taki-sobie-nick 01.12.16, 01:15 Słucham szanownych znawczyń. Co można jeść i jakie to produkty, które nie wpływają negatywnie na nic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Łososia można? 01.12.16, 01:31 Bo z jednej strony czytam to Łosoś jest bogaty w witaminę D i jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3, jakie możemy znaleźć. Te ważne kwasy tłuszczowe mają bogatą paletę różnego rodzaju właściwości korzystnych dla naszego zdrowia – od chronienia przed chorobami serca, aż po wygładzanie skóry i wspomaganie odchudzania czy poprawianie nastroju i minimalizowanie objawów artretyzmu. Kwasy Omega-3 spowalniają także trawienie. No i fajnie. A gdzie indziej mi mówią, że ryby znakomicie wchłaniają i kumulują wszelkie zanieczyszczenia, a łosoś w tym przoduje. No i? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Łososia można? 01.12.16, 01:40 Losos? Gdybys byla swiadoma w jakich warunkach sa te lososie hodowane, niewazne czy to Chile czy Norwegia, to bys kawalka ryby do ust nie wziela. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Łososia można? 01.12.16, 20:54 mysiulek08 napisała: > Losos? Gdybys byla swiadoma w jakich warunkach sa te lososie hodowane, niewazne > czy to Chile czy Norwegia, to bys kawalka ryby do ust nie wziela. Podasz jakies fakty? Wlasnie wyczytalam, ze hodowlanego mozna jesc nawet kilka razy w tygodniu. Tego z Baltyku max. raz. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Łososia można? 01.12.16, 06:12 Łosoś chodowlany (a takich jest najwięcej na rynku, przynajmniej dla przeciętnego zjadacza lososia) to taki sam suf jak kurczaki chodowlane. Ten z NO może nieco lepszy niż pozostałe, ale też jest mocno odradzany kobietom w ciąży i niemowlętom - max raz w tygodniu, ale to max. Za to dorsze dziko łapane w morzu północnym są ok to jedna z najczystsztch ryb. Ale trzeba trochę pokombinować żeby jakoś smakowała. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Łososia można? 01.12.16, 20:47 Czytałam kiedyś w Świecie Wiedzy ( "Jak trujące jest nasze jedzenie- w jaki sposób okłamują nas koncerny spożywcze i jak szkodzi nam pozornie zdrowa żywność" ). Na szczycie piramidy najbardziej toksycznych produktów spożywczych jest łosoś hodowlany. Zawiera : olej hydrauliczny, rtęć, substancje radioaktywne, antybiotyki, dioksyny, bromowe substancje ognioochronne, zarazki chorobotwórcze, hormony wzrostu itd, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Łososia można? 03.12.16, 09:44 w mojej opinii-a troche w zyciu przeszlam-kazdy powinien ustalic co mu sluzy. moja dieta np jest zwiazana z protokolem autoimmunologicznym i ma sluzyc utrzymaniu choroby w remisji jak najdluzej. glowne zasady: -zywnosc zywa, nieprzetworzona -na pierwszym miejscu warzywa-jak najwiecej ich powinno byc w diecie (oczywiscie wykluczyc to vzego nie tolerujemy lub co nas uczula patrz ja na protokole wuykluczalam przez pewien czas psiankowate) -po drugie tłuste mięsa, wywary i podroby (oczywiscie jesli przekonania Ci na to pozwalają) oczywiscie jedzmy to z pewnych zrodel, najlepiej jak najmniej skazone przemyslową hodowlą, na jednym biegunie jest kurczak z fermy, potem przez swinie do mlodego bydla opasowego, a druga lepsza strona to krowa pasąca sie na lące, potem cielęcina a na drugim biegunie-diczyzna oczywiscie przebadana -surowe oleje w zaleznosci od gustu i wskazan ja np do salat daje olej z ostropestu bo dobrze mi robi na watrobe a dzieciom nalesniki smaze z kokosowym bo jest pysznie pachnacy oczywiscie kokosowy surowy extra vergin a nie rafinowany -omega 3 i wit d po glebokim researchu uwazam ze trzeba suplementowac, nie ma szans na zdrowe zrodla z pozywienia. Tytaj polecam w formie dobrych supli lub tran fermentowany -zboza - tez nieprzetworzone, czyli unikamy kukurydzy i pszenicy bo sa mega spastewnione, uprzemyslowione. -wszystlie nasiona moczymy ze wzgledu na kwas fitynowy -uwaga na orzechy, jesli je jemy to moczone i tylko jako dodatek bo "zżerają" ogromnie omega 3, maja niekorxystny stosunek omega 6 do omega 3 - z kasz jemy glownie gryczaną, jaglaną. oczywiscie zdarza sie ryz ale tak raz na 2tygodnie. -pieczywo tylko zytni chleb na zakwasie bo fajnie neutralizuje gluten -mąki glownie gryczana, jaglana, ziemniaczana, czasem pszenna razowa lub orkiszowa z pelnego przemialu, czesto robie mąki sama mieląc np białą grykę. czasem z amarantusa ale wszelkie takie zdrowe kasztanowe itp sa bardzo drogie wiec nie dajmy sie zwariowac -nie uzywamy mąk z soi,orzechow itp. orzechow nigdy nie pieczemy, ziaren nie prazy typu migdaly, sezsm, dynia czy slonecznik-stają się rakotworcze -owoce sezonowe i nasze czyli glownie jablka ale tez np teraz jest chec na mandarynki wiec ze smakiem jemy -slodycze staramy die w fomu a slodki smak zastepowac xylitolem i syropem klonowym zamiast saharozy. oczywiscie czasem jemy cos spoza listy, nigdy nie wybrzydzamy w gosciach ale podstawa to zdrowe jedzenie gotowanie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 01:33 taki-sobie-nick napisała: > jakie to produkty, które nie wpływają negatywnie na nic? W miarę czysta woda. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:18 I nie z plastikowej butelki, bo też ponoć niezdrowo Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 01:36 spytaj babcie, ich sąsiadki/kumy/koleżanki przeważnie maja ok. 80-tki Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 01:48 1. Common sense 2. Sarcastic sense of humour 3. Sceptycyzm W kazdych ilosciach, w kazdych okolicznosciach, 24/7 przez 365 dni w roku. Salut! A jesli chodzi o lososia to jesli faktycznie zalezy Ci na "zdrowym", nie moze byc z farmy, nie moze byc norweski, nie powinien byc z Atlantyku, jest szansa, ze wild sockeye spelnia (jeszcze!!!) te warunki ale tez tylko w sezonie! Jesli jednak zastosujesz punkty 1,2,3, nie bedziesz sie az tak przejmowac potencjalnym "niezdrowiem" kazdego innego lososia na Twoim talerzu i ... zachowasz zdrowe podejscie do zycia Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 02:41 Z Pacyfiku obmywajacego Am Pld tez nie Moze z pominieciem kawalka poludniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 03:04 Takich produktow nie ma. A jesc mozna wszystko jesli jest to jakos tam rozsadnie zaplanowane od niczego co jadalne sie nie umiera,umiar to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 07:57 Ale u zdrowego czlowieka czy takiego ktory juz sie dorobil jakichs chorob? U zdrowego: Warzywa korzeniowe (najlepiej ego-sreko), kapusta, cebula, wszelakie straczkowe Jaja Proso, komosa ryzowa, gryka i inne mniej popularne zboza (zamiast pszenicy, kukurydzy, ryzu) Dziczyzna, w tym "dzikie" ryby np. losos coho, chinook, sockeye; pstragi Owoce nieprzetworzone (z umiarem) Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 08:44 Owoce, warzywa i jaja zawierają szkodliwe dioksyny. I to nawet eko-sreko Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 08:46 Przecież jaja zawierają zabójczy cholesterol, a przynajmniej przez wiele lat panowała taka teoria. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 08:48 Teoria ta została obalona, teraz podobno ten jajeczny cholesterol nie jest szkodliwy. To tak jak z masłem, najpierw złe a margaryna dobra, teraz margaryna zła a masło cud miód. Co kilka/kilkanaście lat zmieniają się "nowinki" naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 08:48 Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:25 ostatnio czytałam,że jaja kur z wolnego wybiegu sa gorsze o tych z klatkowego? A sorry...jaja takie z gospodarstw. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:47 Najgorsze to są jaja od gospodarza Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:16 szarsz napisała: > Najgorsze to są jaja od gospodarza no właśnie tak sie zastanawiam... Bo moja babcia ma i ciocia... Nie chodzą jak dawniej, za mojego dzieciństwa na wakacjach będąc po polach, po podwórku i gdzie bądź... Mają ogrodzenie.. i budynek na noc, moja babcia z nimi rozmawia To co w tych jajach jest gorszego od tych klatkowych? Bo jak kiedyś to ok... podobno kury zeżrą wszystko.. więc i żarły jak leżało na podwórku... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:18 Eternit zeżrą bardzo chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:22 nie no ja wiem, że ematka białe i czarne widzi ani moja babcia ani ciocia eternitu na dachu nie miały za mojego dzieciństwa czyli już "kupę lat" Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:28 Wiesz, co jest gorszego? Ta sadza z dioksynami, która opada na łąki i pola kiedy ludzie palą w kominach. Kury zjadają taką zatruta trawę i potem składają zatrute jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 08:27 Mleko kobiece też jest zatrute bo zawiera dioksyny. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 08:34 >Nie chodzą jak dawniej, za mojego dzieciństwa na wakacjach będąc po polach, po podwórku >i gdzie bądź... Teraz już nie jeżdżą na wakacje, biedulki? Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:48 To zależy od lokalizacji. Badano chyba jaja ze śląska, a tam jest duże zanieczyszczenie powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:52 Od kiedy odkryłem, że pewna ferma drobiu ma w swojej ofercie jaja "wolne" i jaja "klatkowe" wolę nie przepłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:07 A co w tym dziwnego? Nauka ma to do siebie, że cały czas weryfikuje swoje teorie. Kolejne doświadczenia to kolejne wnioski. W nauce nie ma nic stałego, wszystko się zmienia, istnieje prawda obowiązująca w tym momencie a za chwile, może objawić się jakiś geniusz, który przewróci wszystko do góry nogami. A co do nauki zwanej dietetyką, to jest ona zupełnie niewiarygodna, ponieważ, można zarobić na niej mnóstwo kasy, bez żadnego ryzyka. Stąd nacisk na propagowanie tych najbardziej użytecznych, jeżeli chodzi o kasę i wpływy, "doświadczeń naukowych" w celu manipulowania społeczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Skąd mam wziąć tego dzikiego łososia? 01.12.16, 21:02 Osobiście upolować czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Skąd mam wziąć tego dzikiego łososia? 02.12.16, 09:11 taki-sobie-nick napisała: > Osobiście upolować czy co? hehe, najprędzej ze sklepu, chociaż na połów również mogłabyś się kiedyś udać, w ramach odskoczni od życia codziennego a tak serio to są w supermarketach, u mnie nawet w osiedlowym jest łosoś pacyficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 08:09 Myślę, że czysta wódka w umiarkowanych ilościach. Dezynfekuje i odstresowuje, a stres jest przyczyną wielu chorób. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 08:39 Dla prawdziwej damy tylko spirytus! Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 [...] 01.12.16, 08:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sayyida Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 08:10 Zycie to choroba śmiertelna przenoszona droga płciową Nie ma całkiem zdrowych rzeczy, nawet ta dziczyzna się stresuje podczas polowania, a my potem adrenalinę zjadamy... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:00 To co nam natura w danym regionie daje. Teraz zatem nic, chyba, że sobie ukisiłaś kapusty i ziemniaków nakopałaś. Jajeczko od kurki, która szczęśliwie oskubała resztę trawki i wygrzała się w cieplutkim kurniku. Twaróg zrobiony z mleka od własnoręcznie wydojonej krowy. Wszystko to z hodowli i uprawy z pól pomiędzy lasami, gdzie spaliny nie docierają. Na wszelki wypadek zapij wszystko bimbrem i zapewne dożyjesz 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:18 Jakub Wędrowycz - bohater literacki, który właśnie pędzi (słowo wyjątkowo adekwatne) taki zdrowy tryb życia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:21 Ostatnio swoją dietę zdradzała najstarsza kobieta świata. Całe życie jadła trzy jajka dziennie, każdego dnia prawie to samo, mało owoców i warzyw, bo nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:33 Prawie jak ja. Lubię i jem 1 owoc całosezonowy i 1 sezonowy. Z warzyw kartofle. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:38 Tez prawie w ogóle nie jem owoców, głównie dlatego, że nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:40 Ja tam nie wiem, vo jest zdrowe a co nie. Faktem jest, że schudłam odkąd ograniczyłam do minimum cukry i nie jem żadnych gotowców. Czy jestem zdrowsza - nie wiem, ale lepiej się czuję z kilkoma kilogramami mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:43 Ile schudłaś i w jakim czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:15 kaz_nodzieja napisał(a): > Ile schudłaś i w jakim czasie? 6 kg w dwa miesiące. Aktualnie ważę 56/163 cm, ale jeszcze mogłabym z kilogram Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 20:16 Przy takim wzroście to i 4 by nie zaszkodziło Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 20:52 kaz_nodzieja napisał(a): > Przy takim wzroście to i 4 by nie zaszkodziło To zależy....ważyłam już i 49 ale byłam sucha i perspektywy czasu uważam, że wyglądałam źle. Teraz ćwiczę na siłowni, więc ta waga nie przekłada się do końca na to, co było kiedyś. Figura mi się zmieniła, chociaż nie jestem umięśniona (nie mam predyspozycji). Dla mnie najważniejsze, że mieszczę sie w rozmiar 36. Jeszcze nieco drażni mnie nadmiar w okolicach brzucha, ale biorac pod uwagę stosunkowo krótki czas odchudzania i fakt, że nastąpiło to przy niewielkich modyfikacjach żywieniowych i tak uważam, że nie jest źle. Zobaczymy ile uda mi się jeszcze zrzucić przy zachowaniu takiego wzorca żywieniowego. Moim zdaniem, gdybym wdrożyła typową dietę - pewnie schudłabym jeszcze, ale nie utrzymałabym się w niej zbyt długo. Nie dla mnie diety, ale zobaczymy. Moim zdaniem chudnę dalej, ale już nie tak spektakularnie Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 22:01 kobalt_e napisał(a): > Co wywaliłaś z diety? Cukier, przede wszystkim i wszelkie gotowce (gotowe przekąski, paluszki, sanbajsy, gotowe potrawy). Wyeliminowałam soki, zamiast nich jem jeden owoc dziennie (najczęściej to banan, jabłko). Piję wodę mineralną z cytryną (to moja podstawa). Żadnych ketchupów, czytam ulotki na wszystkim co kupuję, można się zdziwić ile cukru jest w produktach! Nawet jogurt bez cukru ma 1 łyżeczkę cukru! Żadnych płatków słodkich, musli nie jadam, ale na śniadanie co drugi dzień robię jajecznicę na boczku lub maśle Generalnie jem wyłącznie to, co zrobię w domu (nie unikam tłuszczu): Schabowe (mięsa wszelakie) ziemniaki, zupy, makarony ze śmietaną, naleśniki. Porcja ma się zmieścić na małym talerzu (to moja miarka). Dodatkowo "mały głód" zajadam orzechami, do diety dodałam avocado. No to tak w zarysie Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 22:14 Dzięki Spróbuję przeanalizować swoją dietę pod tym kątem, bo chociaż wydaje mi się, że nie ma w niej za dużo cukru, to skądś mi się niewielki nadmiar ciała ostatnio pojawił A parametry mam podobne do Twoich: 160 wzrostu i jak ważyłam 49 to byłam za sucha. Teraz mam tak z 3-4 kg za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 22:47 kobalt_e napisał(a): > Dzięki Spróbuję przeanalizować swoją dietę pod tym kątem, bo chociaż wydaje > mi się, że nie ma w niej za dużo cukru, to skądś mi się niewielki nadmiar ciała > ostatnio pojawił A parametry mam podobne do Twoich: 160 wzrostu i jak ważył > am 49 to byłam za sucha. Teraz mam tak z 3-4 kg za dużo. Ja aż się jeszcze raz zmierzylam i mam 164 cm Teoretycznie teraz wagę mam idealną, ale to jeszcze nie to, co chciałabym uzyskać. Wlaściwie to nie waga powinna być wyznacznikiem, a proporcje tłuszczu, mięśni i wody w organiźmie. Ja chętnie się jeszcze troszkę tego tłuszczu pozbędę z brzucha, ale nie chcę być tak chuda jak kiedyś. Mam nadzieję że pomogłam. Napisz kiedyś, czy udało ci się zrzucić te kilka kg Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 09:45 U jest zdrowe - U jak Umiar i Urozmaicenie. Jeszcze dorzuciłabym Uśmiech Zabić Cię może najzdrowszy produkt, spożywany w nadmiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:30 Życie jest niezdrowe - kto żyje, ten umiera. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:34 Kilka lat temu jedna z miejscowych forumek opowiedziała mi historię szczęśliwych kur z Francji. Akurat w tym czasie, gdy kurki sobie łaziły i dziobały, co znalazły, to w była jakaś plaga szarańczy czy innego paskudztwa. Kurki szczęśliwe się pięknie najadły i poznosiły jajka z.. zielonymi żółtkami. Dzięki tej forumce i jej opowieści przestałam kupować tzw. szczęśliwe jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:46 No ale ten zielony barwnik z szarańczy był trujący? Przecież koniki polne są jadalne dla ludzi. A kolorem żółtka można sterować i najwyraźniej nie ma w tym nic dziwnego, że jak się bardzo dużo zielonego nażarły, to wyprodukowały zielone jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:52 Szczerze? Nie wiem. Ale nikt tych jaj nie chciał kupić, co jakoś mnie szczególnie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:55 Nikt nie chciał kupić, bo konsument (jako grupa) jest głupi i zamiast kierować się rozsądkiem to patrzy na kolorki. Dlatego np. zimowe masła barwi sie karotenami. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 10:53 Zielonkawe żółtko robi sie też od nadmiaru kapustowatych w diecie kur i nijak to nie wpływa na wartość kulinarną jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 21:41 zielony sernik wygladac moze podejrzanie na talezu Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 07:08 thea19 napisała: > zielony sernik wygladac moze podejrzanie na talezu Spoko, z dodatkiem herbaty matcha to samo zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: To co jest zdrowe? 03.12.16, 03:37 Mam nadzieje,ze przynajmniej tych oznaczonych 3 nie kupujesz Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 20:31 Zdrowych rzeczy jest tak dużo, że w ogóle nie sposób ich wymieniać. Podaj przykładowy posiłek (produkty, ich pochodzenie i sposób obróbki) to ci ludzie napiszą, które elementy tego, co napisałaś są lepsze, a które gorsze. A tak naprawdę wiem, do czego zmierzasz - do konkluzji, że nic nie jest zdrowe, więc wezmę sobie kabanosa i czipsy, bo co za różnica, skoro w jarmużu mogą być metale ciężkie, a w orzechach mykotoksyny. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Guzik wiesz 01.12.16, 21:06 > A tak naprawdę wiem, do czego zmierzasz Zmierzam do konkluzji, że zgłupieć można, skoro we wtorek* mi mówią, że łosoś jest cudny, a w środę, że niejadalny. *Dni tygodnia to metafora. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Guzik wiesz 01.12.16, 21:13 Jedni mówią, że łosoś hodowlany jest lepszy od dzikiego, inni, że ten lepszy od hodowlanego. I badź tu mądry Ps. Gdzie kupić łososia nie_hodowlanego? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Guzik wiesz 01.12.16, 21:23 nanuk24 napisała: > Jedni mówią, że łosoś hodowlany jest lepszy od dzikiego, inni, że ten lepszy od > hodowlanego. I badź tu mądry > > Ps. Gdzie kupić łososia nie_hodowlanego? No właśnie. Chyba upolować osobiście. W sklepie pewnej sieci był takowy (dzwonka), ale najpierw się zepsuł (dzwonka były jakieś małe i wyglądały podejrzanie), a obecnie wygląda na rozmrożonego i zamrożonego powtórnie. A poza tym cholera go wie, czy on jest dziki. Napisać można wszystko. > Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Guzik wiesz 02.12.16, 00:04 Np tu: www.thewildsalmonco.com/ Ale takich opcji jest sporo, kwestia tylko gdzie mieszkasz, ile chcesz wydac etc. Ogolnie rzecz ujmujac, how much do you care Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Guzik wiesz 02.12.16, 02:01 Chiba raczej kwestia, kto jest uczciwy time.com/4089958/wild-salmon-fish-fraud/ Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Guzik wiesz 02.12.16, 02:15 Ja moge tylko ladnie sie usmiechac do 'swojego' sprzedawcy na rybnym targu w San Antonio, zeby jak ma zlowionego dzikiego lososia, dal znac Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 20:35 Sok z miksowanych owoców, płatki jaglane, zupy ale tylko kremy na oliwie z dodatkiem szczypty soli i ziół wg uznania i to chyba tyle ... dobra idę se łyskacza z pepsi zrobić - jutro mam urlop, he, he,he Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 20:37 Nic. Życie to śmiertelna i nieuleczalna choroba przenoszona drogą płciową. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: To co jest zdrowe? 01.12.16, 21:04 A tak z ciekawości , jaka choroba jest śmiertelna i uleczalna? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 01:10 aka10 01.12.16, 20:54 mysiulek08 napisała: > Losos? Gdybys byla swiadoma w jakich warunkach sa te lososie hodowane, niewazne > czy to Chile czy Norwegia, to bys kawalka ryby do ust nie wziela. Podasz jakies fakty? Wlasnie wyczytalam, ze hodowlanego mozna jesc nawet kilka razy w tygodniu. Tego z Baltyku max. raz. Wpisz w google: Salmonopoly chyba sa i polskie napisy, milego ogladania Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 20:31 mysiulek08 napisała: > Wpisz w google: > > Salmonopoly > > chyba sa i polskie napisy, milego ogladania Kupuje hodowlanego ekologicznego i mam nadzieje, ze jest lepszy. Baltycki jest o polowe tanszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gosza26 Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 07:33 Napiszę nie co tylko jakie. Z prostym składem. Dzisiaj wiem,że nie ma rzeczy, ktora jest idealna dla każdego. Zdrowe jest to co jest proste i służy danej osobie (i tego jaki ma stan zdrowia). Dla jednego to będzie golonka a dla innej osoby łosoś. Odpowiedz Link Zgłoś
isa_bella1 Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 08:16 Produkty jak najmniej przetworzone? Ogólnie kasze, soczewice,cieciorki ect. Owoce , warzywa najlepiej jakies eko. Jak mięso,jaja to od sprawdzonego gospodarza co to sam hoduje sobie i nie karmi badziewiem. Ale i tsk pewnosci sie nie ma czy produkty nie są zanieczyszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 08:29 warzywa z eko upraw polowych zawieraja dioksyny i metale ciezkie, jajka wiejskie tak samo. one nazywaja sie eko bo nie sa uzywane nawozy sztuczne i opryski chemiczne. deszcz, ktory spada na ziemie nie jest eko i wnika we wszystko. zeby warzywo bylo faktycznie "czyste" to musi byc uprawiane pod folia, w warunkach mocno kontrolowanych z przebadanym kazdym skladnikiem. przypuszczam, ze nikt tego nie robi bo marchewka kosztowalaby 100zl/kg. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 09:06 Zdrowy jest niski indeks glikemiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 09:19 Dodam jeszcze, że moja autorska teoria mówi, że nasze organizmy na przełomie wieków pewnie częściowo przyzwyczaiły się do przyjmowania związków, które uważane są za niebezpieczne dla zdrowia. Podobnie jak ze szczepieniami. Podaje się pewną małą dawkę bakterii i organizm produkuje przeciwciała. Z syfem w pożywieniu może być podobnie, o ile nie przesadzamy w żadną stronę przy racjonalnym żywieniu powinniśmy przetrwać tyle lat, na ile nasz organizm został "zaprojektowany", a to w zasadzie na przełomie kilkudziesięciu lat wcale się nie zmieniło, a w zasadzie współczesna medycyna częściowo niweluje skutki złego pożywienia, bo potrafi jednak wydłużyć nam życie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 12:18 - "moja autorska teoria mówi" Masz na myśli teorię ewolucji? - "na przełomie wieków" których, XX i XXI, czy może XVIII i XIX? - "to w zasadzie na przełomie kilkudziesięciu lat wcale się nie zmieniło" Dziwne by było, gdyby się zmieniło na tym "przełomie". - "medycyna częściowo niweluje skutki złego pożywienia" Przypomnij mi, kiedy przez ostatnie 10 000 lat jedliśmy pożywienie tak dobrej jakości i w takich ilościach? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 13:14 1matka-polka napisała: > - "moja autorska teoria mówi" > Masz na myśli teorię ewolucji? nie mam na myśli teorii ewolucji, moja teoria wynika z dedukcji > - "na przełomie wieków" > których, XX i XXI, czy może XVIII i XIX? > - "to w zasadzie na przełomie kilkudziesięciu lat wcale się nie zmieniło" > Dziwne by było, gdyby się zmieniło na tym "przełomie". > - "medycyna częściowo niweluje skutki złego pożywienia" > Przypomnij mi, kiedy przez ostatnie 10 000 lat jedliśmy pożywienie tak dobrej j > akości i w takich ilościach? zupełnie nie rozumiem do czego zmierzasz, poza tym, że jesteś strasznie czepliwa. > > Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 13:18 Zmierzam do tego, że piszesz głupoty i źle łączysz wyrazy. Powinno być "na przestrzeni" Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 13:33 1matka-polka napisała: > Zmierzam do tego, że piszesz głupoty i źle łączysz wyrazy. Powinno być "na prze > strzeni" > A to już jakiś konkret, najwyraźniej nie jestem tak inteligentna jak ty. Najłatwiej jest zanegować czyjąś opinię nie odnosząc się do niej merytorycznie i przypie...ć się ot tak. W realu też taka jesteś, czy tylko na gorum? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 13:44 Przecież ci zadałam pytania pomocnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 14:29 1matka-polka napisała: > Przecież ci zadałam pytania pomocnicze. > Ale ja pomimo twoich pytań dodatkowych nie jestem w stanie dojść, co w mojej wypowiedzi jest głupotą: to, że człowiek się przystosowuje (niech będzie, że to nawiązanie do teorii ewolucji), czy to, że żyje dłużej niż kilkadziesiąt lat wcześniej, a może to, że postęp w medycynie wydłużył nam życie pomimo faktu, że się trujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: To co jest zdrowe? 02.12.16, 13:24 Miód od pszczelarza, czosnek najlepiej Eco, nierafinowana oliwa z oliwek olej kokosowy warzywa i owoce najlepiej Eco kasze ryż naturalne sól cukier nierafinowane Im mniej przetworzone tym lepiej Mnóstwo tego jest Oczywiście 100% pewności nie będzie ale ryzyko będzie mniejsze i o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś