alina460 23.12.16, 19:40 Znacie wiele par/małżeństw, które nie dają sobie prezentów na święta? Albo sytuacje, w których jedna osoba jest za prezentami, a druga przeciwko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chocolate_cake Re: Bez prezentów 23.12.16, 19:54 My sobie kupujemy albo wspólny prezent, w tym roku 3 dniowy wyjazd w styczniu bez dzieci albo kupujemy coś sobie tak, że druga osoba wie co. Nie ma prezentów niespodzianek i jak dla mnie to jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Bez prezentów 23.12.16, 20:15 My w tym roku kupiliśmy sobie to co chcieliśmy podczas wspólnych zakupów. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Bez prezentów 23.12.16, 20:34 Gdy to pisałam mąż zawiesił na choince za wstazeczke tusz do rzęs dla mnie Niby drobiazg a cieszy bo nigdy takich rzeczy mi nie kupował. Dał dzisiaj bo rano idzie na dobę do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Bez prezentów 24.12.16, 14:24 My tez tak kupujemy- wspolnie. Przynajmniej nikt nie dostanie flanelowych gaci w zlym rozmiarze. A ze nie ma niespodzianki? Wole trafiony prezent spodziewany niz niespodzianke, ktora mnie nie ucieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_libusza Re: Bez prezentów 23.12.16, 20:47 Znamy z autopsji i bardzo sobie ten zwyczaj chwale, na gwiazdkę prezenty dostają tylko milusińscy, dorośli za to dostają na urodziny/ imieniny zależy co obchodzą. Ewentualnie bez okazji gdy zajdzie taka potrzeba albo cis wyjątkowo wpadnie w oko. W grudniu jest zawsze dużo zamieszania i wydatków związanych z samymi świetami wiec prezenty to był dodatkowy kłopot. Jestem osoba która "nic nie potrzebuje i niczego nie chce" wiec prezenty wiec przymusowe prezenty to zawsze kłopot, wole poczekać aż coś mi wpadnie w oko i wtedy powiedzieć za z okazji urodzin, imienin, czy dnia kobiet życzę sobie coś konkretnego. Iż dostać jakiś niepotrzebny prezent na święta. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Bez prezentów 23.12.16, 21:32 My sobie nie dajemy, w sumie przez całe małżeństwo moze 4-6 razy. Cześciej robimy sobie wspólny drogi prezent. W tym roku kupiłam mężowi ,ale nie dojdzie do jutra. Pytał mnie co bym chciała, wiec mam wybor z 2/3 rzeczy. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Bez prezentów 23.12.16, 22:11 My sobie nie dajemy prezentów. Ani ja z mężem ani w rodzinie męża nikt nie daje. I jest super. Prezenty dostają tylko dzieci i tylko od rodziców. Bardzo sobie chwalę ten system. Zero napinki, zero problemu, zero prezentów na odwal albo kompletnie nietrafionych, wszyscy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Bez prezentów 23.12.16, 22:27 1matka-polka napisała: > My sobie nie dajemy prezentów. Ani ja z mężem ani w rodzinie męża nikt nie daje > . I jest super. Prezenty dostają tylko dzieci i tylko od rodziców. Bardzo sobie > chwalę ten system. Zero napinki, zero problemu, zero prezentów na odwal albo k > ompletnie nietrafionych, wszyscy zadowoleni. > W sumie super sprawa jak sie spotyka w większym gronie. Choć jeśli wigilie sie spędza tylko z babica i dziadkiem ,rodzice i dzieci to mozna cos kupic dla rodziców/dziadków ,a oni wam w koncu jesteście ich dziećmi. Ale jeśli dochodzą siostry bracia i ich rodziny to zrobic dla wszystkich prezenty to trzeba pol roku kupować. I jeśli wszyscy jakos podchodzą fajnie i starają sie to jest miło,gorzej jak jedna strona kupi przemyślane fajne prezenty a druga na odwal sie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Bez prezentów 23.12.16, 23:50 a po co jakis prezent przezywac czy trafiony czy nie? prezentem moga byc czekoladki czy pierniczki, bomby do kapieli... pierdoly nawet. Przeciez to chodzi o gest a nie trafiony zatopiony Malkontenctwo rulez... Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Bez prezentów 24.12.16, 09:21 Tez prawda, prezenty to moga byc drobiazgi, nie chodzi w tym zupelnie o to zeby byl trafiony, drogi,naljepiej z listy wczesniej starannie przygotowanej. Chodzi o zwyczaj,o to ze ktos pomyslal, a nie ile zaplacil i czy bedzie trafiony. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Bez prezentów 25.12.16, 23:49 to jest bzdura. wystarczy, że w dużym gronie kupią sobie prezenty wyłącznie osoby najbliższe i wtedy każdy pod choinka znajdzie dla siebie prezent. ale nie każdy dorosły 30 prezentów od kazdego doroslego, co byłoby absurdem. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Bez prezentów 24.12.16, 07:34 Tu widzę potencjalny problem jeśli jedni rodzice są dużo lepiej sytuowani niż inni I jedno dziecko dostaje wypasiony prezent a drugie przydatny drobiazg. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Bez prezentów 24.12.16, 09:24 Wiec kazdy daje na ile go stac, chocby pudelko czekoladek i nikt sie nie obraza ze nie trafiony, ze phi czekoladki moge kupic sama itp. Nie o to chodzi w tym wszystkim. Wogole po co sie wykosztowywac albo przez osoby zamozne kupowac drogie prezenty,ktore moga mniej zamoznych postawic w niezrecznej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lea_223 Re: Bez prezentów 26.12.16, 08:45 Też uważam że prezent na Gwiazdkę to nie oznacza zaraz zakupu kurtki, tableta czy zegarka. Osobom najbliższym należy się uwazność, wsluchanie w ich potrzeby. I takie też daję prezenty, słucham co oni mówią przez cały rok. Osobom mniej bliskim staram się dawać prezenty bardziej praktyczne typu słodycze, kawę herbatę, Prezenty to dla naszej rodziny przyjemna część Wigili. Celebrujemy, staramy się Mikolajom powiedzieć miłe słowa podziękowania. Bez prezentów choćby drobiazgów sobie nie wyobrażam. A przy okazji młode pokolenie uczy się jak się z drobiazgów cieszyć i jak umieć okazywać wdzięczność, że ktoś o nas pomyślał. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Bez prezentów 23.12.16, 22:17 My w tym roku pierwszy raz nie dajemy sobie z mężem prezentów -za to kupiliśmy sobie razem jeden droższy wspólny prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Bez prezentów 23.12.16, 22:37 Znam. Mój ex. Uwazal ze prezenty tylko dla dzieci. Pod moim wplywem kupowal ale oczami przy tym wywracal. Jedna z wielu dzielących nas roznic. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Bez prezentów 23.12.16, 23:55 Owszem 😀. Za to ja rozrzutna. Kolejna różnica Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Bez prezentów 23.12.16, 23:56 aby byc rozrzutnym trzeba byc pracowitym Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Bez prezentów 24.12.16, 00:21 W pracy uchodze za bardzo pracowita za to w domu za ostatniego lenia 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Bez prezentów 24.12.16, 13:35 A ja chyba dwubiegunowa . Pracowita zawsze, rozrzutna, rozrzutna - potem wraca zdrowy rozsądek, przechodzi w oszczędność, falę skapstwa i znowu - rozrzutność. I tak się to toczy. Przy czym kocham kupować prezenty dla innych, autentycznie wolę, dłuższa frajda jest , wymyślanie, wybieranie, kupowanie, ukrywanie. Pakowanie i obdarowywanie. No i radocha, kiedy ktoś się cieszył, używał . To mój świrek, starannie pielęgnowany. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Bez prezentów 23.12.16, 22:51 w moim rodzinnym domu nie było tradycji prezentów pod choinką (dzieci odstawały od mikołaja 6 grudnia) moja siostra kontynuuje tę tradycję; mój mąż jest wychowany z prezentami i się ich domaga pod choinką Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Bez prezentów 23.12.16, 23:03 My często nie dajemy sobie prezentów. W tym roku tak będzie, bo znalazłam dla siebie portfel ale w imię zasady kupuję wszystko na przecenach a on jest w stałej cenie więc poczekam do stycznia może przecenią. A mężowi dołożyłam chwilę temu tysiaka do nowych opon i w sumie tez chciałam kupić portfel ale tez przecen tego akurat brak więc zrobimy sobie prezenty z okazji ferii zimowych Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Bez prezentów 23.12.16, 23:28 My. Moi rodzice tez sobie nie dawali. Ja szczerze nie lubie rytualnego obdarowywania sie prezentami (czytaj badziewiem zazwyczaj bezuzytecznynym) do tego sztucznego silenia sie na wdziecznosc. Nie zadawalam sie czyms co mi sie nie podoba. Doceniam , jak ktos sie stara, ale za prezenty z musu ciezko 'dziekuje' przechodzi mi przez gardlo. Dlatego wole nic nie dostac. Nie lubie tez kupowac prezentow na zawolanie. Wole dawac bez okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Bez prezentów 23.12.16, 23:51 to po co sie silic na ta wdziecznosc? przeciez to moga byc drobiazgi. Chodzi o gest. Polacy jednak sa cudaczni. Z drobnego prezentu robic afere i powodu do wdziecznosci... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Bez prezentów 24.12.16, 00:42 Ja jestem dziwna? Zastanow sie na swoim postepowaniem i na co ono ma wplyw. Wiesz gdzie produkowana jest wiekszosc "prezentow", prawda. Wiesz, ze kilka dni temu Chiny byly zmuszone do zamkniecia lotnisk, drog, ograniczenia produkcji .... ? Wiedzialas o tym? Wiesz, ze twoje "prezentowanie sie" wplywa na milony ludzi? Kilka dni temu poziom zanieczyszczenia powietrza przekroczyl normy ponad dziesieciokrotnie. "levels of PM2.5, particles measuring 2.5 microns across that are easily inhaled and damage lung tissue. The World Health Organization designates the safe level for the tiny, poisonous particles at 25 micrograms per cubic meter. On Tuesday morning, the PM2.5 reading in Beijing climbed above 300. In many northern Chinese cities, the reading has exceeded 500 micrograms per cubic meter. Read more at: phys.org/news/2016-12-planes-grounded-smog-china-day.html#jCp >przeciez to moga byc drobiazgi. Wlasnie te drobiazgi najczesciej sa Made in China. Ja widzialam mape 5 dni temu ... to co przezywaja tam ludzie nawej jest sobie ciezko wyobrzic. Nie. Nie potrzebuje jezdzic jak oblakana , zaniedbywac dzieci, tracic czasu, truc ludzi i planety w imie watpliwego sprawienia komus przyjemnosci w ten sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Bez prezentów 24.12.16, 00:48 Przesadzasz. Dorabiasz ideologię tam, gdzie nie trzeba. Nie jeżdżę jak obłąkana, nie zaniedbuję dzieci, nie tracę czasu. Starannie wybieram prezenty na ogół dużo wcześniej, staram się, żeby były dla każdego radością i nie mam ani nie będę miała z tego powodu poczucia winy. A Ty po prostu nie przywykłaś do tego, że dorośli ludzie chcą sobie dawać prezenty. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Bez prezentów 24.12.16, 00:55 nie widzę tutaj "przywyknięcia" tylko bardzo świadome postepowanie. bardzo mi bliskie zresztą. a staranne wybieranie prezentów to co innego jak "strata czasu"? to że ty poświęcisz czas i głowę na wybór, to nie znaczy, że on sprawi radość obdarowanemu. bo właśnie usłyszysz grzecznościową forułkę żeby nie było że nie docenił. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Bez prezentów 24.12.16, 00:59 Znam obdarowywane osoby i wiem, jak sprawić im radość. Nie kupuję prezentów dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Bez prezentów 24.12.16, 06:04 Made in China? No to zależy, co i gdzie się wybiera... Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Bez prezentów 24.12.16, 09:36 srubokretka napisał: > Wiesz, ze twoje "prezentowanie sie" wplywa na milony ludzi? Kilka dni temu poziom zanieczyszczenia powietrza przekroczyl normy ponad dziesieciokrotnie. Serio uwazasz ze to wina konsumpcjonizmu? A wiesz jaka jest populacja w Chinach? Wiesz ze kazdy z tych ludzi musi choc raz dziennie zjesc miske ryzu? Ten ryz kosztuje,bo kazdy nie ma swojego poletka ktore da mu 365 misek ryzu. Ci ludzie musza pracowac zeby zyc,a praca to glownie produkcja, a produkacja generowac nie musi zanieczyszczen na wysoka skale ale zeby to minimalizowac potrzebne sa pieniadze a biznes nie chce w to inwestowac a rzadzacy kraje. zeby sie biznes rozwijal nie tworza prawa ktore to wymusza, a nawet jesli to nie egzekwuja tego prawa. Ja widzialam mape 5 dni Mape widzialas ale co z tego skoro nie rozumiesz mechanizmow dzialania > Nie. Nie potrzebuje jezdzic jak oblakana , zaniedbywac dzieci, tracic czasu, tr > uc ludzi i planety w imie watpliwego sprawienia komus przyjemnosci w ten sposob > . Nie musisz, kazdy robi co uwaza, to ze tobie cos nie sprawia przyjemnosci jest ok, tak samo jak to ze innym sprawia te przyjemnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Bez prezentów 25.12.16, 23:40 Mnie też dziwi to przekonanie, że jak nagle wszyscy przestaniemy kupować cokolwiek (produkty czy usługi) w Chinach, Indiach czy Bangladeszu, to ludziom tam mieszkającym nagle się życie cudownie poprawi... Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Bez prezentów 26.12.16, 08:21 I to prawda. W newsletterze od organizacji zajmującej się sprawiedliwym handlem, nie raz już czytałam, że bojkot produktów z Chin jest bardzo złym pomysłem. Bo nie należy tych ludzi pozbawiać pracy, a dążyć do poprawy jej warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Bez prezentów 25.12.16, 23:54 u nas większość prezentów dla dorosłych było made in Poland. wazon z Ćmielowa, spódnica z Dawandy, bizuteria rękodzieło też miejscowa, winyle może nie w Polsce są tłoczone, ale raczej nie w Chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Bez prezentów 26.12.16, 08:20 claudel6 napisała: > u nas większość prezentów dla dorosłych było made in Poland. U mnie też, albo inne europejskie kraje... Więc bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
evolventa Re: Bez prezentów 24.12.16, 08:27 ooo, to tak jak ja... bardzo mi źle z przymusem dawania prezentów w ściśle określonym terminie. Wolę prezenty spontaniczne i bez okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Bez prezentów 25.12.16, 23:59 evolventa napisał(a): > ooo, to tak jak ja... bardzo mi źle z przymusem dawania prezentów w ściśle okre > ślonym terminie. Wolę prezenty spontaniczne i bez okazji. No to tez fakt. Jednak tak mozna kupować bliskim mężowi. Inni raczej w środku roku nie przyjmą prezentu od tak. Znam ludzi którzy kupują duzo wcześniej , słuchają o czym ktoś marzy. I to jest S tym fajne ze ktoś pomyślał postarał sie i wogole. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Bez prezentów 23.12.16, 23:40 Dajemy, bardzo to lubimy, bardzo się staramy, żeby trafić w gust i upodobania i starannie pilnujemy niespodzianek. U nas prezenty pod choinkę i na 6 grudnia przynosi Mikołaj. Ale na inne okazje i bez też dajemy sobie prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Bez prezentów 23.12.16, 23:59 Ja też bardzo lubię dostawać i dawać prezenty i też bardzo się staram. Oczywiście łatwiej dobrać coś odpowiedniego dla osób bliskich a bywają/ bywały na wigikiach dalsze osoby, jakieś ciocie itd. Zawsze starałam się że nawet jeśli prezent jest drobny żeby nie był bezużyteczny czyli żadnych durnostojek. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Bez prezentów 23.12.16, 23:56 Od paru ładnych lat nie robimy sobie prezentów - tylko dzieciom. Dorośli jednomyślnie "wrzucają" pieniądze, które przeznaczyliby na prezenty do jednej kasy, z której robimy porządną paczkę świąteczną dla naprawdę potrzebujących rodzin z okolicy (nie Szlachetna Paczka, bo tę inicjatywę uważam wręcz za szkodliwą). Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Bez prezentów 24.12.16, 09:14 Ciekawe jak wy weryfikujecie potrzebujących. SzP akurat pomaga właściwie Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: Bez prezentów 24.12.16, 11:15 Haha, tak, byl watek o tym jak bardzo wlasciwie. A pytanie o weryfikacje bez sensu- napisala ze rodziny z okolicy. Jak sie zyje wsrod ludzi i nie zamyka oczu pedzac do swojego mieszkania na strzezonym osiedlu to zwykle ma sie pojecie o tym kto jest w potrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Bez prezentów 24.12.16, 00:05 My. Zreszta u mnie w domu rodzinnym tak zreszta jak w domu rodzinnym meza nie bylo tradycji prezentow na swieta. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Bez prezentów 24.12.16, 00:51 my nie dajemy sobie prezentów na święta. omijamy komerchę z daleka. po sprawiedliwości - nie za bardzo, może nawet wcale nie celebrujemy też świąt religijnie (mnie się zdarzy na pasterkę wybrać, do częstochowy na mszę wstąpić po drodze w tatry, ale raczej to wszystko) jesli gdzieś czułabym niedosyt to właśnie w zakresie duchowym. Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Bez prezentów 24.12.16, 01:23 Nie znam takich wcale. Nie rozumiem podejścia, że komercha, że trzeba na siłę być wdzięcznym. Prezenty trzeba umieć i dawać, i przyjmować - ważna część bycia człowiekiem. Mnie wiele radości w tym roku dało szukanie i kupowanie prezentów dla bliskich. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Bez prezentów 24.12.16, 13:09 a mnie dało radość omijanie galerii handlowych, kupowania i spacerowanie po pustym lesie. wszyscy w amoku a my wyluzowani, po obowiązkowe prezenty dla dzieci (cudzych i własnych) wskoczyłam po drodze do apteki - co za historia, nie dało mi to żadnej przyjemności. kwestia tego komu jakie przyjemności potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Bez prezentów 24.12.16, 13:55 Widzisz, na przykład mieszkam praktycznie w lesie i spaceruję po nim do woli codziennie. Wypad do galerii jeden czy drugi jakoś nie sprawia, że przestaję odczuwać przyjemność z kontaktu z przyrodą, ani mnie jakoś szczególnie nie ogranicza w tym zakresie. Już nie mówiąc o tym, że 90% prezentów pan listonosz do domu mi przywiózł, i panowie kurierzy Odpowiedz Link Zgłoś
undoo Re: Bez prezentów 25.12.16, 22:06 Przykre, że obdarowywanie bliskich jest dla Ciebie ponurym obowiązkiem. Życie nie jest zero-jedynkowe. Nie trzeba ulegać komercji, szczególnie jeśli drażni, ale mimo wszystko można sprawić prezent bliskiej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Bez prezentów 25.12.16, 23:23 volta2 napisała: > a mnie dało radość omijanie galerii handlowych, kupowania i spacerowanie po pus > tym lesie. > wszyscy w amoku a my wyluzowani, po obowiązkowe prezenty dla dzieci (cudzych i > własnych) wskoczyłam po drodze do apteki - co za historia, nie dało mi to żadn > ej przyjemności. > > kwestia tego komu jakie przyjemności potrzebne... Wiesz powiem tak,mozna odczuwać przyjemność ze spacerów,i wyluzowania. Mozna tez odczuwać przyjemność z zakupu czegoś dla bliskiej osoby. Na tym polega dawanie, ponoc większa przyjemność odczuwa darczyńca niz obdarowany. I dlatego ludzie pomagają/kupują prezenty bez zobowiązań. Czyli nie z musi ,a z chęci zrobienie komuś niespodzianki czy przyjemnosci. I mozna kupic prezenty wcześniej po jednym na spokojnie,zeby nie pchać sie w tłum,i z obłędem w oczach szukac na ostatnia chwile. A jeszcze lepiej obejrzeć w sklepie i zamówić w necie i przywiozą do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Bez prezentów 25.12.16, 23:43 Ja ani razu nie byłam w CH, raz tylko do decathlonu weszłam... Amok, komercja- jest mi to zupełnie obce, a jednak dałam radę okazać pamięć każdemu w rodzinie. . Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Bez prezentów 26.12.16, 08:35 memphis90 napisała: >\.. Amok, komercja- > jest mi to zupełnie obce, Bo w takim tonie wypowiadają się określone osoby: Albo są nawiedzone ; albo racjonalizujące własne niekoniecznie całkowicie swobodne wybory; albo nie potrafiące pojąć, że człowiek jest istotą złożoną, będącą w stanie cieszyć się zarówno przyziemnymi aspektami egzystencji jak i przyrodą, sztuką... a do tego jeszcze może mieć życie duchowe, niezależnie od tego, czy zakupy robi w CH i czy cieszy się czerwononosym Rudolfem zamiast narodzinami Jezusa... I wiem, że zdarzają się osoby, które po prostu tak żyją, zero komercji i głowa pełna ideałów... jednak a) jeśli te ideały idą w parze z rzeczywistym rozwojem, to nie mają potrzeby bawienia się w forumowe kaznodziejki b) często mają obok siebie kogoś, kto tę prozę życia ogarnia za nie (i ok, jeśli wszystkim zainteresowanym ten układ pasuje) No i jeszcze można podejść tak: Święta z pysznym jedzeniem i prezentami są jednym z aspektów tego świata, jak zaplanowała to dla nas Istota Wyższa, aby przebywający tu ludzie mogli się tym wszystkim wspólnie radować, bo to jeden z Jej przejawów Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Bez prezentów 24.12.16, 06:57 Znam całą moją rodzinę. Uwielbiamy święta potrawy świąteczne choinkę ale tego pseudozwyczaju świątecznego nie przestrzegamy nie jesteśmy wyznawcami religii zwanej konsumpcjonizmem jesteśmy minimalistami. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Bez prezentów 24.12.16, 06:58 Ten zwyczaj służy tylko handlowcom i firmom wywożącym śmieci Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: Bez prezentów 24.12.16, 09:00 Moj najchetniej by nie kupowal. Zawsze jednak dostaje ode mnie prezent, wiec sie zmusza aby i mi kupic. Zawsze sa to niespodzianki- rzeczy potrzebne to sobie moge sama kupic... Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Bez prezentów 24.12.16, 13:17 Od tego roku my. Postanowiliśmy z mężem nie dawać sobie gwiazdkowych prezentów. Bo nie mamy czasu na wymyślanie, latanie, kupowanie. Na co dzień sprawiamy sobie prezenty, niespodzianki małe lub duże. Na święta od tego roku odpadł nam stres co wymyślić aby nie był to kolejny pohuj. I tak jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Bez prezentów 25.12.16, 16:24 Tak, my sobie nie kupujemy. I pasi nam to. Znam wiele takich par Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Bez prezentów 25.12.16, 16:36 Zdarza się, że spędzam Święta w towarzystwie gdzie dajemy sobie prezenty i wtedy zawsze (ale to zawsze) jestem totalnie zawiedziona a darującemu błyszczą oczy och jaka mi wspaniałą niespodzianke zrobił. I kończy się tak że dziękuje wylewnie i to jest najgorszy moment bo ja tego wcale nie potrzebuję i nie chcę i kupiłabym sobie lepsze )(zamiast tej osobie czegoś za co ona mi wylewnie dziękuje przez zacisnięte zęby hehe). Zawsze tak jest. "To otwórz na końcu bo to jest najwazniejsze". Otwieram na końcu a tam ... czekoladki (nie jem słodyczy od jakiegoś roku). Ech Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Bez prezentów 25.12.16, 16:48 Sama czescia takiej pary jestem, u nas prezenty dostaja tylko dzieci. Nie lubie ich dostawac, zas moj maz kreci nosem na w zasadzie wszystko. Jesli chodzi o mnie - wyjatkiem sa prezenty wlasnorecznie zrobione, do tych mam wielki sentyment. Np. kolezanka uplotla mi kiedys bransoletke z muliny na wspolnym wyjezdzie, inna kolezanka zrobila breloczek z koralikow - bardzo mnie te drobiazdzki ciesza Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Bez prezentów 25.12.16, 17:10 Moi rodzice i dziadkowie. Ja uwielbiam prezenty i mój mąż też, więc nie kontynuujemy tej tradycji 'niedawania'. Odpowiedz Link Zgłoś