hemp_plant 30.11.16, 16:50 przeglądamy? men.gov.pl/ministerstwo/informacje/projekty-podstawy-programowej-ksztalcenia-ogolnego-dla-szkol-podstawowych-oraz-ramowych-planow-nauczania-dla-wszystkich-typow-szkol-zaczynamy-prekonsultacje.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 16:55 edukacja wczesnoszkolna I-IV gdzieś po drodze upadła? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 16:59 Jako pierwsze daje się zauważyć, brak podstawy programowej dla klas VII i VIII, która brałaby pod uwagę, że część dzieci klasy I-VI ukończyła zgodnie z inną podstawą programową . Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 17:01 dokładnie wspomniany niższy poziom osiągany w języku obcym Odpowiedz Link Zgłoś
dusia_dusia Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 17:13 Jako matkę Vklasistki uderza mnie już wspomniany brak podstawy programowej dla tych, którzy już się uczą w starszych klasach podstawówki, i wkurza, że zgodnie z tym, co piszą na stronach MEN moje dziecko również w VI klasie ma realizować starą podstawę, żeby potem w VII hop, cudownie przeskoczyć na 2 lata do nowej. Jako matkę gimnazjalistki z klasy I dziwi mnie prawie zupełny brak w podstawie programowej z języka polskiego elementów historii literatury. Córka przez około 2 tygodnie przerabiała "Antygonę" i wiedzę o teatrze greckim, ma w programie też "Romea i Julię" i zdaje się Moliera - a tu nic takiego nie ma, prawie wyłącznie polscy autorzy. A Nela Mała Reporterka w klasie VIII (jako lektura uzupełniająca) to jakaś pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
liana79 klasa 4 i 5 30.11.16, 17:19 Moje dziecko jest w klasie IV. Ma 5 x jęz. pol. i 3 x przyrodę. Po zmianie w kl. IV ma być 6 x jęz. pol. i 2 x przyroda... Reszta wygląda tak samo. Przynajmniej jeśli chodzi o rozkład godzinowy. Podręczników pewnie nie zmienią, nauczyciele przyrody będą musieli zredukować materiał Ale w V klasie przyrodę zastępuje 1 biologia i 1 geografia (było 3 x przyroda) Tu muszą być nowe podręczniki. Chyba. A może nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dusia_dusia Re: klasa 4 i 5 30.11.16, 17:25 No właśnie na stronie MEN piszą, że "Dotychczasowa podstawa programowa kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych będzie obowiązywała w klasach II, III, V i VI w roku szkolnym 2017/2018, a następnie w klasach III i VI w roku szkolnym 2018/2019". Czyli zamiast jak najszybciej włączyć obecnych IV- i Vklasistów do nowego systemu, ministerstwo właściwie spisuje ich na straty, podobnie jak uczniów klasy VI. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: klasa 4 i 5 30.11.16, 17:30 Czyli zamiast jak najszybciej włączyć obecnych IV- i Vklasistów do no > wego systemu, ministerstwo właściwie spisuje ich na straty, podobnie jak ucznió > w klasy VI. Widzę, że pisałyśmy jednocześnie i to samo się nam w oczy rzuca... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: klasa 4 i 5 30.11.16, 17:41 No tak. Dlatego właśnie tak mi się ta reforma nie podoba - bo nas dotyczy, niestety, bezpośrednio. Odpowiedz Link Zgłoś
liana79 Re: klasa 4 i 5 30.11.16, 17:48 Dzięki za uświadomienie, bo skupiłam się na tej tabelce na stronie MEN, a tu okazuje się, że to mojej córki 4-klasistki obowiązywać nie będzie. Póki co, bo potem magicznie zacznie od 7 klasy. Będzie więc stratna o 1 godzinę tygodniowo biologii i geografii względem kolejnych roczników. Summa summarum do września muszą więc wydrukować tylko książki do 7 klasy. Tylko tak w oderwaniu od materiału, który ma być w klasach 5 i 6??? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 17:29 Też mnie uderzyło, że obecni 4- i 5-klasiści w przyszłym roku szkolnym mają kontynuować edukację w takim kształcie i z taką podstawą, jaka obecnie obowiązuje w 5 i 6 klasie, nie ma dla nich tych szumnie zapowiadanych "przedmiotów przyrodniczych" (fizyki, geografii, chemii) w miejsce przyrody ani drugiego języka obcego. Czyli dzieci z obecnych klas 4 i 5 rząd zamierza wyrzucić na śmietnik tak samo jak obecną klasę 6 - zabiera się im gimnazjum, a w to miejsce daje tylko 2 lata (klasa 7 i 8) czegoś, co nijak się ma do programu, wg którego uczą się obecnie i nie zastępuje tego, czego nauczyliby się w gimnazjum). Jedyna pociecha, że upadł pomysł edukacji wczesnoszkolnej prowadzonej przez 4 lata zamiast 3. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 07:41 Nie rozumiem-z Twojego postu wynika,ze -po prostu przeniesiono 1 i 2 klase gimnazjum do 7 i 8 podstawówki-z tym samym programem-więc gdzie dramat ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 08:12 Ano w tym, że wtedy duża część dzieci, która nie pójdzie do liceum nie zdobędzie wiedzy, którą zdobywała w III klasie gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 12:06 Trzecia klasa gimnazjum w dużej mierze była ukierunkowana na powtórki i ćwiczenie do egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 12:16 A teraz twoim zdaniem kiedy i w jakiej formie będą się przygotowywać do egzaminu? Który będzie obowiązkowy po 8 klasie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 12:25 Wcale tak nie było. Np. u córki w szkole w trzeciej klasie regularnie pisali testy z poprzednich lat. Zwłaszcza na początku były polecenia, które wymagały wiedzy z działów jeszcze niezrealizowanych i było to zaznaczone. Zresztą mnie dziwi to narzekanie na przygotowania do testów. Z obserwacji przygotowań do testu po szóstej klasie i gimnazjalnego, to znane mi dzieci (a już z pewnością moje) bardzo na tym skorzystały. Bo jednak, żeby dobrze napisać te egzaminy, a zwłaszcza test gimnazjalny, trzeba sobie naprawdę sporo przypomnieć. A mózg jest bardzo ekonomiczny, nieużywane wiadomości spycha do niedostępnych obszarów. Gdybyśmy musieli co kilka lat odświeżać swoją maturę czy dyplom z uczelni bylibyśmy najmądrzejszym narodem świata, a tak to większość z nas nie zdałaby nie tylko własnej matury, a nawet testu gimnazjalnego. Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na korepetycje z poziomu podstawówki to niejeden rodzic z mgr przed nazwiskiem poległby i na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 18:48 >Bo jednak, żeby dobrze napisać te egzaminy, a zwłaszcza test gimnazjalny, trzeba sobie naprawdę sporo przypomnieć. A mózg jest bardzo ekonomiczny, nieużywane wiadomości spycha do niedostępnych obszarów. Akurat powtórki są korzystne i konieczne w przypadku utrwalania materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 12:20 z Twojego postu wynika,ze -po prostu przeniesiono 1 i 2 klase gimn > azjum do 7 i 8 podstawówki-z tym samym programem-więc gdzie dramat ? Nie "po prostu przeniesiono", lecz obcięto materiał klas 1 i 2 gimn., by go dać w 7 i 8 klasie (porównaj siatki godzinowe), zaś materiał klasy 3 gimnazjum uznano za nieistotny. Brak ponad(!) roku edukacji, ponoć tak dziś, przed reformą, skromnej i niewystarczającej, to Twoim zdaniem "gdzie dramat"? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 17:39 A Nela Mała Reporterka w klasie VIII (jako lektura uzupełni > ająca) to jakaś pomyłka. No z tym to pojechali, szczególnie w kontekście pozostałych lektur, w tym obowiązkowych i tych w młodszych klasach Nela obecnie jest lekturą wykorzystywaną w edukacji wczesnoszkolnej, dokładnie część o kole podbiegunowym ostatnio koleżanka realizowała z nieuratowanymi maluchami Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 18:04 Z geografii usunieto działy wyjaśniające zjawiska i pojęcia dotyczące całej kuli ziemskiej - nic o rzekach, jeziorach, nic o tym skąd się wzięły jaskinie, góry, co to jest klif, mierzeja, nic o pustyniach, co jest w środku Ziemi, jakie są skały i skąd się wzięły, nie ma nic o tornadach i tajfunach i trzęsieniach Ziemi. Jest masa geografii gospodarczej, mała ojczyzna i słowo "Polska " odmienione tysiąc pięćset razy. Fajny, ciekawy przedmiot został zmarnowany. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 18:29 Z biologii starczyło im czasu na przepisanie spisu treści podręczników do gimnazjum, nie zadali sobie nawet trudu, żeby podzielić to na poszczególne klasy 5-8, nie mówiąc już o szczegółach. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 21:31 iwoniaw napisała: > Z biologii starczyło im czasu na przepisanie spisu treści podręczników do gimna > zjum, Słyszałam w radiu, że najważniejsze poprawili. Zamiast zarodek i płód pojawiają się określenia dziecko przed urodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:30 Będzie o tym jaki wspaniały jest węgiel i zero podpowiedzi do czego prowadzi jego nadmierne spalanie, nic o zmianach klimatycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 21:29 anilka napisała: > emi. Jest masa geografii gospodarczej, mała ojczyzna i słowo "Polska " odmienio > ne tysiąc pięćset razy. To podobnie jak w historii. Skupiono się głównie na historii Polski, ograniczając światową, za to mocno podkreślając rolę kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:39 Nelę czytamy z moim niespełna siedmiolatkiem Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 09:38 U mojej w przedszkolu Nela to był hit - każde dziecko przynosiło i pani im czytała. A teraz sześciolatka marzy, ze od Mikołaja dostanie najnowszą, tę o kole podbiegunowym, lekturę dla klasy ósmej. Odpowiedz Link Zgłoś
agiq Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 20:23 Przerabialiśmy Nelę w klasie II we wrześniu (podstawówki jakby co Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 19:34 ciekawe, czego będa sie uczyc dzieci w klasie 7....nauczyciel ma zadecydować? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 19:41 A kogo to? cztery roczniki dzieci na straty przeznaczone. Na wojnie musza byc ofiary tylko dlaczego do koorwy nędzy ma to byc moje dziecko ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 19:57 przeciwcialo napisała: > A kogo to? cztery roczniki dzieci na straty przeznaczone. Na wojnie musza byc o > fiary tylko dlaczego do koorwy nędzy ma to byc moje dziecko ? podobno dzieci w VII klasie wrócą do materiału którego już się uczyły ale tak od XIX w. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 19:59 Pozwól, że powtórzę, jak echo: tylko dlaczego do koorwy nędzy ma to byc moje dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:12 Bo zagłosowaliście na PiS to macie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:19 "Wy" czyli kto? Ja? Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:21 Nie wiem. Jeśli nie ty to idź podziękuj tym które głosowały. A jeśli nie głosowałaś w ogóle to też twoja wina. Ale nie ma tego złego. Ktoś musi zamiatać ulice... Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:25 "nie wiem", a piszę "zagłosowaliście" - nie masz z tym problemu? Bo powinieneś. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:29 Nie działa już argument:"to nie ja głosowałam..." Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:32 Nie pij, jak piszesz, albo nie pisz, jak pijesz Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 19:53 Będzie straszny bałagan. Po raz 14289. dziękuję wyborcom PiS i tym, którzy się nie pofatygowali na wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 20:45 No to ja o swoim koniku tylko: chemia i fizyka od SIÓDMEJ klasy. Czyli od starej pierwszej gimnazjum W starym programie na przyrodzie były przynajmniej elementy fizyki i w mniejszym stopniu elementy chemii. Teraz nie będzie nic. No i jeszcze ciekawostka: w gimnazjum były 4 godziny fizyki. W nowej szkole podstawowej będą, .... tadam, 4 godziny fizyki. Program fizyki gimnazjalnej i program fizyki szkoły podstawowej to są te same programy, te same działy fizyki, ten sam podział godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
apfelstrudel Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 21:43 Dlaczego oni nam to robią? Mam jedno dziecko w IV, a drugie w VI klasie. Obaj spisani na straty? Chyba czas na tajne komplety. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:05 apfelstrudel napisała: > Dlaczego oni nam to robią? No właśnie też się zastanawiam Skoro i tak obecna 4 i 5 klasa będą w kolejnych latach uczyć się wg obecnej podstawy, to nie można by już było zrobić nowej podstawy dla klasy IV i zacząć za rok wg niej uczyć dzieci obecnie będące w klasie III, a tym, którzy już zaczęli tzw. drugi etap edukacyjny (kl 4-6) dać w spokoju skończyć podstawówkę i gimnazjum obecnym trybem? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:08 iwoniaw napisała: > No właśnie też się zastanawiam Skoro i tak obecna 4 i 5 klasa będą w kolejn > ych latach uczyć się wg obecnej podstawy, to nie można by już było zrobić nowej > podstawy dla klasy IV i zacząć za rok wg niej uczyć dzieci obecnie będące w kl > asie III, a tym, którzy już zaczęli tzw. drugi etap edukacyjny (kl 4-6) dać w s > pokoju skończyć podstawówkę i gimnazjum obecnym trybem? sa tak nieudolni, że nie wpadli na to Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:20 O nie. Po prostu trzeba zrobić jak największy bałagan, a przy okazji jak największej liczbie dzieci wtłuc do głów nową historię i nowe wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:27 koncertowe g...no obecni szóstoklasiści: a) mają zrealizować podstawę rozpisaną na 5-6-7-8 klasę w DWA lata czy b) mają zrealizować tylko połowę treści (to na 7 i 8 klasę) i decyzją minister skoczyć SP mając niezrealizowaną POŁOWĘ nowej podstawy programowej? ciężko ogarnąć rozmiary tego edukacyjnego syfu Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jest propozycja podstawy programowej 30.11.16, 22:43 opcja c: obecni szósto-, ale także piąto- i czwartoklasiści mają z nowej podstawy zrealizować tylko klasę 7 i 8 i iść potem do liceum. Nową podstawą dla klas 4-6 w całości zostaną zaszczycone dopiero dzieci obecnie uczące się w klasie 3. Ci, którzy są w 4 i 5 nie będą mieć nic innego niż obecna 6. Czad, nie? Szczęść Boże panie rezydencie i PO jadło ośmiorniczki, więc co za różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 21:57 iwoniaw napisała: > opcja c: obecni szósto-, ale także piąto- i czwartoklasiści mają z nowej > podstawy zrealizować tylko klasę 7 i 8 i iść potem do liceum. Nową podstawą dl > a klas 4-6 w całości zostaną zaszczycone dopiero dzieci obecnie uczące się w kl > asie 3. Ci, którzy są w 4 i 5 nie będą mieć nic innego niż obecna 6. pewien materiał z historii przełożono np. z obecnego gimnazjum do 5 klasy. Tak że obecni 6 klasiści niestety sie z nim nie spotkają nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 22:08 Ci, którzy pójdą do szkół branżowych - a sporo może być takich ze względu na kumulację rocznika - podstawową edukację ogólną będą mieć na poziomie mułu mniej więcej. Tak kończy się zmiana programu w trakcie cyklu edukacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz MATMĘ obcięli! 30.11.16, 23:20 To gnojki niemyte. Matematyka będzie miała mniej godzin niż teraz. Od klasy czwartej mamy: (4+4+5)+(4+5+5), a ma być 5x4. Wszyscy przechodzili przez 27 godzin, będzie 20 Nawet jeśli nie wliczać trzeciej klasy gimnazjum, to będą dwie godziny mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: MATMĘ obcięli! 01.12.16, 21:19 szarsz napisała: > To gnojki niemyte. Matematyka będzie miała mniej godzin niż teraz. > > Od klasy czwartej mamy: (4+4+5)+(4+5+5), a ma być 5x4. > Wszyscy przechodzili przez 27 godzin, będzie 20 Nawet jeśli nie wliczać trze > ciej klasy gimnazjum, to będą dwie godziny mniej... i powyrzucali co nieco do liceum Odpowiedz Link Zgłoś
beata7305 Re: MATMĘ obcięli! 03.12.16, 08:33 Nie obcięli. Obecnie w klasach IV do IV jest po 4 godziny matematyki. Widocznie Twoje dzieci mają dodatkowe godziny z godzin dyrektorskich. Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 00:00 Moja 6-klasistka uczy się w tym roku na historii o powstaniu listopadowym i styczniowym, o Polsce pod zaborami, o I wojnie światowej, itd. O czym się będzie uczyć na historii w kl. VII? O powstaniu listopadowym i styczniowym, o Polsce pod zaborami, o I wojnie światowej, itd. Proszę, powiedźcie, że śnię.... Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 00:34 Proponuję spojrzeć do podstawy szkoły branżowej, tak jak sadziłam to żadna zawodówka tylko przyzakładówka lub OHP Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 00:53 Bo zrobienie przyzwoitej szkoły zawodowej to są konkretne pieniądze wydane chociażby na pracownie zawodowe. Poziom ogólny ludzi kończących te szkoły -sądząc chociażby po lekturach - będzie dość chaotyczny. W gimnazjum mieli przynajmniej przyzwoity, chociaż skrócony, kurs literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 07:22 Słuchajcie, jak jest poprawnie - Ziemia W Układzie Słonecznym czy Ziemia WE Układzie Słonecznym? Bo mi się wydaje ze to pierwsze, a na stronie MEN jest ,,Ziemia WE Układzie". ;> Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 09:40 Kiedyś na stronie MENu przez chwilę był yermin matury z przedmiotu "fizyka z gastronomią". Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 16:40 A przykładowe zadania zapewne - oblicz, z jaką szybkością spadnie na podłogę usmażony przez Ciebie naleśnik. Podaj ile jajek jest potrzebne do jednej sztuki.;p;p Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 07:37 Poczekam na programy konkretne, już się przyzwyczaiłam do zmian i eksperymentów mój brat był pierwszym rocznikiem gimnazjum, syn jest ostatnim. Syn drugi jako ofiara tuskowych dekretów siedzi w 3 klasie pomimo lat 8 i mierzy się z absurdalnymi zadaniami rządowego elementarza, teraz będzie eksperymentalna klasa 4 wszyscy przed nim i po nim poszli do szkół w stosownym wieku. Wtedy jeszcze ufałam, ze wiedza co robią i ze to jakiś długofalowy plan, teraz już nie, niestety. Wypracowalam w sobie rezygnacyjna postawę - JAKOŚ to będzie, dzieciaki mądre - poradzą sobie, ale i tak mi żal Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: jest propozycja podstawy programowej 01.12.16, 08:56 To nie jest kwestia mądrości dzieci, ale to jest kwestia ograniczenia im możliwości rozwoju, nie mówiąc już o zamknięciu przed nimi granic. Dlaczego do tej pory Polacy mogli wyemigrować, bo posiadali choćby podstawową znajomość języka i mieli jak to się mów " fach w ręku", redukcja godzin zwłaszcza w szkole branżowej uniemożliwi ich absolwentom wyjazd za granicę, no chyba że do obozów pracy, redukcja godzin w szkole średniej wpłynie albo na ograniczenie dostępu na studia doprowadzi do gigantycznego obniżenia poziomu uczelni wyższych, a to ograniczy możliwość pracy za granicą w wyuczonym zawodzie. Tak więc PiS wzorowo sobie radzi z zatrzymaniem emigracji Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 12:41 "Uczeń słucha uważnie i z powagą wypowiedzi osób podczas uroczystości, koncertów, przedstawień, obchodów, świąt narodowych i innych zdarzeń, przyjmując postawę skupienia, samokontroli i szacunku; uczestnicząc w opisanych sytuacjach, wyczuwa ich nastrój i przyjmuje adekwatne do niego zachowania, np. śmieje się z usłyszanych dowcipów, zachęcony, włącza się do wspólnego skandowania, śpiewania" Będzie nakaz odpowiedniej reakcji na uroczystościach narodowych Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 13:03 O ile jestem w stanie zrozumieć nakaz zachowania spokoju i powagi to mój sprzeciw budzi to: "wyczuwa ich nastrój i przyjmuje adekwatne do niego zachowania, np. śmieje się z usłyszanych dowcipów, zachęcony, włącza się do wspólnego skandowania, śpiewania" Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 18:16 pisac to sobie można wszystko. Jak oni to planują wyegzekwować? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 18:25 Obniżeniem oceny z zachowania, oczywiście. Przecież to wszystko już było. Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 18:38 Jakieś karne obozy może, jak w Korei północnej Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 18:43 szarsz napisała: > Obniżeniem oceny z zachowania, oczywiście. Przecież to wszystko już było. a młodzież sie przestraszy z pewnoscią Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 18:45 Jeżeli ocena ze sprawowania będzie miała znaczenie w rekrutacji do liceum? Może się przestraszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 21:04 jestem pewna, że będzie miała. I to akurat dobrze, bo młodzież jest piekielnie wyczulona na fałsz. Choć nie cieszy mnie, że znowu musimy przez to przechodzić. Znaczy oni muszą, młodzi, za winy nieswoich ojców, matek, babć i dziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jest propozycja podstawy programowej 03.12.16, 08:54 >Jak oni to planują wyegzekwować? Zwłaszcza to śmianie w odpowiednich momentach. No chyba, że będzie jak w Shreku: Lord Farguaard przemawia, a słudzy wyskakują z kartonem ze stosowną reakcją typu .. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 20:42 "wyczuwa ich nastrój i przyjmuje adekwatne do niego zachowania, np. śmieje się z usłyszanych dowcipów, zachęcony, włącza się do wspólnego skandowania, śpiewania" Ale to już było, na wiecach zakładowych za komuny trzeba się było we właściwych momentach oburzać i we właściwych entuzjazmować, bo jak nie to się zostawało elementem wywrotowym, zagrażającym właściwemu kursowi w kraju i psującym klasę robotniczą. Tradycja jak widzicie jest podtrzymywana. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 21:31 Ale co gdy dowcipy nie będą śmieszne? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 21:35 Jak Gałkiewiczowi mówię, że śmieszne, to śmieszne! Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 21:39 No ale jak zachwyca, skoro nie zachwyca? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 21:46 Zlituj się, wszak inni mają żony i dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 22:08 Czyli że prezes wielkim komikiem jest? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 22:14 Gorzej, że wielkim wychowawcą, a obawiam się, czy nie Wielkim Językoznawcą i Ukochanym Przywódcą... Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 22:00 To i tak trzeba się śmiać. A jak przyjedzie np. naczelnik na apel smoleński do szkoły, to bić pokłony. Nowe nastało Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 20:46 Konsekwentne wywalanie z programu przedmiotów przekładających się na realną produkcję i aktywność sektora przemysłowego czyli matematyki, chemii, fizyki, biologii na rzecz bogoojczyźnianego zawodzenia polegającego na wspominaniu powstań i królów- NIE MA SZANS skończyć się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 21:04 Do 9 grudnia można wysyłać do MEN opinie i uwagi nt. podstawy i ramówek warto konkretnie i rzeczowo wypunktować ministerialne kocopały - jest tego tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie adresy: podstawaprogramowa@men.gov.pl ramoweplany@men.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: jest propozycja podstawy programowej 02.12.16, 21:56 Ja już pisałam parę razy. Nigdy nie dostałam odpowiedzi. Nawet głupiego "dziękujemy za uwagi" Odpowiedz Link Zgłoś