Dodaj do ulubionych

Imię dla dziecka

30.11.16, 15:11
Jestem jeszcze w dość wczesnej ciąży (10 tyg), więc płci jeszcze nie znam.

Mamy pomysły na imię dla obu płci, ale z jednym mamy małą rozterkę.
Podoba nam się się pewne imię (dobrze się nam kojarzy z pewną pomocną dla nas osobą) i chętnie nazwalibyśmy nim dziecko, ale nasz zwierzak też je ma (gryzoń).
To ludzkie imię, trochę rzadkie w Polsce, ale popularne np u latynosów, biblijne (nie Jezus, Noe, Abraham itp wink ). Nie sądze by było dziwaczne, no ale każdy może sądzić inaczej. Nie mieszkamy w PL i dziecko by nie wyróżniało się, bo tu jest masa innych narodowości. A rozterka wynika z tego, czy to byłoby dziwne mieć zwierzaka i dziecko z tym samym imieniem. Dla nas niby nic takiego, ale trochę obawiam się różnej reakcji ze strony rodziny. Tak na luzie, bo to jednak nie jakiś wielki problem życiowy. Jak się na to zapatrujecie? wink
Obserwuj wątek
    • kokoryczko Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:12
      Mamy z mężem pomysł*!
    • agata_abbott Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:15
      No dobra, ale czemu w zasadzie chcesz nazwać dziecko tak jak zwierzaka? Rozumiem, że imię Ci się podoba - ale czy to znaczy, że jak urodzi Ci się kolejne dziecko tej samej płci, to też je tak nazwiesz? smile
      • kokoryczko Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:19
        no nie, chodzi jedynie o to konkretne imię smile Już słyszę te pytania "Po zwierzaku??" big_grin
        Mam jeszcze jakąś opcję alternatywną, choć mąż jest bardziej zdecydowany na ten pierwszy wybór. Po prostu lubimy to imię.
    • szmytka1 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:17
      Gryzoń długo nie pociągnie, przepraszam, jesli jesteś bardzo przywiązana. Za pare lat nie bedzie nikt rozkminiał jak wasz szczur czy inny chomik miał na imię. A zresztą zawsze można gryzoniowi zmienic.
    • kozica111 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:17
      Zawsze możesz zmienić imię szczurowi czy tam śwince.Albo dziecko nazwać X junior wink, a jak szczur zdechnie to zostanie sam X.Sorry ale problem od czapy.
      • kokoryczko Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:21
        No dla sam w sobie to nie problem, tylko dla rodziny możliwie jak już. Zastanawiam się, czy warto ;p
        • kokoryczko Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:21
          *dla mnie
        • madzioreck Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:52
          kokoryczko napisała:

> No dla sam w sobie to nie problem, tylko dla rodziny możliwie jak już.

Ale to jest sprawa Twoja i męża, a nie rodziny.
        • aka10 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 20:16
          kokoryczko napisała:

> No dla sam w sobie to nie problem, tylko dla rodziny możliwie jak już. Zastanaw
          > iam się, czy warto ;p

Rodzina sie nie przejmuj. To Wasze dziecko.
    • beataj1 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:20
      A to własnie może być fajna historia rodzinna, że dziecie dostało imię po rodzinnym pupilu. Taka anegdotka nadające imieniu jakieś znaczenie.

Jestem w 9 miesiącu ciąży. I imienia nie ma. Chłop wybrał jedno - na które ja się nie chce zgodzić bo mi się kojarzy z chłopem od kóz.
      Ja wybrałam inne ale chłopu nie odpowiada.
      Córka optuje za Kristofem bo kocha Krainę Lodu.

Poczekamy aż się dziecko urodzi i samo się wypowie ci mu się podoba.
      • kokoryczko Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:24
        "A to własnie może być fajna historia rodzinna, że dziecie dostało imię po rodzinnym pupilu. Taka anegdotka nadające imieniu jakieś znaczenie. "

Też bym tak do tego podeszła smile A futrzaka uwielbiamy, najbliższa rodzina w sumie też.
        • beataj1 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:27
          No więc właśnie. To fajne móc opowiedzieć dziecku skąd się wzięło jego imię i mieć jakąś prawdziwą historię a nie tylko "bo jest ładne i rzadko spotykane".
          Możecie jeszcze mieć na potem kilka fotek dwóch "wstaw imię". Na pamiątkę..
      • cosmetic.wipes Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:47
        > Ja wybrałam inne ale chłopu nie odpowiada.

Ragnar czy Erick? big_grin
        • beataj1 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:51
          No wiesz. Jednak imię dla syna po wibratorze to nawet dla mnie za duży hardcore.
          Moim faworytem jest Kostek. A chłop chce Jaśka.
          Czyli będzie Adam albo inny Kompromis.
          • memphis90 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 16:22
            Kompromis! Piękne męskie imię. Ja bym dała!
            • wuika Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 16:33
              W skrócie Komp albo Kompek. Cudo!
            • chocolatemonster Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 19:26
              A dziewczynce Tradycja!😀
          • antypomidorowa Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 23:15
            ale, że Konstanty?
      • memphis90 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 16:21
        Jakie imię moze się kojarzyć z chłopem od kóz???
        • beataj1 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 16:26
          Mi osobiście Jaśko, podobnie jak Ignac i Franek.

Przy czym to tylko moje skojarzenie i nie twierdzę, że te imiona nie mają uroku w pełnym brzmieniu.
          • rysiowa85 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 16:39
            Kozidar, Kozisław, a najbardziej Kozidał
            • iskierka3 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 19:20
              smile
          • lilly_about Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 20:03
            Jan to piekne imie. Zaufaj chłopusmile
            • bi_scotti Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 21:51
              lilly_about napisała:

> Jan to piekne imie.

Zalezy gdzie mieszkaja. Ja mam 3 fajne kolezanki o tym imieniu, chlopcu bym nie dala ... just because wink Cheers.
            • ichi51e Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 22:13
              No nie wiem - moje dziecko myslalo ze Jas znacsy " aly chlopiec" bo co spotkalismy maleyo chlopca to Jas.
              • bi_scotti Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 22:46
                ichi51e napisała:

> No nie wiem - moje dziecko myslalo ze Jas znacsy " aly chlopiec" bo co spotkali
                > smy maleyo chlopca to Jas.

big_grin Jedyny Jas, ktorego ja znam to moj starawy juz (zdecydowanie nie "maly chlopiec", bo na dodatek ma cos kolo 194/5 cm wzrostu) kuzyn z Phoenix, ktory zreszta funkcjonuje w swoim srodowisku jako Ian. Wsrod znajomych Polakow z mojej okolicy nie znam zadnego Jana/Jasia ale nie watpie, ze istnieja podobnie jak nieszczesne Kacpry czy Kamile - to wolny kraj, mozna swoje dzieci obdarowywac jakimi sie chce imionami wink Life.
        • kaz_nodzieja Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 20:30
          Ahmed na ten przykład.
    • vaikiria Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:21
      Biorąc pod uwagę długość gryzoniowego życia, to problem rozwiąże się sam wink
      • kokoryczko Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:25
        Brzmi rozsądnie wink
    • ichi51e Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:26
      Carlos?
      • panterarei Re: Imię dla dziecka 01.12.16, 12:53
        Mario
    • koza_w_rajtuzach Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:37
      Hmm.. Gryzonie raczej długo nie żyją wink).
      Nie rezygnowałabym z tego imienia. Zwierzakowi w razie czego możecie zmienić imię.
    • anika772 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:39
      Gryzoniowi zmień imię.
    • black-cat Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:41
      Zwierzakowi dodajcie do imienia "Pierwszy" i zacznijcie tak wołać do niego. Szybko załapiesmile
    • rysiowa85 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:42
      "trochę obawiam się różnej reakcji ze strony rodziny" - rozumiem że to jedyny dylemat?

Rodzina może nawet nie kojarzyć imienia waszego gryzonia
      Gryzonie mają to do siebie że niektóre żyją krótko (np chomiki). Wystarczy ze nie dacie kolejnemu gryzoniowi tak na imię. Nikt z rodziny nie bedzie pamiętał że ileś tam lat temu mieliście chomika o imieniu Fidel
    • cosmetic.wipes Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 15:44
      Dajże spokój, ileż taki gryzoń pożyje?

Poza tym zmiana imienia zwierza nie powinna wam nastręczyć jakichś wielkich kłopotów, zwłaszcza administracyjnych wink
    • olena.s Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 17:02
      Gryzoń pewnie zdechnie nim dziecko zacznie rozumieć, jak ma na imię. Zresztą, możecie przechrzcić gryznia juz teraz - nie sądzę, żeby mu to robiło różnicę.
      • kokoryczko Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 22:10
        nie, no - gryzoń funkcjonuje pod danym imieniem i dziwnie byłoby je zmieniać. Ja wiem, że jemu to nie robi różnicy, ale mi już tak wink
    • chocolatemonster Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 19:22
      Etam. Moja sąsiadka ma urocza córeczkę Lily i kotkę o tym samym imieniu. Obie cudowne i prześliczne. Gratululacje i łatwej, znośnej ciąży!
      • kokoryczko Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 22:11
        smile
    • aka10 Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 20:15
      Znajomi dali dziecku imie po kocie, ktory od lat z nimi mieszkal. Otto.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 21:29
      No cóż... nasz syn nosi imię "po" naszym pierwszym domowym zwierzątku - szczurze big_grin Szczurek dawno odszedł do szczurkowego nieba, zanim syn pojawił się na świecie, więc chociaż tutaj dylematu nie było tongue_out
    • chocolatemonster Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 21:31
      A tak BTW to bardzo podoba mi się Twój nick😀
      • kokoryczko Re: Imię dla dziecka 30.11.16, 22:09
        dziękujęsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka