Dodaj do ulubionych

2 dni opieki - pytanie

26.11.16, 19:45
Czy jeśli wróciłam do pracy z urlopu wychowawczego w listopadzie, to przysługują mi 2 dni opieki na dziecko?
Koleżanki mówią mi, że jeden dzień, ponieważ wróciłam w drugiej połowie roku, a dostaje się jeden dzień opieki w każdym półroczu. To prawda?
Oczywiście dowiem się w poniedziałek wszystkiego.
Czy teraz jakaś mama może mi odpowiedzieć jak to wygląda?
Mam już grafik na grudzień i te dwa dni nie zostały w nim uwzględnione.
Dopiero w poniedziałek mam zamiar złożyć podanie o te dni opieki na dziecko.
Obserwuj wątek
    • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 19:47
      nieprawda, są dwa dni na rok
    • 21mada Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 19:47
      To już wiesz ze będziesz potrzebować dwoch dni opieki na dziecko?
      • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 19:48
        21mada napisał(a):

> To już wiesz ze będziesz potrzebować dwoch dni opieki na dziecko?

a to dziwne?
      • slonko1335 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 19:50
        Ona ich nie musi potrzebowac-te dwa dni jej się zwyczajnie należą nawet bez potrzeby....
        • przystanek_tramwajowy Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 19:51
          Tak, a prawo pracodawcy zrezygnować z jej usług czyli kopnąć ją w duszyczkę ciemną jako kombinatorkę.
          • duszyczka-ciemna Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 19:54
            nie jestem żadną kombinatorką, zluzuj trochę...
            • 21mada Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 19:59
              No wcale. Jeszcze na dobre nie wróciłaś do pracy a już planujesz jak się urwać.
              • anilka Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:01
                Ona planuje jedynie skorzystać z przysługującego jej prawa.
                • memphis90 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:12
                  To nie są dwa dni dodatkowego urlopu, ale dwa dni opieki w sytuacji szczepienia zdrowego dziecka, zamknięcia przedszkola itd. L4 też się "należy", a nie oznacza to, że trzeba siedzieć każdego roku 60 dni z dzieckiem...
                  • wuika Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:23
                    Nie, na zamknięcie przedszkola jest jeszcze coś innego wink
                    To są po prostu dwa gratisowe dni (na wszystkie dzieci dla obojga rodziców łącznie). Wypadałoby nie spędzić ich na zakupach, kiedy dziecko kwitnie w placówce. I tyle.
                  • przeciwcialo Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:24
                    Zdrowe dziecko może po prostu spedzic czas z rodzicem.
                  • noemi29 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:36
                    Na szczepienie przysługuje wyjście prywatne bez konieczności odpracowania.
                    • slonko1335 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:43
                      znaczy w Twojej firmie? bo w kodeksie to nie uświadczysz takiego przepisu...
                      • noemi29 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 16:02
                        MOJA firma stosuje się do przepisów, jutro zapytam koleżankę, która w zeszłym miesiącu korzystała z takiego wyjścia.
                        • chocolate_cake Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 16:20
                          A to super macie smile
                          Nie słyszałam o czymś takim
                        • slonko1335 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 16:46
                          Nie o to mi chodziło. Czasami firmy udzielają pracownikom dodatkowych przywilejów i mogą to jak najbardziej robić ale nie muszą. Wyjście prywatne na szczepienie bez konieczności odpracowywania to "gift" od konkretnej firmy, nie ma takiego zwolnienia w kodeksie pracy dla wszystkich pracowników w przeciwieństwie do dwóch dni wolnych na dziecko z art.188.
                          • przeciwcialo Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 16:53
                            Może na godziny im rozliczają.
                            • slonko1335 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:19
                              Moja przyjaciółka ma w pracy kilka dni dni dodatkowego urlopu(od 1 do 4 dni w zależności od stażu) oprócz tego kodeksowego a Ci mający dzieci mają dodatkowo jeszcze 2-4 dni(w zależności od liczby dzieci) na żądanie opieki niezależne od kodeksowego art.188
              • jagienka75 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:05
                no rzeczywiście w ciągu roku to się można strasznie urwać na te 2 dni...
                przed laty, gdy nie miałam jeszcze męża ani dzieci, żadna z moich dzieciatych koleżanek nie mogła się "urwać" i opieka im przepadała.
              • zefirkowapola Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 09:48
                Nam pracodawca w grudniu każe wypisywać opiekę na zdrowe dziecko (2 dni) żeby nam nie przepadły.
                Więc nie pisz, że ktoś kto z opieki korzysta to "kombinator".
                • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:06
                  zefirkowapola napisał(a):

> Nam pracodawca w grudniu każe wypisywać opiekę na zdrowe dziecko (2 dni) żeby n
                  > am nie przepadły.

to tez głupie, te dwa dni nie sa obowiązkowe
                  • zuleyka.z.talgaru Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:07
                    No nie są, ale fajnie, że pracodawca chce, żeby pracownicy je wykorzystali.
                    • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 15:32
                      zuleyka.z.talgaru napisała:

> No nie są, ale fajnie, że pracodawca chce, żeby pracownicy je wykorzystali.

ja wiem czy fajnie? to nie jest w interesie pracodawcy.
                  • przeciwcialo Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:12
                    Dlaczego głupie, mozna ten czas spedzic z dzieckiem. No ale jak ktoś własna prace ceni bardziej niż czas z dziecmi to przykre.
                  • wuika Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:21
                    Z urlopów okolicznościowych też nie musisz korzystać, ale jak ktoś o nich 'zapomni' to kadry z ludzkim podejściem mu o tym przypomną.
              • przeciwcialo Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:08
                Podobnie jak autorka posta zaczełam prace w listopadzie, od razu mi powiedzieli abym wypisała w najblizszym czasie dni opieki nad dzieckiem zdrowym aby nie przepadło.
          • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 19:54
            przystanek_tramwajowy napisał:

> Tak, a prawo pracodawcy zrezygnować z jej usług czyli kopnąć ją w duszyczkę cie
            > mną jako kombinatorkę.
            jaka kombinatorkę? przecież to jest jej prawo jak prawo do urlopu, do zwolnienia lek.!
            • przystanek_tramwajowy Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:00
              To jest prawo do opieki, gdy dziecko tej opieki potrzebuje czyli jest chore, a nie jak mamuśce się nie chce pracować. Zwolnienia lekarskiego też nie dają dlatego, że jej się nie chce rano wstać.
              • anilka Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:02
                Tak? Pokaż ten zapis, ze jedynie dla chorego dziecka.
              • kok.10 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:04
                To są 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem.
              • triss_merigold6 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:05
                Ahahahha, teraz rozumiem... bezrobotna jesteś i nie masz pojęcia o prawie pracy, bo niby skąd.
                2 dni na opiekę przysługują bez podania powodów. 2 dni w roku, bez względu na liczbę dzieci. Składa się wniosek i pracodawca musi wyrazić zgodę.
              • slonko1335 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:07
                jak dziecko jest chore to idzie do lekarza i dostaje zasiłek opiekunczy na chore dziecko.....
              • slonko1335 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:10
                nie masz pojęcia o KP, prawda?
                • slonko1335 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:13
                  Art. 188. Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
              • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:14
                przystanek_tramwajowy napisał:

> To jest prawo do opieki, gdy dziecko tej opieki potrzebuje czyli jest chore

rożne mogą być powody, generalnie pracodawca nie musi pytać bo nie może odmówić tego prawa smile
              • aurinko Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 21:06
                ale bzdury piszesz, przystanek.
              • zuleyka.z.talgaru Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 21:17
                2dni jest na zdrowe dziecko. Jest zgodne z kp i jej swiete prawo z tego skorzystac. Puknijcie sie.
              • wuika Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 09:17
                Porąbałaś coś. Opieka nad chorym dzieckiem przysługuje do 60 dni w roku (na dziecko do lat 14). Taka zwykła opieka to 2 dni na rok na wszystkie dzieci łącznie dla obojga rodziców. Kombinatorstwo, jak ta lala big_grin
              • zefirkowapola Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 09:49
                Nieprawda. To jest opieka na "zdrowe dziecko" i ch... cie obchodzi co ja w te dni robię z tym dzieckiem wink
              • przeciwcialo Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:28
                To jest opieka nad dzieckiem zdrowym wink
          • triss_merigold6 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:02
            Z KP jej przysługują, żadne kombinacje nie są potrzebne.
          • slonko1335 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:08
            oczywiście tak samo jak może kopnąc pracownika który śmie wykorzystać swój urlop-może na wszlek iywpadke nie korzystac więc z urlopów?
      • noemi29 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:34
        A może mieć zaplanowane wizyty u lekarzy z dzieckiem, czy nie?
      • mynia_pynia Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 15:55
        Ło ja pier... ja wykorzystałam w wakacje jak z synem sobie na basen pojechałam poza urlopem. 2 dni opieki nie oznacza że dziecko ma być chore.
    • slonko1335 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 19:52
      Przysługują Ci dwa dni opieki o ile oczywiście nie wykorzystał ich drugi rodzic-nie ma znaczenia, że wróciłas do pracy w listopadzie.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:28
        Czyli te dwa dni są na obojga rodziców? Jak Ojciec weźmie, to matka już nie może?
        • aurinko Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:52
          Jak ojciec weźmie to matka już nie może i na odwrót.
        • princy-mincy Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:25
          tak i o ile sie ne mylę, trzeba deklarować na początku roku, ktory z rodzicow bedzie wykorzystywał te dwa dni (ja w pracy zawsze w styczniu wypełniam papier, ze bede korzystać ja a nie maz).
          • aurinko Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 21:28
            Chyba nie ma obowiązku deklaracji na początku roku. Moj Nm w chwili gdy składa wniosek o opiekę pisze również oświadczenie, że ja opieki nie wykorzystam, a to wychodzi w różnych miesiącach bo dobiera sobie do urlopu te dwa dni albo pojedynczo w różnych terminach.
    • duszyczka-ciemna Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:04
      Pracuje w tej firmie od 15 lat i zawsze byłam na każde zawołanie pracodawcy.
      Potrafiłam dostać tel o 13 godzinie, że muszę przyjść na drugą zmianę i nigdy nie odmówiłam, więc wypraszam sobie jeżdżenie po mnie jak po burej suce.
      Przychodzę jak ktoś zachoruje bez szemrania.
      Dzieci chore podrzucam mamie.
      Nie choruję, nie biorę zwolnień, więc nie podnoście mi ciśnienia.
      Dostałam swoją odpowiedź. Dziękuję.
      • aankaa Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:20
        "jak burą sukę" się op...
        "jeździ jak" na łysej kobyle

to tak off top
      • yaguarete Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:34
        duszyczka-ciemna napisała:

> Pracuje w tej firmie od 15 lat i zawsze byłam na każde zawołanie pracodawcy.
        > Potrafiłam dostać tel o 13 godzinie, że muszę przyjść na drugą zmianę i nigdy n
        > ie odmówiłam, więc wypraszam sobie jeżdżenie po mnie jak po burej suce.
        > Przychodzę jak ktoś zachoruje bez szemrania.
        > Dzieci chore podrzucam mamie.
        > Nie choruję, nie biorę zwolnień, więc nie podnoście mi ciśnienia.
        > Dostałam swoją odpowiedź. Dziękuję.

Ale nie tlumacz sie w ogole, dziewczyno. Dostalas swoja odpowiedz i to najwazniejsze. A reszta tutejszego pitolenia sie nie przejmuj.
    • nutella_fan Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:21
      A ja mam pytanie onne: czy te dwa dni to na każdego pracodawcę, u którego ma się etat? Jeżeli mam dwa etaty, to nam 4 dni opieki nad dzieckiem w roku czy 2?
      • nickbezznaczenia Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:21
        Nie, nie ma tak dobrze.
      • 21mada Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:24
        Pracujesz po 16 godzin dziennie?
        • nutella_fan Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:34
          Nie, pracuję w korpo na etacie i uczę w niektóre weekendy w prywatnej uczelni wyższej. Też mam tam etat. Inna sprawa że zamierzam zrezygnować, bo powoli czuję się zmęczona.
      • agrypina6 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:31
        Tak, u każdego pracodawcy masz po dwa dni.
        • nutella_fan Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:36
          Dziękuję za odpowiedź smile
      • agrypina6 Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 20:33
        I nie przejmuj się zazdrosnymi paniami, które nie wiedzą,co piszą. Koleżanka jest w sytuacji, że pracuje w dwóch miejscach, na etacie. Pytała w PIP.
      • maslova Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 00:40
        Oczywiście, że z tytułu dwóch etatów należą Ci się osobno po dwa dni opieki. Tak samo, jak z każdego z nich 26 dni urlopu niezależnie od drugiego.
        • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 09:41
          maslova napisała:

> Oczywiście, że z tytułu dwóch etatów należą Ci się osobno po dwa dni opieki. Ta
          > k samo, jak z każdego z nich 26 dni urlopu niezależnie od drugiego.

dobre smile smile smile
          • maslova Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 09:49
            Ale w sensie, że?
            • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:03
              maslova napisała:

> Ale w sensie, że?

dobry żart, urlop jest liczony w stosunku do roku kalendarzowego niezależnie od tego ilu sie ma pracodawców, podobnie z dniami opieki na dziecko.
              • agrypina6 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:08
                Podaj przepis prawny tej złotej myśli. Czemu piszesz głupoty, skoro nie znasz KP?
                • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 15:34
                  agrypina6 napisała:

> Podaj przepis prawny tej złotej myśli. Czemu piszesz głupoty, skoro nie znasz K
                  > P?

to Ty podaj przepis który pozwala miec pracownikowi w roku 26dni x ilośc pracodawców urlopu.
                  • maslova Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 16:00
                    Art. 152. § 1. Pracownikowi przysługuje prawo do corocznego,
                    nieprzerwanego, płatnego urlopu wypoczynkowego, zwanego dalej „urlopem".

§ 2. Pracownik nie może zrzec się prawa do urlopu.

Art. 153. § 1. Pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku
                    kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem
                    każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po
                    przepracowaniu roku.

§ 2. Prawo do kolejnych urlopów pracownik nabywa w każdym następnym
                    roku kalendarzowym.

Art. 154. § 1. Wymiar urlopu wynosi:

1) 20 dni – jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat;

2) 26 dni – jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat.

§ 2. Wymiar urlopu dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze
                    czasu pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika,
                    biorąc za podstawę wymiar urlopu określony w § 1; niepełny dzień urlopu zaokrągla
                    się w górę do pełnego dnia.

§ 3. Wymiar urlopu w danym roku kalendarzowym, ustalony na podstawie § 1
                    i 2, nie może przekroczyć wymiaru określonego w § 1.

Art. 1541. § 1. Do okresu zatrudnienia, od którego zależy prawo do urlopu
                    i wymiar urlopu, wlicza się okresy poprzedniego zatrudnienia, bez względu na
                    przerwy w zatrudnieniu oraz sposób ustania stosunku pracy.

§ 2. W przypadku jednoczesnego pozostawania w dwóch lub więcej stosunkach
                    pracy wliczeniu podlega także okres poprzedniego niezakończonego zatrudnienia
                    w części przypadającej przed nawiązaniem drugiego lub kolejnego stosunku pracy.
                    • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:04
                      maslova napisała:

> § 2. W przypadku jednoczesnego pozostawania w dwóch lub więcej stosunkach
                      > pracy wliczeniu podlega także okres poprzedniego niezakończonego zatrudnienia
                      > w części przypadającej przed nawiązaniem drugiego lub kolejnego stosunku pracy.

czyli potwierdzasz to co pisałam
                      • maslova Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:42
                        Ale co potwierdzam? W tym przepisie jest mowa o stażu urlopowym, a nie o wymiarze urlopu. To kompletnie różne kwestie.
                  • maslova Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 16:03
                    A w sumie to ciekawa logika: ktoś pracuje w dwóch firmach, chce wyjechać na wczasy i nie może, bo dostaje urlop tylko w jednej z nich big_grin
                  • maslova Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 16:05
                    kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/urlopy/332725,Jak-udzielac-urlopu-wypoczynkowego-pracownikowi-ktory-pracuje-rownolegle-u-dwoch-pracodawcow.html

"Pracownicy, która jest jednocześnie zatrudniona u dwóch pracodawców, przysługuje urlop wypoczynkowy u każdego z tych pracodawców."
                    • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:07
                      maslova napisała:

> "Pracownicy, która jest jednocześnie zatrudniona u dwóch pracodawców, przysługu
                      > je urlop wypoczynkowy u każdego z tych pracodawców."
                      jeden urlop, nie dwa.
                      • maslova Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:43
                        Jeden urlop u jednego i tyle samo u drugiego.
                  • slonko1335 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 16:49
                    Nie rozumiesz o czym dziewczyny piszą...każdy etat i związane z nim uprawnienia pracownicze są traktowane osobno dla etatu. Pracownik w każdej z firm ma po dwa dni i po 26(albo20) dni urlopu. Nie 4 u jednego i drugiego pracodawcy-tylko u każdego po 2.
              • maslova Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 10:34
                Co Ty piszesz? Każdemu zatrudnionemu należy się urlop z tytulu umowy o pracę proporcjonalnie do wymiaru etatu. Przecież teoretycznie jeden pracodawca nie musi nawet wiedzirc, ze ktoś jest jeszcze gdzie indziej zatrudniony.
                • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 15:36
                  maslova napisała:

> Co Ty piszesz? Każdemu zatrudnionemu należy się urlop z tytulu umowy o pracę pr
                  > oporcjonalnie do wymiaru etatu.
                  proporcjonalnie to jak najbardziej. Maksymalny wymiar urlopu to 26 dni niezależnie ilu masz pracodawców.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 15:59
                    Nie. Ma 26 w jednej firmie i 26 w drugiej. Co nie znaczy, że łącznie ma 52 dni do wykorzystania w obu firmach.
                    • maslova Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 16:02
                      Dokładnie. Jeżeli np. pracuje w dwóch firmach na pół etatu, to w obu ma 26 dni. Może np. wziąć urlop 29 listopada w jednej z nich, a w drugiej nie, a może wziąć w obu jednocześnie.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 16:03
                        Lepiej jej przy połowie etatu podać godzinowo, bo pewnie znów nie zrozumie XD
                    • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:10
                      zuleyka.z.talgaru napisała:

> Nie. Ma 26 w jednej firmie i 26 w drugiej. Co nie znaczy, że łącznie ma 52 dni
                      > do wykorzystania w obu firmach.

to chyba oczywiste. nie może wziąc wiecej urlopu niz 26 dni i nie może wziąc wiecej niz dwa dni opieki w roku.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:17
                        No chyba nie było dla Ciebie oczywiste, skoro wyżej gadasz jakieś bzdury.
                      • maslova Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:45
                        mama303 napisała:

> to chyba oczywiste. nie może wziąc wiecej urlopu niz 26 dni i nie może wziąc wi
                        > ecej niz dwa dni opieki w roku.

A ktoś tu twierdził inaczej?
                      • agrypina6 Re: 2 dni opieki - pytanie 28.11.16, 06:03
                        Żeby Cię dobić napiszę jeszcze, że ja, oprócz 26 dni urlopu wypoczynkowego i 2 dni opieki na zdrowe dziecko, mam jeszcze kolejne 26 dni urlopu szkoleniowego! To dopiero. I mój pracodawca zwróci mi koszty podnoszenia kwalifikacji.
                        • wuika Re: 2 dni opieki - pytanie 28.11.16, 09:36
                          Ja nie wiem, czy niektórzy przeżyją taki szok wink
                  • agrypina6 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 17:41
                    Poczytaj sobie KP. Czy jesteś po szkole specjalnej i masz z tym problem?
              • vaikiria Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 17:29
                Nie znasz się. Jak masz pełen etat w jednej firmie to masz w niej 26 dni urlopu (albo 20 w zależności od stażu), jak w drugiej firmie pracujesz na pół etatu to masz w niej 13 (10) dni urlopu. Przecież to logiczne. Szczególnie, że nie masz obowiązku informować o zatrudnieniu w innym miejscu, to znaczy możesz mieć w umowie taki zapis, ale z kp to nie wynika.
                • mama303 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:12
                  vaikiria napisał(a):

> Nie znasz się. Jak masz pełen etat w jednej firmie to masz w niej 26 dni urlopu
                  > (albo 20 w zależności od stażu), jak w drugiej firmie pracujesz na pół etatu t
                  > o masz w niej 13 (10) dni urlopu.

i o to mi chodzi, nie masz wiecej niz 26 dni w roku kalendarzowym.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:17
                    Przecież Ci to piszemy od kilku godzin. Ale masz i 26 w jednej i 26 w drugiej...(przy pelnym etacie w obu firmach).
                  • vaikiria Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 20:29
                    26 dni w roku kalendarzowym w każdej firmie. A nie jedno 26 dni na obie firmy.
              • zuleyka.z.talgaru Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 18:09
                Podaj przepis.
          • agrypina6 Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 09:59
            Pewnie uważasz, że jak ktoś ma dwa etaty, to tylko w jednym miejscu pracy powinien mieć urlop? No bo jak to, w obu? Toż to oszustwo!
    • kanna Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 21:01
      Dwa dni, do końca roku. I pamiętaj, ze one nie przechodzą na następny rok - jak nie wykorzystasz, to przepadają.
    • bbarbara Re: 2 dni opieki - pytanie 26.11.16, 21:31
      no to ja Ci napisze jeszcze wiecej - nie tylko, ze masz dwa dni opieki, ale mozesz je sobie podzielic na godziny. Do wykorzystania jest 16g /etat. Tyle ze jezeli w pierwszym wniosku prosisz o godziny, to w kolejnych w danym roku tez musisz wpisac godziny. To sie moze przydac np przy szczepieniu, kiedy wiesz, ze caly dzien nie jest potrzebny
      • little_fish Re: 2 dni opieki - pytanie 27.11.16, 15:35
        i to jest super, bo tych dwóch dni czasami nie starczało, a często właśnie cały dzień potrzebny nie był

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka