Dodaj do ulubionych

Matematyka na FB

14.12.16, 13:52
Uwielbiam czytać fajesbukowe odpowiedzi na takie zadania big_grin

www.facebook.com/ProkuraturaInternetowa/photos/a.461658833849738.126794.461291643886457/1621556821193261/?type=3&theater
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15492626_1621556821193261_3954367514680860530_n.jpg?oh=798f05d537a7d194f02c724d37acd117&oe=58F52D8B
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:20
      No, a gdzie te odpowiedzi?
      Też bym poczytała.
      • mid.week Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:42
        w linku wink
        • e-kasia27 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:50
          E, tylko 16 albo 1?
          Myślałam, że coś ciekawszego wymyślili.
    • saszanasza Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:22
      No 16, a jakie były odpowiedzi?
    • slonko1335 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:27
      serio? mnie te odpowiedzi i logika załamują raczej...
      • rosapulchra-0 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:28
        Pokażesz te odpowiedzi?
        • slonko1335 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:28
          masz link powyżej zdjęcia do facebooka
          • rosapulchra-0 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 15:01
            slonko1335 napisała:

> masz link powyżej zdjęcia do facebooka
            >
            Mea culpa. Skupiłam się na fotce i rowziązaniu big_grin
      • lauren6 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:32
        Mnie nie. Przecież to troll - równanie, które wrzuca się po to by ludzie wyzywali się od imbecyli.

Jest wyjątek w kolejności działań, więc prawidłowy wynik to 1.
        Z ciekawości weszłam na kilka "science calculator" w necie i wszystkie jako prawidłowy wynik podały 16.

A ludzie dali się podpuścić i lecą inwektywy...
        • wuika Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:39
          Możesz wyjaśnić ideę tego wyjątku?
          • slonko1335 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:40
            www.matematyczny-swiat.pl/2013/03/dziaanie-8213.html
            • szarsz Re: Matematyka na FB 14.12.16, 16:00
              Boszsz jaka bzdura. Przed nawiasem można pominąć znak mnożenia, co znaczy, że jeśli znaku nie ma, to jest tam mnożenie a nie jakaś nieokreśloność.

8/3 (3+1) to to samo co 8/2*(3+1) i nie można interpretować go inaczej.
              • d.o.s.i.a Re: Matematyka na FB 14.12.16, 17:16
                >>> Przed nawiasem można pominąć znak mnożenia, co znaczy, że jeśli znaku nie ma, to jest tam mnożenie a nie jakaś nieokreśloność.

Szarsz, wcale nie bzdura. Jak bys rozwiazal to zadanie gdyby brzmialo tak:

8/3𝜋
                ?
                • szarsz Re: Matematyka na FB 14.12.16, 18:50
                  Napisałaś osiem trzecich pi. A jeśli masz obawy, czy zrozumie Cię adresat, musisz użyć dodatkowych nawiasów.
                  • d.o.s.i.a Re: Matematyka na FB 14.12.16, 21:45
                    Napisałam osiem dzielone przez 3pi.
                    • szarsz Re: Matematyka na FB 14.12.16, 23:26
                      > Napisałam

Chciałaś napisać. Ale ci nie wyszło.
                  • d.o.s.i.a Re: Matematyka na FB 14.12.16, 21:50
                    "Jako wyjątek może być traktowane mnożenie niejawne (domyślne) z nadaniem mu wyższego priorytetu niż dzielenie, np. 9/3(1+2) = 9/[3*(1=3)] = 1, czyli inaczej niż 9/3*(1+2) = 9[2]. Uzasadnieniem dla takiego wyjątku może być to, że w wyrażeniu 9/3(1+2) liczbę 3 należy traktować jako wyłączenie jej przed nawias, czyli (3 + 6) = 3*(1 + 2) = 3(1 + 2), a więc liczba 3 jest traktowana jako część integralna z wyrażeniem w nawiasie. Takie podejście (wyższy priorytet mnożenia nad dzieleniem) zostało podane jako zasada dla publikacji w Physical Review[3]. Analogiczne reguły priorytetów były zastosowane w pracy Feynmana wykłady z fizyki (pierwszy tom wydania angielskiego na str. 6–8 zawiera wyrażenie 1/2√N) oraz w Kursie fizyki teoretycznej Lwa Landaua i Jewgienija Lifszyca (trzecie rosyjskie wydanie Mechaniki na stronie 22 zawiera wyrażenie hPz/2π)"
                    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Matematyka na FB 14.12.16, 23:49
                      d.o.s.i.a napisała:

> "Jako wyjątek może być traktowane mnożenie niejawne (domyślne) z nadaniem mu wy
                      > ższego priorytetu niż dzielenie, np. 9/3(1+2) = 9/[3*(1=3)] = 1, czyli inaczej
                      > niż 9/3*(1+2) = 9[2]. Uzasadnieniem dla takiego wyjątku może być to, że w wyraż
                      > eniu 9/3(1+2) liczbę 3 należy traktować jako wyłączenie jej przed nawias,

Przestań powielać te bzdury. Zapis jest nieprawidłowy dla takiej interpretacji, prawidłowy zapis to 9/[3(1+2)]

Przy zapisie 9/3(1+2) jest oczywistym, że w mianowniku jest tylko 3.

Xsionnc
                      • d.o.s.i.a Re: Matematyka na FB 15.12.16, 00:53
                        Przeczytaj całość i zajrzyj do zrodla. Physics Review podaje nastepujaca kolejność działań:
                        1. potęgowanie
                        2. mnozenie
                        3. dzielenie
                        4. dodawanie i odejmowanie.

Nie wnikam, w sumie mnie to nie obchodzi co poeta miał na myśli. Podejrzewam ze żaden matematyk by tak nie napisal jak w tym zadaniu. Ale jakby stalo 8 / 2pi, to nikt by nie dzielil 8 przez dwa tylko traktował 2pi jako całość.
                        • rosapulchra-0 Re: Matematyka na FB 15.12.16, 01:41
                          http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
                        • szarsz Re: Matematyka na FB 15.12.16, 09:14
                          > Physics Review

Nota dla edytorów w PhycicAL Review? Czy to jest podręcznik do matematyki?

Physical Review to pismo dla FIZYKÓW i FIZYKOCHEMIKÓW, nie MATEMATYKÓW. A podejście fizyków do matematyki nie jest tak ścisłe, jakbyśmy sobie życzyli. Landau, Lifszyc i Feynman to wielkie umysły. Nie skupione na poprawnym formalnym zapisie, ale na treści FIZYCZNEJ.
                          Ale nawet FIZYCY wiedzą, że podstawową zasadą zapisu równania jest to, aby było jasne, a przede wszystkim JEDNOZNACZNE. Kłócisz się o zapis, który nie dla wszystkich jest zrozumiały, więc z definicji jest niepoprawny. Nawet PR, na które się powołujesz, nakazuje przede wszystkim UNIKAĆ NIEJEDNOZNACZNOŚCI. Z tej przyczyny nigdy i nigdzie, poza piątą klasą szkoły podstawowej gdzie się uczy ułamków, nie używa się na przykład liczb mieszanych, wszędzie wpisując ułamki niewłaściwe.
                          • d.o.s.i.a Re: Matematyka na FB 15.12.16, 09:45
                            >>>. Kłócisz się o zapis

Kobieto. Nigdzie się nie kloce. Znam zasady, zadanie rozwiazalam poprawnie. Mowie tylko o tym ze nie wszystko jest tak jednoznaczne jak sie wydaje. Osobiście gdybym po dzieleniu zobaczyła 2pi to traktowalabym to jako algebraiczna całość, i gros matematykow/fizykow tez by się dwa razy zastanowilo a przynajmniej poprosilo o uściślenie co poeta ma na mysli, a nie zabrali za dzielenie w pierwszej kolejnosci. Jak widzisz cos wyciągnięte przed nawiasy to tez się zastanawiasz bo żaden matematyk by tak nie napisal i jednocześnie traktował jako mniej ważne od dzielenia. Powyższy physical review tez prosi zeby nie pisac niejednoznacznie np. a/b/c tylko (a/b)/c albo a/(b/c).
                            Takie zadania sa robione w celu zrobienia gownoborzy na Internecie, zapis jest zly i niejednoznaczny i tyle.
                        • iwles Re: Matematyka na FB 15.12.16, 10:06

serio mnożenie ma pierwszeństwo przed dzieleniem ?
                          Jakoś do Instytutu Matematycznego PAN ta wiadomość nie dotarła big_grin
                          • szarsz Re: Matematyka na FB 15.12.16, 10:13
                            Ale w końcu EDYTORZY wiedzą lepiej.
          • lauren6 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:41
            pl.m.wikipedia.org/wiki/Kolejność_wykonywania_działań
            • wuika Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:43
              Kolejność wg. wikipedii jest mi znana. Nie wiedziałam natomiast o tej nieokreśloności smile Dziękuję za linki.
    • cauliflowerpl Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:33
      Te na forum tez genialne. Podany link do fejsa, 3 z czterech pierwszych wpisow to "a gdzie te odpowiedzi" big_grin
      • mid.week Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:44
        big_grin
      • konstancja16 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:44
        hm, mnie tez wyszlo 1, ale nie uwazam ze wszyscy ktorym wychodzi 16 to debile (jak pisza na fb). faktycznie nie jest to jednoznaczne i mozna miec watpliwosci od ktorego konca zaczac.
        • dyzurny_troll_forum Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:52
          konstancja16 napisała:

> hm, mnie tez wyszlo 1, ale nie uwazam ze wszyscy ktorym wychodzi 16 to debile (
          > jak pisza na fb). faktycznie nie jest to jednoznaczne

dla mnie jest jednoznaczne i powinno być zapisane jako

8/2*(3+1)/1

wtedy nie ma wątpliwości.

1 wychodzi przy zapisie 8/2*1/(3+1), co jest moim zdaniem oczywistą nadinterpretacją zapisu oryginalnego.

Anyway, dlatego zawsze uczą na wyższych uczelniach używać kreski ułamkowej....
          • dyzurny_troll_forum Re: Matematyka na FB 14.12.16, 14:58
            dyzurny_troll_forum napisała:

> 1 wychodzi przy zapisie 8/2*1/(3+1), co jest moim zdaniem oczywistą nadinterpre
            > tacją zapisu oryginalnego.

Tak po głębszym zastanowieniu, że jeżeli chcemy uzyskać 1 to poprawny zapić w tej postaci powinien wyglądać tak 8:[2(3+1)], przy zapisie jak w oryginale 16. Bardzo mi przykro!
        • saszanasza Re: Matematyka na FB 14.12.16, 15:03
          konstancja16 napisała:

> hm, mnie tez wyszlo 1, ale nie uwazam ze wszyscy ktorym wychodzi 16 to debile (
          > jak pisza na fb). faktycznie nie jest to jednoznaczne i mozna miec watpliwosci
          > od ktorego konca zaczac.
          >

Mnie uczono, że najpierw wykonuje się działania w nawiasach. A jeśli obok siebie znajdują się działania równorzedne, to od prawej do lewej.
          • ludborka Re: Matematyka na FB 14.12.16, 15:10
            A nie od lewej do prawej?
            • saszanasza Re: Matematyka na FB 14.12.16, 15:17
              ludborka napisała:

> A nie od lewej do prawej?

ups, mój błądbig_grin
              miało być od lewej do prawej, ale mi się od zawsze kierunki pieprzą, hehe
              • ludborka Re: Matematyka na FB 14.12.16, 15:25
                big_grin taki dzień chyba smile
              • ewa_mama_jasia Re: Matematyka na FB 15.12.16, 09:52
                Leworęczna jesteś? Mnie też się mylą od zawsze.
    • woman_in_love nie ma takiego zapisu 2:8(3+1),bo Excel go odrzuca 14.12.16, 15:30
      a Excel się nie myli. Być może lewaccy matematycy wymyślili sobie kiedyś taki zapis, ale wiadomo że lewakom ufać nie można. Excel przyjmuje jedynie 2/8*(3+1), a wtedy wynik jest jednoznaczny i jeden, czyli 1 hue hue. Amen.
      • dyzurny_troll_forum Re: nie ma takiego zapisu 2:8(3+1),bo Excel go od 14.12.16, 15:41
        woman_in_love napisała:

> Excel przyjmuje jedynie 2/8*(3+1),
        > a wtedy wynik jest jednoznaczny i jeden, czyli 1 hue hue. Amen.

odwróciłaś ułamek na pierwszej pozycji i dlatego wyszło ci jeden....

• woman_in_love a tak, mea kólpa, wynik to 16 ale też jeden jedyny 14.12.16, 15:50
          jednoznaczny. Excel nie kłamie.
          Natomiast wszelkie podawane w tym wątku zasady nieokreśloności to promocja gendera i zboczeń. Są 2 płcie, rodzina to kobieta i mężczyzna + minimum 2 dzieci, to co w nawiasie ważniejsze niż reszta, a mnożenie (nawet ukrytym znakiem) jest nadal ważniejsze niż dzielenie. I nikt mi nie wmówi, że pomarańczowy może zastąpić czarnego w białym domu. Amen.
          • d.o.s.i.a Re: a tak, mea kólpa, wynik to 16 ale też jeden j 14.12.16, 15:54
            Woman. Moge do sygnaturki?
          • d.o.s.i.a Re: a tak, mea kólpa, wynik to 16 ale też jeden j 14.12.16, 15:57
            >>> a mnożenie (nawet ukrytym znakiem) jest nadal ważniejsze niż dzielenie

Chyba odwrotnie chcialas napisac. Cos Ci sie chyba wszystko myli dzisiaj.
            • kalina_lin Re: a tak, mea kólpa, wynik to 16 ale też jeden j 14.12.16, 21:32
              Odwrotnie nadal nie miałoby sensu. To są działania równorzędne.
          • kalina_lin Re: a tak, mea kólpa, wynik to 16 ale też jeden j 14.12.16, 21:29
            > a mnożenie (nawet ukrytym znakiem) jest nadal ważniejsze niż dzielenie

Dlaczego mnożenie jest "nadal" ważniejsze niż dzielenie? Kiedy tak było?
    • naomi19 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 15:53
      Największe szkolne tluki zawsze mają problemy żeby trafić.
    • saszanasza Re: Matematyka na FB 14.12.16, 16:03
      A w ogóle tu jest sensowne wyjaśnienie analogicznego działania:
      www.tvn24.pl/ciekawostki-michalki,5/internet-tym-zyje-6-2-2-1-ekspert-wyjasnia-zagadke-tego-dzialania,311736.html
    • mynia_pynia Re: Matematyka na FB 14.12.16, 19:28
      To zadanie jest głupie, znam kolejność działań, jednakże zapis 2(3+1) - podświadomie każe mi to traktować jako jedną liczbę, którą najpierw należy obliczyć czyli = 8, i dopiero teraz mój mózg potrafi spokojnie przejść dalej i wykonać działania 8:8=1, natomiast jakby był zapis 8:2*(3+1) to nie wiem czy bym jednak nie skłaniała się do 16.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Matematyka na FB 14.12.16, 19:36
        mynia_pynia napisała:

> To zadanie jest głupie, znam kolejność działań, jednakże zapis 2(3+1) - podświa
        > domie każe mi to traktować jako jedną liczbę, którą najpierw należy obliczyć cz
        > yli = 8, i dopiero teraz mój mózg potrafi spokojnie przejść dalej i wykonać dzi
        > ałania 8:8=1,

ale czyja to wina, że masz wadliwy mózg!?

Xsionnc
        • mynia_pynia Re: Matematyka na FB 14.12.16, 19:47
          Tylko że prawidłowy wynik to 1, więc gdzie mój mózg ma wady?
          • zefirkowapola Re: Matematyka na FB 14.12.16, 21:26
            16... zasada od lewek do prawej...
            • mynia_pynia Re: Matematyka na FB 14.12.16, 21:38
              Nie zgodzę się, tutaj ma zastosowanie, to:
              https://r-scale-4d.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/7bb060764a818184ebb1cc0d43d382aa/c42463d8-8c01-11e2-9832-0025b511226e.jpg?type=1&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=307&srch=2000&dstw=307&dsth=2000&quality=80
              • szarsz Re: Matematyka na FB 14.12.16, 21:41
                Ojezu sad

wiedza matematyczna - leży. Weryfikacja źródeł - leży.
                • emigrantkaaa Re: Matematyka na FB 15.12.16, 04:05
                  Prawda?
              • natalia.nat Re: Matematyka na FB 15.12.16, 01:58
                Nie wolno nam zapisać działania pierwszego w postaci działania drugiego. Cyfra 6 nie dzieli się przez całe pozostałe działanie czyli przez 2(1+2), no bo z jakiej racji? Żeby tak było musiałby być w zapisie tego działania podwójny nawias: 6sad2(1+2)).
                Cyfra 6 dzieli się tylko przez cyfrę 2, a czy zapiszemy to graficznie w postaci dwóch kropek czy kreski ułamkowej to już nie ma znaczenia. Wynik to 16.
                • natalia.nat Re: Matematyka na FB 15.12.16, 02:03
                  Tak może napiszę: 6:[2(1+2)]
              • mgla_jedwabna Re: Matematyka na FB 15.12.16, 09:44
                Polszczyzna też leży.

"Według większości społeczeństwa wynik tego działania to: 9"

Obyłoby się bez dwukropka, za to zdanie kończy się kropką.

"Owszem - osoby, które twierdzą, że mnożenie jest działaniem tak samo nadrzędnym jak dzielenie - mają rację!"

Tu jest taki bajzel, że nie wiadomo, od czego zacząć.
                Interpunkcja: skoro zdanie wtrącone zaczynające się od "które" wydzielono na początku przecinkiem, na końcu też powinien być przecinek (przed "mają rację"), a nie myślnik. W "tak samo nadrzędnym jak dzielenie" - brak przecinka przed "jak". Wykrzyknik nieuzasadniony.
                Styl: "tak samo nadrzędny" nie ma sensu. Należałoby użyć słowa "równorzędny".

"Nie mniej" - pisze się razem! Wykrzyknik uzasadniony wink
                "W takim bądź razie" - to bolało. Co tu robi to "bądź"?!

W ostatnim zdaniu, to co w pierwszym - dwukropek jak odstawiony piąty paluszek. Ma wyglądać wyrafinowanie, zdradza coś przeciwnego.

I taki drobiazg:

"Pamiętasz ze szkoły (...)?
                Tak?
                W takim..."

Zapytanie "Tak?" w tym kontekście, wydzielone w osobnej linijce, ma posmak protekcjonalnego "Doprawdy?". Muszę przyznać, że sama mam ochotę spytać w ten sposób autora, gdyż:

...ad meritum: mnożenie i dzielenie są równorzędne, działania te wykonuje się w kolejności zapisu. Jeśli działanie zapisane dalej ma być wykonane w kolejności innej, niż wynikająca z zapisu, wydziela się je nawiasami { [ ( ) ] }. Tak więc działanie podane powyżej jako drugie (z dużą kreską ułamkową) w zapisie takim, jak pierwsze działanie, powinno wyglądać:

6:[2*(1+2)]

Natomiast w pierwszym zapisie mamy kolejno:

- działanie w nawiasie
                - dzielenie i mnożenie, które są równorzędne, więc wykonujemy w kolejności zapisu, czyli dzielenie jako pierwsze

natomiast gdybyśmy chcieli wykonać je w kolejności odwrotnej, mnożenie jako pierwsze, musielibyśmy je wydzielić nawiasami kwadratowymi.

Obawiam się, że "student 5-go roku matematyki teoretycznej na Politechnice Warszawskiej" to wytwór wyobraźni kretyna będącego autorem materiału z Kwejka, albo żałosny produkt reformy edukacji, przykładający skandalicznie niewielką wagę do dokładności zapisu (błędy interpunkcyjne i pominięcie nawiasów kwadratowych tak samo świadczą o niechlujności). Poza tym człowiek ogólnie wykształcony i obyty podpisałby się raczej jako "Student V roku (cyfrą rzymską, bez dopisywania końcówki) matematyki teoretycznej Politechniki Warszawskiej (w dopełniaczu)".

Ośla ławka, kwejkowy gimbusie, były czy też obecny.
                • mgla_jedwabna Re: Matematyka na FB 15.12.16, 09:48
                  Mea culpa, w jednym miejscu też przesunął mi się przecinek. "W ostatnim zdaniu to, co w pierwszym" oczywiście.

• marra8 Re: Matematyka na FB 15.12.16, 11:00
                Na szczęście matematyka nie podlega dywagacjom pt. co autor miał na myśli. Nie można sobie dowolnie przedłużać kreski ułamkowej, bo nam tak pasuje.
                A kwejk to naprawdę nie jest dobre źródło..
              • 1matka-polka Re: Matematyka na FB 15.12.16, 14:25
                Co za debil wymyślił to tłumaczenie?
              • 1matka-polka Re: Matematyka na FB 15.12.16, 14:27
                mynia-pynia, łykasz jak młody pelikan big_grin
    • daszutka Re: Matematyka na FB 14.12.16, 19:44
      Postuluje mniej lekcji matematyki, a więcej religii.
      Zadanie na poziomie 4 klasy szkoły podstawowej i ludzie policzyć nie umieją. Nic dziwnego, że ich zmiany kursu walut zaskakują i inne Amber Goldy w wała robią.
    • black.sally Re: Matematyka na FB 14.12.16, 21:20
      nie cierpię tych zadań na fb
    • mama303 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 21:25
      1
      • mama303 Re: Matematyka na FB 14.12.16, 21:43
        mama303 napisała:

> 1

a kurcze, 16!
    • capa_negra Re: Matematyka na FB 14.12.16, 23:43
      O czym ta dyskusja??? gołym okiem widać, że 1
    • natalia.nat Re: Matematyka na FB 15.12.16, 01:22
      16
      Najpierw działanie w nawiasie.
      Mnożenie i dzielenie są na tym samym poziomie w kolejności działań, więc wykonuje się je po kolei od lewej do prawej.
    • marra8 Re: Matematyka na FB 15.12.16, 10:57
      Sprytne, łatwo wpaść w samozachwyt po zauważeniu nawiasu i pomylić kolejność smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka