przecież te sondaże pokazują od prawie tygodnia różnice typu pół procenta, czyli swobodnie się mieszczącą w marginesie błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:03 > Przecież te sondaże pokazują od prawie tygodnia różnice typu pół procenta w jedną lub w drugą stronę, nie tak, że konkretnie jeden kandydat wyprzedza drugiego o pół procenta od paru dni Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:14 www.realclearpolitics.com/epolls/latest_polls/ projects.fivethirtyeight.com/2016-election-forecast/florida/ Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:25 tylko z tego pierwszego linka w ogole nic nie wiadomo o metodologii poll i w zwiazku z tym ktore sa bardziej a ktore mniej wiarygodne. to tak jakbym ja ktora nie jestem lekarzem przygladala sie symptomom choroby i dedukowala co to moze byc za choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:04 no to fajnie, bo np guardian pisze o 2,5 procenta. Ja nie mowia ze maja inne tylko ze maja wieksze zainteresowanie wyborami niz media na ktorych ja sie opieram i stad moga miec dostep do wiekszej ilosci sondazy. Boshe... Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:10 Ale 2,5 % - kiedy? bo te sondaże zazwyczaj maja troche opóźnienia, to raz. Dwa, czy chodzi o popular vote? To jest fałszywy obraz bo liczy się kilka stanów, mozna wygrac populat vote a przegrac wybory. Trzy, czy to sondaże na podstawie tego kto do jakiej partii się zapisał? To w tym roku nie jest miarodajne bo wielu ludzi nie głosuje na kandydata swojej partii. Cztery - liczy się najpierw jeden wynik. Floryda. Jeżeli Clinton ją weźmie, to to jest koniec wyborów. Jeśli jej nie wieźmie, to oboje mają po 50% szansy. A na Florydzie sondaże pokazują przewagę jednego kandydata rzedu 0.2% i głosowaqnie trwa do 7 wieczorem (zdaje się że gdzieniegdzie do 8) i wcześniej się nic nie da powiedzieć. Więc sondażami z Kanady (i zewsząd inąd) można sobie (_._) podetrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:19 No i to co Ty mowisz w ogole sie nie pokrywa z tym co pisze Guardian. Tusze ze guardian jednak sie troche lepiej zna niz anonimowa dla mnie osoba na forum, a piszac do Bi mam nadzeiej ze ona z kolei obserwuje media ktore maja jeszcze lepsze spojrzenie na sprawe i znajomosc amerykanskiego sposobu glosowania (przy czym i ona sama sie na tym zna). Ponizej malutki fragment odnoszacy sie do Twojej opinii o florydzie Based on early voting and the fact that nearly one in five eligible voters there is Hispanic, Florida looks likely to vote for Clinton. That’s important, given that the state is worth 29 electoral college votes – but it might not be enough. Even if Clinton can add Florida to the list of states she can count on, that will only take her to 216 of the 270 electoral college votes she needs Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:15 > Based on early voting and the fact that nearly one in five eligible voters there is Hispanic, Florida looks likely to vote for Clinton. That’s important, given that the state is worth 29 electoral college votes – but it might not be enough. Even if Clinton can add Florida to the list of states she can count on, that will only take her to 216 of the 270 electoral college votes she needs Ale to jest myślenie życzeniowe że 1) wszyscy Latynosi pójdą do wyborów i 2) zagłosują na Clinton. Latynosi są w przewadze katolikami a Trump jest pro-life, to tez może jakos wpłynąć na wyniki. Poza tym właśnie bierz pod uwage że ci co poszli wcześniej no to juz swoje głosy oddali, a w większości wcześnie głosowali Demokraci. To coś jak gra w brydża - musisz pamiętac że w grze są te karty, które jeszcze nie zeszły. Jednym słowem, ten cytat to wróżenie z fusów. Zreszta sam Guardian pisze że wie że nic nie wie: "National opinion doesn’t translate neatly to national results" "Since the two candidates are so close in the polls, that margin of error could be the difference between winning the popular vote or losing it." i że "masa Amerykanów obudzi się w środę rozczarowana" (no shit Sherlock, za kazdym razem po wyborach ponad 40% Amerykanów sie budzi rozczarowana ). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:10 www.bbc.com/news/election-us-2016-37450661 Wydaje mi się, że parę godzin temu różnica była 2%, teraz jest 4% ? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:22 No wlasnie tylko Guardian pisze ze to jest popular poll - to sie niekoniecznie przeklada na to ze sie zwyciezy poprzez liczbe elektorow (Bush v Gore to byl wlasnie ten case, Gore mial wiecej popular vote ale Bush wiecej elektorow i wygral). wiec dla wszystkich swing states trzeba analizowac jakie poparcie ma dany kandydat i na ilu elektorow sie to przeklada. ja nie wiem jak oni sami sie w tym systemie orientuja Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:57 Mamy kolorowe mapy, takie jak dla dzieci niebieskie stany - nasi, czerwone - trumpa, fioletowe - cholera wie Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:58 a i tylko te fioletowe się dzisiaj liczą bo pozostałe są już policzone. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:18 Ja wiem ze sie wszystko na tych fioletowych opiera, ale tez nie wszystkie sa wazne, przegranie niektorych to nie tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:21 Dla trumpa przegranie florydy to tragedia, marna (jeśli w ogóle jakakolwiek) szansa na odrobienie w innych bo ona sama ma tyle elektorów ile kilka mniejszych fioletowych razem wziętych. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:24 chba jednak poczytam tego guardians Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:59 > Wydaje mi się, że parę godzin temu różnica była 2%, teraz jest 4% Widziałam to wczesnym popołudniem, było dokładnie tak, jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:03 czyli mi się już sondaże mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:20 Nie przejmuj sie. Minor nie jest w stanie o niczym dyskutowac spokojnie, taki ma temperament. That's OK, mozna sie nauczyc z tym zyc i funkcjonowac na forum. Dzis przynajmniej ma powod zeby sie denerwowac A propos polls etc.: •Ms. Clinton is leading by three percentage points, according to a Bloomberg Politics-Selzer & Co. poll; •Ms. Clinton is leading by four points, according to The Washington Post/ABC tracking poll; •Ms. Clinton is leading by three points, according to the final POLITICO/Morning Consult poll; •Ms. Clinton leads by six points, according to the NBC News/SurveyMonkey poll. •In Florida, the presidential candidates are tied, and in Ohio, Mr. Trump leads by one percentage point, according the CBS News battleground tracker poll. •Another Ohio poll shows Mr. Trump leading by a single point, according to The Columbus Dispatch. •In Iowa, Mr. Trump has a seven-point advantage, according to The Des Moines Register. Wiec to nie jest tak, ze NIC nie wiadomo. "Cos" tam jednak wiadomo i obraz powoli bedzie sie stawal coraz bardziej klarowny. Aczkolwiek, oczywiscie, nalezy zakladac, ze blogoslawieni, ktorzy sie niczego nie spodziewaja albowiem nie zaznaja rozczarowan. I jesli ktos (np. Minor) woli nie patrzec na zadne czastkowe, niepelne, chwilowe info az do zamkniecia wszystkich polls we wszystkich stanach i oficjalnego ogloszenia zwyciezcy, to jest to bardzo zdrowa i sober postawa, na ktora mnie np. nie stac Again ... kwestia temperamentu Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:56 Z kiedy i na jakiej podstawie sa te polls? Bo wiesz ja tez moge wiele zacytowac, tylko jak sie potem wpatrzysz to jest tak, że: wiele z nich pokazuje na przyklad wyniki na podstawie sondazy z 4-6 listopada. Czyli dawno i nieprawda. Poza tym każda gazeta/portal ma swoje polityczne preferencje i dobieraja dane oraz sondaże z których wyciąga średnią tak, żeby ich czytelnikom pasowalo. nie czarujmy się, im nie chodzi o informację tylko o to, zeby miec wejścia z reklam Polls są, już niezależnie od wszystkeigo innego, liczone na dwa sposoby: Clinton vs Trump ORAZ Clinton vs Trump vs Stein vs Johnson, jeszcze w Utah ten kolo o dziwnej religii. One się nie pokrywają. W 2000 tez niby Bush nie prowadził. Dlatego uważam że jak się ma patrzeć na kanadyjskie portale które zbierają dane z amerykańskich portali to równie dobrze mozna sobie moneta rzucać. Moim zdaniem na Florydzie będzie powtórka z rozrywki z liczeniem głosów, czyli nawet jak coś będzie wiadomo to NIC nie będzie wiadomo. Bo znowu może być kwestia 537 głosów, a nie 4% przewagi. heavy.com/news/2016/11/donald-trump-hillary-clinton-florida-election-polls-last-final-today-polling-average-november-8/ Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:20 Na florydzie nie ma juz systemu glosowania ktore mieli w 2000, maja elektronike, nie bedzie zabawy w przebijanie dziurek. Wiec tego nie da sie zakwestionowac. I wtedy to byl wyrok sady najwyzszego, sklad sadu wtedy a teraz to tez inna bajka, Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:29 Może być machine recount. enight.elections.myflorida.com Exit polls nie dadzą tak wyraźnego obrazu jak się wydaje biscotti. Poza tym bodajże dwóch elektorów (z niebieskich stanów) odgraża się że zagłosuja na niezależnych kandydatów. Ja NIE WIEM kto wygra. Ja wiem, że biszkoptowe sondaże wraz z przepowiedniami Guardiana można sobie wsadzić, po prostu i że cała masa Latynosów głosuje na Trumpa, niezaleznie od tego co mowią w sondażach. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:43 A co przepowiada przepraszam guardian? Bo z artykuly ktory przytoczylam wlasnie sa bardzo ostrozni i nie przepowiadaja nic, daja jasny obraz sytuacji. Zeby zarzadzic machine recount musi byc jasne podejrzenie sfalszowania wyborow, maszyna to maszyna, przynajmmiej w pojeciu amerykanow, o ile sie jej nie shakuje nie myli sie. To nie jest jak za gore'a gdzie w sposob ewidentny chodzilo o przebite czy nie karty do glosowoania i nierowne ich traktowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 22:15 Żeby zarządzić machine recount to nie musi być podejrzenia sfałszowania tylko bardzo mała różnica w wynikach, typu ułamek procenta. I maszyna jak najbardziej się może pomylić, bo np. nie każdy starannie łączy strzałki i czasem maszyna źle zeskanuje, więc może jeszcze dojść do ręcznego liczenia głosów. A w maszynach w których się głosuje na ekranie dotykowym to zawsze są jakieś raporty że coś któraś źle wybierała (oczywiscie zazwyczaj z tego sie robi awantura o voter fraud, ale zazwyczaj po prostu maszyna jest stara i źle bangla). Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:22 Ps. Niektorym portalom chodzi o wejscia z reklam ktore maja bo dostarczjaa rzetelna informacje. To nie Polska gezie albo gazeta albo fronda.i wole jednak amerykanskie portale podane przez kanadyjskie media niz jakies strony internetowe z ktorych dopiero nic nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:33 Jesu. NIE MA rzetelnych informacji bo nie ma skąd ich wziąć. To wszystko jest wróżenie z fusów oni naprawdę nie wiedza więcej niż my. Mogą się starać spekulowac jakie czynniki moga wpłynąc na wynik ale to tyle, bo nie wiedzą, które wpłyną. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:44 No ja jednak sadze ze wiedza troche wiecej od tego co wiem ja. Nie chcesz nie czytaj, przypominam ze podpielas sie do dyskusji w ktorej ja pytalam o zdanie Biscotti. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:59 nie nie wiedzą sorry piszą bo wiedza, że ludzie będą czytać bo z nerwów i tak niczego innego nie będą w stanie robić, ale te spekulacje są tyle warte co spekulacje przed meczem piłkarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:47 > i wole jednak amerykanskie portale podane przez kanadyjskie media niz jakies strony internetowe z ktorych dopiero nic nie wynika. Ale Ty myślisz że amerykańskie i kanadyjskie portale to skąd biorą swoje dane? z tych stron które podałam A na wynik może wpłynąc naprawdę wiele rzeczy, na przykład machine glitches. Wile ludzi nie może sobie pozwolić na czekanie parę godzin aż naprawią, bo musi iść do pracy i niekoniecznie potem zdążą. A to może być to brakujące kilkaset głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:43 a myślisz że Trump to co?? że nie stoi za nim armia popleczników i lobbystów??? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:10 Nawet jak Clinton wygra to zabawa zacznie się po wyborach. Trump już chyba zapowiedział, że nie uzna jej wygranej, bo jeżeli wygra ona to znaczy, że wybory były sfałszowane Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:12 jak wygra tam to zapowiedzieli wprowadzenie jakiejs tam procedury, żeby go odsunąć jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:09 no ale tak własciwie jakie to bedzie miało znaczenie ze on nie uzna? bo szczerze mowiac nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:22 Podobno chce wejść na drogę sądową (to informacja medialna - nie sprawdzałam jak wyglądałaby procedura prawna w takim przypadku) Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:15 Clinton. I hope so! Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:25 a dlaczego piszesz to po angielsku? kotradykcja napisała: > Clinton. I hope so! > Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:16 Trzymam kciuki za Clinton. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:23 Mam nadzieję, że Clinton, ale boję się, że Trump. Wygląda na to, że mniej afroamerykanów poszło głosować niż poprzednio. To oczywiście zrozumiałe, ale oznacza problem dla Clinton. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:48 Temu się nie chciało, tamtemu nie opłacało. Nie przypomina Ci to czegoś? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 10:33 bo? anetapzn napisała: > Oby Clinton. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:11 Bo jest kompetentna i dyplomatyczna, a jej rywal to narcystyczny buc. Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:56 kompetentna??? kompetencja i charyzma betonowej płyty chodnikowej szczególną kompetencję Pani Sekretarz Stanu widać w rozp...leniu Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki spanish_fly napisała: > Bo jest kompetentna i dyplomatyczna, a jej rywal to narcystyczny buc. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:03 Bardziej Ci odpowiada charyzma Trumpa? Cóż on dobrego zrobił dla świata? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:20 nie, nie odpowiada mi co dobrego zrobił dla świata? pewnie niewiele, ale za to mniej złego niż Clinton spanish_fly napisała: > Bardziej Ci odpowiada charyzma Trumpa? Cóż on dobrego zrobił dla świata? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:29 co dobrego zrobił dla świata? pewnie niewiele, ale za to mniej złego niż Clinton big_grin Jeśli dojdzie do władzy to nadrobi to z nawiązką. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:17 Widac, ze Niemcy nie maja pojecia o nienawisci, demokracji, zabijaniu, naprawianiu.... za rzadow Clintonow. Odpowiedz Link Zgłoś
krecik Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:10 A jak ktos jeszcze nie widzial, jak Trumpus potrafi byc milusi, gdy ktos cos robi nie po jego mysli, to niech sobie zajrzy tu i obejrzy filmik: www.facebook.com/youvebeentrumpedtoo/videos/1207455525956400/?pnref=story Ag Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:08 tak lekkim offtopem oglądała któraś z was serial Scandal? zwłaszcza końcówkę ostatniego sezonu? jak patrze na to co sie dzieje to mi sie wydaje prorocza Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:23 w ostatnim sezonie ukazana jest m.in. kampania prezydencka USA, w ktorej ostatecznymi kandydatami wydają sie byc: - Mellie Grant - exżona prezydenta Fitzgeralda Granta; - Hollis Doyle - kontrowersyjny milioner, kobieciarz, lobbysta; ciężko nie mieć skojarzeń... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:31 O kurczę, to ja tego nie widziałam, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:11 Modlę się o wygraną Clinton, mimo że jestem ateistką. Wygrana Trumpa to niestety potwierdzenie, że demokracja się skonczyła, bo na świecie jest zbyt wielu debili z prawem głosu. Hm. Zupełnie jak u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:28 demokracja się skonczyła, bo na świecie jest zbyt wielu deb > ili z prawem głosu. Hm. Zupełnie jak u nas? Nie chcę Cię martwić, ale do takich wniosków doszedł już Arystoteles w swoim dziele opisującym różne typy ustrojów państwowych Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:34 Korwin Mikke też się wypowiadał o wyższości monarchii nad demokracją: głupiego monarchę można otruć, a trudno otruć większość Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:39 Jeśli już musisz przywoływać tu Korwina, to, za pozwoleniem, nie "też", gdyż Arystoteles nigdzie nie pisał, że monarchia jest lepsza od demokracji per se. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 11:42 Wtedy demokracja miała nieco inny wymiar, niż teraz - chociażby pod względem uprawnionych do głosowania. Ciekawe co by powiedział, gdyby zobaczył dzisiejszą demokrację w kontekscie np. Brexitu A wiecie, że w Texasie jeśli spędziło się czas w więzieniu, to jest się pozbawionym praw wyborczych nawet po wyjściu? Żeby je odzyskac (co jest mozliwe po iluś latach od wyjscia z wiezienia), trzeba mieć dobrego prawnika i przeprowadzić kosztowną procedurę, co w efekcie oznacza, że praktycznie nikt tych praw nie dostaje z powrotem. Pieknie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:30 fragile_f napisała: > Wtedy demokracja miała nieco inny wymiar, niż teraz - chociażby pod względem up > rawnionych do głosowania. I tak, i nie; wiadomo - kobiety, niewolnicy etc., ale zadziwiająco współcześnie brzmią rozważania o przyjezdnych (imigrantach) z innych państw, którzy praw wyborczych nie mają, ale po przekroczeniu pewnego progu trudno ignorować ich istnienie i nie da się, by nie mieli wpływu na system prawny chociażby. A wiecie, że w Texasie Nie wiedziałam tego, ale jestem w stanie uwierzyć we wszystko odnośnie amerykańskich przepisów, zwłaszcza lokalnych. Jeśli ktoś sobie rezydencję z tego Teksasu przeniesie na Florydę czy do innej Nevady to tam może już głosować, czy dalej nie? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 14:07 Niestety tego nie wiem, opowiadał mi o tym znajomy, który z powodu młodzieńczych wybryków (nie był zbyt dobrym obywatelem 20 lat temu) spędził kilka lat w więzieniu. Do tej pory nie może głosować, bo wszystkie pieniądze ładuje w swój biznes, a nie w prawnika który mu w tym pomoże. Zresztą, niespecjalnie mu chyba zalezy na odzyskaniu praw. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:24 Nie tylko w Teksasie, więcej stanów tak ma. Oczywiście to jest jedna z metod Republikanów na sterowanie wynikami wyborów, bo statystycznie więcej więźniów jest czarnych i statystycznie czarni częściej głosują na Demokratów Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:20 Boze, ja tez, a jestem wierzaca. I zabraniam mojemu facetowi w ogole sie wypowiadac bo ostatnio mo mowil "spoko, przeciez wiadomo ze brexitu nie bedzie". Takze ma zakaz odzywania sie a ja modle sie zeby ludzie poszli do glosowania i ten debil przegral Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:48 Po ostaniach wyborach w Polsce to myślę, że Trump ma ogromną szansę zostać prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
catroux Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:52 Myślę, że sondaże są niedoszacowane, bo ludzie mimo wszystko mają jakieś poczucie obciachu, i Trump ma dużą szansę wygrać. Jeśli Clinton, to w cuglach imo. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 12:56 > Jeśli Clinton, to w cuglach imo. EKHM... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:10 Mysle , ze wygra Trump. Dlaczego? Tak ludzie gadaja w realu, nie w mediach. Ludzie tez nie chca kontynuacji tej polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:31 Tego sie obawiam. Obama był prezydentem przez 8 lat. Amerykanie sobie zażyczą "dobrej zmiany" i wylądują tak jak Polska. A świat razem z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:45 paszczakowna1 napisała: > Tego sie obawiam. Obama był prezydentem przez 8 lat. Amerykanie sobie zażyczą " > dobrej zmiany" i wylądują tak jak Polska. A świat razem z nimi. > A co się takiego stało po dobrej zmianie? Nie możesz pisać czy co.Osiem lat nepotyzmu wystarczy i wynocha . Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 13:47 Teraz za to jest nepotyzm do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 14:38 >A co się takiego stało po dobrej zmianie? Paraliż TK, rozwalone stosunki międzynarodowe, skłócone społeczeństwo, spadek wzrostu PKB (przy koniunkturze w Europie), spadek inwestycji, rozwalona służba cywilna (i przygotowania do tego samego we wszystkich urzędach panstwowych) nepotyzm, kolesiostwo i brak kompencji na skalę niespotykaną od 1989 (a być może 1956), rozwalana armia. Tak, wiem, PiS jest super, super jest PiS, wina Tuska, klaszczemy w łapki, Polska wstała z kolan, Kijowski alimentów nie płaci, Petru swetru. Nie musisz odpisywać. >Osiem lat nepotyzmu wystarczy i wynocha. I czas na nepotyzm i kolesiostwo do potęgi czwartej, chciałeś powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:07 To wszystko prawda co piszesz paszczakowa, ale jednak to PO przyklejone do cyca pani Merkel chciało tu wpuścić tysiące tzw. uchodźców. Choćby za to, że nadal "Polska cała tylko biała", należałoby pisiorom podziękować. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:13 Jak zapewne wiesz, "pisiory" podpisały zgodę na zniesienie wiz dla Turcji A obiecanych imigrantów z relokacji nie zobaczyła nie tylko PL, ale inne państwa też, więc "zasluga pisiorów " zerowa he, he Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:18 Nie, nie jest zasługa "zerowa", bo to Polska już za pisiorów namotała nieustępliwe stanowisko państw Grupy Wyszehradzkiej. Włochy wciąż się rzucają za przymusową relokacją i grożą vetem budżetu UE. Co prawda Renzi może polec na grudniowym referendum, ale.... imho przy dalszych rządach PO niewykluczone, że w ramach europejskiego wchodzenia w tyłek Pani Merkel już byśmy jakiś "uchodźców" u siebie mieli. A tak jest zero. I uszczelnianie granic np. z Białorusią (zero wpuszczania Czeczenów). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:24 zerowa rola pis. PiS powiedzialo, ze przyjmie tyle ile PO obiecało czyli 10 000, bo nie będzie się wycofywac, a itak ich nie ma. Po prostu UE nie może się dogadać w tej sprawie. Irlandia nawet się dopytywała gdzie są nasi obiecani. Zero 'zaśług pisiorów" Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:32 zobaczymy jak będzie nóż na gardle, żeby ich przyjąć. to wciąż niewykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:35 oczywiscie, Pis. Niezaleleznie od zobowiązan PO już przyjął ładnych pare tysięcy. Ty naprawdę wierzysz, że PiS jest w stanie kontrolować ruchy migracyjne ? Cały świat rozrywałby takich ekspertów. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:40 Postawić zasieki i wycelować broń każdy głupi potrafi. Orban zamknął granice Węgier dla uchodźców (a przynajmniej radykalnie ograniczył ich napływ), dlaczego pisiory miałyby być gorsze? To akurat skomplikowane nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:42 Na ile mu to starczy? czy Ty w ogóle masz pojęcie o światowym kryzysie migracyjnym? O polityce, ekonomii i zmianach klimatycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:46 No, z perspektywy wiekuistej to wszyscy umrzemy. Na razie wystarczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:41 p.s. chociaż możesz miec rację. Poniewaz jedynym skutecznym sposobem na to, żeby u nas nie bylo imigrantów i uchodźców jest to, żeby u nas było biedniej, niebezpieczniej niż u "nich" , to Pis bardzo się stara Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:19 >chciało tu wpuścić tysiące tzw. uchodźców A tak dokładnie to ile tysięcy? (Jakieś śmieszne liczby, rząd wielkości mniej niż było Czeczenów). A słyszałeś, co teraz włoscy politycy mówią na temat krajów europejskich odwracajacych się d... do ich problemów przy okazji budżetu unijnego? (Włochy są płatnikiem netto). Tobie się zdaje, że PO to tak jako hobby sie zgodziła, czy po prostu znają się na polityce? >Choćby za to, że nadal "Polska cała tylko biała", należałoby pisiorom podziękować. Nie uważam tego za wartość, nie jestem rasistką. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:27 Chodziło mi o homogeniczność kulturową i brak konfliktów kulturowych. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:23 Brak konfliktow kulturowych? A podzielenie Polski na naszych i tych ktorzy stali tam gdzie zomo to jest dyskurs imigrantow? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:27 To jest inny konflikt. Tożsamościowy wewnętrzny. Zgadzam się, że w dużej mierze sztucznie wykreowany. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:36 Zgadzam sie?? Jak piszesz w drzewku to sie odnosisz to odpowiedzi pod ktora odpisujesz a ja nie ma bata zebym napisala ze jest to konflikt sztucznie wywolany. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 14:42 z nich dwojga, wolę Trumpa. Clinton bedzie kontynuowala politykę Obamy a co to oznacza m.in parcie do konfliktu z Rosją na naszej ziemii i walce na niej do ostatniego Polaka. ich imigranci guzik mnie obchodzą. za to bezpieczeństwo moje oraz rodziny, już jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 14:46 Naprawdę wolisz, żeby prezydentem był facet, który molestuje losowe kobiety (w tym prawdopodobnie również swoją córkę) i nie widzi w tym nic złego? Gość, który notorycznie kłamie, wywala z wieców niepełnosprawne dzieci, nie ma tak naprawdę żadnego pomysłu na rządzenie (poza tym, ze jest podniecony bronią atomową) i kocha Putina? Wow. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:01 guzik mnie intetersuje, co robi na swoich wiecach,kogo z nich wywala itp... w to molestowanie to bym zbytnio nie wierzyla. nagle , przed końcem kampanii panie zaczęły "mówić? wystarczy, że tacy, jak ona, rozpieprzyli Bliski Wschód. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:08 Ale co takiego Trump obiecuje, że jesteś pewna, że z naszego punktu widzenia będzie bezpieczniej, jeśli on zostanie prezydentem USA? Po prostu stawiasz na niewiadomą, ryzyk-fizyk? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:12 Obiecuje między innymi bezpardonową walke z ISIS. Zdaniem koleżanki, pewnie magicznie bez użycia przemocy, a może nie na Bliskim Wschodzie? Ot, zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:09 No, niewpuszczanie muzułmanów do USA to nie jest przemoc, a na pewno stanowi "bezpardonową walkę z ISIS". Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:16 Ty na serio uważasz ze od dnia zaprzysiezenia ani jeden muzułmanin nie zostanie wpuszczony do USA? To tak jak ci, ktorzy głosowali za brexitem, bo mysleli ze dzieki temu polaczki wyjada Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:22 A to nie słyszałaś, jak po zamachu na World Trade Center nie wpuścili do USA Cata Stevensa? Bo ów legendarny artysta w ramach mentalnego odpału zmienił sobie wiarę na islam? Amerykanie są absolutnie zdolni do tego, aby z dnia na dzień zamknąć granice dla muzułmanów. A ci co są w USA, to będą mieli sytuację a la Charlie Chaplin. Że jak na chwilę wyjadą, to już nigdy nie zostaną wpuszczeni z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:20 Jest nie za bałdzo konstytucyjne, albowiem konstytucja gwarantuje wolność wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:23 Tiaaa. Zakaz minaretów w Szwajcarii też miał naruszać konstytucję, ale jakoś wprowadzili i się tego trzymają. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:37 No cóż, zapoznaj sie z tym bełkotem: www.ontheissues.org/2016/Donald_Trump_War_+_Peace.htm www.rightwingwatch.org/post/how-president-trump-will-defeat-isis-hit-them-so-hard-and-so-fast-that-they-wouldnt-know-what-happened/ Może uda ci się z tego wysnuć jakieś konstruktywne wnioski, o czym w ogóle on mówi (poza: interwencja w Iraku - źle, brak interwencji w Syrii - też źle), zakładajac, że o czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:24 mam bardzo podobne zdanie do nigolli, ktora pisze wyżej, więc powtarzać sie nie będę. tutaj chyba większość się podnieca tym, ze prezydentem jułeseju., będzie kobieta. jakie będą tego skutki, jeśli wygra, to się okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:36 Nigolla też tylko psioczy na Clinton i z jej wypowiedzi wynika, że popiera Trumpa dlatego, że nie chce poprzeć Clinton, ale nie jest w stanie w żadne sposób określić czego po nim oczekuje, co Trump zamierza jeśli chodzi o politykę zagraniczną itp. Czyli obie po prostu same nie wiedząc czemu stawiacie na Trumpa, o którym wiadomo tyle, że jest narcystycznym, przemocowym bucem. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:48 spanish_fly napisała: > > Czyli obie po prostu same nie wiedząc czemu stawiacie na Trumpa, o którym wiad > omo tyle, że jest narcystycznym, przemocowym bucem. No wiesz, moze o to chodzi. Dla wielu kobiet to wystarczajacy argument, ze to prawdziwy facet, ze da radę. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:15 Nagle?! On jest od LAT o to oskarżany! Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 14:50 A na czym to "do konfliktu z Rosją na naszej ziemii i walce na niej do ostatniego Polaka" polega i na jakich portalach (do kogo należących i przez kogo finansowanych) takie mądrości głoszą? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:04 Wladimir mi to powiedział w sekrecie a ja jestem jego trollem, głupolu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:09 Chyba jednak HC choc boje sie to mowic glosno/pisac czarno na bialem zeby nie jinx Problem w tym, ze nawet jesli wygra HC, nastroje u sasiadow zostaly tak rozbujane, ze dziwnie moze byc. DT pojdzie do jamy lizac rany ale jego zwolennicy moga sie okazac byc nieobliczalni, szczegolnie tam gdzie tak wielu z nich nosi/posiada bron Pozyjemy, zobaczymy. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:10 Patrząc na to, co się dzieje po Brexicie to wygrana Trumpa tylko by jego zwolenników ośmieliła. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:10 Niunia, nie bluzgaj, tylko opowiedz, na czym to "partie do konfliktu z Rosją na naszej ziemii" polega. Na zgodzie na stacjonowanie oddziałów NATO w Polsce? Bardzo jestem ciekawa, skad te mądrości bierzesz... Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:05 Skąd pomysł, że polityka Trumpa będzie dla nas bezpieczniejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:10 mnie wystarczy, że ona chce pociągnąć politykę Obamy a do nas będzie pchać swoje wojska. oni wszędzie prowadzą wojenki , tylko nie u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:13 Ale skąd pewność, że Trump nie zrobi tego samego czego się obawiasz ze strony Hilary? Co wiesz o tym, jaką on politykę zagraniczną zamierza prowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:14 > do nas będzie pchać swoje wojska. Niunia, może na "niezależnych portalach" skąd czerpiesz swe mądrości wyczytałaś co innego, ale to my zabiegamy o te wojska, nie Amerykanie je "pchają". Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:26 nic pisz do mnie. nie mam nawet zamiaru z tobą dyskutować. szkoda prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:32 paszczakowna1 napisała: > > do nas będzie pchać swoje wojska. > > Niunia, może na "niezależnych portalach" skąd czerpiesz swe mądrości wyczytałaś > co innego, ale to my zabiegamy o te wojska, nie Amerykanie je "pchają". > nawet Antoni o nie zabiega Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:19 spanish_fly napisała: > Skąd pomysł, że polityka Trumpa będzie dla nas bezpieczniejsza? Pytanie nie do mnie ale podziele sie refleksja. Mysmy przezyli w Toronto okres burmistrza, ktorego przez youtube poznal, niestety, caly swiat Mr. Ford juz nie zyje wiec daruje sobie wyzywanie sie na jego osobie. Jedno jednak trzeba powiedziec, ze wiara tzw. "zwyklych" ludzi w to, ze potrzebny jest rycerz na bialym koniu, ktory wyczysci polityczna stajnie Augiasza i uczyni nas wszystkich (!) uber happy bywa bardzo niebezpieczna. Populizm jest niebezpieczny. Obietnice, ze swiat bedzie lepszy gdy ow rycerz wygra wybory sa nie do spelnienia, ponadto najczesciej wiaza sie z kreacja drastycznych podzialow pomiedzy tymi, ktorzy wierza i tymi, ktorzy kieruja sie common sense. I te podzialy bardzo utrudniaja zycie "po" wyborach, wszystko jedno kto je wygra. Dlatego zreszta postacie takie jak ten ex burmistrz mojego miasta czy teraz DT w USA sa po prostu niebezpieczne spolecznie i politycznie. Bo ich glownym celem jest wygrana wyborow a nie faktyczne dzialanie gdy juz te wymarzona wladze zdobeda. To sa ludzie/politycy, ktorzy sa swietni w wykrzykiwaniu hasel i obiecywaniu gruszek na wierzbie ale gdy juz moga cos zrobic to nie robia nic wciaz oskarzajac reszte swiata, ktora nie daje im szans splenic niespelnialnych obietnic wyborczych Ale marzenie o "not crooked" politician jest w ludziach wiecznie-zywe i takie teraz akurat przynosi skutki w US. Ja tylko mam nadzieje, ze common sense przewazy w tym fajnym przeciez jednak spoleczenstwie. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:11 Obiecał, że wybuduje 3200 km muru na granicy z Meksykiem (na koszt Meksyku) oraz że wsadzi Clintonów do pierdla. Myślę, że ma szanse spełnić te obietnice. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:30 Dlaczego tak sądzisz? Umowny "mur" już istnieje, jego dalsze umacnianie to nie jest science fiction. Z kolei wielokrotne łamanie prawa przez Clintonów też jest faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:33 Ale Clintoni są PRZEWIDYWALNI. Są POLITYKAMI. To mało , wiem, ale i tak więcej niż oferuje DT. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:42 Szczegolnie ten rachunek za plot placony przez Mexicans wyglada smakowicie - jakby to klasycznie ujela ematka "siadam, biore popcorn i czekam na entertainment" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:48 Nałoży dodatkowe podatki na towary z Meksyku i już. Albo opodatkuje transfery pieniężne z Meksyku do USA, jakie wysyłają emigranci. USA bez Meksyku przetrwa, odwrotnie nie bardzo. Jest pole do działania. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:56 riki_i napisał: > Nałoży dodatkowe podatki na towary z Meksyku i już. Albo opodatkuje transfery p > ieniężne z Meksyku do USA, jakie wysyłają emigranci. > > USA bez Meksyku przetrwa, odwrotnie nie bardzo. Jest pole do działania. Nie, Riki, mylisz sie. Dopoki jest NAFTA, #1 jest niemozliwy. Zeby totalnie zniszczyc NAFTA, potrzeba zgody wszystkich 3 partnerow. Opodatkowanie transferow jest stanowe, President nie moze tego tknac, a propos #2. No a #3 jest po prostu smieszny w kontekscie geografii. Daj spokoj, DT jest "niezbyt madry" i zaden poziom chutzpah tego nie kompensuje, bywa. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 17:01 Jaka NAFTA? Przecież powiedział, że jednostronnie wypowie. Parlamenty stanowe mogą zmienić prawo. Są jeszcze opłaty dla Meksykanów za legalny wjazd na terytorium USA. Też niemożliwe? Polityka sprawia, że wszystko co wydaje się niemożliwe, może stać się reality. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 17:26 Oczywiscie, jesli przeprowadzi zamach stanu, armia i policja stana za nim, to bedzie mogl wprowadzic co bedzie chcial. Ale tak poza tym to on sam nie ma pojecia co moze a czego nie moze American President w istniejacej rzeczywistosci prawnej, co jest o tyle ciekawe, ze dwie kadencje BO powinny byly wielu pro-DT czegos jednak nauczyc, eh ... Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 17:37 I nie zrobi tego bo masa ludzi (włącznie z samym trumpem) wykorzystuje tanią siłę roboczą imigrantów. Musiałoby wszystko zdrożeć gdyby to przeprowadził więc nikt mu ba to nie pozwoli. W Waszyngtonie mu wytłumaczą że nieudokumentowani imigranci w większości zasuwają jak małe motorem na dobrobyt tego kraju i niespecjalnie im zależy na tym żeby gwałcić i rabować bo ostatnie czego potrzebują to konfrontacja z policją. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 17:43 Ludzie wolą bezpieczeństwo rozumiane jako brak imigrantów (radykalne ograniczenie ich napływu) niż niskie ceny. Wiadomo było, ze Brexit oznaczać będzie drożyznę, ale Brytole woleli jednak Brexit niż kolejne hordy Polaków. Którzy notabene ciężko pracują na ich dobrobyt, ale to tutaj bez znaczenia. Jak jest zagrożona narodowa tożsamość, to kasa się mniej liczy. W USA nie chcą więcej Latynosów i poprą radykalne kroki w celu wywalenia nielegalnych latino z kraju i niewpuszczania nowych. Nawet jeśli miałyby od tego wzrosnąć ceny towarów i usług. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 17:57 Ludzie wolą bezpieczeństwo rozumiane jako brak imigrantów Może masz rację i faktycznie trzeba oddać Amerykę jej natywnym mieszkańcom? Odkąd pojawili się tam imigranci , zdecydowanie wzrosła przestępczość Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 18:25 > Ludzie wolą bezpieczeństwo rozumiane jako brak imigrantów (radykalne ograniczenie ich napływu) niż niskie ceny. Gó... prawda. Nie w USA. Skąd wziąłęś tę światła myśl? Bo imigranci nie sa tu specjalnie wojowniczy, masowe strzelaniny i takie tam to ludzie urodzeni w USA. Ameryka to nie Wielka Brytania, gdzie wyborcy _pamiętają_ jak było przed Unią. W USA imigranci byli _zawsze_. I co to jest "narodowa tożsamość" w USA? Nie przykladaj swojego małego polskiego ksenofobicznego rozumku do kraju który się składa z imigrantów bo ci mózg wybuchnie Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:13 "narodowa tożsamość" w USA to np.niezgoda na to, że głównym językiem słyszanym na ulicy w Miami jest hiszpański. I nie pier*** mi glupot, że nikogo to w USA nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:27 "narodowa tożsamość" w USA to np.niezgoda na to, że głównym językiem słyszanym > na ulicy w Miami jest hiszpański No właśnie, a powinien być język miami z rodziny języków środkowoalgonkińskich Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:28 Może jeszcze język kikapu. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:45 > I nie pier*** mi glupot, że nikogo to w USA nie obchodzi. Nie bardziej niż ceny, które rosną (a pensje stoją w miejscu). Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:24 > Ameryka to nie Wielka Brytania, gdzie wyborcy _pamiętają_ jak było przed Unią. Ale za to pamiętają, jak było za Reagana. Poza tym nawiedzona kobieto, w USA co 10 lat robiony jest spis powszechny (Census), ostatni dostępny jest za 2010 rok. Dane demograficzne są zatrważające, liczba Latynosów przez 10 lat wzrosła o 42% (!!!!) i przekroczyła 50 mln (ponad 16% społeczeństwa). Co szósty Amerykanin jest obecnie Latynosem. Ich dzietność wielokrotnie przewyższa Murzynów. Masz tu lewicowy tygodnik "Przegląd", żebyś się nie pluła, że daję reakcyjne źródła www.tygodnikprzeglad.pl/coraz-bardziej-kolorowa-ameryka/ Latynosi są zagrożeniem dla spójności kulturowej Ameryki. I to też w lewicowym "Przeglądzie" wyczytasz. Przestań się pluć i powtarzać jakieś kretyńskie zaklęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:32 riki_i napisał: > Latynosi są zagrożeniem dla spójności kulturowej Ameryki. Hilarious. Przeczytaj jeszcze raz to co napisales, popatrz na mape i przypomnij sobie jakakolwiek lekcje z historii na temat kontynentu. Please, traktujmy sie powaznie! Obudziles sie dopiero czy wypiles za duzo? C'mon! Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:38 Teraz juz rozumiem bi kim jest wyborca trumpa. Kim moze byc kobieta ktora po tym wszystkim co zobaczyla i uslyszala (nie jakies tam pitu pitu ze ktos jest oszustem bo ma zla mowe ciala) nadal go popiera. Dziekuje riki za to doswiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:55 riki facet, scher facet - teraz jak bede widziala jakiegos wariata na tym forum ktory jest za wygrzebywaniem zwlok ofiar katastrofy smolenskiej, popiera trumpa i calkowity zakaz aborcji bede od razu walila na on Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:59 off top - Terlik już się wypowiedział na temat wyborów w US - jak wygra Clinton, to będą masowe aborcje czy coś w tym stylu Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:03 a tak tak, w US Trump ciagle powtarzal ze clinton jest za aborcja pozna co dla niego oznaczalo ze jest za wyciaganiem dzieci tuz przed porodem i ich mordowaniem. Takze jak Trump wygra to terlik chyba zostanie ambasadorem US w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:46 Z tą poprawką, że Rysio nie jest wyborcą Trumpa, gdyż nawet by go przez odprawę na lotnisku nie przepuścili, gdyby się do USA wybrał, a co dopiero dawać takiemu prawa obywatelskie - toż wschodnioeuropejski imigrant jest jeszcze większym "zagrożeniem dla jedności kulturowej Ameryki" niż wszyscy Latynos razem wzięci. W każdym razie w oczach idoli Rysia. który najwyraźniej nie ogarnia tego swoim rozumkiem, zafascynowany p. T. niczym Żyd Hitlerem. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:55 no moze ma nadzieje ze jak trump wygra i rosja nas wchlonie to wszyscy z automatu bedziemy mieli wizy do skansenu zwanego niegdys US Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:43 >Latynosi są zagrożeniem dla spójności kulturowej Ameryki. Eeee, dla czego? Tej "spójności kulturowej Ameryki" którą reprezentuje Niemiec Trump z żoną Słowenką? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:47 Jaki tam z niego Niemiec! A zona modelka do dawania d...y , to moze byc i z Antarktydy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:58 A zona modelka do dawania d...y , to moze byc i z Antarktydy Jaka spójność poglądów z DT Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:01 Cóż, seksista z seksistą zawsze się dogadają Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:55 > Latynosi są zagrożeniem dla spójności kulturowej Ameryki Co to jest "spójność kulturowa Ameryki"? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:48 Tradycja niesiona przes WASP Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:53 czyli nie amerykanska. I raczej wykluczająca Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 16:09 Nie, raczej musisz się spodziewać że trump nie będzie dążył do konfliktu z Rosją co oznacza że jak Rosja zechce rozszerzyć swoją strefę wpływów na Polskę to trump palcem nie kiwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 15:36 No to mnie odpisz, w ogóle się nie udzielałam w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:36 Mnie najbardziej dziwi fakt, że w tak ogromnym kraju nie ma normalnego kandydata na prezydenta. Clinton co zęby zjadła na polityce i ma swoje małe grzeszki w tym temacie, i oszołom Trump, taki amerykański Korwin-Mikke. A za obojgiem stoją gigantyczne pieniądze, które są windą do prezydentury Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:44 Clinton, poza płcią, jest idealnie "normalnym" kandydatem na prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:26 paszczakowna1 napisała: > Clinton, poza płcią, jest idealnie "normalnym" kandydatem na prezydenta. W sensie nieetycznym, bez skrupulow, funkcjonujacym zgodnie z podejsciem, ze cel uswieca srodki etc. etc. etc. No pewnie tak, jest jak najbardziej "normalnym" kandydatem. To nie jest jakas bardzo atrakcyjna/sympatyczna/godna zaufania postac/czlowiek, HC. Ale jak nie raz tu juz podkreslila Joa, kategoria "mniejsze zlo" applies jak najbardziej w tych wyborach. Wedlug mnie zreszta, nie tylko w tych, eh ... Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:31 > W sensie nieetycznym, bez skrupulow, funkcjonujacym zgodnie z podejsciem, ze cel uswieca srodki etc. etc. etc a który polityk ma skrupuły? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:38 Geremek, Mazowiecki, Bartoszewski - a przepraszam, wszyscy juz nie zyja. Jeszcze Kuronia bym dodala, ale tez nie zyje. Czyli juz sie nikt nie ostal. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:40 > To nie jest jakas bardzo atrakcyjna/sympatyczna/godna zaufania postac/czlowiek, HC Ale wykaż który polityk jest bardziej godzien zaufania i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:47 > Mnie najbardziej dziwi fakt, że w tak ogromnym kraju nie ma normalnego kandydata na prezydenta. Clinton co zęby zjadła na polityce i ma swoje małe grzeszki w tym temacie to znaczy w czym masz problem jeśli o nią chodzi i na czym polega jej nienormalność (no oprócz braku kutasa)? Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:11 ano że jej nazwisko przewijało sie przez te wszystkie lata w różnych mniejszych i większych aferach. Poza tym powinna mieć równego sobie rywala, który ma co najmniej takie samo doświadczenie w polityce a nie biznesmana który wygraną chce uratować swój budżet. A tak wychodzą kwiatki e Clinton znała wcześniej pytania pytania, które padły w debacie...jakby nie patrzył to jest zagranie nie fair...po prostu ma ściezki wydeptane gdzie trzeba- nie to co Trump... Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:25 > Poza tym powinna mieć równego sobie rywala i to niby jej wina, że nie ma? > A tak wychodzą kwiatki e Clinton znała wcześniej pytania pytania, które padły w debacie...jakby nie patrzył to jest zagranie nie fair...po prostu ma ściezki wydeptane gdzie trzeba- nie to co Trump który ma po swojej stronie FBI. Przeciwko niemu TEŻ FBI toczyło sledztwo tylko Comey uznał, że nie będzie o nim informował opinii publicznej na parę tygodni przed wyborami bo to by było wpływanie na wynik wyborów, tylko że nic mu nie przeszkodziło lecieć z jęzorem o tym, że rozpoczęto nowe sledztwo w sprawie Clinton, zanim było wiadomo czy ono cokolwiek wykaże czy nie (nic niei wykazało). I jakoś kurna akurat tego dnia gdy on wysłał ten list do Kongresu jej KILKUNASTOPROCENTOWA przewaga spadła na łeb na szyję i przez resztę kampanii próbowała odrobić straty. > po prostu ma ściezki wydeptane gdzie trzeba- nie to co Trump... Trump od lat swoje ścieżki wydeptywał, nie bój nic. Nawet niespecjalnie ukrywał, że płacił politykom obu stron, licząc na rewanż w przyszłości, gdyby potrzebował ich wsparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:27 > ano że jej nazwisko przewijało sie przez te wszystkie lata w różnych mniejszych i większych aferach. Jego też. Że przypomnę tylko polskich imigrantów budujących dla niego Trump Tower, którym nie zapłacił i zagroził deportacja jeśli mu podskoczą (po latach podskoczyli i wygrali zbiorowy proces). Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:27 konkretnie jakich aferach? czy doszlo do jakichs oskarzen, skazania czy to sa takie male ploteczki? bo ja ciagle slysze o tych aferach ale ni huhu nikt nie pisze o konkretach. I nie takich konkretach ze sobe cos tam wymysli ale o prawdziwych afetach, opisanych przez media, gdzie wszczeto sledztwa ktore zakonczyly sie oskarzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:32 No przeciez ci wprost napisalam o konkretach, jelsi nie potrafisz czytać to mi szkoda klawiatury. Wygooglaj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:35 ja sie podpielam pod znowu.to.samo, nie pod Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:33 A sorry, myśłałam że pytasz o afery trumpa Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:37 a ja tu tak dzielnie walcze obok Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 19:44 ja obstawiam Clinton. Przynajmniej wiadomo czego sie po niej spodziewać.... Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 20:08 Skoro w Polsce wygrał PIS nie widzę przeszkód, aby wygrał Trump. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Clinton vs Trump? - Wybory USA 08.11.16, 21:45 Ja chcę Clinton, jednak obawiam się, że to nie ona będzie (tfu, tfu) Odpowiedz Link Zgłoś